نرم افزار پروتل علاوه بر قابلیت ترسم شماتیک و PCP مدارهای الکتریکی و الکترونیکی قابلیت دیگری نیز دارد شبیه سازی- تحلیل و آنالیز مدارهای الکتریکی و الکترونیکی را می توان جزء مهم ترین وظایف نرم افزار پروتل نام برد جهت استفاده از بخش شبیه ساز نرم افزار پروتل باید فقط از المان های موجود در کتاب خانه ی پی اس یا یس ( PS PI CE) یا کتابخانه ی شبیه سازی سی مولیش (Sim) استفاده نمود.
نرم افزار پروتل قابلیت ذخیره سازی اطلاعات به دو شیوه ی متفاوت را دارد نخست به صورت بانک های اطلاعاتی و دیگری به صورت فایل های منفرد ویندوز جهت ترسم مدارد مورد نظر برای آنالیز و شبیه سازی در کادر New Doument که از منوی فایل و انتخاب گزینه ی New در این منو ایجاد شده است آیکن Schentic Docemnt را انتخاب می نماییم. بعد از ورود به صفحه ی کادری شماتیک کلید کتاب خانه های موجود را بسته و فقط کتابخانه ی Sim باید فعال باشد.
برای حذف و کتاب خانه های باز در قسمت Brows she دکمه Add/ Remov را باید انتخاب کرد.
جهت جذف کتاب خانه ها بعد از انتخاب آنها در قسمت پایین کادر chang lirary دکمه ی Remow در انتهای این کادر انتخاب می شود و هم چنین برای انتخاب خانه ی شبیه سازی از دکمه ی Add در انتهای کادر فوق استفاده می شود. فایل های کتاب خانه¬ی شبیه سازی عبارتند از splce. Dd, simdd.b .
بعد از گشودن کتاب خانه آلمان های مورد نظر در مجموعه های کوچک تر بوده که دارای پسوند Lib می باشند که با انتخاب مناسب آن می توان المان های مورد نظر را به صفحه ی شماتیک منتقل کرد.
در صفحه ی کادری شماتیک پروتل با المان های موجود در کتاب خانه Sim اقدام به ترسیم مدار الکتریکی مورد نظر می نماییم در این میان در نظر گرفتن چند نکته مهم است.
1- ارتباط الکتریکی المان ها در آرایش مداری باید با صحت و دقت و در قسمت shem به یکدیگر متصل گردد.
2- همه ی المان ها علاوه بر اینکه دارای نام هستند باید مقادیر الکتریکی آنها مشخص گردد.
3- شبکه ی الکتریکی مورد نظر باید دارای اتصال زمین (grand) باشد.
4- نقاطی از شبکه که تحلیل و آنالیز آنها ضروری می باشد باید بر چسب گذاری گردد به عبارتی با انتخاب Net های مناسب این کار صورت می گیرد و بعداً از کامل نمودن شبکه ی مورد نظر از منوی simalat آخرین گزینه ی مربوط یعنی setup را انتخاب می نماییم که منجر به باز شدن کادر آنالیز پروتل می گردد.
تمایلی قابلیت های آنالیز مدارهای الکتریکی در کادر Ahalyse setua خلاصه شده است که عبارت اند.
1- تحلی DC مدار 2- تحلیل دمای مدار 3- تابع انتقال
4- مونت کارلو 5- تحلیل فوربه و حالت گذرا
6-تحلیل سیگنال کوچک مدار 7- تحلیل نویز
8- تحلیل پارامتری شبکه ها 9- تعیین نقطه ی کادر DC مدار
جهت شروع تحلیل در سربرگ جنرال از کادر Ahaly ses se شبیه سازی های مورد نظر را انتخاب می کنیم.
بعد از انتخاب نوع آنالیز sig nal مورد نظر باید در قسمت سیگنال های فعال اضافه گردد. لذا لیست سیگنال های موجود سیگنال مورد نظر را انتخاب نموده و آن را به لیست سیگنال فعال اضافه می نماییم هم چنین باید جهت نمایش ورویت نتایج شبیه سازی گزینه ی show active sign انتخاب شده باشد و در انتها برای شروع تحلیل سازی گزینه ی Ran Analgs در انتهای کادر را انتخاب می گردد.
( بررسی شکل موج های شبیه سازی شده در پروتل)
جهت رویت سیگنال به صورت تکی باید گزینه ی singicoll انتخاب گردد.
گزینه ی دیگری نیز وجود دارد به نام All cells که جهت نمایش همه ی شکل موج های آنیز شده توسط پروتل استفاده می گردد. جهت اعمال تغییرات مقیاس بندی ها در بخش scaling در سمت چپ مانیتور استفاده می گردد هم چنین برای محاسباتی از قبیل تفاضل دو سیگنال، بررسی max , min – مقدار دو سیگنال – متوسط و مقدار موثر سیگنال و هم چنین فرکانسی سیگنال مورد نظر استفاده می گردد.
ترسیم مدارهای الکترونیکی و الکتریکی در OrcaD جهت ترسیم فایل های شماتیک در OrcaD از فایل اجرایی capture استفاده می شود. بعد از گشو شده شدن پنجره ی Or- ce گزینه ی New را انتخاب کرده و از آنجا دومین گزینه را انتخاب می کنیم و از آنجا گزینه ی Dizagn را انتخاب می کنند- بعد از انتخاب سید مناسب جهت ذخیره سازی پنجره جدیدیی گشوه می شود که ترسیم ها در آن صورت می گیرد. جهت ذخیره سازی ترسیم های صورت گرفته گزینه Save را انتخاب می کنیم. جهت انتخاب المان ها و انتقال آنها به صفحه ی نمایش از دومین آیکن جعبه ابزار به عنوان place pavt استفاده می شود که با انتخاب آن کادر placu باز می شود که از این کادر می توان کتاب خانه های مورد نیاز و آنهایی که مورد نیاز نمی باشد را حذف نمود و همچنین جستجوی المان ها در این کار امکان پذیر است