بیمه بیکاری از جمله مزایای قانون تامین اجتماعی می باشد این قانون بیشترجنبه حمایتی دارد ودرآن سعی شده است از نیروهای شاغل جامعه که بنابدلایلی بیکار می شوند حمایت شود .این مبحث بدلیل درخواستهای مکرری است که دوستان عزیز داشته وباتماسهای تلفنی ویا نظرات وایمیلهای خود بنده را مورد لطف قرارداده اند .امید است مفید واقع شده وبتوانم گوشه ای از سووالات مطرح شده رابه اختصار پاسخگو باشم . بعدا وبه تفصیل قانون بیمه بیکاری ،شرایط برقرار آن ،مشکلات موجود در اجرای این قانون ،بیان خواهد شد .
1- تنها مشمولین قانون تامین اجتماعی می توانند از بیمه بیکاری استفاده نمایند .
2- بیمه شده حدافل باید دارای یک سال سابقه پرداخت حق بیمه بوده باشد .
3- بیمه شدگان مشغول درکارگاههای خانوادگی نمی توانند از بیمه بیکاری استفاده نمایند (شاغلین درکارگاههای خانوادگی عبارتند از پدر ومادر هر قدر بالارود ،همسر ،فرزندان هر قدر پایین رود )کارگاه خانوادگی کارگاهی است که تنها افراد فوق الذکر درآن مشغول باشند .
4- بیمه شده درآخرین کارگاه منتهی به بیمه بیکاری حد اقل یک سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد .
5- بیمه شده ظرف یک ماه پس از اخراج باید به اداره کار محل مراجعه واجراج خود راگزارش دهد .باتوجه به اینکه کارفرمایان لیست بیمه شدگان خود را پس از سپری شدن ماه مورد نظر به سازمان تامین اجتماعی ارایه می دهند ودراین بین ممکن است تاریخ اخراج بیمه شده را زودتر از تاریخ واقعی آن گزارش کنند بنابرین به دوستان عزیز توصیه می شود منتظر فرصت یک ماهه مندرج درقانون نباشند ودر اولین فرصت موضوع اخراج وبیکاری خودرا به اداره کار گزارش نمایند.
6- اخراج بیمه شده از کارگاه باید غیر ارادی باشد به این معنی که بیمه شده برخلاف میل باطنی خود بیکار شود .
7- حداکثر مقرری بیمه بیکاری از نظر ریالی معادل 80%حقوق ودستمزد دریافتی فرد بیمه شده در حین اشتغال می باشد .
8- حداکثر مقرری بیمه بیکاری از نظر مدت برای افراد مجرد 36ماه وبرای افراد متاهل 50ماه می باشد . که بشرح جدول ذیل می باشد 0