سلاحهای شیمیایی
«اللهم و امزج میاههم بالوبا ء و اطعمتهم بلادواء»1
امام سجاد (ع) می فرمایند:
« خداوندا آبهای دشمنان کافر را به وبا و غذاهایشان را به بیماریها آمیخته و مخلوط کن»
مقدمه
پس از بیان بحث آخرین فرق بین جهاد ابتدایی و جهاد دفاعی که در آنجا گفته شد که مسلمانان حق دارند در مواقع اضطرار و در هنگام دفاع از سم به عنوان یک سلاح بازدارنده علیه دشمن استفاده نمایند، لازم بود این مسئله با توجه به ساخته شدن سلاحهای پیشرفته امروزی و به وجود آمدن سلاحهای کشتار جمعی مثل سلاحهای شیمیایی و میکروبی بیشتر مورد تحقیق و بررسی قرار گیرد. و چون که عوامل شیمیایی جدید شبیه مواد سمی قدیم هستند ولی با توان قدرت کشندگی و امحاء بیشتر که با تجهیزات پیشرفته مورد استفاده قرار می گیرند و می توان با کمک این تجهیزات در مدت کوتاهی منطقه وسیعی را آلوده ساخت و موجب از بین رفتن انسانها، حیوانات و گیاهان بسیاری شد. البته هدف ما در این فصل تاکید و ترغیب بر استفاده از این سلاحها علیه دشمن نیست. چرا که اسلام به عنوان یک اصل ، با به کارگیری هر وسیله ای که موجودات زنده اعم از انسان ، حیوان و گیاه را خصوصاٌ در سطح وسیع و گسترده، به خطر بیندازد شدیداٌ مخالف است . ولی از طرفی برای
حفظ جان و ناموس مسلمانان و حراست از سرزمینهای اسلامی و حفظ شعائر دین و حکومت اسلامی بسیار ارزش قائل است و به مسلمانان دستور می دهد که در مقابل هر گونه اقدام دشمن که به قصد تعرض و تجاوز به موارد فوق صورت می گیرد، قیام نموده و جلوی تهاجم و تعدی او را بگیرند.
در این فصل بحث خواهیم نمود که آیه استفاده از سلاحهای شیمیایی به عنوان یکی از آخرین حربه ها، جهت دفع حمله کفار جایز است و یا اگر دشمن از چنین سلاحهایی استفاده کرد، مسلمانان حق مقابله به مثل دارند، یا اینکه اصلاٌ مسلمانان به هیچ وجه اجازه استفاده از چنین سلاحهایی را نخواهند داشت، و باید هنگام دفاع فقط بوسیله سلاحهای کم خطر تر و متعارف با دشمن به جنگ بپردازد، اگر چه نتوانند به وسیله این سلاحها حمله دشمن را دفع و جلوی ادامه تجاوز و تعدی او را بگیرند؟ و اگر چه دشمن از سلاحهای شیمیایی و میکروبی علیه مسلمانان استفاده کند؟
الف: تعریف اصطلاحات شیمیایی و میکروبی:
1- عامل شیمیایی: ترکیب های سمی و خطرناکی هستند که بر اثر خصوصیات شیمیایی خود موجب مرگ و یا آسیب انسان وسایر موجودات زنده شده و محیط را آلوده میکنند ومی توانند به صورت مواد جامد، مایع و گاز ساخته شوند. وسایل کاربرد این مواد راسلاح شیمیایی می خوانند. 1
2- سلاحهای بیولوژیکی (میکروبی): سلاحهای بیولوژیکی اصولاٌ سلاحهایی هستند که زیست موجودات زنده، اعم از انسان ، حیوان یا گیاه را در معرض خطر قرار می دهند. عناصر بیولوژیکی ، خود موجودات زنده ای می باشند که قابلیت زایش وتزاید آنها بسیار سریع است و انواع زیانبار آنها عبارتند از : عناصر سمی ، عناصر ناتوان کننده، ویروسها ، میکروبهاو بیماریهای قارچی.
البته لازم به تذکر است که اگر چه بعضی کشورها مثل آمریکا از سلاحهای بیولوژیکی در جنگ استفاده کرده اند ولی در جنگهای معاصر از سلاحهای بیولوژیکی ، بر عکس سلاحهای عامل شیمیایی دیگر به جزء آنها در خاتمه جنگ مورد مطالعه قرار گرفته و یا آماده استفاده گردید، در مجموع کاربرد عوامل شیمیایی در جنگ اول منجربه مسدوم شدن 000/200/1 نفر و کشته شدن000/100نفر شد.