دانلود تحقیق ایوان مدائن

Word 251 KB 25936 8
مشخص نشده مشخص نشده تاریخ
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • ایوانی که در شب میلاد رسول خدا (ص) شکاف خورد و بخش هائی از آن فرو ریخت

    ایوان مدائن یا طاق کسری یا تیسفون واقع در شهر مدائن در کشور عراق از بناهای مهم دوره ساسانیان است.

    مهم‌ترین قسمت این کاخ ٬ مدخل اصلی آن است که به شکل ایوانی عریض و مرتفع٬ رو به خارج ساخته شده بود و تالار مستطیل شکلی در پشت آن قرار داشته است .

    طاق بزرگ هلالی قسمت مرکزی را می‌پوشاند.

    در طرفین بخش مرکزی که محور اصلی بنا را تشکیل می‌داد٬ راهروها٬ اتاق‌ها و تالارها با پوشش گنبدی و گهواره‌ای قرار داشتند.

    نور تالار اصلی به وسیله یکصدو پنجاه دریچه تأمین می‌شده است.

    طاق بزرگ ایوان مدائن بر روی دیواره‌های سرتاسری و بدون ستون بنا شده بود .

    قسمت جلویی هلالی بزرگ و بخشی از نمای اصلی کاخ تا به امروز نیز پابرجاست.

    نمای بدون روزنه کاخ تیسفون به چهار طبقه تقسیم شده و به وسیلۀ طاقی‌ها و نیم ستون هایی دراطراف آنها تزیین شده بود.

    در ترکیب نمای خارجی کاخ ، تاثیر معماری آشور به چشم می‌خورد .

    علت نامگذاری این اثر تاریخی به این نام ، تالار بزرگی است که از طاق قوسی آن هنوز هم آثاری باقی و مهم‌ترین قسمت این بنای عظیم بوده است.

    به چنین تالارهایی ایوان گفته می‌شد.

    در هنگام تولد حضرت رسول اکرم (ص)، خسرو اول انوشیروان در این کاخ حکومت می‌کرد و در شب میلاد حضرت محمد (ص) دیوار این ایوان شکاف خورد و بخش‌های مهمی از آن فرو ریخت و از میان رفت.

    آخرین پادشاهی که مقتدرانه در آن بر تخت نشست، خسرو پرویز بود که در همین کاخ نیز نامه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم به دستش رسید و آن را پاره کرد.

    هنگام فتح مدائن ، مسلمانان تالار بزرگ این کاخ را محل اقامه نماز جماعت قرار دادند.

    آخرین پادشاهی که مقتدرانه در آن بر تخت نشست، خسرو پرویز بود که در همین کاخ نیز نامه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم به دستش رسید و آن را پاره کرد.

    هنگام فتح مدائن ، مسلمانان تالار بزرگ این کاخ را محل اقامه نماز جماعت قرار دادند.

    این بنای آجری و خشتی از کوران حوادث 1400 ساله عبور کرده و هنوز بقایای آن عبرت آموز می باشد .

    مقدار زیادی خاک و آجر و خشت در ایوان اصلی (زیر طاق ) بصورت نخاله ساختمانی وجود دارد که نشان دهنده آن است که بخشی از طاق به تازگی فرو ریخته است .

    فرمانده نظامی عراق منطقه اظهار می دارد که : این بخش از طاق بر اثر برخورد گلوله خمپاره تروریست ها فرو ریخته است .

    او ضمن اشاره به نقطه اتصال دیواره طاق به دیوار ساختمان اصلی می گوید : بنای ایوان مدائن طی سال های اخیر، سالی 5 سانتی متر نشست کرده و شکافی که می بینید به دلیل این نشست است و هر روز بیشتر می شود.

    اکنون بیم آن می رود که در صورت گسترش شکاف ، طاق فرو بریزد .

    منابع: سبک‌شناسی معماری ایرانی.

    محمد کریم پیرنیا.

    نشر معمار.

    ۱۳۸۳.

    دایره‌المعارف فارسی غلامحسین مصاحب تهران انتشارات امیرکبیر چاپ دوم ۱۳۸۰ جلد دوم بخش اول رومان گیریشمن هنرایران در زمان اشکانی و ساسانیان ترجمه فره‌وشی صفحه معماری ایوان مدائن ساسانیان خود را از اعقاب پارسی ها می دانستند و همواره به عظمت و اعتلای ایران و قدرت و اعتبارحکومت خود توجه داشتند.

    هر چند که به علت جنگهای متوالی که با رومیان همسایه غربی ایران داشتندقادر به احداث ساختمانها و کاخهای بزرگ مانند پارس ها نشدند، و لیکن سعی کردند که بناهای با ارزش را با استفاده از مصالح ساختمانی اطراف هرکاخ به وجود آورند که خوشبختانه بسیاری ازاین آثار درایران کنونی باقیمانده است، اما تعدادی از آنها در کشورهای اطراف قرار گرفته اند.

    از آنجا که دین رسمی کشور در زمان ساسانیان دین زرتشتی بوده لذا برای آتش احترام خاصی قایل بودند وآن را مقدس می شمردند و برای نگهداری و نگهبانی ازآتش پرستشگاه یا جایگاه های مخصوص می ساختند، آتش مقدس دراین پرستشگاه ها طبق سنت‌های مذهبی ساسانیان توسط کاهنان وپنهان از پرستش کنندگان عام حفاظت می شد که از آن آتش های دیگری می افروختند و خارج از پرستشگاه درون چهارطاقی های باز در معرض دید و پرستش عموم قرار می دادند.

    از آنجا که دین رسمی کشور در زمان ساسانیان دین زرتشتی بوده لذا برای آتش احترام خاصی قایل بودند وآن را مقدس می شمردند وبرای نگهداری و نگهبانی ازآتش پرستشگاه یا جایگاه های مخصوص می ساختند، آتش مقدس دراین پرستشگاه ها طبق سنت‌های مذهبی ساسانیان توسط کاهنان وپنهان از پرستش کنندگان عام حفاظت می شد که از آن آتش های دیگری می افروختند و خارج از پرستشگاه درون چهارطاقی های (1) باز درمعرض دید و پرستش عموم قرار می دادند.

    اما به غیر از آتشکده های بسیاری که درآن زمان ساخته شده، چندین کاخ نیز به دست معماران ساسانی به وجود آمده اند، که از آن میان می توانیم از کاخ بستان، کاخ قلعه دختر، کاخ نیشاپور،کاخ خسرو و نیز کاخ سروستان نام ببریم.

    هنرمندان دورهٔ ساسانی شیوهٔ کار هنری زمان اشکانیان و مانوی را همچنان پیش گرفتند.

    به دنبالهٔ جنگ اشکانیان با بیگانگان، ساسانیان هم حدوداً 300 سال در جدال بودند.

    پیروزی های پی درپی، تحرکی پویا به وجود آورده بود.

    رابطه ی تجاری با همسایگان ٬ وضع صنایع و هنر رابرای دادوستد ودید هنری وسعت بخشید.

    به این ترتیب٬ هنر دورهٔ ساسانی نسبت به گذشته تمایز ویژه ای پیدا کرد.

    ایوان مداین یا طاق کسری یا تیسفون واقع در شهر مداین در کشور عراق از بناهای مهم شیوۀ پارتی است.

    متأسفانه این بنا تاکنون مرمت جدی نشده است.

    مهمترین قسمت این کاخ٬ مدخل اصلی آن است که به شکل ایوانی عریض ومرتفع ٬ روبه خارج ساخته شده بود وتالار مستطیل شکلی در پشت آن قرار داشته است.

    طاق بزرگ هلالی قسمت مرکزی را می پوشاند.

    در طرفین بخش مرکزی که محور اصلی بنا را تشکیل می داد٬ راهروها٬ اتاقها و تالارها با پوشش گنبدی و گهواره ای قرار داشتند.

    نور تالار اصلی به وسیله یکصدوپنجاه دریچه تأمین می شده است.طاق بزرگ ایوان مداین برروی دیواره های سرتاسری وبدون ستون بنا شده بود.

    قسمت جلویی هلالی بزرگ و بخشی از نمایاصلی کاخ هنوز پابرجا است.

    نمای بدون روزنه کاخ تیسفون به چهار طبقه تقسیم شده وبه وسیلۀ طاقی ها ونیم ستونهایی دراطراف آنها تزیین شده بود.درترکیب نمای خارجی کاخ، تاثیر معماری آشور به چشم می خورد.

    خصوصیات زیادی دراین بنا مشاهده می شود.

    اما در ویژگی معماری ایران در آن به خوبی آشکار است،یکی استفاده از تناسبات طلایی ایرانی(2) است که از آن مستطیلی به اندازۀ 24 گز در 40گز به دست آمده (60/42*30/25متر) و در وسط آن طاقی ساخته شده است.

    دیگری هم استفاده از مصالح معمولی یا مصالح خشتی است ونه سنگ تراش ٬ پیشرفتگی ها وبقیه نکات همه و همه به صورت محاسبه های دقیق بوده است.

    محاسبه های فنی دقیقی که قبل ازکارساختمانی انجام می شده درساخت این بنا به خوبی مشاهده می شود.

    نقاشی ها و حجاری های بسیاری نیز به چشم می خورند واین خود نشان می دهد که هنر نقاشی دراین زمان بیش از زمان اشکانی استقبال می شده است .زیرا آنچه ازگزارشها برمی آید (قالی رنگارنگ الوان مداین) و پارچه‌ها و بسیاری از لباسهای پادشاهان این دوره نشان از کوشش فراوان برای پیشرفت دارد.

    (بوحتری)که یکی از سرایندگان عرب درقرن سوم هجری است، هنگامی که ازشام به بغداد می آمده٬ایوان کسری رادیده و دربارۀ تزیینات و نمای داخلی آن نوشته است:« این کاخ،شما رااز نمونه های شگفت آور مردمی آگاه می کند که زبان هرگز از ذکر عجایب آن نمی تواند خاموش بماند.

    اگر نقاشی جنگ انطاکیه را نگاه کنیم ٬ اندام به لرزه می افتد، زیرا مرگ از آن می بارد.» (انوشیروان درزیر پرچمی صف آرایی می کند ولباسش به رنگ سبز مایل به زرد است ودرجلوی اومردانی،یکی نیزه به دست ودیگری سپر وزوبین به کف، می جنگد.

    این نقش ونگارها و چهره ها آدمی رابه شک وامی دارند که آیا اینان زندگان لالند یاکه نقشند؟!) نکتۀ دیگری که باید به آن توجه داشت تأثیر طرز نقاشی و حجاری و دیگر هنرهای ایرانیان این دوره بر مردم هم جوار است که شواهد فراوانی آن را تأیید می کند.

    (1)چهار طاقی: بنایی بودند که برای نگهداری و روشن نگهداشتن آتش ساخته می شدند ونقشههای‌چهارگوش داشتند که سقف گنبدی شکلی روی آنها قرار می گرفته است وچهار طرف آندیوارهایی دارد که دروسط هردیوار درگاهی قوشی شکل تعبیه شده است .

    (2) منظور از تناسب های طلایی، اعطای تناسب های مشابه و از یک خانواده به اجزای یک طرح معماری است، تا از نظر چشمی بتواند به چندگانگی اجزا درآن طرح وحدت بخشد وزیبایی وتناسب های بیشتری را به بنا بدهد.

هنر دوران ساساني شيوه هنر اشکاني با همان ويژگي بارز از روبرو و سه‌رخ سازي به دوره ساساني منتقل شد و هنرمندان ساساني به‌آن شکل و خصوصيت مطبوع و دلپذير دادند که جهانگير شد. گريشمن: « هنر ساساني معرف يک تجدد و احياي ناگهاني خود معجوني از هنر ايران

بازمانده تاق کسري تاق کسري (تاق خسرو) يا ايوانِ مداين نام کاخ پادشاهان ساساني در شهربغداددر ساحل خاوري رود دجله و از مهمترين سازه‌هاي دوران ساسانيان است. بيشتر گمان مي‌شود که تاقِ کسري در تيسفون جاي‌دارد ولي تيسفون، اسبانبر و چند شهر کوچک

ایوان مدائن یا طاق کسری یا تیسفون واقع در شهر مدائن در کشور عراق از بناهای مهم دوره ساسانیان است. مهم‌ترین قسمت این کاخ ٬ مدخل اصلی آن است که به شکل ایوانی عریض و مرتفع٬ رو به خارج ساخته شده بود و تالار مستطیل شکلی در پشت آن قرار داشته است . طاق بزرگ هلالی قسمت مرکزی را می‌پوشاند. در طرفین بخش مرکزی که محور اصلی بنا را تشکیل می‌داد٬ راهروها٬ اتاق‌ها و تالارها با پوشش گنبدی و ...

اساس تقسيم بندي شرکت سهامي فرش ايران، نقشه هاي فرش ايران به 19 گروه اصلي و تعداد زيادي طرح هاي فرعي تقسيم مي شوند. گروه 1 طرحهاي آثار باستاني و ابنيه اسلامي: اين طرحها از ساختمانها و کاشيکاري ها و اشکال هندسي و تزئيني بناها الهام گرفته شده است. در

مرکز اين شهرستان در 80 کيلومتري جنوب شرقي شيراز واقع است و با قدمت تاريخي هزاران ساله يکي از قديمي ترين شهرهاي استان فارس محسوب مي شود. برخي مراکز ديدني: کاخ سروستان، بقعه شيخ يوسف سروستاني، قلعه گبري، قلعه انگشت گبري، قلعه برزو و ... فارس، نگين

طرح محرمات فرش ایرانی را میتوان از نظر طرح و نقش به دو گروه کلی تقسیم نمود، فرشهایی با طرح هندسی و فرشهایی با نقوش منحنی که به نام فرش های گلدار هم شناخته میشوند. • طرحهای هندسی تمام فرشهای این گروه با خطوط افقی، عمودی و موربی که در اندازه های مختلف و نقشهای تکرار شونده در سراسر فرش قرار میگیرند تزئین می شوند.این قالیها توسط ایلهای چادرنشین بافته میشود که هر یک نقوش و موتیفهای ...

-در معماری ایرانی برای انتخاب جهت مناسب اقلیمی قرارگیری خانه از چه شکلی استفاده می نمودند الف-چهارضلعی ب-پنج ضلعی ج-شش ضلعی د-هشت ضلعی 2-مهمترین عامل در طراحی اتاق های یک هتل مجهز چه می باشد. الف-استفاده از پلان های تیپ وتکراری ب-ایجاد و دید مناسب از درون اتاق ها به بیرون ج-استفاده از دیوارهای خیس مشترک بین سرویس ها د-توجه به استقلال صوتی بین اتاق ها 3-مناسب ترین مکان برای طراحی ...

مقدمه آجرها گروهی از مصالح هستند که به صورت صنعتی تولید و جایگزین سنگ شده اند و درحقیقت سنگی ساخته دست بشر هستند، سنگی دگرگون که از تغییر وضعیت خشت پدید میآید. این گروه از مصالح که اولین تولید صنعتی و انبوه مصالح ساختمانی به دست بشر به شمار می‌آیند براساس نوع مواداولیه، روند تولید و محل مصرف به انواع متنوعی تقسیم می شوند. آجرهای رسی که اولین و فراوان ترین آنها هستند قدمت چندهزار ...

مقدمه آجرها گروهی از مصالح هستند که به صورت صنعتی تولید و جایگزین سنگ شده اند و درحقیقت سنگی ساخته دست بشر هستند، سنگی دگرگون که از تغییر وضعیت خشت پدید میآید. این گروه از مصالح که اولین تولید صنعتی و انبوه مصالح ساختمانی به دست بشر به شمار می‌آیند براساس نوع مواداولیه، روند تولید و محل مصرف به انواع متنوعی تقسیم می شوند. آجرهای رسی که اولین و فراوان ترین آنها هستند قدمت چندهزار ...

سروستان مرکز این شهرستان در 80 کیلومتری جنوب شرقی شیراز واقع است و با قدمت تاریخی هزاران ساله یکی از قدیمی ترین شهرهای استان فارس محسوب می شود. برخی مراکز دیدنی: کاخ سروستان، بقعه شیخ یوسف سروستانی، قلعه گبری، قلعه انگشت گبری، قلعه برزو و ... فارس، نگین زیبای گردشگری ایران زمین بناهای کهن باپیشینه چندین صدساله، یادمانهای فرهنگی و تاریخی، آرامگاه شاعران پارسی گو و اقلیم چهارگانه ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول