ضرب وجرح
ضرب : به صدمات و آسیب های حاصل از برخورد عوامل خارجی به بدن که بدون از هم گسیختگی ظاهری نسجی و جاری شدن خون با شد ضرب گفته می شود. مانند : کبودی و تورم
جرح : به صدمات حاصل از برخورد عوامل خارجی به بدن که با ازهم گسیختگی بافتهای بدن و اغلب با خونریزی همراه باشد گفته می شود . مانند : خراشیدگی و پارگی . خونریزی می تواند داخلی یا خارجی باشد پس صدمات جرحی به از هم گسیختن بافتهای داخلی بدن هم گفته می شود .
ضرب وجرح می تواند بدنبال انواع تروماها ایجاد شود . تروماها شامل:
تروماهای جنائی
تروماهای اتفاقی
تروماهای ناشی ازکار
تروماهای ناشی ازتصادف
تقسیم بندی ضرب و جرح:
۱- بر اساس عوامل ایجاد کننده
۲- بر اساس نوع آسیب های ایجاد شده
بر اساس نوع آسیب ایجاد شده ضرب تقسیم می شود به :
۱- قرمزی
۲- سبز شدگی (کبودی)
۳- سیاه شدگی (هماتوم)
بر اساس نوع آسیب ایجاد شده جرح تقسیم می شود به :
خراشیدگی (ساییدگی)
پارگی یا بریدگی پوست
پارگی یا بریدگی عضله (بطور کامل و ناقص)
پارگی پرده مغزی و آسیب مغز
جراحاتی که به حفرات بدن نفوذ کند
معاینه
قربانی حادثه - چه زنده چه فوت شده باید به دقت معاینه شود . در ابتدا مشخصات کلی از خصوصیات ظاهری مصدوم شامل قد و وزن و ... باید ثبت گردد . گزارش پزشکی قانونی نه تنها باید شامل لیست تمام زخمهای یافت شده و آثار ضرب بر روی بدن وی باشد بلکه وضعیت زخم ، محل دقیق آن ، جهت و طول و عرض و عمق هر زخم باید به دقت توصیف شود و اگر امکان داشته باشد از جراحات عکس رنگی تهیه شود . لبه ها و کف زخم نیز باید بخوبی بررسی گردد و در بسیاری موارد توسط آزمایشات بافت شناسی مطالعات تکمیلی انجام شود زیرا می تواند راهنمای خوبی در شناسایی زخم های قبل یا بعد از مرگ باشد و اگر زخم مربوط به قبل از مرگ بود فاصله زمانی تقریبی آن را تا مرگ باید مشخص شود. مشخصه دیگری که باید به دقت بررسی گردد sharpness و وضعیت عروق محل جرح می باشد که به تشخیص اینکه آیا زخم بریدگی یا پارگی یا له شدگی است کمک میکند همچنین تا حدودی کمک به تشخیص آلت ایجاد کننده جراحت می کند. با بررسی دقیق حراحت حتی می توان به ورودی و خروجی بودن سوراخ ناشی از شلیک گلوله نیز پی برد .
درمواردی که فرد فوت شده باشد ، دوباره سازی حادثه از اهمیت کمتری برخوردار است ولی با این حال این مسئله با یک معاینه دقیق از زخم و بررسی هیستولوژیک آن امکان پذیر است . با یک معاینه دقیق می توان تفاوت زخم های حیاتی و غیر حیاتی را دید و گزارش صحیحی نمود . مثلا در مورد جسدی که قبلا کشته شده و روی ریل قطار گذاشته می شود تا خودکشی به نظر برسد.
در مورد عمق جراحات نافذه به حفرات بدن ؛ به دلیل ارتجاعی بودن پوست و بافت نرم و در موارد آسیب احشا به دلیل حرکت احشاء (و بخصوص ریه) عمق زخم ممکنست از طول آلت جرح بلند تر باشد .پس با توجه به عمق زخم در مورد طول آلت جرح نمی توان اظهار نظر دقیقی نمود.(عکس۸)
در مواردی که آثار جرح های متعدد روی بدن وجود دارد ، بخصوص درمواردی که جرحها کشنده باشند ، تشخیص اینکه کدام جرح اول و کدامیک بعد وارد شده حانز اهمیت است بخصوص با این فرض که ممکنست دو یا چند نفر در ایجاد این جرح ها دخالت داشته باشند .