دانلود مقاله ویژگییهای زمین شناسی گسلهای سمنان

Word 85 KB 22072 27
مشخص نشده مشخص نشده محیط زیست - انرژی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • فلات ایران در بخشی از کروه زمین جای دارد که از دیدگاه لرزه خیزی و عملکرد گسلها بسیار فعال است.
    در این پژوهش ویژگییهای زمینشناسی گسلهای سمنان بررسی شده است که سعی شده همراه با گرد آوری داده های موجود و جمع آوری مطالب از منابع گوناگون ساختار زمین ساختی گسلها از نقطه نظر لرزه زمینساخت نیز مطلاعه شود.
    بطور کلی بررسی گسلهای سمنان نشان می دهد که آنها گسلهای کاری هستند.

    به این معنا که دیواره گسلها بر روی زمین بر اثر فرسایش از بین نرفته اند و امکان دارد این گسلها در آینده دچار جابه جا شدگی نسبی شود و در هر گونه سازه ای که بر روی آنها قرار گیرد و برش ایجاد نماید.

    گسل آستانه (Astaneh fault)
    در باختر روستای آستانه و در دوره رودخانه، آستانه، دو گسل موازی و کنار هم با راستای شمال خاوری- جنوب باختری دیده می شوند که در نزدیکی، 1 میکرومتری جنوب باختر آستانه، رسوبات آبرفتی کواترنری را به روشنی بریده و همراه با آبراهه های پهن، به شکل چیپر جابه جا نموده است.
    افزون بر این، رویه های تخت سه گوش (Triangular facet)زیبایی نیز در رسوبات کواترنر این پهنه بوجود آورده است.

    در جنوب باختری چشمه علی نیز به روشنی دیده می شود که رسوبات کواترنر بوسیله گسله ی آستانه بریده شده است (نگاره ی1-4، نگاره های هوایی 3629 و 3628).

    گسله ی آستانه یکی از گسله های نادر البرز کوه است که به سبب نزدیکی با مرز جنوبی البرز و وجود رسوبات آبرفتی کواترنر در کنار آن، به روشنی جنبش جوان کواترنر را نشان می دهد.
    گسله ی آستانه به سوی جنوب باختری به کوه او را در شمال سمنان می رسد.

    درازای شناخته شده ی گسله ی آستانه بیش از 75 کیلومتر بوده و ساز و کار (mechanism)آن راندگی با مولفه ی راستالغز چیپبر است.
    امکان دارد خرابی دژ فولاد محله به سبب جنبش گسله ی آستانه رویداد باشد.

    همچنین ممکن است جنبش این گسله سبب رویداد زمینلرزه ی 22 دسامبر 856 میلادی کومس با بزرگی Ms=709 باشدظ.
    راندگی بایجان (Baijan Thrust)
    راندگی بایجان، گسله ای با راستای خمدار شمال باختری- جنوب خاوری، درازای 45 کیلومتر و با شیب عمومی بسوی شمال است (پیکر 1-4).

    گسله ی بایجان در راستای خود سنگهای گوناگون مزوزوئیک را بریده است و در ادامه ی شمال باختری بوسیله گدازه های جوان آتشفشان دماوند پوشیده می شود.

    کمترین میزان جابه جا شدگی این گسله در پهنه ی بایجان 1000 متر برآورد شده است.

    زیرا به سبب کارکرد گسله، آهکهای سازند الیکا (در شمال) برابر آهکهای سازتد لار(در جنوب) قرار گرفته اند.

    میزان این جابه جا دشگی بسمت خاور بسرعت کم شده به گونه ای که آهکهای سازند لار (در شمالی) برابر سنگهای سازند تیز کوه (در جنوب) قرار می گیرد.

    شیب راندگی بایجان نزدیک 60 درجه به سوی شمال است.


    راندگی بایجان، گسله ای لرزه زا بوده و به نظر می رسد زمینلرزه ی 25/3/1983 (mb = 5.2) و 26/3/1983 (mb=4.5) میلادی بایجان به سبب کاری شدن این گسله روی داده باشد.
    گسله ی دامغان (Damghan Fault)
    گسله ی کواترنر دامغان که از 10 کیلومتری شمال شهر دامغان می گذرد، برای نخستین بار بوسیله Krinsley (1970) بعنوان یک گسله ی کواترنر با برشی در رسوبات جوان کواترنر معرفی شد.

    Krinsley 5/14 کیلومتر از این گسله رابرداشت نموده (نقشه ی شماره 2 در Krinsley 1970) و سازوکار (مکانیسم) آن را کششی (normal) با شیب به سوی جنوب و فرو افتادن بخش جنوبی عنوان شده است بخش درازتری از اینگسله در برگ زمینشناسی دامغان به مقیاس 000 100: 1 (G.S.I.

    1975) بصورت گسله ی کواترنر برداشت شده.
    گسله ی دامغان بیش از 100 کیلومتر داراز داشته و بخش مستقیم آن در شمال دامغان دارای 53 کیلومتر درازاست پیکر (1-4).

    هر چند سازو کار گسله به دقت روشنت نیست، ولی روشن است که در پهنه ی باختر ده ملا تا شمال تاق، بخش شمالی گسله بالا آمده، و بخش جنوبی آن فرو افتاده است.

    در شمال تاق و 32 کیلومتری شمال خاوری دامغان بخش جنوبی آن فرو افتاده است.

    در شمال تاق و 32 کیلومتری شمال خاوری دامغان گسله ی دامغان میان کنگلومرای چینخورده نئوژن پسین (در بخش شمالی) و باد زن آبرفتی کهن و جوان کواترنر (در بخش جنوبی) قرار گرفته است.

    در این پهنه لایه های تخت سه گوش زیبایی در رسوب های کنگلومرایی نئوژن پسین دیواره گسله، که نشانه ی کاری بودن گسله ی دامغان است دیده می شود.
    گسله ی دامغان بیش از 100 کیلومتر داراز داشته و بخش مستقیم آن در شمال دامغان دارای 53 کیلومتر درازاست پیکر (1-4).

    در این پهنه لایه های تخت سه گوش زیبایی در رسوب های کنگلومرایی نئوژن پسین دیواره گسله، که نشانه ی کاری بودن گسله ی دامغان است دیده می شود.

    در شمال خاوری مهماندوست و باختری ده ملا، گسله میان سیلستهای رسی کواترنر دامغان در شمال بادزن آبرفتی جوان کواترنر و یدگر رسوبات دشت (در جنوب) قرار دارد، رسوبات کهن کواترنر دغ، بیشتر رسوبات کناری دغ (marginal playa) بوده که درآن بخشهای دانه درشت آواری نیزدیده می شود در شمال گسله ی دامغان در باختر ده ملا، در این رسوبات کناری دغ سه فرازا دیده می شود.

    الف: رسوبات بلند کناری دغ در فرازای 1115-1156 متری، ب: رسوبات میانه ی کناری دغ در فرازای 1094-1133 متری، پ: رسوبات پایین کناری دغ در فرازای 1106-1124 متری.

    در هرحال جوانترین رسوباتی که بوسیله ی گسله ی دامغان بریده می شوند.

    رسوبات بادزن های آبرفتی جوان و بنکوه فرسایشی (Pediment) کنونی است.

    به نظر می رسد گسله ی دامغان از دو بخش بنیادی خاوری و باختری ساخته شده است.

    در بخش خاوری گسله (از شمال دامغان تا ده ملا) بلوک شمالی بر پایی داشته و بلوک چنوبی فرو افتاده است (گسله ی فشاری پر شیب با شیب بسوی شمال)، در حالیکه در بخش باختری آن(از شمال دامغان و باختر سیاهکوه و به سوی آهوانو) بلوک شمالی فرو افتاده و بلوک جنوبی برپایی داشته است (گسله ی فشاری با شیب بسوی جنوب، نگاره ی 1-4).

    وجود رویه های تخت سه گوش دردیواره های شمالی گسله ی دامغان، نشاندهنده ی وجود مولفه ی راستالغز، افزون بر مولفه ی شاغولی در جنبش گسله ی دامغان است.

    با این وجود هیچگونه جابه جا شده گی راستالغز از بررسی ابراهه های موجود بر روی نگاره های هوایی در درازای گسله ی دامغان هنوز پیدا نشده است (بربریان و قریشی 1367).

    باتوجه به رژیم زمینساختی چیره در ایرانزمین (Berberian 1981, 1983b) به نظر می رسد گسله ی دامغان دارای سازو کار فشاری (reverse) است.

    هیچگونه داده ی لرزه خیزی از گسله ی دامغان در دست نیست.

    ممکنست رویداد زمینلرزه 9 ژانویه 1982 (که مرکز آن در رو و یا نزدیکی گسله ی شمال دامغان قرار می گیرد).

    در پیوند با جنبش گسله ی دامغان باشد.

    به سبب نبود داده های مهلرزه ای (macroseismic) نمیتوان در این مورد تصمیم درستی گرفت گسله ی گرمسار (Garmsar Fult) گسله ی گرمسار (پیکر 1-4)، گسله ای است که با راستای خاوری- باختری ودرازای بیش از 100 کیلومتر که از شمال گرمسار در چهار گوشهی تهران می گذرد.

    در بخش شمال خاوری گرمسار، گسله مرز میان سازند آبرفتی هزار دره و آبرفتهای دشت را می سازد.

    آرایش هندسی این گسله، سازوکار راندگی با شیب بسوی شمال را پیشنهاد میکند.

    در جنوب کوه سرخ (جنوب خاوری ورامین) یال جنوب باختری تاقدیس کوه سرخ بوسیله ی این گسله بریده شده وسازند قرمز بالایی بر روی دشت رانده شده است.

    زمینلرزه های زیر ممکنست به سبب جنبش دوباره ی گسله ی گرمسار رویداد باشند (Berberian 1981، بربریان و همکاران 1364): - زمینلرزه ی بهار 743 میلادی دروازه های خزر (تنگ سر راه، میان ایوانگی وگرمسار ) با بزرگی تخمین زده شده ی Ms=7.2 و شدت .

    - زمینلرزه ی 21 اردیبهشت 1334 خورشیدی (11 مه 1945 میلادی) بنکوه گرمسار با بزرگی mb=4.6 - پسلززه های زمینلرزه ی بنکوه گرمسار (19 ژوئن و28 اکتبر 1945 میلادی).

    - زمینلرزهی 25 اکتبر 1982 گرمسار با بزرگی Ms=5.4 - زمینلرزه ی 22 اوت 1988 گرمسار با بزرگی mb=5.5 گسله ی فشاری مشا (Mosha Reverse Fault) گسله ی فشاری مشا، گسله ای با درازای 200 کیلومتری است که تنها تکه ی کوچکی از بخش جنوب خاوری آن در گستره ی چهار گوشه ی سمنان قرار می گیرد (پیکر 1-4).

    راستای گسله شمال باختری- جنوب خاوری و ساز و کار آن فشاری است.

    در راستای این گسله بنیادی جوان و درازا، گستره ی بلند البرز (از شمال) بر روی چین های کناری البرز (در جنوب) رانده شده است، گسله ی مشا در بخش میانی چم و خم (ریخت سینوسی) داشته و در بخش خاوری (در گستره ی چهار گوشه ی سمنان) کم و بیش خاوری- باختری می شود شسب گسله ی فشاری مشا همیشه بسوی شمال و شمال خاوری بوده و میان 35 تا 70 درجه بازی می کند (بربریان و همکاران 1364).

    به نظر می رسد راندگی در راستای گسله ی مشا پیش از ژوراسیک آغاز شده و تا پلایو- پلایوستوسن به 4 کیلومتر جابجایی شاغولی در فاز کوهزای پایانی آلپ بوجود آمده است گسله فشاری مشا با خطواره ی مغناطیسی F-16 همخوانی دارد این پیوند نشاندهنده ی ژرف و بنیاد بودن این گسله است گسله ی فشاری مشا، گسله ای است کاری و لرزه زا و داده های موجود نشان می دهد که زمینلرزه های زیر به سبب کاری شدن گسله مشا رویداده است.

    - زمینلرزه ی 1665 میلادی گستره ی دماوند با بزرگی تخمین زده ای Ms=6.5 و شدت .

    - زمینلرزه ی 1802 میلادی گسترده ی دماوند و مازندران.

    - زمینلرزه ی کوچک 20 ژوئن 1811 میلادی دماوند.

    - زمینلرزه ی کوچک ژوئن 1815 میلادی دماوند.

    - زمینلرزه 27 مارس 1830 میلادی دماوند – شمیرانات با بزرگی تخمین زده ی Ms=7.1 و شدت .

    - پسلرزه ی 6 آوریل 1830 میلادی دماوند شمیرانات با شدت .

    - زمینلرزه ی 2 اکتبر 1930 میلادی آه – مبارک آباد با بزرگی Ms=5.2 و شدت .

    و پسلرزه های آن در 6 اکتبر 1930 میلادی و 7 اکتبر 1930 میلادی.

    - زمینلرزه ی 5 سپتامبر 1947 میلادی لواسانات.

    - زمینلرزه ی 24 نوامبر 1955 میلادی مشا با بزرگی mb=4.0 و شدت .

    - کانون روی زمین زمینلرزه ی 10 ژانویه 1974 میلادی با بزرگی mb=4.3 (ISC) نیز بر روی گسله ی مشا قرار می گیرد.

    مهگسله های گسترده ی سمنان (Major Faults) در این بخش ویژگیهای گسله های بنیادی جوان با درازای بیش از10 کیلومتر بررسی شده است.

    سن جوان ودرازای این گسله ها آنها را در گروه گسله های لرزه زا و خطرناک گسترده ی چهار گوشه سمنان قرار می دهد (پیکر 1-4).

    گسله ی آتشان (Ateshan Fault) گسله ی آتشان گسله ای با راستای شمال خاوری- جنوب باختری (پیکر 1-4) است.

    بررسی داده های موجود نشان می دهد که این گسله بوسیله گسله ی زنگنه منار (12-2-3) بریده و جابجا شده است.

    بدین سبب درازای گسله ی آتشان تا برخورد با گسله ی زنگه منار 14 کیلومتر، و با در نظر گرفتن ادامه ی شمال خاوری آن به 5/25 کیلومتر خواهد رسید ساز و کار گسله ی آتشان روشن نیست و در راستای آن کنگلومرای سازند فاجان، آهکهای زیارت ودیگر سنگهای ترسیر بریده شده اند.

    هیچگونه داده ی سنی و یا لرزه خیزی از این گسله در دست نیست.

    گسله ی انزاب (Anzab Fault) گسله ی انزاب گسله ای، با راستای شمار خاوری، جنوب باختری و درازای 5/17 کیلومتر است (پیکر 1-4)، شیب این گسله به گمان شاغولی بوده و در راستای آن سنگهای سازند سلطانیه و سنگهای پالیوزوئیک بالا (در جنوب) در برابر سنگهای کرتاسه ی بالا (در شمال)جای گرفته اند.

    بیشینه جابجا شدگیدر راستای این گسله درشمال خاوری مهدی شهر (سنگسر پیشین) به 40000 متر بر آوره شده است (نبوی 1366).

    هیچگونه داده ی سنی و یا لرزه خیزی از گسله ی انزاب در دست نیست.

    گسله ی اوریم (Orim Fault) گسله ی اوریم، گسله ی با راستای شمال خاوری- جنوب باختری و درازای نزدیک 64 کیلومتر است (پیکر1-4).

    این گسله در بخش خاوری خود مرز میان مارن و ماسه سنگهای ائوسن و سنگهای سازند شمشک را ساخته و در بخش باختری، سنگهای پره کامبرین بالا و پالئوزوئیک را بریده است گسله ی اوریم دارای جنبشی از گونه ی چپبر نیز است.

    بیشینه جابجاشدگی شاغولی در استان این گسله رانزدیک به 1000 متر برآورد نموده است.

    هیچگونه داده ی سنی و یا لرزه خیزی از گسله ی اوریم در دست نیست.

    راندگی برین (Barin Thrust) راندگی برین، گسله ای با راستای شمال خاوری- جنوب باختری با شیب به سوی جنوب خاوری است (پیکر 1-4).

    درازای راندگی برین 5/17 کیلومتر بوده و در ازای آن سنگهای گوناگون ترسی یر بریده شده اند.

    هیچگونه داده ی سنی و یا لززه خیزی از راندگی برین در دست نیست.

    گسله فشاری بشم (Bashm Revers Fault) گسله ی فشاری بشم با راستای شمال خاوری- جنوب باختری و شیب نزدیک 50 درجه به سوی جنوب خاوری، از 6 کیلومتری شمال شهمیرزاد می گذرد (پیکر 1-4).

    در راستای این گسله، سازندهای پره کامبرین بالایی- پالئوزوئیک کوه های کاهش و سیاه لت (در جنوب خاوری) بر روی پهنه ی فرو نشسته ی چاشم تمتشکل از رسوبات ائوسن، نئوژن و و کواترنر شده اند (نبوی 1366).

    درازای گسله ی بشم 5/52 کیلومتر می باشد به سبب جنبش دو گسله ی بشم و آستانه (1-1-4) پهنه ی چاشم در راستای این دو گسله ی فرو افتاده و یک فرو نشست فشاری (Compressional depression) و یا Ramp basin را به وجود آورده است.

    (بربریان و قریشی 1364).

    بیشینه جابجاشدگی شاغولی گسله ی فشاری بشم نزدیک به 4000 متر تخمین زده شده است.

    این گسله با بخشهایی از خطواره ای مغناطیسی F-14(Yousefi and Friedberh 1978) همخوانی دارد.

    وجود دست کم شش کوهریزش و سنگریزش تاریخی در راستای گسله بشم ممکنست نشاندهنده ی جنبش تاریخی این گسله باشد.

    گسله ی پلدر(Poldar Fault) گسله ی پلدر بموازات و در 2 کیلومتری جنوب گسله ی فشاری فیروزکوه قرار دارد (پیکر 1-4).

    گسله ی پلدر، گسله ای با راستای شمال خاوری- جنوب باختری و درازای 25 کیلومتر می باشد.

    سازو کار این گسله روشن نیست و در راستای آن اهکهای سازند لار و رسوبات ائوسن (در شمال) و کنگلومرای فاجان (در جنوب) بریده شده اند در بخش شمال خاوری، پیرامون جاده بشم- فیروزکوه، گسله ی پلدر، کنگلومرای نئوژن را می برد.

    امکان دارد گسله ی پلدر ادامه خاوری گسله ی سر بندان باشد، ولی به سبب پوشش خاکی و یا رسوبات آبرفتی این ارتباط بطور کامل روشن نیست، چنانچه این نکته درست باشد دراین صورت به درازای گسله ی پلدر افزوده می گردد.

    هیچگونه داده ی لرزه خیزی و یا سنی از گسله ی پلدر در دست نیست.

    گسله ی تپه نیاد (Tappeh Nigad Fault) گسله ی تپه نیاد گسله ای با راستای شمال خاوری- جنوب باختری و درازای 5/15 کیلومتر است (پیکر 1-4)سازوکار تپه نیاد روشن نیست ودر راستای خود سنگهای ژوراسیک ، مارنهای کرتاسه و رسوبات ترسی دار را بریده است.

    راندگی چاشم (Chashm Thrust) راندگی چاشم با راستای خمدار کم و بیش خاوری- باختری و شیب عمومی بسوی شمال، نزدیک 2 کیلومتری جنوب گسله ی اوریم قرار دارد (پیکر 1-4).

    درازای شناخته شده ی این راندگی نزدیک به 44 کیلومتر است.

    این گسله را بسوی خاور ادامه داده و آن را با نام راندگی آبیک-شاهرود و یکی از گسله های سراسری در کوههای البرز معرفی نموده است.

    در راستای شناخت شده ی این گسله، سنگهای پره کامبرین بالایی و ژوراسیک (از سوی شمال) ب رروی مارن و ماسه سنگهای ائوسن (در جنوب) رانده شده اند بیشینه جابجاشدگی شاغولی در راستای راندگی چاشم در پهنه ی خطیر کوه در شمال باختری شهمیرزاد نزدیک به 4000 متر تخمین زده شده است (نبوی 1366).

    هیچگونه داده ی سنی و یا لرزه خیزی از راندگی چاشم در دست نیست.

    گسله ی دراز کوه (Derazkuh Fault) گسله ی دراز کوه، گسله ای با راستای شمال خاوری- جنوب باختری، شیب به سوی شمال باختری و درازای 35 کیلومتر است (پیکر 1-4).

    به سبب نفوذ بری در رسوبات آبرفتی، این گسله در نقشه با خط چین نمایش داده شده است گسله ی دراز کوه در بخش شمال خاوری خود، سبب رانده شدن سنگهای سازنده های الیکا، شمشک و سنگهای کرتاسه (از سوی شمال باختری) بر روی رسوبات آبرفتی کواترنر دشت (در جنوب خاوری) شده است.

    هیچپگونه داده ی سنی و یا لرزه خیزی از گسله ی دراز کوه در دست نیست.

    گسله ی فشاری دیکتاش (Diktash Revers Fault) گسله ی فشاری دیکتاش با راستای شمار خاوری- جنوب باختری و درازای 32 کیلومتر، به موازات گسله های گاوک ونوکه قرار دارد (پیکر 1-4).

    شیب گسله بسوی شمال- شمال باختری است و در راستای آن سنگهای ژوراسیک (از سوی شمال) بر روی آهک مارنی و مارن های سازند قم (درجنوب) رانده شده است .

    به سبب جایگیری سنگهای ژوراسیک ومیوسن کنارهم، بیشینه جابجا شدگی در راستای این گسله نزدیک به 3000 متر برآورد شده است (نبوی 1366).

    هیچگونه داده ی سنی و یا لرزه خیزی از گسله ی فشاری دیکتاش در دست نیست.

    گسله ی دلازیان (Delazian Fault) گسله ی دلازیان، گسله ای با راستای شماری-جنوبی است که در جنوب سمنان قرار دارد.

    درازای گسله ی دلازیان نزدیک 22 کیلومتر است ساز وکار گسله روشن نیست و در راستای آن رسوبات میوسن، کنگومرای پلیوستوسن و رسوبات کواترنر دشت دلازیان بریده شده اند.

    هیچگونه داده ی سنی و یا لرزه خیزی از گسله ی دلازیان در دست نیست.

    راندگی سمنان (Scmnan Thrust) راندگی سمنان با راستای خمدار شمال خاوری- جنوب باختری از 5 کیلومتر شمال شهر سمنان می گذرد (پیکر 1-4).

    گسله سمنان کم و بیش به موازات گسله نوکه (36-2-4) و درجنوب آن دیده می شود.

    درازای این گسله 24 کیلومتر و شیب آن به سوی شمال باختری است ودر راستای آن سنگهای آتشفشانی ائوسن (از سوی شمال باختری) بر روی رسوبات کواترنر دشت شمال باختری سمنان (در جنوب خاوری) رانده شده اند.

    (نبوی 1366).

    خطواره ای مغناطیسی F-11 (Yorsefi and Firedberg 1978) از نزدیکی 2 کیلومتری شمال باختری راندگی سمنان و با همان راستا می گذرند.

    از آنجا که شیب راندگی سمنان به سوی شمال باختری است امکان دارد در ژرفا منطبق بر تصویر افقی خطواره F-11 شود.

    با وجود کواترنر بودن این گسله، هیچگونه داده ی لرزه ی خیزی از آن به دست نیامده است.

    راندگی شهر آباد (Shahrabad Thrust) راندگی شهر آباد با راستای خاوری- باختری ودرازای 20 کیلومتر در جنوب و به موازات گسله ی سرخه کلوت قرار دارد.

    (پیکر 1-4).

    شیب راندگی شهر آباد به سوی شمال بوده و در راستای آن سنگهای سازند قم (از سوی شمال) بر روی رسوبات سازند قرمز بالایی (در جنوب) رانده شده اند.

    چون برشی از رویه این گسله در روی زمین دیده نمی شود، به شکل خط چین در پیکر (1-4) آورده شده است.

    هیچگونه داده ی لرزه خیزی و یا سنی از راندگی شهر آباد در دست نیست.

    راندگی عطاری دارای راستای شمال باختری- جنوب باختری (در بخش خاوری گسله) و راستای شمال خاوری- جنوب باختری (در بخش باختری گسله) و درازای 5/32 کیلومتر است (پیکر1-4).

    راندگی عطاری در بخش خاوری درای شیب به همان باختر- جنوب باختری و سنگهای گوناگون آتش فشانی سازند کرج را بریده است این گسله در بخش باختری دارای شیب به سوی جنوب- جنوب خاوری بوده و افزون بر بریدن سنگهای آتش فشانی ائوسن، سبب راندگی سنگهای سازند کرج (از سوی جنوب) بر روی کنگلومرا، ماسه سنگ و مرن های ژیپس دار میوسن و کنگلومرا و ماسه سنگهای پلایو- پلایوستوسن (در شمال) گشته است.

    از آنجا که این گسله با سنگهای کهنسال تر از ائوسن همبری (Contant) ندارد، به نظر نمی رسد جابجاشدگی شاغولی آن زیاد باشد.

    به گمان سنگهای مزوزوئیک که در جنوب گسله برونزد دارند با سنگهای همزمان خود در کوههای البرز هم رخساره نیستند راندگی عطاری برروی خطواره ی مغناطیسی قرار ندارند.

    هر چند که خطواره ای مغناطیسی F-11 از 2 کیلومتری شمال آن با همان روند می گذرد، ولی چون شیب گسله به سوی جنوب است، به نظر می رسد، پیوندی میان راندگی عطاری و خطواره ی مغناطیسی F-11 دیده نمیشود.

    گسله ی فیروز کوه (Firuzkuh Fault) گسله ی فیروز کوه، گسله ای با راستای شمال خاوری- جنوب باختری و درازای 35 کیلومتر است.

    و در فاصله ی کمتر از یک کیلومتری جنوب فیروز کوه قرار دارد (پیکر 1-4).

    شیب این گسله به سوی جنوب خاوری است و در بخش باختری آن سنگهای سازند لار، رسوبات پالئوژن، و کنگلومراهای نئوژن (از سوی جنوب و جنوب خاوری) بر روی رسوبات آبرفتی کواترنر دشت فیروزکوه (در شمال وشمال باختری) رانده شده اند.

    در شمال خاوری فیروزکوه و به موازات جنوب خاوری راه آهن در پای شمالی میانکوه برش جوان رسوبات آبرفتی کواترنر بوسیله ی گسله فشاری فیروزکوه به روشنی به چشم می خورد.

    این گسله با بخشی از خطواره های مغناطیسی F-16 (Youisefi and Friedberg 1978) همخوانی دارد.

    گسله ی فشاری قربییلک (Qarbilak Reverse Fault) گسله ی قربیلک با راستای خاوری- باختری و درازای 24 کیلومتر در جنوب و به موازات راندگی شهر آباد قرار دارد (پیکر 1-4).

    شیب گسله ی فشاری قربیلک به سوی جنوب بوده و در راستای آن سنگهای سازند قم (از سوی جنوب) بر روی سازند قرمز بالایی (در شمال) رانده شده اند.

    این گسله در بخش خاوری خود مرز میان کوه (در جنوب) و دشت (در شمال) را می سازد.

    هیچگونه داده سنی و یا لرزه خیزی از گسله ی فشاری قربیلک در دست نیست.

    گسله ی کاهدان (Kahdan Fault) گسله ی کاهدان دازای راستای شمال خاوری- جنوب باختری و درازای 25 کیلومتر است (پیکر 1-4).

    شیب گسله به سوی جنوب خاوری بوده و در راستای آن سنگهای سازند شمشک (از سوی جنوب خاوری) بر روی سنگهای آتشفشانی سازند کرج کنگلومرا، ماسه سنگ ومارن های ائوسن (در شمال باختری) رانده شده اند.

    راندگی نمکدان (Namakdan Thrust) راندگی نمکدان با راستای شمال خاوری- جنوب باختری و درازای 5/15 کیلومتر در پای جنوب خاوری کوه نمکدان قرار دارد (پیکر 1-4).

    در راستای گسله ی نمکدان رسوبات مارن و ماسه سنگی و سنگهای تبخیری اولیگوسن (از سوی شمال باختر) بر روی رسوبات آبرفتی کواترنر دشت سمنان (در جنوب خاوری) رانده شده اند (نبوی 1366).

    هیچگونه داده ی لرزه خیزی از گسله ی نمکدان تا کنون به دست نیامده است.

    گسله ی فشاری نوکه (Nukkeh Revers Fault) گسله ی فشاری نوکه، با درازای 29 کیلومتر و راستای شمال خاوری-جنوب باختری در شمال کوههای نوکه (شمال خاوری سمنان) قرار دارد (پیکر 1-4).

    شیب گسله ی نوکه به سوی جنوب خاوری بوده و در بخش خاوری خود سنگهای تریاس- ژوراسیک و سنگهای آهکی- مارنی کرتاسه ی بالا کوه نوکه (از سوی جنوب) را بر روی کنلگلومرای میو- پلیوسن (در شمال) رانده و در بخش باختری سنگهای آتش فشانی و رسوبی ائوسن را بریده است.

    این گسله را به سوی جنوب باختری ادامه داده و با نام گسله ی سمنان، آن را جداکننده ی پهنه ی ساختاری البرز می داند.

    این گسله با بخشی از خطواره ی مغناطیسی F-11 همخوانی دارد.

    هیچگونه داده سنی و یا لرزه خیزی از گسله ی فشاری نوکه در دست نیست.

    نتیجه گیری بررسی گسله های سمنان 1- در این چهار گوشه شماری از گسله های کواتر نر پوسته ی زمین را بریده اند (پیکر 1-4).

    و جنبش آینده ی هر یک از این گسله ها می تواند خطری جدی در این گسترده بوجود آورد.

    افزون بر گسله های استانه بایجان دامغان گرمسار و مشا که دارای بیشینه ای لرزه خیزی هستند، وجود شماری کوهریزش و سنگریزش تاریخی در راستای گسله های بشم و سفیداب ممکنست نشاندهنده ی جنبش تاریخی این گسله ها باشد.

    2- گروه بزرگی از گسله های بنیادی بررسی شده ی، گستره سمنان جزو گسله های میان برجستگیها و فرونشست ها، میان کوه و دشت، و گسله های سازنده ی پستی و بلندی های روی زمین و در پیوند با زایش کوهها و دشتها است.

    با توجه به اینکه بیشتر گسله ها لرزه زای ایرانزمین، گسله های کوهپایه ای (Mountain-bordering) گسله ها خواد بود.

    3- ساز و کار گسله های بنیادی شناخته شده بیشتر فشاری (Revers) بوده و یا مولفه ی مهم فشاری دارند.

    این نکته از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا گسله های فشاری (در سنجش با گسله های راستالغز و کششی) پر انرژی تر بوده دوره ی بازگشت زمینلرزه ها در راستای آنها به نسبت درازتر، شتاب افقی گرانش زمین در درازای آنها بیشتر بوده می تواند زمینلرزه های بزرگ و ویرانگری را بوجود آورند.

    منابع ومأخذ: 1- پژوهشی و بررسی نوزمین ساخت و خطر زمین لرزه در گستره‌ی سمنان گزارش شماره 63 / سازمان زمین شناسی کشور، 1375.

    2- اینترنت سایت Google

  • عناوین صفحه
    (مقدمه) 3
    گسل آستانه 4
    راندگی بایجان 5
    گسل دامغان 6
    گسل گرمسار 9
    گسل فشاری مشا 10
    (مهگسلرهای گسترده ی سمنان) 12
    - گسل آتشان 13-12
    -گسل انزاب 13
    - گسل اوریوم 14
    - راندگی برین 14
    - گسل فشاری بشم 15
    - گسل پلدر 16
    - گسل تپه نیاد 17-16
    - راندگی چاشم 17
    - گسیل دراز کوه 18
    -گسل فشاری دیکتاش 18
    -گسل دلازیان 19
    -راندگی سمنان 19
    -راندگی شهر آباد 20
    -راندگی عطاری 21
    -گسل فیروزکوه 22
    -گسل فشاری قربیلک 23
    -گسل کاهدان 23
    -راندگی نمکدان 23
    -گسل فشاری نوکر 24
    (نتیجه گیری بررسی گسل های سمنان) 27-26
    (منابع ومأخذ)

مقدمه: فلات ایران در بخشی از کروه زمین جای دارد که از دیدگاه لرزه خیزی و عملکرد گسلها بسیار فعال است. در این پژوهش ویژگییهای زمینشناسی گسلهای سمنان بررسی شده است که سعی شده همراه با گرد آوری داده های موجود و جمع آوری مطالب از منابع گوناگون ساختار زمین ساختی گسلها از نقطه نظر لرزه زمینساخت نیز مطلاعه شود. بطور کلی بررسی گسلهای سمنان نشان می دهد که آنها گسلهای کاری هستند. به این ...

واحدهای زمین ساختی ایران واحدهای زمین ساختی عبارتند از نواحی که دارای سرگذشت زمین شناسی وتاریخی مشابهی می باشند. د رتعیین یک واحد تکنونیکی شش عامل رخساره های سنگی، فعالیت های ماگمائی، دگرگونی، فازهای کوه زایی، شیوه ی چین خوردگی وبالاخره روندها، اهمیت داشته ونقش اساسی را به عهده دارند. واحدهای زمین ساختی ایران اجمالا به صورت زیر می باشد. 1-جنبه های پایدار ایران زمین بین دو سپر ...

سنگ‌هاى کربناته حدود 20 % سنگ‌هاى رسوبى را تشکیل مى‌دهند و تقریباً همیشه خالص مى‌باشند. این سنگ‌ها عمدتاً از کانى‌هاى کربناته، نظیر کلسیتCaCO3، آراگونیت CaCO3 و دولومیت CaMgCO3 تشکیل شده‌اند. بر اساس تقسیم بندى سنگهاى کربناته تراورتن یک نوع از سنگهاى کربناته مى باشد. سنگ تراورتن حاصل رسوب‌گذاری چشمه‌های آهک‌ساز می‌باشد و در محیط‌هاى غارى، چشمه‌ها و یا رودخانه‌ از تبخیر آب‌هاى ...

فصل اول 1-1موقعيت جغرافيايي منطقه محدوده مورد مطالعه بخش شمال باختري از نقشه کرمان 000/250/1 کرمان مي باشد و بخش اعظم نقشه حرجند را در بر مي گيرد. و داراي مختصات جغرافيايي به شرح زير است: طول خاوري عرض شمالي مساحت منطقه که داراي طول 95 کيلومتر در

زمین شناسی ساختمانی دید کلی هر کسی که با زمین شناسی سر و کار داشته باشد، تشخیص می‌دهد که پوسته زمین در طی تاریخ زمین شناسی یک واحد ثابت و غیر متغیری نبوده است بلکه به کرات در برابر عوامل داخلی و خارجی در آن تغییر شکل ایجاد شده است. شاهد این مدعی وجود نواحی عظیم چین خورده یعنی سلسله کوههاست که در آن رسوبات و سنگهای دیگر فشرده شده و فرم آنها تغییر کرده است. عامل دیگر رسوبات دریایی ...

آمیزه رنگین CM نهشته های کواترنری Q بررسی و ارائه درصد گسترش سازندها در واحداهای فیزیوگرافی بررسی تکتونیک ، عناصر ساختاری و لرزه زمین ساخت و ارائه نقشه مربوطه بررسی فرآیندهای فرسایشی (معرفی انواع هوازدگی و چهره های فرسایشی) بررسی حساسیت به فرسایش واحدهای چینه سنگی و ارائه نقشه مربوطه بررسی منشأ نهشته های رسوبی و عوامل جابجائی آنها بررسی خصوصیات هیدرودینامیکی نفوذپذیری و سیل خیزی ...

هر کسي که با زمين شناسي سر و کار داشته باشد، تشخيص مي‌دهد که پوسته زمين در طي تاريخ زمين شناسي يک واحد ثابت و غير متغيري نبوده است بلکه به کرات در برابر عوامل داخلي و خارجي در آن تغيير شکل ايجاد شده است. شاهد اين مدعي وجود نواحي عظيم چين خورده يعني

مقدمه و هدف مطالعات زمین شناسی و ژئومورفولوژی بعنوان مطالعات پایه نقش اساسی را در طرحهای آبخیزداری دارد زیرا با استفاده از نقاط ضعف و قوت تشخیص داده شده در این مطالعات ضمن هدایت گروههای سایر بخش ها طراحان وبرنامه ریزان را برای اتخاذ راهبردها و تصمیم های مبتنی بر شناخت صحیح و حقیقی از عوامل موجود در عرصه آبخیز رهنمون می سازد . این مطالعات با در نظر گرفتن مجموعه عوامل و شرایط ...

دیدکلی هر کسی که با زمین شناسی سروکار داشته باشد, تشخیص می دهد که پوسته زمین در طی تاریخ زمین شناسی یک واحد ثابت و غیرمتغیری نبوده است بلکه به کرات دربرابر عوامل داخلی و خارجی در آن تغییر شکل ایجاد شده است. شاهد این مدعی وجود نواحی عظیم چین خورده یعنی سلسله کوههاست که در آن رسوبات و سنگهای دیگر فشرده شده و فرم آنها تغییر کرده است. عامل دیگر رسوبات دریایی است که اینک در قلل مرتفع ...

مطالعات زمين شناختي استان خراسان، در گذر دوران هاي زمين شناختي، دستخوش دگرگوني هاي بسيار بوده است. از سنگهاي بسيار کهن تا جديد ترين آنها، در تشکيل اين سرزمين شرکت دارند. حرکت هاي کوه زا و زمين زا و عوارض ناشي از آنها، بارها خشکي ها، از جمله خراسان ر

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول