تیره اسفناج
گیاهان فراوان آن دارای وضع پراکنده در غالب نقاط کره زمین مخصوصاً در مناطق خشک و بایر باشند.
در بین آنها نمونه هایی یافت می شود که به تفاوت به زندگی در زمینه های کلر وسدیم فراوان و یاد آرای املاح آمونیاکی ونیتراتها ، سازش حاصل کرده اند.بعضی از این گیاهان ، آنچنان به زندگی در نواحی گرم ونا مساعد ، عادت نموده اند که وسعت پهناوری از این نوع مناطق ممکن است پوشیده از آنها دیده شود.
گیاهانی به صور مختلف علفی ، یکساله ، دو ساله یا پایا و یا به صورت بوته هایی با اعضای چوبی ، بندرت درخچه ای و درختی می باشند.بعضی از آنها مانند Salicornia ها ، اعضای هوایی گوشتدار و بند بند دارند.برگهای آنها ساده ، متناوب (گاهی گوشتدار).
گاهی اوقات متقابل ، اغلب گوشتی و استوانه ای یا تقلیل یافته و به فلس تبدیل شده ، بدون گوشوارک (stipule) وگاهی کامل رشد نیافته است .گل ها کوچک ، نر ماده یا یک جنسی ، منفرد یا دسته ای (clusters) .
یا در سنبله یا پانیکول اغلب برگک دار.
منظم وسبز رنگ.گلپوش ساده ، کاسبرگ نما (sepaliod) ، دایمی ، تشکیل از 3-5 تپال یا لوب، به ندرت بدون گلپوش یا به وسیله ی برگک جای گزین شده.کاسه گل آنها مرکب از 2 تا 5 (بندرت تک) قطعه است.پرچم ها 2-5 عدد ، متقابل با قطعات گلپوش ، معمولاً جدا ، به ندرت در قاعده پیوسته وحلقه ای پیاله مانند ایجاد کرده اند.گاهی اوقات پرچم های مقیم را بین پرچم های با رور به وجود می آورند.
تخمدان معمولاً زبرین، جدا، به ندرت پیوسته به گلپوش یک خانه ای با تک تخمک قاعده ای (تحتانی - خمیده) با غشای مضاعف، خامه 2 تایی، به ندرت 3-4 تایی، جدا یا در قاعده به هم متصل .میوه (خشک نا شکوفای متورم یک دانه ای) یا فندقه به ندرت کپسول شکوفا ، جدا یا متصل به گلپوش غشایی یا گوشتی یا تغییر شکل نیافته یا رشد کننده.
اختصاصات تشریحی
در انواع یکساله این گیاهان، ریشه وساقه دارای ساختمان تشریحی طبیعی مانند سایر گیاهان دیگر است ولی در انواع دوساله وپایای آنها، دسته های چوب – آبکش بر روی حلقه های متعدد و متحد المرکز و یا به وضع غیر طبیعی دیده می شوند.
از نظر درمانی نمونه های مهم وبا ارزش دربین این گیاهان کم است.بطوری که منحصراً از معدودی از آنها، آن هم برای مصارفی نظیر دفع کرم، دفع حشرات، غیره استفاده می گردد.
ریشه متورم برخی از این گیاهان نیز مانند چغندر دارای اهمیت زیاد از نظر استخراج قند می باشد.
گیاهان مهم این تیره عبارتند از
1.
اسفناج Spinacia oahuense: گیاهی علفی ، یکساله یا دو ساله و دارای ساقه ای راست شیار دار و به ارتفاع 30 تا 80 سانتی متر است منشاء اولیه آن نواحی مختلف آسیا مانند ایران و افغانستان تعیین گردیده است.از مشخصات آن این است که ظاهری عادی از کرک دارد.
دارای رنگ مایل به سبز برگهای اسفناج دارای پهنک مثلث شکل مهم مانند (فلس) ومنتهی به دمبرگ مشخص است.
اسفناج به حتالت وحشی امروزه وجود ندارد وپرورش آن به علت اهمیتی که در تغذیه دارد در غالب نقاط جهان معمول می باشد.بررسی های مختلف نشان داده که اسفناج حاصل اتحاد دو گانه کلی خار ودیگری بدون خار است
-خواص درمانی مقدار درصد مواد از ته وهیدروکربنه آن زیاد است.اسفناج به علت دارا بودن آهن ، فسفاتها و کلروفیل برای مبتلایان به کم خونی مفید است و با مصف اسفناج سهولت دفع مواد از روده بزرگ به خوبی فراهم می شود و اسفناج دارای ویتامین های A، B، C، D است دانه اسفناج دارای 3 تا 4 درصد ماده روغنی است.
2.
سلم تره chenupolium :نام تیره منسوب به آن است.جزو سبزیهای صحرایی است دارای گونه های متعدد وخودرو می باشد.گل ها در گل آذینی پر شاخه.میوه بدون بال .گیاه یک ساله
3.
چغندر: گیاهانی که به منظور استفاده از ریشه ی غده ای آن کاهش می شوند.ریشه ضخیم شلغمی شکل یا به شکل ترب قرمز یا سفید یا زرد ، گیاهان مهم مفید آن چغندر معمولی یا Beta vulgaris است.ریشه متورم دارای ذخایر قندی فراوان و در کارخانه قند از آن برای تهیه این ماده مهم غذایی استفاده می کنند .چغندر معمولی دارای سه واریته چغندر قند ، علوفه ای لبویی می باشد.
4.
اشنان seidlitzia:میوه غیر گوشتی، ساقه سفید گونه ای از آن به نام s.osmarius جز گیاهان چند ساله و در خنچه ا ی که در قدیم بجای صابون استفاده می گشت.
5.
تاغ holoxylon :گیاهانی درخچه ای یا درختی با میوه غیر گوشتی ، مهار گل ، با شاخه های بند بند و برگهای تحلیل رفته پولکی و درمناطق خشک کویری می روید.
دارای برگ هایی که دارای نوکی بسیار کوتاه.
درختی h.ammodudron برگ ها نو درختچه ای
6.
اولدورک anabasis :درایران گونه های متعدد دارد.
از یک گونه به نام A.aphylla ماده ای به نام آنابازین استخراج می شود که سمی است.سولفات آن خاصیت حشر کشی قوی دارد واز این نظر در تهیه محلول های حشره کش مورد استفاده قرار می گیرد.از گونه های دیگر آن A.areetioides و A.articalate .
قسمت های هوایی گیاه دارای آلکالوئیدی به حالت مایع ومجاور نیکوتین نظیر آنابازین ، آفی لین ، لوپی لین ، آفی لیدین و غیره
7.
kochia :گل ها در شبکه باریک میوه بدون بال ، برگ خطی.
مهم ترین گونه kochia k.posterata است که گیاهی چند ساله ویکی از گیاهان مرتعی با ارزش این تیره وازگونه دیگر آن به نام k.scpasia جاروی زمینی که به عنوان زینت گشت می شود می توان نام برد.
از جنس های مهم این تیره نیز می توان Atriplex ، Suaeda ، Salsola ، Sali cornia و ...
غیره را نام برد.
از جنس های مهم این تیره نیز می توان Atriplex ، Suaeda ، Salsola ، Sali cornia و ...
غیره را نام برد.
تیره لورانتاسه دارواش گیاهان کلروفیل دار انگلی دارای برگ ها متقابل بر روی شاخه های گیاهان رویش می یابد.
جفت به تخمک پیوسته و ادغام شده و میوه از سته ای کروی شکل تشکیل شده است .
دارواش نـعـیم درختـچه ای اسـت کـه علی رغم دارا بودن برگها سبز ، انگلی است عده ای از لورانتا به مناطق گرم مربوط هستند و در مناطق معتدل و سرد فقط یکگونه به نام وسیکم آلبوم (دارواش) انتشاری وسیع دارد.
در اروپا روی درختان سیب ، بید وتبریزی می روید.ولی در جنگل های شمال ایران به صورت تصادفی و موقعیت خاص به درختان بلوط ، ممرز ، افرا ، راش و توسکا حمله می کند.
ریشه یا اندام مکنده این انگل پس از گذشتن از سطح ساقه و پوست در بین آوندهای چوبی وآبکشی گیاه منتشر میشود.
در دارواش انتخابات ساقه دو شاخه ای یا دیکوتومیک گل آذین 2 پایه کم گل و در نعل دو برگ دراز و پهنن گوشتی وضخیم و دارای رگبرگهای موازی ظاهر می شود.
گل نر از چهار قطعه گلپوش به هم چسبیده وچهار پرچم تشکیل شده است.پرچم صابرون میله چسبیده به گلپوش و هنگام گرده افشانی به وسیله منافذ متعدد باز می شوند.
گل های داده دارای ابرچه چسبیده به هم متصل به گلپوش هستند.
تخمدان تقریباً فاقد حفره یا فضای درونی مشخص است.
و تخمک ها نیز فقط به کیسه جنینی فقط دریافت پر کننده ی حفره ی تخمدان تقلیل می یابد .
دانه دارای آلبومن ، میوه سته کروی ، شفاف ، بی رنگ و چسبناک است.
بذر افشانی و انتشار بذر یا به عبارت دیگر سرایت انگل توسط پرندگانی که از میوه آنها تغذیه می کنند، از یک درخت به درخت دیگر یا از یک شاخه به شاخه دیگر صورت می گیرد یا به طور طبیعی ممکن است.میوه ها به علت دارا بودن خاصیت چسبندگی ،هنگام سقوط در اثر برخورد به شاخه های پایین تر درخت انگل به آنها چسبیده ودر زمانی بسیار کوتاه رویش یابند.
با آنکه دارواش گیاهی انگلی است ودرخت میزبان را ضعیف می کند ولی به علت برگها ضخیم وگوشت دار و سبزی که دارد علوفه ای است و برای دام ها در زمستانهای طولانی پر اهمیت می شود و درختانی که این آفت را دارند بیشتر مورد توجه چوپانان جنگل قرار می گیرند.
تیره لورانتاسه در ایران از جنس سیکوم (دارواش) گونه دیگری در جنگل های مازندران وبندر گز به نام وسکیم سیکوم viscum lauun با برگهای سبز تیره و انتخابات ساقه ای نیمه دوشاخه ای انتشار دارد.برگها این گونه بلندتر وبسیار باریکتر از گونه قبلی است و میوه آن نیز زرد رنگ وتخم مرغی است از این تیره جنس دیگری به نام آرسه توبیوم Arceuthobium در مناطق البرز وجود دارد که گونه ای بنام آرس توبیوم اکسی سدری A.omycedri دارد و روئ گونه ای سروکوهی به نام زونیپروس سابنیا می روید.
انشعابات ساقه دراین گیاه متقابل و میوه آن تخم مرغی است.
جنس لورانتوس loranthus در ایران دارای 2 گونه است.
دارواش viscum album : بیشتر در شمال ایران بر روی درختان ممرز بید انجیلی وسیب می روید.
«موخور» چشم بلبلی: دیگری Loranthus euro peus الورانتوس اروپراوس است که در کردستان به بلوط حمله می کند .
Loranthus grewinkii (لورانتوس گروین کی) درمناطق البرز انگل درخت گلابی است.
در فارس بر روی درختان بادام- زردآلو، به ، گوجه و گلابی وحتی نارون می روید.
گل ها در لورانتوس تک جنسی یا نر ماده است که دراین صورت گامی دارا ی 6 پرچم کاملاً مشخص هستند.تخمدان با لوله جام کاملاً پیوسته وپرچمها دارای بساک دو خانه هستند.
راسته مخوطیان مخروطیان: کندیدن دانه گرده در این راسته گیاهی با ایجاد لوله گروه همراه است و آنتروزوئیدهای حاصل از آن مانند نماندانگان عملاً فقط به هسته تقلیل پیدا می کند .
راسته مخروطیان دارای سه تیپ متفاوت و هر یک به یک خانواده است: تیپ اول یا تیپ سرخدار تیپ دوم یا تیپ کاج تیپ سوم یا تیپ سروکوهی راسته کاج ها : این راسته شامل یک تیره بنام تیره کاج pinales یا Abistaceae می باشد.
تیره کاج ها (مخروطیان) pinaceae اختصاصات مهم این تیره:اکثر گیاهان این تیره دارای میوه های مخروطی شکل هستند.این گیاهان عموماً بصورت درخت یا درختچه ای با شاخه های متنوع بلند ، متوسط وکوتاه و انشعاب و برگ های سوزنی و یا فلس دائمی ساده و یک رگبرگ میباشند.
گل آذرین نر کوتاه محوری یا انتهایی است که از پرچم ها متعدد تشکیل شدهسر دانه گروه همواره دارای بادکنک است که موجب تسهیل در عمل گرده افشانی آنها می گردد در حقیقت در مخروط نی پولک ها در حکم پرچم بوده .
و در سطح داخلی خود دارای دو برآمدگی طویل بنام کسیه گرده که محتوی دانه گرده است می باشند.
دستگاه ماده ، مخروطی معمولاً محوری وبندرت انتهایی است بر روی این مخروط بر گلهای متعدد وجود دارد که در حکم برچه می باشد.
درون هر یک فلسی حامل تخمک (مگاسپور) دیده می شود.
پس از عمل لقاح و رسیدن دانه فلسها که کاملاً بهم چسبیده اند چوبی شده و در این حالت مخروط ماده را میوه اطلاق می نمایند.فلسها بتدریج از هم جدا شده ودانه آزاد می گردد.
ارتفاع گیاهان این تیره 100-20 متر رسیده گیاهان این تیره در نیم کره شمالی انتشار دارد و درنواحی گرمسیری در ارتفاعات مشاهده می شوند درختان این تیره دارای چوبها صمغی هستند و در مصارف مختلف صفت خصوصاً در کاغذ سازی و تیره ها تلگراف و غیره بکار می روند.این تیره شامل 9 جنس و 300 گونه است.
1.کاج pinus: درختانی یک پایه با گل های تک جنس هستند.
گل های نر بصورت مخروط های سنبله مانند مجتمع است گل های ماده بصورت فلس هایی هستند که به طور مارپیچ روی محوری مشترک قرار دارند وتشکیل یک مخروط کامل را می دهند.
فلس ها پس از لقاح همراه با تشکیل دانه ، حجیم و چوبی شده و تا رسیدن دانه لپه ها ی آنها بهم چسبیده بخصوص بخش راسی آنها به هم فشرده است (مخروط سبز و جوان کاج) پس از رسیدن دانه ها فلس ها چوبی وخشک شده با از دست دادن حجم اولیه وکشش ناشی از خشکی از هم فاصله گرفته و درنتیجه سبب آزاد شدن وپراکندگی دانه ها می شوند.
کاج دارای گونه های فراوانی است از گونه ها ی معروف آن : کاج ایرانی pinus eldarica : به کاج باغی یا کاج تهران مشهور است و مشابه گونه pinus sylvestris اروپاست.
کاج باغی درختی است نسبتاً بلند به ارتفاع 20 تا 30 متر دارا ی تاج مخروطی و دونوع شاخه یکی شاخه ی دراز پوشیده از برگ های تحلیل یافته بصورت فلس و دیگری شاخه های کوتاهی است که در انتها دارای دسته های دوتایی از برگهای سوزنی شکل واقع در یک غلاف مشترک است.
کاج جنگلی pinus sylvestris دارای درختان بزرگ وکهنسالی است با تنه قرمز برگ ها دو به دو در یک غلاف قرار دارند و از اروپا به ایران وارد شده است.
کاج کاشفی pinus longifolia از هند به ایران وارد شده است.
گونه های دیگر به نام کاج چتری pinus pinea با تاج پهن و بصورت چتر می باشد.
دیگری کاج سیاه pinus laricio با برگ های درشت به رنگ سبز تیره و تنه درخت خاکستری درخشان است.
1.درخت picea برگ ها دراین جنس دارای آرایش مارپیچی بوده و در تمامی سطح ساقه پراکنده هستند.
مخروط دراین گیاهان بطرف پائین آویخته و شامل فلسها پایاست.
گونه مهم آن p.exelse که جهت جنگل کاری استفاده می شود.
گیاهان این جنس دارای شاخه های متمایل به سمت پائین کوچک سوزنی کوتاه و ضمن تصادم با دست گزنده هستند مخروط ماده قائم ولی میوه آن آویران است.
2.صنوبر Abies برگها کوتاه و اکثرا درسطح زیرین برگ 2 شیار دیده می شود که این شیارها نقره ای رنگ هستند.برگ ها منفرد و روی شاخه ها دارای آرایش مارپیچی می باشند.مخروط ماده استوانه ای شکل و یکساله می رسد ومیوه در روی درخت بطور قائم باقی می ماند و گها های آن از هم جدا شده و دانه بیرون می ریزد و می توان روی درخت محور میوه های سال پیش را مشاهده کرد از گونه های مهم آن صنوبر نقره ای A.pectinata با برگ های نقره ای وصنوبر قرمز A.ruba و صنوبر سیاه A.nigra که همگی دارای برگهای دائمی و همیشه سبز هستند.
3.larix دارای برگ های خزان پذیر و غیر دائمی است.
مخروط ، کوچک ، تخم مرغی و در سال اول می رسد.گونه معروف آن L.decidua و L.europera را میتوان نام برد.
4.سدر Cedrus: ارز هم گفته می شود درختانی مرتفع با انشعابات افقی در ساقه و برگهای دائمی آن به صورت مجتمع در انتهای شاخه کوتاه و یا به صورت منفرد روی شاخه های بلند قرار دارند.در تمام دنیا چهار گونه دارد وفقط یک گونه از آن بنام سدر لبنان c.libani که در قرن گذشته به ایران وارد شده واز درختان زمینی به شمار می روند.
5.سکویا sequoia: در این جنس برگها فلس مانند بوده وکم و بیش شبیه برگ طایفه سرود ها می باشند.این درخت در جنگل های کالیفرنیا فراوان بوده و ارتفاعش به 100 متر می سد و دارای تاج مخروطی است.
سروها cupressus دارای مخروطی شامل یک چرخه از فلس های مرور برگ لادنی شکل وحاوی تخمک هستند.در این گیاهان لبه فلس های تخمک زا در جوانی از هم فاصله داشته ، پس از گرده افشانی بهم چیره ؛ مخروطی کاملاً کروی شکل را به وجود می اورد و با رسیدن دانه دوباره لبه ها از هم بازمی شوند و امکان پراکندگی و انتشار دانه ها را مسیر می سازند.سرو درختانی هستند با تاج مخروطی یا هرمی شکل دارای مخروط ماده با 6-12 فلس یا پولک سخت ، چوبی شده و مرور زاویه دارد و در وسط سطح پشتی آنها دارای یک برجستگی نوک مانند هستند ولبه هایی دارند که پس از گرده افشانی بر اثر نحو آبدار شده ، به هم چسبیده و با رسیدن دانه بر اثر خشکی شدید از هم فاصله می گیرند.شکل مخروط کروی ، به اندازه یک کردو و هر فلس آن در سطح داخلی دارای چندین دانه بال پیرامونی است.
در ایران تنها گونه این جنس کوپر سوس سمپرویرنس با دو یا سه واریته وجود دارد.
یکی از این واریته ها سرو معمولی یا زربین که نام علمی آن کوپرسوس سمپرویرنس واریته هوریزانتالس است که درختانی بسیار بلند دارد و دارای شاخه های تقریباً افقی هستند و در نواحی شمالی ایران در ارتفاعات دره چالوس ، در مرزن آباد ، دیلمان ، زرین گل ، ارتفاعات دره سفید رود.
منجیل رودبار می رویند.واریته دیگر این نوع سرو ناز است که دارای میوه های کوچک است.
سرو شیرازی واریته دیگر است که نام دیگر آن سروکاشی است و گاهی هم سرو کاشمری نامیده می شود.نام علمی آن کوپرسوس سمپرونیس واریته فاستیژتاما است.
سروکوهی “JUNIPERUS” درخت یا درختچه ای با بوته های چوبی نیمه درختچه ای دو پایه بندرت تک پایه باتاجی بسیار متفاوت و شاخه های فراوان ، مدور یا کمی زاویه دارد.
غالباً آویخته است.
برگها در گیاه با ساقه جوان همیشه سوزنی ، در ساقه های مسن گیاهی مانند ژونی پرس اکسی سرروس سوزنی و سه پهلو و در برخی از آنها مانند ژونی پروس سابینا متقابل ، فلسی ویولک مانند است.
گل هاتک جنسی ، دو پایه و در قاعده شامل برگه های فلس مانند ، مخروط یا سنبله نر کروی ، تخم مرغی ، شامل فلس های مدور برگ لادنی ، کمی روی هم قرار دارند و حاوی 2 ،4 ، 6 ، 8 پرچم هستند.
مخروط ماده دارای فلس هایی است که لبه های آن به هم چسبیده.
فقط فلس های بالایی آن بارور و هر کدام حاوی یک یا دو تخمک ایستاده هستند.
فلس های پایینی که تعداد آنها بیشتر است ، نازا و در لبه ها کاملاً بهم پیوسته هستند.شکل مخروط ماده سته کروی یا شفت مانند ، هنگام رسیدن کمی آبدار و هر یک دارای 3 تا 8 فلس یا پولک کم و بیش بهم پیوسته است.
دانه ها 3 تا 6 گاهی 9 عدد بیشتر ، فاقد باله ، آزاد ، یا باله آن ها کمو بیش بهم پیوسته است.
در ایران سروکوهی هفت گونه در ارتفاعات بالای کوهستان و به صورت پایه های پراکنده دارد.
در ارتفاعات شمال ، در حوالی پل زنگوله ، کتول ، زرین گل ، تا ارتفاع 1200 متر در دیلمان تا 2300 متر به بالا یک گونه سرو کوهی به نام ژونی پروس کومونیس می روید که با نام های پیرو ، اُرس و غیره وای مرز J.sabina درختچه ای است انبوه با برگ های نوک تیز کوچک ولوزی شکل که همدیگر را می پوشاند.میوه آن کروی شکل یا تخم مرغی و دارای مواد سمی است که در پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.این گیاه جهت زینت کاشته می شود.
بیشتر در نواحی شمالی ایران در سلسله جبال البرز می روید و ارتفاع این واریته ها 800 متر می رسد ، میوه ی آن کروی وگوشتی واز لحاظ برگ شبیه به سرو ناز است.
جنس تویا (سرو خمره ای )Bieta=thuja درخت یا درختچه ای با تاج مخروطی و دارای شاخه های برگدار بسیار مسطح و غالباً به حالت افقی هستند.
برگ ها پایا ، فلسی یا پولکی شکل و به طور متقابل روی چهار ردیف قرار می گیرند.گل های تک جنسی ، تک پایه انتهایی ، منفرد و روی شاخه های مختلف ظاهر می شوند.
مخروط نر تقریباً کروی و کوچک ، هر پرچم حاوی 2-4 و غالباً 3 بساک است.
مخروط ماده تخم مرغی یا پهن دراز ، ایستاده ، شامل 6 تا 8 فلس متقابل و زوجی روی ردیفهای متعدد هستند.
این فلس ها در انتها تقریباً نوکدار و به طور معمول دارای حاشیه ای بسیار نازک اند.
از این جنس درایران فقط یک گونه بومی به نام سرو خمره ای که همان تریالوریانتالیس است وجود دارد که در بیشتر نقاط ایران بعنوان زینتی کاشته می شود.
اینها درخت یا درختچه هایی هستند که نسبت به شرایط نا مساعد بخصوص خشکی و سرما مقاومت دارند.
واریته های متعدد و زینتی این گونه را باغبانان معمولاً سرو خمره ای یا سرو تبریزی و در اصفهان ونواحی جنوبی به آن نوش گویند.
برخی از مولفین آن را بو.می ایران نمی دانند ، ولی این درخت درایران به وسیله بذر به راحتی تکثیر می شود.دره کتول در ناحیه ای به نام سورکش بیشه ای طبیعی از پایه های قطور در آن وجود دارد و چنانکه آن را بومی ایران ندانیم سابقه ورود آن به ایران احتمالاً بیش از 1500 سال است.
زیر شاخه فلامیروسیرمها chlamidospermes این زیر شاخه شامل سه راسته است: Ephedrales، Nelwitschiales ، Gnetales که فقط گیاهان Ephedrales درایران وجود دارد.
راسته افدرال ها Ephedrales این راسته شامل تیره افدراسه Ephedrales است.
تیره افدراسه فقط شامل یک جنس به نام افدرا Ephedra یا ریش بزی یا ازمک است که دارای 35 گونه است.
ریش بزی درختچه ای کوتاه و دو پایه است .این گیاه در تمام ایام سال سبز است و دارای شاخه های سبز و انشعاباتی قابل انعطاف.
برگهای آن متقابل و متراکم است.
گلهای نر در روی شاخه های انتهایی و فرعی قرار گرفته اند و توسط دو برگ پیوسته احاطه شده اند.در هر گل 8-1 پرچم وجود دارد که میله های آنها به هم متصل بوده و بساک با دو منفذ شکفته می شود و دانه های گرده پخش میگردد.
پایه ماده آن دارای گل های ماده ای است که دو به دو در کنار هم قرار داشته و به وسیله چهار برگک پوشیده شد.
که هر یک از برگها در حقیقت رل دو برچه را دارند.پس از عمل لقاح میوه این برگک ها ضخیم وگوشتی می شوند.
مادگی گل دراین گیاه فاقد کلاله بوده یعنی گرده گل مستقیماً روی جدار تخمک و کیسه گرده مینشیند و پس از تنیدن و استفاده از خورش تخمک را تلقیح می کند.
پس از لقاح برگک ها ضخیم و آبدار شده و اطراف میوه را می پوشاند ومیوه سته حاوی دو دانه را به وجود می آورند.گیاهان این تیره از این جهت که مادگی فاقد کلاله است شبیه بازدانگان هستند ولی بر خلاف بازدانگان تخمک از جدار تخمدان احاطه می شود ولی تخمدان فقط پایین تخمک را می پوشاند و در نتیجه انتهای تخمک آشکار است و از این رو دانه گرده مستقیماً در روی آن قرار میگیرد و به این دلیل این دسته حد واسط بین بازدانگان و نهاندانگان می دانند.
دیگر از گونه مهم آن در برابر E.major است که واریته آن در اطراف کرج فراوان است و E.intermedia که در ارتفاعات استپی دیده می شود.
راسته سرخدار Taxales این راسته شامل دو تیره است که مهمترین آن تیره سرخدار Taxaceae است.
این تیره به صورت درختانی از ارتفاع 10 – 8 متر با برگهای صاف و مسطح و دمبرگ کوچک است که به طور دی سیستیک روی شاخه قرار گرفته اند.
گیاهان دو پایه هستند.
گل نر مخروطی شکل است.محور آن در پایین برگهای متعدد و در بالا مقدار زیادی پرچم دارد.
هر پرچم 6-8 کسیه گره دارد.
گل ماده مجزا در انتهای شاخه قرار دارد وهر گل یکساله هر چه کوچکی که هر کدام یک تخمک دارد را دارا می باشد.این تیره میوه ندارد و آنچه عامه آن را به عنوان میوه می شناسند در حقیقت دانه است که توسط پوشش گوشتی قرمز که همان آریل باشد.
احاطه شده و منظر شفت را به خود گرفته است.
از گیاهان مهم این تیره T.bacata با برگهای نرم وصاف و مسطح است.
که به عنوان زینت در باغها کاشته می شود.
و گونه دیگر T.bravifolia که در باغات ایران وجود داشته و به صورت درخت یا درختچه است.
گونه های تاکسوس از خانواده سرخدارها (تاکساسه) به میزان وسیعی کشت می شوند.
برگ یا دانه آنها پستانداران را مسموم می کند و یک آلکالوئید سمی به نام تاکسن را از این گیاهان به شکل متبلور تا حدودی شناسایی کرده اند.
و مرژیل از سمی بودن عسلی صحبت می کند که زنبورها با استفاده از درختان سرخدار جزیره کرس جمع کرده باشند.
یکی از محققان زنبوران مسمومی را دریافت که روده آنها پر ار گرده گونه های سرخوار بود به نظر می رسد که موادی در سرخدار ها وجود دارد که گوارش را مختل می کند.
مقادیر قابل توجهی از هورمون های پوست اندازی حشرات نیز از برگهای چند گونه سرخدار استخراج شده است.