ایوانی که در شب میلاد رسول خدا (ص) شکاف خورد و بخش هائی از آن فرو ریخت
ایوان مدائن یا طاق کسری یا تیسفون واقع در شهر مدائن در کشور عراق از بناهای مهم دوره ساسانیان است.
مهمترین قسمت این کاخ ٬ مدخل اصلی آن است که به شکل ایوانی عریض و مرتفع٬ رو به خارج ساخته شده بود و تالار مستطیل شکلی در پشت آن قرار داشته است . طاق بزرگ هلالی قسمت مرکزی را میپوشاند. در طرفین بخش مرکزی که محور اصلی بنا را تشکیل میداد٬ راهروها٬ اتاقها و تالارها با پوشش گنبدی و گهوارهای قرار داشتند.
نور تالار اصلی به وسیله یکصدو پنجاه دریچه تأمین میشده است. طاق بزرگ ایوان مدائن بر روی دیوارههای سرتاسری و بدون ستون بنا شده بود . قسمت جلویی هلالی بزرگ و بخشی از نمای اصلی کاخ تا به امروز نیز پابرجاست.
نمای بدون روزنه کاخ تیسفون به چهار طبقه تقسیم شده و به وسیلۀ طاقیها و نیم ستون هایی دراطراف آنها تزیین شده بود. در ترکیب نمای خارجی کاخ ، تاثیر معماری آشور به چشم میخورد .
علت نامگذاری این اثر تاریخی به این نام ، تالار بزرگی است که از طاق قوسی آن هنوز هم آثاری باقی و مهمترین قسمت این بنای عظیم بوده است. به چنین تالارهایی ایوان گفته میشد.
در هنگام تولد حضرت رسول اکرم (ص)، خسرو اول انوشیروان در این کاخ حکومت میکرد و در شب میلاد حضرت محمد (ص) دیوار این ایوان شکاف خورد و بخشهای مهمی از آن فرو ریخت و از میان رفت.
آخرین پادشاهی که مقتدرانه در آن بر تخت نشست، خسرو پرویز بود که در همین کاخ نیز نامه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم به دستش رسید و آن را پاره کرد. هنگام فتح مدائن ، مسلمانان تالار بزرگ این کاخ را محل اقامه نماز جماعت قرار دادند.