دانلود تحقیق هویت فمنیستی برنامه درسی

Word 22 KB 26386 10
مشخص نشده مشخص نشده علوم اجتماعی - جامعه شناسی
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۷,۶۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • اینکه چرا چنین اتفاقاتی در طی قرن بیستم رخ داده است عواملی چون افزایش مصرف گرایی، تاثیر رسانه ها بر فرهنگ جوانان، تغییرات در زندگی خانواده ها و الگوهای ازدواج و طلاق و نیاز به نیروی کار در سطح جهان می باشد(arnot etalT1999).

    مفهوم فمنیسم:

    سبک های زندگی، فعالیت ها و علایق بیش ازنیمی ازبشریت یعنی زنان را مبدل به دغدغه اصلی ذهن افراد نماییم ((DAKleyT1974 .

    هاردینگ(1986) سه شکل از جنسیت را شناسایی کرده است:

    1-   ساختار جنسیتی---اشاره به تقسیم بندی نیروی کار از لحاظ جنسی

    2-   سمبولیسم جنسیتی--- به اختلاف موجود در بین دو جنس زن و مرد می پردازد.

    3-   جنسیت انفرادی--- به جامعه جنسی افراد در قالب نقش های جنسی می پردازد

    فمنیسم تعلیم وتربیت و برنامه درسی

    فمنیسم به ویژه ازنقطه نظر تعلیم و تربیت و برنامه درسی بسیار مهم است زیرا بیش ازنیمی از دانش آموزان وبسیاری از مربیان،معلمان ومدیران را زنان تشکیل داده و به عنوان یکی از جنبش های اجتماعی پیشرفت گرا، به فمنیسم سبب تغییر در نگرش بسیاری از افراد درباره آموزش و پرورش زنان ومردان و نیز مشارکتی که آنان می توانند در جوامع خود داشته باشند، شده است.

    نکته: برای فهم برنامه درسی به عنوان یک متن فمنیستی باید روابط بین برنامه درسی و جنسیت مورد بررسی قرارگیرد.

    پاینار درکتاب"فهم برنامه درسی" زمینه تاریخی این امر را در قالب سه دوران متفاوت به تصویر کشیده که عبارتند از:

    زمینه تاریخی

    1-   زمینه اولیه....در ابتدا مدارس دختران و پسران از یکدیگر جدا بوده اند.در قرن هفدهم افرادمذهبی، دختران وپسران در مدارس ابتدایی را جدا می کردند

    2-   آموزش مختلط....در نیمه اول قرن نوزدهم، طرفداران آموزش و پرورش به این نتیجه رسیدند که وقتی دختران و پسران با هم باشند، این امر سبب می شود تا دختران، در اینده مادرانی بهتر باشند و پسران نیز به علت حضور دختران از رفتار های خارج از ادب و نزاکت دوری کنند.

    اولین دیدگاه در این زمینه " نظریات ویلیام.ت.هریس که معتقد بود آموزش و پرورش مختلط ضامن سلامت هردوجنس است.

    زیراسبب می شود تا خلق و خوی مخالفشان تعدیل شود و تفاوت های مکمل آنها ظریفتر و ملایم تر شود.

    ازاین نوع آموزش تااواسط قرن بیستم در مدارس امریکا، رویه ای غالب بود.اما با بروز و ظهور و روس های سازمان یافته، اقتصاد خانواده، هنرهای صنعتی و مغازه داری و غیره به تدریج به تفاوت گذاری بین دختر و پسر منجر شد.

    3-   فمنیسم: این جنبش که عملا در دهه 1960 و 1970 آغاز شد.

    مجموعه تلاش های انجام شده در گذشته به ویژه سیستم های انجام شده بر زنان را به عنوان نقطه آغاز حرکت برای تجزیه و تحلیل و تغییر شرایط اجتماعی حاکم مد نظر قرار داد، که اثرات گسترده ای بر تعلیم و تربیت به طور عام و برنامه درسی به طور خاص داشته ، دارای دو سطح است:

    1-   در یک سطح که از ان تحت عنوان رویکرد لیبرال، رویکرد بهبود یابنده و یا رویکرد فمنیستی نام برده شد.

    1- در یک سطح که از ان تحت عنوان رویکرد لیبرال، رویکرد بهبود یابنده و یا رویکرد فمنیستی نام برده شد.

    2- بیشتر جنبه نظری داشته که از ان تحت عنوان "فمنیسم رادیکال" نام برده می شود.

    ویلر(1991) به طور کلی فمنیست ها سه راه را برای تغییر آموزش و پرورش در نظر گرفته است که به شرح ذیل می باشد: 1- سیاسی 2- انتقادی 3- عملی سیاسی.....که در آن فمنیست ها تلاش کرده اند تا با راههای مختلف شرایط آموزش و شانس های زندگی را برای دختران و زنان بهبود بخشند.

    انتقادی....

    جایی که فمنیسم از لحاظ فکری و پژوهشی علیه اشکال مسلط دانستن و عمل کردن دست به انتقاد می زد.

    عملی....

    جایی که فمنیست ها به عنوان معلم، استاد در بخش های عمومی و خدماتی هستند و تلاش می کنند که فعالیتهای حرفه ای، شخصی و اخلاقی را توسعه دهند، تا از این منظر مشارکت بیشتر زنان را تشویق کنند.

    اندیشمندان فمنیستی 1- نل نودینگز 2- مادلین گرامت 3- ژانت میلر 4- جوانه پاگانو 5- الزابت الس ورث اندیشه ها وعقاید نل نودینگز n برنامه درسی و آموزش را نمی توان به راحتی از هم جدا کرد.

    n به مسئله توانمندی و توانمند سازی در بهبود کار و ارزشیابی فعالیت ها بسیار اهمیت می دهد.وی هم مثل صاحبنظرانی چون آیزنر، جکسون معتقد است که مدارس به طور همزمان مبادرت به تدریس برنامه درسی می کنند که عباتند از: 1- برنامه درسی رسمی 2- برنامه درسی پنهان 3- برنامه درسی پوچ n معتقداست که روش تایلر بیان کننده نحوه تدریس برنامه درسی نیست بلکه بیان خشک و مقرراتی از برنامه درسی است.به این خاطر منطق تایلر رادر مورد چگونگی ارزیابی تجارب یادگیری موثر را مورد انتقاد قرار می دهد.

    n یک رویکرد غیر اقتدار گرایانه نسبت به یادگیری اخلاقی مدارس دارد.

    n معلمان و دانش آموزان باید با هم درگیر یادگیری امور اخلاقی باشند.

    n روابط معلمان با معلمان دیگر، دانش آموزان با دانش اموزان دیگر و معلمان با دانش آموزان به صورت روابط عادی که یادگیری اخلاقی را را امکان پذیر می کند، مورد توجه قرار گیرد.

    n اعتقادی به ایجاد محیطهای تصنعی و از قبل طراحی شده برای آموزش ندارد.

    یادگیری و آموزش را در محیط های واقعی زندگی، در روابط عادی و روزمره امکان پذیر میداند.

    n به ارتباط دانش آموزان در محیط واقعی کلاس بسیار اهمیت می دهد.

    وی از بنیان گذاران مفهوم"مراقبت در کلاس درس" می باشد.

    n مفاهیم مراقبت، صدا و تنهایی را در برنامه درسی مطرح کرد.

    n پژوهش های برنامه درسی باید با نقادی های اجتماعی همراه شود تا ویژگی ها و مشخصات زندگی روزانه را بتوان در کلاس درس مورد استفاده قرار داد.

    n محیط کلاس و فعالیت مهم را مراقبت و غمخواری کردن می دانست.

    n یادگیری حقیقتی کامل نیست بلکه حقیقتی است که در نتیجه تعامل فرد با جامعه مرتبا در حال کامل شدن و تغییر است.

    n تربیت اخلاقی باید با مراقبت از دیگر اشخاص بشری همراه شود تا با خرد مندی و خرد پروری.

    وی معتقد است که در فهم برنامه درسی، مردان و نیاز های آنها مورد توجه بوده است،برای تربیت نباید از رابطه مادرانه و مهرورزانه مادر غافل شد، و ویژگیهای زنانه باید در فرایند برنامه درسی در نظر قرار گیرد، در کلاس درس تقابل معلم و دانش آموز و برعکس آن،باید به مسئله غمخواری توجه کرد.

    اندیشه ها و عقاید مادلین گرامت n برنامه درسی هم تولید کننده فرهنگ و هم حاصل فرهنگ است.

    n هم دانش و هم برنامه درسی حاصل مباحثات و تفسیرها هستند.

    برنامه درسی صرفا عرضه و ارائه دانش نیست، بلکه فرایند تفسیر است.

    تفسیری از تجربیاتی که داشته ایم.

    به طور کلی اندیشهای گرامت رامی توان در قالب سه مفهوم بیان کرد: 1- مفهوم نگاه 2- انتقال 3- مفهوم خود و دیگران نگاه بیانگر ذهنیت و صراحت موجود در یک ارتباط ویژه و خاص(نظیر رابطه والد- کودک) است.

    در حالی که نگاه خیره یا زل زدن بیانگر حالتی اعتراضی، خشک و بی روح است.

    وی مفهوم انتقال را به فراتر از تجزیه و تحلیل روانی یعنی روابط بین دانش آموز و معلم توسعه می دهد.

    لذا یادگیری تدریس مستلزم مطالعه انتقالات قابل استفاده و عملی در کلاس های درس است.

    n در تاکید فرهنگ مشترک، بچه های ما تبدیل به بچه های سایر مردم می شوند،دراین صورت شایسته سالاری از دست می رود.

    عناوین و بر چسب هایی چون تیزهوش و محروم به بچه ها زده می شود.

    یک برنامه درسی مناسب برای یک بچه برنامه درسی است که بر مبنای آن نوع گفتگو و مباحثه ای باشد و در آن نیازهای ضروری پسرانو دختران مورد توجه قرار گیرد.تصمیمات درست برنامه درسی برای بچه ها مستلزم مشارکت والدین و نیز بچه هاست.

    اندیشه ها و عقاید ژانت میلر n زندگی زنان به طریق مختلف به نحوی سازماندهی می شود که حول محور " خدمت به دیگران" باشد.

    n به نظر وی شکستن سکوت کار مشترک و مشارکتی زنان است.

    n بیشتراز هر فمنیست دیگر بروی کار کردن با یکدیگر تاکید زیادی داشت.

    n آنچه در نظر وی واجد اهمیت است، وحدت و همبستگی و مشارکت در بین زنان و حرکت از خود و فردیت به سمت"خودمان" و جمع است تا صدای زنان را رساتر کند.

    اندیشه ها و عقاید جوآنه پاگانو n بین قدرت و اقتدار و پرورش و تربیت از یک سو و ----بین قدرت مادرانه و پدرانه تعارض وجود ندارد.

    n هنر تدریس،هنر بحث وگفتگو و پرداختن به مسائل پیچیده، بغرنج و ظریف است که زنان رمان نویس از دید وی به خوبی از عهده آن بر آمده اند.

    n تدریس عملی اخلاقی و نیز توام با سیاست است که برای زنان عجین شده با جنسیت است.

    n همانند گرامت و میلر، پاگانو نیز وجود ارتباط، اتحاد،تشکیل اجتماع کوچک و وابستگی و صمیمیت را عناصر ضروری برای پروژه فمنیستی تلقی می کرد.

    n برای او دانش اصیل، دانشمربوط به ارتباط و اتصال است، دانش مربوط به وابستگی همزیستانه با مادر.

    n قدرتی که زنان به دنبال آن هستند برای آن است تا صدا و تجربه خود را از آن طریق منعکس کنند و نیز ارتباطات و وابستگی هایی را که در گفتمان مرد سالارانه نهی شده است را احیائ کنند.

    چنین ارتباط و تفاوتی جهان را به سوی پندار اخلاقی و عمل توام با شفقت و مهربانی سوق می دهد.

    اندیشه ها و عقاید الیزابت الس ورث n مرکزثقل و توجه الیزابت عبارت از بررسی امکانات و محدودیت های موجود برایساختار شکنی و بازسازی روابط قدرت در کلاس درس و دانشگاهها می باشد.

    n برای درک و فهم سیاست های مربوط به فرهنگ عامه به ویژه سیاست های مربوط بهفیلم های تربیتی تلاش زیادی کرده است.

    منبع: برنامه درسی به سوی هویت جدید، کورش فتحی واجارگاه

اینکه چرا چنین اتفاقاتی در طی قرن بیستم رخ داده است عواملی چون افزایش مصرف گرایی، تاثیر رسانه ها بر فرهنگ جوانان، تغییرات در زندگی خانواده ها و الگوهای ازدواج و طلاق و نیاز به نیروی کار در سطح جهان می باشد(arnot etalT1999). مفهوم فمنیسم: سبک های زندگی، فعالیت ها و علایق بیش ازنیمی ازبشریت یعنی زنان را مبدل به دغدغه اصلی ذهن افراد نماییم ((DAKleyT1974 . هاردینگ(1986) سه شکل از ...

چکیده : این مطالعه که با هدف بررسی تحوّل هویت دینی در میان دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفته است، دارای دو مرحلۀ کمی و کیفی است. در مرحلۀ اول، دویست و هشتاد و نه نفر از دانشجویان سه رشته علوم تربیتی شیمی و مهندسی برق که در سه مقطع ترم اول ترم چهارم و ترم آخر به تحصیل اشتغال داشته اند، انتخاب و هویت دینی آنان مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. در جهت اطمینان از عدم ...

تعليم و تربيت يکي از اساسيترين فعاليتهايي است که در طي يک فرايند نسل اول مي‌کوشد تا قدرت آگاهي نسل بعد از خود را در همه? زمينه‌ها پرورش داده و آنها را براي برخورد با مسائل گوناگون آماده سازد. تعليم و تربيت به مثابه? جرياني است که بايد در کنار آموزش

چکیده موضوع: تاثیر مطالعات غیر درسی با پیشرفت درس فارسی دانش آموزان کلاس اول ابتدایی- مدرسه : الغدیر مطالعات غیردرسی دانش آموزان مانند خواندن مجله کودک و کتابهای داستانی که با توجه به سن، علاقه و استعداد و آموزنده با همکاری معلم و اولیاء دانش آموزان و به انتخاب کودکان برای فرزندان تهیه می شود، می تواند به عنوان یک رسانه آموزشی باشد تا کودک ضمن مطالعه و شناخت بیشتر محیط پیرامونش ...

از برنامه ريزي درسي تعاريف گوناگوني ارايه شده است .اين گوناگوني ناشي از رويکردها وموضع گيريهاي مختلفي است که در باره آموزش وپرورش وجود دارد .اين رويکردهاي مختلف بر برنامه ريزي درسي نيز تأثير مي گذارد .گروهي با توجه به آموزه هاي "آموزش وپرورش پيشرفت

از برنامه ریزی درسی تعاریف گوناگونی ارایه شده است .این گوناگونی ناشی از رویکردها وموضع گیریهای مختلفی است که در باره آموزش وپرورش وجود دارد .این رویکردهای مختلف بر برنامه ریزی درسی نیز تأثیر می گذارد .گروهی با توجه به آموزه های "آموزش وپرورش پیشرفته " که برمحوریت کودک تأکید دارد ، وبر آنند که آموزش وپرورش وبرنامه های آن باید متناسب با نیاز های کودکان باشد وگروه دیگر بر نیاز های ...

مفهوم شناسی جهانی شدن : روند تحولات در قرن بیستم در دهه 1970 میلادی وارد مرحله جدیدی شد و در اواسط دهه 1980 تقریباً در تمامی زمینه ها نشان خود را برجای گذاشت. در دهه 1980 برای اشاره به این دگرگونی ها مفاهیمی چون جامعه صنعتی و فرامدرن ( پست مدرن ) به کار می رفت ، اما در دهه 1990 میلادی مفهوم جهانی شدن رایج گردید و به مفهوم مسلط در دوران معاصر تبدیل شد . به گونه ای که امروزه همه ...

نظامهاي آموزشي و فعاليتهاي حاکم بر آن ،‌ با توجه به پيشرفت جوامع ،‌همواره دستخوش تغيير وتحول است و تحول آموزشي ، خود معلول تحول اجتماعي وتحول علوم و تکنولوژي است زيرا در يک جامعه ساده ،‌نيازها ساده و روش ارضاي نيازها نيز ساده است . در چنين جوا

راهبردهای توسعه پایدار در بخش آموزش و پرورش و آموزش عالی آموزش و پرورش و آموزش عالی در ایران در برنامه‌های توسعه کشور ما نیروی انسانی جایگاهی ویژه و نقشی محوری دارد و سهمی به‌سزا در توسعه پایدار ایفا می‌کند. آموزش و پرورش متولیان اصلی تربیت نیروی انسانی متخصص و کارآمد در میان سایر بخش‌ها، موقعیتی خاص و مأموریتی ویژه در برنامه‌های بلندمدت توسعه دارند. از این رو، تدوین و تنظیم ...

(میزان دستیابی به اهداف) اهمیت بسیار می دهد. این موضوع بر پایه سؤال اصلی زیر است: «چرا عملکرد نظام آموزش و پرورش متناسب با اهداف و استانداردهای از پیش تعیین شده نیست؟» به دیگر سخن این که، چرا تغییرات به وجود آمده در دانش، نگرش، بینش و رفتارهای فردی و گروهی فارغ التحصیلان و دانش آموختگان دوره های مختلف تحصیلی، متناسب با اهداف و استانداردهای از پیش تعیین شده و وضعیت مورد انتظار ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول