ارزیابی عملی رباتها در میدان جنگ، نیروهای نظامی آمریکایی را بر این داشته است که پروژههای ساخت رباتهای نظامی را با تلاش بیشتری پیش برند و هماکنون بودجههای هنگفتی را از دولت برای این کار میگیرند.
در همین راستا چندی پیش در شهر واشنگتن دیسی نمایشگاه بزرگی با نام وسائل بیسرنشین و سیستمهای بینالمللی مربوط به وسائل بیسرنشین (AUVSI) برگزار شد.
این نمایشگاه در 5 بخش رباتها زمینی، ارزانترینها، رباتهای هوایی یا همان هواپیماهای بیسرنشین، کاربردهای غیرنظامی و تهدیدات رباتها برای انسانها برگزار شد که هر بخش جذابیت مخصوص به خود را داشت.
رباتهای زمینی:
رباتهای زمینی، اولین نوع رباتهای ساخت بشر بودند و تاکنون پیشرفت قابل توجهی داشتهاند. به نظر میرسد با چنین نرخ رشدی در عرصه ساخت رباتهای زمینی، در سال 2050 اگر کسی بخواهد به سفر یا گردشی برود برایش خیلی امنتر، ارزانتر و راحتتر است که از یک ماشین اتوماتیک یا یک ربات استفاده کند و دیگر خودش فقط از سفر لذت ببرد.
یکی از رباتهای بسیار عجیب و کامل بخش رباتهای زمینی را شرکت جنرال داینامیکز به نمایش گذاشته بود. این ربات به راحتی و با استفاده از چندین کانال هدایتی مسیر خود را تشخیص میدهد و در زمان حرکت خود میتواند ماموریتهای فراوانی را انجام دهد.
شرکت جنرال دایتامیکز با انعقاد قراردادی با ارتش آمریکا، باید تعداد زیادی از این نوع ربات را برای ارتش آمریکا بسازد.
ربات مذکور برای مناطق بسیار حساس طراحی شده است که در آنها انواع گوناگون بمب و مواد منفجره وجود دارد. دوربینهای دقیق و سنسورهای مادون قرمز، توانایی جستجو و تشخیص مکان و نوع مواد منفجره را به آن میدهد. با یک تانک سوخت، 16 ساعت بدون وقفه حرکت میکند و دیگر احتیاجی به کنترل از راه دور ندارد زیرا مسیر خود را(حتی در شلوغ ترین و صعب العبورترین مکانها) به صورت هوشمند تشخیص میدهد.
جی راسنبلام ، رئیس بخش تحقیقات راباتیک شرکت جنرال داینامیکز میگوید: برای فروش این ربات هیچ مشکلی نداریم و در حال حاضر مشتریان دولتی و غیردولتی بسیاری از این مدل در خواست کردهاند و ما هم اکنون تنها در فکر تولید ارزانتر آن هستیم.
ارزانترینها:
در بخش ارزانترینها شرکت سیستمهای رباتیک جیپیاو(JPO) رباتی را عرضه کرده بود که حضور فعالی در عراق و افغانستان داشته است. این ربات برای موقعیتهای درگیری استفاده میشود و به صورت هوشمند عمل میکند و دیگر احتیاجی به یک اپراتور برای هدایت و کنترل آن نیست.
بیسرنشینهای هوایی:
تکنولوژی ساخت هواپیماهای بیسرنشین رشد عجیبی داشته است. کمال طراحی یک هواپیمای بیسرنشین را میتوان در شاهین جهان (global hawk) که یک هواپیمای جاسوسی است دید.این بار شرکت لاکهید مارتین یک هواپیمای بیسرنشین بسیار کوچک را ارائه کرده است تا ظرافت در طراحی یک پرنده جاسوسی را به رخ رقبای تجاری خود بکشد.
نام این هواپیما استاکر (stalker) است که به چشم طلایی نیز معروف است استاکر میتواند بهترین دید را در شب داشته باشد و به صورت عمودی فرود و برخاست میکند. با وجود جثه کوچکش میتواند 8 ساعت پرواز کند و3 ساعت به صورت ساکن (hover) در آسمان بماند و هیچ راداری توانایی تشخیص آن را ندارد و همه اینها مشتی از خروار است، جنگهای آینده، عرصه نبرد رباتها خواهند بود.