دانلود تحقیق موج شکنها

Word 130 KB 23824 9
مشخص نشده مشخص نشده عمران - معماری - شهرسازی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • موج شکنها سازه هایی هستند که از بنادر و سواحل در مقابل امواج و جریانهای ساحلی محافظت می کنند.

    به طور کلی موج شکنها را می توان به دو دسته جدا از ساحل و متصل به ساحل تقسیم کرد.


    در حالت اتصال به ساحل، برای حفاظت ساحل، بندر خارجی و در مواردی بندر داخلی، لنگرگاه و یا حوضچه در برابر امواج مورد استفاده قرار می گیرد.

    این سازه با کاستن از انرژی امواج، ارتفاع آنرا در ناحیه بندر کاهش می دهد و منطقه حفاظت شده ای برای پهلوگیری و مهار کشتیها و بارگیری و باراندازی آنها و دیگر تاسیسات بندر بوجود می آورد.


    موج شکنها جدا از ساحل عمدتاً برای حفاظت ساحل، از اثر موج یا تسونامی ساخته می شود.

    در این حالت، این سازه برای حفظ پایداری یک سازه محافظ ساحل نظیر دیوار ساحلی یا برای کاستن از فرسایش ساحل و یا برای اهداف نظیر آن به کار می رود.


    معمولاً موج شکن دور از ساحل به صورت سازه منقطع است که تعیین فواصل بین قسمتهای مختلف آن و طول آنها با توجه به نیاز طرح و بر اساس بررسیهای انجام شده روی مدل هیدرولیکی مشخص می شود.


    روشهای دیگر تقسیم بندی موج شکنها را می توان بر اساس مصالح به کار رفته در آنها و یا نوع سازه تقسیم بندی کردو سنگ طبیعی و بتن و یا ترکیبی از آنها در بیش از 95% موج شکنهایی که تاکنون ساخته شده اند به کار رفته است.

    فولاد، چوب و حتی در بعشی موارد هوای فشرده هم برای شکستن نیروی امواج مورد استفاده قرار گرفته اند.


    از نظر نوع سازه مهمترین انواع موج شکنها عبارتند از موج شکنهای شیبدار (توده ای)، موج شکنهای دیواره ای (قائم)، موج شکنهای مرکب و موج شکنهای ویژه.


    گاهی از موج شکنها برای حفاظت کانال دسترسی در مقابل رانه ساحلی و پایدار کردن یا ساماندهی یک شاخاب کشندی استفاده می شود، که در چنین حالتی Jetty نامیده می شود.


    انتخاب نوع موج شکن معمولاً با توجه با مواد موجود در محل یا در نزدیکی آن انجام می شود.

    عمق آب وضعیت کف دریا، وظایف مورد انتظار از موج شکن و سرانجام تجهیزات موجود برای ساخت موج شکن از عوامل تعیین کننده می باشند.

    در مورد مساله طراحی موج شکنها هم با یک نگاه کلی می توان گفت که عوامل موثر عبارتند از :
    - خطوط تراز بستر
    - تغییرات سطح اب در اثر جزر و مد، برکشند توفان و سایر عوامل
    - مشخصات موج
    - جیانهای کشندی و برکشند توفان
    - باد
    - شرایط پی
    - رسوبات ساحلی
    - دسترسی به مصالح ساختمانی و کیفیت آنها
    - شرایط خاص نظیر استفاده از موج شکن، به عنوان اسکله ، مقاصد کشتیرانی ، تفریحی و غیره
    - عوامل اقتصادی و سیاسی
    موج شکنها

    موج شکن طول
    ( متر ) لایه آمور لایه فیلتر لایه مغزی و مقرس
    نوع وزن واحد (تن ) نوع وزن واحد (تن ) نوع وزن واحد (تن )
    بندر شهید بهشتی 1550 سنگی 12-3 سنگی 1-3/0 سنگی 50-1/0
    بندر شهید کلانتری 1140 سنگی 8-5 سنگی 1-5/0 سنگی 50 – 1/0
























    ________________________________________
    کلیه حقوق این پورتال متعلق به دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد ایران است


    بنادر ساحلی به دلیل ارتباط گسترده با دریا و نیز به منظور مهار خسارات ناشی از طوفان ها و امواج دریائی به میزان زیادی از موج شکن در طول نوار ساحلی استفاده می نمایند.

    موج شکن ها سازه هایی هستند که از بنادر و سواحل در مقابل امواج و جریان های ساحلی...


    بنادر ساحلی به دلیل ارتباط گسترده با دریا و نیز به منظور مهار خسارات ناشی از طوفان ها و امواج دریائی به میزان زیادی از موج شکن در طول نوار ساحلی استفاده می نمایند.

    موج شکن ها سازه هایی هستند که از بنادر و سواحل در مقابل امواج و جریان های ساحلی محافظت می کنند.

    به طور کلی موج شکن ها را می توان به دو دسته جدا از ساحل و متصل به ساحل تقسیم کرد.

    در حالت اتصال به ساحل، برای حفاظت ساحل، بندر خارجی و در مواردی بندر داخلی، لنگرگاه و یا حوضچه در برابر امواج مورد استفاده قرار می گیرد.

    این سازه با کاستن از انرژی امواج، ارتفاع آن را در ناحیه بندر کاهش می دهد و منطقه حفاظت شده ای برای پهلوگیری و مهار کشتی ها و بارگیری و باراندازی آن ها و دیگر تاسیسات بندر به وجود می آورد.

    موج شکن های جدا از ساحل عمدتاً برای حفاظت ساحل، از اثر موج یا تسونامی ساخته می شود در این حالت، این سازه برای حفظ پایداری یک سازه محافظ ساحل نظیر دیوار ساحلی یا برای کاستن از فرسایش ساحل و یا برای اهداف نظیر آن به کار می رود.

    انتخاب نوع موج شکن معمولاً با توجه با مواد موجود در محل یا در نزدیکی آن انجام می شود.

    از آن جا که موج شکن ها به عنوان موانعی بر سر راه امواج قرار دارند، باعث تغییراتی از لحاظ به دام افتادن رسوبات ساحلی هم می شوند.

    بارها و بارها شاهد بوده ایم که ته نشست رسوبات ساحلی در پشت موج شکن ها افزایش یافته و این معضل هم باعث کاهش عمر مفید سازه ها شده و هم تغییرات کف دریا را در نواحی ساحلی موجب شده اند.

    ساحل بوشهر نیز از این قاعده مستثنی نیست.

    احداث موج شکنهای متعدد در نوار دریائی ساحل بوشهر محلی برای تجمع رسوبات ماسه ای و نیز گلی بموازات ساحل شهری است.

    این رسوبات که براحتی در پشت موج شکن ها به دام می افتند در بیشتر موارد باعث پسروی دریا و تولید خشکی می شوند.

    تنها کافیست مانعی بر سر مسیر موج ایجاد نمائید چه به عنوان اسکله و چه بعنوان پلاژ، دیر یا زود رسوبات گلی و ماسه ای مامنی برای آرامش خود یافته و درون آن ته نشین می شوند و باعث کاهش عمر سازه ها خواهند شد.

    این مهم امروزه به راحتی در بخش غربی ساحل بوشهر و در بخش شمالی اسکله جلالی کاملا مشهود است.

    در بخش شمالی اسکله جلالی، با توجه به تصاویر ماهواره ای، سطحی به میزان چهار کیلومتر طول و 320 متر عرض، در حال تبدیل شدن به خشکی است!

    هر چند که در حال حاضر این محدوده در حال لایروبی است اما، لایروبی، راه حل نیست.

    با این حال، این مسئله، تمامی مشکلات رسوبات دریایی بندر بوشهر نیست.

    مشکلات بندری بوشهر از این هم فراتر رفته تا حدی که فاجعه تغییر زمین ریخت شناسی شهر زیبای بوشهر را به ویژه در بخش شمال شرقی شهر، به دنبال خواهد داشت.

    آن چه که باید در این خصوص مورد توجه مدیران و مسئولین محترم قرار گیرد، روش های پیشگیری بجای درمان است.

    تا وقتی که مناطق تولید رسوب، فعال است لایروبی مکان های ته نشست رسوبی که عموما نواحی ساحلی و اسکله ها و موج شکن ها می باشند ، تنها یک تسکین موقتی بشمار می آید.

    منشاء رسوبات ساحلی شهر بوشهر از دو منطقه نشات می گیرد: 1- رسوبات گلی رودخانه حله: رودخانه حله حاصل اختلاط دو رودخانه بزرگ شاپور و دالکی است که در محل روستای درودگاه دشتستان آغاز و پس از طی 49 کیلومتر مسافت به دریا می ریزد .

    رودخانه حله میزبان آب های جاری این دو رودخانه است که در طول مسیر خود تا به مصب دریا راه پر پیچ و خمی را طی می نماید.

    پرواضح است که رسوبات گلی و فرسایشی دو رودخانه دالکی و شاپور نیز حجم رسوبات گلی رودخانه حله را افزایش داده است.

    پیچان رودهای زیبا و دیدنی رودخانه حله از زیبائی های طبیعت منطقه به شمار می رود.

    این رودخانه سالیانه حجم عظیمی آب را به دریای خلیج فارس وارد می نماید که با توجه به حرکت جریان آب دریا که از نواحی شمالی به سمت شهر بوشهر است، حجم عظیم رسوبات گلی ، به سمت سواحل شمالی و شرقی بندر بوشهر در حرکت دائم می باشد.

    2- رسوبات ماسه ای دریای خلیج فارس: دریاها به دلیل حرکت امواج بر کناره های ساحلی و نیز تاثیر شدید آن ها بر رسوبات کف در مناطق کم عمق، حاوی رسوباتی است که جنس غالب آن ها به سنگ شناسی غالب کف دریا و نیز سواحل هم جوار وابسته است.

    رسوبات دریائی ساحل غربی بوشهر بیشتر از نوع رسوبات در حد ماسه است که رسوبات ساحلی درجای منطقه را تشکیل می دهد.

    بدین ترتیب ملاحظه می شود که رسوبات ساحلی دریای بوشهر بیشتر از نوع گلی است که در وهله اول متعلق به رودخانه حله است و سپس رسوبات ماسه ای دریائی است که در بخش غربی دریای بوشهر در حال رسوب گذاری است.

    رسوبات گلی رودخانه حله، بیشترین مشکلات زیست محیطی و نیز اقتصادی را برای ساحل بوشهر ایجاد نموده که همه ساله هزینه های هنگفتی برای لایروبی بخش شرقی ساحل بوشهر فراهم می نماید و سرمایه های هنگفتی را از سهم اعتباری استان به خود اختصاص داده است.

    این معضل زمانی برجسته می نماید که ما از لحاظ اقتصادی به فکر توسعه استان بوشهر و بویژه رقابت قابلیت های بندری بوشهر با بنادر بزرگ هم جوار نظیر ماهشهر و بندرعباس نیز باشیم.

    پر واضح است که نهشته شدن رسوبات در بندر بوشهر بیش از رسوبات ساحلی در بندر عباس مشکل زاست و اگر به فکر توسعه بندری بوشهر و افزایش توان تجاری شهر بوشهر هستیم شایسته است که بجای لایروبی و کار بر روی محل رسوبگذاری، معضل رسوبات بندر بوشهر را از منطقه منشاء تولید رسوب مورد بررسی دقیق و کاوش های کارشناسی قرار دهیم .مسلما، لایروبی بندر بوشهر، تنها یک درمان به شمار می آید در حالی که منطقه منشاء تولید رسوبات ساحلی بوشهر، از نقطه جغرافیائی دیگر و مرتبط با رسوبات گلی رودخانه حله است.

    اگر در صدد برطرف کردن مشکل بر نیائیم فقط و فقط موجب هدررفت هزینه های جاری در شهر بوشهر خواهیم بود و به جای این همه لایروبی و هزینه های درمانی به فکر پیشگیری و کنترل رسوبات رودخانه حله و بالطبع مانع از انتقال رسوبات رودخانه های شاپور و دالکی به رود حله شویم.

    کنترل این رسوبات که به ویژه در حوضه های آبخیز بایستی صورت پذیرد در آینده با عث کاهش تولید رسوب حوضه ها، و سپس مانع از افزایش رسوبات گلی رودحله به دریا خواهد شد.

    تا آن زمان، کنترل رسوبات مصب رودخانه حله و نیز رسوبات در طول بستر رودخانه حله باید در اولویت قرار گیرد.

    پر واضح است در صورت عدم توجه مدیران و دستگاه های اجرائی ذیربط، به کنترل رسوبات گلی رودخانه حله و نیز با توجه به فعالیت ها و دخالت های انسانی در حوضه های آبخیز رودخانه های دالکی، شاپور و حله و تخریب شدید اراضی سطحی و تولید فراوان رسوب در سالیان اخیر و قطعا آتی، احتمالا، عمر بازرگانی و تجاری بندر تاریخی بوشهر، بویژه در بخش شرقی و شمالی شهر، کمتر از طول عمر متعارف یک شهروند خواهد شد!

    ، بخصوص زمانی که سواحل بوشهر را آلودگی های شدید نفتی و زیست محیطی هم تهدید می نماید.

    شایسته است تا پیش از بروز چنین بحران رسوبی و کاهش عمر موج شکن ها و اسکله های بوشهر ، و مهم تر از آن، پیش از به زیر گل مدفون شدن بخش شبه جزیره ای بوشهر، که مرگ تدریجی بخش شرقی را به دنبال خواهد داشت، با اندیشیدن تمهیداتی، موجبات گسترش و ترقی شهر بندری بوشهر را فراهم نمائیم.

    مسلما در صورت گسترش رسوبات گلی و نهشتگی آن در حاشیه شرقی و شمالی شهر،که با توجه به تصاویر ماهواره ای جدید، امری کاملا محتمل و در حال وقوع است، ویژگی شبه جزیره بودن بندر زیبا و منحصر بفرد بوشهر را تحت تاثیر منفی قرار داده و پسروی دریا، باعث یکپارچه شدن بوشهر با جزیره عباسک و خشکی خواهد شد!

    و این، حادثه ای مذموم است درباره سونامی سونامی چیست ؟

    سونامی یک سری از امواج اقیانوسی است که گاهی اوقات به هنگام وقوع زمین لرزه در زیر بستر دریا ایجاد میشود به هنگام وقوع زمین لرزه ای دور در اقیانوس آرام ساعتها طول میکشد تا امواج به ساحل بریتیش کلمبیا برسد و در آن مکان یک برنامه اخطار و هشدار سونامی وجود دارد که به سرعت به ساکنین ساحل هشدار میدهد.

    اگرشما در نزدیکی اقیانوس هستید و زمین لرزه بزرگی را احساس کردید باید بلافاصله به درون خشکی یا زمینهای بلندتر بروید .

    اگر سونامی در نزدیکی بریتیش کلمبیا ایجاد شد امواج ظرف چند دقیقه به ساحل میرسند و زمان کافی برای صدور هشدار وجود نخواهد داشت .

    سونامی ها امواج مدی نیستند این امواج ارتباطی با مد یا آب و هوا ندارند و کاملا متفاوت از امواج منظم میباشند این امواج میتوانند با سرعت صدها کیلومتر در ساعت در اقیانوس آزاد حرکت کنند و حتی هنگامی که زیر قایق عبور میکنند قابل توجه نیستند اما هنگامی که به آبهای کم عمق ساحل میرسند تبدیل به برآمدگی بسیار قدرتمندی از آب یا حتی امواج بسیار بزرگ میشوند .

    نیروی امواج سونامی میتواند سبب تخریب گسترده ای در بنادر شود ( سونامی لغتی ژاپنی به معنای موج بندری است ) هنگامی که امواج سونامی به رودخانه ها و کانالها میرسد.

    ارتفاع آنها افزایش می یابد در سال 1946 زمین لرزه بزرگی در آلاسکا سبب ایجاد یک سونامی که سبب تخریب کلیه راههای کالیفرنیا شد.

    چون سیستم هشدار وجود داشت تخلیه امکان پذیر بود و هیچ کس کشته نشد.

    اغلب اولین موج سونامی بزرگترین موج نیست .

    اوماج دیگر هر چند دقیقه و طی دوهرا ای چند ساعته می آیند .

    برای حفاظت از خودم در برابر سونامی چه باید بکنم ؟

    به خاطر داشته باشید که شما ممکن است مجبور شوید به دنبال یک زمین لرزه محلی بزرگ بزای تخلیه مناطق ریسک دارایی تان را رها کنید .

    آگاه باشید که انجمن های محلی تخلیه به مناطق امن را پیشنهاد می کنند که وقتی شما منتظر وضعیت سفید هستید پناهگاهی برای شما باشد .

    با وجود راهنمایی های افراد آمادگی فوری حداقل برای سر روز خود را مهیا کنید.

    برای خانه ماشین و کار خود جعبه های کمکهای اولیه تهیه کنید .

    دوره کمکهای اولیه را بگذرانید و مهارتهای امداد را بیاموزید اگر هنگام وقوع سونامی روی آب هستید بندر را به سمت آبهای آزاد که اثرات سونامی در آنجا حد اقل است ترک کنید .

    اگر در یک هواپیما در حال پرواز در بندر هستید به من امن روی دریا یا روی خشکی بروید و از مناطق خطر دور شوید .

    به ایستگاه رادیوئی محل خود گوش دهید و به دستورالعملهای سازمان اورژانس گوش دهید از این دستورالعملها تبعیت کنید و قبل از بازگشت به ساحل منتظر اعلام وضعیت سفید باشید .

    فقط برای نجات جان انسانها با 1-1-9 یا سرویسهاس محلی آتشنشانی پلیس و آمبولانس تماس بگیرید.

    اگر در ساحل یا در نزدیکی اقیانوس چادر زده اید مجبورید برای زندگیتان وسایلتان را رها کنید.

    هیچگاه برای دیدن سونامی به ساحل نروید سونامی سریعتر از دویدن انسان حرکت میکند .

    درباره سونامی : سونامی واژه ژاپنی به معنای موج بندر است.

    سونامی توصیفی ترین پدیده مشاهده شدهاست که به آن موج مدی یا موج دریایی لرزه ای هم گفته میشود که هر دو واژه در ارتباط با مکانیزم زایش ارتباطی نادرست دارند .

    در آمریکای جنوبی گاهی واژه مارموتو مورد استفاده قرار میگیرد اما واژهسئنامی متداول تر استو توسط دانشمندان و اکثر افراد عادی کشورهای آرام پذیرفته شده است.

    در TWS، سونامی را میتوان به انواع محلی و ناحیه ای و گستره آرام تقسیم بندی کرد که این واژه ها برای توصیف پتانسیل تخریب نسبت منطقه منشا سونامی به کار میروند سونامی های محلی اغلب در اثر زمین لغزشهای زیر دریایی یا فورانهای آتشفشانی بوجود می آیند مثال آن سونامی 9 جولای 1958 در خلیج لیتویای آلاسگاست که میزان آب گرفتگی آن بیش از 485 متر بود اما میزان تخریب آنها تنها به محدوده بسیار کوچکی محدود بود.

    سونامی های ناحیه ای نامتداولتر هستند.

    تخریب محدود به یک منطقه /هستند زیرا انرژی آزاد شده از آنها برای ایجاد یک سونامی مخرب در گستره آرام کافی نیست یا اینکه ژئومورفولوژی منطقه منشا پتانسیل تخریب سونامی را محدود میکند.

    مثالهای اخیر این سونامیها را در جدول زیر نشان داده شده اند: سونامی های گستره آرام کمتر رخ میدهند اما گستره تخریب امواجی که به صورت اولیه بزرگ نیستند بیشتر است به هنگام عبور د ر حوضه آرام بسیاری از مناطق ساحلی بسیار دورتر در معرض هجوم مخرب سونامی قرار میگیرند.

    مثلا سونامی 22 می 1360 از شیلی تا هاوایی ژاپن و فلیپین گسترش یافت و تلفات و صدماتی را در اقیانوس آرام به جای گذاشت.

    سونامی سامانه ای از امواج گرانشی است که در نتیجه آشفتگی بزرگ مقیاس در سطح دریا و در دورهای کوتاه از زمان ایجاد میشود در فرآیند بازگشت سطح دریا به حالت تعادل از طریق یک سری از نوسانات امواجی تولید میشود که به سمت خارج منطقه گسترش می یابند.

    سونامی ممکن است در اثر فورانهای آتشفشانی زیر دریایی جا به جایی رسوبات زیر دریایی زمین لغزشهای ساحلی در خلیج یا بندر برخورد شنا به سنگ یا جا به جایی عمودی پوسته زمین در امتداد پهنه ای از شکستیها ایجاد میشود که در زیر بستر اقیانوس یا لبه آن قرار دارد .

    مورد آخر متداولترین علت ایجاد سونامی است و در تمام بررسی های علمی عامل اصلی توانایی انتشار سونامی ها در حاشیه اقیانوسی است گسیختگی پوسته زمین در امتداد پهنه ای از شکستگیها ایجاد میکند که در سر تا سر دنیا توسط دستگاههای لرزه ای آشکار و اندازه گیری میشوند.

    اما همه زمین لرزه ها ی بزرگ ساحلی یا نزدیک ساحل سونامی ایجاد نمی کنند .

    در حال حاضر اگر سونامی ایجاد شود هیچ روش عملی برای تعیین آن وجود ندارد به اثتثنای تعیین وقوع رو مرکز زمین لرزه و سپس آشکار سازی زمان رسید امواج شاخص به شبکه ایستگاههای مدی.

    هنگامی که زمین لرزه بزرگی رخ میدهد انرژی حاصله که در این زمین آزاد میشود در محدوده وسیعی از بسامدها و سرعتها منتشر میشود .

    حتی اگر حرکات قابل مشاهده زمین محدود به منطقه منشا زمین لرزه باشد فازهای مختلف برج لرزه ای در سر تاسر زمین منتشر میشوند و منجر به جنبش کوچک اما قابل اندازه گیری میشوند که توسط لرزه نگار آشکار و ثبت میشود سپس لرزه نگاشت آن ایستگاه جنبش زمین را نشان می دهد.

    دور اتفاق افتاده است.

    می توان، مکان زمین لرزه را با فرض بهترین انطباق الگوی زمان رسید موج P در ایستگاههای برای سیستم هشدار سونامی باید سه فاز موج لرزه ای توجه شود موج اولیه یا موج P،موج فشارشی است که از درون زمین با سرعت متغییر حرکت میکند که در نزدیکی مرز پوسته گوشته حدود 8 کیلومتر بر ثانیه است و در مرز گوشته پوسته 5/13 کیلومتر بر ثانیه است موج P، نخستین فاز لرزه ای است که در ایستگاههای لرزه ای ثبت می شود و نخستین نشاندهنده این است که زمین لرزه ای دور اتفاق افتاده است.

    می توان، مکان زمین لرزه را با فرض بهترین انطباق الگوی زمان رسید موج P در ایستگاههای مختلف و مقایسه آن با جدول استاندارد زمان رسید موج P،برای فواصل مختلف و اعماق کانونی زمین لرزه ها بدست آورد یا در مورد زمینلرزه های محلی که در محدوده نسبتا کوچکی از شبکه ایستگاههای لرزه ای یا در نزدیکی آن قرار دارند با مقایسه آنها با زمان رسید محاسبه شده بر مبنای مدل سرعت لرزه ای پوسته محلی به دست می آید دومین فاز لرزه ای مهم موجی یا موج ثانویه است .

    این فاز درون زمین به صورت موج برشی حرکت میکند و تقریبا مسیری مشابه موج .را طی میکند اما سرعت آن از حدود 7/6 کیلو متر بر ثانیه در نزدیکی پوسته گوشته تا حدود 8 کیلومتر بر ثانیه در نزدیکی هسته در تغییر است این فازهایموج لرزه ای به علت انتشار درون زمین امواج پیکری نامیده می شوند علاوه بر تعیین مکان امواج پیکری در تعیین بزرگای زمینلرزه مفید هم است به ویژه هنگامیکه کانون زمین لرزه عمیق و درون زمین باشد سری سوم فازهای لرزه ای امواج سطحی هستند که در نتیجه جابه ایی زمین بوجود می آیند و در امتداد سطح زمین به سطح خارج انتشار می یابند این امواج در ایستگاههای لرزه ای به صورت امواج سطحی محلی یا ناحیه ای مشاهده میشوند و مبنای اندازه گیری بزرگا در مقیاس ریشتر هستند .

    این مقیاس مقیاسی لگاریتمی است که توسط چارلز ریشتر ابداع شد و از دامنه اثر ثبت شده روی لرزه نگاشت فاصله از رو مرکز استفاده میکند تا به زمین لرزه ای که در ایستگاههای مختلف اندازه گیری شده بزرگای نسبتا صحیحی اختصاص یابد.بنو گوتنبرگ مقیاس ریشتر را توسعه داد که امواج سطحی .و دور لاو و ریلای هم در بر میگرفت .

    اگر چه این مقیاس مقیاسمی لگاریتمی است که صرفا مرجعی برای مقیاس ریشتر است که به صورت تابع لگاریتمی از انحراف اثر ثبت شده روی لرزه نگار و فاصله ایستگاه از رو مرکز میباشد.

    میزان واقعی انرژی آزاد شده در هر مقدار ریشتر تابعی از 32 است بنابراین زمین لرزه ای با بزرگای 7 .

    32 برابر زمین لرزه ای با بزرگای 6 آزا د می کند و انرژی آزاد شده در بزرگای 8 بیش از 1000 برابر انرژی آزاد شده در بزرگای 6 است.

    سونامی از محل زایش در همه جهات به سمت خارج منتشر میشود و معمولا جهت اصلی انتشار انرژی عمود بر جهت پهنه شکستگی زمین لرزه ای می باشد .

    سرعت آن به عمق آب بستگی دارد بنابراین امواج به هنگام عبور از روی بستر اقیانوس که عمق آن متغیر است متحمل افزایش یا کاهش شتاب میشود.

    در اقیانوسهای عمیق و آزاد امواج سنامی با شتاب 500 تا 1000 کیلومتر در ساعت (300 تا 600 مایل در ساعت ) حرکت می کنند.

    ممکن است فاصله میان دو قله متوالی به بیش از 500 تا 650 کیلومتر (300 تا 400 مایل ) هم برسد.

    اما در اقیانوسهای آزاد ارتفاع امواج بیش از 30 تا 60 سانتیمتر ( 1 تا 2 فوت ) نیست و امواج به طور غیر قابل توجهی عبور می کنند تغییر در انتشار سونامی هنگامی ایجاد می شود که انتشار امواج به علت جهت یابس و ابعاد منطقه زایش در یک جهت بیشتر از جهت دیگر باشد.

    و یا در جایی تشکیل میشوند که عوارض ترپوگرافی ناحیه ای هم شکل و هم نرخ توسعه موج را تعدیل می کند سونامی ها موجهایی هستند که در کل ستون آب از سطح دریا تا بستر اقیانوس توسعه می یابند .

    همین ویژگی است که باعث میشود مقدار بسیار زیادی انرژی توسط سونامی منتقل شود.

    امواج متوالی سونامی در دریاهای عمیق طول بسیار بزرگ و ارتفاع اندکی دارند و بنابراین از روی کشتیها سطحی یا از هواپیما قابل تشخیص نیستند .

    در سونامی آوریل 1946 هاوایی کشتیهایی که در ساحل قرار داشتند امواج مهیبی را مشاهده کردند که از روی ساحل می شکستند اما در قسمتهای دور از ساحل هیچ تغییری در ارتفاع آب دریا مشاهده نشد .

    با رسیدن به ابهای کم عمق سرعت امواج پیش رونده کاهش میابد طول موج آنها کم میشود و ارتفاع آنها به علت تجمع آب به شدت افزایش می یابد شکل ساحل شکل بستر که ممکن است در نزدیکی محل زایش سونامی یا هزاران کیلومتر دورتر از آن قرار داشته باشد نقش مهمی دارد.

    در نتیجه ثبت سونامی های نسبتا کوچک در هر مکانی فورا توسطTWS،گزارش می شود تا به همه مکانهای ساحلی نزدیک که پتانسیل امواج خطرناک را دارند هشدار داده شود.

    امروزه ثبت سونامی تنها در نزدیکی ساحل که در آنجا میتوان اثر کم عمق بودن آب را مشاهده کرد امکان پذیر است.

    نخستین نشانه نزدیک شدن سونامی پسروی آب است.

    که در اثر پیشروی موج پیشرونده ایجاد میشود بنابراین باید هر نو پس روی دریا را به عنوان هشداری از نزدیک شدن موج در نظر گرفت .

    بالا آمدن سطح پاب هم ممکن است نخستین رویداد باشد داده های ثبت شده درجات مدی مربوط به سونامی 22 می 1960 شیلی به عنوان نخستین نشانه سونامی بالا آمدن سطح آب را نشان داد.

    این بالا آمدگی حدود نصف دامنه کاهش بعدی در سطح آب بود.

    تحت شرایط معین قله موج پیش رونده میتواند تا فواصلی دور از ساحل پیشروی کند که موجب با جبه چرخشی است.

    اثرات مخرب سونامی ها را نمیتوان تخمین زد.

    در بعضی مکانها جبهه آشفته و پیش رونده مخرب ترین بخش موج است.

    در جایی که بالا آمدگی ازبین میرود پائین آب به سمت دریا .بین قله ها سریع و مخرب می باشد و همه چیز را جارو کرده و یا جریان سریع خود جاده ها ساختمانها و دیگر ساخته های بشر را خراب میکند .

    اگر چه کشتیها به سمت دور از ساحل حرکت میکنند اما آنها هم ممکن است توسط موج شکن ها یا به روی ساحل آورده شده و به هنگام عقب نشینی دریا روی زمین قرار گیرند .

    در آبهای کم عمق خلیج و بنادر گاهی اوقات سونامی باعث آغاز سیچ می شود .

    اگر دوره سونامی به خلیج مربوط باشد در اثر امواج متوالی سیج تشدید میشود .

    در این مورد اغلب بیشینه فعالیت موج بسیار دیرتر از زمان رسید موج اولیه مشاهده میشود .

    سونامی یک موج منفرد نیست بلکه یک سری از اواج است .

    معمولا زمانی که طول میکشد که دو قله موج متوالی از یک نقطه مشخص بگذرد 10 تا 45 دقیقه است .

    ممکن است نوسانات مخرب چندین ساعت ادامه یابد و ممکن است قبل از بازگشت دریا به وضعیت عادی چندین روز طول بکشد.

    طبق گفته مرکز سونامی نودسیپریسک در دوره ای 101 ساله از سال 1900 تا سال 2001 .796 سونامی در اقیانوس آرام مشاهده و ثبت شد.

    117 مورد از آنها سبب تلفات و خسارات در نزدیکی محل منشا شدند.

    حداقل مورد از این سونامی ها سبب تخریب گسترده در سراسر اقیانوس آرام شد ند.

    بیشترین تعداد سونامی در یک سال 19 سونامی در سال 1938 بود اما همه انها کوچک بوده و هیچ خسارتی نداشتند .

    هیچ سالی نبود که در آن سونامی رخ ندهد.

    17 درصد سونامی ها در ژاپن و یا نزدیکی آن بوجود آمدند .

    توزیع وقوع سونامی در مناطق دیگر به ترتیب زیر است آمریکای جنوبی 15 درصد: جزایر سولومون گینه نو 13 درصد اندونزی 11 درصد جزایر کوریل و کامچاتکا 10 درصد مکزیک و آمریکای مرکزی 10 درصد فیلیپین 9 درصد نیوزلند و تونگا 7 درصد آلاسکا و سواحل غربی کانادا و ایالات متحده 7 درصد وهاوایی 3 درصد کلیه حقوق این پورتال متعلق به دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد ایران است بنادر ساحلی به دلیل ارتباط گسترده با دریا و نیز به منظور مهار خسارات ناشی از طوفان ها و امواج دریائی به میزان زیادی از موج شکن در طول نوار ساحلی استفاده می نمایند.

    مکانتلفاتبیشینه ارتفاعبزگاتارخدر گستره آرام اندازه گیری شدنیکاراگوئه چزیره فلورس هکایرو چاوه170 نفر 1000نفر 200 نفر 220 نفر10متر 26متر 30متر 14متر2/7 5/7 6/7 2/72/9/92 12/2/92 12/7/93 2/6/94در گستره آرام اندازه گیری شدجزایر کوریل میندورو گینه نو11نفر 70نفر 12نفر 2000 نفر11متر 7متر 5متر 15متر1/8 1/7 5/7 0/74/10/94 14/11/94 21/2/96 117/7/98در گستره آرام اندازه گیری شدپرو50نفر5متر3/823/6/2001 بررسى عملکرد سنگ هاى آذرین استفاده شده در موج شکنهاى سواحل شمالى خلیج فارس

کلمات کلیدی: موج شکنها

موج شکنها سازه هايي هستند که از بنادر و سواحل در مقابل امواج و جريانهاي ساحلي محافظت مي کنند. به طور کلي موج شکنها را مي توان به دو دسته جدا از ساحل و متصل به ساحل تقسيم کرد. در حالت اتصال به ساحل، براي حفاظت ساحل، بندر خارجي و در مواردي بندر داخلي،

موج شکنها سازه هایی هستند که از بنادر و سواحل در مقابل امواج و جریانهای ساحلی محافظت می کنند. به طور کلی موج شکنها را می توان به دو دسته جدا از ساحل و متصل به ساحل تقسیم کرد. در حالت اتصال به ساحل، برای حفاظت ساحل، بندر خارجی و در مواردی بندر داخلی، لنگرگاه و یا حوضچه در برابر امواج مورد استفاده قرار می گیرد. این سازه با کاستن از انرژی امواج، ارتفاع آنرا در ناحیه بندر کاهش می ...

تاريخچه مس در ايران مس يکي از فلزاتي است که طرز استخراج و ذوب ان بر صنعتگران باستاني ايران معلوم بوده است و در حفرهايي که در نقات مختلف کشور شده آثار و علايم آن ديده ميشود. ولي چون رموز اين صنعت سينه بسينه انتقال مي يافته کتاب ونوشته اي ازآن در دس

شرکت رانيران تنها توليد کننده‌ي اتوبوس هاي Volvo در ايران شرکت رانيران تنها توليد کننده‌ي اتوبوس‌هاي Volvo در ايران مي‌باشد که در سال 1370 تاسيس شد اين شرکت داراي کارخانه‌اي به مساحت 130000 متر مربع است که مجهز به سالن‌هاي س

سیمان اگر از مخلوطی از سنگ آهک، خاک رس با گچ در کوره دوار با حرارت زیاد پخته شود و بعد با مقدار کمی گچ از طریق آسیاب کردن به پودر تبدیل شود، محصول بدست آمده سیمان خواهد بود. زمانی که سیمان با آب مخلوط شود واکنش شیمیایی آغاز میگردد و برروی سطح هر دانه سیمان، محصولات حاصل از هیدراته شدن پدید می آید. که بر اثر اتصال این محصولات به یکدیگرتمام دانه ها با هم ارتباط می‌یابند. براثر این ...

تاریخچه مجتمع صنعتی سیمان آبیک بعنوان( یکی از واحدهای تابعه شرکت سهامی عام سیمان فارس و خوزستان) فعالیت خود را از سال 1348 در 80 کیلومتری غرب شهر تهران بصورت عملیات نصب و مونتاژ آغاز نمود. این مجمتع دارای دو واحد عظیم تولیدی می باشد که بهره برداری از واحد اول آن با ظرفیت اسمی روزانه 3500 تن در نیمه دوم سال 1352 بهره برداری ازواحد دوم با ظرفیت اسمی روزانه 4000 تن در سال 1357 پس ...

مقدمه شايد شما هم اين ضرب المثل را شنيده باشيد که بهترين پليس کسي است که دزد خوبي باشد و به عبارت ديگر مي توان کفت تا زمانيکه يک پليس به تمام ترفندهاي دزدي آشنا بناشد نمي تواند با دزدان به مقابله بپردازد. در اينترنت و شبکه نيز براي محافظت

سالهای اخیر موجب گردیده است که تحقیقات بیشتری در زمینه طراحی و اجرای دایک های ساحلی و احیای اراضی ساحلی انجام گردد. مدلهای مختلف کامپیوتری جهت طراحی سازه ای دایک ها توسعه یافته است. در دهه اخیر کشور هلند به عنوان یکی از پیشگامان اجرای دایکهای ساحلی اقدام به توسعه دو مدل پیشرفته plaxis وDiana نموده است. در این تحقیق ضرورت تاثیر تغیرات شیب وجه رو به ساحل در میزان متغیرهایی چون ...

چنانکه پیش از این اشاره شده است، طرح جامع اسکله ساروج مشتمل بر پنج فاز می باشد. اسکله ساروج در موقعیت جغرافیایی 43.973' Latitude: 027oو Longitude:057o 09.418' در پانزده کیلومتری شرق شهرستان کنگان قرار گرفته است. محل این اسکله بر روی نقشه های دریانوردی بین المللی ثبت و مشخص شده است. اهداف تعیین شده نهایی از احداث اسکله ساروج شرکت آسیای آرام عبارتند از: دستیابی به بازار منطقه ای ...

انواع بيمه هاي بازرگاني تقسيم بندي استانداردي براي بيمه وجود ندارد با توجه به دامنه وسيع فعاليتهاي اقتصاد ي و اجتماعي بشر و جامع الشمول بودن برخي اشکال بيمه ، تقسيم بندي دقيق آن را با اختلاف نظر مواجه ميسازد اما در ايران بطور کلي بيمه را اينگونه تق

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول