علت طبله کردن اندود داخلی و خارجی ساختمان و روش تعمیر آن
طبله کردن یا جدا شدن اندود نما سازی داخلی و خارجی که اکثراً نماسازی داخلی از جنس آستر کاهگل یا گچ خالص می باشد و نماسازی خارجی نیز اکثراً با مصالح سنگی و آجر نما ساخته می شود دلایل مختلف و متعددی دارد که در ذیل به برخی موارد اشاره می شود:
1- طبله کردن نما سازی گچ ساختمان در اثر مجاورت با حرارت زیاد از قبیل قرار گرفتن بخاری یا هر وسیله گرمایی دیگر با فاصله بسیار کم از دیوار که معمولاً باعث سوختن و جدا شدن گچ از دیوار شده که به مرور زمان ریزش می کند . این حالت در مورد نمای خارجی نیز می تواند اتفاق بیفتد.
2- طبله کردن نمای داخلی و خارجی در اثر نشست دیوارهای ساختمان رخ می دهد بصورتی که دراثر بار زیاد طبقات و یا دیوارها و یا سست بودن زمین زیر پی و یا کلاً غیر اصولی اجرا نمودن یکی از چند طبقه از ساختمان باعث بشست دیوارها شده و نماسازی چون بعد از ساختن دیوار اصلی صورت می گیرد توانایی فررفتن در زمین را نمی آورد و ابتدا از سطح زیر جدا شده و بعداً ریخته می شود.
3- اگر نماسازی روی سطح بسیار صیقلی انجام شود هم بسیار اتفاق می افتد که اندود نماکاری بدلیل صافی زیاد از سطح زیرین جدا و سپس ریخته شود . به همین منظور سطح زیر نماسازی را خشن می سازند و سطوح زیرین بسیار صاف را هنگام کار با قلم آهنی و یا تیشه بنایی و یا ابزارهای مشابه جهت چسبیدن بیشتر می تراشند (زخمی می کنند).
4- حالت دیگر که بیشتر برای نماهای خارجی بوجود می آید با نفوذ آب برف و باران در زمستان و یخبندان نما طبله کرده و جدا می شود سطوحی که دارای گرد و غبار بوده و اقدام به نماسازی بدون زدودن گرد و غبار می شود اکثراً حالت طبله کردن پیش می آید.
روش تعمیر قسمتهایی که طبله نموده است:
در نما سازی داخلی ابتدا قسمت جدا شده کنده و جمع آوری و از محل خارج می شود. اگر آستر نیز آسیب دیده تا آخرین نقطه آسیب دیدگی تراشیده و بوسیله جارو یا نقاطی که امکان دارد با پاشیدن آب (مخصوصاً در محلهایی که ملات سیمانی بکار می رود) زنج آب شده گرد و غبار آن پاک خواهد شد.
اگر آستر هم صدمه دیده باشد به مرور و در ضخامت های کم با کمچه یا ماله جهت جلوگیری از سنگین شدن و ریزش در ملاتهای سیمانی با ضربه و در ملاتهای گچی با پشت ماله به محل مورد نظر چسبیده می شود. اگر قطر ملات آستر زیاد باشد باید صبر کرد که خشک شود سپس اقدام به رویه نمود چون رطوبت زیر اگر زیاد باشد باعث ایجاد سفیدک (شوره) و ترک خوردگی در سطح نما خواهد شد.
نماهای گچی احتیاج چندانی به مراقبت و نگهداری پس از ساخت ندارند ولی نماهای سیمانی خصوصاً در گرما باید با پاشیدن آب مرطوب نگه داشته شوند تا مقاومت آن به حداکثر برسد.
مطالب بالا در مورد نماهایی بود که با ملات های مختلف ساخته می شود اما نماهایی که نوعی مصالح با مواد ساختمانی را به دیوار می چسبانند نظیر سنگ پلاک – آجر – کاشی ... اگر این نماها طبله نموده با قلم و چکش با احتیاط قسمت معیوب تخریب می گردد. ملات زیر آن هم با قلم تا حدود حداقل ممکن تراشیده می شود و با ساخت ملاتی بسیار نرم از ماسه غربال شده و مقداری پر سیمان تر از ملاتهای دیگر و اندود پشت سنگ با آن اقدام به چسباندن می نماییم. در مورد کاشیکاری اگر تعداد آنها کم باشد چون کاشی ضخامت کم دارد پس از زنجاب کردن کاشی و ریختن مقداری پودر سیمان به پشت کاشی و بصورت دوغاب اقدام به نصب می شود. در نظر داشتن نظافت حین اجرای کار و رعایت ردیف و نقش و نگار مصالح بکار رفته و نکات ایمنی از اهمیت بالایی برخوردار است برای نصب سنگ پلاک – کاشی – سرامیک با استفاده از چسب مخصوص نیز می توان به انجام تعمیرات لازم پرداخت.