نگاهی به تاریخچه هجوم غافلگیرکننده خودرو
اگر بخواهیم به توصیف وضعیت سالهای اولیه واردات خود به کشور بپردازیم، نمیتوانیم از تعابیر متعدد و زیادی بهره بگیریم و شاید از واقعیترین تعابیر هجوم غافلگیرکنندهی خودرو باشد.
بعد از پایان گرفتن قرن سیزدهم و با ورود به سال 1300 ه.ش و آغاز قرن چهاردهم روال اجتماعی تغییر یافت، از جمله جایگزینی گاری با خودرو یک فکر جدید و ضمناً عملی تلقی و تعبیر میشد.
به دنبال همین تفکر عملی تعبیر میشد.
به دنبال همین تفکر توجه علمی نوین بود که سر و کله خودروها به تعداد قابل توجهی و ضمناً بدون توجه به جنبه تفریحی آن در کشور پیدا شد.
خورو هم مثل بسیاری دیگر از پدیدههای دیگر از پدیدههای تمدنی وارداتی محصول بود که با آن شیفتگی برخورد شد و به همین جهت شتاب بدون تاملی برای ورود آن به اجتماع در گذشته تاریخی ملاحظه میشود.
بنابراین حداقل مبنای واردات خودرو میتواند قیمت باشد، اما نگاهی به آمار خودرو، درسال 1308 که یک سیر صعودی سریع داشته، میتواند بیانگر و روشنگر پاسخ سوالات مطروحه باشد.
طبق آمار در سال 1308 تعداد 1522 دستگاه خودرو سواری از 154 کارخانه مختلف دنیا و 7 دستگاه خودرو سواری که قیمت آن بیش از شش هزارتومان بود از شش کارخانه مختلف و 1015 عدد کامیون بزرگ و کوچک از قریب 40 کارخانه خودروسازی و 10 دستگاه اتوبوس و مینیبوس از شش کارخانه وارد شده است.
اما نگاهی به نام و مدل این خودروها میتواند جزئیات کار را به نحو بهتری شرح میدهد:
در درجه اول تعداد 587 مدل فورد وارد ایران شده است.
در درجه دوم شورلت 319 دستگاه، بیوک 113 دستگاه.
دوج برودر 73 دستگاه، گراهام پیچ 96 دستگاه، فیات 18
اسکس 31 دستگاه، اوپل 14، کرایسلر 26 ، رنو 3، آلفا رومئو 2
در همان زمان طبق آمارگیری در سال 1309 بیش از پانزده میلیون تومان صرف واردات خودرو شده است، بدیهی است این اقدامات نگرانیهایی را بهوجود بیاورد.
خودروسازی ایران
موتور پژو 405 به مجموعه چهار افشانهای مجهز میشود
پژو 405GLX2000 مجهز به موتور XU92C/TR از جمله خودروهای تولید داخل کشور است که مورد توجه قشرهای مختلف جامعه قرار دارد.
زیبایی این خودرو نسبت به دیگر خودروهای تولید داخل کشور شده است که باعث تمایز افزون دستاندرکاران امور ساخت و تولید قطعات خودرو در کشور جهت بومی کردن بخشهای زیادی از این خودرو و از موتور آن نشانگر اهمیت بسیار زیادی است که متولیان تولید خودرو در گروه صنعتی ایران خودرو برای تولید این محصول قائل هستند.
پژو پارس موفق به کسب گواهینامه ECE1504 شد.
خودرو پژو پارس موفق به کسب گواهینامه استاندارد ECE1504 شد.
بر اساس این استاندارد که گواهینامه مربوط به آن از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران وابسته به سازمان حفاظت محیط زیست صادر شده آلایندههای گوناگون حاصل از مصرف سوخت در یک خودرو باید از میزان معینی کمتر باشد.
استاندارد فوق بالاترین استاندارد برای خودروهایی است که بنزین سربدار مصرف میکنند.
در شرایط کنونی به دلیل نبودن میزان کافی بنزین بدون سرب خودروها بر اساس بنزین سربدار تولید میشوند.
اتوبوس مشترک زرین خودرو و مان
شرکت زرین خودرو محصول جدید خود را که اتوبوس ویژه تشریفات است، در نمایشگاه اصفهان آورده بود.
آنها هدف از ساختن این اتوبوس را هم ارائه محصول جدید و هم آوردن تکنولوژی جدید عنوان کرد.
شاسی موبایل این اتوبوس یعنی شاسی همراه با موتور و سیستم محرکه آن بدون تغییر و دستکاری از آلمان وارد شده است و اتاق و تزئینات آن در گروه صنایع خودرویی انجام شده و استاندارد یورو 2 را پوشش میدهد.
این استاندارد برای خودروهایی که در اروپا رفت و آمد دارند، امری ضروری است.
در این اتوبوس با توجه به خواستههای سازمان سفارش دهندهی آن مسائل خاصی رعایت شده است و چنانچه درتستهای آنها موفق شود، تکنولوژی آن هم وارد خواهد شد، در حال حاضر این اتوبوس در همان شرکت برای امور تشریفات کار میکند و هنوز برای جابه جایی مسافرین بین شهری به کار نرفته است.
استفاده از بنزین و گاز در موتورهای دیزلی ایران در این روش دو مجموعه جداگانه سوخترسانی بنزین و گاز طبیعی در نظر گرفته میشود که برای موتور استفاده از سوخت به صورت اختیاری امکانپذیر است.
اکثر موتورهای دو سوخته فعلی تبدیل یافته موتورهای بنزینی به موتورهای دوسوخته هستند و همچنین امکان تبدیل موتورهای دیزلی نیز به موتورهای دو سوخته وجود دارد که این امر با انجام اصلاحاتی در نسبت تراکم موتور و همچنین جایگذاری شمع به جای انژکتور منبع اشتغال سوختهای گاز و بنزین امکانپذیر است.
نبرد آودی و ولوو مقایسه آودی آلرود کواتر و ولوو V70XC AWD امسال دو خودروساز بزرگ اروپا دو خودرو استیشن چهار چرخ متحرک را جهت جانشینی خودروها چند علاوه بر دو دیرانسی بودن دارای مزایای ذیل هستند.
فاصله بیشتر کف خودرو تا زمین، فضای مناسب داخل اتاق، تایرهای ویژه زمستانی و طراحی خشن بدنه برای جلب توجه هرچه بیشتر خریداران خودروهای چند منظوره.
در سال 1998 ولوو با دنبال کردن خط مشی شکرت سوبارو که مدل گلاسی آوت بک را به بازار عرضه کرد، استیشن برو فروش V70 خود را تبدیل به مدل نیرومند کراس کلانتری AWD کرد.
همین خودرو برای سال 2001 مورد طراحی مجدد قرار گرفته و مدل XC خلق شد.
احتمالاً آودی نیز که شاهد موفقیت ولوو و سوبارو در این عرصه بوده، اقدام به ایجاد تغییراتی مشابه در مدل 1A6 وانت مواتروی استیشن کرد.
آودی آلرو کواتروی جدید با بهرهگیری از یک موتور جدید با دو توربو شارژر سیستم تعلیق ویژه با قابلیت تنظیم ارتفاع و طراحی کاملاً جدید بدنه در جایگاهی فراتر از مدلهای مختلف استیشن A6 قرار میگیرد.
در یک کلام باید گفت دو خودرو مورد آزمایش در این مقاله استیشنهایی هستند که از چهار درهای اسپرت اروپایی نشات گرفته و تا حدودی تبدیل به خودروهای چند منظوره شدهاند.
این دو خودرو تمام شرایط آب و هواب حاره اعم از پیست سرعت و جادههای پر برف مورد بررسی قرار گرفتند، و در تمام مدت این پرسش به ذهن همگان خطور میکرد که آودی آلرود کراس کلانتری با توجه به داشتن مزایایی چون رفتار دینامیکی، همانند خودروهای سواری قوای محرکهی صدا و سواری نرم و راحت میتواند جایگزینی همیشگی برا خودروهای چندمنظوره باشند؟
آیا میتوانند از سربالاییهای برفگیر بالا بروند؟
و آیا میتوانند به اندازه آنها بار و سرنشین حمل کنند.
مقامات آودی ولو اظهار میدارند که این دو خودور به دلیل برخورداری از ترمز و سیستم تعلیق فشار مشابه خودروهای سواری سیستمهای کنترل اصطکاک، کیسههای هوای الکترونیکی و مرکز ثقل پائینتر بر این باور که خودروهای چند منظوره از درجه ایمنی بالاتری برخوردارند، خط بطلان میکشند.
ولوو در هر صدکیلومتر مسیر شهری 8/13 لیتر و در هر صد کیلومار جاده 7/10 لیتر بنزین مصرف میکند.
این ارقام برای آودی به ترتیب 6/15 و 2/11 لیتر است.
سیستم فرمان آودی چه در مسیرهای خشک و چه مرطوب سبک و فقالعاده دقیق است.
کنترل و هدایت این خودرو در پیچهای لغزنده و پربرف آسان است.
فرمان ولوو بر خلاف نتایج بهتر آن در آزمون مارپیچ 180 متری از دقت کمتری برخوردار است.
بی.ام.و در طول سه سال آینده مارک آبی و سفید بی.ام.و بر روی خودروهای کاملاً تازه نصب خواهد شد.
به این ترتیب این کمپانی آلمانی خواهد توانست متنوعترین سری محصولات را در طول تاریخ کمپانی به خریداران عرضه کند.
سری 1 در سال 2004 بی.ام.و قصد دارد تا با معرفی سری 1 به بزرگترین کلاس خودرو در اروپا پای بگذارد.
هیچ یک سری یک از نظر اندازه مابین مینی جدید و سری 3 کلامپکت قرار میگیرد و با مرسدس کلاس A و آودی A2 رقابت خواهد کرد.
اما این مدل بر خلاف کامپکت به هیچ وجه به سری 3 بی.ام.و وامدار نخواهد بود، بلکه با ابعادی کوچکتر و قیمتی ارزانتر از شاسی و قوای محرکه منحصر به فردی استفاده خواهد کرد.
بی.ام.و قصد دارد در این کلاس در کنار مدل هچ بک، سران کوچکی نیز تولید کتد تا به این ترتیب بتواند تجربه موفقیتآمیز فولکس واگن را با تولید مدل سرانی بر مبنای گلف تکرار کند.
بی.ام.و از شهرت خود در ساخت خودورهای دیفرانسیل عقب مجدداً بهره برده و خودروهای کوچکش را نیز با قوای محرکه عقب به بازار خواهد فرستاد.
به این ترتیب بی.ام.و گرچه خواهد توانست در هزینههای تولید صرفهجویی کند، اما مسلماً در اختصاص فضا برای سرنشینان سری 1 به دردسر خواهد افتاد.
سری شش بین دو سری 5 و 7 قرار میگیرد و با مدلهایی مثل مرسدس SL و جگوار XK رقابت میکند و به خریداران این فرصت داده خواهد شد تا سیستم بسیار پیشرفته فنربندی نیمه فعال را با موتوری شش سیلندر با قدرت 240 اسب بخار و حجم 3 لیتر در این سری سفارش دهند.
اولین مدل این به ترتیب با کد CI630 به بازار خواهد آمد.
بعد از آن مدل 640CI و 635CI با موتورهای 5/3 و 5/4 لیتری به بازار عرضه خواهد شد.
موتور 8 سیلندر 5/4 لیتری نیز 340 اسب بخار نیرو در اختیار راننده قرار میگیرد.
پژو 307 گویی رژارد ولتر مدیر طراحی کمپانی پژو موضوعی متواضعانه در مورد 307 ، آخرین دست پروردهاش اتخاذ کرده است.
اما واقعیت این است که پژو 307 یکی از خلاقانهترین طرحهایی است که در سال های اخیر در اروپا دیده شده است.
این نکته از ظاهر خودرو پیداست که نه به هچبکهای کلاسیک شبیه است و نه به مینی ون های تازه مد شده در اروپا.
در میانه راه خلق خودرو به دلیل عدم رضایت ولتر و تیمش تمام طرح از اول آغاز شد، اما به نظر میرسد اکنون همگی از نتیجه کار راضیاند و 307 را جانشینی برای 306 میدانند.
مقامات طراحی 307 از سال 1996 آغاز شد.
در آن زمان هدف، تولید خودرویی کاملتر ابعاد بیشتر بود.
خودرو طراحی شده سقفی بلندتر داشت و فضای بیشتری را در اختیار راننده قرار میداد.
اما به طور کلی نتیجه رضایت بخش نبود.
مخصوصاً اینکه شاسی جدید گروه PSA برای خودروهای متوسط پتانسیلهای بیشتری برای کار دارد که در خودرو طراحی شده بکار رفته است.
با نگاهی به طرح اولیه 307 درمییابیم که بخشهای مختلف و قسمتهای میانی نسبتاً کم ارتفاع ان تناسب خوبی با یکدیگر نداشتند.
به همیه اینها باید کاپوت مسطح جلو را نیز اضافه کرد که اصلاً هارمونی خوبی با بخشهای دیگر نداشت.
در ادامه مراحل طراحی دو طرح از پینین فارینا و یک طرح از ایتال دیزاین به دلایل مشابه نتوانستند مهر تائید پژو را برای تولید بگیرند.
هنگامی که طرح نهایی را در جولای سال 1997 به مدیران پژو نشان دادیم، 307 طرفداران زیادی پیدا کرد و در نهایت ژان مارتین فولز مدیر وقت چراغ سبز تولید در پائیز همان سال نشان داد.
ولتر میگوید: تصویب این پروژه نه تنها فراتر از یک موفقیت برای او و تیمش بود، بلکه گواه یک پیروزی طراحی مهندسی بود.
او میگوید: با استفاده از شیوههای تازه در طراحی بیرون خودرو میتوانستیم فضای وسیعی در داخل خودرو بوجود آوریم و با تصویب طرح از سوی کارخانه توانستیم ایدههای خود را به ثبت برسانیم.
کنترل و سواری از میان تمام ویژگیهای دینامیکی X-TYPE جگوار از نظر هندلینگ و سواری از بقیه سرتر است و دلیل خوبی هم دارد.
حتی بی.ام.و بهبود یافته نیز نمیتواند در یک جادهی پر پیچ و خم و پردستانداز با آن برابری کند.
بویژه اگر سطوح جاده مرطوب باشد.
پایداری جگوار با سیستم چهارچخ متحرکش واقعاً عالیست.
جگوار نه تنها بهترین شاسی را در سطوح خود دارد، بلکه از نظر لذت رانندگی نیز در نوع خود بهترین است.
در این بررسی مرسدس بنز بعد از جگوار قرار دارد.
بنز نیز مانند جگوار از شاسی فوقالعاده کاملی برخودار است که سواری نرمی را به همراه تعادل و کنترل بسیار عالی در سرعتهای بالا ارمغان میآورد و سیستم فرمان آن نیز به خوبی پاسخ میدهد.
مرسدس تنها در یک مورد از جگوار کمتر است که آن توانایی جگوار در پشت سرگذاردن موفقیتآمیز در موقعیتهای وحشتناک است، به طوری که جگوار این وضعیت را اصلاً حس نمیکند.
آودی نیز دستخوش بهبودیهایی دز هندلینگ شده است، ولی باز هم عالی نیست.
سواری آن در سرعتهای پایین بسیار خوب است و در ضمن کنترل بدنه و سیستم فرمانش هم در حد معمولی نقصی ندارد.
ولی مشکل شاسی A4 این است که بر خلاف جگوار بی.ام.و و مرسدس بنز اطلاعات چندانی از سطح جاده به راننده منتقل نمیکند.
فرمان آن دقیق بوده، ولی پاسخهای آن سرد و بیروح است.
تعادل هندلینگ آودی بسیار خوب است و اصلاً چشمگیر و جالب نیست.