پیش گفتار
رشد جمعیت، افزایش تنوع نیازهای جوامع انسانی بدنبال خود افزایش تولید و پسماندهای زاید را در بر داشته است.
برخی از این پسماندهای زائد، خطرناک بوده، در مقادیر ناچیز خود می توانند اثرات مخرب بهداشتی و محیطی را پدیدار سازند.
سالانه در جهان 400 میلیون تن مواد زائد خطرناک تولید می شود.
که از جمله می توان به مواد آلی پایدار نظیر و مشتقات آنها اشاره نمود.
این مواد اگر چه در ابتدای تولید خود در سال 1930 به دلیل داشتن خواص منحصر بفرد از جمله پایداری زیاد، ظرفیت گرمای ویژه بالا، ثابت دی الکتریک بالا، خورندگی بسیار کم، فشار کم، اشتغال پذیری اندک و هدایت الکتریکی اندک رفع نیازهای صنعتی را سبب شدند لیک با گذشت زمان اثرات مخرب آنها بر فواید آنا فایق آمده و کاهش وزن، ضعیف سیستم ایمنی بدن و تغییر غیر عادی ژنتیکی و ایجاد سرطان در انسان و جانوران می شوند.
با گذشت زمان و پیدایش اثرات سوء ناشی از بی توجهی برخورد اصولی با پسماندهای خطرناک، کشورهای عمده تولید کننده را بر آن داشت تا قوانین و مقرراتی را در رابطه با حمل ونقل و دفع این مواد تنظیم تا کنترلی اصولی بر آنها صورت گیرد.
بدین ترتیب برخورد با پسماندهای خطرناک بعد بین المللی پیدا نمود و راهکارهای جهانی جهت رفع مشکلات ناشی از آنها پیشنهاد گردید.
اولین مقررات تدوینی جهت کنترل ضایعات خطرناک در سال1980 توسط کشورهای عضو بازار مشترک اروپا به مرحله اجرا درآمد.
خط مشی و اصول پیشنهادی توسط برنامه های محیط زیست سازمان ملل(UNEP) در سال 1987 در قاهره به منظور اعمال مدیریت زیست محیطی مواد زائد سمی و خطرناک مورد قبول کشورهای شرکت کننده واقع شد.
همچنین در ماه مارچ سال 1989 معاهده بازل در کشور سوئیس به منظور کنترل حمل و نقل برون مرزی ضایعات زیان آور توسط 35 کشور شرکت کننده به امضاء و در تاریخ 5 مه 1992 لازم الاجرا درآمد.
کشور جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 15 دی ماه 1371 به کنوانسیون بازل ملحق و از تاریخ 16 فروردین 1372 کنوانسیون در مورد ایران لازم اجرا شده است.
طبق این معاهده ورود و صدور مواد زائد خطرناک توسط کشورها تابع قوانین و مقرارت خاصی میباشد.
از آنجایی که لازمه حفاظت از محیط زیست داشتن اخلاق زیست محیطی (مجموعه رفتارهایی که رعایت آنها در تولید، مصرف و دیگر شئون زندگ منجر به کمترین صدمات و ضایعات زیست محیطی شده ضمن آنکه اساس زندگی را با مشکل مواجه نمی سازد) می باشد تا امکان صیانت از محیط زیست در جامعه فراهم شود.
چرا که در غیر اینصورت پیشرفته ترین قوانین و مقررات، پاک ترین فن آوریها و پیشرفته ترین پژوهشها نیز نمی تواند جوامع را در دراز مدت به سمت توسعه ای پایداری رهنمون سازد.
دفع اصولی مواد زائد مشتمل بر رعایت نکانت فنی از محل تولید تا محل دفع می باشد که می بایست با روشی فنی و اصولی و بر اساس دست یافته های علمی صورت گیرد تا سبب کاهش اثرات زیانبار شود.
از آنجایی که مدیریت و برخورد با مواد زائد خطرناک شناخت هر چه بیشتر آنها را می طلبد کتاب حاضر با استفاده از توصیه های دبیر خانه پیمان بازل به منظور آشنایی با مواد زائد خطرناک تهیه شده است.
امید است با شناخت هر چه بیشتر آلایندهای محیط زیست با برخوردی اصولی نسبت به حفظ بهداشت عمومی و حراست از طبیعت زیبای ایران زمین و کره مسکون کوشا بود.
انتخاب محل دفن
برای انتخاب یک محل، مثلاً احداث محلی برای دفن مواد زائد خطرناک باید محلهای متعدد و نیز نکاتی مانند عوامل جغرافیائی و هیدرولوژیکی محل، طراحی محل دفن ، نوع عملیات زهکشی سیستم پوششی و روشهای پایش آبهای زیرزمینی را تحت تأثیر قرار می دهد.
بعلاوه درجه توسعه شهری (از نظر درجه بندی شهر در چه رتبه ای قرار دارد) و نزدیکی آن به محل دفن باید مد نظر قرار گیرد.
چنانچه مرکز شهر به محل دفن نزدیک باشد.
باید برای کاهش دادن اختلالات ناشی از دف
بعلاوه درجه توسعه شهری (از نظر درجه بندی شهر در چه رتبه ای قرار دارد) و نزدیکی آن به محل دفن باید مد نظر قرار گیرد.
باید برای کاهش دادن اختلالات ناشی از دفن تقدامات بیشتری انجام گیرد.
اثرات محل دفن بر مناظر و سیستم های فاضلاب (آلودگیهای ناشی از شیرابه ، آلودگی صوتی ، بو، انگل ها، حیوانات مردارخوار) و اشکال در حمل و نقل از اینگونه اختلالات می باشند.
برای مواقعی مانند نشت گاز و یا وقوع سایر حوادث باید با دقت زیادی برنامه آمادگی اضطراری تدوین شود.
اولین گزینه در سلسله مراتب مدیریت مواد زائد ، کاهش مقدار آن است این کاهش که با دفع در زمین در ارتباط است، از طریق جلوگیری از تولید زباله، به حداقل رساندن تولید آن و سایر امکانات فی میسر می شود.
در فصل بیست UNCED از برنامه کار 21 تصریح شده است که جلوگیری از تولید مواد زائد خطرناک و بازسازی اماکن آلوده شده موضوعات کلیدی در مدیریت صحیح زیست محیطی می باشند.
انجام هر دو مورد مستلزم داشتن دانش، افراد مجرب، امکانات ، منابع مالی و توانائی علمی فنی خواهد بود.
انواع محل دفن معمولا در عمل سه وضعیت وجود دارد: محلهای دفن قدیمی و تعطیل شده (Historic Closed Sited) مدیریت مشکلات مربوط به این نوع محلهای دفن تحت تأثیر عوامل متعددی می باشد: میزان اطلاعات مربوط به مواد زائد تخلیه شده، تجارب گذشته مدت زمانی که از تعطیلی محل سپری شده از جمله این عوامل میباشند.
محلهای دفن بعد از اوائل دهه 1960 بیشترین مشکلات را دارند.
همچنین نوع اقدامات بازسازی و مراقبتهای بعدی در صورتی که قبلا در این محلها انجام شده باشد از دیگر عوامل موثر می باشند.
محلهای دفن قدیمی ولی فعال (Historic, Still Operating) چگونگی مدیریت موثر مشکلات این نوع محلها نیز تحت تأثیر برخی عوامل می باشند.
میزان اطلاعات مربوط به مواد زائد تخلیه شده در گذشته مدت دریافت جواز قبل و بعد از اوائل دهه 1960 ، تغییر در ماهیت مواد زائد تخلیه شده از این قبیل عوامل می باشند.
محلهای دارای پوشش گیاهی (Green Field Sites) این نوع محلهای دفع متناسب با مواد زائد مورد عمل ترتیب داده می شوند و با مجوزهای خاص و یا شرایط تعیین شده بهره برداری می گردند.
حاصل آنها محلهائی است که با مرحله بندی (فازبندی) قابل بازسازی می باشد.
بهره برداری چنین محلهای دفع اگر تحت مدیریت کارا و مطمئن انجام گیرد، عملیات بهره برداری، بازسازی و مراقبت های بعدی با مشکلات کمتری توام خواهد بود.
مشخصات محل دفن مواد زائد خطرناک در احداث محل دفن مواد زائد خطرناک موارد متعدد ژئوفیزیکی و هیدرولوژی محل باید مورد توجه قرار گیرد.
شرایط ژئوفیزیکی و هیدرولوژی محل تأثیر زیادی بر حفظ محیط زیست محل دفن، طراحی محل دفن، نوع لایه پوششی، شبکه زهکشی و نصب پایشهای آب زیرزمینی دارد.
بعلاوه درجه شهری و نزدیکی آن به محل دفن باید مد نظر قار گیرد.
هنگامی که محل دفن در نزدیکی مرکز شهر باشد برای کاهش اختلالات اجتماعی ناشی از محل دفن باید اقدامات ویژه ای صورت گیرد.
اینگونه اختلالات عبارتند از تاثیراتی بر روی زیبایی محیط، سیستم های فاضلاب، میزان سر و صدا، بو و ترافیک .
همچنین برای تهیه و تدوین برنامه آمادگی اضطراری برای حوادثی مانند نشت گاز و سایر حوادث ، توجه زیادی باید صورت پذیرد.
2- اهمیت مسئله مواد زائد سمی و خطرناک طبق برآوردی که بعمل آمده است (AMBIO, 1988) میزان ضایعات مضر تولیدی در اثر فعالیت صنایع در جهان رقمی بالغ بر 370 میلیون تن در سال تخمین زده شده که اکثر این ضایعات توسط صنایع ذوب فلزات ، ماشین سازی، صنایع شیمیایی، کاغذ سازی حاصل می شود.
بعنوان مثال سالیانه در ایالات متحده آمریکا 60 میلیون متر مکعب مواد زائد خطرناک تولید شده که بیشترین میزان آن مربوط به صنایع شیمیایی و ماشین سازی می باشددر رابطه با مسایل زیاد و متعددی موجود بوده که در اینجا فقط به ذکر معدودی از آنها که جنبه تاریخی دارند اکتفا می شود: مسمویت گروه کثیری از مردم ژاپن و ابتلا به بیماری میناماتا (Minamata) در اثر تغذیه از ماهیان آلوده به ترکیبات جیوه در سال 1956 که این امر به دلیل ورود ضایعات شیمایی حاوی ترکیبات جیوه به خلیج میناماتا رخ داد.
بسته بندی شدن سواحل تفریحی دریای ایرلند در بریتانیا بعلت ورود ضایعات حاوی ماده سمی سیانور در سال 1973 کشتار هزاران ماهی در رودخانه ولز (بریتانیا) بعلت ضایعات سمی به آن در سال 1974 .
آلوده شدن شیر گاوهای منطقه ولز (بریتانیا) به ماده زیان آور PCBs در اثر دفن ضایعات این ماده در منطقه مذکور در سال 1974 نشت گازهای سمی حاصل از دفن غیرقانونی و پنهانی ضایعات سمی به داخل منازل مدارس منطقه ای در حومه نیویورک بنام Love canal در سال 1978 که منجر به کشته و مصدوم شدن عده بیشماری از مردم و تخلیه منازل و اماکن شد.
طبق بندی مواد زائد زیان آور الف- طبقه بندی بر اساس نحوه تولید ضایعات بیولوژیک – منشاء تولید این ضایعات بیمارستانها ، درمانگاهها ، مراکز تحقیقات پزشکی و درمانی و بیولوژیک بوده و توانائی آلوده ساختن موجودات زنده تولید سم یا Toxin از خواص بارز این ضایعات می باشد.
2-ضایعات شیمیایی – که عمدتا در اثر فعالیت صنایع و کارخانجات تولید شده به چهار زیر گروه تقسیم می شوند: مواد آلی مصنوعی، نمکها، اسیدها، بازها و فلزات.
3- ضایعات رادیو اکتیو- به موادی که اشعه یونیزه از خود ساطع نمایند رادیو اکتیو اتلاق شده و در اثر تماس مداوم با تشعشات آنها ضایعات و صدماتی را در ارگانیسم های زنده بوجود می آورند.
مواد رادیو اکتیو از این رو قابل توجه اند که قادرند طی زمانهای بسیار طولانی پایدار بمانند.
نیروگاههای هسته ای، مراکز تحقیقات و کاربرد هسته ای جهت مقاصد مختلف پزشکی، دندان پزشکی، کشاورزی و تسلیحات از جمله منابع مولد این ضایعات می باشند.
ب- طبقه بندی بر اساس نحوه تأثیر ماده زائده زیان آور 1- مواد قابل انفجار (Explosive) 2- مواد اکسید کننده (Oxidizing) 3- مواد قابل اشتعال (Imflammable) 4- مواد محرک و سوزش آور (Irritating) 5- موا د زیان آور (Harmful) 6- مواد سرطان زا (Carcinogenic) 7- مواد خورنده (Corrosive) 8- مواد بیماری زا (Infectious) 9- مواد مسمومیت زای محیط (Ecotoxic) 10- مواد جهش زا (Mutagenic) راهنمای فنی در خصوص جمع آوری حمل و نقل مواد زائد خطرناک تالیف: دکتر سید هادی خاتمی مهندس حمیرا اخکاری مقدمه جمع آوری و حمل و نقل یکی دیگر از مراحل مدیریت موادز ائد سمی و خطرناک بشمار می رود.
تولید مواد زائد خطرناک شخص یا مکانی است که اولین باعث و بانی ایجاد و تولید مواد زائد خطرناک است و تولید کننده موظف است ککه مواد زائد سمی و خطرناک تولید شده را به گونه ای مطابق با ملاحظات زیست محیطی دفع نماید و در صورتی که در محل تولید امکانات و مجوز نصفیه و دفن را نداشته باشد مجاز به حمل و نقل به محلی است که برای این مراحل آماده شده است.
تولید کننده مسئولیت خطیری در حمل و نقل این مواد حتی زمانی که به محل دفع نهایی می رسد، نمودار 1- مراحل مربوطه در این خصوص را نشان می دهد.
نمودار (1) مراحل تولید تا دفع مواد زائد خطرناک جمع آوری جمع آوری عبارت است از برداشتن مواد زائد از محل تولید و بارگیری آن در وسایل نقلیه موفقیت یک سیستم جمع آوری بستگی به انتخاب تجهیزات مناسب دارد.
هرچه بیشتر عملیات جمع آوری مکانیزه شود احتمال بروز خطرات نیزکاسته خواهد شد.
بر طبق برخی بررسی ها، در حدود 80 درصد کل مخارج مدیریت مواد زائد مربوط جمع آوری مواد برآورد شده است .
فاکتورهایی که در سازماندهی یک سیستم جمع آوری دخالت دارند عبارتند از: روش جمع آوری نوع تجهیرات و تاسیسات مورد استفاده تشکیل و ترکیب نیروی انسانی کارآمد جمع آوری در هنگام جمع آوری مواد زائد خطرناک باید در نظر داشت که غالبا حوادث در محل بارگیری و بارگذاری رخ می دهند.
بنابراین توجه و انتخاب روش های مناسب می تواند نقش شایان توجهی در جلوگیری از بروز حادثه و پیامدهای زیست محیطی آن ایفا کند.
بطور کلی کلیه کلاحظاتی که در هنگام نگهداری مواد در محل تولید در نظر گرفته می شود مانند مسائل مربوط به ظروف نگهداری، مخازن و محل مربوطه در برگیرنده ملاحظاتی در رابطه با جمع آوری و حمل نیز خواهند شد.
(مراجعه شود به نشریه شماره 3 دفتر بررسی آلودگی آب و خاک) در زیر نکاتی که باید هنگام جمع آوری و بارگیری مواد زائد سمی و خطرناک مد نظر قرار گیرد ارائه می گردد: خاموش بودن موتور کامیون در هنگام توقف در محل بازرسی مسائل فنب خودرو از جمله وضعیت چرخ ها، قرار گرفتن در محل تراز ( نه سراشیبی).
بازرسی داخل کامیون از نظر وجود مواد نشتی یا تراوش شده در محفظه بارگیری.
بازرسی از نظر پخش بوی خاص و عجیب در محفظه .
در اختیار بودن اطلاعات لازم جهت مقابله با بروز حوادث ناخواسته و مقابله با خطر آن.
حمل و نقل محموله بلافاصله پس از بارگیری و جلوگیری از طولانی شدن مدت توقف در محل.
به کار گیری افراد آموزش دیده در زمینه کار با مواد زائد سمی وخطرناک و تعلیم افرادی که فاقد این اگاهی هستند.
حمل و نقل حمل و نقل عبارت است از بارگیری مواد ازمحل تولید به محل دفع نهایی با وسایل حمل و نقل از قبیل وسایل نقلیه موتوری، راه آهن ، کشتی و هواپیما که معمولا برای حمل موارد از سیستم های هیدرولیکی استفاده می شود مانند انواع بالابرهایی که در کامیونهای حمل بکار گرفته می شود.
در این مرحله باید سه مرحله زیر به ترتیب رعایت گردد.
آماده شدن برای انتقال موادزائد خطرناک که شامل شناسائی و توجه به بسته بندی، برچسب ها ومواد هشدار دهنده است (این مرحله در واقع مطابق با شرایطی است که باید در هنگام انبار نمودن این مواد در نظر گرفته شود).
تکمیل برگه مشخصات مواد زائد خطرناک که قرار است حمل گردد.
تهیه گزارش انجام فعالیت حمل و نقل و ارائه آن به مسئولین مربوطه جدول (1) خلاصه ای از پرسش های مربوط در این زمینه را ارائه می دهد: جدول (1) پرسش های کلیدی مربوط به حمل و نقل مواد زائد حطرناک همانگونه که ملاحظه می شود تولید کنندگان مواد زائد خطرناک و همچنین مراکز خدماتی مسئول حمل آن باید بتوانند اطلاعات لازم و موجود در زمینه خطرناک مورد نظر را حتی الامکان جمع آوری نمایند.
این اطلاعات هرچند ناقص باشد می تواند بتدریج تکمیل شده و در نهایت روشهای مدیریت حمل و نقل این مواد را تصحیح نموده و یا بوجود آورد.
ارزیابی اثرات زیست محیطی روشهای مختلف دفن زباله، باعث پیشگیری آلودگیهای آبهای سطحی و زیرزمینی ، تغییرات کاربری زمین، الودگی هوا، صدا ، تخریب زیستگاه های بیولوژیکی، گونه های در خطر انقراض، بناها و مناطق تاریخی، باستانی و نیز برهم خوردن خصوصیات اجتماعی- اقتصادی، شامل جمعیت، حمل و نقل، بهداشت و امنیت می شود.
اجرای ارزیابی در قالب مطالعات اولیه، شامل بررسی در خصوص مسایل جمع آوری ، آنالیز اطلاعات مربوط به روشها و مکان دفع قوانین و ضوابط زیست محیطی می باشد.
تاکید این مطالعات با هدف افزایش کیفیت، تا حد امکان بوده و با ارائه گزینه ها و الگوهای مختلف ، اثرات سوء خواسته و یا ناخواسته ناشی از عملیات را کاهش می دهد.
موضوعات مطرح شده در مقاله، حاضر ، مراحل مختلف مدیریت مواد زائد جامد را مورد ارزیابی قرار داده و اثرات زیست محیطی روشهای مختلف دفع تحلیل می گردند.
نمونه موردی در این مطالعه ، ارزیابی جایگاه های دفن مواد زائد خطرناک می باشد که از طریق 1 پیشنهادی عملکرد فنی یک چهار چوب روش شناختی علمی ارائه می گردد.
فرآیند متنوع تولید انواع مواد زائد جامد در جهان، روز به روز پیچیده تر و غامضتریم شود.
سالانه میلیونها تن از موادی که زائد محسوب می گردند دور ریخته شده و در ترکیبات آنها می توان مقادیر زیادی از مواد زائد خطرناک و سمی ، نظیر جیوه، باطری ، ترکیبات سرب چراغهای نئون مواد سمی شیمیایی، پاک کننده های مورد استفاده در منازل رنگها و مواد مقاوم کننده چوب را به سهولت مشاهده نمود.
تداوم افزایش مواد زائد خطرناک و کمبود مناطق تخلیه آنها همه، کشورهای جهان را در معرض خطر و نگرانیهای اساسی قرار داده است.
تا سال 1988 بیش از 80 درصد انواع مواد زائد جامد تولید شده در ایالات متحده آمریکا در 5500 جایگاه دفن، تخلیه شده است.
در سال 1987 حدود 535 جایگاه تعطیل گردیده و براوردها نشان می ده د که تا سال 2009 میلادی ، حدود 80 درصد از بقیه، آنها نیز به سبب تکمیل ظرفیت، از بهره برداری خارج خواند شد.
مشکل فعلی به دلیل وضع قوانین ، مقررات و الودگیهای ناشی از فعلیت این مراکز است.
لیکن آن چه بیش از همه نگران کننده است ، وضعیت جایگاه های دفن مواد زائد خطرناک و کنترل آنها می باشد.
هر چند تاکنون 1236 جایگاه پذرینده این مواد شناسایی شده اند لیکن برآورد می شود که بیش از 31500 محل دیگر نیز در ایالات متحده امریکا وجود دارد.
گزارش اداره ارزیابی صنعت این کشور مسان می دهد که حدود 25 درصد از کلیه جایگاه های دفن ، پذیرای مواد زائد خطرناک هستند .
یا با توجه به خطرات ناشی از تخلیه مواد زائد خطرناک و سمی در جایگاه های دفن اخیرا اهمیت انتشارات آلودگیهای آنها علی رغم کاربرد روشهای مهندسی دفع و کنترل زیست محیطی مکان یابی و طراحی این محل ها از دیدگاه ارزیابی مورد توجه واقع گردیده است.
مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی ، اساس و مبنای تصمیم گیری در انتخاب جایگاه ، طراحی و بهره برداری از آن را شکل می دهد.
استفاده از آن را شکل می دهد.
استفاده از این روش علمی نوین به عنوان یک فرایند و در قالب یک متن نوشته شده، خلاصه ای از نتایج اثرات زیست محیطی را در قوانین و ضوابط ارائه می نماید.
استفاده از این فرآیند باید در چهار چوب قوانین کشوری و منطقه ای به کار گرفته شود.
مقاله حاضر، با تشریح فعالیتهای اصلی و کلیدی در رابطه با یک نمونه مطالعه ، اثرات زیست محیطی جهت یک جایگاه دفن مواد زائد خطرناک بوده و یک سازماندهی مطالعاتی را در یک چهارچوب روش شناختی ارائه می نماید.
3-چهارچوب روش شناختی در ارزیابی اثرات زیست محیطی جایگاه های دفن مواد زائد خطرناک روشهای متعددی در ارزیابی اثرات زیست محیطی جایگاه های دفن مواد زائد خطرناک وجود دارد در فرایند خطرناک وجود دارد در فرایند مطالعاتی بر اساس دستیابی به داده ها و اطلاعات قابل دسترسی و سازندهای محیطی، و نیز قوانین و ضوابط موجود، بهینه ترین و مناسبترین روش به کار گرفته می شود.
پیش از آغاز مطالعات، یک چهارچوب روش شناختی جهت نیل به تداوم بررسی ها ضروری می باشد.
شبکه روش شناختی، مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی در یک جایگاه دفن مواد زائد خطرناک را نشان می دهد.
با شناخت روش، موارد و ملاحظات اساسی و مهم از طریق یافتن پاسخ جهت پرسشهای تعیین شده زیر مطرح می گردد: الف: زیست محیطی – ارتباط منابع ب: بهره برداری د: عوامل اجتماعی – فرهنگی هـ: تأثیر بر سلامتی چنین عملکردهایی در رابطه با چهارچوب روش شناختی در 5 مرحله و 10 عملکرد به شرح زیر خواهد بود: جایگاه پیشنهادی جه جایگاه مواد زائد خطرناک: عملکرد اول: جمع آوری و ارائه اطلاعات و داده ها در خصوص محل، جایگاه های پیشنهادی و دیگر روشهای دفع عملکرد دوم: تعیین نیازهای اداری و نهادی، جهت جایگاه دفن عملکرد سوم: تشریح اثرات بالقوه زیست محیطی موثر در جایگاه 7- محیط زیست تحت تأثیر عملکرد چهارم : تهیه و آماده نمودن شرح زیست محیطی (محیط زیست فیزیکی، شیمیایی، اجتماعی در یک یا چند جایگاه تحت بررسی که مورد تأثیر واقع خواهند شد).
پیش بینی اثرات و تفسیر آنها: عملکرد پنجم : تشریح و تفسیر کمی اثرات زیست محیطی در جایگاه دفن.
عملکرد ششم: تشریح اثرات پیش بینی شده.
عملکرد هفتم : شناسایی و معرفی محاسبات کاهش اثرات ناخواسته.
تصمیم گیری (انتخاب): عملکرد هشتم : تجزیه و تحلیل هزینه- منفعت در انتخاب جایگاه پیشنهادی، طراحی جایگاه دفن و ارائه راهبردهای بهره برداری.
عملکرد نهم: آماده نمودن و تهیه گزارش فنی جهت تبیین مطالعه، ارزیابی اثرات زیست محیطی .
5- نظارت زیست محیطی: عملکرد دهم: طرح و اجرای برنامه، نظارت زیست محیطی مناسب با تاکید بر اثرات مشخص شد.
فهرست مطالب عناوین صفحه پیش گفتار 1 انتخاب محل دفن 3 مقدمه 9 جمع آوری 10 حمل و نقل 12 تولید کننده مواد زائد خطرناک 14