صلیب سرخ اتریش
مدیریت استرس در حوادث بحرانی و مداخله در بحران
پیش زمینه / تاریخ
صلیب سرخ اتریش (ARC) با تعداد 000/30 پرسنل و داوطلب بزرگترین سازمان غیرانتفاعی در اتریش است.
این جمعیت تعداد زیادی از عملیاتهای سراسر کشور نظیر آمبولانس، نجات، اعطای خون، سلامتی و خدمات اجتماعی را اداره می کند و در موقعیتهای بعد از حوادث حضور دارد.
ARC در دو سطح رهبری و پرسنل / داوطلب نیاز به برنامه حمایت روانی را احساس کرد.
در سال 1998 نخستین تماس با فدراسیون بین المللی مرکزی برقرار شد و پس از آن ARC خصوصاً در بخش وینا در مداخله در بحران فعال شد و تلاشهایی برای میسر ساختن کمک به همکاران صورت داد.
تحقیقات برای کشف (نمایان ساختن) ویژگی کار عوامل استرس کارکنان و امدادگران خودی، در جریان وظایفشان انجام داده شد.
یافته های تحقیق منجر به توسعه برنامه آموزش با هدف کم کردن برخورد با مشکلات شد.
تعداد 60 نفر نیرو و داوطلب در دوره 6 روزه آموزش مدیریت در حوادث بحرانی که برای همسطح کردن کارکنان در مناطق مختلف کشور برگزار شده بود شرکت کردند.
دیگر فعالیت های آموزشی برای تیم های مداخله در بحران نیز به عهده گرفته شده است.
موضوعات
• گسترش حمایت روانی و پزشکی داده شده به قربانیان بحران و حادثه
• فراهم کردن امکانات آموزشی و تدابیر ضروری برای پیشگیری از گسترش یافتن واکنش شدید استرس یا اختلال فشار روانی بعد از حادثه در میان همکاران.
• آموزش مناسب تعلیم دهندگان
• توافق برروی یک روش همسان برای بالا بردن کیفیت آموزش که با شرایط مواجه شده در محل تطابق های کافی دارد.
اهداف جمعیت ایجاد کردن یک طرح آموزشی برای تیم مداخله در بحران است که بتواند در سرتاسر صلیب سرخ اتریش ارائه شود.
یک برنامه آموزشی شامل موضوعاتی چون ارتباط، مداخله در بحران، رویدادهای مربوط به زندگی، کار با همدیگر در یک گروه و غیره.
• کاهش دادن وقوع علائم فشار روانی بعد از حادثه و تأثیرات روانی دوره طولانی مدت در مردم متأثر از حادثه به وسیله همدردی با آنها از طریق حمایت های شنیداری (گوش دادن به صحبت هایشان) آموزش و مراجعه به برنامه های حمایت روانی در حال پیشرفت مستقر در انجمن.
توضیحات خلاصه فعالیت ها.
برنامه DMHS یکی از پنج وظیفه شامل شده در برنامه امداد حادثه است.
خدمات فراهم شده شامل مداخله در بحران، آموزش در باره فشار روانی و مهارتهای رویارویی، مدافعه، مهتر شرایط حاصل از بحران روانی.
مقدمه
مشارکت اگرچه به معنای عام آن را از دید باز بازنگری انسان پیوند داشته اما به معنای جدید از عرصه سیاستها و پس از جنگ جهانی دوم آغاز شده است.
این نوع مشارکت در برخی از کشورهای صنعتی (به ویژه آنها که در جنگ شکست خورده بودند) در قلمرو اقتصادی و صنعتی آغاز شد تا مردم را در مالکیت شریک سازد و پایه های پایدار و تداوم صنعت و اقتصاد را مستحکم سازد با گسترش معنای مشارکت و راه یافتن آن به تمام عرصه های زندگی امروزه سخن از شرایطی است که همه مردم در تعیین سرنوشت خویش دخالت آگاهانه و واقعی پیدا کنند.
علیرغم شکل گیری اندیشه مشارکت در تمام ابعاد زندگی این گسترش هنوز به صورت عملی دیده نمی شود در میان عواملی که از گسترش سریع مشارکت جلوگیری می نماید نبود فلسفه ای که زیر کوششهای مشارکت جویانه را فراهم می آورد فهم آن را آسان گرداند و نسبت به آن تعهد بیافریند بارز است مشارکت پدیده ای است ذهنی که بدون فلسفه ای کارساز و راه گشا نمی تواند به صورت جزئی از فرهنگ مردم درآید تازه ترین زمینه مشارکت شهروندان در ادامه امور شهرهاست این مشارکت یکی از الزامات زندگی شهری است و هنگامی تحقق می یابد که شهرنشینان از حالت فردی که صرفاً در مکانی به نام شهر زندگی می کنند درآیند و به شهروند تبدیل شوند.
مفهوم مشارکت
مشارکت از نظر لغوی به معنای شرکت کردن است.
مشارکت نوعی رفتار با مردم است که آنها را قادر می سازد تا بر حوادث مؤثر زندگی اشان تأثیر قاطعی بگذارند به همین خاطر باید از آزادی کامل و از جمله حق اظهار نظر نظر برخوردار باشند و دارای اهمیت و ارزش تلقی شوند.
«آلن پیرفیتا» در دیباچه اثر دسته جمعی و مشارکت چیست؟
می نویسد مشارکت مورد مشورت قرار گرفتن قبل از تصمیم گیری را گویند به نحوی که اظهار نظر شخصی و اعمال مراقبت در جریان اجرای این تصمیم و تحول نتایج آن امکان داشته باشد.
واژه مشارکت (Participation) از حیث لغوی به معنای درگیری و تجمع برای منظور خاص باشد و در مورد معنای اصلاحی آن بحثهای فراوانی شده است ولی در مجموع ناتوان جوهره اصل آن را درگیری و فعالیت و تأثرپذیری داشت.
ویژگی های مشارکت 1 - مشارکت مشروط به برابری انسانها و منوط به آزادی آنها است.
در یک نظام مشارکتی فرض بر این است که مردم باید فرصت مناسب برای تأثیرگذاری بر سیاستها و به دست آوردن مشاغل عمومی را داشته باشد و دولت نیز باید امکان رقابت را بر اساس شایستگی افراد فراهم کند.
2 – مشارکت حق مردم است و پیش از هر چیز نیازمند ادقام آگاهانه آنها است و حقی است که باید استفاده کند.
3 – مشارکت یک فرآیند است با محصول ثابت و نهایی توسعه 4 – مشارکت فعالیتی کمی و کیفی و دارای درجاتی است و لذا گسترده ژرفای آن متغیر و در عین حال مهم باشد.
5 – مشارکت دارای دو پیامد دوسویه است و ایده های مربوط به مشارکت یک نقطه مشترک دارد و آن اهمیت دادن به نقش و نظر مردم در تصمیم گیریهای سیاسی و دسترسی آنها به منابع قدرت است.
از طریق تأمین مشارکت مردم در امور مربوط به خود قوه ابتکار و ابداع مردم تقویت شده و به نحو احسن مورد استفاده قرار خواهد گرفت مردم به شکل واقعی و ملموس با امور اجرایی برخورد نموده و از این رو شکایات آنها از دستگاههای دولتی و دولت های محلی و نیز متعارض منافعشان رو به کاهش خواهد گذاشت.
همواره باید مد نظر داشته باشیم که دموکراسی سیاسی یا غیبت دموکراسی اقتصادی ناسازگار است.
مردم از طریق مشارکت در تصمیمات بهتر می توانند از دانش، تجربه و خواست و بصیرت آنهایی که کالا عرضه می کنند با توجه به بهبود روشها در جهت بهبود و گسترش روابط در سازمانها و جامعه مفید باشند.
زیرا 1 – امکان ...
به کار و استفاده بهتر از منابع را فراهم آورد.
2 – نظرات و اندیشه های مختلف را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
3 – مردم تصمیماتی را که خود در آغاز آن شرکت داشته اند بهتر می پذیرند.
4 – مردم در اتخاذ تصمیماتی که در وضعیت آنها تأثیر مثبت بگذارد مشارکت بیشتری خواهند داشت.
5 – مشارکت مردم در امور عامل تحرک در کارائی مدیریت خواهد شد.
به روشنی دریافت که تحقق مشارکت مستلزم فراهم آوردن برخی از پیش نیازها است برخی از این پیش نیازها در وجود شرکت کنندگان و برخی دیگر در محیط پیرامون جای دارند.
این پیش نیازها تحقق و کارساز مشارکت را تعیین می کنند و سطح آنرا مشخص می سازند.
عمده ترین این پیش نیازها با توجه به مشارکت عبارتند از: 1 – پیش از آنکه اقدامی ضرورت پیدا کند باید مشارکت فراهم باشد مشارکت به سختی ممکن است در زمان اضطرار و فوریت را به نحوی مناسب و برازنده تحقق یابد زمینه های مشارکت باید قبل از اقدام به آن فراهم شده باشد.
2 – فواید احتمالی مشارکت باید بر هزینه های آن فزونی داشته باشد.
3 – موضوع مشارکت باید مشخص و مورد علاقه افراد باشد در غیر اینصورت آنان به مشارکت همچون سرگرمی نگاه خواهند کرد و یا از سر اضطرار به آن اقدام می کنند به هر حال پایداری مشارکت با علاقه فرد پیوند دارد.
4 – شرکت کنندگان باید از توانایی های لازم (مانند هوش، دانش فنی، امکانات مالی) برخوردار باشند تا بتوانند در مشارکت کارساز باشند.
5 – شرکت کنندگان باید توانا باشند تا با یکدیگر ارتباط متقابل برقرار نموده و به داد و ستد اندیشه بپردازند.
بررسی و ارزیابی الگوهای سنتی و جدید مشارکت شهروندان در اداره امور شهرهای ایران مشارکت سنتی و مشارکت جدید.
تعریف مشارکت فنی: این نوع مشارکت بر اساس عرف، عادت، سنت و مذهب پدید می آید و میان افراد جامعه به شکل نهادی و خودجوش وجود دارد.
مشارکت سنتی محصول گذشت سالیان است و از گذشته در میان مردم وجود داشته است و نسل به نسل ادامه پیدا کرده است در این نوع مشارکت دولت هیچ نقشی در هدایت و سازماندهی امور ندارد و انجام تمامی این کارها بر عهده مردم است.
مشارکت جدید: در این نوع مشارکت، محرکی افراد را به فعالیت وا می دارد این محرک معمولاً ار جانب سازمانها و دولتی برای جلب و افزایش مشارکت مردم در امور مختلف در قالب برنامه های خاص وارد می شود.
مشارکت جدید می تواند اجباری ا داوطلبانه باشد اگرچه یکی از خصوصیات اصلی مشارکت داوطلبانه بودن آن شرکت اعضاء در آن می باشد.
در ایران مشارکت سنتی از دیرباز وجود داشته است و با وجود دگرگونی ها و تحولاتی که جامعه طی صد سال اخیر به خود دیده است هنوز هم با قدرت در بسیاری از شهرهای این کشور حیات دارد.
عزاداریهای برگزار شده در ماهها و ایام خاص و ساختن مسجد که با مشارکت مردمی انجام می گرد نمونه ای از مشارکت های سنتی به شمار می رود.
تدوین منطقی در جهت تأمین و جلب مشارکت مردم در محیط اجتماعی و اقتصادی – بروکراتیک و ضرورتی است آشکار برای تأمین مردم مجموعه سیستم و نظام حاکم باید مشارکت پذیر باشد.
در غیر اینصورت آفات سیستم ضد مشارکت به تدریج زمینه های تحقق امر مشارکت را از میان برخواهد داشت.
عمده ترین عامل تأمین مشارکت آگاهی و علاقه مردم و قاطعیت فرهنگ تعلیم و همیاری در جامعه است تا زمانی که نتوان مردم را به این باور و یقین کشاند که با مشارکت تعاون و همیاری می توان به جامعه ای مرفه و سعادتمند دست یافت و تا زمانیکه نتوان فرهنگ خودمحوری و خودپسندی را در جامعه از میان برداشت تأمین و مشارکت مردم امکانپذیر نخواهد بود.
طرح ریزی و برنامه ریزی یکی از بسترهای مهم برای مشارکت افراد در فعالیتهای اجتماعی به طور آگاهانه چنین مشارکتی را می توان در تدوین برنامه کلان کشوری اعم از فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و روش رفت و برگشتی در نظام شورایی اعم از بخش، منطقه، استان، شهرستان یا محل انجام داد به طوری که آحاد مردم از طریق مشارکت در سرنوشت خویش دخالت کنند و تأثیر داشته باشند.
الگوهای جدید مشارکت نتیجه گیری: تجربیات کشورهای مختلف نشان می دهد کشورهایی که در زمینه تأمین مشارکت مردم موفق بوده اند عمدتاً موفقیت خود را مدیون ایجاد نوعی ارگان محلی (دولت محلی) با اقتدار بالنسبه زیاد می دانند این ارگانهای محلی، از نظر سازماندهی و سلسله مراتب تا بالاترین سطوح و به شکل زنجیره ای پیوسته ادامه داشته و وظایف و تکالیف هر یک از سطوح به دقت تعیین شده است به عبارت دیگر کل از بالا ال پایین ارتباطی ارگانیک با یکدیگر داشته و از ساختی مرتبط برخوردار می باشند.
اگر از سازوکارهای مشارکت در فعالیتهای چند رشته ای اجتماعی استفاده شد می توان مطمئن شد که نظام از طریق جامعه حراست می شود و پاسداری از انقلاب اسلامی تنها به عهده عده محدودی نخواهد بود بلکه مردم از طریق مکانیزم مشارکتهای اجتماعی حکومتی آمیخته از مردم و دولت و ولایت تشکیل می دهند و در نتیجه قوه مجریه قادر خواهد بود به اجرای قوانین بپردازد و وضعیت مردم را از لحاظ اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی سامان دهد.
منابع: 1 – وفاق اجتماعی و فرهنگ عمومی (وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی) 2 – مشارکت در مدیریت و مالکیت (محمدعلی ملوسی) 3 – مشارکت مردم در امور شهرها (علیرضا علوی تبار) جلد 1 و 2 4 – مدیریت مشارکتی (حیدر امیران) 5 – جامعه شناسی – باتومور ترجمه سید حسن منصور و سید حسن حسین کلجامی 6 – شناخت عینی (کارل پویر) ترجمه احمد آرام 7 – سازوکارهای مشارکتی محمود صناعی پور 8 – جامعه شناسی سیاسی – محمد آراسته خو ردیفعنوان مشارکتنوع مشارکتبی هدف زمانیهدف از مشارکت1احتساب مربوط به حکومت اسلامی هزار سال پیشاجتماعی – ارزیابی و کنترل و فرهنگبلند مدتامر به معروف و نهی از منکر و دریافت نظرات مردم2گروههای کنترل کیفی Quality Control Circleسازمانی – تحقیقی – فرهنگی ارزیابی و کنترلبلند مدتتشکیل گروههای داوطلب کنترل کیفیت با استقلال کامل برای کنترل کیفیت کالا یا خدمات و ایجاد زمینه ها لازم برای بروز تواناییهای انسانی3نظام پیشنهادات در مشارکتدیدگاهی – ارزیاب آرمانی – فرهنگیمتعلق به کوتاه مدتنظامی برای سازماندهی ارائه پیشنهادات بمری و دیدگاهی کلیه افراد یک سازمان یا جامعه4شورای اسلامی استان – شهرستان – محل - بخش روستا (اصل هفتمسیاسی – تصمیم گیری دیدگاهی – ارزیابیبلند مدتاین شرایط بر حسب قانون برای اداره امور تشکیل می شوند.5مجلس شورای اسلامیسیاسی – آرمانی – تحققی – ارزیابی کنترل و تصمیم گیریمتعلق به مردن و بلند مدت برای نمایندگان مردمپایداری از حریم اسلام و دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران – دفاع از قانون اساسی.
تأنیر مصالح مردم