ایجاد رقابت در صنعت بیمه بر پایه مشتریمداری، ارائه خدمات مناسب و سریع به مردم، اولین فرمان رییسجمهور در مور اصلاح صنعت بیمه کشور است که تعیین راهکارهای آن به وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس کل بیمه مرکزی و مدیران عامل بیمههای دولتی و خصوصی سپرده شده است.
در خصوص اجرایی شدن این جهتگیری صنعت بیمه، نقطه نظرات کارشناسان این صنعت را جویا شدیم.
معاون سابق طرح و توسعه بیمه مرکزی، کارشناسان صنعت بیمه و برخی از مدیران عامل بیمههای خصوصی بر حذف نظام تعرفه تاکید کردند و خواستار آزادسازی نرخ و شرایط شدند، مدیران دیگری نیز برای جلب نظر مشتری و رفاه حال آنان بحث واگذاری سهام و شراکت آنان را مدنظر قرار دادند، اما مدیر یک شرکت خدمات بیمهای (نماینده حقوقی) ایجاد رقابت در صنعت بیمه بر پایه مشتریمداری را به ۳ محور کلی ارائه خدمات بیمه مرکزی به شرکتهای بیمه، خدمات شرکتهای بیمه به شبکه فروش و ارائه خدمات شبکه فروش به مشتریان تقسیم کرد...
● آزادی رقابت
غلامحسین جباری، کارشناس ارشد صنعت بیمه کشورمان در خصوص ایجاد رقابت بر پایه مشتریمداری با تاکید بر رفع محدودیتهای مقرراتی بر عملکرد صنعت بیمه خاطرنشان کرد: شرکتهای بیمه در رقابت باید آزاد باشند.
او افزود: البته بحث نظارت فنی توسط بیمه مرکزی الزامی است تا از بروز هرگونه اشتباهی جلوگیری شود اما تبدیل نظام تعرفه به نظام مالی باید در رئوس مسائل قرار گیرد.
جباری با اشاره به علاقهمندی دولت در نظارت بر بیمه شخص ثالث به خاطر آثار اجتماعی آن اظهار داشت: به جز بیمه شخص ثالث شرکتهای بیمه مشروط بر رعایت نکات فنی و ارزیابی درست ریسکها به منظور جلوگیری از زیانهای احتمالی باید بتوانند در سایر رشتهها به صورت آزادانه فعالیت و رقابت کنند.
آیت کریمی، معاون سابق طرح و توسعه بیمه مرکزی ایران نیز در خصوص رقابت بر پایه مشتریمداری گفت: متاسفانه شرکتهای بیمه و شبکه فروش (نمایندگان- کارگزاران) برای پیروزی در رقابت در بازار کنونی اقدام به کاهش نرخ و حق بیمه دریافتی میکنند، او با یادآوری اینکه نرخ حق بیمه رشتههای بیمهای در ایران از سایر نرخها در بازار بینالمللی بالاتر است، ادامه داد: بیمه مرکزی برای حمایت از بیمهگذاران ایرانی در بحث رقابت و همچنین نزدیکی نرخ و شرایط به قیمتهای جهانی درصدد است تا نظام تعرفه را به تدریج کنار گذارد.
کریمی از رشتههای آتشسوزی و باربری به عنوان اولین رشتههایی که بیمهمرکزی آزادسازی نرخ و شرایط را از آنان آغاز میکند، نام برد و خاطرنشان کرد: همچنین رشتههای درمان و شخص ثالث که در مرز زیان هستند با اقدامات بیمه مرکزی در خصوص درمان و مدیریت نیروی انتظامی در کاهش تصادف رانندگی نیز کنترل میشوند.
معاون سابق طرح و توسعه بیمه مرکزی ایران در مورد فعالیت کنونی شرکتهای بیمه یادآور شد: شرکتهای بیمه سالها است براساس نظام تعرفه فعالیت میکنند و براساس مصوبات شورای عالی بیمه حداقل نرخها اعلام شده و کاهش این حداقلها یک تخلف به حساب میآید، در حالی که با نظام مالی شرکتهای بیمه میتوانند با توجه به شرایط مالی خود ریسکها را ارزیابی کرده ونرخ و شرایط مناسبی را به مشتری ارائه دهند.
به گفته کریمی صنعت بیمه کشور در دوران گذار قرار دارد و با توجه به حساسیتهای این دوران بیمه مرکزی در اجرای نظارت فنی و تبدیل نظام تعرفه به مالی باید نقش ارزندهای را ایفا نماید.
معاون سابق طرح و توسعه بیمه مرکزی با بیان اینکه رقابت بر پایه مشتریمداری یعنی ارائه محصول با قیمت و کیفیت مناسب به مشتری خاطرنشان کرد: خریداران سایر کالاهای ملموس انتخاب سادهتری پیش روی دارند، زیرا با توجه به شرایط و ویژگیهای محصول و داشتن کارت ضمانت و خدمات پس از فروش کالا را انتخاب میکنند اما این مساله در خصوص خریداران بیمهنامه صدق نمیکند.
کریمی ادامه داد: در واقع اطلاعات بیمهگزاران از جزییات بیمهنامهها بسیار اندک است و در معرفی صحیح بندهای بیمهنامه نمایندگان و کارگزاران نقش حساسی را ایفا میکنند.
کریمی با تاکید بر فروش تکنیکی و مبتنی بر اصول صحیح بازاریابی در صنعت بیمه گفت: یک فروشنده بیمهنامه باید با زبان مشتری صحبت کند و در ارائه شرایط و ویژگیهای بیمهنامه ضمن دارا بودن اطلاعات صحیح، اطلاعات کافی و مناسبی را به مشتری ارائه دهد تا بیمهگزار بداند چه بیمهنامهای را با چه شرایطی خریداری کرده است.
او ادامه داد: این امر موجب حفظ مشتری برای سالهای متمادی نیز خواهد شد. به گفته آیت کریمی فروش مناسب و ارائه خدمات سریع به مشتریان بهترین گام در جهت مشتریمداری در صنعت بیمه کشورمان میباشد.
● خصوصیسازی، شرط رقابت
حسین کریمخان زند مدیر عامل بیمه پارسیان نیز بر آزادسازی نرخ و شرایط تاکید کرد و گفت: تا زمانی که بیمههای دولتی به بخشخصوصی واگذار نشوند رقابت بر مبنای سوددهی صورت نمیگیرد و این دو گانگی موجود در بازار بیمه اجازه رشد و توسعه به صنعت بیمه را نخواهد داد.
او با اشاره به نقش نظارتی بیمه مرکزی گفت: ادامه روند موجود در بازار بیمه کشورمان رشدی بیش از آنچه تاکنون وجود داشته را رقم نخواهد زد و امکان توسعه صنعت بیمه فراهم نخواهد شد.
کریمخان زند در خصوص ارائه خدمات بیمه به مشتریان گفت: مرکز تحقیق و توسعه بیمه پارسیان بیش از یک سال است که بر روی مسائل خدمترسانی به مشتری به ویژه کاهش اتلاف وقت کار میکند و ظرف یک ماه آینده با ارائه طرح نوینی با همکاری شرکت خودروسازی ایرانخودرو گام جدیدی را برای سرویسدهی به بیمهگذاران اتومبیل برمیدارد.
به گفته او بیمه پارسیان برای مشتری مداری طرحهای جدیدی را آماده پیادهسازی دارد.
بیانیان مدیرعامل بیمه توسعه نیز مانند سایر همکاران خود در صنعت بیمه بر رفع محدودیتهای دست و پاگیر مقررات بیمه مرکزی برای اجرای مشتری مداری تاکید کرد و گفت: یک شرکت بیمه باید اختیار آن را داشته باشد که با توجه به بنیه مالی و ذخایر خود با شرایط و نیازهای مشتری کنار بیاید و بیمهنامههای متناسب با نیازهای بیمهگذار را صادر نماید.
او ادامه داد: رعایت نرخهای ثابت اجتناب از تخفیف و شرایط براساس مصوبات شورای عالی بیمه و نظارت بیمه مرکزی دیگر فرصتی برای رقابت و مشتری مداری باقی نگذاشته است.
بیانیان تبدیل نظام تعرفه به مالی را حذف رقابت مکارانه اعلام کرد و گفت: بیمهگر باید با ارزیابی و شناسایی درست ریسک و شفافیت مالی خود بیمهگری کند.
مدیرعامل بیمه توسعه همچنین بر حذف واگذاری اتکایی- اجباری ریسکها به بیمه مرکزی تاکید کرد و گفت: واگذاری اتکایی به صورت اختیاری اجرا شود و بحث اجباری آن حذف شود.
بیانیان در مورد خدمات سریع به بیمهگذاران به ویژه رشته اتومبیل که حجم عمدهای از پرتفوی صنعت بیمه را به خود اختصاص داده گفت: کارشناسان صنعت بیمه اکنون برای مقابله با تقلبات بیمهای در امر پرداخت خسارات اتومبیل بیشتر دقت میکنند که زمان برخواهد بود در حالی که اگر بانک اطلاعات نیروی انتظامی و بیمه مرکزی به یکدیگر وصل بودند از وقوع بسیاری از تقلبات بیمهای و سوءاستفاده افراد سودجو جلوگیری میشد.