مقدمه :
ماشین بافندگی پروژکتایل در آغاز دهه 50 وارد بازار شد و هنوز هم در سراسر جهان به کارمی رود.
به دلیل نوآوری های پیوسته و استفاده از سیستم های الکترونیکی پیشرفته و نیز استفاده از ریزپردازنده برای نظارت و کنترل وسایل مختلف این ماشین سطح بازده خوب و قابلیت کارکرد بالایی به دست آورده است.
این ماشین به خصوص در حوزه ماشین های با عرض شانه زیاد جای خود را تثبیت کرده است.
در این ماشین بافندگی، پودگذاری به وسیله پرتابه های گیره دار کوچکی به نام پروژکتایل انجام می گیرد که تعداد آنها بستگی به عرض بافت دارد.
این پرتابه ها به وسیله نخ گیره های خود نخ پود را از بوبین های بزرگ با پیچش گرفته و آن را از دهانه تار در یک جهت می گذراند.
پروژکتایل به نوبت عمل می کند و به صورت پی در پی پرتاب می شود.
بنابراین یکی پس از دیگری حرکت کرده و در فضا یک مسیر پیوسته و حلقوی را تعریف می کند.
که گویی بر روی یک زنجیره نقاله قرار گرفته اند.
پروژکتایل اول پود را به صورت یک دنباله در عقب خود گرفته و نگه می دارد.
سپس به وسیله میله ای ترشن بار پرتاپ می شود.
پروژکتایل از دهانه تار عبور کرده و نخ پود را از داخل نخ های تار می کشاند و پس از آن پایین می افتد و به وسیله قسمتی که از زیر ردیف نخ های تار عبور می کند با سرعتی کمتر به نقطه آغاز خود برمی گردد.
در اینجا پروژکتایل برای گرفتن پود جدید به سمت مکان پرتاپ می رود.
همزمان پروژکتایل های دیگر پی در پی حرکت کرده و همین عمل را انجام می دهد.
1- تاریخچه سازمان آموزشی فنی و حرفه ای:
سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور وابسته به وزارت کار و امور اجتماعی که از ادغام سه نهاد آموزشی در 1359 و به منظور ارائه آموزش های فنی و حرفه ای تشکیل گردیده و براساس بیش از ده قانون موضوعه و ماده 151 قانون برنامه سوم و تنفیذ آن در برنامه چهارم متولی آموزشهای فنی و حرفه ای کوتاه مدت بوده و فعالیت های آموزشی خود را در دوبخش دولتی و غیردولتی اجرا می نماید.
رکن اصلی فعالیت های سازمان آموزش است که فرآیند آن ماموریت و رسالت سازمان را شکل می دهد و در قالب دوره های یک تا هیجده ماهه از طریق آموزش در مراکز ثابت، آموزش توسط تیمهای( سیار و زندان)، آموزش در پادگان ها، آموزش در صنایع آموزش در مرکز تربیت مربی و بالاخره آموزشگاههای آزاد ( بخش غیردولتی) نسبت عهده دار آموزش رایگان برادران و خواهران علاقه مند به کسب مهارت در رشته های مشروحه زیر می باشد:
1.
هیدرولیک
2.
پتوماتیک
3.
مکانیک صنایع
4.
نساجی
5.
تراشکاری
6.
فرزکاری
7.
کارور cnc
8.
تراش و فرز cnc
9.
نقشه کشی ساختمان و صنعتی
10.
برقکاری
11.
طراح و نقشه کشی
12.
رشته IT
13.
..........
مرکز آموزش فنی و حرفه ای امام حسین (ع) یزد که در سال...................
فعالیت خود را آغاز کرد با پذیرش کارآموز در سه شیفت صبح و بعدازظهر و شب به تامین و تربیت نیروی کارگر ماهر و نیمه ماهر مورد نیاز بخشهای مختلف مستعی، کشاورزان و خدماتی کشور و ارتقا فرهنگ فنی جامعه اقدام نماید.
میزان یادگیری دانش فنی و کسب مهارت کارآموزان حسب نیاز بازار کار به درجات مختلفی طبقه می شود این میزان در سازمان آموزش فنی و حرفه ای به شرح جدول زیر تقسیم بندی شده است.
درجه شرح
ممتاز کسب شایستگی کام یک مهارت شغلی و چند مهارت جنبی
1 کسب شایستگی یک مهارت
2 کسب بخشی از شایستگی های کامل یک مهارت
3 کسب بخشی از شایستگی های کامل یک مهارت با درنظر گرفتن ویژگی های جسمی
شکل 1-1 درجه مهارت کارآموزان
2- مشخصات کلی و موقعیت مرکز آموزش فنی و حرفه ای:
مرکز آموزش فنی و حرفه ای امام حسین یزد در زمینی به مساحتی بزرگ بنا گردیده که از لحاظ جغرافیایی در سمت شمال شهر یزد و در میدان یزدباف خیابان سیدمحمد کاظم یزدی واقع شده است.
شماره تلفن های که می توان با مرکز آموزش در ارتباط بود.
7-5253006 می باشد و شماره فاکس این مرکز 5258200 می باشد.
محل سازمان فنی وحرفه ای
شکل 2-1 موقعیت مکانی سازمان فنی و حرفه ای
بهداشت و رفاه :
مرکز در محیطی خوش آب و هوا قرار دارد.
حیاط مرکز با گلها و درختانی آراسته شده و کارآموزان هنگام استراحت در بین کلاسها در این فضا به صحبت کردن و به بازی در فضای ورزشی( فوتبال و والیبال ) آن مشغول هستند.
در داخل ساختمان یک اتاق به عنوان نمازخانه برای انجام فرضیه نماز می باشد.
بعضی از اتاق ها به عنوان کلاس درس می باشد که استاد در آن جا بحث های تئوری رشته ها را مطرح می کند تا کارآموزان از سروصدای کارگاهها دور باشند و بعضی از اتاق هم وجود دارد که در آن جا کارآموزان به دانسته های علمی خود جامع عملی بودن می پوشاند و به فعالیت های عملی و کارگاهی مشغول می شوند.
بعضی از اتاق هم وجود دارد که کارهای اداری مرکز آموزش در آنجا رسیدگی و بررسی می شود.
سالن نساجی:
سالن در ساختمان شماره 2 مرکز قرار گرفته است.
در بدو ورود به سالن در سمت چپ یک دستگاه چله پیچی بخشی قرار گرفته که تقریبا نیمی از فضای سالن را به خود اختصاص داده است.
و در سمت راست سالن دو اتاق یکی برای انبار و دیگری به منظور رختکن مورد استفاده قرار می گیرد.
در کنار دستگاه چله پیچی، دستگاههای بافندگی قرار دارند.
شکل 2-2 محل قرارگیری ماشین آلات درسالن نساجی ماشین آلات: یک ماشین چله پیچی بخشی یا غیرمستقیم در کارگاه آموزشی نساجی وجود دارد که سازنده آن شرکت ایرانی خیبر مهریز می باشد ظرفیت قفسه این دستگاه 420 بوبین می باشد و عرض درام cm250وسرعت تولید و زاویه شیب درام در میزان و حجم تولید متغییر می باشد.
یک ماشین بافندگی پروژکتایل در سالن وجود دارد که ساخت کشور سویس می باشد و سازنده آن شرکت سولزر-روتی است؛عرض دستگاه cm190 می باشد و سیستم پودگذاری ماشین پروژکتایل است و سیستم تشکیل دهنده آن دابی می باشد و مدل آن D7200 P می باشد.
یک ماشین بافندگی ماکویی، یک ماشین راپیری، یک دستگاه تشکیل دهنده ژاکارد ( کله) و چند دستگاه دیگر که مورد استفاده قرار نمی گیرند در سالن وجود دارند.
آشنایی با مراحل تولید: تهیه مواد اولیه ریسندگی مقدمات بافندگی بافندگی رنگرزی و چاپ و تکمیل 1.
تهیه مواد اولیه الیاف مواد اولیه کارخانجات ریسندگی هستند.
بنا به تعریف، یک لیف جسمی است که طو آن حداقل صد مرتبه بیشتر از ضخامتش باشد، به علاوه سطح مقطع آن کوچک و انعطاف پذیر باشد.
جهت مولکولی الیاف باید به موازات طول آن ها باشد.
الیافی که در صنایع نساجی به کار می روند باید خصوصیات زیر را نیز دارا باشند: الف) طول آن ها حداقل 1000 مرتبه بیشتر از ضخامت آن ها باشد.
ب) طول الیافی که در سیستم های متداول ریسندگی مورد استفاده قرار می گیرند باید بیش از 5/0 اینچ باشد.
طبقه بندی الیاف نساجی: الیاف نساجی دارای خواص مختلفی هستند که به طور کلی در دو طبقه خواص فیزیکی و خواص شیمیایی به قرار زیر تقسیم شده است: A- خواص فیزیکی: الف.
شکل هندسی الیاف: طول( مقدار متوسط، توزیع)- سطح مقطع( مقدار متوسط، توزیع، شکل- موج( فرکانس، شکل موج).
ب.
خواص الیاف: چگالی( ضلعی- حجمی) – خواص حرارتی( نقطه ذوب، تغییر حالت انتقال حرارت)- خواص نوری( ضریب شکست نور در جهات مختلف، براقیت، رنگ) خواص الکتریکی( عایق بودن، ظرفیت الکتریکی( ثابت دی الکتریک))-خواص سطحی(زبری ونرمی،اصطکاک)- خواص مکانیکی( نیروی کشش، نیروی تراکم و نیروی خمشی، نیروی پیچش و نیروی جانبی).
B- خواص شیمیایی: عکس العمل در برابر( اسیدها، بازها، اکسیداسیون، احیا، حرارات)، خاصیت جذب( رطوبت، رنگ، تغییر حجم در اثر جذب آب، تورم) .
ریسندگی: تکنیک و عملیاتی که در آن الیاف به صورت یک رشته ممتد( نخ) تبدیل شده که این رشته خواص مطلوب نساجی را دارا می باشد.
سیستم های ریسندگی به دو صورت ریسندگی الیاف بلند و ریسندگی الیاف کوتاه تقسیم بندی می شوند.
که هر دو گونه ریسندگی خود به شعب دیگر قابل تقسیم هستند.
ریسندگی الیاف بلند: فاستونی نیمه فاستونی پشمی ریسندگی الیاف کوتاه یا پنبه ای: با شانه بی شانه open –end امروزه صنعت ریسندگی براساس مراحل اولیه یعنی کشش و تابیدن الیاف و پیچیدن نخ استوار است.
طی قرون متمادی اختراعات متعددی موجبات تسهیل و تسریع ریسندگی براساس همین سه اصل اولیه را فراهم نموده اند.
3.
مقدمات بافندگی کلیه علمیاتی است که بعد از عمل ریسندگی نخ و قبل از تبدیل آن به پارچه بر روی نخ انجام می شود، تا آماده بافت گردد.
به طور کلی عملیات بافندگی به دلایل زیر انجام می شود: نظارت نخ رعایت اقتصاد در مورد هزینه حمل و نقل تهیه بسته های نخ یک شکل و یک اندازه و استاندارد تهیه بسته های نخ مناسب برای مصرف در مراحل بعدی قسمت بافندگی عملیات مقدمات بافندگی شامل دو مرحله است: مقدمات نخ تار مقدمات نخ پود مقدمات نخ تار: مراحل مقدمات نخ تار به شرح زیر است: الف.
بوبین پیچی ب.
چله پیچی ج.
آهارزنی د.
نخ کشی الف.
بوبین پیچی منظور اصلی این ماشین که در سالن ریسندگی قرار دارد باز کردن نخ از روی ماسوره و پیچیدن ان روی یک بسته بزرگتر و نظارت بر کیفیت نخ می باشد.
این ماشین محل های نازک و ضخیم و گروه های نامناسب نخ را حذف می کند و یک نخ یکنواخت را برای مرحله چله کشی آماده می کند.
بیشترین حجم نخی که به کارخانه های بافندگی داده می شود به شکل ماسوره های کوچکی است که حدودا 100 گرم وزن دارد به جز نخ حاصل ازماشین های چرخانه ای، چنانچه بخواهیم این ماسوره ها را مستقیما در عمل چله پیچی به کار بریم با دشواری هایی روبه رو خواهیم شد که عملا انجام کار را ناممکن می سازد چون توقف ماشین چله پیچی زیاد است و کیفیت چله حاصله و در نتیجه پارچه تولیدی پایین خواهد بود بنابراین بوبین پیچی نخ و تبدیل این ماسوره های کوچک به بسته های بزرگتر ضروری است به علاوه نخ، عیوب گوناگونی دارد که در این مرحله تولید می تواند به طور موثر حذف گردد.
عمل بوبین پیچی بایستی با شرایط زیر تطبیق داشته باشد: الف.
خواص فیزیکی و مکانیکی نخ نباید صدمه ببیند.
کشش وارده به نخ باید به طور ثابت حفظ شود و در تمام بوبین یک، باشد.
ج.
طول نخ روی بوبین ها باید حتی المقدور یکسان باشد.
د.
سر نخ ها بایستی با گره های محکم و مناسب به هم متصل شده باشند.
قسمت های اصلی یک ماشین بوبین پیچی عبارتند از: قفسه برای قرار دادن بسته نخ وسیله کشش تمیز کننده نخ با گره گیر مکانیزم حرکت دهنده نخ از یک طرف به طرف دیگر بسته دوک یا غلطک جهت چرخاندن بسته نخ وسیله متوقف کننده بسته نخ هنگام پاره شدن نخ از قفسه حاصل ماسوره که در پایین دستگاه قرار دارد گرفته شده از وسط راهنمای بازشونده سیمی و سپس از وسیله کشیدگی عبور داده می شود.
زیرا اهرم توقف، روی سیم راهنما و وسط شکاف راهنمای نخ عبور کرده بر روی بوبین چرخنده می پیچد، راهنمای نخ روی یک صفحه نوسان کننده قرار گرفته که بزرگ شدن بوبین نخ به عقب کشیده می شود.
حرکت رفت و برگشت آن توسط مکانیزم تراورس انجام می گیرد.
شکل 3-1 بوبین پیچی مقدار کشش روی نخ: کشش استاندارد بر نخ 5/0 گرم بر تکس می باشد، معمولا پاره نودن نخ در نقاط نازک و ضخیم در اثر زیاد کشیدگی روی نخ بیش از حد لزوم مورد نظر نیست.
زیرا کشیدگی بیش از حد لازم نقاط قویتر نخ را سست نموده، سبب ازدیاد پاره شدن نخ در عمل چله پیچی و بافندگی می گردد.
محاسبات : : سرعت دورانی الکترو موتور : قطر پولی الکتروموتور : سرعت دورانی درام : قطر پولی درام = طول نخ پیچیده شده در دقیقه بر حسب متر یا سرعت سطحی : سرعت دورانی درام v: قطر درام w : سرعت پیچش در دقیقه d: قطر درام n : دور درام L: طول درام یک کارگر 50 دوک یک ماشین پیچی اتومات را اداره می کند.
چنانچه سرعت درام پیچش 320 دور در دقیقه و قطر درام پیچش 10 سانتی متر و نخ مصرفی 32 متر یک راندمان دستگاه 75% می باشد تولید این کارگر در یک شیفت 8 ساعته را حساب کنید ( طول درام 25 سانتی می باشد).
=تولید مقدار تولید ماشین بوبین پیچ در 8 ساعت 56520 کیلوگرم می باشد.
چندلاکشی و چندلا تابی برای تولید برخی از پارچه های مصارف خانگی یا سنتی مانند توری- پوپلین ، بارانی، نمدی، تسمه ها و همین نخهای دو رنگی و سایر کالاهای نساجی، نخ محکم و یکنواخت خاصی مورد نیاز است.
برای این مصارف به تابندگی نخ نیاز است.
نخ تابیده، از نخ دولاتابی دو یا چند نخ یک لا، تهیه می شود.
نخ تابیده در مقایسه با نخ یک لای با چگالی برابر از استحکام و یکنواختی بیشتری برخوردار است و سطح آن نیز صافتر است.
چون نخهای یک لا به یکدیگر فشرده شده اند.
اتصال بین الیاف مجزا کمتر است و هنگام گسیختگی نخ تعداد الیاف بیشتری با هم پاره می شود.
یکنواختی در اثر چندلاکنی دویا چند نخ، روی هم قرار گرفتن محل های ضخیم و نازک نخهای تابیده بهبود می یابد.
معمولا نخ های مشابه به هم تابیده می شوند به طوری که جهت تاب در خلاف تاب نخ یک لا است و این کار ساختار یکنواختری به نخ می دهد.
برای آن که حالت های تزیینی نظیر حلقه، حلزونی، گره مانند و غیره به دست آید.
باید یک لا از نخ های تابیده نسبت به دیگری طول بیشتری داشته باشد.
دولاتابی نخ پس از مراحل مقدماتی ماشین های تابندگی انجام می شود.
4- چله پیچی منظور از چله پیچی عبارت است از پیچیدن تعداد معینی از نخ تار با ملول مشخص به صورت موازی روی نورد چله یا نورد بافندگی.
در عمل چله پیچی، نخ از روی بوبین های بوبین پیچی و یا بوبین های حاصل از قسمت دولا تناب باز شده و پس از عبور از قسمتهای کشش دهنده و شانه و غیره بر روی نورد مخصوص چله پیچی یا اسنو بافندگی به طور موازی به صورت یک صفحه پیچیده می شود عمل چله پیچی ممکن است به سه روش زیر انجام شود: الف) چله پیچی مستقیم Direct warping ب) چله پیچی بندی (بخشی) Section warping ج) چله پیچی روی نورد بخشی Section beam warping در چله پیچی مستقیم تعداد مشخص از نخ روی نورد چله پیچیده می شود که بعدا تعدادی از این نوردها پشت ماشین آهار قرار گرفته، پس از آهار دادن روی نورد مخصوص بافندگی به نام اسنو بافندگی پیچیده می شود.
در چله پیچی بخشی، ابتدا تعداد معین از نخ تار به صورت یک نوار روی یک نورد بزرگ شیبدار پیچیده می شود سپس از روی این نورد تعداد معین از نوارها (بخشها) بسته به خصوصیات پارچه تولیدی بازشده و روی اسنو مخصوص بافندگی پیچیده می شود این سیستم چله پیچی غالبا برای نخهای رنگی و دولا مورد استفاده قرار می گیرد.
در نورد پیچی بخشی، تعداد معینی از نخ تار روی نوردهای کوچک (بیم بخشی) ، پیچیده شده سپس با نوردها مستقمیا پشت قفسه ماشین بافندگی قرار می گیرند یا اینکه روی اسنو بافندگی برگردان می شوند این سیستم چله پیچی غالبا برای نخ های فیلامنت به کار برده می شود.
بسته به نوع بوبین مصرفی و قفسه ماشین چله پیچی در سیستم چله پیچی وجود دارد یکی سیستم منقطع و دیگری سیستم مداوم.
در سیستم منقطع بوبین ها پس از اینکه یک مجموعه چله پیچیده شد و به انتها رسیدند ته بوبین ها از روی قفسه برداشته شده و بوبین های جدید جایگزین می گردند در این سیستم موقع تعویض بوبین، ماشین چله پیچی متوقف می گردد در سیستم مداوم ماشین چله پیچی یکسره کار می کند.
و هر بوبین که تمام شد بوبین جدی به آن گره زده می شود.
هنگام عملیات چله پیچی کلیه نخ های تار باید تحت یک کشش ثابت و یکنواخت قرار گیرند.نورد چله باید کاملا استوانه ای و یکنواخت بوده، دانسیته آن در تمام نقاط یکسان باشد تمام نوردهای یک مجموعه که با یک نوع نخ مشخصات یکسان تهیه شده اند و در مخاشین آهار با هم کار می کنند باید کاملا از نظر تنش نخ و دانسیته یکسان و یکنواخت باشند.
هنگام چله پیچی باید کاملا مطمئن بود که چله های تهیه شده برای یک مجموعه آهار دارای طول یکسان و خواص فیزیکی و مکانیکی است.
ماشین های چله پیچی کارخانه بافندگی سازمان فنی وحرفه ای از نوع چله پیچی بخشی می باشد.
ماشین های چله پیچی بخشی به طور کلی از سه قسمت زیر تشکیل می شوند: الف) قفسه ب) درام شیبدار ج) قسمت نوردپیچ قفسه (creel) بوبین های نخ در قفسه قرار می گیرند.
تعداد آنها بسته به خصوصیات پارچه تولیدی و ظرفیت قفسه، باید قبلا تعیین شود.
ظرفیت قفسه بوبین پیچی بین 400 تا 1000 بوبین است هنگام تعیین اندازه قفسه باید وزن نخ روی هر بسته، فضای قابل استفاده جهت قفسه و تعداد نوردهای لازم برای ماشین آها را در نظر گرفت.
قفسه یک ردیفه: (single End) عبارت است از قاب ثابت که گنجایش تعداد معینی بسته نخ دارد طول نخ روی هر بسته به اندازه ای است که با آن بتوان یم سری نورد که برای یک اسنو بافندگی لازم است پیچید.
پس از پایان عمل چله پیچی، بوبین ها همگی تقریبا تمام شده و مقدار کمی نخ روی آنها باقی می ماند که بایستی آنها را از روی قفسه برداشت و بوبین پر را جایگزین آن نمود.
در این مورد تغییر قابل ملاحظه ای در کشیدگی نخها مشاهده می شود چون بعضی از نخها باید از مسافت بیشتری کشیده شوند و از دو یا سه سری راهنما عبور نمایند که در نتیجه کشیدگی آنها افزایش خواهد یافت، با عبور دادن نخها از وسط وسیله کشیدگی قبل از پیچیدن می توان از اختلاف کشیدگی جلوگیری نمود.
قسمت جلو ماشین (Head stock) قسمت پیچش نورد چله دستگاه نسبتا ساده بوده، شامل یک شانه متحرک و پایه نورد، غلطک پیچش نورد و یک ترمز خیلی قوی است تا بتواند به مجرد پاره شدن نخ بدون اینکه سرنخ پاره ده به دور نورد چله پیچیده شود دستگاه را متوقف سازد.
در این نوع ماشین نورد چله در تماس با غلطک پیچش با سرعت خطی ثابت می چرخد فشار بین نورد چله و غلطک محرک باید به اندازه ای باشد که هیچ گونه لغزشی بین آنها به وجود نیاید لغزش اصولا درموقع سرعت گرفتن و یا توقف به وجود می آید.
برای نخهای ریسیده شده می توان از سیستم فوق الذکر استفاده نمو ولیکن درمورد نخهای فیلامنتی باید خود غلطک چله مستقیما با دور متغیر حرکت کند بطوری که سرعت سطحی آن ثابت بماند.
شکل 4-1 درام قسمت توقف الکتریکی (stop motion) ورقه های (سیم های) فلزی آویخته ای در سر قفسه وجود دارند که قسمتی از دستگاه توقف الکتریکی ماشین را تشکیل می دهند هر نخ از وسط یکی از این ورقه ها عبور می کند و به مجرد پاره شدن یا شل شدن نخ دراش سنگینی وزن ورقه فلزی و قرار گرفتن آن بر روی میله فلزی که به جریان برق متصل است مدار الکتریکی بسته شده و در اثر به کار افتادن قطعه الکتریکی و مغناطیسی فنری آزاد می شود که به عنوان یک ترمز به کار رفته است و در نتیجه ماشین فورا متوقف می گردد در این حال بقیه ورقه های فلزی بدون تماس با میله راهنماشیان روی نخها قرار گرته، در اثر سنگینی آنها از هر گونه شل افتادگی نخها و حلقه شدن آنها جلوگیری می شود پس از آن که ماشین مجددا ه کار افتاد آنها در وضعیت عادی قرار خواهند گرفت.
آویختگی ورقه های فلز از وارد شدن کشش زیاد به نخها در هنگام به کارافتادن ماشین که خود یکی از علل پارگی زیاد نخها است می کاهد وسیله توقفی که روی ماشین چله پیچی به کار می رود باید پس از پاره شدن نخ در مدت 3 تا 5 ثانیه ماشین را متوقف سازد.
شانه شانه ای که در ماشین چله پیچی به کار برده می شود عبارت است از تعدادی سوزن که به طور منظم و خطی در یک پایه قرار گرفته اند سوزن ها از جنس فولاد سخت هستند که آبکاری شده اند پایه شانه ها از جنس آلومینیومی، چوبی و یا پلی آمید 610 ساخته شده اند این شانه روی پایه محرکی قرار گرفته اند تا بتوانند نخها را در عرض چله به طور یکنواخت پخش نمایند.
کیفیت کار چله پیچی برای ماشین چله پیچی خوب کار کند باید مقررات زیر را رعایت نمود: الف) قسمت چله پیچی باید در مجاورت قسمت بافندگی بوده و مسئولین این قسمت پیوسته با مسئولین قسمت بافندگی در تماس باشند.
ب) بوبین های ذخیره قسمت چله پیچی باید 8 تا 12 ساعت قبل از کار در سالن چله پیچی آماده می باشد.
ج) بوبین ها باید روی گاریهای مخصوص چله پیچی قرارگرفته و نوردهای چله پرشده نیز توسط تراکهای مخصوص حمل و نقل گردند.
د) جهت پیچیدن چله جدید با تعداد سرنخ جدید باید کارگر چله پیچی تعداد بوبین های روی قفسه را بررسی نموده و با تعداد سرنخ چله جدیدهماهنگ نماید همچنین مشخصات نخ چله جدید را کنترل ماید.
ه) چنانچه در کارخانه ای چند دستگاه چله پیچی وجود دارد و چند نوع مختلف صرف می شود بهتر است هر دستگاه چله پیچی با یک نوع نخ به طور ثابت کارکند.
و) نخ باید به طور یکنواخت در عرض چله روی نورد پیچیده شود و دانسیته چله پیچیده شده در تمام نقاط چله کاملا یکسان و یکنواخت باشد.
ز) هنگام چله پیچی از به کار بردن بوبین های خراب، نخ خراب، شانه معیوب، نوردهای زخمی، فلانژهای زخمی و تابدار و همچنین کارگر تازه کار و نیمه ماهر پرهیز شود.
ح) چنانچه دستگاه مجهز به وسیله توقف (stop motion) و لامپ های خیردهنده است باید مراقبت نمایند که این سیستم درست کارکند و تمام لامپها نیز سالم باشند چنانچه لامپی سوخته است باید بلافاصله تعویض گردد.
ط) روطبت نسبی چله پیچی باید 70- 65 درصد و درجه حرارات بین 23 تا 25 درجه سانتی گراد باشد.
ی) نوردهای خالی چله باید قبل از کار وزن گردیده، وزن دقیق آن روی نورد در یک محل مشخص نوشته شود.
تعمیر و نگهداری ماشین چله پیچی: رسیدگی و سرویس ماشین های چله پیچی شامل کارهای بادزنی، تمیز کاری، روغن کاری، گریس کاری، کنترل و بازدید قفسه چله، سرویس های روزانه، هفتگی، ماهانه و سالیانه طبق دستورالعمل شرکت سازنده است.
ماشین چله پیچی باید 2 تا 3 مرتبه در هر شیفت بادگیری شود، همچنین موقع تعویض بوبین ماشین چله پیبچی هفته ای یک مرتبه بطور کامل باید تمیزکاری گردد معمولا این عمل در شیفت آخر قبل از تعطیلی هفته انجام می شود یا در مورد کارخانه هایی که در تمام ایام هفته بطور کامل و مداوم کار می کنند عمل تمیزکاری توسط یک تیم تمیزکاری طبق برنامه از قبل تنظیم شده هفته ای یک مرتبه انجام شود.
در هنگام بادگیری باید از قسمتهای بالای قفسه شروع نمود ضمنا پس از عمل بادگیری دقت نمایند تا چنانچه قطعاتی از ماشین روی زمین افتاده یا به اطراف پرت شده درجای خود نصب گردد سپس سطح زمین و اطراف ماشین جاروب گردیده و آشغال آن در ظروف مخصوص جمع آوری گردد برای تمیزکاری و روغن کاری قسمتهای داخلی ماشین، باید ابتدا دستگاه متوقف گردد سویچ اصلی ماشین و نخ روی ماشین قطع گردد نورد چله برداشته شود، سپس درهای ماشین بازگردیده، کلیه قسمتهای ماشین به طور کامل با بروس و پارچه تمیز گردد.
دنده ها و زنجیرهای ماشین تمیز گردیده و یا گازوئیل شسته و خشک شود و سپس روغن کاری انجام گیرد محل های مخصوص گریس کاری باید با گریس مخصوصی که در کاتالوگ سازنده مشخص نموده بادقت گریس کاری شود وسائل و لوازم برقی طبق دستورالعمل کاتالوگ و توسط کارگران برقی تمیزکابری و مرمت گردد.
قسمت کشش دهنده و راهنمای نخ با پارچه مرطوب تمیزکاری شود و چنانچ لازم بود با آب گرم شسته و خشک شود در آغاز کار هر شیفت ماشین چله پیچی باید سر ماشین (مسئول قسمت) کنترل شود، قسمتهای کنتور، ترمزها، نخ مصرفی، تعداد بوبین نخ روی قفسه، قسمت کشش دهنده، قسمت توقف اتومات و غیره مورد بازدید قرار گرفته و با هر نوع اشکالی که مواجه شد آن را گزارش نماید.
در پایان هر شیفت باید کارگر پای ماشین، دستگاه را یا به کارگر شیفت بعد یا به مسئول قسمت تحویل دهد.
5- نخ کشی برای تولید پارچه بر روی ماشین بافندگی لازم است طرح بافت پارچه، نوع نخ کشی از میل میلک های وردهای ماشین بافندگی و همچنین طریقه فرمان به وردها توسط نقشه ضربه به صورت یک مجموعه بر روی کاغذ نقشه ترسیم شود.
این سه جز کاملا با یکدیگر در ارتباط هستند، به طوریکه با شناخت یک جزء اجزا دیگر را می توان مشخص نمود.
نخ کشی یا چله کشی نخ های تار وقتی که روی ماشین بافندگی قرار می گیرند باید از داخل لامل ها، میل میلکهای وردها و شانه طبق طرحهای مخصوص رد شوند.
در حالی که کلیه مشخصات چله جدید از نظر نوع نخ ، تعداد سرنخ، طرح بافت و تراکم تار با چله قدیمی که روی ماشین بافندگی بوده است یکسان باشند می توان توسط ماشین گره زنی این دو چله را به هم گره زد و نیازی به نخ کشی مجدد نیست.
عمل نخ کشی را می توان به صورت غیراتوماتیک توسط دو نفر انجام داد.
بدین ترتیب که کارگر کمکی پشت دستگاه زیرنخهای تار می نشیند و از یک طرف چله تک تک نخ ها را به ترتیب روی قلابی که به دست کارگر چله کش یا طراح که در دو طرف مقابل وردها قرار دارد و قلاب را طبق چله کشی از داخل میل میلک رد می شود.
محل نخ کشی از کلیه میل میلک ها طبق نقشه چله کش باید رد شود.
سپس توسط همین دو نفر عمل عبور دادن نخهای تار از شانه بافندگی انجام می شود.
تعداد نخی که از شانه بافندگی عبور می کند بستگی به تراکم نخ تار، شانه بافندگی و نوع طرح بافت دارد.
امروزه این اعمال کلا توسط ماشین و به طور اتوماتیک انجام می شود.
منظور از نخ کشی تعیین تعداد حداقل وردها و میل میلک ها مورد نیاز برای بافت و هم چنین چگونگی تقسیم نخ های تار بر روی میل میلک وردهای ماشین بافندگی می باشد.
حداقل ورد مورد نیاز بافت برابر است با تعداد حرکت های متفاوتی که در نخ های تاریک راپورت بافت وجود دارد.
به عبارت دیگر برای هر نخ تار راپورت بافت که بافتی متفاوت از دیگر نخ های تار دارد، یک ورد جداگانه به کار می رود.
به طور مثال برای بافت طرح تافته بادو نخ تار در راپورت بافت، حداقل به دو ورد نیاز است.
در صورتی که این پارچه دارای 1000 نخ تار باشد می بایست از میل میلک های هر ورد 500 نخ تار عبور داده شود.
لازم به توضیح است که وقتی تراکم نخ های تار زیاد است، به منظور جلوگیری از سنگین شدن وردها و همچنین ممانعت از پارگی نخهای تار که به دلیل نزدیک بودن بیش از حد میل میلک ها اتفاق می افتد، می بایست تعداد بیشتری ورد مورد استفاده قرار گیرد.
به عبارت دیگر نخهای تاری که در راپورت حرکت یکسان دارند و دارای یک بافت می باشند از 2 یا 3 و حتی 4 ورد مختلف کشیده شوند.
روشهای متعادل نخ کشش به شرح زیر است: نخ کشی ساده یا مستقیم نخ کشی جناغی( زیکزاگ) نخ کشی جهشی نخ کشی چند دستگاهی نخ کشی ترکیبی نخ کشی مستقیم( ساده یا ردیف) در این نوع نخ کش نخ های تار به ترتیب از چپ به راست و یا از راست به چپ در امتداد خط میانی(z، ویار s) به ترتیب از ورد اول تا آخر و با بالعکس نخ کشی می شوند.
در این سیستم تعداد وردهای مورد نیاز برابر با تعداد نخ راپورت تاری است.
اولین نخ تار از داخل اولین میل میلک ورد اول، دومین نخ تار از داخل اولین میل میلک ورد دوم عبور داده می شود و به همین ترتیب تا آخرین نخ تار راپورت نخ کش انجام می شود.
این نوع نخ کشی در مواردی استفاده می شود که تعدادورداز 10 عدد تجاوز نکند.
شکل 5-1 نخ کشی مستقیم نخ کشی جهشی در این نوع نخ کش ترتیب نخ های تار از یک ورد به ورد دیگر جهشی صورت می گیرد این جهش ممکن است از قاعده معینی پیرو ی کند و یا اینکه بی قاعده باشند.
از این سیستم در مواقعی که تعداد نخ های تار زیاد و تراکم تاری زیاد باشد استفاده می شود.
شکل 5-2 نخ کشی جهشی نخ کشی چند دستگاهی مجموعه وردها به دو یا چند گروه تقسیم می شوند.
تعداد وردهای دستگاهها ممکن است یکسان و یا متفاوت باشد.
پس از مشخص شدن تعداد دستگاهها، نخ های تار به صورت تکی یا گروهی با یک نوع نخ کش و یا نوع نخ کش های متفاوت از دستگاهها نخ کشی می شوند.
این نوع نخ کش معمولا برای بافتهای دوبل، دورو، مخمل بافی و برای بافت هایی که از چند اسنوتار و چند بافت با کشش های مختلف استفاده می شود.
نخ کش جناغی این نوع نخ کش در بافت های قرینه مانند بافتهای جناغی، لوزی و...
به کار می رود با توجه به نوع بافت، نوع نخ کشی مشخص می شود.
در نخ کشی جناغی ممکن است نخ های تار به صورت 7 و یا 8 نخ کشی شوند.
شکل 5-3 نخ کش جناغی 5.نخ کشی ترکیبی: چنانچه طرح بافت مورد نظر ترکیبی از چند بافت مختلف باشد، نخ کشی طرح نیز می بایست ترکیبی از نخ کشی های مناسب هر نوع بافت باشد.
یکی از خصوصیات این طریقه نخ کش کاهش یافتن تعداد وردهاست و برای بافت های کرپ به کار برده می شود.
شکل 5-4 نخ کشی ترکیبی محاسبات مربوط به شانه: شانه در ماشین بافندگی فاصله بین نخ های تاررا مشخص می کند شانه های معمولی که در بافندگی مصرف می شوند معمولا از تیغه های استیل ساخته شده اند که در دو طرف آنها باندپیچی شده و ممکن است از نوع قیری یا فلزی باشند.
ضخامت تیغه های فلزی و فاصله بین آنها تراکم تار در پارچه را مشخص می کند.
( هم چنین تعداد سرنخ در یک دندانه شانه).
از دو سیستم شماره گذاری برای شانه استفاده می شود.
تعداددندانه در واحد طول شانه