مقدمه : بتن در 80 سال گذشته در بسیاری از رشته های ساختمانی کاربرد داشته و با عمر مفید طولانی خود، مصالح با دوامی را به اثبات رسانده است.
به هر حال بتن در پروژه های صنعتی بکار برده شده و در معرض شرایط بسیار سخت محیطی قرار گرفته و صدمات ساختاری و کاربردی را در طول عمر خود نشان داده است، که این صدمات از 3 منبع اصلی سرچشمه گرفته اند شامل : 1- پروژه های صنعتی که عموماً توسط طراحان بومی، پیمانکاران بین المللی و کسانی که متخصص در این رشته می باشند، انجام می شود.
2- طراحان این پروژه ها از شرایط سختی که بتن در معرض آن قرار می گیرد اطلاع کافی ندارند.
3- در اکثر مواقع، افراد بهره بردار، نگهدارنده و محافظ این سازه های بتنی بیشتر از متخصصین دارای تجارب کاری در رشته های مکانیک، برق و یا شیمی بوده اند و بنابراین صدمات وارده بر اجزاء بتنی را تشخیص نداده اند.
نهایتاً این صدمات عمیق تر و پیشرفته تر می شدند.
پالایشگاههای کشورهای منطقه خلیج فارس بیان کننده یک منبع اساسی درآمد مالی برای این کشورها بوده اند، و این تأسیسات بزرگ از سالهای 1950 توسط شرکتهای پیمانکار بین المللی از آمریکا و اروپا ساخته شده اند.
بسیاری از این سازه های بتنی ساخته شده، هنوز در دست بهره برداری هستند و بسیاری نیز تعمیر و ترمیم یافته اند تا عمر مفید طولانی تری را به آنها بیفزایند.
اغلب بخاطر سرمایه گذاری های کلان در این نوع تأسیسات، عمر مفید طراحی شده آنها عموماً بسیار طولانی تر بوده و تعدادی از آنها نیز از رده خارج شده اند.
آقای اکانر( Oconner ) در مطالعات اخیر خود اطلاعات جدیدی را درباره پالایشگاه ها ارائه داده، که قبل از این اطلاعات کافی درباره صدمات وارده توسط آب شور دریا بر سازه های بتنی پالایشگاه ها در این منطقه وجود نداشت.
بتن که در شرایط سخت آب و هوایی خلیج فارس و نیز در پالایشگاهها و در معرض شرایط آب و هوایی میکرونی محیط دیگر مناطق دنیا قرار گرفته است، می تواند بخاطر شرایط ذیل تخریب شود : 1) درجه حرارت بسیار بالا در کوره های بلند در پالایشگاه ها و ترک خوردگی در اثر آن.
2) حمله سولفات در نتیجه گازهای سولفوریک همچون SO2 و H2S که در زمان کار تولیدی پالایشگاه، بعنوان مواد جانبی تولید صنعت نفت ایجاد می شوند و همچنین رطوبت زیاد محیط خلیج فارس.
3) اسید سولفوریک وباران اسیدی و حملات آنها بر سطح بتن و واکنش شیمیایی SO2 که با رطوبت موجود تولید سولفات کلسیم نموده که به سادگی بخاطر محلول بودن آن توسط آب شسته می شود، بنابراین، تولید سفیدک زدگی ( Leaching ) انجام می شود و در نتیجه مقاومت بتن کاهش می یابد، بخصوص تحت فعالیت مداوم SO2 و سولفات کلسیم تولید شده، در صورت شستشو جهت تمیز کاری با آب دریا، کریستال گچ بوجود می آید که با سیمان واکنش نشان داده و تاماسایت (Thaumasite) تولید می شود که باعث تولید خمیر بسیار نرمی می شود.
نرخ و پیشرفت خرابی توسط حمله سولفاتها بستگی به غلظت سولفات، نوع نمک سولفات، نفوذپذیری، و تخلخل بتن دارد.
خرابی، در زمانی اتفاق می افتد که بتن از یک طرف تحت شرایط فشار آب و از طرف دیگر هوا باشد.
4) تر و خشک شدن در اثر نشت آب و یا شستشوی سازه بتنی با آب شور دریا، هیدروکربورهای ریخته شده روی سطح بتن، باعث نفوذ آب در خلل و فرج خمیر سیمان و سنگدانه ها و در نتیجه افزایش نفوذپذیری می شود.
5) نفوذ یون کلر و حملات سولفات ها باعث خوردگی آرماتور ها و در نتیجه ترک خوردگی می شوند.
6) حرکات ماشین آلات، باعث تولید ترک ها در بتن می شود.
7) نشت بخار و گازها از لوله های موجود در پالایشگاهها باعث خرابی سطوح بتنی و در نتیجه اجزاء تشکیل دهنده بتن می شود.
علاوه بر شرایط مضر بر بتن، شرایط نگهداری و حفاظت سازه های بتنی نیز مهم می باشند.
اهمیت مطالعات اخیر بر این است که در چندین سال گذشته بیشتر مطالعات در لابراتور انجام یافته ولی عملیات تحقیقاتی اخیر در محل کارگاه و در شرایط واقعی و عملکرد 40 ساله بتن در شرایط سخت پالایشگاه می باشد.
ساختار بتن : در حال حاضر بتن دیگر همان مصالح ساختمانی قدیمی نیست.
بسیاری از مواد معدنی و آلی جهت اصلاح خواص آن برای ساخت بتن دوره جدید به سیمان پرتلند اضافه می شوند.
برخلاف بتن ساخته شده فقط با سیمان پرتلند، خواص بتن دوره جدید به خاطر پیچیدگی خاص خود کاملاَ روشن و مدون نیست، ولی آنالیز بسیاری از مواد مصرفی فعال روی دوام بتن شفاف تر از قبل می باشند.
سیستم سخت شدن سیمان با آب : ترکیب سیمان با آب منجر به تشکیل یک کنگلو مرای سخت شده با ساختار پیچیده و ترکیبات شیمیایی جدیدی می شود که خمیر سیمان سخت شده یا Paste نامیده می شود.
ساختار تخلخل موئینه : سطح داخلی ذرات سیمان سخت شده در بتن تا حدود زیادی تعیین کننده میزان یا شدت تداخل متقابل بتن با آب و هوای میکرونی محیط اطرافش می باشد.
فرآیند مخرب : فعالیت مخربی در سطوح بین حدفاصل آب و هوای میکرونی محیط و بتن شروع می شود و به طرف عمق و توده بتن (جسم بتن) از طریق خلل و فرجهای موئینه منتشر شده و پیشروی می کند.
مساحت سطح داخلی خمیر سیمان سخت شده چندین برابر مساحت سطح خارجی ساختار بتن است.
این مطلب بیانگر میل بیشتر به آسیب دیدگی (شدت بیشتر آسیب دیدگی) حتی در زمانی است که لایه مواد عملاً درگیر در تداخل شیمیایی بسیار نازک باشد که در مقایسه با نسبت سرعت نفوذ مواد آسیب رسان (مضر) به واکنش آنها سنجیده می شود.
درجه تخریب ناشی از شکل های مختلف آسیب دیدگی اساساً با صور (Features) آسیب دیده ساختار بتن و بخصوص بوسیله ساختمان ظریف سیمان سخت شده تعیین یا تعریف می شود.
از آنجائیکه آسیب دیدگی در سطح تماس خمیر سیمان وفلز، بوجود می آید بنابراین نفوذپذیری بتن تعیین کننده میزان خرابی آن می باشد.
نفوذپذیری بتن تابعی از ساختار آن است و بنابراین داشتن درک مناسب از تمامیت ساختار بتن و پارامترهایی که آن را تعریف می کند، رابطه آن با تکنولوژی و بالاخره رابطه بین نفوذپذیری، دوام، ساختار بتن و ایستایی بتن در مقابل عوامل آسیب رسان (مضر) با اهمیت می باشند.
رابطه بین نفوذپذیری و دوام بتن ساختار متخلخل بتن قابلیت ایستادگی آن را در مقابل عبور سیالات یا گازها، تحت گرادیانهای مختلف تعیین می کند، یک سیال می تواند تا عمق کامل بتن تحت یک گرادیان بوجود آمده بطور مثال دیواره بتنی سازه آبی از جمله سد، مخزن آب و فاضلاب و غیره حرکت کند.
مواد مضر (ترکیبات) در محیط گازی یا مایع می توانند به درون بتن بواسطه وجود فشار و غلظت، نفوذ کنند، انتقال از طریق نفوذ (انتشار) با پدیده تماس (Connection ) می تواند تشدید شود.
گازها و مایعات می توانند همچنین دراثر بوجود آمدن یک گرادیان حرارتی که بین دو سطح مخالف یک عضو بتنی در یک سازه با گرادیان رطوبتی پدیدار شده در جای جای بتن (که دارای یک جسم متخلخل و لوله های موئینه است)، حرکت کنند.
گرادیانهای رطوبتی و حرارتی، انتقال آب (بصورت بخار یا مایع) را به درون بتن تعیین می کنند و در نتیجه تنظیم کننده میزان رطوبت در اعضاء سازه بتنی هستند.
مایعات ضمن حرکت، مواد محلول در خود را نیز به همراه خود به میان بتن منتقل می سازند.
نفوذپذیری چیست؟
سرعت انتقال مواد از میان بتن بستگی به ساختار آن دارد.
برای مشخص کردن نفوذپذیری یک ساختار، باید ضریب نفوذپذیری آن تأیین گردد که عبارت است از میزان جریان مایع یا گاز عبوری (معمولاَ بر حسب لیتر) در واحد زمان از میان واحد سطح مقطع، تحت یک گرادیان هیدرولیکی واحد (نسبت هد، یک متر آب، به مسیر عبور، واحد ضخامت بتن بر حسب متر) که معمولاً بطور کمی نفوذپذیری بتن با ضریب نشت مایع (سیال) مشخص می شود که با عوامل نفوذ گاز یا آب با یک شاخص قراردادی تعیین شده و محاسبه می گردد.
نفوذپذیری بتن (Concrete Permeability) : نفوذپذیری بتن یکی از خواص مهم بتن در رابطه با دوام آن است، که این خاصیت، تسهیلاتی را فراهم می کند که آب یا سیالات دیگر بتوانند از میان بتن جریان پیدا کرده و مواد مضر و آسیب رسان را با خود به درون بتن حمل نمایند، به طور مثال : حمله سولفاتها : عبارت است از حرکت یونهای سولفات SO3+ به داخل بتن و ترکیب آنها با آلومیناتها و در نتیجه تورم و ترکیدگی بتن در جایی که واکنش های شیمیایی مضر اتفاق می افتد.
کوکاکا ( Webster) , ( Kukacka ) بیان می کنند که گازهای خشک برای اجزاء ساختمان مضر نمی باشند، ولی همراه با رطوبت به داخل خمیر سیمان نفوذ کرده باعث خرابی بتن می شوند.
هرچند SO2 (Sulfur Dioxide) خشک برای بتن مضر نمی باشد، ولی به هر حال یک واحد حجم آب، 45 واحد حجم گاز را حل می کند که محلول اسید سولفوریک حاصل باعث خرابی بتن می شود.
در تأسیسات صنعتی، در جائیکه سولفور دی اکسید از دوده آزاد شده و با رطوبت اتمسفر ترکیب می شود، باعث تولید اسید سولفیدریک (H2SO3) شده که به تدریج با وجود اکسیژن، اسید سولفوریک تولید می شود، و باعث ایجاد باران های اسیدی می شود که برای بتن و فولاد مضر می باشد.
این واکنشها، عامل اصلی کاهش وزن مخصوص، مقاومت و دوام بتن می شوند.
که با اجزاء آلومیناتی سیمان ترکیب شده تولید اترینگایت ( Itrringite ) می نماید که به آلومینات – سولفو، کلسیم معروف است.
اترینگایت در محلول کلرور حل شده و در زمان شستشوی سطح بتن از روی آن پاک می شود و به دلیل تخلخل زیاد خلل و فرجهای موئینه موجود در بتن سخت شده بخاطر نسبت آب به سیمان بالا W/C در زمان ساخت بتن و اثر حمله سولفاتها باعث خرابی بتن می گردد.
همچنین می تواند در اثر سفیدک زدن (Leaching) مداوم، سولفات کلسیم و گچ بوجود آید.
تهاجم سولفاتها می تواند؛ 1) مکانیزم فیزیکی داشته که در اثر از دست دادن رطوبت در منافذ موئینه، نمکها غلیظ و کریستاله گردند، که همانند مکانیزم عمل انجماد و ذوب شدن مکانیزم فیزیکی آن سبب ترک خوردگی می شود.
2) واکنش شیمیایی سولفات ها با هیدرواکسید کلسیم آزاد 2(OH)Ca، محصول هیدراسیون ترکیب شده ساختار منافذ بتن را تخریب می نماید.
3) واکنش یون سولفات با فاز C3A سیمان تولید اترینگایت حجیم می نماید و سبب ترک خوردگی می شود.
مقاومت در مقابل یخ زدگی : نفوذ آب به داخل خلل و فرج موئینه، باعث ایجاد تنش در اثر تشکیل کریستال های یخ زدگی می شود.
حمله قلیایی ها با مصالح سنگی : حرکت یونهای قلیایی و واکنش با مصالح سنگی در حضور آب منجر به ایجاد ژل متورم می شود.
حرکت یونهای قلیایی و واکنش با مصالح سنگی در حضور آب منجر به ایجاد ژل متورم می شود.
ایستادگی در مقابل آتش سوزی : بیرون زدن بخار آب ژلی (فرار بخار آب) از لایه های گرم شده بالای 105OC باعث قلوه کن شدن بتن و تخریب پوشش روی آرماتورها می شود.
خوردگی آرماتورهای فولادی : نفوذ یون های کلر به سطح فولاد و باعث ایجاد خوردگی و ترک خوردگی بتن می شود.
یون کلر با آلومینات ترکیب شده تولید کلرور آلومینوم می نماید که مقدار آنرا برای ترکیب شدن با گچ یا سولفات ها کاهش می دهد، در واقع کمک به کاهش ترکیبات سولفاته می شود.
واکنش شیمیایی : ترکیب مواد شیمیایی با هیدرواکسید کلسیم 2(OH)Ca و سیلیکات کلسیم CSH در مجاورت رطوبت تولید ژل متورم می نماید که سبب ترک خوردگی پوشش بتنی می گردد.
ساختمان خلل و فرج : از آنجائیکه جریان سیالات از طریق سیستم خلل و فرج موئینه صورت می گیرد، بررسی آزمایش ساختار خلل و فرج داخل بتن ضروری است.
خلل و فرجهای درون بتن معمولی (Normal Weight Concrete) بخشی از خمیر سیمان را تشکیل می دهند و به لحاظ اندازه حجمی دارای ابعاد بزرگی هستند.
دسته بندی خلل و فرج خمیر سیمان در دسته بندی کلاسیک، پیش بینی شده است توسط Power, Brown yard، خلل و فرج ها به دو دسته زیر تقسیم می شوند : خلل و فرج های ژلی : (Gel Pores) که به همراه تشکیل محصولات هیدراسیون (ژل سیمان) تشکیل می شوند که خلل و فرج ساختاری محسوب می شوند، در حالیکه خلل و فرج لوله های موئینه Capillary Pores به عنوان فضاهائی است که با پر شدن آب بوجود آمده و باقی می مانند.
خلل و فرج میکرونی (Micro Pores) : تخلخل ساختاری را تشکیل می دهند، در حالیکه، دلایل کافی وجود دارد که شامل خلل و فرج Mesu نیز می بـاشند.
خلل و فـرج های Mesu و Macro همگی سیستم خلل و فرج لوله های موئینه را تشکیل می دهند.
سیستـم خلل و فـرج در خمیـر سیـمان، یک سیــستم ادامـه دار (Continuation) را تشکیل می دهد که می توان آن را با سیستم (MIP) Basic Mercury Inmison Porosity اندازه گیری کرد.
با ادامه و پیشروی هیدراسیون و یا کاهش نسبت آب به سیمان، حجم و اندازه خلل و فرج موئینه بطور محسوسی کاهش می یابند.
اثر درجه حرارت عمل آوری روی خلل و فرج Effect of Curing Temprature : توزیع خلل و فرج قویاً تحت تأثیر درجه حرارت عمل آوری می باشد و درجه حرارت بالا، حجم خلل و فرج (مزو Mesu) بزرگ را افزایش می دهد.
Increase the Volume of Large Mesu Pores جریان در خلل و فرج موئینه Capillary Flow : جـریـان در داخل خلل و فرج موئینه از قانون دارسی D’ ARCY LAW برای جریان Laminar پیروی می کند.
که در آن dq/dt سرعت جریان و A مساحت سطح مقطع نمونه و (Dh / L) گرادیان هیدرولیکی در آن مقطع است.
K ضریب ثابت اندازه گیری (Proportionality) است که سهولت جریان آب را از میان نمونه بیان می کند.
ریب نفوذپذیری یک ماده، ثابت و مستقل از سیال بکار برده شده است.
که در آن h گرانروی (ویسکوزیته) سیال، r دانسیته و g شتاب ثقل است.
در عمل غالباً مقدار اندازه گیری شده K به جای K/ به عنوان ضریب نفوذپذیری گزارش نمی شود.
اولین مطالعه توجیهی جامع عوامل مؤثر در نفوذپذیری خمیر سیمان با استفاده از این دیدگاه Approach توسط پاور ( Power ) و همکارانش انجام شده است.
آنها بطور کمی اثر نسبت آب به سیمان (W/C) و زمان عمل آوری مرطوب (Micro Curing) را نشان دادند.
در این تحقیق نشان داده شده است که خمیرهای نمونه عمل آمده می توانند نفوذپذیری بسیار پائین، معادل ویژگی صخره متراکم (Dense) را داشته باشند.
حتی اگر مجموعه احجام خلل و فرج این خمیرها بالا باشند.
این مطلب از این واقعیت ناشی می شود که سیستم خلل و فرج موئینه که از میان آنها به آسانی آب جریـان پیـدا می کنـد از طریق رسوب محصولات هیدراسیون مسدود می شوند.
تشکیل چنین پدیده ای، قویاً به نسبت آب به سیمان در خمیر سیمان بستگی دارد.
در چنین سیستم خلل و فرج غیر پیوسته ای جریان از طریق حرکت از میان خلل و فرج های بسیار ریز (Gel Pores) ژل سیمان (Micro Pores) محدود می شود، بطوریکه جریان دارسی به مقدار زیادی با جذب سطحی فیزیکی آب (Adsorption) در روی سلولهای سطح خلل و فرج بسیار تعدیل و ملایم می گردد.
پاور (Power ) و همکارانش، یک دیدگاه تئوری برای ساختن مدل این پدیده با استفاده از قانون Stores روی یک سوسپانسیون غلیظ بوجود آورده اند.
معادله زیر با استفاده از تعدادی از فرضیات ساده شده بدست امده است که مطابقت خوبی بین مشاهدات ومقادیر محاسبه شده بین درجه حرارت صفر تا 30 درجه سانتیگراد نشان می دهد.
کـه در آن h(q) ویـسکـوزیـتـه (گرانروی) سیـال که تابـعی از حــرارت T است و C که (Volume Fraction) نسبت حجمی مواد جامد است.
(تخلخل خمیر برابر است با –0.26 (1-C)، با وجود این در عمل بطور غالب قابلیت نفوذدهی (Permeation) بتن شامل جریان موئینه است (Capillary Flow) که ما به جزئیات این فرمول در اینجا نمی پردازیم.
آزمایشات بعمل آمده طبق استانداردهای ASTM مقدار سیمان، مقدار یون کلر، سولفات SO4، کربنات کلسیم CaCO3 ارزش PH توسط روش شیمیایی مطالعه شده.
آزمایـشات مقاومـت ASTM C39 مـادول الاستیسیته ASTM C469 وزن مخصوص خشک، شتاب پالس ها ASTM C597 نفوذپذیری آب، نسبت خلل و فرج، و وزن مخصوص ASTM C642.
اطلاعات بدست آمده نشان دهنده آن است که بتن بکار برده شده در شرایط سخت پالایشگاهی عملکرد بسیار خوبی را از خود ارائه داده اند.
نفوذ گاز کربنیک : گاز کربنیـک CO2 محلول در آب ابتـدا بـاعث تولیـد یـک لایـه CaCO3 در سطح بتن می شود و سپس دی اکسید کربن باعث حل شدن هیدرواکسید کلسیم آزاد در فرآیند تولید خمیر سیمان و بتن سخت شده می گردد، که توسط آب از داخل بتن شسته و خارج می شود.
خلاصه و جمع بندی : تغییرات خواص فیزیکی و مکانیکی بتن بخاطر قرار گرفتن در معرض شرایط سخت پالایشگاه می باشند.
Knofe Rothge بیان می کنند که ملات متخلخل با نسبت آب به سیمان W/C = 0.58 در زمانیکه SO2 در شرایط پدیده خشک و تر شدن قرار می گیرد، باعث کاهش مقاومت بتن حدود 15 درصد می گردد، Kayyali گزارش می دهد، وقتـی بتـن در معرض حمله کلـرور قرار می گیرد باعث کاهش مقاومت آن می شود و بیشتر اوقات بخاطر این است که بتن در زمـان سخت شـدن بـا عمـل آوری مناسب انجام نگردیده و لایه ژل SiO2 شکل گرفته از روی بتن شسته شده و لایه محافظ سطح بتن از بین می رود.
در زمانهای قدیم، همیشه فکر می شد که کاهش مقاومت مربوط به حملات SO2 قابل چشم پوشی است ولی در حقیقت در پالایشگاهها، شرایط خورنده دارای درصد تغییرات بسیار زیاد بوده و بر خواص بتن اثر می گذارند.
یکی دیگر از خرابی های خواص بتن در معرض شرایط سخت پالایشگاهی، بخاطر مصرف سنگدانه های سیـلیسی می بـاشند که در برابر حملات اسیـدی و سفیـدک زدن ضعیف می بـاشند و می باید از سنگدانه هایی که دارای کربنات (Calcite) بیشتری بوده و در برابر گازهای اسیدی مقاوم تر می باشند استفاده شود؛ زیرا نمک حاصل در آب کمتر محلول است.
کاهش وزن مخصوص و مقاومت بتن در معرض شرایط سخت پالایشگاه بخاطر از دست دادن مواد چسبنده و کاهش جرم آن می باشد.
پیشنهاد می شود که بتن های مصرفی درشرایط سخت پالایشگاهها از نوع بتن با مقاومت بالا و با عملکـرد بـالا و یا بتن SCC با نفوذپذیری کم و طراحی آن بر مبنای طراحی برای دوام بتن انجام شود که در درازمدت هزینه های نگهداری و تعطیل نمودن تأسیسات جهت تعمیرات را کاهش دهند.
طراحان، می بایست دوام بتن را مورد ملاحظه قرار داده و مقدار سیمان بیش از 400 kg/m3 و نسبت آب به سیمان کمتر از W/C = 0.45 و عمل آوری مناسب جهت تولید بتن خوب را مطرح نمایند.
ما و ساختمان ها امروز ما دشوار بتوانیم در بنایی ایرانی که زمانی در گذشته دور مجلل بود راحت زندگی کنیم.
سبک زندگی دستخوش تغییرهای اساسی شده و بناها را منظما تعمیر و بازسازی نکرده اند تا قابل استفاده بماند.
یک صبح بیدار شده ایم و دیده ایم از بنایی می توان فقط برای عکس گرفتن استفاده کرد.
هوایی خشک هم که رسّ ساختمان را می کشد در این فرسودگی و از کارافتادگی تاثیر دارد.
در هواهای معتدل تر، استفاده از بناهای چندصدساله آسان تر از ساختمان های چندده ساله مناطق کویری است.
با این همه، به برکت مصالح و معماری نوین شاید بتوان به ساختمان ها عمر مفید درازتری بخشید.
اساس ساختمان پابرجا می ماند و می توان آنها را با نیازها و شیوه کار و زندگی در هر عصر تطبیق داد.
متغیرهایی البته بیرون از اراده آدمیان عمل می کنند.
در دهه 1350 که تب هـِـرم سازی دنیا را گرفته بود، قرار شد تهران هم صاحب هرم شود.
سی سال بعد هرمی که در بهارستان ساخته شد به قامت ناساز میدان پیرامونش زار می زد.
هرمهایی که همان موقع در لوور و جاهای دیگر ساختند به محیطی قدیمی جلوه ای تازه بخشید.
هرم تهران فقط کهنگی محیط فکسّنی اطراف را دوچندان می کند.
هفتاد سال پیش که ساختمان کتابخانه ملی ایران ساخته شد به تصور هم نمی آمد روزی آن منطقه تهران چیز دیگری شود.
و خود ساختمان به سبب کانال کولرها و نوع تعمیراتی که بر آن روا داشته اند سایه کمرنگی است از روزگار شباب خویش.
هر بار که درهایی چوبی را رنگ می زنیم آنها را چندین سال کهنه تر می کنیم چون خلقیات ملی متمایل به کندن و دورانداختن است، نه نگهداری چیزها بدان سان که بود.
کتابخانه ملی جدید می تواند به بهبود درک ما از ساختمان کمک می کند: بنایی محکم و هوشمندانه که می توان هر چند ده سال یک بار آن را از درون برای کاربردهای جدید نوسازی کرد.
همین قدرکه با دقت و زیرنظر معماران اصلی حفظ شود و از گزند تعمیر و نقاشی و دستکاری به سبک متداول در امان بماند دستاورد فرهنگی ِ بسیار بزرگی خواهد بود.
معمولا در اداره های دولتی بوی پیازداغ فرارسیدن نیمروز را اعلام می دارد.
در ساختمان کتابخانه ملی برای مبارزه با انتشار بوی غذا از مطبخ به قسمتهای دیگر هم تدبیرهایی اندیشیده اند که حتی از سوی ستایشگران قورمه سبزی جای قدردانی دارد.
در مجموع، این بنای ساده می تواند الهام بخش فرهنگ معماری ایران باشد.
●به منظور تهیه برنامه نگهداری و ترمیم راههای استان دستورات لازم را صادر نموده بر اجرای برنامههای تدوین شده نظارت مینماید.
●بر اجرای عملیات ترمیم راهها و ابنیه فنی به صورت امانی و یا پیمانکاری نظارت مینماید.
●دستورات لازم را در مورد احداث راههای انحرافی در مواقع ضرروی صادر مینماید.
●ه منظور آماده و بازنگهداشتن راههای استان جهت تأمین عبور و مرور وسایل نقلیه دستورات لازم را صادر نموده بر نحوه انجام امر نظارت مینماید.
●ه منظور آماده نگهداشتن ماشینآلات راهسازی دستورات لازم را صادر و بر حسن انجام امور رعایت دستورالعملهای فنی جهت حداکثر بهرهبرداری از ماشینآلات موجود نظارت مینماید.
●بر نگهداری و تعمیر و تجهیز تعمیرگاهها و تأسیسات مربوطه و راهدارخانه و پاسگاههای پلیسراه نظارت مینماید.
●به منظور تأمین سلامت و ایمنی عبور و مرور در جادهها با پلیسراه همکاری مینماید.
●بر نصب علائم مختلف به منظور ایمنسازی جادههای استان نظارت نموده و دستورات لازم را صادر مینماید.
●بر حفظ حریم راهها نظارت نموده و در صورت لزوم دستورات مقتضی صادر مینماید.
●پیشنهادات لازم را به منظور بررسی و تعیین حریم راههای جدید ارائه مینماید.
●بر حسن اجرای دستورالعملهای فنی و غیر فنی مربوطه نظارت بعمل میآورد.
●اعتبارات نگهداری راهها را بررسی و در زمینه تخصیص آنها به ادارات و بخشهای مربوطه همکاری لازم را به عمل میآورد.
●نسبت به بازدید مستمر از ادارات و بخشهای تابعه و همچنین از راهها و پلهای طول راه اقدام نموده و در صورت لزوم دستورات لازم را در مورد هر یک از آنها به مسئولین صادر مینماید.
اداره ایمنی و حریم راهها مطالعه وبررسی میزان ترافیک راههای استان واعلام ضرورت بهسازی راهها با توجه به حجم ترافیک.
- انجام امور مربوط به ایمن سازی راههای ارتباطی استان ونصب علائم افقی وعمودی وخط کشی راههای استان وتهویه وروشنائی تونلها با همکاری واحد های اجرائی .
- بررسی ، برآورد وتهیه علائم ایمنی واطلاعاتی وتهیه طرحها ی ایمنی در تلاقی جاده ها ونقاط حادثه خیز.
- بررسی آمار تصادفات تهیه شده توسط پلیس راه وطبقه بندی علل تصادفات وتجهیز نقاط ضعف راههای ارتباطی استان به وسایل ایمنی وپیشنهاد اصلاح آن.
- حفظ حریم قانونی راهها وهمکاری در رفع تجاوز به حریم با سایر واحدهای مسئول.
- بررسی وبرآورد خسارات وارده به راه ناشی از عبور وسائط نقلیه غیر مجاز.
- بهره برداری ونگهداری از سیستمهای مخابراتی بیسیم وتلکس وغیره.
اداره نگهداری راه وابنیه: تهیه وتنظیم برنامه نگهداری راهها با همکاری ادارات راه وترابری شهرستان.
- نظارت بر عملیات وفعالیتهای راهداری ومرمت راهها.
- نظارت فنی بر کار اکیپهای راهداری بمنظور رعایت ضوابط ومشخصات فنی واستانداردهای مربوط وتهیه وابلاغ دستورالعملهای لازم فنی به ادارات راه وترابری شهرستان.
- کنترل وگزارش گیری از فعالیتهای راهداری ادارات راه وترابری شهرستان باتوجه به برنامه زمانی پیش بینی شده واعتبارات ابلاغی.
- بررسی اعتبارات در خواستی ادارات راه وترابری شهرستان جهت هرگونه فعالیت راهداری واظهار نظر در مورد آن.
- تهیه وتکثیر نقشه های اجرائی تیپ جهت پلهای وابنیه فنی وتوزیع به ادارات راه وترابری شهرستان ونظارت بر اجرای آنها.
- همکاری با اداره بودجه وبرنامه ریزی در مورد تهیه آمار ومشخصات راههای ارتباطی استان وشناسنامه پلها وتاسیسات جانبی راهها.
- تهیه گزارش فعالیتهای راهداری براساس روشهای موجود وابلاغی.
- گزارش گیری از فعالیتهای راهداری وبررسی احجام عملیات ومقایسه با اعتبارات وهزینه های مربوطه.
اداره ماشین آلات: تهیه وتنظیم برنامه نگهداری وتعمیر ماشین آلات.
تهیه وتنظیم ضوابط کنترل کار کرد ماشین آلات وبازدهی آنها.
- همکاری ونظارت فنی برکارکرد ماشین آلات راهسازی در راههای استان وارائه پیشنهاد لازم به واحدهای اجرائی بمنظور بهبود نحوه کاربرد آنها.
- تهیه وتنظیم برنامه سرویس وبازدید ماشین آلات.
- تهیه فهرست مواد مصرفی ماشین آلات اعم از سوخت، مواد روغنی ،فیلتر وغیره ونظارت بر مصرف آنها.
پیش بینی وارائه لیست قطعات یدکی مورد نیاز ماشین آلات وتعیین مشخصات وشماره گذاری فنی قطعات.
تهیه کارت شناسایی وپرونده مشخصات وتعمیرات برای ماشین آلات.
- همکاری در توزیع واستقرار ماشین آلات آماده بکار در سطح استان با توجه به فعالیتهای اجرائی .
تحویل وتحول ماشین آلات به رانندگان واپراتورها با رعایت مقررات مالی واموالی مربوطه.
تهیه آمار ماشین آلات وگزارشهای لازم از نحوه عملکرد آنها.
ادارات راه وترابری شهرستانها: نگهداری وترمیم راههای استحفاظی بمنظور برقراری عبور ومرور مستمر وسائط نقلیه.
تهیه وتنظیم برنامه سالیانه نگهداری راههای ارتباطی اصلی وفرعی وروستائی وتعیین اولویتها در منطقه تحت سرپرستی.
تشکیل اکیپهای راهداری واستقرار در راهها بمنظور مرمت موضعی واساسی راه شامل: عملیات حفاظتی تعمیر پلها وابنیه فنی ، تسطیح ، شن ریزی ،لکه گیری، روکشهای آسفالت سرد ،نصب آبروها ، احداث پلهای جدید، برف روبی وبازگشایی راهها وغیره.
بازدید برنامه ای از راههای تحت سرپرستی.
همکاری با اداره ایمنی وحریم راه در مورد نصب علائم ایمنی واطلاعاتی وخط کشی در راههای آسفالتی.
رسیدگی وپاسخگویی به شکایات واصله از راه در منطقه تحت سرپرستی.
- شرکت در جلسات فرمانداری وتبادل نظر با مقامات منطقه به منظور شناخت نیازهای متعلقه به راه.
شرکت در کمیسیون های تحویل موقت وقطعی راههای ساخته شده استان.
- همکاری در تهیه فهرست اولویت های راهسازی در منطقه تحت سرپرستی واظهار نظر در مسیرهای انتخابی از لحاظ اقتصادی وسیاست منطقه ومشکلات راهداری پس از ساختمان.
- پیش بینی قطعات یدکی ولوازم مصرفی ومصالح مورد نیاز وپیشنهاد آن به اداره کل متبوع .