با افزایش سن ، استحکام ماهیچه ها رو به نقصان می گذارد اما مطالعات نشان داده که افراد ورزشکار قویتر از سایر افراد در گروه سنی خودشان هستند .
اثر بر ورم مفاصل استخوانی :
یک مطالعه بر روی بیمارانی با ورم مفاصل استخوانی ، یک گروه از آنها را که ورزش های هوازی انجام می دادند با گروه دیگر که فقط آموزش می دیدند مقایسه کرده گروه ورزش کننده دارای ناتوانی و درد کمتری بود و
قابلیت بیشتری در انجام وظایف فیزیکی نشان داد .
اگر چه شواهد قوی درباره فواید ورزش بر ورم مفاصل استخوانی در دست نیست اما بعضی دلایل وجود دارد که بتوان باور کرد که ورم مفاصل در اثر فعالیت بهبود می یابد :
-ورزش های هوایی سبک می تواند اتصالات را پایدار و باعث حمایت از آنها شود و حتی می تواند باعث کاهش التهاب و ورم مفاصل شود . دوچرخه سواری و پیاده روی مفیدند و شنا یا ورزش های آبی برای افراد دچار ورم مفاصل ، به شدت توصیه می شود .
-تمرینات قدرتی باعث اتحکام ماهیچه ها و سوزاندن چربی ها و حفظ تراکم یا چگالی استخوان می شود . بعضی افراد خبره ، بیماران را تشویق به تقویت ماهیچه های پا در مرحله اول درمان می کنند و حتی قبل از آنهم با استفاده از کاهش دهنده های درد آنان را به اینکار تشویق می نمایند . آنها از این
می ترسند که بیمارانی که به داروهای ضد درد اعتماد می کنند ، بیش از حد از زانوی خود که به قدر کافی بافت جهت محافظت از اتصالات و مفاصل ندارند ، استفاده کنند و باعث صدمه بیشتر شوند .
-تمرینات دارای محدوده حرکتی باعث افزایش حرکت (تحرک) در مفاصل و ماهیچه ها می شود و بطور کلی اینها تمرینات تقویتی محسوب می شوند . بهترین مثالها در این مورد یوگا و تای چی هستند که بر انعطاف ، توازن و تنفس مناسب تمرکز می کنند .
همچنین این ورزشها باعث کاهش سطح تنش و اضطراب و کمک به کاهش فشار خون می شوند و تاثیرات مثبتی بر سطح کلسترول دارند .
اخطار : بیماران مبتلا به ورم مفاصل استخوانی باید از ورزشهای سنگین مانند دویدن خودداری کنند همچنین از تنیس و ورزشهای راکتی
مانند (پینگ پنگ و . . .) آنها باید زیر نظر فیزیوتراپیست یا راهنمایان آموزش دیده ، برای مدت زمان کوتاه اما به دفعات زیاد ورزش نمایند .
تاثیر بر پوکی استخوان (کم بودن تراکم استخوان) :
ورزش کاهش پیشرفت پوکی استخوان و کاهش خطر شکستگی در اثر سقوط ، بسیار مهم است . زنان مسن تر بیش از همه در خطر این بیماری هستند اما مردان مسن هم در این خطر می باشند . کودکان هم باید قبل از رسیدن به بلوغ ورزش کنند ، چونکه جرم استخوانی در حین بلوغ زیاد می شود و در بین سنین 20 تا 30 سالگی به حداکثر می رسد .
در حقیقت ، طبق نتایج یک مطالعه ، تمرین ورزشی می تواند باعث افزایش جرم استخوانی در نوجوانان حتی موثر تر از مصرف کلسیم فراوان است .
تمرینات خاصی می تواند بطور ویژه برای حفظ یا ساخت استخوان مفید
می باشد :
-تمرینات وزنه ای برای افراد تمام سنین بسیار مفید است حتی برای
افراد مسن .
طبق نتایج این تحقیق ، اعمال تنش بر ماهیچه ها و استخوانها باعث واکنش بدن از طریق افزایش تراکم استخوان در جوانان به میزان 2 تا 8 درصد در
سال می گردد .
تمرینات محتاطانه وزنه ای برای افراد مسن تر خصوصاً برای زنان می تواند مفید باشد. علاوه بر بهبود تراکم استخوان ، تمرینات وزنه ای باعث کاهش خطر شکستگی ها از طریق بهبود توازن و استحکام ماهیچه می شوند و بدینصورت از شکستگی های ناشی از سقوط جلوگیری می کنند .
-پیاده روی منظم باعث افزایش تراکم و قابلیت حرکت استخوان می شود . در زنان مسن ، حتی تمرینات متوسط (مانند یک ساعت در هفته ) به کاهش خطر شکستگی کمک می کند (افراد سالم تر باید بیشتر ورزش نمایند ) .