ورزشکاران مستعدی که قادر نیستند همانند سایر ورشکاران در شرایطی معمولی به رقابت بپردازند.
این بازیها همانند رقابتهای عادی المپیک و غالبا" در همان شهر یا کشوری که این بازیها انجام میشود، هر 4 سال یک باربرگزار میگردد.
آنهایی که در این رقابتها شرکت میکنند بر اساس نوع ناتوانی جسمی و معلولیتشان دسته بندی می شوند
آیا برایتان جالب نیست بدانید افراد معلول و آنهایی که از مشکلات جسمی رنج می برند هم ورزشهایی جهانی دارند و در سطح توانایی خودشان به رقابت می پردازند.
رقابتهای این افراد در سطح بین المللی با نام "رقابتهای پارالیمپیک ( Paralympics)" برگزار میشود و مخصوص کسانیست که ناتوانیهای جسمی دارند.
رقابتهای پارالیمپیک چیست؟
رقابتهای پارالیمپیک بازیهایی است برای ورزشکاران برجسته و مستعدی که قادر نیستند همانند سایر ورشکاران در شرایطی معمولی به رقابت بپردازند.
آنهایی که در این رقابتها شرکت میکنند بر اساس نوع ناتوانی جسمی و معلولیتشان دسته بندی می شوند.
ریشه کلمه پارالیمپیک
کلمه پارالیمپیک از واژه لاتین "para" به معنای "به وسیله" و ""lympic در اشاره به بازیهای المپیک گرفته شده است.
سر لودویگ گاتمن (Sir Ludwig Guttmann) جراح مغز و اعصاب انگلیسی که در بیمارستان استوک مندویل(Stoke Mandeville) آیسلبوری (Ayslebury) انگلیس کار می کرد معتقد بود که بازیهای معلولین باید هم زمان با بازیهای المپیک انجام شود.
او کسی بود که اولین بازیهای بین المللی با ویلچر را همزمان با بازیهای المپیک سال 1948 لندن سازماندهی کرد.
وی پس از این ماجرا خیلی زود تلاش کرد تا بازیهای با ویلچر را به رقابتهای رسمی المپیک پیوند دهد و در نهایت موفق شد اولین رقابتهای رسمی و جهانی را در سال 1960 برگزار کند چرا که بازیهای انجام شده در سال 1952 از رسمیت ویژه ای برخوردار نبود.
تنیس معلولین بازیهای تابستانی پارالیمپیک در سال1960 در رم ایتالیا برگزار شد.در این بازیها 23 کشور با حدود 400 ورزشکار حضور داشتند.
در سالهای بعد به ترتیب ژاپن (توکیو 1964)، اسراییل (تل آویو 1968)، آلمان (هیدلبرگ 1972)، کانادا (تورنتو 1976)، هلند (آرنهام 1980)، ایالات متحده آمریکا و انگلیس (نیویورک و استوک مندویل 1984)، کره (سئول 1988)، اسپانیا (بارسلونا 1992)، ایالات متحده آمریکا (آتلانتا1996)، استرالیا (سیدنی 2000) و یونان (آتن 2004)!
علامت بازیهای معلولین - سیدنی 2000
آسن میزبان رقابتهای جهانی 2006 معلولین
طی کنفرانس مطبوعاتی روز گذشته در آسن Assen (شهری در شمال شرقی هلند) بین کمیته بین المللی پاراشوتینگ IPC و موسسه قهرمانی اروپا توافق نامه ای به امضا رسید که طبق آن کمیته سازمان دهی و بررسی بازیهای قهرمانی 2006 تشکیل خواهد شد.
خاویر گونزالس (Xavier Gonzalez) از اعضای IPC اظهار داشت: "ما برای برگزاری رقابتهای جهانی پاراشوتینگ در آسن خیلی هیجان زده هستیم .این شهر قدمت طولانی در حمایت از برگزاری ورزشهای پارالیمپیک دارد.
اولین اتفاق مهم پارالیمپیک برای من در سال 1990 و در بازیهای جهانی آسن هلند حادث شد.ما از استاندار ایالت درنته (Drenthe)، شهر آسن و کمیته قهرمانی اروپا واقعا" متشکریم چرا که با این کار حمایت خود را از ورزش معلولین و ورزشکاران این رشته نشان دادند."
این بازیها از 2 تا 10 سپتامبر 2006 در آسن برگزار میشود و تخمین زده میشود چیزی حدود 1500 ورزشکار از 80 کشور جهان در این رقابتها شرکت کنند.
آنکه هارسما (Anneke Haarsma) قائم مقام ورزشی ایالت درنته در گفتگویی با خبرنگاران اظهار داشت: "این رقابتهای جهانی نشان میدهد که معلولین چه تواناییها دارند و در ورزش به چه مقامهایی می توانند دست پیدا کنند.
دولت ایالتی از این مساله استقبال ویژه ا ی کرده و برای این حمایت دلایل خوبی هم دارد.امیدواریم اتفاقات خوبی در این دوره بیافتد."
المپیک پکن 2008 -در سال 1948 ، Sir Ludwig Guttmann مسابقاتی را بین معلولین آسیبهای نخاعی جنگ جهانی دوم در شهر استوک مندویل انگلستان سازماندهی نمود
.
چهار سال بعد ورزشکاران معلول هلندی نیز در این بازیها شرکت نمودند و یک جنبش بینالمللی شکل گرفت .
بازیهای المپیکی معلولین برای اولین بار در سال 1960 در رم برگزار شد که امروزه آن را پارالمپیک مینامیم.
در بازیهای 1976 تورنتو دیگر گروههای معلولین نیز اضافه شدند و ایده ی ادغام گروههای مختلف معلولین در مسابقات بینالمللی مطرح گردید.
در همین سال اولین دوره بازیهای زمستانی پارالمپیک نیز در سوئد برگزار گردید.
امروزه بازیهای پارالمپیک مهمترین رویداد ورزشی معلولین محسوب میشود و 6 گروه گوناگون معلولین در آن حضور مییابند.
دراین بازیها عملکرد موفقیتآمیز معلولین مورد تأکید قرار میگیرد نه معلولیت آنها .
این نهضت از بدو تولد تا کنون رشد چشمگیری داشته است.
المپیک پکن 2008 -در سال 1948 ، Sir Ludwig Guttmann مسابقاتی را بین معلولین آسیبهای نخاعی جنگ جهانی دوم در شهر استوک مندویل انگلستان سازماندهی نمود .
امروزه بازیهای پارالمپیک مهمترین رویداد ورزشی معلولین محسوب میشود و 6 گروه گوناگون معلولین در آن حضور مییابند.
تعداد ورزشکاران شرکت کننده از 400 نفر از 23 کشور در سال 1960 به 3806 ورزشکار از 136 کشور جهان در سال 2004 افزایش یافته است.
بازیهای پارالمپیک همیشه در سال بازیهای المپیک برگزار شدهاند.
از بازیهای 1988 سئول و بازیهای زمستانی 1992 در Albertville تا کنون بازیهای المپیک و پارالمپیک در یک محل برگزار شدهاند.
در 19 ژوئن 2001 موافقتنامهای بین IOC و IPC به امضاء رسید که براساس آن بازیهای آینده الزاماً باید در یک مکان برگزار شوند.
از بازیهای 2012 لندن به بعد، به شهر میزبان بازیهای المپیک موظف است بازیهای پارالمپیک را نیز برگزار نماید.
پکن میزبان بازیهای 2008 پارالمپیک خواهد بود بازیهای زمستانی نیز در سال 2010 در وانکوور ، کانادا برگزار خواهند شد.
بازیهای زمستانی پارالمپیک 2012 در لندن برگزار خواهند شد و میزبانی بازیهای زمستانی آن را شهر Jochi روسیه در سال 2014 عهدهدار خواهدبود تاریخچه ورزش پاراالمپیک کشور فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین تا پیش از انقلاب اسلامی ، به صورت کمیته ای غیرفعال زیرنظر فدراسیون پزشکی بوده و فعالیت این کمیته صرفاً به شرکت مسوولین آن در گردهمایی های بین المللی محدود می شد و هیچگونه فعالیت عملی در بین افراد معلول انجام نمی داد .
پس از انقلاب شکوهمند اسلامی ، در اواخر سال 1358 فدراسیون ورزشهای معلولین تاسیس گردید.
اولین فعالیت این فدراسیون تازه تاسیس ، اعزام یک گروه به مسابقات المپیک افراد معلول در هلند بود که در تابستان سا ل 1359 صورت گرفت که هدف از این اعزام کسب تجارب فنی و تهیه منابع و قوانین و مقررات و شرکت در اجلاس ورزش معلولین جهت شناساندن ج.ا.ایران در فدراسیون بین المللی معلولین بود .
پس از بازگشت گروه اعزامی از مسابقات المپیک هلند ، اولین دوره کلاس مربیگری ورزشهای معلولین درچند رشته در همان سال برگزار شد .
مربیان پس از آموزشهای لازم به استانهای خود مراجعت و نسبت به تشکیل تیمهای ورزشی اقدام نمودند که اولین مسابقات افراد معلول در رشته های دوومیدانی ، پینگ پنگ ، شطرنج ، بسکتبال با ویلچر ، والیبال نشسته و شنا در تهران در شهریورماه 1359 برگزار شد، که نابینایان فقط در رشته شطرنج شرکت داشتند.
استقبال افراد معلول از فعالیتهای ورزشی و شرکت در مسابقات بقدری بود که مسئولین را واداشت تا اقدام بیشتری در این زمینه انجام دهند.با آغاز جنگ تحمیلی در سال 1359 و نیل بخشی از رزمندگان به فیض جانبازی روز به روز به آمار ورزشکاران این رشته افزوده می شد که این نقطه عطفی در تاریخ فدراسیون محسوب می گردد.
دراردیبهشت سال 1360 اولین تیم ورزشی افراد جانباز و معلول کشور در رشته بسکتبال با ویلچر به کشور یوگسلاوی اعزام گردید.
تغییر ریاست فدراسیون و تشکیل کلاسهای متعدد مربیگری و داوری و برگزاری اولین مسابقات قهرمانی کشور در زمینه های مختلف ورزشی از جمله فعالیتهای سال 1360 محسوب می گردد.
از تحولات دیگر در این سال تغییر نام فدراسیون به فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین بود.
درکل سال 1360 نقطه اوج اولیه فعالیت ورزشی معلولین در بعد از انقلاب اسلامی محسوب می شود.
در سال 1361 اولین کاروان ورزشی جانبازان و معلولین در قالب تیم تیراندازی به مسابقات جهانی استوک مندویل که در کشور انگلستان برگزار می گردید، اعزام شد.
در این دوره از بازیها به دلیل افشاء گری های کاروان اعزامی در مورد جنایات رژیم صهیونیستی اسرائیل و آمریکا از شرکت آنان در رقابتها جلوگیری بعمل آمد.
درسال 1363 تیم ملی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی در رشته دو و میدانی با توجه به یک سال تحریم در مسابقات استوک مندویل با شرکت در مسابقات جهانی صاحب مدالهای طلا و نقره و برنز شد و همچنین حضور اولین بار تیم والیبال نشسته کشورمان در مسابقات جهانی والیبال نشسته نروژ و کسب مقام قهرمانی جهان باعث جذب هزاران جانباز و معلول گردید .
یک سال بعد ، اولین جشنواره فرهنگی ورزشی جانبازان و معلولین با شرکت 5000 ورزشکار در چند رشته ورزشی جانبازان و معلولین با حضور رهبر معظم انفلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای ( که مقام ریاست جمهوری را بر عهده داشتند) برگزار شد که سخنان گهربار ایشان توسعه و گسترش ورزش معلولین را باعث گردید.
اولین حضور گسترده تیمهای ورزشی افراد جانباز و معلول کشورمان در بازیهای پارالمپیک سئول (پس از تحریم دو المپیک آمریکا و شوروی سابق) با حضورموفق تیمهای مختلف ورزشی مخصوصا والیبال نشسته و دوومیدانی همراه بود که ضمن استحکام تشکیلات ورزشهای معلولین دربین جهانیان ، فعالیت ورزش در این رشته ها گسترش بیشتری یافت .
درسال 1368 با همگام شدن فعالیت بنیاد جانبازان با فدراسیون ، ورزش جانبازان و معلولین سیر صعودی گرفته و باعث فعالیت رو به رشد ورزش این قشر گردید.
از سال 68 تا 79 فعالیت فدراسیون با برنامه های مدون و برگزاری جشنواره های فرهنگی – ورزشی که بعضاً توسط مسئولین عالی رتبه کشور از جمله حضرت آیت الله خامنه ای و جناب آقای هاشمی رفسنجانی افتتاح می گردید دگرگونی خاصی یافت و شرکت موفق در سه پارالمپیک بارسلون – آتلانتا و سیدنی توانست جایگاه مناسبی در ورزش جانبازان و معلولین کشورمان و جهانیان کسب نماید.
در سال 1379 دو رویداد مهم، مستقل شدن فدراسیون نابینایان و تشکیل کمیته پارالمپیک از نقاط عطف دیگر تاریخ ورزش جانبازان و معلولین محسوب می گردد .
در حال حاضر ورزش جانبازان و معلولین دربیش از 15 رشته ورزشی فعالیت می نماید که در تمام استانها و بیشتر شهرستانها فعال می باشد.
در پایان این بخش به مدالهای کسب شده توسط ورزشکاران جانباز و معلول در چهار دوره مسابقات پارالمپیک اشاره می گردد .
تیمهای ورزشی جانبازان و معلولین تا کنون در 5 رقابت پارالمپیک حضور داشته و بهترین نتایج را نیز در پارالمپیک 2000 سیدنی کسب نموده و هم اکنون بعد از گذشت 4 سال از بازیهای 2004 آتن کاروان ورزشی جانبازان و معلولین کشورمان قرار است در مسابقات پارالمپیک 2008 پکن شرکت نماید.
گفتنی است در سال 1988 کاروان ورزشی جانبازان و معلولین ایران برای نخستین بار در رقابتهای پارالمپیک سئول در 4 رشته ورزشی والیبالنشسته، دوومیدانی، وزنهبرداری و گلبال حضور پیدا کرده و در پایان با کسب 8 مدال شامل 4 طلا ، 1 نقره و 3 برنز در جایگاه بیست و هشتم این رقابتها قرار گرفت .
براساس این گزارش چهار سال بعد در سال 1992 کاروان ورزشی ایران به رقابتهای پارالمپیک بارسلون اعزام شد و در چهار رشته ورزشی والیبالنشسته، دوومیدانی، تنیسرویمیز و گلبال در این بازیها شرکت نمود و موفق به کسب 4 مدال شامل 1 طلا، 2 نقره و یک برنز و با نه پله سقوط د جایگاه سی و هفتم قرار گرفت.
همچنین در سال 1996 و در رقابتهای آتلانتا کاروان ایران در چهار رشته والیبالنشسته، وزنهبرداری، تیراندازی و دوومیدانی شرکت نمود و موفق به کسب 17 مدال شامل 9 طلا، 5 نقره و 3 برنز و با صعود در جدول رده بندی مدالها در جایگاه بیستم ایستاد.
کاروان ورزشی ایران چهارسال بعد در رقابتهای 2000 سیدنی حضوری درخشان از خود نشان داد و با شرکت در 5 رشته رشته ورزشی والیبالنشسته، وزنه برداری، دوومیدانی، تیراندازی و تیر و کمان حضور پیدا کرد و موفق به کسب 23 مدال شامل 12 طلا، 4 نقره و 7 برنز و با چهار پله صعود نسبت به دوره قبل جایگاه شانزدهم مدال آوران را به خود اختصاص داد.
کاروان ورزشی 91 نفره ایران در 10 رشته ورزشی وزنه برداری ، والیبالنشسته، بسکتبالباویلچر، تیروکمان، دوچرخه سواری، جودو، تنیسرویمیز، فوتبال ، دوومیدانی و تیراندازی به مسابقات 2004 آتن اعزام شد و با کسب 23 مدال شامل 6 طلا، 13 نقره ، 4 برنز و با هفت پله سقوط به جایگاه بیست و سوم منتقل شد.
در پایان باید گفت : تا چند ماه دیگر کاروان ورزشی جانبازان و معلولین کشورمان برای نشان دادن اقتـدار ملی با اجرای برنامهریزی های دقیق از سوی ســـتاد ملی پارالمپیک حضــــوری بسمه تعالی مهمانان محترم/همکاران گرامی: ضمن قبولی طاعات و عبادات در ماه ضیافت ا...
بویژه شبهای قدر و احیاء ،لطفاّ فرم نظر سنجی را در اجرای هر چه بهتر برگزارکردن برنامه های آتی تکمیل نمایید.
ردیفموضوع برنامهعالیخوبمتوسطضعیف1کلیات برنامه افطار2سرویس ایاب و ذهاب3برگزاری نماز جماعت (مغرب و عشاء)4کیفیت و کمیت افطار5چگونگی پذیرایی(زمان و مکان)6نحوه برخورد(رعایت ادب و احترام)7وضعیت بهداشت عمومی8برنامه فرهنگی (پخش فیلم)