«مجموعه موزه دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت رسالت تذکار دائمی فرهنگ سلحشوران عاشق در روزگار پس از جنگ را چون رسالت زینب کبری (س) از پس واقعه عاشورا بر عهده می گیرد.»
موضوع عرضه دراین موزه هر آن چیزی است که باز تاب دهنده ی تاریخ دفاع در ادوار مختلفِ گذشته ی سرزمین ما است؛ از آلات و ادوات حرب در دوران های باستان تا به امروز، تا اسناد و فرامین و نشانه ها ی جنگی در دوران های مختلف، از تصویر و تندیس بزرگان تاریخ دلاوری-شهیدان نام اور تاریخ- تا آثار هنری مختلفی(همچون آثار تجسمی ، سینمایی ، نمایشی ،و موسیقیایی) که در دوران های مختلف ِتاریخ در حاشیه جنگ یا درباره ی آن تولید و عرضه شده اند؛و نیز تجسم عینی برخی فضاها و نمونک های میادین جنگ در ابعاد واقعی یا نمادین با جنگ افزارهای واقعی شبیه سازی شده است.
عملکرد مجموعه در بخشهای سه گانه ای سامان می گیرد که می باید انتقال آگاهی و حس حضور را در کالبد فضای مادی مجموعه رنگی از تعالی ببخشد،در مسیری که اصطلاحا راه تعالی نامیده می شود.این مسیر بعد حماسی هفت خوان را با مکاشفه ی هفت مرحله عرفان در هم خواهد آمیخت و در هفت منزل ،جرعه ای از دریای حضور در دفاع مقدس را به ناظران پیشکش خواهد کرد.
آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید
تاریخچه موزه
مطالعات اولیه پروژه موزه دفاع مقدس در آذر ماه1383 آغاز شد و طرح اولیه طی جلسات متعدد با مدیریت شهری ارزشهای دفاع مقدس و ستاد کل نیروهای مسلح در فروردین84 به تایید رسید ، شورای اسلامی شهر تهران ،بنیاد آثار و حفظ و ساختار مدریریت، طرح و اجرا مشخص گردید .
سپس طراحی موزه دفاع مقدس به مسابقه گذاشته شد و250 گروه در مسابقه شرکت کردند که از آن بین 42 اثر به دبیر خانه تحویل و جوایز برگزیدگان درتاریخ 23/8/84 طی مراسم ویژه ای با حضور شهردار محترم تهران ، ریاست محترم شورای اسلامی شهر تهران و ریاست محترم بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس اهدا شد.
محوطه بیرونی موزه
باغ موزه مجموعه موزه دفاع مقدس در فضایی به مساحت 100هزار متر مربع با طراحی پلکانی از شمالی ترین نقطه مجموعه آغاز گشته و تا پایین ترین نقطه آن ادامه می یابد و مسیر پیوسته آب در آن به دریاچه مجموعه ختم می شود.
معماری محوطه بیرونی موزه برگرفته از معماری باغ های ایرانی است و به همین خاطر در دو سویه آن درختان بلند قرار داشته و در میانه آبنمایی روان است.
ساختار آن بر پایه رمپ بوده و به همین دلیل تردد و رفت و آمد با ویلچر در این باغ دره بسیارآسان است.
ورودی محوطه بیرونی موزه از شمال آغاز گشته و درابتدا با سمبلهای هفت منازل موزه مواجه می شویم و از آنجا می توانیم تا دل دریاچه پیش رویم.
علاوه بر پوشش سبز متنوع و دریاچه ،باغ موزه شامل ساختمانهای رستوران، گالری و فروشگاه نیز می گردد.دریاچه مجموعه موزه دفاع مقدس به وسعت 6000 هزار متر مربع در بخش میانی باغ موزه واقع شده است.
این دریاچه زیبا یاد آور عملیات های آبی دریاددلان روزهای نبرد بوده و به پیشرفته ترین تجهیزات نمایش های لیزری ،آب و آتش مجهز است .در این قسمت از موزه -که از جمله بخشهای جذاب مجموعه به شمار می آید - انواع نمایش های لیزری، نمایش های آب و آتش و نمایش فیلم بروی پرده آبی(برای اولین بار در ایران ) اجرا می شود.
امکانات موزه
سالن چند منظوره
مجموعه موزه دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت دارای چندین سالن چند منظوره آمفی تئاتر ا ست.
سالن های فوق به پیشرفته ترین تجهیزات صوتی _تصویری روز مجهز بوده و امکان نمایش انواع فیلم ، برگزاری سمینار های مختلف ، تئاتر و کنسرت در آن وجود دارد.
ظرفیت سالن شماره یک 500 نفر و به مساحت 800 متر مربع ، ظرفیت سالن شماره دو 100 نفرو به مساحت 200 متر مربع در قلب ساختمان موزه واقع شده اند .
دربخش فوقانی سالن شماره یک سالن آمفی تئاتر روباز با پرده پرتابل و به همان مساحت 800 متر مربع قرار دارد.
کتابخانه
کتابخانه تخصصی موزه دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت در حال حاضر دارای مجموعهای از کتاب های قابل توجه در زمینه انقلاب اسلامی ایران و 8 سال دفاع مقدس است از این رو که مجموعه کتابهای این کتابخانه در رده کتابهای مرجع و تخصصی انقلاب اسلامی ایران و 8 سال دفاع مقدس قرار میگیرد، آماده ارائه خدمات به پژوهشگران، دانشجویان و عموم علاقه مندان به تحقیق در زمینه های مذکور می باشد.
لذا این کتابخانه در حال مجموعه سازی و راه اندازی می باشد و امید است با افتتاح موزه و کتابخانه موزه دفاع مقدس بتوانیم خدماتی در شأن و منزلت اقشار مختلف مردم کشور عزیزمان ایران ارائه نماییم.....
رستوران - کافی شاپ
مجموعه موزه دفاع مقدس دارای سه رستوران در ضلع غربی باغ موزه (محوطه بیرونی موزه ) است.
رستوران ها بصورت متوالی در بخشهای جنوب غربی باغ موزه (جنوب پل) و بخش میانی غربی باغ (بالای دریاچه ) مجموعا به مساحت 2000 متر مربع و در بخش میانی شرقی باغ موزه به مساحت 1000 متر مربع واقع شده اند.
امکانات رفاهی
• نمازخانه: در طبقه زیرین ساختمان موزه در دو جایگاه مختلف واقع شده اند
• سالن نگهداری از کودکان(مهد کودک موزه): در طبقه زیرین ساختمان موزه دربخش میانی واقع شده است.بازدید کنندگان محترم می توانند کودکان خود را به ما سپرده و با خیالی آسوده از مجموعه بازدید نمایند.
• اتاق کمک های اولیه: در جنوب غربی باغ موزه در ساختمان رستوران شماره یک واقع شده است.
این واحد آمادگی رسیدگی به مورد های اورژانسی را دارا بوده و با پیشرفته ترین تجهیزات در خدمات بازدیدکنندگان گرامی است.
دریاچه
دریاچه مجموعه موزه دفاع مقدس به وسعت 6000 هزار متر مربع در بخش میانی باغ موزه واقع شده است.
این دریاچه زیبا یاد آور عملیات های آبی دریاددلان روزهای نبرد بوده و به پیشرفته ترین تجهیزات نمایش های لیزری ،آب و آتش مجهز است .
در این قسمت از موزه - که از جمله بخشهای جذاب مجموعه به شمار می آید - انواع نمایش های لیزری، نمایش های آب و آتش و نمایش فیلم بروی پرده آبی(برای اولین بار در ایران ) اجرا می شود.
آشنایی با باغ موزه دفاع مقدس - تهران
طرح و احداث باغ موزه دفاع مقدس با هدف ساماندهی به مجموعه تلاشهای دلسوزان و یادآوران مخلص آن روزها در طول نزدیک به 2دهه که از دوران دفاع مقدس سپری میشود، شکل گرفت.
رسالت ثبت و یادآوری ارزشها، احساسات و عواطف عمیق و فرهنگ گرانقدر دفاع مقدس، در این مجموعه به انجام رسیده است.
باغ موزه دفاع مقدس از7 تالار و یک قسمت انتهایی که یادمان دفاع مقدس است تشکیل شده که در آن اعداد 7 و 8 بهکار رفته است؛ عدد 8 به عنوان نمادی از 8سال دفاع مقدس و عدد 7 به خاطر تقدسی که دارد.
این دو در کنار هم مفاهیم خاصی را دربرمیگیرند.
بخشهای مختلف باغ موزه امکان تجسم عینی برخی فضاها و میدان جنگ در ابعاد واقعی یا نمادین، با جنگ افزارهای واقعی یا شبیهسازی شده را به بازدیدکنندگان میدهد.
تکنولوژی بهکار رفته در هر بازدید بهگونهای است که در هر تالار همه چیز از نو آغاز میشود.
باغ موزه دفاع مقدس، یک موزه رویدادی است و متفاوت از موزههایی است که صرفا بناها و اشیای تاریخی را به نمایش میگذارند.
در میان تالارهای مختلف این باغ موزه فقط یک تالار با نام «تالار پروانهها» جنبه موزهای دارد که برای معرفی سرداران دوران دفاع مقدس درنظر گرفته شده است.
اما بقیه تالارها جنبه رویدادی دارد و میتوان تمام اتفاقات دوران دفاع مقدس را در آن به شکل زنده در همان حال و هوا دید.
تالار اول، تالار آستانه یا همان سرآغاز است، بخش دائمی موزه و نمایشدهنده مجموعه وقایعی که در فاصله سال 57 تا آغاز جنگ، منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد.
در این تالار تمامی وقایعی که منجر به پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی شد به نمایش در میآید و روزهای آغازین جنگ تحمیلی به تصویر کشیده میشود.
تالار دوم، تالار حیرت و واقعیت است، در اینجا حیرت مردم ایران از شوک جنگ تحمیلی به نمایش در میآید.
در روزهایی که مردم از پیروزی انقلاب شادمان بودند و نظام اسلامی ایران در حال شکلگیری بود، حمله رژیم بعثی به ایران با حمایت همه جانبه آمریکا مردم را حیرتزده و شوکه کرد.
تالار دوم، تالار حیرت و واقعیت است، در اینجا حیرت مردم ایران از شوک جنگ تحمیلی به نمایش در میآید.
در روزهایی که مردم از پیروزی انقلاب شادمان بودند و نظام اسلامی ایران در حال شکلگیری بود، حمله رژیم بعثی به ایران با حمایت همه جانبه آمریکا مردم را حیرتزده و شوکه کرد.
این حیرت در کنار حقانیت ملت ایران در دفاع از خود برابر هجوم دشمنان در تالار حیرت به نمایش در میآید.
ملت ایران در طول دفاع همهجانبه از خاک خود در جنگ تحمیلی، حقانیت خود در دفاع از ارزشها را به جهانیان ثابت کردند که این حقانیت در این تالار به تصویر کشیده میشود.
تالار دفاع، سومین تالار است؛ نمایشدهنده ساختار دفاعی کشور از ارتش و بسیج گرفته تا نیروهای مردمی که در دفاع از خاک و تمامیت ارضی کشور تلاش کردند.
این دفاع در کنار استفاده از ادوات جنگی به نمایش در میآید.
تالار آرامش، چهارمین تالار باغموزه دفاع مقدس است؛ در این تالار میبینیم که روزهای جنگ و دفاع از ناموس و خاک میهن در عین سختیها و دشواریهایی که برای ملت داشت با آرامشی برای دفاع از ارزشهای انقلاب همراه شده بود.
این آرامش که دفاع مقدس را در سالهای دهه 60 بهعنوان جزئی از بدنه جامعه نشان میدهد در این تالار به تصویر در میآید.پنجمین تالار، تالار شهادت است؛یکی از مهمترین تالارهای باغ موزه که به بازدیدکنندگان یادآوری میکند، شهادت، آرزوی بزرگ جوانان رزمنده در ایام جنگ و دفاع مقدس بود.
مجموعه تالار شهادت به 7مرحله تقسیم شده که شهادت را از نیت تا عروج به تصویر کشیده است.
عظمت، ارزش، جایگاه و تقرب شهید و شهادت در این تالار نمود عینی دارد.
تالار ششم، تالار پیروزی است که پیروزیهای دلاورانه جوانان ایرانی در روزهای جنگ را به تصویر میکشد؛ از پیروزی در عملیاتهای مختلف گرفته تا آزادسازی خرمشهر و پیروزیهای عرفانی و معنوی.
تالار هفتم، تالار سرانجام است.
هفتمین تالار این باغ موزه، فضایی متفاوت از آنچه تاکنون درباره جنگ گفته شده دارد.
در این تالار که آخرین مرحله از 7تالار عشق باغ موزه است بازدیدکنندگان پس از گذر از 6مرحله پیشین، به بالاترین نقطه از باغ موزه میرسند که در آنجا با یادمان، تصاویر، تندیسها و بازماندههای جنگ تحمیلی مواجه میشوند و به آنها ادای احترام میکنند.
گذر از این 7تالار و تمرکز روی بخشهای مختلف آن بیش از 10 ساعت زمان میبرد.
در طراحی باغ، این امکان در نظر گرفته شده تا بازدیدکنندگان امکان خروج از تالارها را پس از هر مرحله داشته و با وقت بیشتری به مرور خاطرات جنگ تحمیلی بپردازند.برگزاری تمام مراسم مربوط به دفاع مقدس، جنگ، یاد و خاطره شهدا و...
در تالارها و مجموعه نمایشی باغ موزه امکان پذیر است.
با راهاندازی باغ موزه، تمام برنامههای دفاع مقدس از جمله برگزاری جشنواره فیلم و تئاتر دفاع مقدس، جشنواره هنرهای تجسمی دفاع مقدس و گرامیداشت روزهای ویژه مثل روز سوم خرداد و یا روزهای پیروزی لشکریان اسلام مثل روز عملیات بیتالمقدس و...
در این باغ موزه برگزار خواهد شد که امکانات لازم را برای مرور تمام این رویدادها دارد.
35هزار متر مربع، زیربنای سالنهای باغ موزه است که ارتفاع 20 متری دارند.
باغ دره در مسیر یک باغ راه زیبا در امتداد بزرگراه شهید حقانی تا بزرگراه شهید همت، باغ دره موزه دفاع مقدس در زمینی به مساحت200 هزار مترمربع واقع شده است.
این باغ راه با نورپردازی زیبا، گلکاری متنوع و متفاوت، ورودی باغ موزه را به محوطه وسیعی با نام باغدره وصل میکند.
باغ دره دفاع مقدس در فضای باز در نزدیکی تالارهای موزه احداث شده است.
این باغ دره در حد فاصل 2ایستگاه مترو مصلی و میرداماد تهران بهطور طولی احداث شده است.
احداث پارکینگهای طبقاتی، این امکان را به شهروندان میدهد تا خودروهای خود را در پارکینگ متوقف کرده و با خودروهای سرویس داخل باغ موزه، از فضای 200 هزار متری باغ موزه دیدن کنند.
همچنین فضاهای باز، اعم از فضای سبز برای حضور و تفرج عامه مردم و نیز فضاهای قابل استفاده برای برگزاری رزمایشها در مناسبتهای مختلف نیز در این موزه طراحی شده که در مناسبتهای زمانی مختلف، امکان تنوع کاربری فضاها را افزایش میدهد؛ کاربریهایی از جمله رزمایشهای هفته دفاع مقدس تا برگزاری آیین تعزیه در ماه محرم یا نمایش فیلمهای جنگی بر پرده بزرگ و در هوای آزاد.
در این باغ موزه امکان برگزاری جشنوارههای فیلم و نمایش فیلمهای دفاع مقدس نیز وجود دارد.وجود یک دریاچه بسیار بزرگ که با امکان نمایش فیلم روی آب احداث شده است، از ویژگیهای منحصر به فرد باغدره است.
باغ موزه مکان مناسبی برای یادآوری خاطرات دوران 8ساله دفاع مقدس و بهترین مکان برای آشنایی نسلهای تازه با دوران دفاع مقدس است.
در حال حاضر بخشهای سازهای پروژه آماده بهرهبرداری است و قرار است در فاصله خرداد تا شهریور ماه سالجاری بخشهای مختلف باغ موزه بهتدریج افتتاح شوند.
پیشرفت احداث بخش ساختمانی و تأسیساتی پروژه تا به امروز 92درصد است و بخش تجهیز و مفهومی داخل موزه نیز 37درصد پیشرفته است.
باغ دره، آمفی تئاتر و 2 تالار از 7 تالار مجموعه، خرداد ماه امسال به بهرهبرداری میرسند.
باغ دره مساحت 200هزار مترمربعی دارد که محوطهسازی، پردههای آب و فوارهها، نصب و پوشش گیاهی آن کامل شده است.
آمفی تئاتر نیز با ظرفیت 500 نفر در مرحله تست صوت و تصویر قرار دارد.