واژه تعلیم و تربیت از دیدگاه اسلام
علم از زبان قرآن و حدیث – تعریف تعلیم – جایگاه تربیت و مقایسه آن با تعلیم
مقایسه تعلیم و تربیت بر اساس بینش اسلامی
تعریف آموزش – تعریف پرورش - اهداف رفتاری در برنامه ها و فعالیتهای تربیتی
چند نمونه از فعالیتهای تربیتی رسمی در مدارس 1
مقدمات و عوامل پیدایش طرح
نمونه هایی از آثار تربیتی نماز جماعت – اهداف مربوط به جماعت در نماز
روش ایجاد انگیزه و علاقه به شرکت در نماز جماعت – روشهای احکام و آداب نماز جماعت
(مقدمه)
با سلام و درود بر روح پاک شهدای صدر اسلام به ویژه شهدای هشت سال دفاع مقدس و با سلام و درود بر دست اندرکاران امر تعلیم و تربیت مطالب طرح جامعه نظام تربیتی در مدارس جمهوری اسلامی ایران به صورت تحقیق گردآوری کرده ام تدوین و اجرای این طرح بصورت مجموعه برنامه ها و فعالیتها و شامل مراحلی است که توضیح و پیرامون آنها در صفحات بعدی آمده است و هر یک از آن مجموعه ، ماموریتهای خاصی را در تدوین و اجرای طرح جامع نظام تربیتی به عهده دارد. از خداوند منان خواستارم که هر یک از این طرح ها در نظام مقدس آموزش و پرورش اجرا شود و در پایان ارزوی صحت و موفقیت برای تمامی خدمتگذاران نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را از خداوند متعال خواستارم
و السلام
مراحل طراحی و تدوین نظام تربیتی در مدارس جمهوری اسلامی
مرحله اول-تعیین اهداف و اصول تربیتی
اولین و مهم ترین قسمت طرح ، بررسی و شناسایی اهداف و اصولی است که مکتب تربیتی اسلام در قرآن کریم و گفتار رسول خدا (ص) و خاندان او ارائه فرموده است. انجام این وظیفه بر عهده مجموعه کتبی است که تحت عنوان مبانی تربیت و تعلیم اسلامی توسط نگارنده تدوین شده و در حال تکمیل است. آنچه در کتب مذکور است ، تجسم عینی و عملی تبلور دستور رسول خدا (ص) مبتنی بر تمسک به تلقین ، یعنی کتاب الله و اهل بیت عترت و طهارت و اصول تفکر و نهادهای فکری و رهنمودهای حضرت امام خمینی – رضوان الله تعالی علیه – در امر تعلیم و تربیت بر اساس مکتب اسلام است.
مرحله دوم- شناسایی استعدادها و نیروهای موجود در انسان
تحقق این مرحله نیز به عهده مجموعه کتب مبانی تعلیم و تربیت اسلامی می باشد که در آن استعدادها و نیروهای انسان را مطابق با آنچه که متون اسلامی معرفی نموده است بررسی و شناسایی می کند ، تا استعدادها و توان بالقوه انسان در دستیابی به اهداف عالیه تربیت انسانی شناسانده شود.
مرحله سوم- کیفیت رشد نیروهای انسان و مراحل آن
مرحله سوم از تدوین و تبیین طرح جامع نظام تربیتی ، عبارت است از شناسایی کیفیت و مراحل رشد استعدادها و نیروهای انسان و مراحل و موانع رشد و همچنین نیازهای انسان در هر یک از مراحل رشد که تحقق این مرحله نیز بر عهده کتب مبانی تعلیم و تربیت اسلامی می باشد. مجموعه کتب مبانی تعلیم و تربیت اسلامی در سه مرحله فوق ، مفاهیم قرآنی و روایی و تبدیل به آنها به متونی که زمینه های اساسی و ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران را از دیدگاه قرآن و اهل البیت و مربی معاصر و تربیت شده ، مکتب قرآن و عترت حضرت امام خمینی (ره) معرفی می نماید. در مجموعه مبانی تعلیم و تربیت اسلامی ، بایدهای تعلیم و تربیت ، یعنی اهداف ، اصول ، عوامل ، موانع تربیت ، استعدادها ، نیروها مراحل رشد و کیفیت رشد آنها مطرح می شود و خلاصه آن دو نیز در کتاب طرح جامع آمده است که مشروح آن در کتابی مستقل تدوین و تقدیم خواهد شد.
مرحله چهارم – شناسایی رفتارهای مطلوب
چهارمین مرحله از تدوین نظام تربیت اسلامی ، معرفی آن دسته از رفتارهایی است که در اسلام به عنوان رفتارهای مطلوب ، اخلاق حسنه و ملکات انسانی و الهی مطرح است ، همچنین رابطه آنها با اهداف و اصول و کیفیت مراحل رشد نیروهای انسانی ، از دیگر وظایف مجموعه کتبی است که تحت عنوان طرح جامع نظام تربیتی مدارس جمهوری اسلامی ایران تدوین شده است.
مرحله پنجم- تعیین هدفهای رفتاری
در این مرحله از طرح ، رفتارهای مطلوب پس از بررسی دسته بندی شد ، و تحت عنوان جامع ترین و کلی ترین عناوین معرفی خواهد شد ، تا به عنوان رفتارهای تربیتی و هدفدار و نیز شاخه ها و معیارهای اصلی ارزیابی شده و مورد نظر قرار گیرد . معرفی مجموعه ای که در آن حصول به هدفهای رفتاری به صورت برنامه ریزی کلان ، در سطح آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران قابل تحقق بوده وجایگاه مراحل مختلف را نسبت به هم مشخص و نمودار آن را ترسیم نماید ، در این جایگاه به عنوان طرح جامع نظام تربیتی نامیده شده است.
مرحله ششم- تدوین برنامه ها
ششمین مرحله از مراحل طرح جامع نظام تربیتی ، تدوین برنامه های تربیتی و برنامه ریزی های مربوط به آن می باشد. در این مرحله ، کلیه فعالیتهای آموزشی و پرورشی ، اعم از رسمی و غیر رسمی و نیز فعالیتهای محیطی و خانوادگی و وسایل ارتباط جمعی بررسی و فهرست می شود تا هرگونه فعالیت و برنامه ای که برای تکمیل و وصول به اهداف تربیت اسلامی ضروری می باشد به آنها اضافه شود.