دانلود مقاله پدیده روانگرایی خاک

Word 2 MB 22105 20
مشخص نشده مشخص نشده محیط زیست - انرژی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • از سال 1960 میلادی مهندسین نقش خاک را در رفتار سازه¬ها هنگام زلزله بیشتر مورد توجه قرار داده¬اند.

    تا به حال چندین حادثه¬ی فاجعه بار از قبیل زلزله¬¬های سال 1964 آلاسکا، سال 1967 کاراکاس و ونزوئلا، سال 1976 گواتمالا و غیره، خسارت¬های زیادی ناشی از خاصیت روانگرایی خاک به ابنیه¬ی مسکونی، سدها، پل¬ها و غیره بجا گذاشته است.

    به همین دلیل از آن سال¬ها به بعد مطالعات و پژوهش¬های زیادی در این زمینه انجام شده، که به بررسی و جمع¬آوری اطلاعاتی در این زمینه پرداخته ام .



     پدیده روانگرایی خاک
    روانگرایی خاک () پدیده ای است که بدلیل کاهش سختی و مقاومت خاک در اثر وارد آمدن نیروی زلزله یا یک بارگذاری سریع صورت می گیرد.

    روانگرایی خاک و پدیده های مرتبط با آن در زلزله های سالیان گذشته صدمات زیادی را در سراسر جهان وارد کرده اند.

    روانگرایی فقط در خاکهای اشباع صورت می گیرد .

    آب موجود بین ذرات خاک فشاری را به ذرات خاک وارد می کند که این فشار سبب می شود ذرات خاک بطور محکم بهم فشرده شوند.

    پیش از زلزله فشار آب نسبتآ کم است اما با وقوع لرزش زلزله فشار آب افزایش یافته بطوریکه ذرات خاک بسرعت در کنارهم شروع به حرکت می کنند.

    هرچند اغلب لرزش زمین سبب افزایش فشار آب منفذی می گردد اما فعالیت های مرتبط ساختمانی همانند انفجار یا آبگیری مخازن و بطور کلی تغییر در تنش ارتجاعی زمین از طریق بارگذاری و باربرداری نیز می تواند سبب روانگرایی در خاک گردد.

    با وقوع روانگرایی مقاومت خاک کاهش یافته و توانایی خاک زیر پی برای حفظ پایداری ساختمانها و پلها از بین می رود.

    همچنین خاک روان شده پشت دیوارهای حائل می تواند سبب نشست و تخریب دیوار حائل گردد.چنانچه افزایش فشار آب منفذی در پشت سدها نیز میتواند سبب زمین لغزه و شکستن سدها گردد.

    روانگرایی خاک در بسیاری از زلزله های سالیان گذشته مشاهده شده است.

    به عنوان نمونه می توان به زلزله های آلاسکا () ، نیگاتا () ، لوماپرییتا () و کوبه () اشاره کرد.
    بدلیل اینکه روانگرایی فقط در خاکهای اشباع صورت می گیرد این پدیده معمولا در مناطق نزدیک آب همانند رودخانه ها،دریاچه ها ،خلیج هاو اقیانوسها اثرات تخریبی بیشتری دارد.

    اثرات این پدیده عمدتا در مناطق نزدیک آب شامل لغزش عمده خاک بسمت ساحل و فرونشست آن همانند دریاچه مرسید(Lake Merced) در ۱۹۵۷ و یا حرکت زمین و ایجاد ترک در ساحل دریا در اثر تنش اضافی همانند رودخانه موتاگوا (Motagua River) در زلزله ۱۹۷۶ گواتمالا می باشد.

    صدمه به دیوارهای نگهدارنده بنادر و باراندازها با ایجاد فشار به خاک پشت آنها و هل دادن آن به سمت آب از دیگر صدماتی است که روانگرایی در مناطق نزدیک سواحل ایجاد می کند بطوریکه در زلزله ۱۹۹۵ کوبه ژاپن روانگرایی خاک صدمه اصلی را به امکانات و تجهیزات بندر کوبه وارد کرد.

     معرفی روانگرایی:
    در محل¬هایی که خاک از دانه¬های سست تشکیل شده است، تمایل به فشرده شدن می¬تواند به ایجاد فشارهای آب منفذی یا اضافی در خاک منتهی شود و اندازه¬ی این فشارهای اضافی می¬تواند به قدری زیاد باشد که موجب روانگرایی خاک و در نتیجه¬ی ایجاد نشست و چرخش در ساختمان¬ها شود.

    مانند: روانگرایی توده¬های خاک¬های ماسه¬ای سست اشباع، در زلزله¬ی 1964 نیگاتای ژاپن.
    یکی از عمده¬ترین عوامل خسارت به سازه¬ها در هنگام زلزله ایجاد روان¬گرایی در توده¬های خاک¬های ماسه¬ای است که به شکل¬های زیر مشاهده می¬شود:
    حالت اول جوشش خاک و تشکیل منافذ خروج گل در سطح زمین به وسیله¬ی¬¬ تراوش آب از داخل ترک¬های زمین.
    حالت دوم در پاره¬ای موارد با ایجاد شرایطی شبیه به ماسه¬ی فرز (Quick sand) در مساحت¬های وسیع.
    در حالت دوم ممکن است ساختمان¬ها به میزان زیادی در زمین فرو رفته یا کج شوند.
    علت اساسی روانگرایی ماسه¬ها ازسال¬ها پیش به صورت کیفی درک شده بود چنانچه ماسه¬ی اشباع، تحت تأثیر ارتعاشات زمین قرار گیرد، میل به متراکم شدن و کاهش حجم می¬نماید.
    در صورت عدم امکان زهکشی، تمایل به کاهش حجم منجر به افزایش فشار منفذی می¬شود و اگر این افزایش به حدی برسد که فشار منفذی مساوی فشار سر بار شود، تنش مؤثر صفر شده و ماسه همه¬ی مقاومت خود را از دست می¬دهد و به حالت روان در می¬آید.
    در حال حاضر علت اساسی روانگرایی خاک¬های غیرچسبنده اشباع در هنگام زلزله ایجاد فشار هیدرواستاتیکی ناشی از اعمال تنش¬های برشی دوره¬ای مربوط به حرکت-های زمین در نظر گرفته می¬شود.
    با آگاهی از ویژگی¬های تنش کرنش، ویژگی¬های تغییر حجم ماسه تحت شرایط کرنش دوره¬ای و ویژگی¬های واگشت ماسه در اثر تقلیل تنش، می¬توان مکانیسم را به طور کمی بیان نمود، به نحوی که افزایش فشارهای منفذی در اثر هرگونه تاریخچه¬ی اعمال تنش¬ها را بتوان محاسبه نمود.

    با نزدیک شدن فشار آب منفذی به مقداری معادل فشار محصور کننده اعمال شده ماسه شروع به تغییر شکل می¬کند.

    چنانچه ماسه شل باشد، فشار منفذی فوراً به مقداری معادل فشار محصور کننده خواهد رسید و ماسه سریعاً شروع به تغییر شکل¬های زیادی می¬کند به نحوی که کرنش¬های برشی می¬توانند از 20 درصد نیز بیشتر شوند.

    در صورتی¬که ماسه بدون انسجام و مقاومت، تغییر شکل¬های عملاً نامحدودی بیابد،آنگاه گفته می¬شود که روانگونه شده است.

    بنابراین در هر قسمت از نهشته که شرایط فوق و تغییر شکل¬های ارتعاشی زلزله فراهم بشود،ممکن است،روانگرایی روی دهد.

    قسمت روانگونه شده می¬تواند در سطح یا عمق معینی از زمین قرار داشته باشد که تنها به وضعیت ماسه و حرکات ایجاد شده بستگی دارد.
    لازم به ذکر است که ماسه¬های سیلتی و سیلت¬ها که بیشتر مسایل روانگرایی در آن¬ها مطرح است، اثرات امحاء فشارهای منفذی در هنگام زلزله اهمیت ندارند.
    بنابراین ارزیابی روانگرایی یا تحرک دوره¬ای خاک معمولاً بر مبنای این فرض انجام می¬شود که کلیه¬ی لایه-های ماسه¬ای در هنگام تکان¬های زلزله زهکشی نشده هستند، در صورتی¬که تحت شرایط زهکشی نشده بتوان نشان داد که همه¬ی لایه¬های نیم رخ خاک، حاشیه¬ی ایمنی کافی در برابر ایجاد روانگرایی یا تحرک دوره¬ای دارند، آنگاه هیچگونه فشار منفذی اضافی ایجاد نخواهد شد، درنظر گرفتن امحاء فشارهای منفذی اضافی غیرضروری می¬شود از استدلال اخیر در تدوین روش¬های ارزیابی روانگرایی نهشته¬های خاکی استفاده می¬شود.

    • عوامل ویژه¬ای که در ارزیابی روانگرایی باید در نظر گرفته شوند
    پتانسیل روانگرایی هر توده¬ی خاکی با ترکیبی از ویژگی¬های خاک، عوامل محیطی و ویژگی¬های زلزله¬ی محتمل، کنترل می¬شود از جمله¬ی عوامل ویژه¬ای که در ارزیابی روانگرایی باید در نظر گرفته شوند، عبارتند از:
    الف ویژگی¬های خاک:
    1 ویژگی¬های دانه¬بندی و دانه¬ها
    2 مدول برش دینامیکی
    3 دانسیته نسبی
    4 ویژگی¬های میرایی
    5 وزن مخصوص
    6 ساختار خاک
    ب عوامل محیطی:
    1 نحوه¬ی تشکیل خاک
    2 تاریخچه¬ی زلزله
    3 تاریخچه¬ی زمین¬شناسی
    4 ضریب فشار جانبی خاک
    5 عمق تراز آب
    6 فشار محصور کننده¬ی مؤثر
    ج ـ ویژگیهای زلزله: 1ـ شدت تکان زلزله 2ـ مدت دوام تکانهای زمین بعضی از این عوامل را نمیتوان مستقیماً تعیین نمود، اما اثرات آنها را میتوان با انجام آزمایشهای بارگذاری دورهای بر روی نمونههای دست نخورده و یا با اندازهگیری ویژگیهای روانگرایی خاک به وسیله نوعی روش آزمایش در جا در ارزیابیها منظور نمود با درک کامل این حقیقت، روش اساسی ارزیابی شامل مراحل زیر است: 1ـ تعیین تنشهای برشی دورهای ایجاد شده توسط حرکتهای زمین در اثر زلزله در عمقهای مختلف تودهی خاک و تبدیل تاریخچههای غیرمنظم تنش به تعداد معادل دورههای تنش یکنواخت با این روش شدت تکانهای زمین مدت دوام آن و تغییرات تنشهای برشی دورهای در عمق در نظر گرفته میشوند.

    محاسبات این مرحله میتواند با تحلیل پاسخ زمین (Ground Response Analys) با داشتن وزن مخصوص، مدول دینامیکی و ویژگیهای میرایی لایههای خاک انجام شود.

    محاسبات این مرحله به نمایش تراز تنش برشی یکنواخت معادل به صورت تابعی از عمق منتهی میشود.

    2ـ تعیین تنشهای برشی دورهای که در صورت اعمال آنها به تعداد دورههای تعیین شده در مرحله قبل باعث روانگرایی خاک خواهند شد.

    مساوی گرفتن تعداد دورههای اعمال تنش با تعداد تعیین شده در مرحلهی قبل به منظور ایجاد مشابهت با شرایط زلزله خاص در نظر گرفته شده برای تحلیل است.

    این مرحله برای لایههای مختلف در عمقهای مختلف باید انجام شود.

    تعیین تنشهای برش دورهای مربوط به این مرحله از طریق آزمایشهای آزمایشگاهی برش دورهای بر روی نمونههای دست نخورده، تحت فشارهای محصور کنندهی مختلف قابل انجام است هر یک از آزمایشهای برش ساده، دورهای سه محوری برای این منظور قابل استفاده است، مشروط بر آنکه نتایج این آزمایشها برای تطبیق با شرایط بارگذاری محلی به نحو مناسبی تصحیح شوند.

    3ـ مقایسه میان تنشهای برشی ایجاد شده توسط زلزله با تنشهای مورد نیاز برای ایجاد روانگرایی، احتمال روانگرایی در قسمتهایی از توده خاک وجود دارد که در آنها تنشهای ایجاد شده بیش از تنشهای مورد نیاز برای ایجاد روانگرایی باشند.

    در استفاده از این تکنیک، روشهای مختلفی برای انجام تحلیل پاسخ زمین قابل استفاده هستند و ممکن است که تحلیلها در طی چند مرحله انجام شوند، تا با افزایش فشارهای منفذی، ویژگیهای تغییر شکل خاک به تناسب تغییر یابند.

    در بیشتر موارد اصلاح اخیر لازم نیست، زیرا تا آستانهی روانگرایی، ویژگیهای خاک تغییر زیادی نخواهد کرد.

    آزمایش برش ساده سیکلی در شکل شمارهی (1) رفتار ماسهی سستی با دانسیتهی نسبی Dr = 50% و فشار محصور کننده اولیه با فرکانس یک دوره در ثانیه، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    در مراحل ابتدایی اعمال تنشهای دورهای فشارهای منفذی در نمونه افزایش مییابد، اما تغییر شکل مهمی ایجاد نمیشود.

    بعد از چند دوره فشار منفذی تا حد تنش، محصور کنندهی قائم، افزایش مییابد و تنش مؤثر را صفر میکند، در همان زمان نمونه، شروع به تغییر شکلهای زیادی میکند.

    تعداد دورههای تنش لازم برای روانگرایی نمونه بستگی به بزرگی تنش برشی و فشارمؤثر اولیه قائم، برای تحکیم نمونه دارد، در این آزمایش معمولاً شرایط بحرانی هنگامی درنظر گرفته میشود که نسبت فشار منفذی به 100% و کرنش برشی دورهها به برسد، اطلاعات فوق در شکل آمده است.

    بعد از انجام آزمایش در تعداد دورههای معرف زلزله، تنش برشی به دست آمده از آن تعداد دوره را بر روی نمونه رسم کرده و سپس میتوان نسبت تنش برشی دورههایایجادکننده روانگرایی برای تعداد دورههای معرف زلزله را به راحتی به دست آورد.

    در انجام این آزمایش نکاتی وجود دارد که باید به آن توجه کرد: 1ـ انتخاب نمونهای که بتواند معرف خاک مورد نظر باشد.

    2ـ اجتناب از تمرکز تنش در نمونهها و نگهداری تنشها و کرنشهای یکنواخت در هنگام انجام آزمایش.

    3ـ به دست آمدن نمونههای دست نخورده.

    لازم به ذکر است که در بند 3 برای تحقق این امر باید از تکنیک گران قیمت انجماد خاک قبل از نمونهگیری استفاده شود.

    وضعیت تنشهای اولیهی نمونه در دستگاه برش ساده در شکل دیده میشود و دایرهی موهر مربوطه در شکل نشان داده شده است.

    توجه کنید که حداکثر تنش برشی درنمونه در برش ساده نیست بلکه: آزمایش فشار سه محوری سیکلی این آزمایش به خوبی آزمایشهای برشی سادهی سیکلی شرایط محلی را شبیهسازی نمیکند.

    برای شبیهسازی شرایط محلی قبل از زلزله، نمونهها ابتدا تحت فشار محصور کننده سه جانبهقرار میگیرند و تحکیم میشوند و سپس تحت اثر تنش انحرافی و سیکلی (دورهای) قرار میگیرند و با استفاده از دادههای آزمایش میتوان مقادیر نسبت تنش دورهای ایجاد کننده روانگرایی را برای تعداد دورهی مورد نظر اعمال تنش، تعیین نمود.

    حاصل از سه محوری ( ضریب تصحیح): Cr (تنش همه جانبه): مقدار تقریبی Cr در زیر نشان داده شده است (ko فشار جانبی خاک): Cr=0.57→ko=0.4 Ko=1→Cr=1-0.9 حالتهای مختلف در آزمایش سه محوری در اشکال قبل به صورت المانهایی در قسمت الف وب و ج توضیح داده شده است.

    اما در صورتیکه در نمونهها باریک شدگی “Necking” ایجاد شود و یا در مراحل قراردادن نمونه در دستگاه شرایط غیریکنواختی به وجود آید، نتایج غیرقابل اعتماد خواهند بود.

    اثرات دست خوردگی نمونه بر دادههای آزمایشهای دورهای ویژگیهای بارگذاری دورهای ماسههای طبیعی از عوامل زیر تأثیر زیادی میپذیرند: 1ـ ساختار خاک و نحوهی آرایش دانهها 2ـ دانسیتهی نسبی خاک 3ـ سمانتاسیون موجود در محل تماس دانهها مجموعهی این عوامل ظاهراً تغییر کمی را در مقاومت بارگذاری دورهای ماسه ایجاد میکند.

    اما در ماسههای متراکم اثرات دست خوردگی نمونه باعث حجم و اتساع “Dilation” ماسه و شکسته شدن سمانتاسیون موجود در محل تماس دانهها میشود و هر دوی این عوامل باعث کاهش در مقاومت بارگذاری دورهای میشود و در نتیجهی مقاومت در مقابل روانگرایی از مقدار واقعی کمتر محاسبه میشود و در حالتهای فوق دایرهی موهر (1) از حالتهای رسم شده، نشان دهندهی ایجاد شده در خاک مورد مطالعه است.

    کاربرد دادههای آزمایشهای بارگذاری سیکلی در ارزیابی قابلیت روانگرایی خاک حال با ارائهی یک مثال از مطالعهی خسارتهای نیگاتای ژاپن کاربرد دادههای آزمایشهای دورهای بارگذاری در ارزیابی قابلیت روانگرایی نهشتههای خاکی روشنتر خواهد شد.

    در زلزلهی سال 1964 نیگاتای ژاپن در یکی از مناطق هیچگونه روانگرایی روی نداد و در منطقهای دیگر روانگرایی در مقیاس وسیعی روی داد.

    پروفیل خاک هر دو منطقه و تراز آب زیرزمینی هر دو منطقه شبیه هم بود.

    بزرگی زلزله حدود 5/7 ریشتر و چشمهی تخلیهی انرژی آن به فاصله 50 کیلومتری از شهر بوده است و حداکثر شتاب ثبت شده در منطقه «0.16g» میباشد و با توجه به وضعیت خاک نیگاتا عمق بحرانی روانگرایی حدود 6 متر میباشد.

    نتایج آزمایشهای دورهای سه محوری از دو محل در جدول شمارهی (2) با استفاده از دادههای ارائه شده، میتوان پتانسیل روانگرایی در دو منطقهی فوق را به شرح زیر ارزیابی نمود: منطقه روانگونه شده: شتاب اوج زمین 0.16g است.

    در عمق 6 متر تنش دورهای ایجاد شده توسط زلزله: (ایجاد شده توسط زلزله) زلزله با بزرگی 5/7 ریشتر معمولاً حدود 15 دورهی تنش ایجاد میکند اما روانگرایی در این منطقه بعد از 3 دورهی مهم ایجاد شده است، نسبت تنش دورهای ایجاد کننده روانگرایی در سه دوره چنین است: (مقاوم) با مقایسهی مقاوم و ایجاد شده توسط زلزله نتیجه میشود که در این منطقه روانگرایی در مراحل اولیه زلزله روی داده است.

    آزمایشهای محلی برای تعیین ویژگیهای روانگرایی خاک عوامل دیگری غیر از دانسیتهی نسبی ماسه نیز تأثیرات مهمی در رفتار خاک در بارگذاری سیکلی دارند، از جملهی این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره نمود: 1ـ دانسیتهی نسبی 2ـ بافت خاک 3ـ سن خاک «سمانتاسیون» 4ـ ضریب فشار جانبی خاک Ko 5ـ تاریخچهی زلزله خیزی منطقه چنانچه در عوامل فوق تغییراتی ایجاد شود که موجب افزایش مقاومت در بارگذاری دورهای شود، مقاومت نفوذ خاک افزایش پیدا میکند.

    بنابراین منطقیتر است که به جای استفاده از عواملی نظیر دانسیتهی نسبی به عنوان شاخص مقاوم در برابر روانگرایی مستقیماً از مقاومت نفوذ استفاده شود.

    استفاده از هر یک از آزمایشهای نفوذ استاندارد (SPT) و یا نفوذ مخروط (CPT) پیشنهاد شده است.

    مقاومت نفوذ استاندارد اندازهگیری شده در محل به طور همزمان تأثیر ویژگیهای مختلف خاک و فشار محصور کننده مؤثر را منعکس میکند.

    برای حذف فشار محصور کنندهی مؤثر از مقاومت نفوذ نرمالیزه شده N1 استفاده میشود N1 همان مقاومت نفوذ خاک تحت تنش سربار مؤثر یک کیلوگرم بر سانتیمتر مربع میباشد و مقدار آن طبق رابطهی زیر در هر عمق با داشتن عدد اندازهگیری شدهی N به دست میآید: N1=CN.N CN پارامتری است که به فشار سر بار مؤثر در عمق بستگی دارد و مقدار آن را میتوان از جدول شمارهی 3 به دست آورد.

    آزمایش نفوذ استاندارد در این آزمایش تعداد ضربات لازم برای فرو بردن لولهی نمونهگیری استاندارد به میزان 30 سانتیمتر در زمین اندازهگیری و به عنوان مقاومت نفوذ استاندارد ثبت میشود.

    ضربات از طریق سقوط چکش به وزن 140 پوند که از ارتفاع 76 سانتیمتر سقوط میکند به وجود میآیند و قطرهای خارجی و داخلی لولهی نمونهگیری به ترتیب 5 سانتیمتر و 8/3 سانتیمتر میباشند.

    همچنین (پالاسیوس 1977 و شمارتین 1976) از مطالعات تئوری و محلی انجام شده نتیجه گرفتند که نتایج آزمایش نفوذ استاندارد به عوامل زیر ارتباط جدی و مؤثر دارد: 1- استفاده از گل حفاری در مقایسه با استفاده از پوشش “Casing” برای نگهداری دیوارهی گمانه.

    2- قطر گمانه 3 ـ استفاده از اوگر توخالی “Hollow Stem Auger” در مقایسه با استفاده از پوشش و آب.

    4- تعداد دفعات پیچش طناب به دور استوانه 5- استفاده از سندان بزرگ یا کوچک 6- طول میلههای انتقال انرژی 7- استفاده از لولههای غیر استاندارد 8- محدودهای از عمق که در آن مقاومت نفوذ محاسبه میشود.

    دیگر جنبههای آزمایش با استفاده از روشها و شرایط زیر استاندارد میشود: 1- استفاده از سیستم طناب و استوانه با دو بار پیچش طناب به دور استوانه برای بالا کشیدن وزنه 2- استفاده از گل حفاری 3-گمانه با استفاده از قطر کم حدود 30 سانتیمتر 4- اندازهگیری مقاومت نفوذ در بین 15 تا 45 سانتیمتر نفوذ لولهی نمونهگیری در زمین.

    این شرایط ما را به نتایج آرمانی نمیرساند.

    اما منعکس کننده شرایط رایج در بسیاری از نقاط جهان هستند.

    تفسیر دادههای محلی و ارزیابی قابلیت روانگرایی در منطقهی نیاگاتای ژاپن مقاومت استاندارد حدود 14 ضربه برای 30 سانتی متر نفوذ در عمق 6 متری نشان دهندهی شرایط مرزی روانگرایی است.

    با در نظر گرفتن اینکه حداکثر شتاب زمین در این زلزله حدود 0.18g و تراز آب حدود 2/1 متری پایین سطح زمین بوده است برای عمق 6 متر که عمق بحرانی روانگرایی در این منطقه است داریم: =6*1.85=11/1ton/m2 فشار سر بارکل =1.2*1.85+4.8*0.85=6.3 ton/m2 فشار سربار موثر N1=CN.N →N1=1.2*14=17 CN=1.2 در عمق 6 متر داریم: rd=0.93 بنابراین میتوان نتیجه گرفت که در زلزلهای به بزرگی 5/7 ریشتر و ماسهای با N1=17 در نسبت تنش دورهای متوسط 19/0 دچار روانگرایی خواهد شد.

    با جمعآوری دادههای مربوط به چند محل با حداکثر شتاب سطحی زمین معلوم و با رفتار خاک معلوم (از نظر وقوع یا عدم وقوع) تعدادی از نقاط نشان دهندهی شرایط مختلف را میتوان پیاده و سپس میان شرایط وقوع روانگرایی و عدم وقوع آن مرزی را تعیین نمود.

    برای نمونه یک سری از این جداول که نشان دهندهی مطالعه موردی زلزلههای مناطق چنگ و تانگ شان در شکل (6) آمده است.

    بررسی دادههای محلی ماسه های سیلتی در چند سال گذشته بر اساس دادههای آزمایشگاهی دریافته بودند که ماسههای سیلتی در مقایسه با ماسههای تمیز، در اعداد(SPT) مشابه آسیبپذیری بسیار کمتری در مقابل روانگرایی نشان میدهند و آنها به این نتیجه رسیدند که مقاومت نفوذ استاندارد نرمالیزه شده ماسههای سیلتی با D50>0.25mm معادل مقاومت نفوذ استاندارد نرمالیزه شده ماسههای سیلتی D50>0.15mm به علاوه 5/7 است.

    بررسی روانگرایی خاکهای رسی دادههای بدست آمده از آزمایشهای آزمایشگاهی و عملکردهای واقعی نشان دادهاند که بیشتر خاکهای رسی در اثر زلزله دچار روانگرایی نمیشوند، با این حال مطالعات اخیر در چین نشان میدهد که انواع معینی از مصالح رسی ممکن است در اثر تکانهای زلزله دچار افت مقاومت زیادی شوند و معمولاً به این نتیجه رسیدهاند که این خاکها دارای ویژگیهای زیر میباشند: درصد اجزاء ریزتر از %15 > 0.005 حد روانی 35 > درصدآب مثال کلی برای ارزیابی پتانسیل روانگرایی در منطقهای با D50=0.2mm زلزلهای به بزرگی 7.5 ریشتر با ماکزیمم شتاب در سطح زمین برابر با 0.1g عمق آب در منطقه 3ft از سطح زمین قرار داردوعمق ماسه 60ft میباشد وزن واحد حجم ماسه نیز برابر با 112lb/ft3 در حالت مرطوب و 50lb/ft3 در حالت اشباع، حال با اطلاعات داده شده عمق بحرانی برای خاک را پیدا کنید؟

    حل: با استفاده از اطلاعات بالا جدولA زیر را تکمیل میکنیم: از اطلاعات قبلی داریم تعداد دورههای اعمال تنش در زلزلهای به بزرگی 7.5 برابر با 20 میباشد NC=20 و داشتیم برای چگالی نسبی از 0 تا 50 ← Cr=0.57 و برای ماسه با D50=0.2 از آزمایش داریم.

    برای 10 دوره برای 30 دوره → برای 20 دوره حال دیاگرام تنش بر حسب عمق را برای دو حالت ایجاد شده و مقاوم، رسم کرده عمق بحرانی برای وقوع روانگرایی به دست میآید که در مثال فوق بین 15ft تا 37.5ft میباشد.[5] جدول A بحث و نتیجه گیری همانگونه که ملاحظه شد با استفاده از روابط به دست آمده از مطالعاتی که در متن تحقیق شرح آن آورده شد و کاربرد آنها، در مثال نمونهی بالا دیده شد، توانستیم عمق بحرانی خاک را در مقابل روانگرایی شناسایی کنیم.

    پتانسیل خاک را در مقابل روانگرایی در عمقهای متعدد بدانیم و بتوانیم قبل از بارگذاری تدابیر لازم برای جلوگیری از بروز خسارتهای احتمالی بکار ببریم و از روشهای تثبیت لایهی ماسه قابل روان شدن به کار بردن زهکشیهای شنی یا سنگی در زیر ساختمانها و ابنیههایی که خاک زیر پی آنها مستعد روانگرائی باشد، است و از دیگر روشهای مقابله با روانگرائی، میتوان به حفر چاهکها یا شمعهای عمیق که تا لایههائی از خاک که پتانسیل روانگرائی ندارند، ادامه مییابند، اشاره کرد.

    والسلام حسین قربانی فرخد- 13/3/1387 بسم الله الرحمن الرحیم روانگرایی درخاکها تهیه کننده: حسین قربانی فرخد استاد محترم : آقای دکتر ابریشمی دانشگاه آزاد اسلامی – واحد مشهد گروه مهندسی عمران بهار 88 فهرست مقدمه پدیده روانگرایی خاک معرفی روانگرایی عوامل ویژهای که در ارزیابی روانگرایی باید در نظر گرفته شوند آزمایش برش ساده سیکلی آزمایش فشار سه محوری سیکلی اثرات دست خوردگی نمونه بر دادههای آزمایشهای دورهای آزمایشهای محلی برای تعیین ویژگیهای روانگرایی خاک آزمایش نفوذ استاندارد تفسیر دادههای محلی و ارزیابی قابلیت روانگرایی بررسی دادههای محلی ماسه های سیلتی بررسی روانگرایی خاکهای رسی مثال کلی برای ارزیابی پتانسیل روانگرایی بحث و نتیجه گیری منابع و مآخذ منابع و مآخذ : http://dbase.irandoc.ac.ir/00137/00137855.htm http://omransakhtenoor.blogfa.com/post-87.aspx http://jch.ir/article-print-23.htm lhttp://iransaze.com/ftopict-4036.html عمق79.568610137.5118620195.47168630224.45193635253.44218640369.37318660 rdDepth ft71.60.980.11123.510140.30.960.12248.520206.10.940.13373.530230.40.900.13939.035248.40.850.14498.540307.00.700.16748.560

  • مقدمه
    پدیده روانگرایی خاک
    معرفی روانگرایی
    عوامل ویژه¬ای که در ارزیابی روانگرایی باید در نظر گرفته شوند
    آزمایش برش ساده سیکلی
    آزمایش فشار سه محوری سیکلی
    اثرات دست خوردگی نمونه بر داده¬های آزمایش¬های دوره¬ای
    آزمایش¬های محلی برای تعیین ویژگی¬های روانگرایی خاک
    آزمایش نفوذ استاندارد
    تفسیر داده¬های محلی و ارزیابی قابلیت روانگرایی
    بررسی داده¬های محلی ماسه های سیلتی
    بررسی روانگرایی خاک¬های رسی
    مثال کلی برای ارزیابی پتانسیل روانگرایی
    بحث و نتیجه گیری
    منابع و مآخذ

دید کلی خاک‌ها مخلوطی از مواد معدنی و آلی می‌باشند که از تجزیه و تخریب سنگ‌ها در نتیجه هوازدگی بوجود می‌آیند که البته نوع و ترکیب خاک‌ها در مناطق مختلف بر حسب شرایط ناحیه فرق می‌کند. مقدار آبی که خاک‌ها می‌توانند بخود جذب کنند. از نظر کشاورزی و همچنین در کارخانه‌های راه‌سازی و ساختمانی دارای اهمیت بسیاری است که البته این مقدار در درجه اول بستگی به اندازه دانه‌های خاک دارد. هرچه ...

فصل اول‎ مشخصات ارائه‌دهندگان طرح و مدارک فنی و سوابق کاری مربوطه - مشخصات تحصیلی و فنی ارائه‎دهندگان طرح - صورت مدارک فنی - سابقه کاری - تصویر مدارک فنی و حرفه‎ای مشخصات فردی و تحصیل و فنی نام و نام خانوادگی ارائه‎دهندگان: 1- علی نعمتی 2- ناصر نعمتی 1- علی نعمتی شیزری فرزند قدرت‎اله‎، شماره شناسنامه 3338، متولد: 1351 تهران، تحصیلات: دیپلم ماشین‎افزار، کدملی: 1-589611‎-005. ...

آثار زلزله: هنگامی که زلزله اتفاق می افتد از خود آثاری به جا می گذارد ،این آثار به شرح زیر است : لرزش زمین وتخریب ساختمانها : در اثر زلزله زمین به ارتعاش در می آید وهنگامی که ارتعاشات شدید باشد ،باعث تخریب ساختمانها می گردد. میزان تخریب ساختمانها تابع کیفیت کارهای ساختمانی ، ترکیب خاک ،خصوصیات تکانهای زمین لرزه ، نیرو وجهت تکان می باشد. تکانهای قائمی که درمرکز بیرونی در ...

چکیده تخریب زیستگاه یکی از مهمترین عوامل انقراض و نابودی گونه هاست. این تخریب به دو صورت رخ می دهد: الف_ تخریبی که متأسفانه ناشی از فعالیت های نادرست و خودخواهانه ی انسان هاست و بر اساس برآورد IUCN اولیت عامل انهدام گونه های حیات وحش به حساب می آید. (باعث انقراض 127 گونه ماهی، 27 دوزیست، 40 خزنده، 102 پرنده و 153 پستاندار در سال 1980 میلادی و به طور کلی 30% انهدام گونه هاست). ب_ ...

زمین لرزه های دستگاهی 9 نوامبر 1904، کلات نادری ( Ms=604 روزنامه ایران سلطانی ( سال 57- شماره 17 ) در تاریخ 14 رمضان 1322 قمری – 22 نوامبر 1904 ، در شرح حوادث ایالت خراسان و سیستان می نویسد: روز چهار شنبه غره رمضان دو مرتبه زلزله شدیدی حادث شد. ولی بحمدالله خرابی و خسارتی وارد نیامده است. این جنر شرح این زمینلرزه در مشهد است. Atlas این زمینلرزه را در ساعت 03:28 (GMT ) با بزرگی ...

مقدمه: سدها به عنوان منابع ذخیره سازی و انحراف آب و کنترل سیلاب های مخرب و تولید انرژی الکتریکی و بسیاری موارد دیگر ، طراحی و ساخته می شوند، لذا این سازه ها عامل مهمی در توسعه ظرفیت رودخانه با اهداف کشاورزی، تأمین آب شرب شهرها و روستاها ،و سایر پروژه های اقتصادی محسوب می گردند و بدین لحاظ سدها باید در طول سالیان متمادی در برابر بارهای نسبتاً بزرگ که توسط آب و سایر عوامل ایجادمی ...

فصل اول تعاریف و کلیات 1-1 تعریف مفهوم سد در فرهنگ فارسی و عربی آن قدر روشن است که هم در جامعه مهندسی و هم در عرف اجتماع مفهومی بی نیاز از توضیح دارد به طوری که حتی مشتقات آن در فرهنگ ماکاملا مانوس است مانند سد معبر، سد راه، مسدود، انسداد و غیره. به هر حال معنای خاص آن عبارت است از بنایی که بخشی را از بخش دیگر جدا می‌کند و غالباً به مفهوم دیوار یا سازه ای است که از حرکت آب (کلا ...

مکانیک خاک دید کلی در علوم مهندسی ، خاک مخلوط غیر یکپارچه‌ای از دانه‌های کانیها و مواد آلی فاسد شده می‌باشد که فضای خالی بین آنها توسط آب و هوا (گازها) اشغال شده است. خاک به عنوان مصالح ساختمانی در طرح‌های مهمی در مهندسی عمران بکار گرفته می‌شود و همچنین شالوده اکثر سازه‌ها بر روی آن متکی است. بنابراین مهندسان عمران باید بخوبی خواص خاک از قبیل مبدا پیدایش ، دانه بندی ، قابلیت ...

عمل تراکم و کوبیدن لایه های سنگریزی باید آنقدر ادامه یابد تا احتمال هیچ گونه نشست ، تقلیل ، حجم ، جا به جایی و یا کاهش ضخامت قشرهای کوبیده شده وجود نداشته باشد . برای اطمینان از تراکم کافی این لایه ها باید ضریب تغییر شکل هر لایه یا EV2 با آزمایش آشتو T 221 و یا آشتو T 222 از طریق بار گذاری با صفحه و با قطر مناسب اندازه گیری شود . حداقل ضریب تغییر شکل باید 1500 کیلوگرم بر ...

خلاصه اثر مديريت خاک مختلف برحسب کشت و چرخش محصول بر روي پوسته شدن خاک بابه کارگيري باران دائمي مصنوعي براي زمينهاي آزمايشي تارسيدن به شرايطي با حالت ثابت بررسي شدند. مقايساتي با زمينهاي باير که درمعرض بارندگي طبيعي براي يک دوره 4 ماهه قرار گرفتند

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول