- بسترسازی برای شکوفایی واحدهای اقتصادی و تجاری:
ایجاد زیربنا و ساختار مناسب برای رونق، پویایی، شادابی و تحرک و فعالیت بیشتر واحدهای اقتصادی که در نتیجه بنگاههای بازرگانی و واحدهای تجاری و در کل اقتصاد ملی از آن منتفع میگردد از وظایف کلان اتاق بازرگانی است.
2- تصحیح و بهبود سیاست های پولی و مالی:
سیاستهای پولی عبارتست از تاثیرگذاری بر عرضه پول از طریق عملیات بازار باز، تغییر در نرخ تنزیل مجدد و ذخیره قانونی.
سیاستهای مالی عبارتست از تغییر عمدی در سطح مخارج، مالیاتها و استقراض دولت به منظور دستیابی به اهداف اقتصاد ملی مانند اشتغال کامل، ثبات قیمتها، رشد اقتصاد ملی و تعادل در تراز پرداختها.
در کل اتاقهای بازرگانی میتوانند با بکارگیری سیاستها و خطمشیهای علمیو کلان خود بر تصحیح و بهبود سیاستهای پولی و مالی اثر گذار باشند.
3- جذب و توسعه سرمایه گذاری داخلی:
یکی دیگر از وظایف کلان اتاقهای بازرگانی جذب و توسعه سرمایه گذاری داخلی میباشد. سرمایهگذاری داخلی عبارتست از آوردن و بکارگیری سرمایه بصورت نقد، کارخانه، ماشین آلات و قطعات آنها، ابزار، حق الاختراع و خدمات تخصصی و امثال آنها به منظور عمران و آبادی و انجام فعالیت تولیدی اعم از صنعتی، معدنی، کشاورزی و حمل و نقل توسط اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی.
4- کمک و مساعدت به ایجاد اشتغال:
اتاقهای بازرگانی با اطلاعات جامع و کاملی که درباره فعالیتهای مختلف بازرگانی (از طریق جمع آوری اطلاعات و تحقیقات) دارند میتوانند به دولت و سازمانهای مربوطه در امر ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری با معرفی فرصتها، مزیتها، نقاط قوت و ضعف هر یک از قطبهای اقتصادی در زمینههای متنوع کمک نمایند.
تشریح وظایف کلان برون مرزی
1- سرپرستی و هدایت کمیسیونهای متقابل اقتصادی و اتاق های مشترک:
اتاقهای بازرگانی از طریق ایجاد و هدایت کمیسیونهای متقابل اقتصادی و اتاقهای مشترک همکاریهای اقتصادی و تجاری متقابلی را انجام میدهند.
اتاقهای مشترک هر ساله گردهماییهایی را برگزار میکنند که در این گردهماییها بین بازرگانان و مسئولان اتاق مشترک با بازرگانان و مسئولان اتاق مشترک کشور مقابل تبادل نظرهایی درباره فرصتهای تجاری، سرمایه گذاری، انتقال تکنولوژی، روابط متقابل اقتصادی، مسایل و مشکلات، تنظیم راه حلها، و شناسایی راههای همکاری انجام میگیرد بعنوان مثال اتاق بازرگانی کره با چهل کشور جهان کمیسیون همکاریهای متقابل اقتصادی و با هفتاد کشور پروتکل اقتصادی دارد.
2- افزایش درک متقابل:
هیچ موضوعی نیست که با گفتگو حل نشود براین اساس اتاقهای بازرگانی شرایطی را فراهم میکنند که در آن بازرگانان و صاحبان صنایع شرکتهای موفق، و مسئولان اقتصادی، تجاری، و دولتی با همتایان خارجی خود ملاقات داشته باشند. خوبی این جلسات این است که درک متقابل دو طرف را افزایش میدهد و شرایطی را فراهم مینماید که در آن دیدگاههای مربوط به همکاریهای اقتصادی و سایر موضوعات اقتصادی مربوطه متقابل بین افراد نزدیکتر میشود.
3- حمایت و ارتباط از ملاقاتهای نمایندگان و سازمانهای تجاری و اقتصادی بینالمللی:
معمولاً اتاقهای بازرگانی از نمایندگان بازرگانی خارجی و آنهایی که هدفهای تجاری در آن کشور را دنبال میکنند حمایت زیادی مینمایند و بیشتر مواقع نیز قراردادهای تجاری و اقتصادی هم بین بازرگانان و تولید کنندگان داخلی و سازمانهای تجاری و اقتصادی بین المللی منعقد میگردد. معمولاً اتاقهای بازرگانی ارتباط و مشارکت سازمانهای بازرگانی بین المللی در آن کشور را بسیار با اهمیت میدانند. یکی از سازمانهایی که اتاقهای بازرگانی با آن ارتباط نزدیک دارند اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) میباشد اتاق بازرگانی بین المللی بزرگترین سازمان اقتصادی غیر دولتی جهان میباشد و نمایندگانی از سازمانهای برجسته اقتصادی، شرکتها و بانکهای موفق و کمیسیونهای ملی هر کشور عضو آن میباشند که موقعیت آن کشور را در سیاستهای اتاق بازرگانی بین المللی بررسی و درباره آن بحث و تبادل نظر میکنند.
4- تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی و انتقال تکنولوژی:
انتقال سرمایههای خارجی و تکنولوژی باعث پیشرفت اقتصادی هر کشور میشود. به همین منظور دولتها از سرمایه گذاری خارجی و انتقال تکنولوژی حمایت زیادی میکنند. معمولاً اتاقهای بازرگانی برای افرادی که میخواهند در آن کشور سرمایه گذاری یا به آن کشور تکنولوژی انتقال دهند متخصصین حرفهای را دارند که راهنماییهای لازم را ارایه مینمایند. به این منظور اتاقها سمپوزیومهای تخصصی را در این زمینه برگزار میکنند. این سمینارها و سمپوزیومها برای بازرگانان و صاحبان فعالیتهای اقتصادی و تجاری کشورهای پیشرفته فرصتی را فراهم میآورد تا با امکانات و تواناییها و فرصتهای تجاری آن کشور آشنا شوند و در مقابل آنها نیز تکنولوژی پیشرفته خود را به آنان معرفی نمایند. در این سمینارها مذاکرات تجاری هم انجام میشود که اغلب منجر به بستن قراردادهای تجاری نیز میگردد.
5- تشویق وتوسعه صادرات:
اتاقهای بازرگانی شرکتها و موسسات تولیدی و بازرگانی خود را به افزایش صادرات کالاها و محصولات خود تشویق مینمایند. اتاقهای بازرگانی بدین منظور تسهیلات فراوانی را برای افزایش (صادرات از جمله کاهش مالیات، معافیتهای مالیاتی و تسهیلات دیگر را) فراهم مینمایند.
6- اعزام نمایندگان تجاری:
اتاقهای بازرگانی هر ساله به منظور جستجوی فرصتهای تجاری جدید نمایندگانی را برای شناسایی و بررسی بازارهای جهانی به خارج از کشور اعزام مینمایند. بویژه زمانی که یک شرکت در خارج از کشور در میان شرکتهای دیگر رشد قابل ملاحظهای پیدا میکند اتاقهای بازرگانی نمایندگان تجاری خود را برای بررسی وضعیت اقتصادی و تجاری آن کشور به آنجا اعزام مینماید.
7- ارتباط با اتاقهای بازرگانی دیگر:
اتاق های بازرگانی سعی میکنند برای افزایش کارایی خود از تجربیات، نظرات و برنامههای اقتصادی و تجاری اتاقهای بازرگانی موفق استفاده نمایند.