بسمه تعالی
مقدمه
انجام سردمیهای Km1000 ، Km15000 ، Km 30000، Km 45000 ، Km 60000 ، Km 70000، تعویض روغن LHM ، تعویض لنت جلو و عقب، تنظیم ارتفاع، تست موتور با دستگاه، تعمیر پمپ هیدرولیک، تعویض تسمه قائم، تعویض چراغهای جلو ، پیاده و سوارکردن رادیاتور کولر، تست موتور با دستگاه کلزیا، تعویض Air pump (1800) ، تعویض اگزوز ، تعمیر سرسیلندر ( کامل ) ، تعویض بلبرینگ چرخهای جلو و عقب، تعویض گردگیرپولوس، تعویض سنسور ABS، پاک کردن کد خطای Air bag ، فعال کردن Air bag جدید، شارژ گراز کولر با دستگاه، تعمیر پمپ بنزین، تعویض دیسک و صفحه کلاچ 1800، 2000، پاک کردن کودخطای ABS، تعویض اکسل عقب کامل، تعویض کیلومتر کامل، تعویض پنیون فرمان کامل، تعویض Air bag سمت راست، تعویض Air bag سمت چپ، تنظیم غربیلک فرمان، تعویض واشر کارتل، تعویض تسمه دینام، پیاده سوار کردن دینام، تعویض شمع روغن تعویض فولی سرمیل لنگ، تعویض اویل پمپ ، تعمیر موتور کامل، تعویض پیستونهای موتور، یاتاقان بندی کامل موتور، پیاده و سوار کرند داشبورد، تعویض Stop ترمز، پیاده سوار کردن جلوبندی کامل، تعویض پاد غلت ها دو طرف، تعمیر تصحیح کننده ارتفاع جلو و عقب، پیاده و سوار کردن کامل موتور، و تعویض چراغهای عقب بوده است.
نمایی از تعمییر گاه
فصل اول
سیستم هیدرولیک
• مقدمه فصل اول
سیستم تعلیق زانتیا بدلیل اینکه فنربندی در آن وجود ندارد بسیار قوی باید باشد زیرا بدلیل اینکه باید وزن خودرو و سرنشینان بر روی سیستم هیدرولیک و پنوماتیک باشد پس در نتیجه برای تحمل وزن خالص خودرو که Kg1320 می باشد روغن باید فشار زیادی را تحمل کند.
بدلیل اینکه مایعات تراکم پذیری کمی دارند و یا اصلاً تراکم پذیر نیستند سیستم تعلیق این خودرو دچار سفتی زیاد می شود و همین دلیل است که شرکت سازنده در کوی های تعلیق از گاز نیز به صورت حجم بسته استفاده کرده تا این تراکم ناپذیری را از بین ببرد.
در این فصل در مورد رکن اصلی سیستم هیدرولیک یعنی پمپ هیدرولیک بحث مختصری انجام شده است.
بعد از بحث پمپ به بحث جالتری که زانتیا را با خودروهای دیگر متفاوت ساخته است می رسیم که این بحث همان شیر ضد نشت ( SC/MAC)است سیستم ( SC/MAC) از 1993 روی خودروهای زانتیا گذاشته شده است و باعث جلوگیری از افت ارتفاع خودرو در زمان خاموش بودن ماشین می شود.
بدلیل اینکه سیستم تعلیق زانتیا هیدروپنوماتیک است اگر ارتفاع خودرو بدون محاسبه باشد هریک از این دو مقوله ( روغن و گاز ) اضافه و کم می شود یعنی خودرو بیش از حد پائین باشد ( داخل کوی ها روغن کم شده )و یا بیش از حد بالا باشد ( داخل کوی ها گاز متراکم شده و کم می شود ) و خودرو می کوبد و خودرو خودرویی خشک و پرصدا می شود و به همین دلیل در این فصل شما را با سیستم تنظیم ارتفاع جلو و عقب و اثبات فرمول آن آشنا می کنیم تا دچار هیچ یک از این اشکالات نشوید.
نکته : بیشترین مسئله این که در فصل هیدرولیک باید در نظر بگیریم افت فشار هیدرولیک برای کارهای تعمیراتی است بدلیل اینکه داخل لوله ها روغن با فشاری حدود 80 تا 150 بار وجود دارد اگر سیستم هیدرولیک را بدون افت فشار باز کنیم و یا کار تعمیراتی روی آن انجام دهیم باعث می شویم که این روغن با فشار 80 تا 150 بار بسمت ما پاشیده شود.
نکته: در خودروی زانتیا فقط یک فنر وجود دارد و آن هم فنری هست که داخل اکومولاتور هست و هیچ فنر دیگری در قسمت تعلیق این خودرو و بکار نرفته است.
پمپ هیدرولیک
بهترین و مهمترین وسیله هیدرولیکی در خودروهای زانتیا پمپ هیدرولیک است که وظیفه تامین فشارهای بسیار بالا را برعهده دارد.
این پمپ وظیفه تامین روغن برای سیستم های تعلیق، ترمزها هیدرولیک فرمان را برعهده دارد و روغن مصرفی این سیستم ها را تامین می کند.
توجه: فقط در موتورهای 1800 فولی این پمپ از فولی پمپ های 2000 بزرگتر است.
• روش کار پمپ (6+2)
این پمپ متشکل از هشت پیستون یکسان می باشد که به دو قسمت تقسیم شده است پیستون ها دود شفتی الکسانتری (خارج از مرکز) که توسط پولی به گردش در می آید قرار گرفته اند.
یکی از قسمتها دارای شش پیستون است که این شش پیستون موظف هستند به تامین روغن برای سیستم فرمان هستند و قسمت دیگری که دارای دو پیستون است موظف به تامین روغن برای سیستم تعلیق و ترمز است به همین خاطر به این پمپ (6+2) نیز می گویند.
این پمپ دارای سه کانال می باشد.
الف) کانالی که مایع LHM را از منبع ذخیره مکش می کند.
ب)کانال خروجی برای تست 6 پیستون که مدار سیستم (فرمان) را تغذیه می کند.
ج) کانال خروجی 2 پیستونه که مدار سیستم (تعلیق و ترمزها) را تغذیه می کند.
• شماتیک اجزاء پمپ (6+2)
شکل 1-1 : شماتیک اجزا پمپ(2+6)
1- پولی پمپ 10- سوپاپ سه راهه
2- بدنه پمپ 11- سوپاپ اطمینان فشار
3- سوپاپ تغذیه 12- پوسته
4- فنر 13- پیچ
5- پیستون 14- شفت
6- پیستون (A)- خروجی(ترمزها-سیستم تعلیق)
7- سوپاپ (B)- خط مکش
8- پیسون (C)- خروجی (سیستم فرمان)
9- فنر (D)- قسمت شش پیستون
(E) – قسمت دو پیستون
عملکرد پمپ (6+2)
• قسمت 6 پیستون، پمپ (سیستم فرمان)
روغن از منبع LHM توسط شیلنگی به سمت کانال B آمده و از طریق کانال B راهنمایی شده به قسمت سیلندر و پیستون ها با چرخش شفت محفظه بین روغن و بدنه سیلندر کم و کمتر شده که همین باعث متراکم شدن (البته چون مایعات متراکم ناپذیرند فشار آنها افزایش می یابد) این تراکم باعث فشار می شود که این فشار سوپپ یکطرفه پیستون ها را با ذکر ده با باز کردن آن روغن به محفظه پیستون رفته و زمانی که محور (شفت)پیستون رابه سمت بالا داده این بالا رفتن پیستون باعث می شود که روغن روی پیستون سوپاپ یکطرفه دوم را نیز باز کند و باعث رفتن روغن به سمت کانال C می شود که از کانال C به سمت جعبه فرمان هدایت می شود لازم بذکر است تمامی پیستون ها به کانال C راه دارند و همگی مستلزم به تهیه روغن برای سیستم فرمان هستند.
توجه: در مواردی که فشار در پوسته پمپ زیاد شود سوپاپ اطمینان (11) باز شده و مایع LHM را به طرف کانال ورودی از طریق پیچ(13) و شافت جریان پیدا می کند و دوباره به محفظه سیلندر راهنمایی می کند.
شکل 1-2: قسمت 6 پیستون
7-سوپاپ B خط کش
8-پیستون C-خروجی (سیستم فرمان)
9-فنر F-فاز تراکم و تخلیه
10-سوپاپ سه راهه C-فاز ورودی و پر شدن سیستم
• قسمت 2 پیستون، پمپ (سیستم تعلیق و ترمز)
برای مکش روغن: مدار تغذیه توسط سوپاپ بسته شده است.
با فشرده شدن فنر(4) پیستون (5) فشاری را ایجاد کرده و سوپاپ یکطرفه (6) اجازه ورود مایع LHM را به داخل سیلندر می دهد.
در قسمت تراکم: فشار داخل سیلندر از فشار درون سیستم فرمان بیشتر است.
یک شاخه از سه راهه (3) مدار را باز می کند.
سوپاپ یکطرفه (6) به پائین پیستون فشار وارد کرده و مایع LHM به طرف خروجی جریان می یابد.
این دو پیستون توسط درون بدنه پمپ به هم متصل هستند و به خروجی (سیستم تعلیق و ترمز) منتهی می شوند.
توجه: در این مدار فشار درون سیستم توسط اکومولاتور (رگلاتور فشار) تنظیم می گردد.
شکل 1-3 : قسمت 2 پیستون 3- سوپاپ تغذیه (A)- خروجی (سیستم تعلیق و ترمزها) 4- فنر (B)- خط مکش 5- پیستون (C)- فاز تراکم وتغذیه 6- سوپاپ (G)- فاز ورودی و پرشدن اصول عملکرد سیستم ثابت نگهدارنده ارتفاع خودر از سطح زمین (SC/MAC) توجه: (SC/MAC) = شیر ضد نشست (شیری که جلوگیری می کند از افت ارتفاع خودرو در حالت خاموش بودن موتور).
معرفی سیستم (SC/MAC) از سال 1993، تمامی خودروهای زانتا که دارای فرمان هیدرولیک بودند مجهز (SC/MAC) (نگهدارنده ارتفاع ثابت از سطح زمین) شده اند.
در تاریخچه خودروهای سیتروئن که در ایران آمده قبل از زانتیا خودرویی بوده که ارتفاع آن نیز تنظیم می شده اما با یان تفاوت که خودرو قدیمی هنگامی که خاموش می شد افت ارتفاعی داشت و هنگام روش کردن خودرو دوباره ارتفاع به نقطه اصلی خود باز می گشت و این باعث اتلاف وقتی بعد از روشن کردن خودرو تا رسیدن به ارتفاع مناسب می شد.
عملکرد سیستم (SC/MAC) هنگامی که خودرو به مدت طولانی در یک مکان به حالت توقف مانده باشد سیستم هیدرولیکی دارای افت فشار محسوسی می شود که این افت های ارتفاع در قسمت جلوی خودرو از طریق تصحیح کننده ارتفاع و در قسمت عقب خودرو از طریق تصحیح کننده ارتفاع عقب و شیر کنترل ترمز است.
در این حالت شیر ضد نشست (SC/MAC) سیستم های تعلیق (تصحیح کننده ارتفاع جلو و عقب و شیر کنترل ترمز عقب) را از سایر قسمتهای هیدرولیکی در هنگام افت فشار مجزا می گرداند.
بنابراین خودرو در ارتفاع ثابتی از سطح زمین قرار می گیرد.
توجه: در بسیاری از مواقع دارندگان خودروی زانتیا با مراجعه به نمایندگی های مجاز سایپا نارضایتی خود را از افت ارتفاع جلو یا عقب خودروی خود پس از ثابت ماندن خودرو بعد از نیم الی یک ساعت دارند.
که این نیم الی یک ساعت می توان گفت همان زمان مورد نظری است که سیستم هیدرولیک پس از گذشت آن دچار افت فشار می شود.
ترکیب بندی دستگاه سیستم(SC/MAC) مدار تغذیه مدار تغذیه تشکیل شده از : 1- پمپ (6+2) پیستون (بجای پمپ 6 پیستون) که سیال هیدرولیک را در مدراهای فرمان و «تعلیق و ترمز» تقسیم می کند.
2- رگلاتور فشار که فشار مورد نیاز عملکرد صحیح مدارهای سیستم تعلیق و ترمز را تامین می کند.
3- سوپاپ اطمینان که تامین کننده فشار مدار ترمز می باشد.
مدارات سیستم (SC/MAC) مدار سیستم تعلیق جلو تشکیل شده است از: 1- سوپاپ (SC/MAC) 2- تصحیح کننده ارتفاع 3- دوسیلندر تعلیق مدار سیستم تعلیق عقب تشکیل شده است از: 1- سوپاپ (SC/MAC) 2- گوی(SC/MAC) 3- تصحیح کننده ارتفاع 4- دوسیلندر تعلیق شماتیک اجزاء و قطعات مدار هیدرولیک (SC/MAC) 1- واحد تعلیق 2- سوپاپ برقی و رگلاتور سیستم تعلیق جلو 3- واحد تعلیق جلو(سمت راست) 4- سوپاپ (SC/MAC) جلو 5- تصحیح کننده ارتفاع 6- پمپ(6+2) پیستون 7- رگلاتورفشار 8- سوپاپ اطمینان 9- سوپاپ(SC/MAC)عقب 10- سوپاپ برقی و رگلاتور سیستم تعلیق عقب 11- گوی(SC/MAC) 12- شیر سوپاپ کنترل ترمز 13- تصحیح کننده ارتفاع عقب 14- واحد تعلیق عقب(سمت چپ) 15- واحد تعلیق عقب(سمت راست) شکل 1-4: شماتیک اجزا و قطعات مدار هیدرولیک سوپاپ اطمینان(شیر اطمینان) مشخصات : شکل 1-5 : سوپاپ اطمینان : ورودی فشار بالا : تغذیه سوخت و هوا-شیر کنترل ترمز : تغذیه سوخت و هوا-تنظیم کننده ارتفاع عقب : تغذیه سوخت و هوا-تنظیم کننده ارتفاع جلو (1) : واشر تنظیم به ضخامت: 9/0 میلیمتر (2) : سوپاپ رفت و برگشت (3) : سوئیچ فشار جدول فشار : جدول 1-1 : جدول فشار شرح کار سوپاپ اطمینان: سوپاپ اطمینان (8) همانطور که مشاهده می کنید در مدار هیدرولیکی بعد از انباره فشار (اکومولاتور) واقع شده است که کار آن سنجش مقدار هیدرولیک است و اگر فشار هیدرولیک از اندازه واقعی (80bar) کمتر باشد این سوپاپ که سنسور برقی دارد به Ecu فرمان کم بود فشار هیدرولیک می دهد و باعث می شود که چراغ «Stop » صفحه کیلومتر شمار روشن شود.
شماتیک سوپاپ اطمینان: شکل 1-6 : شماتیک سوپاپ اطمینان سوپاپ اطمینان (3) اورینگ سنسور ضربه (4) پیچ (این پیچ سوپاپ را به بدنه متصل می کند) شرح حرکت روغن در مدار جلو (SC/MAC) با شروع حرکت موتور پمپ هیدرولیک(6) نیز به گردش در می آید با به گردش درآمدن پمپ هیدرولیک روغن هیدرولیک از مخزن LHM مکش شده و به سمت رگلاتور فشار قوی (اکومولاتور) (7) پمپ می شود پس از گذشت از رگلاتور روغن به سمت سوپاپ اطمینان به حرکت درآمده و با فشار مناسب از آن عبور می کند پس از عبور از سوپاپ اطمینان روغن به سمت سوپاپ(SC/MAC) (شیر ضد نشست) (4) رفته و از آن به سمت تصحیح کننده ارتفاع جلو(5) می رود و پس از آن دوباره به سوپاپ (SC/MAC) (4) باز می گردد و سپس از سوپاپ (SC/MAC) به دو قسمت تقسیم می شود که یکی برای واحد تعلیق جلو (سمت راست) (3) و دیگری برای واحد تعلیق جلو (سمت چپ) (1) می رود.
شرح حرکت روغن در مدار عقب (SC/MAC) با شروع حرکت موترو پمپ هیدرولیک (6) نیز به گردش در می آید با به گردش درآمدن پمپ هیدرولیک روغن هیدرولیک از مخزن LHM مکش شده و به سمت رگلاتور فشار قوی (اکومولاتور) (7) پمپ می شود پس از گذشت از رگلاتور روغن به سمت سوپاپ اطمینان به حرکت درآمده و با فشار مناسب از آن عبور می کند پس از عبور از سوپاپ اطمینان روغن به سمت سوپاپ (SC/MAC) (شیر ضد نشست) (4) رفته و از آن به چهار مسیرمختلف خواهد رفت.
شکل 1-7 : مسیر حرکت روغن در مدار جلو و عقب 1-از شیر ضد نشست به سمت تصحیح کننده ارتفاع عقب و سپس از آن به سمت گوی(SC/MAC) (11) و شیر سوپاپ کنترل ترمز (12) 2-مستقیماً از شیر ضد نشست به سمت گوی(SC/MAC)(11) و شیر سوپاپ کنترل ترمز(12) 3-از شیر ضدنشست به واحد تعلیق عقب (سمت چپ) (14) 4-از شیر ضد نشست به واحد تعلیق عقب (سمت راست) (15) تفاوت مدار(SC/MAC) در عقب و جلو 1-وجود سوپاپ کنترل ترمز(12) و گوی (SC/MAC) در عقب خودرو که فشار ترمز و تعلیق را نیز کنترل می کند.
2-در مدار جلو شیر ورودی و خروجی (SC/MAC) بجز چرخها، ورودب ه تصحیح کننده ارتفاع جلو و خروج آن از تصحیح کننده ارتفاع جلو و بازگشت دوباره آن به سمت شیر ضد نشست است ولی در مدار تعلیق عقب خروج از (SC/MAC) و ورود به تصحیح کننده عقب و سپس از تصحیح کننده ورود به گوی (SC/MAC) و شیر ترمز است.
تشریح جزئیات سوپاپ (SC/MAC) توضیحات زیر در خصوص (SC/MAC) جلو و عقب یکسان است و هیچ فرقی ندارد و هنگام نصب می توان آن را براحتی تعریف کرد.
شکل 1-8 : شکل جزئیات سوپاپ (SC/MAC) فشار سیستم (ورودی که از سوپاپ اطمینان دارد) فشار سیستم تعلیق (واحد تعلیق سمت چپ) تغذیه تصحیح کننده ارتفاع فشار سیستم تعلیق (به طرف تصحیح کننده ارتفاع (در جلو و عقب یکسان) و گوی (SC/MAC) (فقط در عقب) فشار سیستم تعلیق (واحد تعلیق سمت راست) این سوپاپ فشار سیستم (a) را اول به تصحیح کننده ارتفاع(c) متصل می کند.
و روغن از تصحیح کننده ارتفاع دوباره باز می گردد.(d) به سوپاپ(SC/MAC) هنگامی که سوپاپ در حالت توقف باشد (زمان خاموش بودن ماشین و نیاز داشتن به عملکرد سوپاپ) پلانجر(16) در محل خود باقی می ماند و در این حالت ارتباط فشار بین فشارهای سیستم به تصحیح کننده ارتفاع(d) و واحدهای تعلیق (e) ,(b) امکان پذیر نمی باشد.
هنگامی که فشار مورد نظر خوب باشد و نیاز به عملکرد سوپاپ (SC/MAC) نباشد (در روشن بودن موتور) پیستون (17) به پلانجر (16) فشار واد کرده و آن را به سمت بالا هدایت می کند که این بالا رفتن پلانجر باعث باز شدن راههای خروجی (b),(e),(d) می شود.
شکل 1-9 : شماتیک ساده از سوپاپ (SC/MAC) گوی (SC/MAC) این گوی طبق نقشه مدارات تعلیق مشخص است که در قسمت عقب و نزدیک سوپاپ(SC/MAC) متصل می شود که این گوی باعث ذخیره سازی فشار در قسمت عقب می شود زیرا سیستم تعلیق و ترمز عقب دارای یک مدار است یعنی برخلف جلو که از یکدیگر جدا هستند باهم یکی است و نیاز به یک پشتوانه فشار هیدرولیک است که این گوی فشار (پشتوانه) مورد نظر را تامین می کند.
اساس کار اصلی این گوی (SC/MAC) این هست که سیال هیدرولیکی تحت فشار را جهت تغذیه ترمزهای عقب برگشت می دهد.
جدول 1-2 : جدول گوی (SC/MAC) توجه: باوجود سوپاپ(SC/MAC) در زمان تعمیر (هنگام خاموش بودن موتور) فشار زیاد در سیستم ذخیره شده است پس هر لحظه بخواهیم کار تعمیراتی روی خودرو انجام دهیم این فشار باعث جلوگیری از کار می کند پس در نتیجه باید یک افت فشاری را انجام دهیم.
تخلیه فشار سیستم هیدرلیک : موتور را روشن کنید تا سوپاپ های (SC/MAC) جلو و عقب فعال شوند (پیچ تنظیم رگلاتور(18) بسته باشد).
شکل 1-11 : اهرم تنظیم ارتفاع -دسته کنترل تنظیم ارتفاع خودرو را در موقعیت (Low) قرار دهید تا سیستم تخلیه گردد (روغن) -قبل از خاموش کردن موتور صبر کنید تا خودرو به صورت کامل پائین بیاید چون تا زمانی که خودرو کاملاً پائین نیاید امکان این وجود دارد که مقداری روغن داخل سیستم بماند و سیستم کاملا تخلیه شود.
شکل 1-12: ارم تنظیم ارتفاع داخل ماشین -بعد از اینکه خودرو کاملاً به سمت پائین آمد موتور را خاموش کنید و سپس پیچ (18) رگلاتور فشار را با یک دور چرخش باز کنید.
-پس از باز کردن یک دور پیچ (18) با شنیدن صوت خفیفی فشار افت می کند و می توان عملیات تعمیراتی را روی سیستم انجام داد.
شکل 1-13 : شکل پیچ تخلیه فشار توجه: پیچ (18) را نباید بیش از یک دور باز کرد زیرا، زیر این پیچ ساچمه ای است که با بیشتر باز کردن این پیچ ساچمه آن به بیرون می افتد.
زمانیکه پیچ باز می شود باعث می شود که ساچمه به سمت جلو بیاید و روغن پشت ساچمه که پرفشار است به طرف دیگر ساچمه که قسمت کمتر فشار است راه پیدا کند و با این کار فشار هیدرولیک افت کند و این روغن به سمت منبع LHM راه پیدا کند.
شکل 1-14 : نحوه افت فشار بررسی و تنظیمات کنترل ارتفاع توجه: برای انجام هرکاری نیاز به ابزاری برای راحتی انجام آن کار است پس مهمترین چیز در تنظیم ارتفاع زانتیا معرفی ابزارآلات تنظیم ارتفاع و نحوه استفاده از آن است.
معرفی ابزار [1] آچار مخصوص کنترل تنظیمات ارتفاع 8003-IA (برای جلو و عقب هیچ فرقی ندارد).
[2] پین قفل کننده تنظیم ارتفاع 8003-TB [3]ابزار تنظیم کننده سیستم تنظیم ارتفاع جلو 8003-TC [4]ابزار تنظیم کننده سیستم تنظیم ارتفاع عقب 8003-TD شکل 1-15 : ابزارآلات تنظیم ارتفاع [5]صفحه نشاندهنده مرکز چرخ 8006-T شکل 1-16 : صفحه نشاندهنده مرکز چرخ [6] خط کش اندازه گیری ارتفاع 2305-T شکل 1-17 : خط کش اندازه گیری ارتفاع مراحل اولیه و عمومی برای انجام عملیات تنظیم ارتفاع فشار باد لاستیک ها را بازدید کنید.
خودرو را روی جک چهار ستون و یا روی چاله سرویس قرار دهید(کاملاً تراز باشد).
اهرم تنظیم کننده ارتفاع را روی حالت نرمال قرار دهید(NORMAL) اهرم ترمز دستی را بخوابانید و در صورت نیاز از چرخ پنجم استفاده نمائید.
موتور حتما باید روشن باشد.
شرایط مورد نیاز برای تنظیم و بررسی ارتفاع جلو البته به دلیل اینکه ترمز دستی روی چرخ جلو است بیشتر این شرایط را برای چرخ های جلو در نظر می گیرند زیرا ممکن است ترمز دستی فشار روی سیستم تعلیق وارد کند.
به همین دلیل است که اهرم ترمز دستی باید خوابیده باشد.
-پس از هر بار اندازه گیری، با چرخاندن چرخهای خودرو بادست، خودرو را به آرامی به عقب و جلو حرکت دهید تا هرگونه فشار موجود روی سیستم تعلق جلو را برطرف نمائید.
-در صورتی که چرخهای جلوی خودرو روی صفحات گردان جک چهار ستون قرار داشته باشند می توانید از انجام این عملیات چشم پوشی نمائید (در حین انجام این عملیات خودرو در حالت افقی و بصورت تراز قرار داده شده باشد.) اندازه گیری ارتفاع جلو و عقب اندزاه گیری شعاع چرخ برای تعیین مرکز چرخ از ابزار(5) استفاده کرده و آن را روی پیچ های چرخ قرار دهید.
سپس ابزار(6) را برداشته و آن را روی مرکز ابزار (5) قرار داد و طرف دیگر آن را با زمین تطبیق دهید.
که با این کار شعاع (R1) را بدست می آوریم.
شکل 1-18 : اندزاه گیری شعاع چرخ توجه: ارتفاع خودرو زانتیا بسیار دقیق و عمل شده است به همین دلیل اگر کم و کاستی در آن صورت گیرد امکان کوبیدن خودرو در چاله های ریز وجود داد.
به همین دلیل نیاز به فرمولهای خاصی است که طبق آن اعداد را به دست می آوریم و با قرار دادن آنها در فرمول اندازه ارتفاع دقیق را بدست می آوریم.
ارتفاع جلو محاسبه ارتفاع جلو ارتفاع جلو که طبق فرمول H1 می باشد را باید محاسبه کنیم که این H1 فاصله بین فریم اکسل و زمین می باشد که این فاصله را در محل محور پلوس ها اندازه گیری می کنیم.
H1=ارتفاع جلو (با تلرانس 10-~7+میلیمتر) R1=شعاع چرخ جلو (میلیمتر) L1=121میلیمتر شکل 1-19 : محاسبه اندازه H1 سؤال: چرا اندازه L1 باید (121) میلیمتر باشد؟
جواب: اثبات فرمول ارتفاع جلو به منظور کنترل و بررسی ارتفاع قسمت جلوی سیستم تعلیق اندازه L1را که فاصله بین سطح D از فریم اکسل جلو (Sub frame) و خط المرکزین C از چرخ می باشد را اندازه گیری نمائید.
اما برای بهتر متوجه شدن این موضوع دقیقاً D سطح فریم اکسل جلو (رام زیر موتور) هست و بدلیل اینکه ما در اندازه گیری شعاع چرخ فریم از شعاع چرخ پائین تر است در نتیجه باید این اختلاف فاصله را از شعاع چرخ کم کنیم تا فاصله ارتفاع خودرو را تا زمین بدست آوریم که این اختلاف فاصله مساوی 121 میلیمتر می باشد.
شکل 1-20 : اثبات فرمول ارتفاع جلو -با استفاده از فرمول ارتفاع کلیه تغییرات اندازه گیریها که ناشی از موارد زیر می باشد برطرف می شود: اتصالات گوناگون چرخها (میل پاد غلت ها، سگوستها، کمکها و ...) وزن خودرو سائیدگی لاستیک، تنظیم نبودن فشار باد چرخها و بلندی و کوتاهی لبه لاستیکها (لاستیک های رادیال) تنظیم ارتفاع جلو مکانیزم کنترل اتوماتیک ارتفاع پنج شماره(1) که متعلق به بست مکانیزم کنترل اتوماتیک ارتفاع که بوسیله سیبکها روی میل موجگیر قرار گرفته است را باز کنید.
شکل 1-21 : مکانیزم کنترل ارتفاع جلو (1) سپس پیچ(4) روی بست مکانیزم کنترل دستی ارتفاع (2) را باز کنید.
شکل 1-22 : مکانیزم کنترل ارتفاع جلو (2) ابزار مخصوص [1] را روی لبه براکت تنظیم کننده (3) درگیر کنید.
شکل 1-23 : مکانیزم کنترل ارتفاع جلو (3) برای اینکه خودرو را در ارتفاع محاسبه شده H1 قرار دهید.
-صفحه صاف و مسطح مدرج را در محل مورد نظر (ارتفاع H1 که در تصویرهای قبلی نشان داده شده است) در مقابل فریم اکسل قرار دهید.
-توسط ابزار مخصوص[1] سیستم تنظیم ارتفاع را فعال نموده تا خودرو را به سمت بالا و پائین جابجا نمائید.
(برای این منظور ابزار مورد نظر را با فشار دادن به سمت جلو که باعث بالا رفتن خودرو می شود و با کشیدن به سمت عقب که باعث می شود خودرو به سمت پائین به حرکت درآید).
شکل 1-24: مکانیزم کنترل ارتفاع جلو (4) توجه: در این سیستم بدلیل اینکه سیستم با تاخیر عمل می کند لذا از وارد کردن فشار روی ابزار مخصوص[1] اجتناب نمائید.
پین قفل کن شماره[2] را رد محل خود قرار داده و بست(1) را روی میل موج گیر بسته و با گشتاور 104 کیلوگرم متر سفت کنید.
لازم بذکر است که به این دلیل از پین قفل کن [2] استفاده می کنند چون این پین باعث قفل سیستم تنظیم ارتفاع شده و جلوگیری می کند از بالا و پائین شدن خودرو(چون بعضی از خودروها زمان سفت کردن پیچ(1) ارتفاع آنها بالا و پائین می رود.) توجه: با اتمام کار و قبل از حرکت دادن خودرو پین قفل کن [2] را خارج نمائید در غیر اینصورت مکانیزم آن آسیب خواهد دید.
شکل 1-25 : مکانیزم کنترل ارتفاع جلو (5) مکانیزم کنترل دستی ارتفاع: ابزار [3] را روی براکت تنظیم کننده ارتفاع نصب نمائید.
توسط ابزار مخصوص [3] اهرم براکت تنظیم کننده ارتفاع را جابجا نموده و توسط آن اهرم سیستم تنظیم کننده ارتفاع را در موقعیت مناسب قراردهید.
ابزار مصخوص [3] را در همان موقعیت باقی گذاشته اجازه دهید که بست مکانیزم کنترل دستی ارتفاع (2) موقعیت خود را روی میله کنترل دستی تنظیم نماید.
پیچ(4) را سفت نمائید.
ابزار (3) را جدا نمائید.
توجه: زمانیکه ابزار[3] در دسترس نباشد می توانیم خلاصی میله(9) را با دست جلو و عقب کنیم و در نهایت میله را وسط قرار دهیم و آن را سفت کنیم.
شکل 1-26 : مکانیزم کنترل ارتفاع جلو (6) شکل 1-27 : مکانیزم کنترل ارتفاع جلو (7) مثال: خودروی زانتیایی را می خواهیم در قسمت جلو تنظیم ارتفاع کنیم: -پس از تنظیم باد چرخهای جلو باید بلافاصله مرکز رینگ تا زمین را اندازه بگیریم که این فاصله با رینگ و لاستیک معمولی و ساده خودرو بین 258 تا295 میلیمتر است.
میزان باد لاستیک های جلو است.
H1 164 تا 174 ارتفاع عقب محاسبه ارتفاع عقب به منظور اندازه گیری ارتفاع عقب (H2) باید فاصله بین لاستیک ضربه گیر روی بدنه و زمین اندازه گیری شود.
=ارتفاع عقب (با تلرانس 10-~7+ میلیمتر) =شعاع چرخ عقب (میلمتر) =136 میلیمتر شکل 1-28 : محاسبه اندازه H2 سؤال: چرا اندازه باید (136) میلیمتر باشد؟
جواب: اثبات فرمول ارتفاع عقب به منظور کنترل و بررسی ارتفاع عقب از سیستم تعلیق اندازه که فاصله بین سطح E از بدنه (مقابل ضربه گیر) وخط المرکزین F از چرخ می باشد اندازه گیری نمائید.
به طریق دیگر واضح تر آن است بدلیل اینکه E شعاع چرخ است و کلیه اندازه های ما طبق آن است ما چون که داریم بزرگتر از شعاع است و همین باعث می شود که یک اندازه اضافه ثابتی باقی بماند که به آن گوئیم.
که این اندازه ثابت مساوی136 میلیمتر است.
شکل 1-29 : اثبات فرمول ارتفاع عقب -با استفاده از فرمول ارتفاع کلیه تغییرات اندازه گیریها که ناشی از موارد زیر می باشد برطرف خواهد شد.
اتصالات گوناگون چرخها (جانبونها،اکسل عقب و ...) وزن خودرو سائیدگی لاستیک، تنظیم نبودن فشار بادچرخها و بلندی و کوتاهی لبه لاستیک ها (لاستیک های رادیال).
تنظیم ارتفاع عقب مکانیزم کنترل اتوماتیک ارتفاع - بست مکانیزم اتوماتیک ارتفاع که بین سیبکها روی میل موجگیر قرار گرفته را باز کنید.
- پیچ (7) روی بست مکانیزم دستی ارتفاع(6) را باز نمائید.
شکل 1-30 : مکانیزم کنترل ارتفاع عقب (1) ابزار مخصوص [1] را روی لبه براکت تنظیم کننده(8) درگیر کنید.
برای اینکه خودرو را در ارتفاع محاسبه شده قرار دهید: - صفحه صاف و مسطح مدرج را در محل مورد نظر (ارتفاع که در تصویرهای قبلی نشان داده شده است) در مقابل لاستیک ضربه گیر و زمین قرار دهید.
- توسط ابزار مخصوص[1] سیستم تنظیم ارتفاع را فعال نموده تا خودرو را به سمت بالا و پائین جابجا نمائید(بدین منظور ابزار مورد نظر را کشیده و یا فشار دهید).
شکل 1-31 : مکانیزم کنترل ارتفاع عقب (2) توجه: در این سیستم بدلیل اینکه سیستم با تاخیر عمل می کند لذا از وارد کردن فشار روی ابزار مخصوص اجتناب نمائید.
پین قفل کن [2] را در جای خودش قرار داده و بست (5) را روی میل موجگیر بسته و با گشتاور 4/1 کیلوگرم.
متر سفت نمائید.
توجه: پین قفل کن را به این دلیل جا می زنند که ارتفاع موقعه سفت کردن پیچ تغییر نکنند و پس از سفت کردن پیچ حتما باید پین را در آورد زیرا اگر فشاری روی خودرو وارد شود باعث صدمه دیدن تصحیح کننده ارتفاع می شود.
شکل 1-32 : مکانیزم کنترل ارتفاع عقب (3) مکانیزم کنترل دستی ارتفاع ابزار[4] را روی براکت تنظیم کننده ارتفاع نصب نمائید.
توسط ابزار مخصوص [4] اهرم براکت تنظیم کننده ارتفاع را جابجا نموده و توسط آن اهرم سیستم تنظیم کننده ارتفاع را در موقعیت مناسب قرار دهید.
زائده روی ابزار [4] را با لبه براکت تنظیم کننده (8) درگیر کنید تا آن را در همین وضعیت نگه دارد.
شکل 1-33: مکانیزم کنترل ارتفاع عقب (4) ابزار [4] را دهمین وضعیت نگه دارید و اجازه دهید که بست مکانیزم کنترل دستی ارتفاع(6) موقعیت خود را روی میله کنترل دستی(9) تنظیم نماید پیچ (7)را سفت کنید و ابزار [4] را جدا کنید.
شکل 1-34 : مکانیزم کنترل ارتفاع عقب (5) توجه:زمانیکه ابزار [4] در دسترس نباشد می توانیم خلاصی میله (9) را با دست جلو وعقب کنیم و در نهایت میله را وسط قرار دهیم و آن را سفت کنیم.
مثال: خودروی زانتیایی را می خواهیم در قسمت عقب تنظیم ارتفاع کنیم: - پس از تنظیم باد چرخهای عقب باید بلافاصله مرکز رینگ تا زمین را اندازه بگیریم که این فاصله با رینگ و لاستیک معمولی و ساده خودرو بین تا میلیمتر است.
میزان باد لاستیک های عقباست.
H2 436 تا441 شکل 1-35 : مکانیزم دستی تنظیم ارتفاع بررسی اکسلها - قبل از تنظیم ارتفاع یک بار این کار را انجام می دهیم فقط بدلیل اینکه متوجه شویم سیستم هیدرولیک ما دچار مشکل نیست و مرحله بعدی بعد از انجام عملیات تنظیم ارتفاع این کار را انجام می دهیم فقط لازم بذکر است که حتما در این حالت با موتور خودر روشن باشد.
- خودرو را به سمت بالا فشار می دهیم.
تا زمانی این کار را ادامه می دهیم که بار سنگین خودرو را حس کنیم.
با حس کردن بار سنگین خودرو، خودرو ابتدا به پائین آمده و مجدداً با گذشت اندکی زمان (10 الی30 ثانیه) به سمت بالا می رود و به جای قبلی خود (محل تنظیم شده) باز می گردد.
در این لحظه باید ارتفاع را اندازه گیری کنیم و با ارتفاع قبلی مقایسه کنیم.
- خودرو را به سمت پائین فشار می کشیم.
بعد از اینکه خودرو پائین آمد خودرو را در همین وضعیت نگه دارید تا بار سنگین خودرو بکلی برداشته شود و سبک بشود با سبک شدن، خودرو به سمت بالا می رود و این بالا رفتن مجدداً با گذشت اندکی زمان (10 الی 30 ثانیه) به سمت پائین می آید یعنی به جای قبلی خود (محل تنظیم شده) باز می گردد.
میانگین هردو بار اندازه گیری را بدست آورید اختلاف اندازه مورد نظر باید همان تلرانسی (10-~mm7+) که کارخانه در نظر گرفته است باشد.
توجه: بررسی اکسلها را باید در زمان روشن بودن موتور انجام داد و در ک این عملیات را یک بار روی اکسل جلو و یک بار روی اکسل عقب جداگانه اندازه گیری نمائید.
مشخصات واحدهای پنوماتیکی (گوی های بکار رفته در سیستم تعلیق) مشخصات عدد روی واحد پنوماتیکی شماره مشخصه واحد بوده و شماره سفارش و قطعه یدکی نمی باشد.
عدد دو رقمی پنوماتیکی فشار اولیه گوی را مشخص می کند.
انواع دیاگرام: D=Desmopan U=Urepan M=Multi layer توجه: برا سیلندرهای تعلیق در هر دو سمت یک اکسل، باید از یک نوع دیافراگم استفاده نمود.
در کلیه خودروهای مدل96 به بعد انباره اصلی فشار (1) (گوی اکومولاتور) جدول 1-3 : جدول گوی اکومولاتور در سیستم های تعلیق غیرهیدرواکتیو گوی تعلیق جلو(2) جدول 1-4 : جدول گوی تعلیق جلو