مشهد از شهرستانهای استان خراسان میباشد که در شمال این استان واقع شده است. این شهرستان از شمال به شهرستان کلات نادری از غرب به چناران و نیشابور و از جنوب به تربت حیدریه و فریمان واز شرق به تربت جام و سرخس محدود میشود. مشهد دارای وسعت 10538 کیلومتر مربع و در عرض جغرافیایی 35 درجه و 53 دقیقه تا 36 درجه و 37 دقیقه شمالی و 60 درجه و 14 دقیقه تا 61 درجه و 14 دقیقه طول شرح واقع شده است.
مشهد مرکز استان خراسان میباشد.
تقسیمات سیاسی و اداری
این شهر دارای 4 بخش (مرکزی- احمدآباد- رضویه- طرقبه)، 13 دهستان (تبادکان- طوس- کارده- کنویست- میان ولایت- درزآباد- پیوهژن- سرجام- ابروان- پایین ولایت- میامی- شاندیز و طرقبه)، 616 روستای دارای سکنه و 732 آبادی خالی از سکنه میباشد.
توپوگرافی
بخش های شمالی وجنوبی مشهد و کوهستانی و بخش های شرقی- غربی و مرکزی آن به صورت دشت و هموار است و مهمترین ارتفاعات آن کوههای بینالود با ارتفاع 3000 متر در جنوب مشهد قرار دارند که این ارتفاعات شمالی غربی- جنوب شرقی میباشند. ارتفاعات دیگر مشهد کوههای کپه داغ در شمال شهرستان، بلندترین نقطه این ارتفاعات کوه هزار مسجد دارای 3000 متر ارتفاع میباشد. دشتهای شهرستان دارای ارتفاع 700 متر از سطح دریاهای آزاد از شیب شمال شرق- جنوب غرب برخوردارند. و اقلیم این شهر از آب و هوای معتدلی برخوردار است و دشت آن از تودههای گرم و خشک برخوردار میباشد.
خدمات موجود در جاغرق
حوزه نفوذ حوزه نفوذ یک روستا فضایی است که ساکنین سکونتگاه های پیرامون برای انجام امور روزموره و یا تامین خدمات مورد نیاز خود به آن روستا مراجعه میکنند.
روستای جاغرق در حال حاضر با برخورداری از 2445 نفر جمعیت دارای 1- دبستان پسرانه و دخترانه 2- مدرسه راهنمایی پسرانه و دخترانه 3- حمام عمومی 4- خانه بهداشت 5- غسالخانه 6- دفتر پست 7- مرکز تلفن 8- فروشگاه تعاونی 9- برق سراسری 10- لوله کشی آب 11- پایگاه مقاومت بسیج 12- شورای اسلامی و برای خدمات سطح برتر به شهرهای طرقبه و مشهد وابسته میباشد و هیچ روستایی در پیرامون جاغرق جهت خدمات به این روستا مراجعه نمیکنند و به دلیل موقعیت خاص جغرافیای از هیچ مرکزیتی جهت خدمات رسانی به سایر سکونتگاهی روستایی برخوردار نمیباشد. روستای جاغرق فاقد حوزه نفوذ بوده و خدمات آن فقط مربوط به استفاده خود مردم روستا میباشد.
موقعیت جغرافیایی
جاغرق از توابع دهستان طرقبه- بخش طرقبه- شهرستان مشهد میباشد که در 12 کیلومتری روستای حصار مرکز دهستان طرقبه- 7 کیلومتری شهر طرقبه مرکز بخش طرقبه و 15 کیلومتری شهر مشهد واقع شده است. جاغرق در عرض جغرافیایی 19/36 درجه شمالی و 49/56 درجه طولی شرقی قرار دارد. محدوده عرضی این روستا حدود 25 کیلومتر مربع از سمت شمال به جاده طرقبه- نغندر، از سمت غرب تا خط الرس ارتفاعات بینالود از سمت جنوب تا خط الرس ارتفاعات جنوبی و از سمت شرق تا روستای عنبران مشخص میشود.
توپوگرافی جاغرق
روستای جاغرق در دامنه های شمالی ارتفاع 1500 متری از سطح دریا در منطقه کوهستانی مشهد در دره رودخانه جاغرق قرار دارد. روستای جاغرق در زون بینالود قرار دارد که این زون دارای توالی سنگهای رسوبی دگرگونه و آتشفشانی است. کهنترین آنها مربوط به دوره کامبرین و جوانترین آنها مربوط به آبرفتهای دوره کوارتزی میباشد. در محل بستر استقرار روستای جاغرق و اراضی آن سازندهای سری مایان که جنس آنها فیلیت- شیل- کوارتزیت و ماسه سنگ سبز تیره ماسه سنگ، و رسوبات دوران چهارم مشاهده میشود.
آب و هوای جاغرق
از ایستگاه هواشناسی در سالهای 1361 تا 1375، متوسط درجه حرارت روستای جاغرق حدود 5/14 درجه سانتیگراد میباشد. که دی ماه با 3/2 درجه سانتیگراد سردترین ماه سال و تیرماه با 2/27 درجه سانتیگراد گرمترین ماه سال است. حداکثر درجه حرارت در روستای جاغرق در ماه تیر با 39 درجه سانتیگراد و حداقل درجه حرارت در دی ماه با 5/10- درجه سانتیگراد است. که نشان دهنده دامنه شدید دما در این روستا با حدود 50 درجه سانتیگراد درطول سال میباشد. به طور متوسط روستای جاغرق با 66 روز یخبندان در طول سال مواجه است. جاغرق از رطوبت نسبی و میزان بارش محدودی در طول سال برخوردار است به طوری که متوسط بارندگی این روستا حدود 1/266 میلی متر در طول سال میباشد. مطالعات انجام شده نشان میدهد مکانیسم بارش و زمان بارندگیها از شرایط استان تبعیت میکند. بارندگی از اوایل پاییز شروع میشود و تا اواخر بهار ادامه دارد. نع باران در پاییز و بهار به صورت باران و در فصل زمستان به صورت برق میباشد.
بادهای شمالی و شمال شرقی
این بادها در فصل گرم سال و از اواخر بهار تا اواسط پاییز و بعضا تحت تاثیر نفوذ تودههای هوای سرد و خشک سیبری در فصل سرد سال در این منطقه میورزند. در فصل گرم و خشک بوده و در فصل سرد سال بسیار سرد و خشک می باشند. و به عنوان باد مضر شناخته میشوند. به جهت اثرات بارز این بادها در زندگی مردم لازم است در ساخت و ساز مسکن و در پروژه عمرانی به اثرات منفی باد توجه شود.
بادهای غربی
از اوایل پاییز تا اواخر بهار در این منطقه میروزند که توام با رطوبت و بارندگی می باشد و به دلیل اثرات مفید آنها در زندگی مردم و به خصوص در فعالیت های اقتصادی به عنوان باد مفید شناخته میشوند.
طبقه بندی اقلیمی
روش طبقه بندی اقلیمی (دمارتون) میباشد. بر اساس این روش، اقیلم هر منطقه در یکی از انواع اقالیم خشک تا بسیار مرطوب قرار می گیرد که از روابط بین میانگین درجه حرارت و بارش سالیانه بدست میآید.