مدیریت نوین هتلداری
سیستم های ویژه
تکنولوژی (فناوری) با سرعت زیادی در حال رشد است، به طوری که در دهه ی گذشته پیشرفت سیستم های مختلف ، به شکل قابل توجهی ،عملکرد هتل و خدمات مورد نیاز مهمانان را تغییر داده است.
به کار گیری تقریبا جهانی ابزارهای کامپیوتری برای کنترل ورود و خروج، تماس های خودکار، سرویس های بیدار باش، فقل های الکترونیکی اتاق مهمان، سیستم های امنیتی پیچیده و کنفرانس از راه دور و ....
پیشرفت هایی هستند که در پایان قرن بیستم شکل گرفته اند.
در یک تقسیم بندی عمومی این سیستم ها به 6 دسته ی بزرگ تقسیم می شوند:
1- پردازش اطلاعات
2- ارتباط از راه دور
3- کنترل انرژی
4- سیستم های حفاظتی
5- سیستم های امنیتی
6- سیستم های صوتی و تصویری
پردازش اطلاعات
سیستم های رزرو کامپیوتری ، برای اولین بار توسط شرایتون در سال 1956 سازماندهی شد و بعدها در اوایل 1960 توسط Holiday Inns توسعه یافت .
هم اکنون اکثر هتل های بزرگ زنجیره ای دارای سیستم های رزرو بین المللی کامپیوتری مخصوص به خود می باشند.
این سیستم ها مبتنی بر اینترنت و یا تلفن هستند.
یکی از اصلی ترین سیستم های عملیات کامپیوتری هتل ، سیستم مدیریت زمین (PMS ) است .
این سیستم یکپارچه، بسیاری از مکان های کارکردی هتل را به یکدیگر مرتبط می سازد و امکانات دستیابی به شبکه ی رزرو هتل را فراهم می کند و کارت های اعتباری معتبر را قبول می کند.
سیستم PMS، مجموعه ای از هزینه های بالقوه ی مهمانان مانند هزینه ی رستوران ، هزینه ی اتاق مهمان ، تلفن های راه دور و سیستم های عمومی ادارات را در بر می گیرد.
یکی از مهمترین امکانات سیستم پذیرش الکترونیکی این است که به آسانی لیست اتاق های موجود را تشخیص می دهد و اطلاعات مهمانان شامل اولویت اتاق و همچنین عضویت در برنامه ها را به طور مداوم ردیابی می کند.
هرکدام از این سیستم ها دارای امکانات جدیدی هستند که در آینده با نوآوری های بسیاری همراه خواهد بود.
برای مثال استفاده ی بیشتر از صقحات شنیداری و دیداری و ...
یکی از توانایی های این گونه سیستم ها ست که در کنار امکانات و خدمات رایج در هتل مورد استفاده قرار می گیرد.
برخی کاربردهای سیستم اوتوماسیون هتل، شامل موارد ذیل است:
رزرو مهمان
- پذیرش مهمان و فایل حسابداری (لیستی از هزینه های مهمان برای اتاق ، غذا و نوشیدنی و تلفن و ....)
- حسابداری شامل حسابرسی شبانه ، حساب های جاری ، حساب های قابل پرداخت و دفترچه حساب عمومی
- حسابداری آژانس های مسافرتی ( صورت کارمزدهایی که باید پرداخته شوند)
- گزارشات عملکرد ماهیانه و روزانه
- گزارشات پرداخت
- لیست موجودی
با سرمشق گرفتن از شرکت های هواپیمایی ، هتل ها و اقامتگا های بزرگ از تکنیک مدیریت بهره وری استفاده می کنند.
گاهی اوقات این سیستم ها را مدیریت درآمد نیز می نامند، این سیستم ها باید با PMS ترکیب شوند و بین پیشینه ی قبلی با رزروهای موجود ارتباط برقرار کنند تا نیازهای آتی را پیش بینی کنند.
هدف تعدیل قیمت اتاق ها به منطور بالا بردن درآمد کلی آن هاست .
در گذشته اغلب اوقات مدیر هتل برای قیمت اتاق ها تخفیف می داد تا رزرو هتل را افزایش دهد.
اما برنامه مدیریت بهره وری به الگوهای تاریخی توجه دارد برای مثال پذیرایی از مهمانان فقط در روزهای تعطیل است، از این رو میزان تخفیف را برای کسب درآمد بیشتر حذف می کند.
سیستم ممکن است رزرو یک شب با قیمتی بالاتر را نپذیرد، زمانی که بداند مهمانان دیگری هستند که زمان طولانی تر در هتل می مانند.
یکی از سیستم های رایج ، سیستم مربوط به واحد فروش است که شامل رستوران ها و استراحتگاه های هتل می شود.
سیستم برای سرور این امکان را فراهم می آورد که سفارش را در ترمینال واقع در اتاق نهارخوری قرار دهد.
، سیستم ، سفارش را در آشپزخانه پرینت می گیرد و در آنجا غذا را آماده می کند.
علاوه بر صرفه جویی در زمان بخش رستوران ، خطای محاسبه در صورت حساب نهایی نیز کاهش می یابد و هزینه را فی الفور به حساب اتاق مهمان اضافه می کند و گزارشات روزانه ی حسابداری و صورت غذا را تحلیل می کند.
فروشندگانی که در پی رفع نیازهای خصوصی هتل یا اقامتگاه خاصی می باشند، نه تنها باید تجهیزات کامپیوتری و سخت افزاری را برای هتل خریداری کنند، بلکه بایستی آن ها را برای مطابقت با نیاز های هتل اصلاح کنند.
ارتباطات از راه دور
دومین منطقه ی تکنولوژی که تأثیر بسزایی بر صنعت هتل داری داشته است ارتباطات از راه دور است.
یکی از مهم ترین سیستم های این حوضه که مهمان نیز از آن راضی است، سیستم نلفن است که بر اساس PBX یا سانترال داخلی قرار گرفته است.
سیستم های الکترونیکی امروزی همان مزایایی را که مهمانان در داخل خانه یا محل کار از آن برخوردارند را ارائه می دهند.
شماره گیری سریع، ارسال داده (چنانچه مهمان لپ تاپ داشته باشد)، صندوق صوتی، نمایش شماره مبداء، امکانات برای کنترل کردن شامل کنترل کردن از راه دوردرهای اتاق، باز یا بسته کردن پرده ها، فراهم آوردن اطلاعات ضد حریق از طریق بلندگوی اعلام پیام اضطرای و ...هشدار اتوماتیک به برجک هتل، زمانی که مهمانی از اتاق خود تماس اضطراری می گیرد، ارسال هشدارهای رد یاب دود یا حرکت به میز پذیرش از حسگر های امنیتی دیگر، اعلام وضعیت اتاق های پر برای تمیز کردن آن ها و آماده سازی اتاق های خالی و سیستم حساب گر تلفن این امکان را برای هتل فراهم می آورند تا به طور خودکار تماس راه دور را تشخیص دهند و با فراهم آوردن فهرستی دقیق از شماره های گرفته شده هزینه تماس را از مهمان اخذ کنند.
دومین منطقه ی تکنولوژی که تأثیر بسزایی بر صنعت هتل داری داشته است ارتباطات از راه دور است.
یکی از مهم ترین سیستم های این حوضه که مهمان نیز از آن راضی است، سیستم نلفن است که بر اساس PBX یا سانترال داخلی قرار گرفته است.
شماره گیری سریع، ارسال داده (چنانچه مهمان لپ تاپ داشته باشد)، صندوق صوتی، نمایش شماره مبداء، امکانات برای کنترل کردن شامل کنترل کردن از راه دوردرهای اتاق، باز یا بسته کردن پرده ها، فراهم آوردن اطلاعات ضد حریق از طریق بلندگوی اعلام پیام اضطرای و ...هشدار اتوماتیک به برجک هتل، زمانی که مهمانی از اتاق خود تماس اضطراری می گیرد، ارسال هشدارهای رد یاب دود یا حرکت به میز پذیرش از حسگر های امنیتی دیگر، اعلام وضعیت اتاق های پر برای تمیز کردن آن ها و آماده سازی اتاق های خالی و سیستم حساب گر تلفن این امکان را برای هتل فراهم می آورند تا به طور خودکار تماس راه دور را تشخیص دهند و با فراهم آوردن فهرستی دقیق از شماره های گرفته شده هزینه تماس را از مهمان اخذ کنند.
کنترل انرژی از زمانی که برای اولین بار تحریم نفت خاورمیانه در سال 1973 انجام شد، قیمت انرژی از اهمیت روز افزونی برخوردار شده است.
سابق بر این پیشرفت فن آوری هزینه ها را افزایش می داد ولی امروزه در نتیجه ی افزایش بهره وری سیستم ها موجب کاهش هزینه ها شده است.
طراحی دقیق و صحیح وسایل گرمایشی و سرمایشی، سیستم های تهویه و تصفیه ی هوا، روشنایی و گرم کننده ی آب و کنترل آن ها موجب صرفه جویی می شود.
البته سود نسبی بوده و به نوع و اندازه هتل، شرایط آب و هوایی، تزئینات و مصالح به کار رفته در هتل بستگی دارد.
در بررسی های انجام گرفته رایج ترین فن اوری های کنترل انرژی، مشخص شده اند و بسیاری از این فن آوری ها در اغلب هتل ها یا اقامتگاه ها به عنوان معیار در نظر گرفته می شوند.
این فن آوری ها شامل موارد زیرند: محدود کننده ی جریان آب: جریان آب دوش های حمام را کنترل می کند و استفاده از آب داغ را کاهش می دهد.
کنترل اتوماتیک روشنایی: کنترل برنامه ریزی شده ی نور و روشنایی با تضعیف یا گردش نور مناطق خاص و در نظر گرفتن زمان هایی برای روشن یا خاموش کردن نور بعضی مکان ها براساس برنامه ریزی از پیش تعیین شده.
کنترل کننده های حداکثر تقاضا: محدود کردن کلی انرژی مصرفی در زمانی خاص از طریق خاموش کردن تجهیزات خاص سیستم های بازیابی گرما: استفاده دوباره از گرمای آشپزخانه ، رختشوی خانه و موتور خانه.
حس گرهای اشغالی: روشن کردن چراغ های سالن های جلسات ، ادارات و مناطق دیگر به طور خودکار زمانی که این مکان ها پر هستند.
حس گرهای اشغالی اتاق مهمان: حس گر اشغالی مادون قرمز افزون بر کنترل نور، به طور خودکار دما یاسیستم تهویه ی اتاق ر ا نیز کاهش می دهد و در اتاق های اشغالی شرایط مطلوب به وجود می آورد.
سیستم های مرکزی ساختمان، کنترل نقاط مذکور را با کنترل نقاطی که قابلیت یکپارچه کردن سیستم های امنیتی آتش، پردازش داده و تلفن را دارند، ترکیب می کنند.
این سیستمها دارای رایانه هایی هستند که دائما برعملکرد تجهیزات ساختمان نظارت دارند و فقط در صورت لزوم آنها را روشن می کنند.
سیستم های حفاظتی علت افزایش تخریب و آتش سوزی در هتل ها بین سال های 1980 و 1990 ، سیستم های اطفاء حریق هتل ها افزایش یافته اند.
هتل های MGM Grand در نوادا ، هتل Dupont Plaza در سن ژون پورتوریکو و هتل STOUFAR در وست چستر، بیشترین آمار تلفات ناشی از آتش سوزی را به خود اختصاص داده اند.
نتیجه تحقیقاتی که به منظور بررسی علل بروز آتش سوزی در این هتل ها انجام گرفته است این است که می بایست استانداردها و شیوه های طراحی هتل اصلاح شوند و استفاده از فن آوری های جدید شامل سیستم های رد یابی ، هشدار دهنده و اطفاء حریق افزایش یابند.
در نتیجه در کشورهای غربی بیشتر هتل ها به جدید ترین سیستم های حفاظتی تجهیز شده اند و هتل های فاقد سیستم های حفاظتی مورد تائید نمی باشند.
اجباری بودن نصب این سیستم ها طبق قوانین ساختمانی، یکی از عواملی بود که بر وجود سیستم های حفاظتی تاثیر گذاشت.
برای مثال آتش سوزی ناشی از اختلالات الکتریکی در هتل بوستون موجب شد تا مقامات شهری معیارهای حفاظت از ژنراتورهای اظطراری را تغییر و اصلاح کنند.
علی رغم منطبق بودن طرح سیستم های حفاظتی هتل ها با قوانین قبلی، هتل های در حال ساخت، طرح های امنیتی و حفاظتی خود را به روز کردند.
برای مثال آتش سوزی جدی در هتل FORTH WORTH تگزاس، موجب شد حتی به قسمت نه چندان مرتفع اتاق های مهمان نیز آبپاش نصب کنند.
آتش سوزی هتل دیگری نزدیک شیکاگو موجب تغییر قوانین شد.
بدین طریق تعداد سیستم های خروجی در راهروهای اتاق های مهمان افزایش یافت تا دود را از ساختمان خارج کند.
در نتیجه این آتش سوزیها و بسیاری دیگر، انجمن های حفاظت از آتش را بر آن داشت تا توسعه دهندگان را در بکارگیری فن آوری جدید حتی زمانی که مقررات هتل سازی آن ها را لازم نمی داند، تشویق کند .
هدف نهایی، نصب سیستم های حفاظتی کامل در هتل های سرتاسر جهان است .
فن آوری تامین امنیت جانی عبارتند از: سیستم های خودکار هشدار و ردیابی آتش ساختمان هایی که مجهز به آبپاش ها هستند پانل های اعلام گر مرکزی سیستم های ارتباط صوتی آتش نشان ها پله های خروجی ضد دود ژنراتورهای اظطراری (سیستم های هشدار دهنده ، روشنایی ، تخلیه دود) همچنین مقررات ساختمان سازی ، تجهیزات ساختمانی بسیاری را مشخص می کند تا بدین طریق هم از ساکنین و هم از ساختمان حفاظت شود.
افزون بر قوانین تامین امنیت، بعضی از کشورها دارای قوانین ساختمانی بسیاری هستند که اغلب قوانین امنیتی شهری بر اساس آن تدوین شده اند.
بسیاری از کشورهای دیگر دارای قوانین ساختمانی دقیق و مختصری هستند .
هر چند تا حدی به هم شبیه بوده اند اما جزئیات این قوانین با یکدیگر متفاوت اند .
برای مثال تعداد آب پاش های یک هتل بسته به قانون اعمال شده از 1 تا 5 آبپاش متفاوت است.
حتی در موارد خاص مانند اتاق هایی که مشرف به محوطه باز هستند تعداد آب پاش ها بیشتر است.
از اینرو معیارهای هتل بایستی مطابق با قوانین حفاظتی باشند.
از آنجائیکه صنعت هتل داری اهمیت زیادی برای حفاظت آتش قائل می شود شرکت های بزرگ ملی و بین المللی استانداردهای حفاظت از آتش مخصوص به خود را اعمل می کنند که حتی از قوانین حفاظتی بهتر عمل می کنند.
امروزه مالکینی که از به کار بردن جدیدترین اقدامات امنیتی و حفاظتی امتناع می ورزند، خطر می کنند و خود مسئول مشکلات امنیتی ساختمان هستند.
برای مثال یک هتل در واشنگتن قفل های الکترونیکی جدید را نصب کرد وخود مسئولیت دزدی های گذشته ی هتل را عهده دار شد.
زیرا قفلهای قدیمی از امنیت لازم برخوردار نبودند.
تلاش های بسیاری برای اعمال این اصول قانونی انجام شده است.
از این رو متصدیان و طراحان هتل بایستی به دفت معیارهای امنیتی را در نظر بگیرند و آنها را در تمامی هتل های تحت مالکیت و مدیریت خود به کار برند.
در اغلب قوانین، نصب ردیاب های دود یا گرما در تمامی اتاقهای مهمان و مناطق عمومی اجباری است.
ردیاب ها معمولا بالای تخت و در فواصل منظمی در راهروها قرار می گیرند.
ردیابهای گرمایی ویژه در آشپزخانه ها، رختشوی خانه ها و مناطق مکانیکی قراردارند و طوری تنظیم شده اند که در درجه حرارت بالا، عمل می کند.
چگونگی ثبت شدن هشدار مهم است از این رو افزون بر هشدار صوتی محلی ، سیستم سیگنالی به نزدیک ترین آتش نشانی هتل نیز هشدار می دهد.
همچنین سیستم ، به کارمندان هتل در مورد اتاق هشدار می دهد و می توان مهمانان هتل را به سرعت راهنمایی کرد.
سیستم های امنیتی در حالیکه سیستم های پیشرفته در برابر آتش یا مواردی مانند زمین لرزه از عموم محافظ می کند، سیستم های امنیتی جدید از مهمانان ، کارمندان و مکان ها در مقابل جنایت محافظت می کنند.
به منظور محافظت از مردم و اماکن در مقابل دزدی ، تهاجم فیزیکی ، اعمال زور، احتراق ، اعمال تروریستی، سیستم های امنیتی هتل شامل 3 جزء اصلی می شوند: سیستم های قفل کننده ، دوربین های نظارتی و انواع مختلف هشداردهنده ها سیستم های رمزدار، عناطر اصلی امنیت هتل هستند و در طول چند سال گذشته دستخوش تغییرات بسیاری قرار گرفته اند، فقل های مکانیکی عملا از هتل ها حذف شده اند و جای خود را به سیستم های کلید الکترونیکی کارتی که اکنون معیارند سپرده اند.
پیش از رواج کلیدهای الکترونیکی کارتی، هتل ها مجبور بودند پس از این که وسیله ای دزدیده یا گم می شد، فقل را عوض کنند، هر چند علیرغم هزینه و زمانی که صرف این کار می شد، اما مجددا اتفاقات روی می داد.
در نتیجه سیستم های کلید کارت در ساختمان های هتل رایج شد زیرا با توجه به ثبت کارت مشخص می شد کدام کارمند یا غیر قصد ورود غیر مجاز داشته است.
دومین قسمت اصلی سیستمهای امنیتی هتل ، استفاده از تلویزیون مدار بسته است سیستم نظارت تلویزیونی هتل های بزرگ در اداره امنیت و در ساختمان های کوچک تر در بخش مرکز تلفن پذیرش هتل ها قرار دارند.
برای اسکن محوطه خارجی و مکانهای داخلی که حضور افراد متفرقه به ان جا ممنوع است از دوربین استفاده می شود.
می توان دوربین ها را طوری تنظیم کرد که تنها زمانی که زنگ خطر به صدا در می آید یا در قسمت ممنوعی باز می شود، روشن شوند.
در موارد دیگر بویژه در سالن ها سیستم های مدار بسته مداوم محل را بررسی می کنند.
مکان های مختلف هتل همچون ورودی های انبار و بخش های امانت (مکان هایی که پول زیادی در آن جا وجود دارد) دارای دوربین مدار بسته اند.
سومین عنصر امنیت هتل ، نصب زنگ خطر ورود غیر مجاز در مکان های خاص است.
این سیستم ها شامل انواع مختلف مدارهای الکتریکی ، چراغ های چشمک زن و ردیاب های حرکتی هستند.
سیستم های فوریتی و آماده ، هتل را کاملا محافظت می کنند.
ردیاب های ورود غیر مجاز را می توان در انبارها و مکان های خاص همچون صندوق امانات به پایانه امنیتی و ....
نصب کرد که اینها اجازه می دهد متصدی هتل ، مقامات را از تمامی این سیستم های امنیتی آگاه و همچنین آموزش موثر کارمندان ، امنیت مهمانان و کارمندان را افزایش دهند و حق بیمه هتل را کاهش می دهد.
سیستم های صوتی و تصویری با افزایش تاکید بر سمینارها و گردهمایی ها ، هتل ها از فناوری های صوتی و تصویری جدیدی که مزایای بسیار دارند، استفاده می کنند.
الف) – تکنولوژی های دستی - پیجینگ هتل - ویدئو کنفرانس - تفریحات تلویزیون - سیستم های تفریحی / اطلاعات اتاق مهمان ب ) سیستم های آنتن دار شامل : - سیستم های اطلاعات تفریحی ، مدیریت انرژی ، امنیتی و ضد حریق اکثر این سیستم ها به شکلی دیگر از مدت ها پیش به کار می روند.
همچون فن آوری های دیگر، این سیستم ها نیز با افزایش نوآوری های جدید، پیچیده تر می شوند.
تکنولوژی های دستی با رشد سیستم های ارتباطی و کامپیوتر در حال توسعه اند .
برای مثال کارمندان خدماتی یا مهندسی می توانند با ناظرین خود ارتباط نزدیکی برقرار کنند و در حالی که در مکان های دوری هستند اطلاعات خود را به پایگاه داده هتل بفرستند.
حوزه ی دیگر استفاده از ترمینالهای کامپیوتری برای تفریح ، کار و دستیبابی به اطلاعات است .
ویدئو تل که متصدی سرویس های الکترونیکی در دنیا است اخیرا دریافته است که درصدی از مهمانان هتل ها مایلند برای استفاده از برخی خدمات، هزینه اضافی پرداخت کنند.
این خدمات شامل: دریافت اخبار خبرگزاری ها و بهای روزانه بورس و دیگر اخبار اقتصادی است.
اهم بررسی مداوم صنعت که نشان دهنده افزایش سرمایه سیستم هاست و هم معرفی محصولات جدید در کنفرانس های سالانه تکنولوژی ، این مطلب را تائید می کند که نوآوری در هتل ها و اقامت گاه های جدید جذابیت بیشتری در جذب مشتری های خواهند داشت.
سیستم BMS مناسب برای هتلها سیستمهای مدیریت ساختمان امروزه به عنوان عضو اجتناب ناپذیر ساختمانهای بلند مرتبه و پیشرفته شناخته می شوند.
از آنجا که هتلها نیز عموماً در این دسته از ساختمانها قرار می گیرند، هتلهای بزرگ و متوسط دنیا در هنگام ساخت و یا بازسازی خود از این سیستمها بهره گرفته و نه تنها موجبات آسایش بیشتر مسافران خود را فراهم می نمایند، بلکه صرفه جویی در مصرف انرژی و کنترل دقیقتر سیستم های تاسیسات سبب کاهش هزینه های جاری و نگهداری می گردد.
با توجه به افزایش قیمت حاملهای انرژی، استفاده از سیستمهای مدیریت ساختمان توسط دولتها و متخصصان حوزه انرژی توصیه می شود، به گونه ای که در غالب کشورهای پیشرفته استفاده از این سیستم (BMS) در ساختمانهای بزرگ و مخصوصاً هتلها الزامی شده است.
اما BMS چه مزیتهایی برای هتل داشته و شامل چه قسمتهایی میشود؟
کنترل مرکزی: سیستمهای کنترل الکتریکی یا الکترونیکی متداول به صورت دستی با اتوماتیک قسمتهای مختلف هتل را کنترل میکنند ولی از آنجا که این سیستمها به صورت سیستمهای مجزا عمل می نمایند، هیچ ارتباطی بین سیستمهای مختلف وجود ندارد.
به همین دلیل نقش نیروی انسانی در هماهنگ سازی سیستمهای تاسیساتی مختلف بسیار پررنگ می باشد و لذا درصد اطمینان سیستم با توجه به امکان خطای انسانی بسیار بیشتر از سیستمهای مبتنی بر کامپیوتر ها میباشد.
از طرف دیگر هیچگاه نیروی انسانی سرعت و دقت پردازش و عملکرد سیستمهای هوشمند (BMS) را نداشته و به تبع در بلند مدت سبب اتلاف انرژی، کاهش راندمان سیستم و در نتیجه کاهش رضایتمندی از عملکرد کلی سیستمهای هتل می باشد که در نهایت به کاهش رضایت مشتریان می انجامد.
می توان عنوان کرد بزرگترین مزیت سیستمهای BMS امکان یکپارچه سازی این سیستمها می باشد.
در سیستمهایی که توسطBMS کنترل می شوند، تصمیم گیریها و عملیات در کسری از ثانیه انجام شده، مصرف انرژی کاهش یافته، عملکرد سیستم ها به صورت بهینه کنترل شده، هزینه های جاری کاهش یافته و شهد افزایش رضایت مشتریان خواهیم بود.
مدیریت عبور و مرور مسافران: این کاربرد از سیستم به افزایش امنیت در هتل کمک شایانی می نماید.
هتلها بر خلاف ساختمانهای اداری دارای کاربران موقت بوده و به علت عدم شناخت دقیق همه مسافران بحث امنیت بسیار جدی و حائز اهمیت می باشد.
در ساختمانهای اداری حداقل حضور مستمر کارمندان بالای 6 ماه بوده و همه کارمندها دارای سوابق مستند در سازمان مربوطه میباشند و لذا بحث امنیتی برای عبور و مرور آنها در اولویتهای های پایینتر قرار میگیرد.
اما در هتلها معمولاً مسافری بیشتر از یک هفته در هتل اقامت نداشته و عملاً امکان بررسی های اجتماعی بسیار ناچیز است.
به همین دلیل در سیستمهای BMS هتلها از سیستمهای دوربین مداربسته به گونه ای استفاده می شود که مسافر نیز می تواند از بعضی دوربینهای خاص بر روی تلویزیون داخل اتاق تصویر داشته باشد(برای مثال می تواند محوطه بازی کودکان را مشاهده نماید).
کنترل دسترسی (Access Control) : در سیستم کنترل دسترسی برای کلیه اتاقها و محلهای حساس هتل مثل موتورخانه، آشپزخانه ها، اتاقهای کنترل مرکزی، اتاقهای امور مالی و اداری، مدیریت، لاندری و ...
دربهای مخصوص با قفلهای الکترونیکی تعبیه میشود و هر کارمند یا مسافر در محدوده تعریف شده در سیستم امکان تردد خواهد داشت و در سیستم مرکزی برای اپراتور یا مدیر مربوطه مشخص خواهد شد که کدام در، در چه زمانی و توسط چه کسی باز شده و امکان کنترل درها از سیستم مرکزی مهیاست.
به عنوان مثال زمانی که مسافر زمان استفاده از اتاقش به پایان رسیده امکان قفل کردن مدار در وجود داشته و عملاً کلید در اختیار او در اتاقش را باز نخواهد کرد.
یا کارگر بخش آشپزخانه امکان ورود به موتورخانه را نداشته و کارمند بخش مالی دسترسی به آشپزخانه را نخواهد داشت.
کنترل دما: از دیگر مزایای سیستم مدیریت ساختمان برای هتلها کنترل هوشمند دمای اتاقها به صورت کاملاً متمرکز میباشد.
به این ترتیب که امکان کنترل دمای هر اتاق نه تنها توسط ترموستات هوشمند داخل اتاق، بلکه با توجه به اولیتهای قابل تنظیم، توسط سیستم مرکزی نیز امکان پذیر میباشد.
امکان مانیتورینگ تمامی ترموستاتها از سیستم مرکزی و البته تغییر در آنها و یکپارچه سازی با سیستم کنترل دسترسی در سیستم BMS مهیا شده و در صورت خروج مسافر از اتاق، سیستم سرمایش و گرمایش اتاق خاموش، یا با توجه به موقعیت جغرافیایی هتل در حالت از پیش تعیین شده قرار میگیرد.
در داخل هر اتاق امکان ارایه انواع ترموستات یا پنلهای کنترلی با تنظیمات مختلف از قبل تعیین شده وجود داشته و برای انواع اتاقها با امکانات متفاوت، پنلهای متفاوت نیز قابل ارایه میباشد.
- کنترل هوشمند موتورخانه: از دیگر مزایای سیستم BMS میباشد.
در این سیستم کلیه ادوات موتورخانه به صورت کاملاً یکپارچه توسط ماژولهای کنترل محلی و هم از طریق سیستم مرکزی کنترل می شوند.
این قابلیت که به نام DCS شناخته می شود سبب افزایش قابلیت اطمینان سیستم کنترل و انعطاف پذیری آن می گردد.
اطلاعات پمپها و دیگر سیستمها به صورت مستمر به کنترل کننده مرکزی انتقال داده می شود، بهترین تصمیم در راستای کاهش مصرف انرژی توسط سیستم اتخاذ شده، علاوه بر افزایش عمر تجهیزات عملکرد بهینه ای از سیستم دیده می شود.
در سیستم مرکزی امکان مانیتورینگ کلیه ادوات و امکان کنترل دستی کلیه اجزا نیز فراهم می باشد.
همچنین با توجه به فصلهای متفاوت و نیازمندی های مختلف ساختمان امکان تغییرات توسط اپراتور بخش فنی نیز مهیا است.
سیستم BMS کنترل کامل بر روی هواسازها، چیلرها و مدار آبرسانی کلیه قسمتها و اتاقها را دارد.
اعلام و اطفاء حریق: در این بخش هر سنسور به طور جداگانه مانیتور شده و در صورت بروز حریق، کلیه سیستمهای الکتریکی و مکانیکی به گونه ای عمل می نمایند که: اولاً تخلیه قسمتهای آتش گرفته در کمترین زمان صورت گیرد (آسانسورها، قفلهای التریکی، چراغهای هشدار دهنده و ...
هماهنگ عمل می نمایند).
ثانیاً امکان انتقال حریق به نقاط دیگر و امکان شعله ور شدن آن نیز کاهش یابد (برای مثال سیستم تهویه آن منطقه خاموش می شود).
سیستم تلویزیون پویا(Interactive TV): در این سیستم برای میهمان امکان کنترل کلیه سیستمهای اتاق خود از طریق تلویزیون مهیا شده است.
در صورت وجود پیغامی برای مسافر، پیغام را بر روی تلویزیون اتاق پخش خواهد شد.
امکان سفارش غذا یا دیگر امکانات قابل ارائه توسط هتل از طریق تلویزیون فراهم می شود.
همچنین میهمان میتواند در انتخاب برنامه یا موزیک مورد علاقه خود از سیستم کمک گیرد.
در صورت نیاز امکان دسترسی به اینترنت و برخی از دوربینهای CCTV هتل نیز از طریق تلویزون مهیاست.
شرکت گمر آریا نماینده رسمی شرکت لونیکس فنلاند (سیستمهای BMS ) و نماینده شرکت گویس ایتالیا (سیستمهای خانه هوشمند) می باشد.
این شرکت به پشتوانه نیروی تخصصی خود امکان اجرای سیستمهای مختلف با توجه به نیاز مشتری برای ساختمانهای مختلف با کاربری های متنوع آنها را دارد.
شایان ذکر است کلیه مراحل طراحی و اجرای این سیستما توسط شرکتهای مادر (لونیکس یا گویس) کنترل شده و نماینده شرکتهای فوق جهت راه اندازی پروژه ها در محل پروژه ها حضور خواهند داشت.
برترین هتل های دیجیتالی جهان اگر روزهای بیگانگی زندگی روزمره با تکنولوژی و کاربردهایش به سر آمده است.
این روزها دیگر تکنولوژی در تمام بخش های زندگی همه ما جریان دارد، تا جایی که حتی برای تفریح و گردش هم به کمک مان می آید.
درست به همین دلیل هم هست که این روزها گردشگری مجازی یا حتی گردشگری تکنولوژی سهم قابل توجهی از صنعت گردشگری دنیا را به خود اختصاص داده و درآمد چشمگیری را هم در اختیار کشورهای فعال در این زمینه می گذارند.
درست به همین دلیل هم هست که صنعت هتلداری هم به تکنولوژی های جدید روی آورده است.
با این اوصاف دیگر زمان آن به سر رسیده که به هتل های مجهز به ساعت های زنگ دار و تلویزیون های لامپی و CRT قدیمی هتل های مدرن گفته شود.
مسافران و گردشگران امروزی حالا دیگر به دنبال اتاق ها و هتل هایی با امکانات مدرن و مطابق با تکنولوژی روز هستند که بتوانند تمام نیازهای آن ها را برآورده کنند.
به این ترتیب هم وب سایت AksMen.com به تازگی فهرستی از ده هتل تکنولوژیک برتر دنیا منتشر کرده است.
این هتل ها در واقع از تکنولوژی های مدرن و جدید در ساختارشان بهره می برند.
این هتل ها به ترتیب عبارتند از: ۱) هتل Helix در ابوظبی: یک هتل نیمه ساز که از حالا توجه کارشناسان و فعالان حوزه انرژی و تکنولوژی را به خودش جلب کرده است.
این هتل در واقع از تمام تکنولوژی های جدید برای صرفه جویی در مصرف انرژی بهره می برد.
طراحی بیرونی این هتل کاملا مدرن و به صورت مارپیچ بوده و از پنل های ویژه ای به نام Grow پوشیده شده است.
این پنل های قابل بازیافت که در اندازه های کوچک روی بدنه بیرونی این هتل و به صورت نمای آن نصب شده اند، نتیجه کار گروهی از کارشناسان تکنولوژی به نام SMIT است که انرژی مورد نیاز هتل را از باد و خورشید تامین می کنند.
این هتل دارای در های هوشمند جمع شدنی است که در مواقع لازم برای تهویه هوای داخل هتل باز شده و هوای مطبوع ساحلی را وارد فضای هتل می کند.
این درها قابل برنامه ریزی بوده و می توانند به خوبی جایگزین دستگاه های ایرکاندیشن شوند.
علاوه بر این در داخل فضای هتل یک آبشار بزرگ از آب دریا تعبیه شده است که می تواند به خنک شدن هوای داخل اتاق ها کمک کند.
این هتل دارای ۲۰۸ اتاق بوده و قرار است تا دو سال آینده به بهره برداری برسد.
۲) هتل Sax در شیکاگو: یک اقامتگاه تکنولوژیک واقعی برای طرفداران کاربردهای مختلف تکنولوژی.
این هتل در بدو ورود مسافرانش به هر کدام از آن ها یک لپ تاپ و یک دستگاه mp۳player شرکت مایکروسافت، یعنی Zune می دهد تا در طول اقامتشان از آن ها استفاده کنند.
علاوه بر این ها، این هتل امکاناتی مانند دسترسی به اینترنت پر سرعت به صورت رایگان، اینترنت Wi Fi، تلویزیون های ماهواره ای، تلفن ماهواره ای و ...
است که می تواند اقامتی منحصر به فرد و به یاد ماندنی را برای کاربرانش به همراه بیاورد.
این هتل دارای ۲۵۰ اتاق بوده و علاوه بر این ها کارگاه ها و سوئیت های تکنولوژی است که برای اهالی فن و تکنولوژی می توانند جذابیت بسیاری داشته باشند.
این سوئیت ها خدمات بهتری را در اختیار طرفداران تکنولوژی قرار می دهند.
تلویزیون های LCD بزرگ در لابی هر طبقه از دیگر ویژگی های این هتل است و نکته جالب و منحصر به فرد در این هتل سالن استراحت طبقه ششم آن است که امکان انجام بازی با کنسول محبوب Wii را روی کاناپه های بزرگ و راحت به میهمانان می دهد.
۳) هتل ۱۰۰۰ ایالت سیاتل: این هتل یکی از بهترین هتل های چهار ستاره ایالات متحده است که از تکنولوژی های جدیدی برای ارائه خدمات به مهمانانش استفاده می کند.
علاوه بر بهره برداری از تکنولوژی های جدید در معماری و ساخت این هتل که در نوع خودش جالب است، مهم ترین خدمات این هتل که کاملا منحصر به فرد است، مجهز بودن اتاق های آن به سیستم زنگ در الکترونیکی بی صدا است.
این سیستم به این صورت است که وقتی مسوولان نظافت اتاق ها این زنگ های الکترونیکی را می زنند، یک اسکنر الکترونیکی در داخل اتاق فعال می شود.
این اسکنر در صورتی که هیچ حرکتی را تشخیص ندهد، علامت مزاحم نشوید را برای مسوولان نظافت نمایش می دهد تا به این ترتیب آن ها از نبودن مهمانان در اتاق با خبر شده و در زمان دیگری مراجعه کنند.
۴) هتل Peninsula در توکیو: این هتل شاید خیلی جدی تر به دنبال ارائه خدمات تکنولوژیک به مهمانانش است، تا جایی که حتی یک دپارتمان خدمات الکترونیک هم برای این کار راه اندازی کرده است.
همه اتاق های این هتل دارای سیستم رادیوی اینترنتی با امکان دسترسی به ۳ هزار ایستگاه رادیویی، دسترسی به اینترنت پر سرعت، تلفن اینترنتی با اکانت Skype و...
است که می تواند برای طرفداران تکنولوژی و مصرف کنندگان پر و پا قرص محصولات الکترونیکی جذابیت خوبی داشته باشد.
۶) هتل Upper House در هنگ کنگ: در این هتل همه کارها به صورت کاملا بدون کاغذ انجام می شود.
این هتل در ابتدای ورود هر مهمان یک دستگاه iPod Touch به آن می دهد که از قبل روی آن بازی ها، موسیقی و اطلاعات مورد نیاز درباره هتل و محیط اطراف آن را روی آن نصب کرده اند.
این مهمانان قابلیت دسترسی به اینترنت پر سرعت و نامحدود را داشته و می توانند از خودروهای اختصاصی Lexus هتل با اینترنت Wi Fi رایگان در آن ها هم لذت ببرند.
۷) هتل Mama Shelter در پاریس: صرفنظر از طراحی منحصر به فردو معماری جالب این هتل، امکانات متفاوت آن برای هر مهمانی می تواند جذاب باشد.
در هر کدام از ۱۷۲ اتاق این هتل یک دستگاه iMac با نمایشگر بزرگ ۲۴ اینچی تعبیه شده است که در واقع نقش مرکز سرگرمی را برای مهمانان ایفا می کند.
مهمانان این هتل همچنین به اینترنت Wi Fi رایگان هم دسترسی دارند.
۸) هتل Montage Beverly Hills: این هتل در واقع مصداق عینی صرفه جویی در مصرف انرژی با استفاده از تکنولوژی های جدید است.
تمام سیستم های گرمایشی، سرمایشی و نور در اتاق های این هتل به صورت هوشمند و الکترونیکی است.
این هتل می تواند انتخاب خوبی برای مدافعان حفظ محیط زیست و صرفه جویی در مصرف انرژی باشد.
۹) هتل های Element در ایالات متحده آمریکا: این مجموعه هتل ها علاوه بر مجهز بودن به سیستم های مصرف بهینه انرژی، به مهمانانشان یک دستگاه کنسول بازی Nintendo DS هدیه کرده و نرم افزارهای آموزشی متنوعی را در اختیار آن ها قرار می دهد.
۱۰) هتل Pod در نیویورک: این هتل با هدف مهمانان جوان و طرفداران تکنولوژی طراحی و ساخته شده است.
مهمانان این هتل از امکاناتی مانند اینترنت Wi Fi رایگان، تلویزیون های LCD بزرگ و اسپیکرهای پر قدرت و ویژه iPod و iPhone بهره می برند.