• تاریخچه ی خیاطی
خیاطی عبارت است از این که جسم دو بعدی را که پارچه می باشد روی جسم سه بعدی که بدن است بنشانیم ، در نتیجه کیس هایی پیدا خواهد شد که اگر این کیس ها توسط ساسون خیاطی با دقت و مهارت و اطلاعات کامل گرفته شود لباس با زیبایی به تن خواهد نشست ، این است کار هنر خیاطی .
آقای صبا استاد موسیقی ( همسر خانم اسفندیاری مولف کتب منتخب صبا )
- لباس پوشیدن پدیده ای است که تقریبا به اندازه طول تاریخ بشر سابقه دارد .
همراه با پیشرفت علم و تکنولوژی طی قرون متمادی پیشرفتهای چشم گیری در زمینه تولید پوشاک به وجود آمده است .
انسان اولیه که با دوخت و دوز آشنایی نداشت برای پوشاندن بدن خود از پوست حیوانات و برگ درختان استفاده می کرد .
سال ها بعد انسان توانست با استخوان پرندگان و ماهی ها ، و نی های باریک خیزیران سوزن بسازد و پوست حیوانات را به هم بدوزد و از آن ها لباس تهیه کرد .
احتیاج مبرم بشر به لباس باعث پیشرفت سریع آن ها شد و هر قومی برای خود لباس خاصی به وجود آورد که با فرهنگ آداب و رسوم ان قوم سازگاری داشت .
مدارک و شواهد به دست آمده از حفاری ها ، و نقاشی ها درون غار ها و سنگ نبشته ها نشان دهنده سنت اعتقادات و پوشش هر دوره است .
آثاری که در حدود پنج هزار سال قبل از میلاد به دست امده نمایانگر شکل لباس خانم های یونان قدیم است که از یک پارچه بریده نشده درست شده است .
دو طرف این لباس دارای درز و روی آن با بندی ( کمر ) بسته می شد و به شکل بلوز و دامن به نظر می رسید .
قسمت سرشانه را که پهن بود به وسیله ی سنجاق های مخصوص جمع می کردند .
بلندی لباس به سلیغه ی خود ان ها بستگی داشته است .
به هر صورت لباس سایر مظاهر تمدن به سوی تکامل سیر کرد و متناسب با شرایط اقلیمی ، اقتصادی ، تکنولوژی ، مذهب ، سلیقه و اداب و رسوم اجتماعی هر روز به رنگی در امد تا امروز که شاهد ان هستیم .
فراگیری هنر خیاطی آسان است و بدیهی است برای به دست آوردن نتیجه ای بهتر باید از راهنمایی های صحیح و شیوه های درست هر حرفه کمک گرفت و آنگاه با پیگیری و کسب تجربیات بر میزان پیشبرد کار افزود .
هنر با ارزش خیاطی نه تنها می تواند در سطوح وسیع اقتصادی خود نمایی کند .
بلکه همگام با اثرات گسترده تولیدی ، جلوه گر جنبه های گوناگون هنری می تواند باشد .
* تاریخچه چرخ خیاطی
چرخ خیاطی وسیله ای است مکانیکی که جهت بخیه زدن و یا دوختن به کار می رود .
برای اولین بار شخصی به نام چالز - اف - ونستال (charlz.f.weesantal) که در لندن به کارهای مکانیکی مشغول بود ، برای دوخت و دوز با وسایل مکانیکی تلاش نمود و در سال 1750 امتیاز ساخت اولین وسیله مکانیکی برودری دوزی ( embsavdery ) را به نام خود ثبت کرد و این گام اولیه باعث شد چهل سال بعد یعنی در سال 1790 توماس سنت ( thomas saint ) وسیله ای مکانیکی را از چوب بسازد که می توانست کفش و پوتین را بخیه نماید .
نکته مهم در این وسیله ی مکانیکی این بود که اغلب قسمت های چرخ خیاطی مدرن را برداشته است و شاید بتوان گفت که فقط سوزن های به کار رفته در وسیله ی اختراعی توماس دارای چشم سوزن نبوده است و حتی می توانست بخیه زنجیره ای بزند .
در سال 1814 ژوزف مدراسپرگر ( josef medersperger ) که شغلش خیاطی بود برای اولین بار توانست وسیله ای مکانیکی بسازد که درزها را بخیه بزند .
در سال 1818 روژان - را - روج مونتون ( rev.john.a.rodge monkton ) چرخی ساخت که توانایی برگشت دوزی را نیز داشت .
در سال 1830 اختراع بارتلرنی تی مونیر ( barthderny thimmoneir ) به بازار آمد که این چرخ بر اساس ضوابط تجاری ساخته شده بود و بالاخره چرخی که می توانست با بازار دست دوزی رقابت کند ، در سال 1864 توسط شخصی به نام الیاس هو ( elias dlowe ) ساخته شد .
در حقیقت چرخ های خیاطی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند نتیجه زحمات ژوزف - ای گیبز ( james.e.gbbs ) در سال 1856 است .
اجزای ماشین : توضیحات : 1 - صفحه روی دستگاه ماسوره 2 - صفحه سوزن 3 - پیچ پایه 4 - میله پایه 5 - میله محرک 6 - میله پایه دوشاخ 7 - میله سوزن - راهنمای نخ 8 - بسط سوزن 9 - میله سوزن 10 - درجه تنظیم کشش نخ 11 - راهنمای نخ 12 - پیشانی ( صفحه خارجی ) 13 - راهنمای نخ برای دوخت زنجیره ای 14 - شیطانک ( بازوی بالا برنده ) 15 - پیچ کنترل فشار پایه 16 - بریدگی راهنمای نخ 17 - درب محل دنده های طرح دار 18 - پوشش بالا 19 - میله قرقره ( در حالت افقی و عمودی ) 20 - قرقره تنظیم ماسوره 21 - قرقره میزان ماسوره 22 - توپی دسته چرخ 23 - درجه تنظیم تنظیم سوزن 24 - درجه تنظیم طول دوخت و درجه ژتون 25 - درجه تغییر در طول ژتون 26 - درجه تنظیم دندانه کار پیش بر 27 - دکمه زیر دوخت زیکزاک 28 - درجه تنظیم دوخت زیکزاک 29 - دکمه تغییر دندانه کار پیش بر 30 - توسط این میله پایه را بالا یا پایین می آوریم .
- کلید خاموش و روشن کردن چرخ در پشت آن قرار دارد - دکمه ی 8 ( بسط سوزن یا پیچ سوزن ) : سوزن را به بالا ترین نقطه ی ممکن برده این پیچ را در جهت مخالف ساعت حرکت داده و شل کنید و سوزن شکسته یا خراب را بیرون بکشید سوزن جدید را داخل کنید و به طرف بالا فشار دهید تا به خار داخل میله برسد طرف صاف سوزن باید به سمت عقب باشد و سپس پیچ سوزن را محکم کنید .
- دکمه ی 10 ( درجه ی تنظیم کشش نخ ) : کشش نخ برای دوخت زیکزاک بهتر است مقداری کمتر و یا بیشتر از دوخت ساده باشد به طوری که مقداری از نخ رویی در پشت کار پیدا شود .
- دکمه ی 17 ( درب محل دنده های طرح دار ) : درب محفظه ی ژتون زمانی باز می شود که درجه ی جا دکمه روی خاموش off باشد برای دوخت ، درجه باید روی s باشد .
- دکمه ی 22 ( توپی دسته چرخ ) : برای شروع هر کاری توپی باید به سمت خودمان حرکت کند .
- دکمه ی 26 ( درجه تنظیم عرض دوخت ) : برای دوخت معکوس این دکمه را به داخل فشار می دهیم .
اگر به سمت عقربه ساعت حرکت کند طول بخیه ها درشت تر و اگر به سمت چپ یا ( 0 ) حرکت کند طول بخیه ها ریزتر می شود .
- دکمه ی 28 ( درجه ی تنظیم دوخت زیکزاک ) : واحد درجه ی طول دوخت زیکزاک میلیمتر می باشد .
برای تنظیم عرض زیکزاک باید از دکمه ی 27 ( دکمه ی زیر دوخت زیکزاک ) کمک بگیریم این دکمه را به داخل فشار می دهیم .
دکمه ی 28 به سمت چپ ( صفر ) حرکت داده شود عرض زیکزاک کم شده برای زیاد کردن عرض ان این دکمه را به سمت راست حرکت می دهیم ( باعث افزایش عرض آن تا 7 میلیمتر می شود ) - دکمه ی 30 ( میله بالا برنده پایه ) : در موقع دوخت زاویه ها چرخ را متوقف کرده پایه را بلند می کنیم و پارچه را به زاویه دلخواه بر میگردانیم دوباره پارچه را پایین آورده و دوخت را شروع می کنیم .
* برای آزاد کرده پایه ها از چرخ دکمه قرقره در پشت پایه را فشار می دهیم .
* برای بیرون کشیدن نخ ماسوره به روی چرخ ، نخ سوزن را با دست چپ نگه دارید توپی را به طرف خود بچرخانید تا سوزن یک بار بالا و پایین برود ، زمانی که سوزن در بالا ترین نقطه است نخ سوزن را به طرف خود بکشید تا نخ ماسوره به بیرون بیاید هر دو سر نخ ( رو و زیر ) را به پشت پایه قرار دهید .
* برای دوخت های ساده درجه سوزن باید روی M باشد و برای دوخت کشبافت درجه سوزن باید روی R باشد تا پارچه جمع نشود .
بهتر است از سوزن مخصوص استفاده شود .