کاربرد اصلی کلمه شاسی در مورد استفاده در خودروها است. در خودروها به تمامی ساختارهایی که جهت حرکت خودرو ضروری است شاسی گفته میشود. بایستی توجه شود که اگر یکی از اجزای شاسی اتومبیل یا خودرو برداشته شود یا دچار خرابی شود حرکت خودرو متوقف خواهد شد.
اجزای ساختمانی شاسی خودرو
همانطوری که گفته شد شاسی قطعات خودرو را به هم ارتباط داده و آنها را روی خود نگه میدارد. در این فرآیند سیستمهای مختلفی انجام وظیفه میکنند، که در زیر به ذکر آنها میپردازیم.
• سیستم تولید توان (موتور
این سیستم وظیفه تبدیل انرژی را به عهده دارد. یعنی انرژی محبوس در سوختهای فسیلی را به شکل انرژیهای جنبشی در دسترس در میآورد. موتور یک خودرو برای آنکه بتواند این وظیفه را انجام دهد از چند سیستم مجزا استفاده میکند که عبارتند از : سیستم برقی ، سیستم سوخت رسانی ، سیستم خنک کننده ، سیستم روغنکاری و سیستم هوارسانی.
• سیستم انتقال توان
این سیستم همان گونه که از نامش بر میآید وظیفه انتقال توان تولید شده در موتور را بر عهده دارد. این توان تولید شده جهت مصرف و تبدیل به کار مفید میبایست به چرخها و از آنجا به سطح جاده منتقل شود. بنابراین وجود سیستم انتقال توان در یک خودرو ضروری است. این سیستم نیز به نوبه خود به سیستمهای کوچکتری تقسیم میشود که در کنار یکدیگر عمل انتقال نیرو را انجام میدهند. اجزای مختلف زنجیره انتقال نیرو عبارتند از:
o کلاچ
بعد از موتور خودرو کلاج قرار میگیرد، که عبارتست از یک اتصال قابل قطع که بین موتور و جعبه دنده قرار میگیرد.
• جعبه دنده
پس از کلاچ ، جعبه دنده قرار دارد که وظیفه آن کنترل سرعت چرخش و افزایش و کاهش آن با توجه به نیاز میباشد. البته وظیفه معکوس کردن جهت چرخش چرخها در هنگام استفاده از دنده عقب نیز به عهده جعبه دنده میباشد. بدیهی است که متناسب با سرعت چرخش ، قدرت آن هم کنترل میگردد.
• میل گاردان
پس از جعبه دنده میل گاردان قرار دارد که وظیفه برقراری ارتباط میان جعبه دنده و دیفرانسیل را به عهده دارد. البته در صورت وجود اختلاف ارتفاع میان جعبه دنده و دیفرانسیل این اختلاف ارتفاع بوسیله میل گاردان جبران شده و اتصال میان این دو واحد را برقرار میسازد.