بیان مسئله (تشریح ابعاد، حدود مسئله، معرفی دقیق مسئله، بیان جنبههای
مجهول و مبهم و متغیرهای مربوط به پرسشهای تحقیق، منظور تحقیق)
یکی از مشکلات و ناهنجاری های رفتاری، عاطفی و شناختی که به نظر می رسد به شدت تحت تأثیر روابط انسان با اجتماع و اطرافیان قرار دارد، کمرویی است.
کمرویی یک مشکل روانی- اجتماعی است که فرد را آزار می دهد و به صورت یک ناتوانی و معلولیت اجتماعی ظاهر می شود (افروز؛ 1372).
کمرویی به عنوان واکنش بازداری فرد در مواجهه با غریبه ها و آشنایان دور یا نزدیک نیز تعریف شده است (چیک و باس ؛1981).
کمرویی در برگیرنده مؤلفه های رفتاری و هیجانی است.
بنابراین، افرادی که از نظر هیجانی کمرو هستند، در موقعیت های اجتماعی احساس شرمساری و خجالت دارند و دربارۀ بازخورد دیگران نسبت به رفتارهای خود نگران هستند.
کمروها در مقایسه با افراد عادی، هنگام گفتگو با غریبه ها به ویژه از جنس مخالف، خودگویی های منفی بیشتر، اضطراب ذهنی افزون تر، برانگیختگی فیزیولوژیکی فزاینده تر و نشانه های رفتاری اضطراب آمیزتر، مانند اجتناب دیداری را نشان می دهند (به نقل از 2).
بررسی پژوهش های کمرویی نشان می دهد که پیامدهای کمرویی، عمیقاً مشکل زا هستند، افراد کمرو از موقعیت های اجتماعی بهره نمی برند، دائماً با کمبود وقت مواجه هستند و بیشتر از افرادی که کمرو نیستند تجربۀ احساس تنهایی دارند (هندرسون و زیمباردو ،1999).
به اعتقاد گلدبرگ (2001) کمرویی به عنوان یک عامل خطرناک روانی- اجتماعی می تواند پیامدهای مهمی از لحاظ عملکرد اجتماعی داشته باشد و به آسیب دیدگی توانایی ها و مهارت های اجتماعی منجر شود.
کمرو ها غالباً از جانب مردم چیره تر مورد سوء استفاده قرار می گیرند و به همین دلیل عزت نفس کمی دارند، تقریباً در همۀ اوضاع و احوال جمعی به نحوی ناراحت و مضطرب هستند.
عدم توانایی آنها در ابراز حقوق مشخص، منجر به نفرت و خصومت واپس زده می گردد که به نوبۀ خود غالباً احساس های نامناسب گناه و پشیمانی به بار می آورند.
گاهی اوقات خشم و ناراحتی از مشکلات فوق باعث می شود، فرد بطور غیر منطقی عمل کرده و به پرخاشگری دست بزند (3).
اگر نسل جوان فعلی هر چه زودتر در صدد چاره ای برنیاید، بسیاری از آنها، زندانی کمرویی خود خواهند شد (4).
انگیزه پیشرفت یکی از نیازهایی است که توسط موری مطرح شده است.
انگیزش پیشرفت تمایل فرد در رسیدن به اهداف شخصی تعیین شده است.
این اهداف ممکن است گرفتن نمره عالی در درس روانشناسی باشد یا صعود به قله کوه (زیمباردو ؛1992).
بطور کلی افراد دارای انگیزه پیشرفت احساس می کنند که بر زندگی خود تسلط دارند و از آن لذت می برند.
آنها سعی می کنند عملکرد خود را بهبود بخشند و ترجیح می دهند کارهایی را انجام دهند که چالش انگیز باشد و به کارهایی دست می زنند که ارزیابی پیشرفت آنان امکان پذیر باشد (طالب پور؛ 1381).
افرادی که دارای انگیزه پیشرفت هستند، از ویژگی های مثبتی بهره می برند (مک کللند و وینتر ؛1969)که عبارتند از؛
1) آنها معمولاً در کارهایی پشتکار نشان می دهند که به نظرشان به شغل یا حرفه ای مربوط است یا منعکس کننده آن ویژگی های شخصی (مانند هوش) است که متضمن پیشی گرفتن بر دیگران است؛2) وقتی آنها در کارشان موفق می شوند، معمولاً سطح آرزوی خود را به شیوه واقع بینانه ای بالا می برند و به کارهایی رو می آورند که اندکی رقابت انگیزتر و مشکل ترند؛3) آنها دوست دارند در موقعیت هایی کار کنند که تا اندازه ای بر نتیجه کار کنترل داشته باشند.
(شکرکن؛1381).
انتظار می رود افراد با عزت نفس بالا، دارای انگیزه پیشرفت و پیشرفت تحصیلی بالایی باشند (بیابانگرد؛1384).
همچنین گفته می شود: افراد کمرو از عزت نفس پایینی برخوردارند (4).
از سوی دیگر ورزش بر سلامت روانی افراد در کلیه سنین مؤثر است و به عنوان یک عامل در افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس شناخته می شود (1).
با اینکه تحقیقات انجام گرفته نشان داده اند که ورزش در تمام طول عمر منجر به نتایج مثبت روانی- اجتماعی خواهد شد، اما متأسفانه عموماً با افزایش سن و در بزرگسالی افراد به دلایل مختلف از فعالیت های حرکتی فاصله می گیرند (1).
در پژوهش حاضر قصد داریم با بررسی و مقایسه میزان کمرویی و انگیزش پیشرفت بین دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار، اثر گذاری عامل ورزش در دوره بزرگسالی را به روی ویژگی های کمرویی و انگیزش پیشرفت دختران و پسران دانشجو مطالعه کنیم.
روش تحقیق (به طور مشروح)
پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای است، که به شکل پیمایشی انجام خواهد پذیرفت.
جامعه مورد پژوهش کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد هستند که حداقل 4 ترم سابقه حضور در دانشگاه دارند.
از این بین تعداد 170 نفر به شکل تصادفی انتخاب خواهند شد.
منظور از ورزشکار در تحقیق حاضر فردی خواهد بود که حداقل سه جلسه در هفته و یک ساعت در هر جلسه به ورزش می پردازد و غیر ورزشکار نیز به فردی گفته می شد که هیچ فعالیت ورزشی در طول هفته نداشت باشد.
متغیرهای مستقل:
فعالیت ورزشی دانشجویان
ورزش گروهی یا انفرادی (نوع ورزش)
ورزش حرفه ای یا غیر حرفه ای (سطح فعالیت)
متغیرهای وابسته:
میزان کمرویی و انگیزه پیشرفت دانشجویان
متغیر تعدیل کننده:
جنسیت دانشجویان
ابزار مورد استفاده برای سنجش کمرویی نسخه 20 سوالی مقیاس کمرویی چیک و باس (1981) است که آزمودنی ها با پاسخدهی به هر یک از سوال های این پرسشنامه مطابق با وضعیت فعلی خود و روی یک مقیاس لیکرت 5 درجه ای، میزان کمرویی خود را گزارش می کنند.
پژوهش ها حاکی از آن هستند که مقیاس مذکور در زمینه اعتبار از همسانی دورنی بالایی برخوردار است، همچنین ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس، توسط ملچیور و چیک (1990) و چیک و کراسنوپراوا (1999) به ترتیب برابر با 94/0 و 92/0 گزارش شده است (به نقل از چاری و دلاور پور؛ 1385).
همچنین پرسشنامه ای محقق ساخته جهت جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی و ورزشی در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت.
جهت تجزیه و تحلیل داد های بدست آمده از آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t مستقل، تحلیل واریانس یکطرفه و پیگرد LSD) استفاده خواهد شد.
کلیه آزمون های آماری با 05/0=α و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 11.5 انجام می شود.
اهداف تحقیق:
هدف اصلی:
مقایسه میزان کمرویی و انگیزش پیشرفت بین دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد
اهداف اختصاصی
1- مقایسه میزان کمرویی و انگیزش پیشرفت بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد
2- مقایسه میزان انگیزش پیشرفت بین دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد
3- مقایسه میزان کمرویی و انگیزش پیشرفت بین ورزشکاران رشته های انفرادی و گروهی
4- مقایسه میزان کمرویی و انگیزش پیشرفت بین ورزشکاران حرفه ای و غیر حرفه ای
فرضیات تحقیق: 1- تفاوتی در میزان کمرویی وانگیزش پیشرفت بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد وجود ندارد.
2- تفاوتی در میزان کمرویی وانگیزش پیشرفت بین دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد وجود ندارد.
3- تفاوتی در میزان کمرویی وانگیزش پیشرفت بین ورزشکاران رشته های انفرادی و گروهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد وجود ندارد.
4- تفاوتی در میزان کمرویی وانگیزش پیشرفت بین ورزشکاران حرفه ای و غیر حرفه ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد وجود ندارد.
ضرورت انجام طرح: دغدغه بسیاری از مربیان، معلمان و متخصصان امر آموزش در حال حاضر این است که به گونه ای بتواند شرایط را به گونه ای فراهم کنند تا باعث افزایش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان یا دانشجویان خود شوند.
از آنجایی که دو متغییر مورد بررسی در پژوهش حاضر، یعنی کمرویی و انگیزش پیشرفت، نقش بسیار مهم و اساسی در مولفه پیشرفت تحصیلی دارند (بنت و لارنس؛1992، کلات،1373).
لذا با این هدف پژوهش حاضر را انجام خواهیم داد که نتایج حاصل از آن را در اختیار جامعه دانشگاهی قرار دهیم تا موجبات رشد و ارتقاء و پیشرفت تحصیلی دانشجویان عزیز را فراهم سازد.
6- سابقه علمی و فهرست منابع و مأخذی که از آنها استفاده میشود سوابق تحقیق در داخل کشور: طالب پور و همکاران (1381) پژوهشی را با هدف بررسی تأثیر آموزش شناختی بر مسند مهار گذاری، انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان شاهد شهر شاهین شهر انجام دادند.
نتایج آنها نشان داد که آموزش شناختی بر مهارگذاری دورنی و افزایش انگیزه پیشرفت تاثیر معنی داری (p شکر کن و همکاران (1382) پژوهشی را با هدف بررسی رابطه ساده و چند گانه خلاقیت، انگیزه پیشرفت و عزت نفس با کارآفرینی در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز انجام دادند.
نتایج آنها نشان داد که بین عزت نفس با کار آفرینی، بین انگیزه پیشرفت با کار آفرینی و بین خلاقیت با کار آفرینی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد.
طبق یافته های پژوهش بیابانگرد (1384) میان عزت نفس، انگیزه پیشرفت و پیشرفت تحصیلی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد.
این پژوهش با عنوان رابطه میان عزت نفس، انگیزه پیشرفت و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان سال سوم دبیرستان های شهر تهران انجام گرفته بود.
پژوهش غلامعلی لواسانی و همکاران (1386) نشان داد که انگیزش پیشرفت متغییر پیش بین مناسبی برای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می باشد.
در پژوهشی دیگر رضایی و همکاران (1384) متوجه شدند بین خشنودی شغلی و انگیزه پیشرفت با سلامت روان و مسئولیت پذیری مربیان تربیتی زن آموزشگاه های اهواز همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد.
ثمری و رسول زاده (1387) مطالعه ای با هدف پی بردن به رابطه برخی از متغیرهای با انگیزه پیشرفت مدیران تعاونی ها انجام دادند.
آنها دریافتند که می توان با تقویت عوامل انگیزشی و موفقیت در مدیران تعاونی ها، آنها را در محیط های کاری به منظور تولید بیشتر، کارآفرینی و بالندگی در تشکل های تعاونی یاری نمود.
سوابق تحقیق در خارج از کشور: یکی از متغییر هایی که در ارتباط با پیشرفت تحصیلی حائز اهمیت است؛ کمرویی است.
زیمباردو (1970) معتقد است که افراد کمرو، به دلیل خود مفهومی تحصیلی پایین، دارای پیشرفت تحصیلی پایینی هستند (به نقل از 4).
پژوهش ها نشان داده اند که بزرگسالانی که دچار کمرویی شدید هستند، به ویژه زنان، از انزوای اجتماعی و مشکلات هیجانی و روان- تنی رنج می برند (اشمیت و فاکس، 1995).
پژوهش های کروزیر و بردسی (2003) و اسپره و همکاران (2005) در بررسی کمرویی بین دانشجویان دختر و پسر به این نتیجه دست یافتند که میانگین نمرهای زنان بیشتر از مردان بود، اما این تفاوت به لحاظ آماری معنا دار نبود.
هیسر و همکاران (2003) طی پژوهشی در گروهی از دانشجویان دریافتند که شیوع هراس اجتماعی به طور معناداری در افراد کمرو بالاتر از افراد عادی است (4).
فیندلای و کپلان (2008) اثر فعالیت های سازماندار گروهی را به روی کمرویی و تعدیل جنبه های روانشناختی کودکان ابتدایی قابل توجه ارزیابی کرده اند.
آنها مشاهده کردند ورزش ارتباط مثبت و معناداری با افزایش جنبه های مثبت روانشناختی مثل مهارت های اجتماعی و عزت نفس در کودکان دارد، همچنین اضطراب کودکان خجالتی که در برنامه های ورزشی شرکت کرده بودند، به شکل معناداری کاهش یافته بود (9).
منابع : 1.
پاین، گریگوری.
ایساکس، لاری (2002).
رشد حرکتی انسان رویکردی در طول عمر.
خلجی، حسن و خواجوی، داریوش.
(1386).
انتشارات دانشگاه اراک.
چاپ دوم.
2.
چاری، مسعود حسین.
دلاورپور، محمد آقا (1385).
آیا افراد کمرو فاقد مهارت های ارتباطی اند؟.
فصلنامه روانشناسی ایرانی.
سال سوم.
شماره 10.
ص ص 135-123.
3.
رمضانی، حمید رضا (1373).کاربرد تکنیک های آموزش ابراز وجود در درمان کمرویی و عدک قاطعیت دانشجویان.
پایان نامه کارشناسی ارشد.
دانشکده علوم تربیتی و رواشناسی.
دانشگاه فردوسی مشهد.
4.
مفتاح، سیمین(1381).
رابطه کمرویی و عزت نفس با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر سال دوم راهنمای شهر تهران.
دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی.
دانشگاه تربیت معلم تهران.
5-منتظرغیب، طیبه؛ قدسی احقر؛ رابطه هوش هیجانی با میزان کمرویی دانشجویان دانشگاه، فصلنامه روانشناسی کاربردی، 1388 6- مستحفظیان،مینا؛ نعمت الهی، محمدرضا؛ ارتباط رفتارهای رهبری مربیان با انگیزش مشارکت دانشجویان ورزشکار مرد، محل انجام پژوهش استان فارس 5.
Biddle, S.J.H., Fox, K.R., & Bouthcher, S.H).
2000).
Physical activity and psychological well-Being.
: Routledge.
6.
Crozier , W.R (2005).
Measuring shyness: analysis of the Revised Cheek and Buss Shyness scale.
Personality and individual Differences, 38 (8), 1947-1956.
7.
Crozier, W.R., Birdsey, N.
(2003).
Shyness sensation seeking and brith-order position.
Personality and individual differences, 35, p 127-134.
8.
Enderen, I.M., Olweus, D.
(2005).
Participation in power sports and antisocial involvement in preadolescent and adolescent boys.
Journal of child Psychology and Psychiatry.
46:5, pp 468-478.
7-امکانات مورد لزوم الف) تجهیزات، کتب، مجلات و مواد مصرفی: برای اجرای این تحقیق نیاز به منابع موجود در زمینه اثرات ورزش بر ابعاد روانشناختی انسان با تاکید بر ویژگی کمرویی و انگیزش پیشرفت که در مجله های معتبر علمی که به شکل اینترنتی یا چاپی می باشد.
ضمن اینکه محقق از سایر منابع کتابخانه ای مثل کتاب های معتبر و پایان نامه های مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی، روانشناسی و علوم تربیتی بهره خواهد جست.
ب) مکان دسترسی به امکانات فوق: سایت های معتبر علمی چون سایت جهاد دانشگاهی، پایگاه مجله های حوزه علوم انسانی (نور)، کتابخانه های سطح شهر مشهد و شیراز چون کتابخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد و شیراز، دانشگاه فردوسی و دانشگاه شیراز.
8- نظر کمیته تخصصی گروه الف) درباره: 1- ارتباط داشتن با دانشجو ارتباط دارد ارتباط فرعی دارد ارتباط ندارد 2- جدید بودن موضوع بلی در ایران بلی خیر 3- اهداف بنیادی و کاربردی قابل دسترسی است قابل دسترسی نیست مطلوب نیست 4- تعریف مسئله رسا است رسا نیست 5- فرضیات درست تدوین شده است درست تدوین نشده و ناقص است 6- روش تحقیق دانشجو مناسب است مناسب نیست 7- محتوا و چارچوب طرح از انسجام برخوردار است از انسجام برخوردار نیست ب) تأیید نهایی ردیفعنوان پایاننامههای در دست راهنمایینام دانشجوکارشناسی ارشددکتری12345 ردیفنام و نام خانوادگیسمت و تخصص عضو کمیتهنوع رأیامضاء123