امروزه دیگر تصور این که گونه ای از فعالیت های انسان بدون وجود بیمه شکل پذیرد مشکل است .
بویژه آن که در قرن بیستم تحولات تکنولوژی ، حمل و نقل و ارتباطات با سرعت و وسعت شگفت آوری انجام پذیرفته است .
برجسته ترین نمونه این موضوع پیشرفت چشمگیر تولید اتومبیل است که متعاقب آن بیمه اتومبیل به یکی ازمهم ترین بخش های صنعت بیمه تبدیل شده است .
توسعه مهم دیگر ، افزایش تعداد ریسک های خیلی بزرگ است .
نفتکش های غول پیکر و هواپیماهای بسیار بزرگ نمونه هایی هستند که نشان می دهند سرمایه تحت پوشش بیمه ممکن است صدها میلیون تومان ارزش داشته باشد .
مشکلات مربوط به پوشش چنین سرمایه های عظیمی باعث شده است که بیمه گران به پشتیبانی یکدیگر ، یک خطر بزرگ را در سطح داخلی و بین المللی به صورت بیمه اتکایی بین خود توزیع کنند و از عهده جبران خسارت های هنگفت برآیند .
همراه با ارتقا و پیچیدگی بیشتر زندگی انسان امروز ، بیمه ها نیز از زوایای مختلف و با شتاب توسعه یافته اند .
زیان هایی که ممکن است به طور ناخواسته در جریان فعالیت و زندگی عادی هر فردی به دیگران وارد آید و در قبال آن ها مسؤول واقع شود با بیمه مسؤولیت تحت پوشش قرار می گیرند .
در این خصوص ، می توان به بیمه مسؤولیت پزشکان و بیمه مسؤولیت تولید کنندگان اشاره کرد .
نمونه های جدیدتر ، بیمه افترا برای روزنامه نگاران و ایستگاه های رادیو و تلویزیون و همچنین بیمه آلودگی ناشی از نشت نفت از تانکرهاست .
بیمه های سیل ، زلزله و خرابی کامپیوتر نیز بر همین منوال ظهور کرده اند .
بیمه های زندگی نیز پیشرفت های شگرفی یافته و مجموعه متنوعی از انواع این نوع بیمه را ارائه کرده است .
در این زمینه انواع بیمه های مستمری و عمر و پس انداز به طور چشم گیری افزایش یافته است .
در ادامه ، بیمه گران رشته زندگی مجبور شده اندکه با مشکلات جدیدی نظیر بیماری ایدز مواجه شوند و درباره پیشرفت علم ژنتیک بیندیشند .
جایگاه صنعت بیمه بعد از انقلاب اسلامی ایران:
مؤسسات بیمه کشور تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با ترکیبی از یک شرکت دولتی، دوازده شرکت خصوصی و دو مؤسسه بیمه خارجی به صورت نمایندگی در سطح کشور فعالیت میکردند.
در چهارم تیر 1358 بنابر تصمیم شورای انقلاب دوازده شرکت خصوصی، ملی اعلام شدند و پروانه فعالیت دو نمایندگی خارجی نیز لغو گردید.
بدین ترتیب براساس مقررات قانون ملی شدن مؤسسات بیمه و مؤسسات اعتباری، تصدی امر بیمه و اداره دوازده شرکت بیمه ملی شده به دولت واگذار شد و با تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی در 24 آبان 1358 که طی آن نظام اقتصادی کشور به سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی تقسیم گردید، صنعت بیمه در جوار شماری از صنایع مهم به صورت مالکیت عمومی در بخش دولتی در اختیار دولت قرار گرفت.
شایان ذکر است که متعاقباً ده شرکت بیمه ملی شده به لحاظ فعالیت نامطلوب در یکدیگر ادغام شدند و شرکت بیمه دانا که از آن پس منحصراً میبایست در بخش بیمه های اشخاص فعالیت میکرد تأسیس گردید.
در حال حاضر چهار شرکت بیمه ایران، آسیا، البرز و دانا به امر بیمه گری اشتغال دارند.
اخیراً ماده واحدهای به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید که به موجب آن بیمه دانا نیز همانند سایر شرکتهای بیمه در هر دو بخش بیمه های اموال و اشخاص فعالیت خواهد کرد.
شرکت بیمه صادرات و سرمایه گذاری نیز با مشارکت بیمه مرکزی ایران، شرکتهای بیمه و بانکها در سال 1373 تأسیس و در زمینه بیمه های اعتباری و تضمینی در چارچوب اساسنامه مصوب فعالیت می نماید.
بیمه ایران در یک نگاه تأسیس پانزدهم آبانماه تاریخی است به یادماندنی درصنعت بیمه کشور .
در سال 1314 ، در چنینروزی ، شرکت سهامی بیمه ایران به عنوان نخستین شرکت بیمه ایرانی ودولتی تأسیس شد و به عنوان بنیانگذار صنعت بیمه درکشور آغاز به کارکرد .
آغاز فعالیت بیمه ایران (14 آبان 1314) را به تعبیری می توان ملی شدن صنعت بیمه تلقی کرد.
بیمه ایران از آذرماه 1314 صدور بیمه نامه در رشتههای مختلف را آغاز نمودو ظرف یک سال درشهرهای مشهد، شیراز، اصفهان ، همدان ، اهواز و بوشهرنمایندگی تأسیس کرد.همزمان تعدادی از دانشجویان رشتههای اقتصادی و تجارت برای آموختن فنون بیمه به خارج از کشور اعزام شدند .
شرکت بیمه ایران موفق شددرهمان سال نخست فعالیتش ،62% بازار بیمه کشوررادر اختیاربگیردو سهم مؤسسات خارجی را از 100% به 38% کاهش دهد .
بیمه ایران همچنین درصد واگذاری اتکائی را از حدود 90% به 44% تقلیل داد و با کاهش نرخ حق بیمه در برخی از رشتهها به حدود50% ، درگسترش وتوسعه بیمه نقش مؤثری را ایفاءکرد بطوریکه امروز نه تنها درسراسر کشور ، بلکه درکشورهای اروپایی و آسیایی ، بویژه در خاورمیانه نامی پرآوازه و آشناست .
تاریخچه بیمه ایران در اولین روزی که شرکت سهامی بیمه ایران شروع بکار کرد مرحوم داور وزیر مالیه وقت که در حقیقت باید تاسیس شرکت سهامی بیمه ایران را تا اندازه زیادی مرهون علاقه و پشتکار او دانست خطاب بکار مندان بسیار معدود شرکت چنین گفت : " من به شرکت بیمه جدید التاسیس به اندازه بانک ملی ایران علاقمندم و اهمیت این شرکت برای کشور با اندازه بانک ملی است.
سعی کنید تشکیلات منظم و درستی داشته باشید و حتی از اول به تاسیس شعب در خارج کشور مثل بغداد وکراچی و بمبئی اقدام نمائید و کارمندان تحصیل کرده داشته باشید و آنها را برای فعالیت حاضر نمائید.
البته اسم این شرکت بزودی درتمام دنیا معروف خواهد شد.
" بعدازاین نطق کوتاه وموثر مرحوم داور تقاضا کرد که برای اولین بار منزل خود او بوسیله شرکت سهامی بیمه ایران بیمه شود و بدین ترتیب اولین بیمه نامه آتش سوزی در تاریخ 14 آبان ماه 1314 بنام مرحوم داور صادر گردید.
تاریخ مزبور در تاریخ اقتصادی کشور اهمیت خاصی دارد.
چون موسسات بیمه هر کشوری از ارکان اولیه اقتصادی آن کشور بشمار میرود و عمل بیمه در تمام دنیا ملاک درجه ترقی و تنزل اقتصادی است.
قسمتی از خاطرات آقای عبدالحمید شمس سرپرست اداره خسارت در سال 1332 تحت عنوان " شرکت بیمه ایران چگونه بوجود آمد " ...
درابتدای کار ، شرکت محل معینی نداشت.
درخیابان لاله زار محل فعلی سینما خورشید در قسمت زیر زمین آن ، دو اطاق تاریک و مرطوب تحویل ما گردید که در آنجا مشغول کارشویم.
خوب به خاطر دارم که در آن روزگار ( اول دیماه 1314 ) فقط آقای سرکیاس ( عضو هیئت مدیره وقت ) و دو نفر خانم ماشین نویس و نگارنده شروع بکار کردیم.
در آن زمان برای تامین سرمایه اولیه شرکت و تبدیل مقداری کاغذ به پول که برای شرکت نهایت ضرورت را داشت کوشش می کردیم.
صبح اول وقت کیف من از طلبهای تثبیت غله پر می شد وبرای وصول آن عازم می شدم و در مراجعت چکی همراه داشتم.
آقای مدیرعامل تشکر و تشویق میکردند و خانم های همکارچای و شیرینی تعارف می کردند و همین تشویق ها خستگی هارا به نشاط مبدل می کرد و باز بعدازظهر مجدداً برای وصول طلب ها می رفتم.
از جمله سرمایه ابتدایی شرکت سهامی بیمه ایران اراضی باغ فردوس بوده است که به این شرکت واگذار شده بود تا از فروش اقساطی آن سرمایه اولیه تامین شود و مورد دیگر طلب های سازمان غله به دولت بوده است که به طریق فوق دریافت می شد ودر مجموع 20.000.000 ریال سرمایه اولیه شرکت تامین شد.
مشاهده تاریخچه بیمه ایران مشاهده مدیران بیمه ایران در گذر زمان موضوع فعالیت بیمه ایران در کلیه رشتههای بیمه زندگی و غیرزندگی فعالیت میکند و با عرضه بیمههای تجاری و خانواده شامل بیمههای اتومبیل،اشخاص (عمر – حادثه – درمان )،آتشسوزی ، باربری،مهندسی و مسئولیت بیش از 50% سهم بیمههای بازرگانی کشور را دراختیاردارد.دربخش حمایتهای ملی نیز اکثریت پروژه های بزرگ ملی نظیر نفت و گاز و پتروشیمی ، هواپیمایی ، سدسازی، نیروگاهها و صنایع تحت پوشش بیمه ایران است که در مواقع لزوم خطرات بیمهشده خود را نزد بازارهای بین المللی بیمه اتکائی می کند .
بیمه ایران با توجه به ظرفیت بالای ریسکپذیری خود ، علاوه بر انجام بیمه های مستقیم ، نسبت به پذیرش ریسک به صورت بیمهاتکایی قبولی از شرکتهای بیمه داخلی و خارجی اقدام می کند .
نیروی انسانی مجموع نیروی انسانی شاغل در شرکت (رسمی، پیمانی، قراردادی) حدود چهارهزار و هفتصد و سی و نه نفر میباشند که 53 درصد آنها تحصیلات دانشگاهی و بالاتر از دیپلم دارند.
.
علاوه بر این ، با توجه به گسترش بازار بیمه ، بیمه ایران در 10 سال گذشته بخشی از نیروی انسانی خود را از طریق شرکت تخصصی خدماتی کارگستران راهبر (امین سابق) تأمین کرده است.
بازدید از آمار نیروی انسانی شبکه فروش بیمه ایران با دارا بودن 205 شعبه فعال و مجتمع خدماتبیمهای در سراسر کشور و 12 شعبه و نمایندگی در خارج از مرزها و با بکارگیری بیش از 3770 دفتر نمایندگی حقیقی و 156 نماینده حقوقی تحت عنوان شرکت خدمات بیمه ای (در مجموع 256ر4 نمایندگی ،کارگزار و شرکت خدمات بیمهای ) ، بزرگترین شبکه عرضه بیمه در کشور را در اختیار دارد .
سرمایه بیمه ایران اگر چه در بدو تأسیس ، بیمه ایران با سرمایهای معادل 20 میلیون ریال آغاز به کار کرد ، اما با افزایش سرمایه اش در مراحل مختلف فعالیت ، هماکنون دارای سرمایهای بالغ بر2 هزار میلیارد ریال است که تمامی آن متعلق به دولت جمهوری اسلامی ایران است .در حال حاضر، بیمه ایران با گسترش روزافزون فعالیت سرمایهگذاری خوددرچارچوب مقررات در بیش از 115 شرکت سرمایهپذیر بورسی و 29 شرکت خارج از بورس و ارائه نرخ مناسب بیمه توانسته است طی سالیان اخیر خود را به عنوان یکی از 10 شرکت برتر معرفی کند .
سرمایه گذاری ها خایرفنیو سرمایه و اندوختههای شرکت بر اساس آئیننامه سرمایهگذاری ها ، مصوب شورایعالی بیمه در زمینههای مختلف از جمله سپردههای بانکی ، اوراق مشارکت ، سهام و مستندات سرمایهگذاری می شود .
هتل عباسی اصفهان و شرکت بیمه ایران – انگلستان از جمله سرمایهگذاریهای بیمه ایران است .
هتل ( مهمانسرای ) عباسی این مجموعه ارزشمند که از ویژگی های یک هتل مدرن و یک موزه با آثار هنری و تاریخی و از شهرت جهانی برخوردار است ،در سال 1337 در اصفهان در محل یکی از زیباترین کاروانسراهای دوره صفوی احداث شده که تماما" متعلق به بیمه ایران است.
شرکت بیمه ایران – انگلیس بیمه ایران – انگلیس با سرمایه 000ر600ر48 پوند که 99 درصد آن متعلق به بیمه ایران است از سال 1975 میلادی در بازار بیمه اروپا فعالیت می کند .
شناسنامه ملی شرکت سهامی بیمه ایران در اجرای آیین نامه اختصاصی شناسه ملی برای اشخاص حقوقی کشور، به منظور برخورد و جلوگیری از روند رو به رشد جرایم مالی و اقتصادی تحت پوشش شخصیت حقوقی شرکتها، ایجاد انضباط مالی و اداری، تسهیل تبادل و اطلاعات بین دستگاههای اجرایی کشور برای کلیه سازمان و نهادها از جمله شرکت سهامی بیمه ایران شناسنامه ملی صادرشده است.
نمودار تشکیلاتی شرکت سهامی بیمه ایران تعداد کارکنان رسمی شرکت بیمه ایران در سال 86، 2220 نفر است که شامل 1943 نفر (5/87 درصد) مرد و 277 نفر (5/12 درصد) زن میباشد.
از کل نیروی انسانی شرکت تعداد 379نفر (1/17 درصد) در واحد های ستادی و 1841 نفر (9/82 درصد) در واحد های اجرایی به انجام وظیفه اشتغال دارند.
آمار نیروی انسانی سال 86 تعداد کارکنان رسمی شرکت بیمه ایران در سال 90، 1793 نفر است که شامل 1630 نفر (35 درصد) مرد و 163 نفر (4درصد) زن میباشد.
از کل نیروی انسانی قراردادی شرکت تعداد 542نفر (12 درصد) در واحد های ستادی و 2103 نفر (46 درصد) در واحد های اجرایی به انجام وظیفه اشتغال دارند.
فصل دوم ( آشنایی کلی با مکان کارآموزی ) ( مشخصات کلی مکان کارآموزی ) نمایندگی بیمه ایران دارای کد فعالیت (32213) واقع در مشهد ، خیابان امامت 8 می باشد .
در این نمایندگی که اجازه صدور تمامی پوشش های بیمه ای از بیمه شخص ثالث ، اتومبیل ، موتورسیکلت و بدنه انواع اتومبیل ها تا آتش سوزی ، مسئولیت مدنی کارفرما در قبال کارکنان ، بیمه عمر و تشکیل سرمایه ، عمر و حوادث گروهی و حوادث انفرادی و .
صادر می شود که هماهنگی های فنی توسط نماینده با مسئولین شعبه انجام گرفته ، سپس بیمه نامه صادر می شود .
در این مکان یک منشی که مسئول صدور بیمه نامه می باشد و دو نفر بازاریاب فعالیت می کنند و خود نماینده که هماهنگ کننده بازاریابان و تطبیق فعالیت آنها از لحاظ فنی با موارد بیمه ای و منشی صدور بیمه نامه می باشد .
فعالیت بازاریابان و نماینده در هر روز و لحظه و ساعتی در جریان بوده و محدودیت ندارد ولی به شکل اداری فعالیت ها از ساعت 8 صبح الی 2 بعدازظهر و مجددا 4 الی 6 بعدازظهر آغاز و پایان می پذیرد .
از ویژگیهای این نمایندگی ، انعطاف در مقابل مشتری و برخوردی آگاهانه با بیمه گذاران خود است .
به همین جهت و به وسیله ارائه اطلاعات کم نظیری که بیمه گران بیمه ایران به افراد می دهند ، ظرف مدت کمی که از همکاری بیمه گر و بیمه گذار بگذرد ، بیمه گذار دارای اطلاعات کافی و وافی در مورد امور بیمه ای شده و می تواند با تطابق با سایر بیمه ها ، به مزایای عالی بیمه ایران و شکل متمایز خدمات آن ، بخصوص در امر پاسخگویی پی ببرد .
بنده شخصا بعنوان کارآموز در این نمایندگی مشغول فعالیت بوده و در طول مدت کارآموزی ، تجربیاتی مفید و البته کارآمد در امور بیمه ای کسب نموده ام .
فصل سوم ( ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی کارآموزی) ( تشریح کلی از نحوه کار ، وظایف و مسئولیتها در محل کارآموزی و ارائه لیستی از عناوین کارهای انجام شده توسط دانشجو ) : از اولین روزی که وارد نمایندگی (32213) بیمه ایران شدم ، مسئول نمایندگی با استقبال گرم از من پذیرایی کرده و پس از آشنایی ، من را با انواع فعالیت های بیمه ای موجود در این نمایندگی و همچنین مسئولیت پذیر بودن آنها نسبت به مشتریان آشنا کرده و این حس را در روحیه بنده نیز تقویت کردند .
علاوه بر این ، به شرح مختصری در مورد وظایف مختلف کارکنان در یک نمایندگی بیمه پرداختند .
توضیحات مختلف ایشان عبارت بودند از : نحوه برخورد ، لحن صحبت و توجیه صحیح مراجعه کنندگان فرم های پیشنهاد بیمه نامه ( آتش سوزی، ثالث، مسئولیت و .
) مبالغ قابل پرداخت و نحوه پرداخت در مورد هر بیمه امور بازاریابان و شرایط قراردادهای بازاریابی شیوه نظارت بیمه مرکزی بر عملکرد نمایندگان بیمه از جمله مسئولیتهایی که بنده در آنجا داشتم ، طراحی جدول هایی با استفاده از محیط word بود که به هر یک از مشتریان اختصاص داشت .
این جداول شامل : مشخصات شخصی نوع بیمه تاریخ اعتبار بیمه می شدند که باید آنها را شخصا در سیستم ثبت می کردم و همچنین از تمامی فرم های مشتری Backup می گرفتم تا در دفتر بیمه ثبت شوند .
کلیه این اعمال تحت نظر مسئول مستقیم کارآموزی انجام می شد .
علاوه بر اینها یکی دیگر از وظایف من انجام دادن برخی هماهنگی ها با شعبه مرتبط با نمایندگی و انتقال پاره ای از گزارشات و آمارها ، جهت ثبت و نگهداری در قسمت بایگانی شعبه مرکزی بود .
فصل چهارم ( نتایج و پیشنهادات ) نتیجه گیری از کارآموزی : برداشتهای کلی که اینجانب در طول این مدت نسبت به وظایف خودم و مسئولین این سازمان و همچنین مقوله کارآموزی داشتم شامل مزیت های زیادی برای شخص بنده می شد ، از جمله اینکه : با خطراتی که تا کنون متوجه آنها نشده بودم و برایم قابل لمس نبود ، آشناتر شدم .
راههای پیشگیری و محافظت در مقابل خطراتی که ممکن بود در طول زندگی مرتبا تهدیدم کنند را تا حدودی آموختم که از جمله آنها میتوان به خود صنعت بیمه اشاره نمود .
در ضمن مراجعت های مکرر بنده به شعبه مرکزی و سایر نمایندگی های بیمه ، فرصت آشنایی هرچه بیشتر با مسئولین امور بیمه ای و مراودات تاثیر گذار با اشخاص حقیقی و حقوقی فراهم گردید .
مشاهده مراجعینی که بواسطه سهل انگاری ، خسارتهای جبران ناپذیری را متحمل شده بودند که نمونه ای از این مشاهدات را می توان با ذکر یک مثال توضیح داد : مراجعه کننده ای که اتصالات برقی خانه اش با یک بی احتیاطی ساده در آتش سوخته بود و موجب مرگ یکی از افراد خانواده اش شده بود .
و یا ماشین باربری که بعلت اتمام تاریخ اعتبار بیمه نامه اش و بر اثر سانحه تصادف ، باعث خسارتهای مالی و جانی گشته بود و .
پیشنهادات و انتقادات مربوط به دوره کارآموزی : دوره کارآموزی فرصت مناسبی جهت ارزیابی دانش ها و مهارت های فردی و آموخته های دوران تحصیل بوده و امکان پیاده کردن تمامی این علوم را در محیطی غیر مجازی به یک دانشجو می دهد .
ازین جهت لازم است توجه هرچه بیشتر اساتید و صاحبان امر ، در جهت کیفیت هرچه بیشتر این مقوله عملی معطوف گردد .
انتقاد بنده درباره دوره کارآموزی ، محدود کردن این موضوع کارآمد و کیفی ، به گزارشی چند صفحه ای و حتی گاهی نامربوط ، صرفا جهت کسب نمره ای کمی می باشد که فقط به میزانی بسیار ناچیز میتواند نمایانگر مهارت و چگونگی گذراندن دوره کارآموزی باشد .