برف اند یل(معادل برفچال)
یعنی پوشاندن روی برف با خار و خاشاک و علف و گون و حتی نایلون برای جلوگیری از ذوب سریع آن بر اثر تابش آفتاب.
علل پیدایش برف اندیل
1.بهره برداری بلندترین بخش ارتفاعات مراتع بعلت افزایش جمعیت و تراکم دام
2.عدم امکان تشکیل چشمه و یا جریان آبهای سطحی در بلندترین
3.عدم امکان ایجاد حوضچه طبیعی برای ذخیره سازی آب برف و باران
4.علوفه فراوان که بدون آب نمی توانسته است مورد بهره برداری دامداران واقع شود.
5. اقلیم و جنس سنگ شرایط دسترسی به آب را مشکل کرده است
7.زیر ساخت های اقتصادی مثلاً شبکه راه ها و عدم امکان حمل آب با تانکر مشکل ساز است.
موارد استفاده برفندیل
و عشایر 1.تامین آب مورد نیاز دام داران
2.کمک به بهبود پراکنش دام در مرتع
3.جذاب بودن برای طبیعت گردان و علاقه مندان به طبیعت و به عبارتی اکوتوریسم
اجزای برفندیل
برفندیل از یک انبار بزرگ برف توده در شیاری رو به شمال درست می شود که بر روی آن بوته های گون میچینند و یا با لایه ای از خاک به ضخامت 20 سانتیمتر می پوشانند.
در قسمت جلو برفند یل به طرف پایین شیب دیواره ای سنگی ایجاد شده است.
طول چاله ها کمتر از 10 متر نیست گاه به 20 متر هم میرسد.
عرض آنها بین 6 تا 10 متراست.
در قسمت پایین این دیواره آبراههای باریک است که آب برف از آنجا خارج میشود. این آب به حوضچه ای هدایت میگردد که آب جمع شده به این حوضچه میریزد.
تنها کارکرد فعلی برف اندیل تامین آب شرب دام و دامداران و چوپانان است.
سفر بستر سیر است ،فرصتی برای دیدن و دیدن یعنی تماشای خردمندانه ،در سفر باید دست نگاه را گرفت و از چهار دیواری خود خارج شد ،نگاه باید در وسعت خلقت ،تماشا کردن را تمرین کند. سفر تنها یک تفریح نیست،بلکه تفریح است بدین معنا که انسان در طول سفر در پی مفاهیمی فراتر از سرگرمی و تفریح می باشد و به آموختن ،اندیشیدن ،تجربه و عبرت اندوزی نیز می پردازد و این گفتار مقدمه ای بود برای آغاز سفر.
معرفی منطقه صعود :
گلیل با مساحت 15895 هکتار ناحیه ای است کوهستانی در خراسان شمالی که از شمال با کشور ترکمنستان هم مرز است و در دامنه رشته کوه کپه داغ که بلند ترین قله آن قله کپه داغ با ارتفاع 2950 متر ارتفاع، واقع شده و از غرب به باجگیران و از جنوب به کوه آق کمر و سد بارزو منتهی می شود . دامنه ارتفاع آن 1400تا 2900 متر ،دما و بارندگی متوسط سالیانه 8 درجه سانتیگراد و450 میلی متر ،منطقه را مدیترانه ای نموده است .
به خاطر حفاظت شده بودن گلیل و قرار گرفتن درمنطقه مرزی باید هماهنگی لازم باحفاظت محیط زیست شیروان و هنگ مرزی سرحد و پاسگاه نامان لو انجام شود. و هم می توان تمام هماهنگی ها را از طریق هیأت کوهنوردی شیروان انجام داد .مسئول هیأت درحال حاضر آقای دکتر آزاد بیگی می باشند که روز جمعه به همراه خانواده به ما محلق شده و یکی از راهنمایان راه بودند.
گزارش برنامه :
در روز پنج شنبه 2/3/87 ساعت 3.10 دقیقه بعد از ظهر 68 نفر از اعضاء باشگاه کوهنوردی آزادگان مشهد به سرپرستی آقای ناصر هوشیار با 4 دستگاه مینی بوس راهی منطقه گلیل شدیم . در ساعت 6.30 دقیقه با توقفی کوتاه در میدان امام علی شیروان ،11نفر از کوهنوردان شیروانی به ما ملحق شدند و همگی به سمت روستای زیارت حرکت کردیم . از روستای زیارت تا منطقه گلیل 80 کیلومتر فاصله است که 70 کیلومتر آسفالت و کوهستانی و 10 کیلومتر خاکی با زیر سازی مناسب است .
در 37 کیلومتری مسیر زیارت به گلیل درسمت راست سد بارزو در منطقه لوجلی قرار داردکه آب آن ازکوهای آق کمر و گلول تأمین می شود و دردامنه کوه امام حاضر و در جوار قله پدلگاه واقع شده است ، که ما مسیر اصلی راطی کردیم بعد از طی 40کیلومتر به دو راهی کو سه رسیدیم ومسیر سمت راست ،مسیر کوسه را ادامه دادیم ،ساعت 9 شب به منطقه گلیل رسیدیم وتا ساعت 10 چادرهاخیلی مرتب ودر دو ردیف به موازات هم بر پا شد و رو به روی پاسگاه محیط با نی گلیل سرانی وکنار چشمه مستقر شدیم.
تعدادزیادی از بچه ها دور آتش حلقه زدند و آقای علیان و سلیمی را درخواندن نغمه ها وتصنیف های بسیار زیبا همراهی کردند و آقای حاتمی هم با پیراشکی های بسیار خوش مزه و تند، از بچه ها پذیرایی کردند که از زحمات ایشان هم تشکر می نمائیم . در مجموع شبی بسیاربسیار خوب و هواهم کمی سرد بود. پس از صرف شام ساعت 12 با اعلام سرپرست برنامه، آقای هوشیار بچه ها کم کم آماده خوابیدن شدند . صبح ساعت 5 وبعضی زودتراز خواب بیدار شدند، خیلی از بچه ها به خاطر به همراه نداشتن لباس گرم ولوازم خواب مناسب تا صبح احساس سرما می کردند. ساعت 6 صبح با راهنمائی آقای آزاد بیگی بچه ها و7 نفر از کوهنوردان بجنوردکه به ما پیوستند در مسیر دره علم حرکت کردیم ، دره علم محل زاد و ولد آهو است و راهنما خیلی تأکید داشت که بچه ها ساکت باشند و آرام مسیر را طی کنند و حتی الامکان از لگد کردن گیاهان منطقه خود داری کند. ساعت 50/7 دقیقه در دره توقف کردیم و بعد از گرفتن چند عکس یادگاری ساعت 8 همان مسیر را برگشتیم. ساعت 30/9 دقیقه به محل کمپ رسیدیم . پس از صرف صبحانه مفصل ساعت 30/10 به سمت دره سیو حرکت کردیم. دره سیو متنوع ترین پوشش گیاهی منطقه را دارد به علت خشکسالی فراگیر آب کمی داشت .