دورنمای سازمان شانگهای مبهم بوده و اساساً از سوی روسیه و چین تعریف می شود. حال که ایران درخواست عضویت کامل خود در این سازمان را اعلام کرده و برای حضور فعال در این نهاد منطقه ای تلاش می کند، آیا باید منتظر الگوهای تعریف شده از سوی پکن و مسکو بماند یا فضایی برای بازی در این سازمان برای تهران وجود دارد. . .
بولتن نیوز : شانگهای؛ شهری که به دلیل میزبانی نمایشگاههای بین المللی مورد علاقه هنرمندان و بازرگانان است، موطن شکل گیری اجماعی با نام "سازمان همکاری شانگهای " است که اعضای آن برای توسعه همکاری های چندجانبه در حوزه هایی چون مبارزه با گسترش تروریسم و موادمخدر گرد هم آمدند و در دهه گذشته حوزه این همکاری ها را به فعالیت های اقتصادی، به ویژه در حوزه انرژی تعمیم دادند.
اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای امسال به میزبانی قزاقستان برگزار شد- سفارت قزاقستان در چین از میزبانی شهر "آستانه " برای برگزاری اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای خبر داده بود.
سازمان همکاری شانگهای، یک سازمان بین المللی دائمی بین دولتی و منطقه ای است که در 15 ژوئن سال 2001 از سوی شش کشور جمهوری خلق چین، فدراسیون روسیه، جمهوری قزاقستان، جمهوری قرقیزستان، جمهوری تاجیکستان و جمهوری ازبکستان تاسیس شد.
این سازمان در واقع ترکیب جدید سازمان "شانگهای5 " است که در سال 1996 تأسیس شد، ولی نام آن پس از عضویت ازبکستان به "سازمان همکاری شانگهای " تغییر یافت و اهداف اصلی سازمان را بر تقویت اعتماد چندجانبه و روابط خوب همسایگی میان کشورهای عضو، ارتقای همکاری موثر در امور سیاسی، اقتصادی و تجاری، علمی- فنی، فرهنگی، آموزشی " و نیز "انرژی، حمل و نقل، توریسم و حوزه های حفاظت محیطی، حفاظت مشترک و معرفی صلح منطقه ای، امنیت و ثبات، تلاش در جهت ایجاد نظم بین المللی سیاسی و اقتصادی جدید، دموکراتیک، عادلانه و منطقی " متمرکز کرد. این اجلاس در شهر "آستانه " و همزمان با دهمین سالگرد تاسیس آن برگزار شد براساس اعلام سفارت قزاقستان در چین، سران کشورهای عضو در نشست پیشرفت ها و دستاوردهای این سازمان را طی 10 سالی که از زمان تاسیس آن سپری شده، مرور و درباره برنامه های آتی این سازمان بحث و تبادل نظر کردند.
شرکت کنندگان در این نشست همچنین درباره همکاری راهبردی در زمینه مبارزه با موادمخدر و روند پیوستن اعضای جدید به سازمان بحث و تبادل نظر کردند.
همکاری در زمینه امنیت نیز موضوع مهمی در میان کشورهای عضو سازمان محسوب می شود.
سال 2005 را باید سال گسترش و توسعه سازمان همکاریهای شانگهای دانست. در پنجم ژوئیه این سال اجلاس سران سازمان در شهر آستانه برگزار شد. در این اجلاس علاوه بر رؤسای جمهور کشورهای عضو سازمان و رئیس جمهور مغولستان به عنوان اولین کشور ناظر سازمان مقامات سه کشور ایران، هند و پاکستان نیز در این اجلاس شرکت کردند.
محمدرضا عارف معاون اول وقت رئیس جمهور اسلامی ایران، شوکت عزیز نخست وزیر پاکستان و ناتوارسینک وزیر خارجه هند در این اجلاس شرکت کردند. در همین اجلاس سه کشور یاد شده به عنوان ناظرین جدید در سازمان همکاریهای شانگهای پذیرفته شدند. عضویت ناظر سه کشور ایران، هند و پاکستان سازمان همکاریهای شانگهای را گسترش وسیعی بخشید به گونه ای که این سازمان را از لحاظ وسعت سرزمینی و تعداد جمعیت به بزرگ ترین سازمان منطقه ای تبدیل کرد.
بیانیه پایانی اجلاس آستانه در خصوص ضرورت خروج نیروهای آمریکایی از کشورهای عضو سازمان شانگهای در یک جدول زمانی تعیین شده حرکت سیاسی مهم این سازمان به شمار می آید که نسبت به سایر اجلاس ها تحول ویژه ای پیدا کرده است.