دانلود تحقیق موازنه واکنش شیمیایی به روش وارسی

Word 72 KB 21668 8
مشخص نشده مشخص نشده شیمی - زیست شناسی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • موازنه معادله های شیمیایی توسط وارسی اغلب به صورت ازمون و خطاست و فقط برای معادله های شیمیایی ساده کاربرد دارد .

    در سال 1986 ،harjadi روشی بسیار ساده برای موازنه معادله های شیمیایی پیچیده تر ارائه نمود که این روش موازنه تا به حال به طور وسیعی بکار برده شد است برخی کتاب های شیمی عمومی نیز روش های ساده ای به کار برده اند اما به صورت اشاره .

    این مقاله نشان می دهد که موازنه معادله های شیمیایی توسط وارسی ، فرایند ازمون و خطا نمی باشد و یک روش پیشنهادی سیستماتیک بر اساس harjadi است .

    این روش که chain method یاروش زنجیری نام دارد ( harjadi آن را روش پینگ پونگ نامید ) برای موازنه ی معادله های شیمیایی ساده مناسب است و همچنین برای بیش تر واکنش های پیچیده تر بدون بار ظاهری ( روش عدد اکسایش ) یا ( معادله های چند مجهولی ( روش جبری )
    برای شروع موازنه با وارسی .

    اتم هایی انتخاب می شوند که در معادله ی شیمیایی در یکی از واکنش دهنده ها و در یکی از مواد حاصل ظاهر شده باشند .

    موازنه را با این اتم ها شروع می کنیم .


    برای مثال در واکنش 1 ، تنها هیدروژن در یکی از محصولات ( H2O ) و در یکی از واکنش دهنده هاNaOH ) ) ظاهر شده است .
    برای مثال در واکنش 1 ، تنها هیدروژن در یکی از محصولات ( H2O ) و در یکی از واکنش دهنده هاNaOH ) ) ظاهر شده است .

    (1) S+NaOH → Na2S+Na2S2O3+H2O ابتدا اتم H موازنه می شود : S+2NaOH → Na2S+Na2SO3+1H2O (1a) موازنه اتم های دیگر که فقط در موارد موازنه نشده می باشند ، ادامه می یابد .

    اتم مناسب دیگر برای موازنه اتم 0 می باشد چون اکسیژن جزئی از ترکیب موازنه نشده Na2SO3 می باشد : S+ 2 NaOH→ Na2S+Na2SO3+1H2O (1b) سپس اتم های Na با قرار دادن ضریب برای Na2S می باشد : S+2NaOH → Na2S+Na2S2O3+1H2O (1c) سرانجام اتم های S موازنه می شوند : S+2NaOH→Na2S+Na2S2O3+1H2O (1d) سپس معادله ی (1d) را در 3 ضرب می کنیم.

    بنابراین معادله موازنه شده به صورت زیر است : 4S+6NaOH → 2Na2S+1Na2S2O3+3H2O (1e) در واکنش دو ، 3 نوع نوع اتم (C, N , O ) وجود دارد که تنها در یک ترکیب در هر طرف معادله ظاهر شده اند .

    اگر چه اکسیژن در سمت چپ به صورت عنصر است و پس از موازنه ی O2و H2O زنجیر می شکند .

    اتم های مناسب برای شروع موازنه باید فقط به صورت ترکیب باشند .

    بر اساس این قاعده موازنه واکنش 2 با اتم های N یا C شروع می گردد : (2) CH4+NH3+O2 → HCN+H2O بعد از موازنه اتم های C معادله 2 به صورت زیر نوشته می شود : ((2a 1CH4+NH3+O2 →1HCN+H2O موازنه ، اتم های N ادامه می یابد : 1CH4+1NH3+O2→1HCN+H2O (2b) وسپس اتم های H موازنه می شوند .

    1CH4+NH3+O2→ 1HCN+3H2O (2c) وسرانجام اتم های O موازنه شده و معادله ی موازنه شده به دست می آید : O2→1HCN+3H2O1CH4+1NH3+ سپس معادله(2d) در2 ضرب می شود و به دست می آید : (2e) 2CH4+2NH3+3O2→2HCN+6H2O اگر بیشتر از یک نوع اتم ظاهر شده در یک ترکیب در هر طرف معادله وجود داشته باشد ، بهتر است اتمی انتخاب شود که در ترکیب با بیشترین تعداد اتم می باشد .

    برای مثال در معادله ی 3 : (3) P2I4+P4+H2O →PH4I+H3PO4 دو نوع اتم (I,O ) در هر طرف معادله فقط در یک ماده ظاهر شده اند وهر دو به صورت ترکیب هستند اما اکسیژن در ترکیبی با بیشترین تعداد اتم است ( H3PO4 ) .

    بنابراین موازنه ، با اتم های Oآغاز می شود : P2I4+P4+H2O →PH4I+1H3PO4 (3a) با موازنه اتم های H می نویسیم : P2I4+P4+H2O →PH4I+1H3PO4 (3b) بعد از موازنه اتم های I داریم : P2I4+P4+H2O →PH4I+1H3PO4 سرانجام معادله را برای اتم های P موازنه می کنیم : P2I4+P4+4H2O →PH4I+1H3PO4 سپس معادله ( d3 ) را در 32 ضرب می کنیم و معادله موازنه شده را بدست می اوریم : براساس قواعد و مشاهدات بالا ، روش زیر برای موازنه ی معادله های شیمیایی باروش وارسی پیشنهاد می گردد : 10P2I4+13P4+128H20→ 40PH4I+32H3PO4 (3e) 1.

    تعیین اتم هایی که فقط در یک ترکیب در هر طرف معادله ظاهر شده اند .

    2.

    اگر تعداد این نوع اتم ها بیشتر از 1 باشد ، اتم هایی انتخاب می شوند که به صورت ترکیب باشند نه اینکه به صورت عنصر باشند .

    3.

    اگر تعداد اتم های باقی مانده بیش تر از1 باشد ، اتمی انتخاب می شود که در ترکیبی با تعداد اتم های بیش تر یا با نوع اتم های بیشتر وجود دارد .

    4.موازنه معادله با اتم انتخاب شده .

    5.ادامه موازنه با اتم های دیگر در ترکیب هایی که یک اتم موازنه نشده دارند .

    این مثال ها ثابت می کند که موازنه با روش وارسی می تواند روش مناسبی برای واکنش های پیچیده باشد .

    اگر چه برای برخی از واکنش های اکسایش – کاهش این روش به صورت استفاده از یک یا دو مجهول و ضریبی که بعد از حل یک یا دو معادله جبری بدست می اید به کار می رود .

    Cu+H2SO4→CuSO4+SO2+H2O (4) به واکنش مس با سولفوریک اسید غلیظ توجه کنید : براساس روش پیشنهادی اتم H انتخاب شده و سپس موازنه می شود : Cu+H2SO4 →CuSO4+SO2+1H2O (4a) اتم مناسب دیگری برای ادامه موازنه وجود ندارد ، سپس باید ضریب مجهول x برای CuSO4 در نظر گرفته شود .

    (4b) Cu+1H2SO4 →xCuSO4+SO2+1H2O موازنه را ادامه می دهیم پس ضریب x برای Cu نیز در نظر گرفته می شود .

    (4c) xCu+1H2SO4 →xCuSO4+SO2+1H2O سپس اتم های S موازنه می شوند : (4d) xCu+1H2SO4→ xCuSO4+(1-x)SO2+1H2O ضریب مجهول از موازنه اکسیژن بدست می اید : ) برای اتم های 4=4x+2(1-x)+1(o X = معادله موازنه شده به شکل زیر است : Cu+1H2SO4→ CuSO4+SO2+1H2O (4e) یا به شکل : 1Cu+2H2SO4→1CuSO4+1SO2+2H2O (4f) این روش برای موازنه ی معادله های یونی نیز مفید است .

    برای مثال دو روش برای موازنه معادله ی 5 توسط روش وارسی امکان پذیر است : I-+IO-3+H+→I2+H2O (5) بر اساس قواعد بالا موازنه با اتم o شروع شود .

    I-+1IO-3+6H+→I2+3H2O (5a) موازنه با اتم H ادامه می یابد : I-+1IO-3+6H+→I2+3H2O (5b) اتم های دیگری برای موازنه بار وجود ندارند پس باید موازنه بار انجام شود در سمت راست معادله ی (5b) هیچ یونی وجود ندارد اما 6 بار مثبت و 1 بار منفی دریون های موازنه شده در سمت چپ وجود دارد .

    پس به I5 برای خنثی کردن بار الکتریکی سمت چپ لازم است .

    -5I-+1IO-3+6H+→I2+3H2O (5c) سرانجام معادله را با اتم های I موازنه می کنیم : -5I-+1IO-3+6H+→3I2+3H2O (5d) روش دیگر برای موازنه این معادله ، تبدیل معادله یونی به مولکولی است با جایگزین کردن یون های Y_ , X+ XI+XIO3+HY→ I2+H2O+XY (5e) این معادله غیر یونی موازنه با روش وارسی را اسان می کند .

    ابتدا اتم های o موازنه شده و به ترتیب اتم های +H,Y-,Xوسرانجام اتم های I.

    5XI+XIO3+6HY→ 3I2+3H2O+6XY (5f) سپس یونهای x+ و y- حذف شده و شکل موازنه شده (5d) به دست می آید .

    با این مثال ، روش پیشنهادی برای موازنه تمام واکنش های شیمیایی مناسب است.

    برای آزمودن مفید بودن این روش ؛ تمام واکنش های شیمیایی در کتاب شیمی عمومی ابینگ (ebbing) جمع اوری شده است .

    از 274 معادله انجام شده ، 251 ( 6/91 درصد ) با این روش آاسان موازنه شده و برای 22 معادله (8درصد ) یک ضریب در نظر گرفته شده و تنها یک معادله ( 4/0 درصد ) نتوانست با این روش موازنه شود .

    (KMnO4+H2O2+H2SO4 → K2SO4+MnSO4+H2O+O2 این واکنش عجیب یکی از واکنش هایی است که معادله های موازنه شده ی چند تایی نامیده می شوند .

    Reference : Journal of chemical education , 74,1363-1364(1997)

مقدمه در حالت کلی سینتیک شیمیایی را می‌توان علم مطالعه سیستمهای ناظر بر تجزیه شیمیایی و یا تغییر حالت مولکولها دانست. به عبارت دیگر سینتیک را می‌توان علم مکمل ترمودینامیک دانسته و سیستمهایی را که توزیع انرژی آنها با زمان تغییر می‌نماید مطالعه کرد. نظریه‌هایی که اثرات متقابل شیمیایی را توجیه می‌کنند بطور گسترده‌ای بر اساس نتایج تجربی پایه گذاری شده‌اند که با روشهای ترمودینامیکی و ...

پیشگفتار: آب و هوای تمیز ، فرحبخش و زیباست . اما تقریبا تمامی ساکنین شهرها ، دیگر رایحه هوای تمیز و پاک ، درخشش دریاچه ها ، رودخانه ها و نهرهای زلال را فراموش کرده اند و امکان یافتن چنین منظرهای زیبای طبیعی نادر هر روز کنتر می شود . خیابانهای پر از زباله و بزرگراه های کثیف اماکن بی حفاظ جمع آوری زباله و زمینهای کنترل نشده دفع زباله . همه گواهی بر اثرات نامطبوع و ناخوشایند روشهای ...

پتروشيمي اراک در يک نگاه هدف :ايجاد يک مجتمع پتروشيمي جهت توليد مواد پايه اي و مياني با استفاده از خوراک اصلي نفتا و تبديل آنها به فراورده هاي نهايي پليميري و شيميايي. سهامداران : شرکت ملي صنايع پتروشيمي شرکت سرمايه گذاري بانک ملي ايران شرکت مدير

یونجه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا یک متر میرسد برگهای آن دارای سه برگچه می باشد برگچه های نوک تیز، سبز رنگ و بیضی شکل است .گلهای یونجه بشکل سبز و برنگ بنفش تیره یا آبی روشن است میوه یونجه مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا ولی کوچکتر از آن می باشد .یونجه ریشه ای بسیار عمیق درد و ریشه آن تا سه متر بداخل زمین نفوذ می کند و بنابراین منبع ویتامین ها و مواد ...

وسواس فکری عملی چیست ؟ وسواس فکری – عملی بیماری است که در ان فرد افکاری ناخواسته داشته و اعمالی را بارها و بارها تکرار می کند . همه ما در زندگی عادی خود روتین های بخصوصی داریم مثل مسواک زدن دندان هایمان قبل از خواب . اما افرادی که مبتلا به این روان رنجوری هستند ، عادات رفتاری دارند که سد راه زندگی روزانه شان است اکثر افراد مبتلا به این روان رنجوری ، خود می دانند که افکار و ...

انواع دترجنت ها و کاربرد آنها مقدمه ای بر سورفکتانتها سورفکتانت: کلمه Surfactant مخفف عبارت، AgeNT، ACTive، SURFace می باشد. ملکول سورفکتانت شامل دو قسمت مجزای ساختمانی است، یک قسمت آبدوست (چربی گریز) و یک قسمت آبگریز (چربی دوست). قسمت آب گریز (چربی دوست) اکثر سورفکتانتها شامل یک زنجیر هیدروکربنی است که معمولاً طول متوسط آن از 12 تا 18 اتم کربن است و ممکن است شامل یک حلقه ...

مقدمه عناصر گروه خاک های نادر (Rear Earth) که لاتین آن (Terra Rarae) است و به طور اختصاری R.E یا Tr نامیده می شوند، به دلیل عنصر لانتانتیم (La ) به عنوان سر گروه به لانتانیدها ( Lanthanides) نیز معروفند و در ردیف ششم جدول تناوبی عناصر واقع شده اند . اعداد اتمی 57 تا 71 دارند و عبارتند از: که در آرایش الکترونی آن ها یک الکترون در اوربیتال 5d موجود است و اوربیتال 4f از عنصر سریم ...

مبدلهای حرارتی : فرایند تبادل گرما بین دو سیال با دماهای متفاوت که توسط دیواره جامدی از هم جدا شده اند در بسیاری از کاربرد های مهندسی روی می دهد . وسیله ای را که برای این تبادل به کار می رود مبدل گرمایی میگویند ، و موارد کاربرد آن را در سیستم های گرمایش ساختمان ها ، تهویه مطبوع ، تولید قدرت ، بازیابی گرمای هدر رفته ، و فراوری شیمیایی می توان یافت .ما درفرآیندهای شیمیایی و فیزیکی ...

نام آزمايش : اندازه گيري سرعت واکنش هاي شيميايي و تعيين اثر غلظت بر آنها . وسايل و مواد مورد نياز : 6 عدد بشر ، سه عدد پي پت مدرج 10 ميلي ليتري ، کرنومتر ، محلول پتاسيم يدات 0.2 مولار (1.70 گرم در 250ميلي ليتر) ، سديم پيرو سولفيت ( ) ، اسيد سولفوريک

مفهوم اسید و باز مفاهیم متداول مختلف اسید – باز، موضوع بحث ما است . قدیمیترین آنها، مفهوم اسید و باز از نظر آرنیوس، در این بخش عرضه می شود. اسید، به ماده ای گفته می شود که در آب تفکیک شود و یون ، که گاهی به صورت نیز نشان داده می شود، به وجود آورد. برای مثال گاز HCl خالص، متشکل از مولکولهای کووالانسی است. در آب، (که چیزی جز یک پروتون نیست) ناشی از مولکول HCl، توسط یک جفت الکترون ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول