بیان مسئله:
پیچیدگی های فزاینده محیطی اهمیت و نقش مدیریت را در پیروزی و شکست سازمانه ها انکار ناپذیر ساخته است.یکی از موضوعاتی که در سالهای اخیر در دانش مدیریت مورد توجه قرار گرفته مقوله فرهنگ سازمانی ایست.(طوسی,,..1372) فرهنگ سازمانی از جمله ارزش هایی ایست که در بدو تشکیل هر سازمان شکل می گیرد و ارزشهای اساسی فرهنگ سازمانی به طرز نسبتا غیر قابل تغییریدر سطوح بالای سازمان تنظیم شده و از طریق سلسله مراتب و الگو قرار دادن رفتار .
حرکات مدیران به مراتب بعدی منتقل می گردد(حسینی.1384).
فرهنگ سازمانی شیوه انجام گرفتن امور را در سازمان برای کارکنان مشخص می کند-ادراکی یسکسان از سازمان است که وجود آنها در همه اعضای سازمان مشاهده می شود و نشان دهنده مشخصات معمول و ثابتی است که سازمان را از دیگر سازمانها متمایز می سازد(رابینز.1997).به عبارت دیگر فرهنگ سازمانی هویت اجتماعی هر سازمان را مشخص می کند(سید جوادین.1383)
فرهنگ سازمانی روی تمامی جنبه ها ی سازمان اثر می گذارد .
در هر سازمانی پدیده ای به دور از تاثیر فرهنگ نیست از جمله تاثیر فرهنگ سازمانی بر روی خلاقیت کارکنان است که قابل انکار نیست و شناخت فرهنگ سازمانی و انسجام بخشیدن به آن و تحول در جهت اهداف سازمان می تواند به عنوان ابزاری کارآمد در خلاق ساختن کارکنان یک سازمان کمک کند.
بنابراین مدیریت فرهنگ سازمانی یعنی استفاده از عناصر فرهنگی و مهم تر از آن تغییر و خلق این عناصر نقش مهمی در خلاقیت سازمان دارد.
سازمانها نیز با داشتن کارکنانی که مهارت مناسب را هستند و به طور مناسب براگیخته می شوند می توانند به یک برتری رقابتی دست یابند.
در واقع می دانیم که امروزه سازمانهایی موفق هستند و می توانند در دنیای پر رقابت ادامه حیات بدهند که دائما افکار و اندیشه های جدید را در سازمان به کار برند و این امر توسط مدیران و کارمندان خلاق امکان پذیر استو در میان سازمانهای مختلف سازمان آموزشی از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
آموزش و پرورش یکی ار مهم ترین ابزار های تعلیم و تربیت نیروهای انسانی است که رسالت سنگین تعلیم و تربیت نسل آینده را در هر جامعه به عهده دارد بدیهی ایست شناخت ویژگی ها و مشخصه های نظام آموزش و پرورش می تواند گامی اساسی در تحقق اهداف آموزشی باشد.
یکی از بزرگترین و اساسی ترین مشکلاتی که در سر راه نظام آموزش ما قرار دارد مشکلات مربوط به منابع انسانی ایست در حال حاضر نیروی انسانی از تحریک لازم برخوردار نیست و آنگونه که باید باشد نتوانسته نقش خود را به خوبی ایفا کند.
با توجه به این توضیحات است که می تون گفت ایجاد جو مناسب در سازمان و وجود فرهنگ باز و سازنده می تواند زمینه ای برای بروز خلاقیت باشد بنابراین بدیهی ایست فرهنگ سازمانی از جمله عوامل محیطی است که می تواند بر خلاف کارکنان هر سازمان تاثیر پذیرد.
با توجه به توضیحات فوق و به طور کلی نبود شناخت کافی نسبت به مباحث مطرح شده به خصوص در ارتباط با دبیران تربیت بدنی و وجود کاستی های تحقیقاتی در ان زمینه محقق را در صدد پاسخگویی به این سوال ترغیب نموده است که آیا بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت در جامعه تحت بررسیارتباز معنی داری وجود دارد؟
4-متغییر های تحقیق:
1-4 فرهنگ سازمانی: به عنوان متغییر مستقل می باشد و به مفهوم وجود یک سلسله باورها اعتقادات و ارزش های مشترک بین اعضای یک سازمان است.
2-4خلاقیت: به عنوان متغیر تابع یا وابسته می باشد ایجاد یک عقیده یا مفهوم جدید از طریق به کارگیری توانایی های ذهنی است
3-4سن: مدت طول عمر فرد بر حسب سال مطابق اعلام آزمودنی ها می باشد.
4-4مدرک تحصیلی: سطح مدرک تحصیلی دانشگاهی معتبر که بیانگر درجه علمی فرد در زمینه مربوطه می باشد.
5-4 سابقه خدمت:بر حسب سالهایی که فرد مشغول به کار اجرایی یا آموزش بوده است.
5-سوابق مربوط:
در بخش فرهنگ سازمانی:
الف)تحقیقات انجام شده در داخل کشور:
- طیبه امام جمعه کاشانی (1376)به بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر بهره وری نیروی انسانی در آموزش و پرورش شهر تهران پردخته و با بررسی فرهنگ سازمان موجود و مطلوب در ادارات نوزده گانه آموزش و پرورش شهر تهران و همچنین تاثیر فرهنگ سازمانی موجود بر بهره وری نیروی انسانی پرداخته و نتایج این تحقیق بیانگر این است که: بین فرهنگ سازمانی موجود و فرهنگ سازمانی مطلوب تفاوت معنا داری وجود دارد و فرهنگ سازمانی موجود از فرهنگ سازمان قوی فاصله دارد.
- هایده ترابی کیا(1377) در بررسی رابطه فرهنگی سازمان و رضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه تهران نتایج به دست آمده از بخش توصیفی پژوهش حاکی از این بوده است که دانشگاه تهران از فرهنگی قوی و منسجم برخوردار نمی باشد.
و در ارتباط با فرضیه اصلی هم میان فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه تهران ارتباط مستقیم و معنی داری وجود دارد.
- بررسی رابطه فرهنگ سازمانی با اثر بخش مدیران دبیرستانهای شهر قم موضوع پایان نامه ای است که بختیاری(1377)به اجرای آن پرداخته است.
در پایان نتیجه گیری کلی که ار تحقیق شده است آن است که:بین فرهنگ سازمانی دبیرستانهای مورد بررسی و اثر بخشی مزیران رایطه معنی داری در سطح99% وجود دارد و همچنین بین مولفه های فرهنگ سازمانی با اثر بخشی مدیزان رایطه معنی دار وجود دارد.
- در تحقیق رابطه فرهنگ سازمانی با بهره وری مدیران تربیت بدنی آموزش و پرورش سراسر کشور که توسط دکتر حسن اسدی و همکاران در (1383) انجام گرفته تجزیه و تحلیل داده های آماری تحقیق نشان داد که بین فرهنگ سازمانی با بهره وری مدیزان تربیت بدنی آموزش و پرورش سراسر کشور و نیز بین شاخص های فرهنگ سازمانی یعنی خلاقیت – ریسک پذیری – رهبری – حمایت – انسجام و یکپارچگی - کنترل – هویت – سیستم پاداش و سازش با پدیده های نعارض با بهره وری همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد.
فقط بین یکی از شحص های فرهنگ سازمانی یعنی الگوهای ارتباطی با بهره ری رابطه معنی داری وجود ندارد.
- در تحقیق نیکنامی و همکاران (1386) به بررسی نقش فرهنگ سازمانی در نوآوری اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران به منظور ارائه راهبردهای مناسب پرداختند و نتایج نشان داد که بین شاخص های هدایت – انسجام .
یکپارچگی – حمایت مدیران و تعارض با نئآوری رابطه معنی دار وجود دارد و بین شاخص های ریسک پذیری – سرپرستی مستقیم – هویت و تشویق و پاداش با نوآوری اعضای هیات علمی رابطه معنی داری وجود ندارد.
- در تحقیق قربانی و همکاران (1387) به مطالعه فرهنگ سازمانی سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران بر اساس مدل دنی سان و مقایسه آن با میانگین جهانی پرداختند.
تجزیه و تحلیل داده ها ی تحقیق نشان داد که تمامی چهار ویژگی فرهنگ سازمانی سازمان تربیت بدنی در سطحی متوسط قرار داشته و این در حالی ایست ه این میزان در سطوح پایین تری نسبت به میزان جهانی قرار دارد در نهایت نتیجه این تحقیق موجب برجسته شدن نقاط ضعف و قوت فرهنگ سازمان تربیت بدنی شده و می تواند مدیران این سازمان را در پیش بینی سیستماتیک اولویت خای تغییر و همچنین تدوین بهتر استرتژی ها برای اجرای موفقیت ِآمیز تکنیکک ها و فرایندهای مدیرین یاری رسانند.
- اسدس و همکاران(1387) طی تحقیقاتی رتباط بین فرهنگ سازمانی و اثر بخشی در سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی قرار دادند نتایج حاصله از تحقیق نشان اد که بین فرهنگ سازمانی و اثر بخشی سازمان و تمامی ابعاد آن ها ارتباط آماری مثبت و معنی داری وجود دارد.
در مجموع نتایج حاصل از تحقیق موجود این عقیده را که فرهنگ سازمانی به طور نزدیکی مرتبط با اثر بخشی آن می باشد مورد حمایت قرار داده و نشان می دهد که مدل فرهنگ سازمانی دنی سان را می توان به عنوان یک ابزار شناختی برای درک فرهنگ سازمانی و اثزاتی که بر روی ابعاد مختلف اثربخشی ساطمان دارد در سازمان تربیت بدنی مورد استفاده قرار داد و با بهبود هر کدام از شاخص ها و ویژگی های فرهنگ سازمانی بر اثر بخشی این سازمان افزود.
ب)تحقیقات انجام شده در خارج کشور:
- کارلسون(1989)در مقاله ای تحت عنوان :ارزیابی مدرسه بهبود مدرسه و تجزیه و تحلیل فرهنگ سازمانی اشاراتی می کند که میزان تغییر فرهنگ مدرسه باید بر اساس ارزیابی نیازهای محلی باشد.
- پژوهشی که در سال (1990) توسط جیمز و پدرو در مورد ساختار مدارس ابتدایی و دبیرستانهای آمریکا از جنبه فرهنگ سازمانی انجام شده است.زیافته های این چژوهش نشان می دهد که:1-اختلاف در فرهنگ سازمانی بین مدارس ابتدایی وجود دارد 2- هر چه سطح ارزش گرایی هنجارها بالاتر برودتعهد سازمانی مدیران هم بالاتر می رود.
3- این پژوهش رابطه بین خصوصیات شخصیتی معلمین و اختلاف در فرهنگ سازمانی را رد می کند یعنی فرهنگ مدرسه مستقل از رفتار فرد است.
- در (1990)توسط ماهر تخقیقی درباره روابط فرهنگ سازمانی با انگیزش و موفقیت انجام شد این تحقیق پنج بعد فرهنگ سازمانی را به ترتیب موفقیت – قدرت – شناسایی – حس تعلق و احساس کلی بودند را هدف در نظر گرفته و نتایج این تحقیق نشان می دهد که فرهنگ سازمانی مدرسه روی انگیزش تاثیر می گذارد که این به نوبه خود روی موفقت تاثیر می گذارد.
- در مطالعه ای درباره اثر بخشی سازمان و فرهنگ سازمانی در سازمانهای بخش دولتی توسط جانز و فریزر جانز(1991) انجام شد و این فرضیه که اولویت دادن به منابع انسانی با توجه به اهمیت آن در سازمان موجب اثر بخشی و بهبود عملکرد سازمان می شود مورد تایید واقع شد.
- والاس و ویز (1995) پژوهشی درباره مدیریت تحول گرا – فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی در سلزمانهای ورزشی کانادا انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که مدیرانی که در بعد تحول گرایی نمره بالایی دارند نمره حاکم بر فرهنگ سازمانی حاکم بر سازمان و رضایت شغلی کارکنانشان در سطح بالاتری قرار دارند.
- ایشیکاوا (1996) در عرصه فرهنگ سازمانی بر روی عوامل انگیزشی و ایجاد نشاط و رضایت شغلی مطالغات وسیعی را انجام داده است و اظهار داشته است که اگر افراد احساس شادی و رضایتمندی نکنند و نتوان آن را شاد ساخت سازمان نمی تواند بقا داشته باشد.
- آلیسون جی دوروتی و چلادوری (1995) پژوهشی در ارتباط با مدیریت اثر تنوع فرهنگی در سازمانهای ورزشی انجام دادند هدف تحقیق از سود یا زیان بالقوه تنوع فرهنگی به عنوان یک عامل مدیریتی که از آن یکتنوع که نهایتا یک انعکاسی از فرهنگ سازمانی انجام می گیرد می باشد.
این تحقیق چنین نتیجه گیری می کند که فرایند فرهنگی زمانی تحقق می یابد که یک فرهنگ سازمانی متنوع بر مدیریت خوبی تاکید کند.
- در تحقیقی که در سال (2000) توسط ساونر و توماس ادگار با عنوان ارتباط بین فرهنگ سازمانی و عملکرد سازمانی در یک شرکت بزرگعمومی انجام شده است.
این تحقیق اشاره دارد به این که الگوی فرهنگ سازمانی به صورت گسترده ای به عنوان یک عامل موفقیت و یا شکست سازمانها در مطالغات گوناگون بر روی آن توجه شده است و نتایج این تحقیق نیز در مورد فرهنگ سازمانی و عملکرد سازمانی به یک رابطه معنی دار آماری اشاره کرد.
در بخش خلاقیت:
الف) تحقیقات انجام شده در داخل کشور:
- داوود فراهانی (1373) به بررسی عوامل موثر در تشویق و نهادی ساختن خلاقیت و نوآوری در واحدهای تولیدی کشور انجام شده است.
نتلیج به دست آمده نشان می دهد که مدیریت موثرترین عامل در بروز تشویق و نهادی ساختن خلاقیت می باشد و در رتبه بندی ویژگی های عامل مدیریت نقش الگو بودن مدیریت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و عامل فرهنگ سازمانی در افق زمانی کوتاه و میان مدت در رده دوم اهمیت و در افق زمانی دراز مدت او از اهمیتی هم طراز با عامل مدیریت برخوردار خواهد شد و رده های دیگر به آموزش و تحلیل آماری و رقابت مربوط می شود.
- اسلام پور(1374) به بررسی نقش مدیریت مشارکتی در افزایش کارایی و خلاقیت کارکنان می پردازد نتایج نشان می دهد که مدیران و کارکنان هر دو معتقدند که اجرای مدیریت مشارکتی به شیوه نظام پیشنهادها به میزان زیادی موجب افزایش کارایی و خلاقیت شده است.
- در تحقیقی دیگر توسط مهدی افرین(1387) با عنوان بررسی عوامل بازدارنده شکوفایی خلاقیت فردی کارکنان اداره آموزش و پرورش استان قم صورت گرفت به این نتیجه رسید که هر چه سطح تحقیقات بالاتر می رود این یافته به افراد در برخورد با مسئله خلاقیت و برداشتن عوامل بازدارنده از سر راه کارمندان برای بروز خلاقیت کمک خواهند نمود.
- علیرضا امیدی و همکاران (1385) در تحقیقی با عنوان ارتباط بین ساختار سازمانی و خلاقیت مدیران ستادی سازمان تربیت بدنی به این نتایج دست یافتند که بین ساختار سازمانی و خلاقیت مدیران ستادی ارتباط معنی داری وجود دارد.
ولی بین پیچیدگی و خلاقیت مدیران ستادی رابطه معنی داری مشاهده نشد.
همچنین رابطه بین رسمیت و تمرکز با خلاقیت مدیران ستادی و رابطه بین سطح تحصیلات و خلاقیت مدیرن ستادی معنی داری بود
تحقیقا انجام شده در خارج از کشور وودمن و سایر و گریفین (1993) طی تحقیقی به بررسی جریان یک تئوری از خلاقیت سازمانی پرداختند که نتایج نشان می دهد که بین فرهنگ عقلانی – مشارکت – حمایت کننده و ریسک ناپذیر با خلاقیت افراد رابطه مثبت و و بین فرهنگ سلسله مراتبی و بروکراتیک با خلاقیت افراد رابطه معنی داری وجود دارد.
ولف(1995) در تحقیقی با عنوان عوامل سازمانی موثر بر خلاقیت و نوآوری اظهار داشت که متغییر های شخصی و سازمانی مانند فناوری – ساختاری – راهبرد – فرهنگ و همچنین متغییرهای پی در پی محیطی بر نوآوری و خلاقیت سازمان تحت تاثیر می گدارند.
لیویسکیو _(1996) در بررسی عوامل موثر بر خلاقیت مدیزان اجرایی ارشد به این نتیجه رسید که بین متغییر سطح تحصیلات و خلاقیت ارتباط معنی دار مثبتی وجود دارد به طوری که مدیران اجرایی ارشدی که از لحاظ دامنه و مهارت های تخصصی در حیطه شغلی خود در شرایط بهتری قرار دارند موجب تسهیل فرآیند خلاقیت و نوآوری در واحدهای مربوط می شوند.
ویلیامز (2001) با تحقیق در مورد افزایش خلاقیت مشترک کارکنان و مدیران سازمان ها بیان داشت که در بیشتر سازمانها به کارگیری و آموزش مدیران ارشد برای ایجاد محیطی خلاق برایکارکنان نادیده گرفته شده است.
به طوری که بیشتر سازمانها بر حفظ و پرورش خلاقیت کارکنان تمرکز دارند در حالی که بخش عمده جریان خلاقیت و نو آوری در راستای نحوه عملکرد مدیران بخش ها و واحدهای سازمانها است.
کاتر (2004) در تحقیقی با عنوان بررسی نوآوری و خلاقیت در ورزش به عنوان مفهومی کاربردی برای آینده به این نتیجه رسید که استفاده از ابزار و تجهیزات پیشرفته و به کارگیری تخصص های متنوع و بالا در رویدادها و مسابقات ورزشی موجب ارائه نواوری مطلوبی در برگزاری آنها خواهد شد.
فرهنگ سازمانی و خلاقیت الف)تحقیقات انجام شده در داخل کشور: بیات (1375) به بررسی و تجزیه و تحلیل اثرات فرهنگ سازمانی بر روی خلاقیت و نوآوری سازمانی در سطح سازمانهای دولتی استان زنجان پرداخت و در نهایت نتایج به دست آمده از این پژوهش به صورت خلاصه بیانگر این است که بین فرهنگ و خلاقیت سازمان رابطه وجود دارد و رابطه بین فرهنگ و خلاقیت سازمان یک رابطه همبستگی می باشد.
در تحقیق قنبری (1377) که به بررسی رابطه نوآوری و فرهنگ سازمای در سطح مدیران شرکت راه آهن می پردازذ و نتایج به دست آمده از طریق تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد در بین عناصر فرهنگ سازمانی عنصر سیستم پیشنهادی بیشترین ارتباط را با نوآوری داشته است.بعد از آن به ترتیب سیستم پاداش و بعد حلقه های کنترل کیفیت – الگوهای ارتباطی – استقلال – خلاقیت فردی – تضاد – حمایت مدیران – ریسک پذیری – تعیین اهداف – هویت – انسجام و در نهایت کنترل قرار دادن که ارتباط معنی دار یه ویژگی آخر(هویت – انسجام و کنتل) رد شده است.
در تحقیق ارغوانی (1379) سعی شده رابطه بین فرهنگ حاکم بر چند شرکت و واحدهای صنعتی و خلاقیت و نوآوری آنها مورد بررسی قرار گیرد.
در نهایت نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت سازمانی و نوآوری سازمانی رابطه مثبتی وجود دارد و فرهنگ سلسله مراتب با خلاقیت سازمانی رابطه ای منفی دارد.یعنی هر قدر فرهنگ یک سازمان به فرهنگ مشارکتی نزدیک تر باشد خلاقیت آن سازمان بالاتر است و هر قدر به فرهنگ سلسله مراتب نزدیک تر باشد خلاقییت آن سازمان پایین تر خواهد بود.
کوروش قهرمان تبریزی و همکاران(1384) به بررسی ارتباط بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت اعضای هیات علمی گروههای تربیت بدنی در دانشگاه های دولتی کشور پرداختند.
نتایج آزمون فرضیات تحقیق نشان داد که همبستگی بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت معنی دار بود که این نتیجه موید زیربنای نظری تحقیق است که فرهنگ سازمانی به عنوان یک عامل تسهیل کننده و برانگیزنده به طور مستقیم بر میزان خلاقیت افراد اثر دارد.
با توجه به یافته های تحقیق چنین استنباط می شود که سازمانها می توانند با توافق بر سر ارزشها و باورهای موجود در سازمان .تطابق با تغییر – توجه به افراد – هماهنگی در کار و همسو کردن اهداف فردی و سازمانی به افزایش خلاقیت افراد کمک کنند و برنامه ریزان نیز می توانند اساس و معیار افزایش خلاقیت افراد را بدون توجه به فرهنگ سازمانی پایه ریزی کنند.
در تحقیق محبتی و همکاران (1387)رابطه بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت از دیدگاه مدیران و کارمندان حوزه ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بررسی کردند که این نتایج حاصل شد: میان ابعاد پنج گانه فرهنگ سازمانی_توجه به خطر پذیری – توجه به اعضای سازمان – توجه به پیشرفت – توجه به هدف – توجه به تیم شبکه کاری) و خلاقیت از دیدگاه مدیران رابطه معنی داری وجود دارد.
میان فرهنگ سازمانی و خلاقیت از دیدگاه کارمندان رابطه معنی دار مثبت وجود دارد و همه ابعاد فرهنگ سازمانی و خلاقیت را از دیدگاه کارمندان رابطه معنی داری وجود دارد.
بین فرهنگ سازنده و خلاقیت از دیدگاه مدیران و کارمندان رابطه معنی دار مثبت و بین فرهنگ تدافعی و خلاقیت از دیدگاه مدیران و کارمندان رابطه معنی دار منفی وجود دارد.
در تحقیق شیخ علیزاده (1387) رابطه فرهنگ سازمانی با میزان خلاقیت مدیران ادارات تربیت بدنیاستان آذربایجان شرقی بررسی شد نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت مدیران همبستگش مثبت و معنی داری وجود دارد.
همچنین بین تمامی مولفه های فرهنگ سازمانی با میزان خلاقیت مدیران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
ب)تحقیقات انجام شده در خارج از کشور: - چاسمبر و کبرگ (1987) طی تحقیقاتی که در مجله مشاغل به چاپ رسید ارتبط فرهنگ سازمانی و خلاقیت را بررسی کردند که نتایج نشان دهنده وجود رابطه مثبت بین فرهنگ بروکراتیک و خلاقیت افراد می باشد که این امر نیز احتمالا به دلیل وجود فرهنگ های گوناگون از بخشی به بخش دیگر و حتی گروه های کوچک کاری و همچنین تفاوت ساختارهای موجود که فرهنگ بروکراتیک بر آن حاکم است می باشد.
- پژوخش تسلاک (1997)طی تحقیق که در مجله رفتار خلق به چاپ رسید به بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی در افزایش خلاقیت فردی پرداختو به این نتیجه رسید که فرهنگ سازمان به عنوان عاملی موثر در میزان خلاقیت و نوآوری موجود در سازمانها مشارکت دارد.
- در تحقیق مارتینز(2003) که در مجله اروپایی مدیریت نوآوری به چاپ رساند به بررسی ارتباط فرهنگ سازمانی در ایجاد خلاقیت و نوآوری پرداخت و به ابن نتیجه رسید که فرهنگ سازمانی با خلاقیت دارای رابطه معنی داری می باشد.
- در تحقیق مک لین(2005) که در دانشگاه مینه سوتا آمریکا صورت گرفت به مطالعه فرهنگ سازمانی و تاثیر آن بر روی خلاقیت و نوآوری پرداخت و فرهنگ سازمانی را دارای رابطه معنی دار با خلاقیت دانسته است.
- تحقیق مانسان و همکاران (2008) با عنوان نقش فرهنگ سازمانی در ایجاد انگیزه برای خلاقیت و نوآوری در دانشجویان مهندسی در دانشگاه پرلیس مالزی انجام شد.
و در نتیجه افراد در هر سطح از فرهنگ دانشگاه مبادرت به خلق فرهنگ حمایتی از خلاقیت و نوآوری می زنند.
چنین می نماید که این فقط تحت موقعیت درست در دانشگاه است.
در این راه عناصر فرهنگ سازمانی خلاقیت و نوآوری را می تواند تشویق کنند که به ارزشها نرم ها و باورهای افراد و گرئهها بسنگی دارد در نتیجه یافته های تئوریک این تحقیق در مورد اجزای فرهنگ سازمانی و نقش آنها در خلاقییت و نوآوری در دانشگاه حمایت می کند.
6- فرضیه های تحقیق: بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد رابطه معناداری وجود دارد.
بین تعهد به مشارکت و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
بین سازگاری و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
بین انطباق پذیری و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
بین رسالت و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
بین سن و فرهنگ سازمانی دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
بین سن و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
بین مدرک تحصیلی و فرهنگ سازمانی دبیرات تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان گرگان رابطه معنی داری وجود دارد.
بین مدرک تحصیلی و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
بین سابقه خدمت و فرهنگ سازمانی دبیران تربیت بدنی شهرستان مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
بین سابقه خدمت و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد رابطه معنی داری وجود دارد.
7-بخش اهداف تحقیق: الف - هدف کلی پژوهش: هدف کلی این پژوهش بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد می باشد که بتوان بر اساس آن ها پیشنهادهایی را در راستای افزایش کارایی دبیران ارائه داد.
ب)اهداف جزیی: 1- بررسی رابطه بین تعهد به مشارکت و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد 2- بررسی رابطه بین سازگاری و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد 3 - بررسی رابطه بین انطباق پذیری و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد 4-بررسی رابطه بین رسالت و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش مشهد 5-بررسی رابطه بین میزان سن و فرهنگ سازمانی دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد 6-بررسی رابطه بین میزان سن و خلاقیت سازمانی دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد 7-بررسی رابطه بین مدرک تحصیلی و فرهنگ سازمانی دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستا مشهد 8-بررسی رابطه بین مدرک تحصیلی و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد 9-بررسی رابطه بین سابقه خدمت و فرهنگ سازمانی دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد 10-بررسی رابطه بین سابقه خدمت و خلاقیت دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد ضرورت و اهمیت تحقیق: خلاقیت را می توان از بنیادی ترین بنیادها برشمرد که در رشد آموزشی می تواند موثر باشد (شیخ.1367).
از مهم ترین عواملی که در رشد اقتصادی یک کشور موثر است فعالیت نیروهای انسانی آن کشور است.
رشد اقتصادی و فرهنگی یک کشور زمانی محقق می شود که افراد جامعه به عنوان نیروی تولید از حداکثر ابتکار و خلاقیت در جهت دستیابی به معیارهای مطلوب شخصی استفاده نماید و تمامی تلاش خود را به ابتکار و نوآوری و نه فقط تقلید معطوف کند.به این ترتیب خلاقیت نقش فوق لعاده ای را در جامعه امروزی ایفا می کند ولی زمانی می توانیم افزایش متغییر فوق را شاهد باشیم که به گونه ای دقیق ارتباط دیگر عوامل به خصوص عامل فرهنگ سازمانی و شاخص های آن را در محیط های آموزشی دریابیم تا بتوانیم در آینده ای نزدیک نه فقط محیط آموزشی و عاطفی حاکم را مستعد تر نماییم بلکه زمینه را برای ایجاد افزایش خلاقیت در دبیران تربیت بدنی فراهم سازیم(طبرسا.1382).
با توجه به موارد مذکور ضرورت اجرای تحقیق از آن جایی آغاز می شود که گذشته از برخی مسائل محیطی مربوط به سیستم هایی که نظام آموزش و پرورش را در بر گرفته اند از قبیل محدودیت های اقتصادی ناشی از نظام اقتصادی جامعه گاهی به نوعی بی رغبتی و بی میلی و عدم بروز خلاقیت و ابتکار را نسبت به فعالیت های آموزشی و پژوهشی در میان دبیران تربیت بدنی آموزشگاه ها را شاهد هستیم .
به نظر می رسد چنین وضعیتی ناشی از عوامل محیطی از جمله که توجهی مسئولین نسبت به جایگاه آموزش و پرورش و کم و توجهی به شان مربیان تربیت بدنی تمرکز شدید در امور آموزشی و اداری و سوء مدیریت ها...
می باشد که نهایتا منجر به کاهش انگیزه مربیان تربیت بدنی را در امور آموزشی می گردد.
بنابراین صرف نظر از بعضی مشکلات و تنگمتهای پیرامون آموزش و پرورش بخش عمده عواملی که در سطور پیشین ذکر گردید و بعضا توسط معلمان تربیت بدنی مطرح می شود احتمالا ریشه در فرهنگ سازمان دارد .
زیرا فرهنگ سازمانی بنا به تعریف در بدو شکل گیری و تاسیس سازمانها ایجاد می شود و تمتمی متغیر های سازمانی از جمله متغیر های مدیریتی و رهبری و ...
را تحت الشعاع خود قرار می دهند به طوری که تغییر این فرهنگ نیازمند برنامه ریزی های دقیق و صرف زمان می باشد.
در مجموع با توجه به تحقیقات انجام شده خلاقیت باعث پویایی و ادامه حیات سازمان نی شود و مدیریت منابع انسانی و ارزشها و فرهنگ های حاکم بر سازمان از جمله عوامل تعیین کننده خلاقیت می باشند.
با توجه به کمبود چنین مطالعاتی در مراکز آموزشی فرهنگی و خصوصا ورزشی ضرورت تحقیقاتی از این نوع نمایان می شود تا با تعیین رابطه بین فرهنگ سازمانی و شاخص های آن با میزان خلاقیت جامعه مورد نظر زمینه مطالعات بعدی را فراهم نموده و از طریق شناسایی فرهنگ سازمانی در آموزشگاه ها می توان راهبردهای نوین را برای ترغیب دبیران تربیت بدنی و همچنین شکوفایی و افزایش خلاقیت آنان فراهم ساخت تا ابتکار و نوآوری در تفکر آموزشگاه حاکم شود.
و با توجه به یافته های این تحقیقات پیشنهادات لازم جهت بهبود شرایط و عملکرد و ارتقاء سطح کیفی آموزش را فراهم و دبیران تربیت بدنی را در امر برنامه ریزی و هدایت موثر در محیط های آموزشی یاری می رساند.
5- روش تحقیق 1-5جامعه: کلیه دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد که در سال 91 مشغول هستند که تعداد 110 نفر در سه مقطع مشغول به خدمت می باشند.
2-5نمونه و روش نمونه گیری: جهت تعیین حجم نمونه این پژوهش از جدول مورگان کرجسی استفاده شده .
بر اساس این جدول و باتوجه به انداره جامعه آماری 110 نفره.تعداد 86 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.
3-5نوع تحقیق: تحقیق حاضر از حیث هدف یک تحقیق کاربردی می باشد.
4-5شیوه کار: این تحقیق بر روی کلیه دبیران تربیت بدنی آموزش و پرورش شهرستان مشهد در سال 91 صورت گرفته است.
6-روش گردآوری اطلاعات: برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز در زمینه پیشینه تحقیق ار بانک های اطلاعات علمی سایت های اینترنتی و از منابع نوشتاری الکترونیکی دیگر به عنوان مطالعه کتابخانه ای و برای بررسی.......
7-ابزار گردآوری اطلاعات: الف- پرسش نامه اطلاعات عمومی: شامل مشخصات فردی که بر حسب نیاز تحقیق گردآوری شده است.
ب- پرسشنامه فرهنگ سازمتنی دنی سان: شامل 60 سئوال که هر 15 سئوال یک شاخص(مشارکت.سازگاری.انطباق پذیری و رسالت) را مورد ارزیابی قرار می دهد ج-پرسشنامه خلاقیت رندسیپ: شامل 50 سئوال می باشد که هر سئوال به صورت قیاس 5 ارزشی لیکرت درجه بندی شده است.
8-بخش روش تجزیه و تحلیل اطلاعات: داده های آماری از طریق آمار توصیفی از جمله میانگین انحراف استاندارد آزمون کولموگروف – اسمیرونف برای طبیعی بودن توزیع متغییرهای کمی موجود در تحقیق و آمار استنباطی و ضریب پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
9-جدل زمانبندی مراحل انجام تحقبق: تصویب موضوع تحقیق نگارش و دفاع پروپزال جمع آوری ادبیات تحقیق اجرای تحقیق جمع آوری اطلاعات تجزیه و تحلیل اطلاعات تدوین گزارش دفاع از پایان نامه 6- سابقه علمی و فهرست منابع و مأخذی که از آنها استفاده میشود منابع و ماخذ: شیخ,محمود.(1391).
بررسی رابطه خلاقیت و فعالیت های حرکتی.
پایان نامه کارشناسی ارشد, دانشگاه تربیت مدرس شیخ علیزاده هریس,محبوب.(1390) رابطه فرهنگ سازمانی با خلاقیت مدیران ادارات تربیت بدنیاستان آذربایجان شرقی.
پایان نامه کارشناسی ارشد,دانشگاه ارومیه خدایاری,زهرا.
(1390).
رابطه خلاقیت مدیران آموزشی و توانایی آنان در حل برخی مشکلات دبیرستان.پایان نامه کارشناسی ارشد,دانشگاه تهران,دانشکده مدیریت.
صدری,فرشته.(1391).
راه های گسترش مشارکت معلمان در سیاست گذاری های آموزش و پرورش, فصلنامه مدیریت آموزش و پرورش, دور هشتم, 29-30 طبرسا،رضا.(1391).
بررسی ارتباط منابع قدرت مدیران مدارس در ایجاد خلاقیت دبیران تربیت بدنی از دیدگاه آنان,دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی, دانشکده تربیت بدنی هاشمی، شهناز، ملایی نژاد(1392)، اعظم، تحلیل محتوای طرح های برگزیده و نوآورانه اولین همایش نوآوری های آموزشی ،فصلنامه نوآوری های آموزشی 1390 6-Dennis A.
Pitta.(2010).
Nurturing an effective creative culture within a marketing organization.p:137-148.
7-Nebojša Janićijević.(2012).
THE INFLUENCE OF ORGANIZATIONAL CULTURE ON ORGANIZATIONLPREFERENCES TOWARDS THE CHOICE OF ORGANIZATIONAL CHANGE STRATEGY.
Advances in developing human resources,226-246 9-Henry Moon, Narda R.
Quigley, Jennifer Carson Marr(2011), How interpersonal motives explain the influence of organizational culture on organizational productivity,creativity, and adaptation: The ambidextrous interpersonal motives (AIM) model of organizational culture,41 10-Salih Yeşil , Ahmet Kaya(2012), THE ROLE OF ORGANISATIONAL CULTURE ON INNOVATION CAPABILITY: AN EMPIRICAL STUDY.p(1-5) 7-امکانات مورد لزوم الف) تجهیزات، کتب، مجلات و مواد مصرفی: ب) مکان دسترسی به امکانات فوق: 8- نظر کمیته تخصصی گروه الف) درباره: 1- ارتباط داشتن با دانشجو ارتباط دارد ارتباط فرعی دارد ارتباط ندارد 2- جدید بودن موضوع بلی در ایران بلی خیر 3- اهداف بنیادی و کاربردی قابل دسترسی است قابل دسترسی نیست مطلوب نیست 4- تعریف مسئله رسا است رسا نیست 5- فرضیات درست تدوین شده است درست تدوین نشده و ناقص است 6- روش تحقیق دانشجو مناسب است مناسب نیست 7- محتوا و چارچوب طرح از انسجام برخوردار است از انسجام برخوردار نیست ب) تأیید نهایی تحصیلات تکمیلی دانشگاه: امضاء تاریخ: ردیفعنوان پایاننامههای در دست راهنمایینام دانشجوکارشناسی ارشددکتری12345 ردیفنام و نام خانوادگیسمت و تخصص عضو کمیتهنوع رأیامضاء123