دانلود تحقیق اثر ازت بر خاک

Word 735 KB 23936 12
مشخص نشده مشخص نشده کشاورزی - دامپروری
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • به نظر می رسد گیاهان مورد تناوب برای رسیدن به ماکزیمم تولید محصول به 200 الی 250 کیلوگرم ازت خالص در هکتار نیازمند باشد .

    مقدار کودی که قبلاً به گیاهان مورد تناوب داده شده تأثیر زیادی بر روی مقدار ازت موجود در گیاه در زمان برداشت دارد .

    بدون هیچگونه کودی، گیاه ممکن است در زمین های فقیر و بدون ذخیره ازت، به مقدار 25 کیلو در هکتار و در زمین های حاصلخیز مقدار 100 کیلو ازت در خود نگه دارد .

    در بهار بوته های جوان مقدار 5% ازت در ماده خشک برگ و 3% در ماده خشک ریشه نگه می دارند .

    این غلظت با ادامه رشد گیاه بسرعت کاهش می‌یابد و در زمان برداشت و در یک زراعت با حداکثر محصول شکر مقدا ازت در ماده خشک برگ 3% و در ماده خشک ریشه 8/% است.



    کمبود ازت و علائم تشخیص آن :
    بر خلاف علائم کمبود سایر عناصر، علائم کمبود ازت تقریباً در تمام مراحل رشد گیاهان مورد تناوب مشاهده می شود.

    بذور گیاهان مورد تناوب دارای مقدار کافی ازت برای ظهور کوتیلدون ها است.

    لیکن برای جلوگیری از بروز کمبود بایستی فوراً گیاه شروع به جذب ازت از خاک نماید.

    در خاکهای فقیر با مقدار کم ازت، علائم کمبود از زمان ظهور اولین برگ های حقیقی و متعاقب آن سلیر برگ ها شروع می گردد.

    علائم کمبود ممکن است با افزایش سن گیاه، توسعه یابد.

    در مقایسه با آنچه که در کمبود منگنز ، بر و منیزیوم دیده می شود ، علامات خاصی که مشخصه کامل کمبود ازت باشد وجود ندارد.برگهای گیاه در اثر کمبود پیچیده می شود و نخست به رنگ سبز روشن و بعد به زردی
    می گرایند.

    کمبود ازت باعث کاهش غلظت کلروفیل و مقدار فتوسنتز در برگهای مسن تر می گردد، این برگها اغلب پژمرده شده و قبل از رسیدن می میرند و برگهای جوان تر معمولاً دارای پهنک باریک و دمبرگهای طولانی می باشند.

    برگهای دارای کمبود معمولاً محتوی 9/1 الی 3/2% ازت در ماده خشک خود می باشند.

    بوته هایی که علامت کمبود دارند مقدار 70 تا200 واحد در میلیون ازت به صورت نیترات در خود دارند در حالیکه در بوته های بدون علامت کمبود این مقدار 350 تا 35000 واحد در میلیون است.



    اثر ازت بر روی رشد گیاهان مورد تناوب و کارآیی برگها:
    علاوه بر بهبود رنگ برگها، ازت باعث افزایش اندازه و تعداد برگها می گردد.

    در اوائل فصل بهار، ازت باعث افزایش ماده خشک در واحد سطح می شود که این عمل بیشتر در برگ و دمبرگ سبب افزایش تولید ماده خشک در ریشه شده و تولید بیشتر شکر را در واحد سطح بهمراه خواهد داشت.

    (آرمسترانگ و همکاران ) نشان دادند که اثر کود ازته تنها تبدیل اشعه دریافت شده به ماده خشک نیست ، بلکه به مقدار زیاد باعث افزایش مقدار اشعه جذب شده می گردد.



    اثر ازت بر روی قوه نامیه، ظهور جوانه ها و تثبیت گیاه:
    هنگامی که از بذور تک جوانه به عنوان کشت درجا استفاده می گردد، حتی مقادیر محدود ازت باعث از بین بردن گیاهچه ها، کند کردن رشد بقیه بوته ها و کاهش تعداد بوته ها پس از تنک می گردد.

    در حقیقت گیاه نمی تواند کل مصرف ازتی را که برای مقدار محصول متناسب لازم است درست قبل یا بعد از بذورکاری و به صورت پخش سراسری تحمل نماید.

    در حالیکه پخش مقدار کم کود بصورت پخش سراسری سبب تثبیت کامل گیاه و رشد اولیه مناسب آن می گردد.

    هنگامیکه گیاه تثبیت گردید، کود ازته متعادل مورد نیاز را می توان بدون خسارت در مرحله ای که گیاه بصورت4 برگی می باشد بکار برد.

    اثرات اولیه کود ازته تولید ماده خشک ریشه و برگ بوده که بیشتر بصورت شکر در ریشه متراکم می گردد.

    مطابق نمودارهای زیرکه واکنش عملکرد شکر را به وضوح نشان
    می دهد ،در خاکهای حاوی باقیمانده ازت کم، نقطه برگشت منحنی معمولاً برای مقدار 100 تا 150 کیلوگرم کود ازته در هکتار است.

    در حالیکه در خاکهایی با مقدار زیادی ازت مثل خاکهای حاوی مواد آلی و یا بقایای گیاهی از محصول قبلی نقطه برگشت منحنی بیشتر به طرف چپ متمایل است.



    اثر کودهای آلی :
    کودهای آلی که معمولاً قبل از زراعت گیاهان مورد تناوب به زمین افزوده می شوند می توانند از چند جهت برای گیاه مؤثر واقع شوند.

    بیشتر تأثیر کود آلی، ناشی از ازتی است که به صورت نیترات در اول فصل و همچنین به آرامی در طول دوره رشد در اختیار گیاه قرار می گیرد.

    اوره، ترکیبات آمونیاکی و پروتئینی از فساد بقایای گیاهی و حیوانی حاصل و تبدیل به نیترات می شود و در دسترس گیاه قرار می گیرد.

    کودهای آلی باعث کاهش درصد قند و افزایش غلطت اسیدهای آمینه می گردند.

    مقدار زیاد کودهای دامی و مرغی تأثیر بسیار بدی در کیفیت محصول به جا خواهد گذاشت.

    مزارع گیاهان مورد تناوبی که به آنها کود حیوانی داده شده است بندرت به بیش از 40 کیلوگرم در هکتار کود ازته، در هنگام کاشت نیاز خواهند داشت.

    با تأکید بر هوای پاکیزه و ممنوعیت سوزاندن کاه، امروزه مقدار زیادی کاه قبل از کشت گیاهان مورد تناوب شخم خورده و به زمین بر می گردد و این گرایش ادامه خواهد داشت.

    آزمایشهای کمی درباره تعیین اثر مخلوط کردن کاه با خاک بر روی نیاز ازتی انجام شده و اثر آن بر روی محصول گیاهان مورد تناوب مشخص گردیده است.(آلیسون 1989) اخیراً گزارشی از اثر کاه ر روی نیاز ازتی ارائه نموده و پیشنهاد کرد که در یک مزرعه معمولی که کاه را خرد کرده و با خاک شخم زده شده است اثر محسوسی در نیاز کودی مناسب گیاهان مورد تناوب نداشته است.



    فسفر و گوگرد ،دو آنیون اصلی یا پر مصرف:
    در خاکهای زراعی معمولاً با اضافه کردن کودهای فسفره، کودهای آلی و باقیمانده محصولات در خاک، می توان در زمان برداشت مقدار فسفر برداشت شده از زمین را تأمین نمود.

    تنها تعداد کمی از خاکهای معدنی محتوی فسفر هستند لذا بر عکس سایر عناصر غذایی نظیر پتاسیم، کلسیم و منیزیوم مقدار کمی فسفر در تغییر شکل آزاد می گردد.

    اخیراً غلظت فسفر در خاکهای زراعی همه ساله رو به افزایش است و علت آن عدم شسته شدن و همچنین افزودن بیش از حد این کود به خاک و بیش از آنچه که حتی زراعتهای پربازده نظیر غلات، گیاهان مورد تناوب و سیب زمینی از خاک جذب می‌نمایند می باشد.

    مقدار کافی گوگرد برای تولید محصول مناسب از طریق آب باران تأمین می گردد.

    منبع اصلی این گوگرد احتراق سوخت های فسیلی (زغال سنگ، نفت و گاز) می باشد که دارای مقادیر متغیری از این عنصر می باشند.

    این موقعیت با افزایش علاقه برای هوای پاکیزه رو به فزونی است.

    شعله گازهای خروجی به منظور کاهش آلودگی جوی به طور روز افزون تصفیه می شود و در نتیجه مقدار کمتری سولفور به زمین خواهد رسید و همچنین کودهای شیمیایی جدید نظیر اوره، نیترات، آمونیوم و سوپر فسفات تریپل بر خلاف کودهایی نظیر سولفات آمونیوم و سوپرفسفات ساده که دارای مقدار کمی گوگرد می باشند و کمتر مصرف می گردند فاقد گوگرد هستند.



    میزان جذب و غلطت فسفر:
    در زراعت گیاهان مورد تناوب، حدود نصف مقدار فسفر در ریشه و نصف دیگر در برگها است.

    در زراعتهایی که برای مدت طولانی فسفر مصرف نشده باشد، مقدار جذب این عنصر ناچیز خواهد بود .

    بعنوان مثال در منطقه روتامستد انگلستان ، مقدار جذب P2O5 حدود 5 کیلوگرم در هکتار و مقدار محصول نیز کم می باشد.

    بر عکس در مزارع فعلی با کود کافی که محصول بیشتری تولید می نماید ، مقدا جذب می تواند تا 100 کیلوگرم P2O5 در هکتار افزایش یابد که رقم مناسب آن بین 50 تا 90 کیلوگرم در هکتار (معادل 22 تا 39 کیلوگرم فسفر خالص) می باشد .

    غلطت فسفر در تمام قسمت های گیاه درست بعد از سبز شدن شروع به کاهش می نماید و این روند تا زمان برداشت نیز ادامه می یابد.

    غلطت مناسب برای گیاهچه ها در ماه آوریل (فروردین) برابر7% در ماده خشک برگ و 4/0% در ماده خشک ریشه است.

    در ماه آگوست (مرداد) به ترتیب به 4/0% و 3/0%، در ماه نوامبر(آبان) و در زمان برداشت به ترتیب غلظت فسفر به 35/0% و 2/0% کاهش می یابد.


    علائم کمبود فسفر: علائم کمبود فسفر بندرت در گیاه بالغ گیاهان مورد تناوب مشاهده می گردد و تنها هنگامی این علائم بروز می کند که غلظت فسفر قابل جذب به شدت کاهش یابد.

    علائم کمبود در گیاهچه ها و مخصوصاً هنگامی که سایر عوامل نظیر اسیدیته خاک، آفات ، بیماریها یا علف کش ها به سیستم ریشه آسیب رسانده و جذب مواد غذایی را مختل نموده باشند بیشتر مشهود خواهد بود.

    بدون توجه به سن گیاه علامت مشخصه کمبود فسفر عبارت از سبز تیره شدن رنگ برگها و پوسیده شدن گل گیاه می‌باشد.

    برگها به رنگ قرمز – بنفش درآمده و ممکن است در حالت کمبود شدید، برگها قهوه ای شوند و بمیرند .

    رشد قسمت بالایی ریشه نیز ممکن است به علت کمبود فسفر به تأخیر افتد و توده ای از ریشه های خشبی ثانویه تولید گردد.

    غلظت و مقدار جذب گوگرد : نسبت ازت به گوگرد در پروتئین، حدود 12 به 1 است.

    بنابراین بایستی توجه داشت که گیاه به این دو عنصر به نسبت تعادل نیاز دارد .

    اندازه گیری مستقیم مقدار گوگرد جذب شده بوسیله گیاهان مورد تناوب در مزرعه تاکنون منتشر نشده است لیکن (وایت هد 1963)دریافت زراعتی که 35 تن در هکتار محصول ریشه تولید نماید به مقدار 30کیلوگرم در هکتار گوگرد جذب می نماید.

    ماده خشک پهنک برگهای سالم گیاهان مورد تناوب محتوی 5/0 تا 4/1% گوگرد می باشد.

    جائیکه مقدار گوگرد کم باشد غلظت آن در ماده خشک به 50 تا 200 واحد در میلیون خواهد رسید در این موقع است که علائم کمبود توسعه می یابد.

    علائم کمبود گوگرد : در مزرعه، برگهای جوان و پیر گیاهانی که دچار کمبود شده اند ابتدا شروع به زرد شدن می کنند(در کمبود ازت برگهای مرکزی سبز باقی می ماند).

    اگر کمبود خیلی شدید باشد ممکن است که لکه های قهوه ای نامنظم در روی برگ و دمبرگ ظاهر گردد.

    به نظر می رسد که ریشه ها کمتر از کمبود گوگرد متأثر می شوند.

    و اما در خصوص واکنش گیاهان مورد تناوب به گوگرد در مزرعه لازم به ذکر است که بیشترین اثر عنصر گوگرد که در آخر تابستان بر روی مزرعه پاشیده شده است همان اثر قارچ کشی آن بر روی سفیدک حقیقی می باشد و در جائیکه سفیدک نبوده گوگرد بی تاثیر شده است پتاسیم وسدیم : از مدتها قبل مشخص شده است این دو عنصر میتوانند جاگزین یکدیگر شوند .درآزمایشات مزرعه ای کلاسیک ،افزایش مقدار هر یک در حضورو غیاب عنصر دیگری ،اثر متقابل منفیمعنی داری در عملکرد ریشه مشاهده میگردد.

    مطلالعات دقیقتری که به دنبال میاید نشان میدهد که تاکید بیش از اندازهای روی قدرت جایگزینی متقابل کودهای پتاسیم وسدیم شده است .بهترین نتیجه از کاشت گیاهان مورد تناوب در خاکهایی که هر دو عنصر تأمین شود حاصل خواهد شد.

    مقدار پتاسیم و جذب آن : پتاسیم به سرعت توسط گیاهان مورد تناوب از ماه خرداد تا مرداد جذب می گردد.

    مقدار موجود در ریشه و برگ در طول سال و برای زراعتی با محصول ریشه 50 تن در هکتار و 16 درصد قند که در شکل زیر آمده است مقدار موجود ریشه در زمان برداشت به حداکثر خود می رسد.

    حدود 100 کیلو گرم K2O در هکتار برابر است با 83 کیلوگرم ازK در هکتار برای عملکرد 50 تن در هکتار .

    مقدار موجود در برگ در مهرماه به حداکثر خود می رسد سپس با از بین رفتن برگها و ریختن آنها کاهش می یابد.

    نمودار1 : جذب پتاسیم توسط گیاه گیاهان مورد تناوب برای تولید 50 تن ریشه در هکتار هنگام برداشت اندازه گیری در طول دوره رشد زراعت نشان می دهد که غلطت پتاسیم در ماده خشک برگ و ریشه معمولاً به ترتیب حدود 7% و 6% در ماه فروردین می باشد که در ماه مرداد به شدت کاهش یافته و به ترتیب به 3% و 1% می رسد .

    متوسط غلظت پتاسیم در ماده خشک برگ در زمان برداشت حدود 3% است در حالیکه غلظت این عنصر در هنگام برداشت ریشه به حدود 8/0% خواهد رسید.

    گرچه غلظت این دوعنصر به ترتیب در برگ بین 2 تا 5/3 و در ریشه بین 6/0 تا 1/0 متغییر است .

    اثر پتاسیم بر روی رشد گیاهان مورد تناوب و عملکرد ریشه : پتاسیم در بافتهای گیاهی بسیار متحرک و در تمامی گیاه دیده می شود.

    برای عمل فتوسنتز مهم و قند تولید شده برای انتقال و ذخیره شدن در ریشه به پتاسیم متکی است .

    در زمان برداشت که پتاسیم(سدیم) دریافت کرده اند درصد قند بیشتر است.

    درصد قند بیشتر و معنی داری نسبت به آنهایی که این عنصر را دریافت نکرده اند دارند .

    این موضوع اثرات اقتصادی مهمی را در بر دارد زیرا به ازاء وزن مساوی محصول مبلغ پرداخت شده به زارعین بر اساس مقدار شکر تولید شده و درصد قند بیشتر است.

    جدول1 – مقدار پتاسیم دریافت شده بویله گیاهان مورد تناوب در زمان برداشت با مقدار معمولی کود داده شده به زمین ضمناً هزینه ها نیز کاهش می یابد و به ازاء مقدار شکر تحویل شده مقدار کمتری ریشه برداشت و حمل می گردد.پتاسیم همچنین با افزایش سطح برگ در ماه مرداد باعث بهبود سبزی گیاه می گردد این عمل سبب می گردد تا گیاه مقدار بیشتری اشعه دریافت نماید مخصوصا در بهار که مقدار بیشتری اشعه به خاک بدون پوشش می تابد و به نسبت باعث افزایش محصول شکر می گردد .

    بطور متوسط محصول گیاهان مورد تناوب در مقابل افزایش مقدار پتاسیم بدون سدیم شدیداً واکنش نشان می دهد این واکنش با حضور سدیم کمتر می شود.

    لیکن هر دو عنصر برای حداکثر محصول، مورد نیاز است .ازمایشات دراز مدت نشان می دهد بشرط اینکه غلطت پتاسیم خاک از حد کمبود و مقدار کم افزایش داده شود عملکرد بسیار بالاتری حاصل می شود .

    در بهترین حالت باقیمانده غلظت پتاسیم خاک بایستی حداقل 120 میلی گرم در لیتر و مصرف کود بایستی معادل میزان برداشت آن از خاک باشد .

    این امر حداکثر عملکرد را در رابطه با پتاسیم در تمام حالات تضمین می نماید .

    در حقیقت در بهار خشک یا در شرایط خاک ضعیف، مصرف کود پتاسه جدید از پتاس موجود در خاک تاثیر کمتری دارد در چنین شرایطی اثر سدیم بیشتر از پتاسیم خواهد بود .

    زیرا این عنصر بیشتر در محلول متحرک است و قابلیت جذب بیشتری دارد .

    خاکها و جائیکه تمام لایه خشم شده خاک قبل از کشت گیاهان مورد تناوب محتوی 120 میلی گرم در لیتر پتاس ، باشد رسیدن به آستانه مطلوب مشکل نمی باشد.

    مشخص شده که گیاه در چنین خاکی شدیداً به کودهای آلی واکنش نشان می دهد که بخشی از آن بدلیل آزاد سازی پتاسیم توسط این کود است.

    این کودها همچنین قدرت استفاده از پتاسیم ، کودهای شیمیایی داده شده به خاک را فراهم می سازد و اجازه می دهد حداقل غلظت پتاسیم 120 میلی گرم در لیتر حفظ گردد.

    جدول 2- مقدار کود پتاسه مورد نیاز فوری برای یک دوره یکساله زراعت گیاهان مورد تناوب علائم کمبود پتاسیم : با وجود غلظت پائین پتاسیم در بسیاری از خاکهای مزارع گیاهان مورد تناوب، علائم کمبود بر روی برگ به ندرت دیده می شود.

    وقتی که علائم ظاهر شوند ابتدا حاشیه برگها به رنگ سبز زیتونی کمرنگ در می آیند و متعاقب آن رگبرگها بی رنگ می شوند سپس تمام برگها تیره و برنگ قهوه ای می شوند و در روی آنها لکه های نخودی رنگ بصورت خوشه های کوچک ظاهر می شوند .

    معمولاً بر روی دمبرگ زخمهای قهوه ای راه راه دیده می شود.

    غلظت پتاسیم در ماده خشک برگها دچار کمبود کمتر از 6/0% می باشد.

    جدول3- مقدار کود مورد نیاز برای مدیریت طولانی پتاسیم در یک تناوب غلات- گیاهان مورد تناوب با محصول بالا جذب سدیم و غلظت آن : گیاهان مورد تناوب از تیپ گیاهان مورد تناوب وحشی که در حاشیه مدیترانه می روئیده اصلاح شده است لذا جای تعجب نیست اگر در تکمیل رژیم غذایی آن به سدیم نیاز باشد .

    از آنجا که این گیاه مقدار زیادی سدیم جذب و استفاده می نماید در بین محصولات شاخص نگردیده است .

    برای تولید 10 تن شکر در هکتار ، گیاه مجموعاً در حدود 100 کیلوگرم سدیم Na در هکتار جذب می کند (حدود 12 کیلوگرم در هکتار در ریشه ها و 85 کیلوگرم در هکتار در برگها در هنگام برداشت).

    با مصرف معمولی کود، غلظت سدیم در ماده خشک ریشه بین 04/0 % تا 11/0% و در برگها بین 9% تا 7/1 % می باشد.

    مقدار متوسط این عنصر در ماده خشک ریشه 8/0 و در برگ 4/1% می باشد.

    اثر سدیم در رشد گیاه و تولید محصول : اثر کودهای سدیم همانند پتاسیم بر روی رشد گیاه و محصول ریشه مشابه است.

    سدیم باعث توسعه برگ در اوائل دوره رشد، افزایش نسبت ماده خشک ریشه به برگ و همچنین باعث بهبود درصد قند ریشه در زمان برداشت می گردد.

    سدیم علاوه بر افزایش سطح برگ باعث ضخامت و شادابی برگها شده و کلرور سدیم باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب در تمام گیاه می گردد.

    ظرفیت بیشتر نگهداری آب ، موجب تحمل گیاه به شرایط استرس خشکی می گردد.

    غلظت سدیم خاک و محصول گیاهان مورد تناوب : در مناطق خشک و نیمه خشک ، غلظت سدیم در خاک اغلب برای رشد مناسب گیاه زیاد است بر عکس در خاکهایی نظیر مزارع شمال اروپا که در بیشتر زمستانها کاملاً مرطوب می باشند مواد غذایی متحرک نظیر NO3 و Na شسته شده و از دسترس گیاه خارج می گردند .

    این خاکها بطور معمول دارای مقدار کمی سدیم طبیعی می باشند و در نتیجه این مزارع جهت تولید حداکثر محصول نیاز به کودهای محتوی سدیم دارند.

    سدیمی که به آسانی در دسترس گیاه قرار می گیرد ، به صورت تک یونی ساده در روی کلوئیدهای خاک ذخیره شده و قابل حل در آب می باشد.

    150 کیلوگرم سدیم در هکتار مناسب ترین مقدار در خاکهای معدنی است ، در خاکهای آلی (با بیشتر از 10% ماده آلی) تعداد ناچیزی از گیاهان واکنش نشان می دهند .

    جدول زیر مقدار مناسب سدیم را در رابطه با نوع خاک و غلظت سدیم نشان می دهد .

    در خاکهای شنی که محتوی مقدار کمی سدیم قابل جذب می باشند ، مناسبترین مقدار مصرف حدود 200 کیلو گرم سدیم در هکتار می باشد.

    جدول 4- مناسبترین مقدار مصرف کود سدیم بر پایه نوع خاک و غلظت سدیم خاک با توجه به عدم تراکم و افزایش میزان سدیم در خاک ، مصرف کامل کود قبل از هر زراعت گیاهان مورد تناوب لازم است و واکنش محصولی در هر موقعیتی مشابه باقی می ماند .

    مطالعات انجام شده بر روی بافت فیزیکی خاک که به همین نحو رفتار شده است نشان می دهد که هیچ گونه تاثیر سوئی بر روی بافت خاک یا قدرت کاربری خاک نخواهد گذاشت.

    اثرات اسمزی سدیم بر روی قوه نامیه بذور: کودهایی که محتوی سدیم می باشند اگر دفعتاً قبل از کاشت بذور مصرف گردند باعث کاهش تعداد جوانه های بذور شده و ممکن است رشد گیاهچه های سبز شده را در مقایسه با گیاهچه های معمولی به تاخیر اندازد .

    معذلک رشد گیاهان کود خورده به زودی از گیاهان کود نخورده جلوتر خواهد افتاد.

    محلول مولار کلرور سدیم باعث کشته شدن بعضی از بذورها شده و از جوانه زدن سایر بذورها تا رقیق شدن محلول جلوگیری نموده و بعد از جوانه زدن رشد هیپوکوتیل را نیز کاهش می دهد.

    کودهای محتوی سدیم اغلب بایستی چند هفته قبل از کاشت به زمین داده شود تا غلظت سدیم در اثر عملیات زراعی و بارندگی رقیق گردد.

    علائم کمبود سدیم: با وجودیکه برگهای سالم گیاهان مورد تناوب محتوی مقدار زیادی سدیم هستند، لیکن گیاهان بدون این عنصر نیز هیچگونه علائم کمبودی نشان نمی دهند.

    وجود و یا کمبود سدیم همان تاثیری در روی برگهای گیاهان مورد تناوب می گذارد که کمبود پتاسیم خواهد گذاشت.

    علائم کمبود پتاسیم معمولاً هنگامی که سدیم مصرف گردد کاهش خواهد یافت بنابراین به جای لکه های بین رگبرگی شدن، معمولاً علائم رنگ به لبه برگها مربوط می گردد.

    کلسیم و واکنش خاک(PH): کلسیم در تولید موفقیت آمیز گیاهان مورد تناوب دو نقش اساسی دارد .

    اولاً یک ماده مغذی اصلی گیاه بوده و جذب آن بیشتر از فسفر و منیزیوم و کمتر از ازت و پتاسیم می باشد ثانیاً حضور آن به مقدار زیاد در خاک ضروری است زیرا تنظیم کننده اصلی PH خاک می باشد.

    منیزیوم به طور اتفاقی چنین نقشی را در خاکها که منشأ معدنی داشته و محتوی مقدار زیادی منیزیوم می باشند ایفا می کند .

    گیاهان مورد تناوب مانند تعداد زیادی از گیاهان زراعی تنها در خاکهایی با موفقیت رشد می کند که PH آنها نزدیک به 7 باشد PHکمتر (خاک اسیدی) باعث کاهش قابلیت جذب بعضی از عناصر مورد نیاز گیاه بعنوان مثال فسفر می گردد و قدرت جذب بعضی از عناصر دیگر را در حد غلظت های سوزنده افزایش می دهد (آلومینیم و منگنز) و ممکن است باعث خسارتهای مستقیم در اثر سوزندگی یون ئیدروژن گردد.

    مقدارPHخاک مشکلات کمتری را فراهم می کند لیکن ممکن است سبب کاهش قدرت جذب بعضی از عناصر مانند منیزیوم ، بر و منگنز گردد .

    اصلاح اسیدیته خاک: بذور گیاهان مورد تناوب در برگهای اسیدی به خوبی جوانه می زند لیکن خسارت به محصول معمولاً در مرحله گیاهچه ای اتفاق می افتد .

    گیاهچه ها به کندی رشد می کنند.

    کوتیلدون ها معمولاً حالتی ایستاده دارند و حاشیه آنها به برگهای حقیقی به قرمزی می گراید .

    در منطقه ریشه ها معمولاً وقتی که PH کمتر از5 باشد بعضی از ریشه چه ها از بین می روند لیکن سایر بوته هایی که زنده می مانند بر اثر سمیت منگنز بعضی اوقات دارای برگهایی به رنگ زرد روشن خواهند بود.

    ریشه ها قهوه ای و سیاه می شوند و ممکن است از بین بروند و ریشه های جدید تولید شده نیز اغلب ریشک دار خواهند بود .

    مصرف کلسیم در فرم اکسید ، کربنات ، هیدروکسید یا سولفات ، اسیدیته خاک را خنثی می کند .

    در نزدیکی کارخانجات گیاهان مورد تناوب آهک بجای مانده از مراحل استحصال شکر یک منبع ارزان و موثر کلسیم می باشد.

    زمان و مقدار مصرف آهک : تاثیر کامل آهک بر روی PH خاک احتمالاً بدلیل شخم و عملیات زراعی و مخلوط شدن کامل آهک با خاک تنها بعد از 2 تا 3 سال بطور وضوح معلوم می شود .

    بهترین زمان مصرف آهک حداقل 18 ماه قبل و دوبار شخم زدن زمین قبل از کشت گیاهان مورد تناوب می باشد و در صورت نیاز به مقدار بیشتر آهک این عمل باید شش ماه قبل از کاشت انجام شود در این طریق تمامی لایه عمق شخم در زمان کاشت گیاهان مورد تناوب به نزدیک حالت خنثی می رسد.

    علائم کمبود منیزیوم: اولین علامت کمبود منیزیوم ، ظهور لکه های زردرنگ به قطر 1 تا 2 سانتیمتری در لبه بالایی برگهای با سن متوسط می باشد.

    این حالت معمولاً در ماههای تیر یا مرداد متعاقب یک دوره خشک اتفاق خواهد افتاد .

    بافت برگ در منطقه آسیب دیده، رشد غیر طبیعی دارد و لبه برک راه راه می شود.

    قسمت زرد شده وسیع تر می شود و به پائین و بین رگبرگ ها سرایت می کند و در چند هفته لبه برگها به صورت نکروزه درخواهد آمد.

    بافت نکروزه قهوه ای تیره یا سیاه شده و ترد و شکننده می گردد و در صورت تماس دست شکسته و به زمین می ریزد .

    بعضی اوقات قسمت انتهایی برگ قطع و برگ بطور مشخص سرچیده می شود.

    غلظت منیزیوم در گیاه: غلظت منیزیوم در ماده خشک برگ سالم معمولاً از 6/0% در بهار تا 2/0% در تابستان متغیر است.

    برگهایی که کمبود منیزیوم را نشان می دهند دارای 1/0 تا 2/0% منیزیوم در ماده خشک خود هستند.

    منیزیوم در خاک: خاکهایی که کمبود منیزیوم را نشان می دهند معمولاص شنی ، لومی ، لومی شنی، یا شنی و لومی می باشند .

    در چنین خاکهایی مقدار کمتری منیزیوم نسبت به خاکهای سنگین تر ذخیره می گردد .

    منیزیوم معمولاً در مواد آلی گیاهی و مواد معدنی رسی وجود دارد و هنگامیکه این مواد تجزیه گردند منیزیوم بصورت محلول در آب و یا فرم کامل تبادل در می آید.

    این موقع است که امکان تجزیه خاک برای تعیین مقدار منیزیوم میسر می گردد.

    بدین وسیله می توان مشخص نمود که آیا برای زراعت گیاهان مورد تناوب نیاز به کود منیزیوم وجود دارد یا نه .

    اثرات آنتاگونیستی سایر یونها در خاک : گیاهان مورد تناوب همانند سایر گیاهان از کاهش جذب منیزیوم در مقابل مصرف بیش از حد سایر کاتیونها نظیر سدیم و پتاسیم متاثر خواهد شد.

    جذب منیزیوم موقعی بهبود خواهد یافت که مقدار منیزیوم قابل تبادل با سایر کاتیونها در توازن باشد.

    درغلظت های بسیار پائین سایر کاتیونها در خاک که معمولاً در مزارع گیاهان مورد تناوب مشاهده شده ، شواهدی مبنی بر ضرورت این تبادل وجود دارد.

    اندازه گیری منیزیوم خاک راهنمای مناسبی برای تعیین نیاز به این عنصر می باشد.

    اثر کود منیزیم بر روی عملکرد: منیزیوم عنصر فلزی اصلی در مولکولهای کلروفیل می باشد و اولین خسارت کمبود ، بر روی سبزینه برگ خواهد بود .

    در اثر کمبود مقدار محصول ریشه را با کود منیزیوم و بدون آن اندازه گیری کرده اند .

    عملکرد ریشه تنها جایی افزایش یافته است که علائم کمبود در کرت های بدون کود ظاهر شده باشد .

    این موضوع مغایر با برخی عناصر مغذی اصلی نظیر فسفر و پتاسیم می باشد که اغلب افزایش محصول بدون اثرات اشکار و قابل مشاهده در گیاه صورت می گیرد .

    در مزارعی که امکان بروز علائم کمبود وجود دارد با افزایش کود منیزیوم در صورتی که خوب با خاک مخلوط گردد و به آسانی در اختیار گیاه قرار می گیرد یه افزایش عملکرد بین 6 تا 205 مورد انتظار است .

    واکنش وسیع این گیاه به منیزیوم قسمتی بخاطر تأمین آب (درخاکهای خشک) واکنش بیشتر است محصول ریشه(تن در هکتار ریشه با 16% قند)محصول ریشه(تن در هکتار ریشه با 16% قند)محصول ریشه(تن در هکتار ریشه با 16% قند)محصول ریشه(تن در هکتار ریشه با 16% قند)406080برگ ریشه کل200 70 270300 120 420420 190 610 غلظت K در خاک بر حسب میلی گرم در لیترK2O مورد نیاز بر حسب میلی گرم در هکتار60-0 120-61 240-121 400-241 400 >200 100 75 75 75 غلظت K در خاک‌ میلی گرم درهکتارپائیز یا زمستان یا بهارK2O کیلوگرم در هکتار گیاهان مورد تناوب40-0 60-41 90-61 120-61 180-121 240-181 400-241 بیش از400 120-0 بیش از120300 275 250 200 150 125 100 75 غلات 0 040 40 40 0 0 0 0 0 50 0 نوع خاکمقدارسدیم‌ بر حسب کیلو گرم در هکتارشنی و لومی سبک لومی لومی سنگین و سیلتی آلی(بیش از10% ماده آلی) غلظت سدیم(میلی گرم در 100گرم خاک) 25-0 50-25 بیش از 50200 150 100 200 75 0

کلمات کلیدی: اثر ازت - اثر ازت بر خاک - ازت - خاک

اجزاءعملکرد دانه آفتابگردان چکيده:آفتابگردانگياهي است يکساله که با توجه به اهميت دانه هاي روغني آن ، مطالعه راههاي افزايش عملکرد و استفاده از حداکثر امکانات محيطي ، از اهميت ويژه اي برخوردار است که يکي از روشهاي افزايش عملکرد دانه آفتابگردان ، تعي

تفاوت زراعي و تنوع نتيکي از دير باز به عنوان ارکان سيستمهاي توليد کشاورزي سنّتي و موفق به شمار مي آمده اند. در نيمه اول قرن بيستم، تفاوت زراعي مورد توجه بسيار قرار داشت و تا چند دهه پيش نيز پژوهشهاي مربوط به تناوب همچنان ادامه داشت با پايان گرفتن جن

گاهی دانش آموزان ودوستان درمورد تهران قدیم سوالاتی می کنند که یا تحقیق وتامل می توان به سوالات آنها کامل تر پاسخ داد لذا اینکه تهران چگونه ازدیلمی کوچک ومردمانی اندک با خانه های زیرزمینی تبدیل به شهری بی سروبن شده با آسمان خراش ها وبرج های بلند ومیلیون ها نفرمردمی که ازبام تا شام درتلاش هستند ؟ وقتی به دنبال جواب سوالات به کتاب مراجعه کنیم می بینیم که برای پاسخ به این سوالات ...

تاثیر کودهای بیولوژیک نقش عناصر غذایی در رشد و کیفیت گیاهان زینتی تاریخچه کودهای بیولوژیک (کود های میکروبی) در دهه گذشته به دلیل مصرف کود های شیمیایی اثرات زیست محیطی متعددی از جمله انواع آلودگی‌های آب و خاک و مشکلاتی در خصوص سلامتی انسان و دیگر موجودات زنده به وجود آمد. سیاست کشاورزی پایدار و توسعه پایدار کشاورزی، متخصصین را بر آن داشت که هر چه بیشتر از موجودات زنده خاک در جهت ...

ازت به عنوان يک عنصر کليدي در ساختمان بسياري از ترکيبات موجود در سلولهاي گياهي مطرح است. اين عنصردر فسفونوکلئوتيد و اسيدهاي آمينه هم وجود دارد که اين ترکيبات نيز به نوبه خود به ترتيب اسيدهاي نوکلئيک و پروتئينها را مي‌سازند. دسترسي به ازت براي گياهان

اثر باکتري هاي تثبيت کننده نيتروژن بر جوانه زني زيره سبز ((Cuminum cyminum L محسن رضايي ** سعيده آقاشا هي * مريم صيادي ** عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي فسا *دانشجوي کارشناسي زراعت واصلاح نبا تا ت *دانشجوي کارشناسي زراعت و عضو با شگاه پ

چغندرقند گياهي است از خانواده Chenopodiacea و همانند بسياري از اعضاي ديگر اين خانواده مقاوم به تنش و شوري است(1). تغذيه چغندرقند به طور جامع از بيست سال گذشته گزارش شده است (1972). در آن گزارش، براي اولين بار حاصل نيم‌قرن تحقيق در اروپا و آمريکا ر

بر بر یکی از عناصر کم مصرف است که مقدار کم آن ضروری است و در مقادیر زیاد باعث سمیت می شود. خاک هایی که کمتر از 8/0 پی پی ام بر دارند به پخش یکنواخت 15-10 کیلوگرم اسید بوریک در هکتار نیاز دارند. بر نباید به صورت نواری به کار برده شود بلکه باید به صورت یکنواخت در سطح مزرعه پخش شود. علایم کمبود بر کوتولگی (توقف رشد)، فنجانی شدن و پژمردگی برگ ها است که ممکن است با زردی یا قرمزی برگ ...

دید کلی خاک‌ها مخلوطی از مواد معدنی و آلی می‌باشند که از تجزیه و تخریب سنگ‌ها در نتیجه هوازدگی بوجود می‌آیند که البته نوع و ترکیب خاک‌ها در مناطق مختلف بر حسب شرایط ناحیه فرق می‌کند. مقدار آبی که خاک‌ها می‌توانند بخود جذب کنند. از نظر کشاورزی و همچنین در کارخانه‌های راه‌سازی و ساختمانی دارای اهمیت بسیاری است که البته این مقدار در درجه اول بستگی به اندازه دانه‌های خاک دارد. هرچه ...

تعريف خاک و عوامل فرسايش خاکها ديد کلي خاک‌ها مخلوطي از مواد معدني و آلي مي‌باشند که از تجزيه و تخريب سنگ‌ها در نتيجه هوازدگي بوجود مي‌آيند که البته نوع و ترکيب خاک‌ها در مناطق مختلف بر حسب شرايط ناحيه فرق مي‌کند. مقدار آبي که خاک‌ها مي‌توانند ب

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول