دانلود مقاله بررسی خصوصیات شیمیایی خاکهای مناطق جنگی اطراف خرمشهر

Word 81 KB 24018 20
مشخص نشده مشخص نشده جغرافیا - زمین شناسی - شهرشناسی - جهانگردی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده::
    آلودگی محیط زیست در نتیجه وارد شدن مواد آلوده کننده به این بخش ایجاد میشود.

    جنگ نیز یکی از منابع شدید آلودگی زیست محیطی آب و خاک میباشد.

    استفاده وسیع از سلاح های جنگی اعم از گلوله های سربی، مواد منفجره، بمباران های هوائی، گلوله های توپ، سلاح های شیمیایی و بمب های شیمیایی-میکروبی و ...

    قطعا اثرات زیست محیطی مخربی را در پی خواهد داشت.


    جنگ پدیده ای حاصل گذشت زمان و پیشرفت بشر است.انگیزه های مختلفی در ارتباط با جنگ وجود دارد.

    اما اهداف هر چه باشد، آسیب زیست محیطی زیادی خواهد داشت.

    به ویژه که با پیشرفت علم و دانش و تولید سلاح هایی با قدرت تخریب بسیار بالا، نبردها شکل تازه ای به خود گرفته است.


    این مساله آنقدر مهم است که در سال 1980 سازمان ملل متحد نگرانی خود را در ارتباط با اثرات جنگ بر محیط زیست اعلام کرد و توجه زیادی به جنگ های هسته ای داشت.

    در سال 1995 در جنگ خلیج فارس و نیز در جنگ کوزوو ،آزمایشات بیانگر تخریب های زیادی در ارتباط با محیط زیست بوده است.


    جنگ و صدمات زیست محیطی ناشی از آن مدت هاست که نظر بسیاری از کارشناسان را به خودش معطوف ساخته است.آلودگی خاک نیز یکی از مهمترین اثرات زیست محیطی جنگ میباشد.کشت محصولات زراعی در زمینی که دارای آلودگی شدید شیمیایی است و استفاده از آب های آلوده به ترکیبات کشنده در مزارع کشاورزی، اثرات غیرقابل جبرانی را ایجاد خواهد کرد.


    با توجه به اینکه بخش اعظم ترکیب سلاح های جنگی را عناصر سنگین تشکیل میدهند، اکثر مطالعات مربوط به جنگ و محیط زیست، دربرگیرنده این عناصر هستند.


    طی مطالعه ای که توسط سازمان جنگل و مرتعداری سوئیس ( SAEF) انجام گرفته، نشان میدهد که تماس گلوله ها و بمب ها به طور وسیعی باعث آلودگی عناصر سنگین میگردد.

    اصلی ترین این عناصر آلاینده، سرب و مس بوده است..


    بروز بسیاری از عوارض گوارشی و سرطان های متعدد را در ارتباط با وجود این عناصر در مواد غذایی میدانند.


    برای مثال در ارتباط با سرب، بیشتر بر اثر مسمومیت زائی آن در انسان، موجودات آبزی و پرندگان تاکید شده است ، در حالیکه همان میزان سرب نه تنها اثری بر روی گیاهان ندارد، بلکه هیچگونه علائم ظاهری در ارتباط با میزان زیاد این عنصر در گیاه دیده نمیشود.

    با توجه به بروز این عوارض در سطح وسیع در استان خوزستان، این مساله توجه بیشتری را می طلبد.


    البته در حال حاضر به دلیل دنباله دار نبودن مطالعات ، فقدان اطلاعات ثبت شده و مشکلات در ارتباط با نمونه برداری از مناطق جنگی، نقاط کور زیادی در مورد آلودگی های ناشی از جنگ وجود دارد که نیازمند مطالعات بیشتر است.



    مروری بر مطالعات گذشته:
    با توجه به اهمیت موضوع، شاهد افزایش توجه و مطالعات در این زمینه هستیم.

    اثرات زیست محیطی ناشی از جنگ را میتوان به دو دسته تقسیم کرد.


    بخش اول شامل اثرات کوتاه مدت است .این مساله شامل ابعاد مختلفی است که به اختصار میتوان به حفر کانال ها و سنگر ها، احداث فرودگاه ها، آشیانه تانک ها ، حمل و نقل وسائط جنگی و ........

    اشاره کرد که همگی باعث تخریب محیط زیست میگردند.


    زمانیکه یک بمب سنگین رها میشود، دمایی در حدود 3000 درجه سانتیگراد تولید میکند که این دما جهت تخریب کامل اکوسیستم گیاهی و جانوری و نیز لایه سطحی خاک که زمان بسیار زیادی جهت تولید آن صرف شده است، کافی میباشد.


    البته بعد انسانی فاجعه را نیز نباید از یاد ببریم که کشتار افراد بی گناه و فجایع انسانی زیادی را در جنگ ها شاهد هستیم.


    اثرات طولانی مدت را نیز میتوان به بخش های زیادی تقسیم کرد.اکثریت سلاح های جنگی به دلیل ترکیب شیمیایی پیچیده ای که دارند دارای اثرات طولانی مدت زیادی هستند.در جنگ ایران و عراق هم از این سلاح ها استفاده زیادی به عمل آمد.

    مهمترین این اثرات را میتوان به افزایش نرخ فرسایش آبی و بادی در اثر تخریب اکوسیستم گیاهی،آلودگی هوا در اثر پراکنده شدن ذرات،بیماری های پس از جنگ،آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی و آنچه در این تحقیق مورد بررسی است یعنی آلودگی خاک را میتوان نام برد.

    طی جنگ ایران و عراق، تراکم خاک سطحی، تغییر و تبدیل جریانات رودخانه ای، قطع آب های آبیاری،اشباع و شوره زار شدن اراضی در نتیجه ماندابی شدن در زمان تخریب کانال ها گزارش شده است.

    طی مطالعاتی که بر روی باران های اسیدی باریده بعد از جنگ در خوزستان به عمل آمد، میزان سرب باران ها در دزفول و اهواز به ترتیب 0.24 و 0.33 پی پی ام در مقایسه با 0.11 و 0.13 پی پی ام در بندرعباس و شیراز بوده.

    همچنین میزان بالایی از اسیدیته و رسوبات آلوده در آب زیرزمینی تخلیه شده از کوه زاگرس که منبع آشامیدن و آبیاری مناطق زیادی است گزارش شده است، که این مهم را به بلندی این کوه و متوقف کردن ذرات دود ، مواد آلی و کربن ناشی از فعالیت های نظامی نسبت داده اند.

    بر اساس مطالعات دکتر سواری نیز، عناصر سرب، کادمیم،مس، روی،نیکل و کبالت بسیار بالایی در رسوبات خلیج فارس پس از جنگ گزارش شده اشت.

    مواد و روشها: تهاجم عراق به ایران در شهریورماه سال 1359شمسی(سپتامبر 1980میلادی) آغاز شد و تا یازدهم مردادماه سال 1367 شمسی (آگوست1988) ادامه داشت و سر انجام با پذیرش قطعنامه 598توسط ایران، این جنگ به پایان رسید .

    5 استان که دارای مرز مشترک با عراق بودند، بیشترین اثرات را متحمل شدند.

    این نواحی شامل خوزستان،ایلام،کرمانشاه،آذربایجان غربی و کردستان بود .

    پیش از جنگ، خوزستان با داشتن پالایشگاه ، کارخانجات فلزی ، چاهک ها و سکو های نفتی ، صنایع پتروشیمی و سدهای مهم هیدرو الکتریکی و سیستم های آبیاری ، یکی از مهمترین قطب های اقتصادی ایران بود .

    در این نواحی ، آتش سنگین و پر حجم توپخانه ای ، انفجارات و بمبارانها ، حتی درگیری های خیابانی باعث ورود حجم عظیم و سنگین از مواد منفجره و شیمیائی به خاک و سایر منابع زیست محیطی شد .

    شهرستان خرمشهر با وسعتی معادل 186100 هکتار ، در منتهی الیه جنوب غربی جلگه خوزستان واقع شده است .

    آب و هوای این منطقه در تابستان بسیار گرم و در زمستان معتدل است .

    تشکیلات زمین شناسی این ناحیه مربوط به دوران چهارم زمین شناسی و رسوبات آبرفتی می باشد .

    گیاهانی که در این منطقه می رویند ، آنهایی هستند که در اراضی شور عمومیت دارند که عبارتند از: خارشتر ، گز ، فر فیون و گیاهان خانواده غلات و .......

    .

    البته نخلستانهای سرسبز ، از مهمترین و عمده ترین روئیدنی در این ناحیه است(1).

    با توجه به اهداف کلی تحقیق ناحیه ای به وسعت 850 کیلومتر مربع انتخاب شد .

    منطقه نمونه برداری به سه ناحیه تقسیم شد .

    - ناحیه 1 : به وسعت 350 کیلومتر مربع از ایستگاه حسینیه آغاز شد و تا نواحی پاکسازی شده ای که مردم در آنجا ساکن شده اند ادامه دارد .

    - ناحیه 2 : به وسعت 200 کیلومتر مربع از نقطه ای که هنوز پاکسازی نشده است و از لحاظ مین و ادوات جنگی همچنان آلوده است .

    - ناحیه 3 : به وسعت 300 کیلومتر مربع شامل نقاطی که به دلیل نزدیک بودن به مرز ایران و عراق بیشترین مدت را تحت اشغال بوده اند ، می شود .

    نمونه برداری در سه مرحله انجام گرفت .

    در هر ناحیه 15 نقطه به طور تصادفی انتخاب شد .

    نمونه ها از دو عمق 30-0و60-30سانتی متری توسط اگر دستی برداشته که جمعا 90 نمونه خاک به آزمایشگاه انتقال داده شد .

    هدف اصلی از این آزمایشات ، اندازه گیری میزان عناصر سنگین در خاک بود .

    روش به کار برده شده جهت اندازه گیری این عناصر ، استفاده ازماده استخراج کننده DTPA و اندازه گیری با دستگاه جذب اتمی می باشد .DTPA با عناصر کم مصرف تشکیل یک کمپلکس میدهد و دستگاه این قابلیت دارد که بر اساس لامپ به کار برده شده ، مقدار عناصر در محلول صاف شده را اندازه گیری کند.

    جهت أنالیز خاک از روش های زیر استفاده شد : - اندازه گیری بافت خاک به روش هیدرو متری - اندازه گیری بی کربنات توسط اسید سولفوریک - اسیدیته خاک در گل اشباع - کلسیم و منیزیم محلول و یون سولفات در عصاره گل اشباع - اندازه گیری آهک و گچ به روش تیترو متری -سدیم و پتاسیم محلول به روش فلم فتو متری نتیجه گیری و پیشنهادات در خاک های مورد آزمایش، ظرفیت تبادل کاتیونی در حدود 12-10 میلی اکیوالان در صد گرم خاک اندازه گیری شد.

    PH در این نواحی بین 8-7 در نوسان بوده و هدایت الکتریکی آن رقمی برابر 200-40 دسی زیمنس بر متر میباشد.

    میزان کاتیون های منیزیم، کلسیم، پتاسیم و سدیم تبادلی و نیز آنیون های سنلفات و کلر نیز بالا بود.

    درصد مواد آلی در حدود 0.43 بود که میزان بسیار پائینی دارد.

    همانگونه که از نتایج جدول 1 مشخص می شود ، آلودگی شدید خاک منطقه مورد مطالعه از نظر بسیاری از عناصر سنگین مشهود می باشد .

    این مسئله در واقع می تواند به عنوان یک عامل خطرناک در این نواحی محسوب شود ×××××جدول 1 میزان عناصر ppm و نتایج حاصل از آزمون توکی در سطح یک درصد غلظت عناصر در سه ناحیه آزمون توکی عنصر 1 2 3 1 2 3 سرب 158.6 166.4 154.2 A A A مس 116.4 83.56 77.39 A B B کادمیم 19.82 13.34 21.90 B B A روی 118.6 97.3 67.58 A AB B کبالت 148.8 122.6 134.3 A A A آهن 306.2 249.6 226.6 A A A نیکل 26.03 15.87 32.22 B C A منگنز 33.85 24.22 21.26 A B B کروم 18.35 20.94 20.89 A A A از مقایسه میزان عناصر سنگین اندازه گیری شده در سایر خاک ها که در جدول2 آمده است این گونه بر می آید که مقدار این عناصر در خاک اطراف خرمشهر بسیار بالا بوده و گاهی آلودگی تا حد چندین برابر نیز دیده می شود .

    بنابر این در اثر بمباران های ناشی از جنگ ، میزان زیادی از عناصر تشکیل دهنده این ادوات وارد خاک شده است.

    جدول 2 میزان عناصر سنگین درعمق سطحی خاک های غیر آلوده ppm××××× منطقه کادمیم نیکل سرب مس روی ایذه 0.07 2.4 10.8 5.3 35.5 اندیمشک 0.06 0.04 3.5 0.5 0.8 باغملک 0.1 1.8 14.9 3.7 43 دزفول 0.11 0.5 0.8 1.4 3.5 از آنجایی که این عناصر نمی توانند در اثر یک عامل طبیعی مانند سنگ مادر یا سایر عوامل طبیعی بوجود آمده باشند (زیرا چنین حالتی در خاکهای اراضی دیگر مناطق خوزستان مشاهده نشد) بنابر این وجود این آلودگی را می توان به بمباران ها و نبردها در جنگ نسبت داد از آنجائیکه تجمع آلودگی در خاک می تواند به سایر بخش های محیطی انتقال یابد ، می تواند بسیار خطرناک باشد .

    مثلا در ارتباط با سرب و کادمیم ، شاهد آلودگی بسیار زیادی هستیم بر طبق بررسی ها مشخص شده است که سرب و کادمیم قابلیت ورود حد اقل به میزان پنجاه درصد در مواد غذائی که در ان محل تولید می شوند را دارا میباشند.

    این می تواند در مورد خاک خرمشهر بسیار مهم باشد .

    بر اساس همین مطالعات مشخص گردید که سلامتی انسان در غلظت های کمتر از آنچه قبلا تصور می شده ، مورد تهدید قرار می گیرد .به همین دلیل امروز تاکید زیادی بر کنترل آلودگی خاک به وسیله سرب اعمال می شود که این مسئله باید در مورد خاک خرمشهر نیز مد نظر قرار گیرد .

    از طرف دیگر به دلیل زیاد بودن مقدار نمک در این خاکها ، جذب کادمیم توسط گیاهان افزایش خواهد یافت .

    زیاد بودن میزان کلر در این خاکها و ترکیب شدن این عنصر با کادمیم سبب تشکیل کمپلکسCdCl+ می شود .

    قابلیت جذب این کمپلکس توسط گیاهان نسبت به عنصر کادمیم بیشتر بوده و می تواند به آسانی جذب شود .

    بنابر این انتظار می رود که کادمیم زیادی در محصولات کشت شده در این ناحیه وجود داشته باشد که می تواند تهدیدی برای موجودات تغذیه کننده از آنها باشد.

    یکی دیگر از آلودگی های مشاهده شده در مورد کروم می باشد .

    این عنصر بصورت اکسی آنیون در خاک مشاهده می شود بنابر این حتی زیاد بودن PH در خاک این نواحی نیز نمی تواند مسمومیت خاک ها را از لحاظ این عنصر کاهش دهند .

    زیرا با افزایش PH قابلیت دسترسی زیستی افزایش می یابد .

    غلظت عنصر مس نیز در حد بالائی از آلودگی می باشد میزان زیاد این عنصر در خاک در صورتی قابل قبول است که مقادیر زیادی مواد آلی در خاک وجود داشته باشد .

    زیرا این مواد با تشکیل کمپلکس می توانند کاهش سمیت مس را در پی داشته باشند .

    اما همانگونه که اشاره شد در این خاکها مواد آلی بسیار کم می باشند و این عامل می تواند آلاینده مهم در این خاکها محسوب شود.

    جریانات ترجیهی می توانند باعث جابجائی فلزات سنگین در طول ستون خاک گردد .

    بنابر این این عناصر می توانندوارد آبهای زیر زمینی شوند .

    در خاک های شنی این جریان در اثر ناپایداری خاک در مواجهه با خیس شدن اتفاق می افتد اما در خاکهای ریز بافت ، شکافهای ساختمانی، حفره های ناشی از حرکت جانوران خاکزی ، کانال های حفر شده توسط ریشه گیاهان می توانند به عنوان عامل هدایت کننده جریانات باشند بنابر این آلودگی می تواند به اعماق پائین تر آب منتقل گردد .

    اغلب واکنشهای جذبی خاک در بخش رس و مواد آلی انجام می گیرد .

    این ویژگی به دلیل دارا بودن ظرفیت تبادل کاتیونی (CEC) و سطح ویژه زیاد در این بخش دیده می باشد .

    بنابر این وجود یا عدم وجود این اجزا می تواند در سمیت یا کاهش سمیت عناصر سنگین موثر باشند .

    این مواد با جذب عناصر می توانند به عنوان عاملی جهت پالایش آلاینده ها عمل نمایند به این ترتیب باعث کاهش حلالیت و آزادی عناصر گردیده و اثرات زیانبار آنها از قبیل جذب توسط گیاهان و ورود به بدن انسان کاهش پیدا می کند .

    اما نتایج ارائه شده نشان دهنده ظرفیت تبادل کاتیونی نسبتا پائین این خاکها می باشد که البته وجود مقدار زیاد سدیم ، پتاسیم ، منیزیم و کلسیم و توانائی بیشتر این عناصر در اشغال این مکانهای تبادلی دلیلی بر آزاد بودن فلزات سنگین در خاک می باشد که می تواند بسیار خطر آفرین باشد .

    مواد آلی در این خاکها بسیار پائین می باشد این به حدی بود که می توان نقش ماده آلی را در این زمینه در نظر نگرفت .

    عامل موثر دیگر وجود مکان های تبادلی در رسها می باشد .

    نقش مواد آلی در مقایسه با سطوح اکسید های آهن و آلو مینیوم و نیز رسها در جذب این عناصر بسیار مهم می باشد و ارتباط با با نگه داری یون های آلوده کننده موجود در خاک می تواند نقش بسیار مهم داشته باشد .

    بنابر این زیاد بودن این عناصر در مقایسه با استاندارد ، بسیار مهم می باشد .

    زیرا همانگونه که ذکر شد ، این عناصر می توانند وارد گیاهان شده و تغذیه این گیاهان توسط انسان و دام می تواند عوارض زیادی را در پی داشته باشد .

    در خرمشهر نیز این مسئله به خوبی مشاهده شده و در ناحیه دوم نمونه برداری مردم به شغل دامداری و کشاورزی مشغول هستند این عناصر قابلیت انتقال زیادی در زنجیره غذائی داشته و بنابر این به راحتی جذب گیاهان شده و می توانند مضر باشند .

    بر اساس مطالعات روبرت هارتر و راوندرا مشخص شده است که افزایش دمای خاک تا 36 درجه سانتیگراد باعث واجذب عناصر سنگین در خاک می باشد با توجه به اینکه در خوزستان و منطقه خرمشهر نیز حد اقل در چهار ماه از سال،دما بین چهل تا پنجاه درجه سانتیگراد می باشد بنابر این فعالیت این عناصر درصورت جذب شدن ، در فصول گرم سال زیاد شده و می تواند به راحتی وارد چرخه آلوده سازی محیط شوند .

    با توجه به جدول 3 می توان نتیجه گرفت که اگر در صد بسیار کمی از عناصر وارد آب شیرین و شرب شود میتواند باعث آلودگی آن شده و خطراتی را ایجاد کند .برای مثال حد مجاز سرب در آب شیرین 1./ .

    می باشد که با توجه به میزان زیاد آن در خاک خطر به هم ردن تعادل آبی منطقه توسط رسوبات آلوده خاک خرمشهر می رود .

    ×××××جدول 3 میانگین غلظت فلزات در آب شیرین و اقیا نوس ها عنصر آب های شیرین آب اقیانوس ها کادمیم 2../ .

    1../ .

    مس 1./ .

    4../ .

    نیکل 2./ .

    5.../ .

    روی 3./ .

    8../ .

    از آنجائی که منابع تغذیه تالاب شادگان رودخانه جراحی طغیان کارون و نیز طغیان های زمستانی رودخانه بهمنشیر از طریق خورهای ساحلی می باشد بنایر این خطر آلودگی این تالاب که یکی از محیط های طبیعی جهت بسیاری از گونه های گیاهی و پرندگان می باشد می رود .

    همان گونه که مطالعات مهندس فرخیان و دکتر ایمان دل تایید کننده وجود مقادیر زیادی از عناصری مانند سرب ، کادمیم و روی در بدن جانوران و نیز محیط های آبی و خاکی می باشد ، که میتوان یکی از دلایل آن را رسوبات وارد شده توسط رود خانه بهمنشیر و حمل رسوبات آلوده از آبادان و خرمشهر دانست.از میان عناصر مورد بررسی کادمیم،سرب،مس،روی،کبالت و آهن دارای بیشترین خطر آلودگی میباشد.

    میزان سرب نیز در حد بالائی بوده و خطرات ناشی از آن تهدیدی برای منطقه می باشد.

    با توجه به اینکه میزان عناصر اندزه گیری شده در این خاکها بسیار بالا می باشد بنابر این نمی توان خود خاک را عاملی جهت رفع نسبی آلودگی به شمار آورد .

    علاوه بر انتقال مواد از طریق زنجیره غذائی مسیر های متعدد دیگری نیز وجود دارند که انسان را در معرض آلودگی قرار می دهند .

    بطوری که برخی ترکیبات آلاینده پس از آنکه به آب های سطحی یا زیر زمینی راه یافتند در استفاده مجدد از آب همراه آب آبیاری یا شرب وارد بدن انسان یا دام می گردد بنابر این تحرک این عناصر در ارتباط با فر آیند جابجائی فلزات سنگین در خاک و تجمع و توزیع آنها در آب زیر زمینی و سطحی باید مورد توجه قرار گیرد .

    مطالعاتی که توسط زلمر و اشنیدر در آلمان انجام گرفته ، بیانگر وجود عناصر در آبهای سطحی در ناحیه گرافن می باشد که البته حمل این عناصر به مناطق بسیار دور تر که هیچ گونه فعالیت نظامی در آن نواحی انجام نگرفته را باعث شده است .

    بنابر این با توجه به وجود رود خانه های کارون ، اروند کنار و...

    نباید خطر ناشی از فرسایش خاک مناطق خرمشهر و وارد شدن این خاک به آب های جاری و سر انجام انتقال آلودگی به سایر نواحی را از نظر دور داشت.

    از نتایج ارائه شده مشخص می شود که آلودگی در سطح خاک بیشتر است بنابر این فرسایش بادی و آبی به راحتی می تواند باعث انتقال این ذرات به نواحی دیگر شود .

    حتی تنفس این ذرات گرد و خاک می تواند آسیب هائی را در پی داشته باشد .

    فرسایش بادی و گرد و غبار حاصل از طوفان ها ، مقادیر قابل توجهی از عناصر آلاینده را وارد دستگاه تنفس انسان و دام می کند .

    از آنجائی که در این ناحیه نیز شاهد وزش باد های مختلف فصلی هستیم ، می توان نتیجه گرفت که این عناصر به راحتی وارد بدن انسان و سایر موجودات شده و سلامت آنها به شدت تهدید می شود .

    امروزه آبزیان دریائی سهم عمده ای از تولید پروتئین را دارا می باشند ، بنابر این اطمینان از سلامت و بهداشت پروتئین تولید شده از اهمیت زیادی برخوردار است .

    فلزات سنگین با توجه به خواص فیزیکی و شیمیائی که می تواند تاثیرات زیادی بر پیکره موجودات داشته باشند منبع مهم آلودگی برای آبزیان دریائی هستند لذا ورود و تجمع این عناصر در رسوبات و ارگانیسم های زنجیره غذائی ، می تواند خطر آفرین باشد.

    به دلیل حساسیت گونه های آبزی (گیاهان - بی مهرگان و ماهی ها) به تغییر شرایط زیستی ورود عناصر سنگین ( در غلظت های غیر معمول ) عموما باعث کاهش تنوع گونه ای ، کاهش تولید مثل و کاهش جمعیت موجودات آبزی همراه است و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد .

    از آنجائی که فر آیند کی لیت شدن در این خاک ها به دلیل کم بودن مواد آلی چندان موثر نمی باشد بنابر این ورود این عناصر به درون گیاه و سپس سایر موجودات و ابتلا به انواع بیماری ها اجتناب نا پذیر است .

    لذا هر چه سریع تر باید به پاک سازی این خاک ها از نظر عناصر سنگین اقدام شود.

    پیشنهادات: از آنجائی که آلودگی عناصر سنگین در این خاکها بسیار بالاست بنابر این باید هرچه سریع تر به رفع این آلاینده ها اقدام نمود .

    البته این مسئله ابعاد وسیعی داشته و مطالعات وسیعی را می طلبد .

    اما آنچه مسلم است این است که خطر مردم این ناحیه را تهدید می کند و نیاز مند رسیدگی بیشتری است.

    البته به گونه ای که کمترین ضرر متوجه مردم شود .

    برای مثال میتوان با ایجاد مشاغل دیگر ، مانع کشاورزی و دامپروری در این نواحی (تا زمان رفع آلودگی به روش های متداول ) شد.

    روش های متعددی جهت رفع آلودگی عناصر سنگین در خاک وجود دارد یکی از جدیدترین و متداول ترین روش ها استفاده از گیاهان جهت پالایش خاک می باشد .

    گروهی از گیاهان دارای خاصیت فیزیولوژی خاصی در ارتباط با جذب عناصر سنگین می باشند ، در این روش بدون آسیب به گیاه مقادیر زیادی از فلزات سنگین در بافت های آنها ذخیره می شود .

    کودهای فسفاته نیز در کاهش میزان عناصر سنگین جذب شده توسط گیاهان موثر می باشند .

    فسفاتها با تشکیل پیوند با عناصر میکرویی مانند سرب و تولید رسوب مانع حرکت این عنصر به طرف جوانه و سایر بافت های گیاه می شوند .

    در بسیاری از خاکها نیز قارچ های میکوریزایی می توانند در جذب فسفات در گیاه موثر باشند البته در مواردی که از میکوریزا استفاده میشود نیاز به کود فسفاته کمتری است .

    بنابر این امروزه استفاده از میکرو ارگانیسم ها به عنوان راه حلی جهت رفع آلودگی عناصر سنگین در خاک محسوب میشود .

    در بعضی از موارد نیز با کشت درختان و گیاهان مختلف با کاهش فرسایش آبی و بادی مانع پراکندگی موادی که حاوی عناصر سنگین هستند شده و از انتقال این عناصر به مناطق غیر آلوده جلوگیری میشود.

    منابع: 1-خوزستان در جنگ.مرکز تحقیقات سپاه.1379.

    2- روند تغییر عناصر در خاک خرمشهر و آبادان و خرمشهر.1358.

    3-سواری،ا.،م،نبوی.مقادیرآلاینده فلزی در آب و رسوبات خلیج فارس.

    مجله علوم دانشگاه شهید چمران اهواز.

    شماره4.1377.

    4- چرم، م.

    بررسی میزان عناصر در خاک های خوزستان.

    دانشگاه شهید چمران اهواز 1380.

    5-عرفان منش، م.، م.

    افیونی.

    آلودگی محیط زیست،آب، خاک و هوا.

    انتشارات ارکان.1379.

    6-فرخیان، ف.، ا.

    سواری.

    ک.

    ایماندل.

    نگرشی بر کیفیت شیمیایی تالاب شادگان.

    مجله محیط شناسی.

    انتشارات دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران.

    شماره19.

    1379.

    7-Bergman, W.

    C.

    and Cumacov, C.

    J.

    Diagnosis of nutrient requirment by plant.

    :Verlag.1977.

    8-Cairney, T.

    R.

    Contamination land problem and solution.

    Blackie Academic and professional.

    , .

    13:305-310.

    1993.

    9-Chen, T.

    B.,J.

    Wong, and H.

    Y.

    Zhou.

    Assessment of trace metal distribution and contamination in surface soil of hung-kong .

    Environmental pollution.96:403-408.1997.

    10-Jakson, M.

    L.

    Soil chemical analysis.

    Prentice Hall, Inc.

    Cliffs, N.

    1965.

    11-Jopony, M., and S.

    D.

    Young.

    The solid-solution equilibria of lead and cadmium in polluted soils.

    Department of Physiology and Environmental science .

    Journal of soil science.45:59-70.

    1994.

    12-Lindgrane, J.

    Environment and health:L5 impact of war.

    Camj.

    163(9): 1157-1161.2000.

    13- Merian, E.

    J.Metals and their compounds in the environment.

    Heavy metals in soil.

    Analysis and Biological Relevance.1988.

    14-Omar.

    S.

    A.,Briskey,E.

    M.

    Rafat.

    The gulf war impact of terrestrial environmental of : An over view.

    First international conference on adderessing environmental consequence of war.Washington, DC.

    http://A:/war.htm.1998.

    15-Phillip scientific.Atomic absorption data book.Press limited.

    2:1-16.1988.

    16-Snge chene, Z.

    Relationship between heavy metal concentration in soil of and uptake by crope.Department of agriculture chemistry.

    http://www.iand sss.htm.

    2000.

    17-Swiss agency for the environment .Forest and landscape.

    Army land use.

    Army and civil defence.284-287.

    http://www.fffc@agent.org.1996.

    18-Yarrow,C.

    and M.

    O.

    Rath.

    The continuing war un Yugoslavia.Environmental effect.

    American friend service commite.http://www.x191126enver.htm.1999.

    19-Zellmer, S.

    and J.F.

    Shnider.

    Heavy metal contamination on ranges.National .

    http://www.war4.htm.

    1998.

    20-Zriplett, G.B.

    and F.

    X.

    Han.Redistribution of heavy metal in arid-zone soil under a wetting-dring soil moisture regim.

    Journal of soil science.

    Croplight.1:18-27.2001.

    چکیده:: آلودگی محیط زیست در نتیجه وارد شدن مواد آلوده کننده به این بخش ایجاد میشود.

    جنگ پدیده ای حاصل گذشت زمان و پیشرفت بشر است.انگیزه های مختلفی در ارتباط با جنگ وجود دارد.

    این مساله آنقدر مهم است که در سال 1980 سازمان ملل متحد نگرانی خود را در ارتباط با اثرات جنگ بر محیط زیست اعلام کرد و توجه زیادی به جنگ های هسته ای داشت.

    جنگ و صدمات زیست محیطی ناشی از آن مدت هاست که نظر بسیاری از کارشناسان را به خودش معطوف ساخته است.آلودگی خاک نیز یکی از مهمترین اثرات زیست محیطی جنگ میباشد.کشت محصولات زراعی در زمینی که دارای آلودگی شدید شیمیایی است و استفاده از آب های آلوده به ترکیبات کشنده در مزارع کشاورزی، اثرات غیرقابل جبرانی را ایجاد خواهد کرد.

    با توجه به اینکه بخش اعظم ترکیب سلاح های جنگی را عناصر سنگین تشکیل میدهند، اکثر مطالعات مربوط به جنگ و محیط زیست، دربرگیرنده این عناصر هستند.

    طی مطالعه ای که توسط سازمان جنگل و مرتعداری سوئیس ( SAEF) انجام گرفته، نشان میدهد که تماس گلوله ها و بمب ها به طور وسیعی باعث آلودگی عناصر سنگین میگردد.

    بروز بسیاری از عوارض گوارشی و سرطان های متعدد را در ارتباط با وجود این عناصر در مواد غذایی میدانند.

    برای مثال در ارتباط با سرب، بیشتر بر اثر مسمومیت زائی آن در انسان، موجودات آبزی و پرندگان تاکید شده است ، در حالیکه همان میزان سرب نه تنها اثری بر روی گیاهان ندارد، بلکه هیچگونه علائم ظاهری در ارتباط با میزان زیاد این عنصر در گیاه دیده نمیشود.

    البته در حال حاضر به دلیل دنباله دار نبودن مطالعات ، فقدان اطلاعات ثبت شده و مشکلات در ارتباط با نمونه برداری از مناطق جنگی، نقاط کور زیادی در مورد آلودگی های ناشی از جنگ وجود دارد که نیازمند مطالعات بیشتر است.

زيگورات معماري مذهبي ويژه شهرهاي عمده بين النهرين(عراق کنوني) و ايران بوده است که بصورت برج مطبق هرمي شکل بنا ميشد. ساخت زيگوراتها از 4200 تا 2500 سال پيش متداول بوده است. زيگورات بناي خشتي تو پر فاقد فضاهاي داخلي است که سطح خارجي آن داراي پوششي

زراعت گیاهان صنعتی-گلرنگ خصوصیات گیاهی: گلرنگ گیاهی است با نام علمی Carthamus tinctorius L . از تیره مرکبه ( compositae) و با اینکه ظاهراً شبیه خار زرد می باشد اما بصورت علف هرز در نمی آید . گلرنگ گیاهی است که بصورت بوته ای استوار رشد می کند . میوه گلرنگ همانند میوه آفتابگردان به صورت فندقه است . دانه از نظر شکلی شبیه یک دانه کوچک آفتابگردان است و به رنگهای سیاه ، زرد ، سفید یا ...

تاریخچه اورژانس در ایران در سال 1354 در اثر ریزش سقف یکی از سالنهای انتظار فرودگاه مهرآباد تهران تعداد زیادی کشته و مجروح شدند و این در حالی بود که هیچ سیستم از قبل طراحی شده ای برای کمک و انتقال به مجروحین در اینگونه حوادث ناگهانی وجود نداشت، بعد از این حادثه سیستم فوریتهای پزشکی کشور با عنوان اورژانس ۱۱۵ کشور با همکاری کشور آمریکا تأسیس شد و ایران بعنوان چهارمین کشور دارنده ...

بشر آن اشرف مخلوقات درآن لحظه موعود قدم به جهان هستی نهاد. از نبود، بود شد، ولی نه به تنهایی بلکه همقدم و همپا با او مشکلات و سختی ها و دشمنان هستی نیز پا به عرصه نهادند. ولی نه او و نه اینها هیچیک به خود یا از خود نبودند بلکه همه ا زاو بودند و او همواره با آنها.« او» آن خالق کائنات شعاعی از بصیرت و آگاهی خود را نیز ازمنبع بیکرانش به آن اشرف مخلوقات ارزانی داشت. سختی ها را با او ...

مقدمه قبل از انجام هر گونه عمليات ساختماني در يک منطقه مورد نظر نياز به برخي کارها و اموري ميباشد . يک عمليات اجرايي در يک محل داراي چند شخصيت حقيقي و حقوقي مي باشد که هرکدام به نحوي در پيشرفت کار وموضوع پيمان نقش دارند. کارفرما : قطب اصلي

افزايش جمعيت و استفاده بيش از حد از زمين باعث گرديده که امروز کمتر منطقه اي را در سطح زمين بتوان يافت که در معرض تخريب و فرسايش قرار نگرفته باشد اگر مهمترين عامل تشکيل خاک يا فرسايش طبيعي سنگ هاي مادر در بعد زماني طولاني باشد لکن فرسايش بيش از حد

RSS 2.0 عمران-معماري خاکبرداري آغاز هر کار ساختماني با خاکبرداري شروع ميشود . لذا آشنايي با انواع خاک براي افراد الزامي است. الف) خاک دستي: گاهي نخاله هاي ساختماني و يا خاکهاي بلا استفاده در

جنگ عراق با ايران که در ايران با نام‌هاي «دفاع مقدس»، «جنگ تحميلي»، و «جنگ هشت‌ساله»، و نزد اعراب با نام‌هاي «قادسيه صدام» و «جنگ اول خليج» (به عربي: قادسيّه صدّام، حرب الخليج الأولي) شناخته مي‌شود،[نيازمند منبع] طولاني‌ترين نبرد کلاسيک در قرن بيستم

با آنکه جغرافيا نيز مانند اکثر علومي که بشر را در طول تاريخ زندگي وي بر روي کره زمين کمک و هدايت کرده اند، روندي پرنوسان را پشت سر گذاشته و تا کنون که دوره شکوفائي آن است و به جامعه جهاني خدمات ارزنده اي کرده است هنوز تعريف واحدي که مورد قبول محقيقي

امام خمینی و مسأله جنگ و صلح در طول هشت سال دفاع مقدس خبرگزاری فارس: این مقاله با نگاهی مستند و مستدل به دوران دفاع مقدس سعی در بررسی مساله جنگ و صلح از دیدگاه امام خمینی در طول هشت سال دفاع مقدس ملت ایران را دارد. 1 مقدمه همانطور که بارها تکرار شده است و می‌دانیم جنگ تحمیلی علیه ایران به ابتکار آمریکا و توسط عراق آغاز شد. از یک نگاه آمریکا حق داشت همه تلاش‌خود را برای تغیر ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول