انواع اختلالات:
اختلالهای اضطرابی، اختلالهای ساختگی، اختلالهای تجزیه ای، اختلالهای جنسی، اختلالهای خوردن، اختلالهای خواب، اختلالهای کنترل تکانه، اختلالهای سازگاری، اختلالهای شخصیت،
انواع اختلالهای اضطرابی:
1 – وحشت زدگی:
یک حمله ی وحشت زدگی (painc attack) عبارت از دوره ای متمایز و با شروع ناگهانی ترس شدید، بیمناکی، یا وحشت است که اغلب با احساس قریب الوقوع سرنوشت شوم همراه است. در جریان این حمله ها، نشانه هایی مانند تنگی نفس، تپش قلب، احساس درد و ناراحتی در قفسه ی سینه، احساس خفگی، و ترس از «دیوانه شدن» وجود دارد.
4 یا بیش از 40 مورد از نشانه های گفته شده در دوره ی ترس یا ناراحتی شدید بطور ناگهانی ظاهر می شود و در مدت (10 دقیقه یا کمتر) به اوج خود می رسد. افرادی که به خاطر حمله های وحشت زدگی غیر منتظره در صدد دریافت درمان بر می آیند معمولاً ترس را شدید توصیف می کنند و گزارش می دهند که گمان کرده اند در شرف مرگ، از دست دادن کنترل، حمله ی قلبی، سکته کردن یا «دیوانه شدن» هستند.
گلگون شدن چهره در حمله های وحشت زدگی وابسته به موقعیت و در رابطه با اضطراب اجتماعی یا عملکردی متداول است نوع اضطرابی که مشخصه ی حمله وحشت زدگی است بر حسب ناپیوسته بودن آن، ماهیت تقریباً غافلیگرانه و شدت خاص و زیاد آن از اضطراب فراگیر تمیز داده می شود.
ویژگی های توصیفی افراد مبتلا به اختلال وحشت زدگی:
1 – نگرانی درباره ی حملات وحشت زدگی
2 – اکثر این افراد احساس پایدار و یا متناوب اضطراب را گزارش می کنند.
3 – درباره ی بسیار از تجربیات بیم ناک هستند.
مثلاً مبتلایان به این اختلال از روی یک نشانه ی خفیف جسمی یا عوارض جانبی یک دارو و نتیجه فاجعه آمیزی را پیش بینی می کنند (مثلاً تصور اینکه سه سردردشان حاکی از تومور مغزی یا نشانه ی بحران فشار خون بالاست) در 50 تا 65 درصد افراد مبتلا به اختلال وحشت زدگی دچار افسردگی هم هستند.
2 – هراس:
ویژگی اصلی هراس، ترس آشکار و مستمر از اشیاء یا موقعیت های اجتماعی یا عملکردی است که ممکن است موجب شرمندگی شود. قرار گرفتن در برابر محرک هراس آور تقریباً همیشه موجب بروز اضطراب می شود. در افراد زیر 18 سال، نشانه های باید به مدت 18 ماه قبل از تشخیص هراس مشخص، دوام داشته باشد. بزرگسالان متبلا به این اختلال متوجه هستند که هراس آنان، مفرط یا غیر منطقی است در مورد فردی که از آسانسور اجتناب می کند زیرا معتقد است که عمداً مورد خرابکاری قرار گرفته است و متوجه نیست که این ترس مفرط و غیر منطقی است، به جای هراس مشخص به اختلال هذیانی تشخیص داده خواهد شد.
ویژگی های توصیفی افراد متبلا به اختلال هراس:
1 – حساسیت زیاد نسبت به انتقاد
2 – ارزیابی منفی
3 – عزت نفس ضعیف یا احساس حقارت
4 – اشکال در ابراز خود
مطالعات اجتماعی حاکی از آن است که هراس اجتمعی در زنان بیشتر از مردان است اما نمونه های بالینی شیوع را در هر دو جنس برابر یا در مواردی مبتلایان آقا بیشتر است.
در کودکان، اضطراب ممکن است با گریه، قشرق، سفت کردن اندامها، یا محکم کردن خود و چسبیدن ابراز شود.
نسبت جنسی در بین انواع گوناگون هراس های مخشص فرق می کند: تقریباً 15 تا 90 درصد مبتلایان به هراس مشخص نوع حیوانی و محیط طبیعی زن هستند. (به جز ترس از بلندی که نسبت زنان مبتلا 55 تا 70 درصداست) به همین ترتیب تقریباً 75 تا 90 درصد مبتلایان به هراس مشخص نوع موقیعت زن هستند. تقریباً 55 تا 70 درصد مبتلایان به نوع خون- ترزیق را زنان تشکیل می دهند.
3 – اختلال وسواس فکری- عملی:
اختلال وسواس فکری: عقاید، افکار، تکانه یا تصاویر ذهنی پایدار که فراحم و نامناسب می نماید و منجر به اضطراب می گردند تردید در مورد اینکه عملی را انجام داده یا نه مثلاً ترک خانه بودن قفل کردن درب و ... این پدیده حاکی از آن است که فرد با محتوای وسواس فرکی بیگانه است، آن را تحت کنترل خود نمی داند و از نوع اندیشه ای نیست که او انتظار دارد. شایع ترین وسواس فرکی عبارتند از افراط افکار درباره ی آلودگی (مانند آلوده شدن در اثر از دست دادن)، تردیدهای مکرر مانند تردید در مورد اینکه آیا فرد عملی را انجام داده است یا نه، (مانند مجروج کردن یک فرد در حادثه ی رانندگی) لزوم قرار گرفتن اشیا با یک نظم خاص (مانند پریشانی شدید، در زمانی که اشیا نامنظم می شوند)( تکانه های پرخاشگرانه (مانند آسیب رساندن به کودک خود) فرد دارای وسواسهای فکری می کوشد این قبیل افکار یا تکانه های را نادیده گرفته یا سرکوب کند.