رسانه ارتباطی متداول دیگر، کابل هممحور است که اغلب coax نامیده میشود. محافظ آن بهتر از جفتِ تابیده است، لذا در فواصل طولانیتر با سرعتهای بیشتری کار میکند. دو نوع کابل هممحور به طور گسترده به کار میروند. یک نوع ( کابل 50 اهمی ) معمولاً برای انتقال دیجیتال به کار میروند و نوع دیگر ( کابل 75 اهمی ) معمولاً برای انتقال آنالوگ و تلویزیون کابلی به کار میرود و با حضور اینترنت که از کابل استفاده میکند، اهمیت آن بیشتر میشود.
کابل هممحور متشکل از سیم مسی راست به عنوان هسته است که توسط مادهای عایق محاصره شده است. عایق توسط رسانای استوانهای پوشانده میشود که به صورت شبکه طوری بافته شده است. رسانای خارجی با یک لایه محافظ پلاستیکی پوشانده شده است. نمای بریده کابل هممحور در شکل بالا آمده است.
ساختمان و حفاظ کابل هممحور، ترکیب خوبی از پهنای باند بالا و ایمنی اختلال را موجب شده است. پهنای باند به کیفیت کابل، طول و نسبت سیگنال به اختلالِ مربوط به سیگنال داده بستگی دارد. پهنای باند کابلهای جدید نزدیک به 1GHz است. کابلهای هممحور به طور گسترده در سیستم تلفن برای فواصل طولانی به کار میروند، اما اکنون برای مسیرهای طولانی از فیبر نوری استفاده میشود. کابلهای هممحور هنوز برای تلویزیون کابلی و شبکههای محلی استفاده میشود.
1-2 کابل جفتِ تابیده
سیستم انتقال نوری 3 مولفه دارد: منبع نور، رسانه انتقال، و آشکار ساز(detector). پالسی از نور نشان دهنده بیت 1 و عدم وجود نور نشاندهنده بیت 0 است. رسانه انتقال فیبر بسیار نازکی از شیشه است. وقتی نور به آشکارساز میتابد، پالس الکتریکی توسط آن تولید میشود. با وصل کردن منبع نور به یک طرف فیبر نوری، و آشکارساز به طرف دیگر آن، سیستم انتقال داده یکسویهای ایجاد میشود که سیگنال الکتریکی را پذیرفته، توسط پالسهای نوری آن را تبدیل میکند و انتقال میدهد و سپس در طرف گیرنده آن را دوباره به سیگنال الکتریکی تبدیل مینماید.
فیبرهای نوری از شیشه ساخته میشوند و شیشه نیز از ماسه به وجود میآید که بسیار ارزان بوده و به مقدار کافی وجود دارد. ساخت شیشه توسط مصریان قدیم کشف شد، ولی ضخامت شیشه آنها بیش از 1 میلیمتر نبود. و نور از طریق آن به خوبی نمیدرخشید. شیشههای شفافی که برای پنجرهها مفید بودند در دوره رنسانس ایجاد شد. شیشههایی که در فیبرهای نوری امروزی به کار میرود بسیار شفاف است، به طوری که اگر اقیانوس به جای آب، پر از این شیشهها بود سطح اقیانوس چه در سطح و چه داخل هواپیما به خوبی مشخص بود.
تضعیف نور از طریق شیشه به طول موج نور بستگی دارد. پالسهای خارج شده از فیبر همانطور که انتشار مییابند، به طور طولی پخش میشوند، این پخش شدن را پراکندگی میگویند. مقدار آن به طول موج بستگی دارد. یک راه جلوگیری از همپوشانی این پالسها، زیاد کردن فاصله بین آنهاست. اما این کار فقط با کاهش سرعت سیگنالدهی انجام میشود. خوشبختانه روشن شد که ساختن شکل خاصی از پالسها به عمل متقابل کسینوس هیپربولیک وابسته است، تمام اثرات پراکندگی از بین میرود و میتوان پالسها را هزاران کیلومتر فرستاد، بدون اینکه شکل خاصی داشته باشد. این پالسها تک پالس نام دارند. تحقیقات زیادی در حال انجام است تا تک پالسها را از آزمایشگاه به عرصه عمل ببرند.
1-4-1استاندارد Fiber Distribution Data Interface <== fddi="">==>
نسل ما به اطلاعات وابسته است. مردم نیازمند تماس دائمی با منابع اطلاعاتاند. برای این کاربران سیار، جفتهای تابیده، کابل هممحور و فیبر نوری کاربرد ندارند. آنها میخواهند بدون اتصال به سازمان ارتباط زمینی، اطلاعات مورد نیاز را بر روی کامپیوترهای کیفی، جیبی، دستی و ساعت مچی داشته باشند. برای این کاربران نیاز به ارتباط بیسیم است.
بعضی از مردم معتقدند که در آینده 2 نوع ارتباط وجود خواهد داشت، فیبر و بیسیم. تمام کامپیوترهای ثابت (غیر همراه)، تلفنها، فاکسها و غیره فیبری خواهند بود و تمام افراد سیار از بیسیم استفاده خواهند کرد.
بیسیم نسبت به دستگاههای ثابت امتیازاتی دارد. به عنوان مثال اگر به دلیل موقعیت زمینی (کوه، جنگل، دریا و …) نصب فیبر مشکل باشد، بیسیم ارجح است. باید توجه داشت که ارتباط دیجیتال بیسیم در جزایر هاوایی (جایی که قطعات بزرگ اقیانوس آرام، کاربران را جدا کرده و سیستم تلفن کفایت نمیکند.) بهکار گرفته شده است.
2-1 طیف الکترو مغناطیس
وقتی الکترونها حرکت می کنند، امواج الکترو مغناطیسی ایجاد میشود که میتواند در فضای آزاد (حتی در خلاء) انتشار یابد. این امواج توسط فیزیکدان انگلیسی به نام جیمز کلارک ماکسول در سال 1865 پیشگویی شد و اولین بار در سال 1887 توسط فیزیکدان آلمانی هنری هرتز تولید و مشاهده شد. تعداد نوسانات موج الکترو مغناطیسی را فرکانس ( ¦ ) گویند که با هرتز (به یادبود هنری هرتز) سنجیده میشود. فاصلهی بین دو بیشینهی متوالی (یا دو کمینهی متوالی) را طول موج نامند که با حرف یونانی ( لاندا ) نمایش داده میشود.
وقتی آنتنی به اندازهی مناسب به مدار الکتریکی نسب میشود، امواج الکترو مغناطیسی به خوبی پخش میشوند و در فاصلهی دورتر توسط گیرنده دریافت میشوند، و این اساس تمام ارتباطات بیسیم است.
در خلاء تمام امواج الکترو مغناطیسی با سرعت یکسانی حرکت میکنند و فرکانسهای آنها بی تاثیر است. این سرعت معمولاً سرعت نور، c، نامیده میشود و تقریباً m/s 3*108 ، یا در حدود 1 فوت (30 cm ) در نانو ثانیه است. در مس یا فیبر، سرعت به 2/3 این مقدار کاهش مییابد و تا حدودی به فرکانس بستگی دارد. سرعت نور بالاترین سرعت است. هیچ سیگنال یا شیئی نمیتواند با این سرعت حرکت کند.
رابطهی و ¦ و c (در خلاء) به صورت زیر است:
= c
چون c ثابت است، اگر ¦ معلوم باشد، مشخص خواهد شد و بر عکس.
2-2 انتقال رادیویی
تولید امواج رادیویی ساده است، مسافتهای زیادی را طی میکند و به راحتی در ساختمانها نفوذ میکند.