چکیده
جابجاکننده ها و سیستم های انبار و تخلیه نظیر کامیونهای صنعتی ، چرخهای دستی، لیفت تراک ها و مسیر های فعالیت آنها بیش از 40% فضای کارخانه رااشغال می نماید. علاوه بر اینها، نیاز به ابزارها و ماشینهای گرانقیمت، نگهداری دقیق در محیطهای کاری و جلوگیری از صدمهپذیری نیز بعنوان معضل روشهای سنتی، نظر هر مهندسی را به خود جلب خواهد نمود. روشی که در این مقاله ارائه خواهد شد تمامی مسائل فوق را حل نموده و مزایایی را جایگزین آنها خواهد نمود. در این مقاله ابتدا پارامترهای ضروری مکانیزه نمودن کارخانجات و سپس از این میان جابجایی بعنوان مهمترین معیار اتوماسیون صنایع انتخاب خواهد شد. بعد روش AS/RS بعنوان آخرین یافته علمی در زمینه انبار ، تخلیه و جابجایی موادتعریف خواهد شد سپس نیازمندی سیستم های انبار و تخلیه مکانیزه یا AS/RSبیان خواهد شد و نهایتا آخرین کاربرد روش فوق و مزایای آن ارائه خواهد گردید
کارخانه مکانیزه، انتقال کنترلشونده و پیوسته مواد و فرایند ها را عملی میکند. در واقع سیستم انتقال مواد، مناطق تومات شده که مانند جزیر ه هایی در نقاط مختلف کارخانه متمرکز شده اند را بهم پیوند داده و تولید حداکثر را با صرف منابع حداقل به ارمغان می آورد ، بطور کلی نتایج اتوماسیون یک کارخانه در موارد زیر خلاصه میشود :
1 کاهش زمان سیکل2
2 کاهش جزئیات کارها 3
3 کارخانه فیزیکی کوچکتر
4 استفاده بهینه از سرمایه و کارگر
واحدهای تولیدی بزرگ پروسهها را با انواع نرخهای عملیاتی و قابلیت اطمینان ترکیب می کند. در هر مسئله تولیدی بایستی مواد در ایستگاههای مختلف ذخیره شود لذا در این مرحله اهمیت سیستم های انبار و جابجایی مشخص میگردد. در یک کارخانه مکانیزه شش فرایند عمده جهت سهولت ساخت و تولید که در آنها انتقال و جابجایی مواد، یک واحد ضروری بنظر می رسد و باعملیات دیگری مرتبط است وجود دارد و عبارتند از:دریافت ،بازرسی، انتخاب 4،تولید 5، مونتاژ و فروش6
پنج عملیات برای یک کارخانه مکانیزه در ارتباط با سیستم جابجایی و انبار وجود دارد.
1 اتوماسیون داده :
روشهای سنتی جمعکردن دستی، ثبت، چک و کنترل، اصلاح و به روزکردن هزینهبر، کند و غیردقیق می باشد و در اثر این کار کنترل جزئیات به روز 7همه مواد در انبار و گذر 8 با مشکلات عدیده ای مواجه خواهد شد.
در کارخانه مکانیزه ، ورود و حس تجهیزات یا دادهها از روی پایانه صفحه کلید اسکنرها، کلیدهای محدودکننده، وند 9مغناطیسی و . . . سریع و دقیق خواهد بود.
2 کنترلهای شبکه :
امروزه کنترل خودکار تجهیزات جا افتاده می باشد ولی در کارخانجات مکانیزه، تجهیزات بایستی در تداخل و ارتباط مستقیم با دادههای دیگر از تمامی عملیات مانند انبار و سیستم های انتقال، مدیریت و ... یک شبکه کنترل را تشکیل دهد.
3 اتوماسیون عملیات :
اتوماسیون عملیات شامل استفاده از ماشینهای مکانیزه جهت جوشکاری ، ریختهگری ، رنگرزی، ماشینکاری، مونتاژ و سیستم حمل و نقل و .... می باشد و در مورد سیستم های مکانیزه جابجایی و انبار ، به دو مقوله تأمین خودکار ابزار و تأمین خودکار قطعه و انبار آن در بین عملیات توجه کافی بایستی مبذول شودکه مورد بحث این تحقیق خواهد بود.
4 انعطافپذیری :
تقریباً 75% از تمامی ساختها در آمریکا در حال حاضر بصورت تولید انفرادی 10یادسته ای 11می باشد و عنصر انعطافپذیری در کارخانه مکانیزه خیلی ضروری و اساسی به نظر می رسد بطوریکه ،توانایی تغییر سریع در فرایندهای کارخانه یک کار مقدماتی برای نصب سیستمهای کنترل تجهیزات مکانیزه میباشد. انعطافپذیری همچنین توانایی جدایش ماشینها موقعی که نیاز به تعمیر و سرویس دارد بدون قطع کلی سیستم و جابجایی موثر مواد را بین ایستگاههای کاری مقدور خواهد ساخت.
5 جابجایی مکانیزه مواد :
عنصر کلیدی در کارخانه مکانیزه، اتوماسیون جابجایی فیزیکی و کنترل مواد است. براساس نظر خیلی از متخصصین ، جابجایی مشخصه ضروری کارخانه مکانیزه است بدین دلیل که : تداخل عمومی با تمامی عملیات و فرایندها دارد. راهنماییهای ذیل جهت به کارگیری پروژه کارخانجات مکانیزه در ارتباط با جابجایی مکانیزه مواد پیشنهاد می گردد.
1 قبل از تغییرات هر عنصر سیستم انتقال مواد، طرح جامع لازم و ضروری است .
2 سیستم مفهوم پیوسته ای از عناصر وابسته که شامل مسائل تنظیمی، اقتصادی و کیفی است، میباشد.
3 کنترل تولید، مبنایی برای هر سیستم است .
4 سیستم های جابجایی و انبار مکانیزه، کنترل مثبت برای حرکت و انبار فراهم میکند و بایستی کنترل تولید را بدست گیرد.
5 دقت12 و داده13 بموقع برای کنترل تولید سودمند و ضروری است . بعبارتی گزارش زنده برای کنترل جزئیات مثبت لازم و ضروری است .
دریافت14
سختی های کار در دریافت سنتی معلوم و مشخص هستند و به نظر میرسد کنترل زنده جهت محدوده دریافت سنتی غیرممکن است و در یک محدوده دریافت مکانیزه مواد دقیقاً در لحظه دریافت و کنترل، مدیریت میگردد. سیستم کنترل اطلاعات مستقیماً قادر به انبار مواد ، بازرسی ، انتخاب ، ساخت ، مونتاژ و توزیع میباشد و حتی ممکن است کامپیوتر لیست مواد ضروری را بصورت بلیط در اختیار کاربران قرار دهد. از طریق انبارهای مکانیزه تقریباً فضای اشغال شده یک سوم فضای انبارهای سنتی است.