کلیه مراحل ستون سازی و حتی نصب نبشی روی زمین انجام میشود. پس از نصب نبشی زیر سری ستون آماده بلند کردن میگردد پس از نصب ستون در محل که از پیش آماده شده است پل هایی را که از قبل اندازه شده و ساخته شده است در محل خود قرار میدهند بدیهی است که نبشی های زیر سری باید کاملا تراز بوده و در یک سطح باشد تا تمام تکیه گاههای پلهای سراسری عمل کرد داشته باشند زیرا اگر یک نبشی حتی یک سانتیمتر پائین تر نصب شود برای پل تکیه گاه ایجاد نمیکند.
اگر تکیه گاهها ساده فرض شوند و در محاسبات احتیاج به قاب صلب نداشته می باشیم کار نصب پل به همین جا خاتمه پیدا می کند فقط برای انکه پل از جای خود نلغزد آنرا با چند خال جوش به نبشی زیر سری متصل مینمائیم ولی با توجه به آنکه در اثر محدودیت های معماری ایحاد بادبند به مقدار کافی در تمام جهات مقدور نیست ناچارا باید بعضی از قابها را صلب در نظر بگیریم در این صورت برای صلب کردن قاب، گره باید با نبشی بالا سری ولچکی و صفحات ممان گیر مجهز باشند.
عبور پل از بال ستون و نبشی بالاسری
عبور دو پل از دو طرف بال ستون (گره خورجینی) یکی از رایج ترین اتصالی است که اغلب مهندسین محاسب در ایران آنرا پیشنهاد مینمایند.
در بازدیدی که از مناطق زلزله بعمل آمد مشاهده گردید که گره خورجینی به نسبت سایر گره ها از آسیب پذیری بیشتری برخوردار است.
در این گونه گره ها اگر پلها را با تسمه به همدیگر متصل نمائیم به یک پارچه کار کردن پلها کمک بسیاری کرده و مقاومت آنرا در مقابل نیروهای جانبی بالا میبریم طول تسمه ها باید پشت دوپل (قدری کمتر برای جوشکاری) باشد و ضخامت آن در حدود 10 الی 12 میلیمتر و پهنای آن در حدود 10 الی 12 سانتیمتر.
عبور دو پل از دو بال ستون ( اتصال خورجینی)
اگر بخواهیم پلی را از وسط ساخته شده از دو عدد تیر آهن I عبور دهیم ناچارا باید از صفحه بست دو تکه استفاده نمائیم یکی در پائین پلی برای نبشی بالا سری و صفحات ممان گیر و غیره، ابعاد این صفحه ها طبق محاسبات بدست میاید ولی عرض آن مساوی پشت تا پشت ستون (قدری کمتر برای جوشکاری) و طول آن در حدود پنج سانتیمتر بزرگتر از نبشی زیر سری و یا نبشی بالا سری میباشد و ضخامت آن حداقل 10 میلیمتر است.
عبور پل از وسط ستون با ورق بست دو تکه
اگر مجبور باشیم پل را به جان ستون متصل نمائیم طبیعی است که ادامه پل مقدور نبوده و پل به جان ستون ختم میشود که در این صورت اگر این ستون از ستونهای میانی باشد اجراء پل ممتد مقدور نیست. برای ختم کردن پل به جان ستون اگر از ستون H استفاده نمائیم احتیاج به ورق بست نداریم و اگر از ستون I دوبل استفاده کنیم و اگر بار پل زیاد باشد ممکن است که ناچار باشیم یک صفحه به جان ستون جوش بدهیم ابعاد این صفحه بوسیله محاسبه بدست میاید ولی در هر حا ضخامت آن نباید از نود درصد ضخامت جان تیر کمتر باشد و پهنای آن مساوی پهنای جان تیر است (قدری کمتر برای جوشکاری) و ارتفاع آن در حدود 10 سانتمیتر بیشتر از ضخامت پل بعلاوه ضخامت نبشی ها بالا سری و زیر سری است در این گره طول جوش حائز اهمیت است.
در تیر اهن ها مخصوصا تیر اهنهای I که قبلا توضیح داده شده است قسمت بزرگی از جرم آهن در بالها متمرکز میباشد ودر نتیجه جان تیر آهن ضعیف است حال اگر ناچار باید پلی به جانستون ختم شود در صورت وجود بارهای شدید باید روی جان ستون ورق جوش بشود آنگاه پل به آن متصل گردد مخصوصا باید پهنای ورق باندازه پهنای جان تیر آهن باشد بطوریکه ورق به محل برخورد جان وبال که از ضخامت بیشتری برخوردار است جوش شود.
اگر مجبور باشیم پلهای ممتد را از دو لبه بال ستون عبور دهیم باید در جان تیر تکیه گاهی از نبشی با ورق درست کنیم بطوریکه بال این نبشی مساوی نیمی از بال ستون بعلاوه بعلاوه پهنای بال پل باشد. در این صورت پل به اندازه نیمی از بال ستون از محور نبشی دورتر قرار خواهد گرفت (بطور متوسط در حدود 7 تا 15 سانتیمتر) که این خود خارج از محوری محاسبه نشده در گره ایجاد خواهد نمود وئ ممکن است نمره نبشی و طول جوش را به مقدار قابل ملاحظه ای بالا ببرد بدین لحاظ این دیتیل بهیچ وجه پیشنهاد نمی گردد در این گونه موارد بهتر است یک عدد صفحه که قدری پهن تر از نمره تیر آهن باشد. و یا باندازه ضخامت ورق از هر طرف کوچتر از نمره تیر آهن باشد به محل عبور پل جوش میدهیم (بهر حال پهنای ورق باید طوری باشد که امکان جوش کافی با بعد لازم فراهم بشود) آنگاه نبشی های زیرسری و در صورت لزوم نبشی بالا سری را به آن جوش داده و پل را عبور میدهیم. اگر بار پل زیاد باشد میتوانیم بوسیله یک قطعه سر تیر آهن صفحه را به جان ستون متصل نمائیم در این صورت برای راحتی جوشکاری باید او سر تیر آهن را اندازه نموده و آنرا به صفحه جوش یدهیم آنگاه آنرا به ستون متصل نمائیم یادآور میشود که کلیه این کارها باید روی زمین انجام شود تا امکان جوش صحیح فراهم باشد و حتی المقدور در اسکلت های فلزی باید از جوش سر بالا و سر پائین خود داری گردد.
هر ستون باید در محل گره حداقل از سه طرف مهار شود تا بلندی آن به فاصله بین دو گره محدود گردد با توجه به اینکه اغلب مهندسین محاسب در ایران پل ممتد به صورت خورجینی را پیشنهاد مینمایند لذاباید در جهت عمود بر پل موازی با تیرچه ها درست در محل گره (محل برخورد پل و ستون) تیر آهن دیگری کشیده شود که به آن اصطلاحا باد بند میگویند. شماره بادبندها وسیله محاسبه بدست میاید ولی در هر حال از شماره پل کمتر است.
معمولا در ستونهای میانی چهار پل به یک ستون ختم میشود (دو عدد پل اصلی و دو عدد پل فرعی) که ممکن است پل ها بصورت خورجینی از بال تیر عبور کند و یا از وسط آن رد بشود که در صورت دوم باید از ورق بست دو تکه استفاده شود. در ستونهای کناری و گوشه چنین حالتی پیش نمی آید.
طبق تعریف به تکیه گاهی ساده گفته میشود که هیچ گونه مقاومتی در مقابل دوران یا هر حرکت یگر پل نداشته باشد و تکیه گاه صلب تکیه گاهها مقدور نیست زیرا مثلا برای داشتن تکیه گاه ساده باید تکیه گاه فاقد سطح بوده و مانند نوک سوزن تیز باشد در این صورت اگر پل را فقط روی نبشی زیر سری قرار دهیم به مقدار قابل ملاحظه ای از حرکتهای آن جلوگیری کرده ایم و همینطور برای تکیه گاه صلب که ایجاد آن بر طبق تعریف مقدور نیست.
حال اگر بخواهیم تکیه گاهی صلب ایجاد نمائیم به نسبت شدت صلبیتی که میخواهیم داشته باشیم میتوانیم از نبشی بالا سری- نبشی زیر سری و بالاسری با لچکی – دستک کوتاه و بلاخره ممان گیر استفاده نمائیم .
با توجه به این که محدودیت های معماری مانند در – پنجره و نماسازی به محاسب اجازه نصب بادبند را در هر نقطه که صلاح باشد نیدهد لذا باید در بعضی نقاط بجای باد بند به طرق دیگر در ساختمان صلبیت ایجاد نمود. مانند گره های صلب آزمایشات بعمل آمده نشان میدهد که نصب چهار عدد صفحه تقویتی در گره خورجینی در فاصله لبه پل تا ستون مانند شکل، کمک زیادی به صلبیت گره مینماید طول جوش در این گره از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
یکی دیگر از گره های ممان گیری مطابق شکل فوق میباشد در این گروه ممانهای وارده وسیله صفحات بالا و پائین تحمل شده و نیروهای برشی میتواند به وسیله جان پل تحمل شود ولی از انجا که ممکن است جان پل بوسیله لانه زنبوری کردن ضعیف شده باشد یا آنکه پل چند میلیمتر کوتاه بریده شده و با ستون در تماس نباشد برای تحمل برشی ناچارا باید صفحه های برشی گذاشته شود و یا از نبشی تو دلی استفاده گردد.
در این طریقه بعد و طول جوش صفحات ممان گیر بسیار مهم میباشد بدین لحاظ باید کلیه صفحه های ممان گیر قبل از نصب بوسیله یک پخ 45 درجه برای ایجاد بعد جوش مناسب آماده شود.