باپیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 1357و سقوط رژیم شاه، هر یک از تشکلهای سیاسی و احزاب برآمده از آنها برای رسیدن به آرمانهای خود تلاش می کردند. این وضعیت حاکم بر ایران باعث شد تا همسایه غربی آن عراق برای دستیابی به اهداف خود به جای گفتگو از نیروی نظامی استفاده کند و جنگی هشت ساله را بر ایران تحمیل نماید.
زمینه های شروع جنگ
برخی از زمینه هایی که باعث بوجود آمدن جنگ عراق علیه ایران بود،
عبارتند از:
الف: ازلحاظ تاریخی مابین ایران و عراق دلایلی برای شروع درگیری در طول تاریخ وجود داشته است که می توان آنرا به زمان حکومت عثمانی و صفوی در ایران تبارشناسی کرد؛ اما بیشترین زمینه ها برای بوجود آمدن اختلاف مابین ایران و عراق به زمان تشکیل دولت کنونی عراق و موج پانعربیسم در منطقه باز می گردد،که آخرین مورد از حل وفصل این اختلافات به قرار داد الجزایر بین محمدرضا شاه و صدام حسین در سال 1975باز می گردد.
ب:از دیگر زمینه هایی که باعث بوجود آمدن جنگ شد، سقوط ژاندارم منطقه یعنی رژیم شاه درپی انقلاب اسلامی در ایران بود که باعث ازهم پاشیدن پیمان سنتو و کمربند امنیتی به دور اتحاد شوروی بود. عراق نیز که از همپیمانان شوروی بود به توهم خروج آمریکا از خاورمیانه اکنون خود را ژاندارم منطقه می خواند.
ج:از دیگر زمینه های بوجود آمدن جنگ مابین ایران و عراق، موج حرکت انقلابی مردم ایران و تاثیر آن در کشورهای منطقه بود که زمینه های نارضایتی را در این کشورها فراهم ساخت و موجب شد تا صدام با توهم اشغال ایران بخواهد این موج را کنترل کند.