روستا یک واحد جغرافیایی است که در آن پدیده های مختلف اجتماعی، طبیعی با هم در هم آمیخته اند.
هر روستا واحدی مستقل است و مجموعه ای کال استدر گذشته های نه چندان دور روستاییان تولید کننده اصلی مایحتاج خود بودند که با تولید، نیازهای خود را بر طرف می کردند.
در طی گذشت زمان روستاها مانند گذشت تامین کننده تقریبا تمام نیازهای خود نبوده و جز در مواقع ضروری با شهر ارتباط برقرار نمی کردند، بلکه امروز رابطه ی متقابل شهر و روستا بیش از گذشته شده و روستاها تامین کننده نیاز های شهر ها هستند و شهر ها هم تامین کننده نیاز هایروستا هستند در رابطه ی دو سویه شهر و روستا، شهر ها بدلیل تمرکز امکانات ، خدمات بیش ترین تاثیر را در زندگی روستاییان دارند.
امروزه شهر محل تمرکز امکانات، خدمات می باشند و روستاها بعد از شهر ها در یافت کننده امکانات و خدمات هستند و در بعضی موارد همین عامل موجب می شود که روستاها از بین روند.
و این نشان دهنده ی این است که رابطه ی شهر و روستا در اغلب موارد یک رابطه ی نابرابر است وشهرها هم تاثیر گذار تر از روستاها می باشند.
در این تحقیق که راجع به رابطه ی متقابل شهر و روستا می باشد، رابطه ی متقابل روستای لله مرز واقع در دهستان مرکزی از توابع شهرستان بهشهر را با شهر بهشتی را مورد مطالعه قرار گرفته است.
آنچه در ین تحقیق کمک شایانی بوده، متعلق بودن به روستای مورد مطالعه بوده و متاسفانه نداشتن اطلاعات کافی فرد دهیار و موجود نبودن نقشه ی روستا نه در دهیاری روستا و نه در مورد آمار از مشکلاتی بوده اند که راه انجام این تحقیق وجود داشته است.
معرفی روستا:
الف) جغرافیای طبیعی
1- موقعیت و محدوده:
روستای لله مرز زیر مجموعه ی دهستان میانکاله ، از توابع بخش مرکزی شهرستان بهشهر است که فاصله ی آن تا مرکز دهستان (روستای زاغمرز) 16کیلومتر و تامرکز شهرستان (شهر بهشهر) 15 کیلومتر می باشد.
این روستا در جنوب غربی شهرستان بهشهر قرارگرفته و از نظر مختصات جغرافیایی در 23.
53 طول جغرافیایی و 45.
36 عرض جغرافیایی واقع شده است و متوسط ارتفاع روستا 6 متر می باشد.
محدوده ی روستای لله مرز از جنوب به روستایحسین آباد، از جنوب شرقی به روستایقره تپه و از جنوب غربی به روستاهای عسگر آباد، امیر آبادختم می شود.
(مرکز آمار ایران، 1375 ، فرهنگ آبادی ها مشاهده میدانی)
2 اقلیم و طبیعت:
از نظر اقلیمی این روستادارای آب و هوای معتدل مرطوب می باشد و از نظر بارشی سالانه در وضعیت خوبی به سر می برد، اما در چند سال اخیر دچار کمبود بارش شده است.
در سال 1387 میزان بارش در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد.
رودخانه فصلی سرخ دیم کیله که از نکا سرچشمه گرفته ازغرب آماری گذشته و به دریای خزر می ریزد.
رشتی ها این روستا بیش تر برای چرای داممی باشد و جانورانی مانند شغال ، روباه ، خرگوش و گراز وجود دارد (سازمان آمار، فرهنگ آبادی های کشور مصاحبه با اهالی)
ب) جغرافیای انسانی
1.
جمعیت:
بر اساس آخرین آمار و اطلاعات سال 85 روستای لله مرز شامل تعداد 114 خانوار و با جمعیتی در حدود 532 نفر بوده است که از این تعداد 274 را زنان و 258 را مردان تشکیل میدهند.
( www.sci.ir )
2.
بهداشت:
روستایلله مرز دارای خانه ی بهداشت و درمانگاه بوده و عمدتا ساکنین روستانیاز های دارویی و درمانی اولیه ی خودرا ازروستای حسین آباد تامین می کنند و برای دسترسی به پزشک متخصص و بیمارستان صد در صد روستاییان به شهرستان بهشهر مراجعه می کنند.
(مصاحبه مشاهده عمومی)
3.
سواد و آموزش:
این روستا از لحاظ امکانات آموزشی در سطح مطلوبی به سر نمی برد.
به علت کمی جمعیت روستا در این روستا فقط یک دبستان وجود دارد که درآن آموزش دانش آموزان دختر و پسر با هم می باشد و دارای یک مدیر و یک معلم می باشند.
ساکنین روستا برای ادامه تحصیل در مقاطع راهنمایی و دبیرستان به روستای حسین آباد و برای تحصیل در مقطع پیش دانشگاهی به شهرستان بهشهر مراجعه می کنند.
(مشاهده میدانی)
4.
خدمات:
این روستا از لحاظ برخورداری از خدمات اولیه در وضعیت تقریبا مطلوبی به سر می برد همانطور که درجدول پایین مشاهده می کنید از 14 مورد از 110 مورد آن برخوردار بوده که این نشانگر این است که از خدمات خوبی برخوردار است.
ج) جغرافیای اقتصادی 1.
کشاورزی میزان کل اراضی کشاورزی روستا 165 هکتار ی باشد که کشت آبی آن شامل 9 هکتار برنجکاری بوده و 25 هکتار پنبه می باشد و کشت دیم آن نیز شامل 121 هکتار گندم می باشد، آب کشاورزی روستا از طریق آب چندان حسین آباد و 4 حلقه چاه که به صورت دستی حفر شده تامین می شود.
(مصاحبه با دهیار) 2.
دامداری در روستای لله مرز 2000 راس دام وجود دارد که از این تعداد 100 راس بز و 12 راس گاو می باشد.
نگهداری از گاو در روستا به صورت منتقی بوده و در حیاط منزل خود نگهداری می کنند.
و نگهداری از گوسفند ها در دامداری های نفتی و در اطراف روستا خارج از منطقه مسکونی بوده است.
در حال حاضر به علت نتی بودن شیوه دامداریاهالی روستا ها در حال حرکت کردن این شغلهستند.
(مصاحبه با اهالی روستا) 3ـ خدمات در روستای لله مرز 65 نفر مشغول به کار هستند در بخش خدمات هستند.
افراد شاغل در این بخش شامل معلمین .
کارمندان ، مغازه داران، رانندگان و کسانی هستند که در بندر امیر آباد و شرکت کشتی سازی صد را مشغول به کار می باشند که کارکنان شرکت صدرا و بندر امیر آباد و نیروگاه شهید سلیمی نکا بیش تر این افراد را تشکیل می دهند .
فصل 2 : تعیین محدوده ی کلی روابط روستای لله مرز در این فصل محدوده روابط کلیروستای لله مرز بحث خواهد شد.
در این مرحله منظور فقط ارتباط است و نوع ارتباط و علل ارتباط با روستاهای اطراف در فصل بعد مورد بررسی قررا خواهد گرفت.
برای نشان ارتباط این روستا با روستاهای دیگر و شهر بهشهر از یک نقشه فرض استفاده شده است.
روستای لله مرز در 16 کیلومتری مرکز دهستان (زاغمرز) و در 15 کیلومتری مرکز شهرستان (بهشهر) قرار گرفته است.
این روستا جزء روستا های نزدیک به شهر به حساب می آید.
ساکنین روستای لله مرز برای رفتن به شهر باید به روستای حسین آباد بروند و از وسایل حمل و نقل آن روستا و وسایل حمل و نقل روستاهای دیگر که از این مسیر عبورمی کنند، استفاده کنند.
کل روستای لله مرز آسفالته است و مسیر روستا به حسین آباد و به بهشهر هم آسفالته می باشد.
وسایل حمل و نقل مینی بوس و چند سواری می باشد که متعلق به روستای زاغمرز ، حسین آباد، زینوند می باشد.
اهالی مسافت بین روستا تا بهشهر را در 20 دقیقه های می کنند و با وجود این که روستاهای زیادی در اطراف روستای لله مرز وجود دارد ارتباط آن بیش تر با روستای حسین آباد و کمی هم با روستای زاغمرز می باشد و به علت این که روستاهای اطراف هم امکاناتی به اندازه ی روستای لله مرز و حتی کم تر هم دارند، ارتباط با آنها کم است.
و به این دلیل ترجیح می دهند نیاز ها و مایحتاج خود را از شهر تامین کنند و رابطه ی روستاها با هم بسیار محدود است.
ـ اکنون نقشه ی محدوده مورد تفسیر قرار می گیرد.
چنانچه در نقشه ملاحظه می شود، شکل محدوده در قسمت شرق و جنوب شرق و غرب و جنوب غرب کشیدهشدهو محدوده ی آن به تمام اطراف تقریبا کشیده شده است که علت آن مناسب بودن راه های ارتباطی می باشد و علت اصلی کشیده شدن در محور جنوب شرق و شمال غرب را می توان جنوب شرق (مرکز شهرستان) و شمال غرب (مرکز دهستان ) دانست.
حداقل و اکثر فاصله ی ارتباطی این روستا بین 16-1 کیلومتر می باشد.
بیش ترین و کم ترین حجم ارتباطی نیز بین 67% ـ 1 % می باشد.
همانطور که در نقشه ملاحظه می گردد محور لله مرز ـ بهشهر عریض ترین شعاع این محدوده را به خود اختصاص داده است.
البته از لحاظ طول هم بعد از روستای زاغمرز طویل ترین است.
طول این محور یعنمی مسافت روستا به شهر (بهشهر) 15 کیلومتر است.
این محور عریض ترین محور هم می باشد یعنی این که بیش ترین حجم ارتباطات مربوط به این محور است، که به تنهایی 67% حجم کل ارتباطات را به خود اختصاص داده است.
دومین محور مهم و اصلی این محدوده لله مرز ـ حسین آباد است.
طول این محول 1 کیلومتر می باشد و بعد از محور لله مرز ـ بهشهر بیش ترین حجم روابط یعنی 18% حجم کل روابط را به خود اختصاص داده است.
سومین محور مهم این محدوده ، محور لله مرز ـ زغمرزاست که در قسمت شمال غرب محدوده قرار گرفته است.
از نظر مسافتی با حدود 16 کیلومتر فاصله طویل ترین محور می باشد.
اینمحور 8% حجم ارتباطات را به خود اختصاص دادهاست.
محور بعدی، محور لله مرز ـ قره تپه می باشند که درجنوب شرقی محدوده واقع گردیده است.
طول این محور 5 کیلومتر و 2% حجم ارتباطات و کم ترین حجم را در بر گرفته است.
نقشه محدوده ی روابط روستای لله مرز فصل سوم: بررسی انواع ارتباطات و علل آن در این فصل سعی می شود به بررسی و تحلیل انواع روابط موجود بین روستای لله مرز و مناطق اطراف آن و هم چنین به علل روابط پرداخته شود.
در این بررسی با توجه به درجه اهمیت ، روابط با روندی سلسله مراتب گونه بیان می شود.
کلیدی روابط روستای لله مرز سه بخشی قابل بررسی است.
1ـ روابط تجاری 2ـ روابط خدماتی 3ـ روابط اداری ، تفریحی 1.
روابط تجاری الف) روابط کاری / شغلی : همانطور که قبلا اشاره شد اقتصاد روستاییان این روستا از طریق کشاورزی می باشد و بیش تر مردم آن به زراعت و تولید محصولاتی همانند گندم و جو و برنج می پردازند.
در روستای لله مرز باغداری مورد توجه نبوده و بیش تر زراعت آن هم گندم با توجه به آسان بودن مراحل کشت و برداشت مورد توجه خاصی روستاییان این روستا و هم چنین مناطق اطراف می باشند.
تعداد تقریبا قابل توجهی از مردم این روستا درشرکت هایی مثل کشتی سازی صدرا، شرکت نفت و نیروگاه شهید سلیمی نکا مشغول به کار می باشند و با توجه به احداث شرکت نفت در سال های اخیر ساکنین آن برای کار به شهر مراجعه نمی کند تعدادی هم ازساکنین روستا هم به علت نداشتن زمین به کار در زمین های مردم می پردازند.
(مشاهده می دانی ـ مصاحبه با اهالی) ب) روابط مربوط به خرید هایروزانه و دوره ای: گسترده ترین روابط در مرحله ی دوم مربوط به خرید اعم از خرید های روزانه و دوره ای میباشند.
در درون روستا 3 واحد خرده فروشی (خوار و بار) وجود دارد که ساکنین روستا نیاز های خود را از این واحد ها تامین می کنند.
در صورت تامین نشدن این نیاز ها به روستای حسین آباد مراجعه می کنند و گاهی اوقات هم محصولاتی همانند میوه را هم از این روستا تامین می کنند و البته عمده محصولات غذایی خود را ازمراجعه به بهشهر تامین می کنند.
ج) فروش محصولات / جا بهجایی سرمایه: ساکنین روستای لله مرز، محصولات کشاورزی خود مانند گندم را به سازمان غله و یا به کارخانه ی آرد و یا به سیلوی نکا تحویل می دهند.
در سال گذشته اکثر کشاورزان گندم ها را به کارخانه آرد بنفشه فروخته اند.
روستاییان دامدار ، دام های خود را به صورت زنده به کسانی که خریدار هستند می فروشند.
کشاورزان روستا برای تهیه حواله بندر به روستای زاغمرز مراجعه می کند و سم و کود را از روستای حسین آباد تهیه می کنند و برای خرید ادوات کشاورزی به شهرستان بهشهر و روستای زاغمرز مراجعه می کند.
(مصاحبه با اهالی مصاحبه با دهیار) 2ـ روابط خدماتی الف) روابط بهداشتی: روستای لله مرز متاسفانه دارای خانه ی بهداشت نمی باشند و ساکنین روستا باید برای جوابگویی به نیاز های اولیه دارویی و بهداشتی خود به روستای حسین آباد مراجعه می کنند و برای دسترسی به پزشکی متخصص و هم چنین برای استفاده از بیمارستان به شهرستان بهشهر مراجعه می کنند.
(مصاحبه) ب) روابط آموزشی: در مقطع دبستان روستا دارای یک مدرسه می باشد که در آن آموزش دختران و پسران با هم می باشد.
اما در مقطع راهنمایی و دبیرستان دختران باید به روستای حسین آباد مراجعه کنند و پسران هم برای مقطع راهنمایی به روستای حسین آباد و برای تحصیل در مقطع پیش دانشگاهی همانند دختران به شهر (بهشهر) مراجعه کنند.
ج) روابط ارتباطی: از لحاظ حمل و نقل و ارتباط با شهر یا روستا های اطراف در وضعیت مطلوبی به سر نمی برد و برای رفتن به روستاهای اطراف و شهر از وسایل حمل و نقل روستاهای مجاور استفاده می کنند و در روستا وسایل حمل و نقل عمومی وجود ندارد و روستاییان هم برای مراجعه به مناطق دورتر مثل مرکز استان باید به پایانه ی مسافر بری شهر (بهشهر) مراجعه کنند.
3ـ ارتباط اداری، تفریحی: الف) ارتباط اداری: از جمله ارتباطات به روابط اداری می توان اشاره کرد.
ساکنین برای انجام بعضی از امور اداری مثل مجوز وام به روستای حسین آباد، زاغمرز و شهر (بهشهر) مراجعه می کنند.
و برای انجام بعضی از امور که درحیطه یکار و بهداری تعریف شده است، مثلبررسی تشکیلات در شورای حل اختلاف در خود روستا انجام میشود و برای بعضی از امور قضایی به پایگاه امیر آباد و دادگستری بهشهر مراجعه می کنند.
(مصاحبه با دهیار) ب): ارتباط تفریحی در روستا ها مردم کم تر از مردم شهر به مناطق تفریحی معروفند.
در روستای لله مرز مردم برای گذراندن اوقات فراغت به ساحل دریا و فرودگاه عسگر آباد می روند و برای زیارت به امامزاده واقع در روستای قره تپه می روند.
( مصاحبه با اهالی) نقشه انواع ارتباطات نتیجه گیری : در این تحقیق به رابطه ی بین روستای لله مرز با روستاهای اطراف و شهرستان بهشهر پرداخته شده است این روستا دو بخش مرکزی و واقع در دهستان میانکاله می باشد.
محدوده ی ارتباطی این روستا به روستا های حسین آباد ـ عسگر آباد ـ قره تپه ـ زاغمرز و شهرستان بهشهر محدود می باشد.
و به رابطه ی این روستا با اطراف و به نوع ارتباط پرداخته شده است.
روستای لله مرز در بین روستاهای اطراف بیش ترین ارتباطرا با روستای حسین آباد دارد اما تامین کننده مهم و عمده نیاز های روستای لله مرز شهرستان بهشهر می باشد و دارای روابط تجاری اعم از کار، خرید روزانهو روابط خدماتی و روابط اداری با شهر ( بهشهر) می باشند.
در مرحله ی دوم روستای لله مرز بیش ترین ارتباط را با روستای حسین آباد دارد که 1 کیلومتری جنوب لله مرز قرار دارد.
روستای لله مرز همانطور که گفته شد از میان این روستا ها بیش ترین ارتباط را باروستای حسین آباد دارد که این به علت نزدیکی مسافت و داشتن امکانات بیش تر از لله مرز می باشند و با وجود این که روستای زاغمرز مرکز دهستان می باشد و از امکانات زیادی هم بر خود دار می باشد.
به علت بعد مسافت برای تامین نیاز هایخود به آن مراجعه نمی کند و به شهر (بهشهر) می رود.
پس علت مراجعه روستاییان به شهر تاثیر زیادی از بعد مسافت و هم چنین وجود وسایل ارتباطی تاثیر می پذیرد.
اکثر جمعیت روستا کشاورز و مشغول به کار های خدماتی می باشند.
این روستا تولید کننده ی گندم ، بود کمی هم برنج می باشد ولی تقریبا همه نیاز های خود را از شهر (بهشهر) تامین می کند.
روستایلله مرز تقریبا درسطح مطلوبی می باشد اما از مشکلات اساسی نبود وسایل حمل و نقل عمومیو استفاده از وسایل حمل و نقل روستا های دیگر می باشد و هم چنین نداشتن خانه بهداشت از مشکلاتی می باشد که روستاییان با آن مواجه هستند.
از مشکلاتیکه در راه این تحقیق وجود داشته نداشتن اطلاعات کافی فرد دهیار و هم چنین نداشتن نقشه روستای لله مرز در سازمان آمار و دهیاری بوده است.
امید است که دولت و سازمان ها بیش تر به روستاها، توانمندی های آن توجه کنند و با داسن بیش ترین امکانات به شهر ها باعث از بین رفتن روستا ها نشوند.
فهرست منابع: 1ـ سایت ( www.sci.ir) 2ـ مرکز آمار ایران، سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1375 (ص 38 و 37) 3 ـ مرکز آمار ایران، فرهنگ آبادی های کشور (ص 260) 4ـ مشاهده میدانی 5ـ مصاحبه با دهیار 6ـ مصاحبه با اهالی روستا جمعیت زنانجمعیت مردانکل جمعیتتعداد خانوارسال سرشماری--46394652602435031097527425853211685 لـله مرزلـله مرزنوع خدماتوضعیت برخورداری یا عدم برخورداری1- آب لوله کشی+2- برق+3- تلفن+4- راه آسفالته+5- دهیار+6- دهیاری+7- شرکت تعاونی+8- شرکت خدمات روستایی+9- نانوایی+10- پایگاه بسیج+11- دفتر خدمات ارتباطی-12- خانه بهداشت-13- صندوق پست-14- حمام- فواصل به کیلومترنام روستاKm1 Km3 Km5 Km15 Km16لله مرز – حسین آباد لله مرز – عسگرآباد لله مرز – قره تپه لله مرز – بهشهر لله مرز - زاغمرز