هر خانواده ای ازمنابع متعدد درآمد کسبمی کند که این درآمد محدود است یعنی مقدار معینی است و به هر مقدار که اراده کند، در اختیارش نیست ودر عوض مخارجی دارد که برای انجام آن از درآمدهایش استفاده می کند.
خانواده اولین پایگاه فرد برای زندگی و مهم ترین مبنای تشکیل دهنده جامعه است. خانواده، به خصوص در ایام گذشته به طور مستقیم علاوه بر نیازهای خود، تأمین کننده قسمتی از نیازهای جامعه نیز بود که این نقش با گذشت زمان از عهده تمام افراد خانواده خارج شد و بر دوش یک یا چند تن از آن ها افتاد.
از لحاظ اجتماعی خانواده اساسی ترین عامل تولید و مصرف کالاها و خدمات در جامعه است ومسئولیت عمده اش بقاء نسل می باشد و برای انجام این مسئولیت مهم نیازمند تکاپوی اقتصادی بسیار زیاد است و اساس فعالیت های اقتصادی اجتماع نیز انجام مسئولیت های مهم خانواده است و برای همین است که اقتصاددانان خانواده را بنیان زندگی اقتصادی جوامع می دانند، از جمله ارسطو که اقتصاد را علم خانه داری میدانست واصولا کلمه اقتصاد مشتق شده یونانی اقتصاد و خانواده است که امروزه این گرایش با عنوان اقتصاد خانواده و ا قتصاد خانه یکی از شاخص ترین گرایش های اقتصاد دردنیا می باشد.
فصل اول: چگونه یک کار پیدا کنیم؟
پیدا کردن کار یا شغل مناسب موضوعی است که هر کسی دیر یا زود با آن روبرو می شود (مگر اینکه شما بیکاری را بهترین کار بدانید). هر آدمی بنا به شرایط سنی و روحی خود زمانی با این سئوال مواجه می شود که برای اداره و ادامه زندگی چه شغلی را پیشه کنم؟
افراد برای پیدا کردن کار به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
گروهی که کار و حرفه خانوادگی خود را ادامه می دهند که در گذشته بسیار رایج بوده، امروزه نیز نمونه هایی از آن مشاهده می شود. اگر شما از این دسته افراد هستید که در خانواده شما شغل یا حرفه ای به صورت موروثی می باشد یا یکی از اقوام نزدیک شما دارای حرفه ایاست که شما بدان علاقه مند هستید، پیشنهاد این است که حتما آن حرفه را پیش بگیرید و ادامه دهید. از جمله مزایای اینکار می توان به حمایت خانواده، آشنا بودن به محیط کار، شناخت بازار کار و موارد مثبت دیگر اشاره کرد.
ممکن است اشکالی از سویشما مطرح شود که زمانی بعضی ازمشاغل به پایان رسیده است و یا زمینه بعضی از این حرفه ها محدود است.
نظر شما را به مثالی در این زمینه جلب می کنم «اکثر ما با جاروهای دستی آشنایی داریم که در گذشته برای نظافت منازل از آن بسیار استفاده می شد. این جاروها در شمال ایران ساخته می شود و شهرستان امیر کلا در ساخت این جاروها شهرت دارد به گونه ای که اگر گذرتان به آن شهر بیافتد، مغازه هایی را مشاهده می کنید که به ساخت و فروش این جاروها مشغول هستند. فرزند یکی از این سازندگان جارو تصمیمی مشابه تصمیم پیشنهادی که در بالا ارائه شد، گرفت و شغل پدر را پیش گرفت. این فرد خود را محدود نکرد و به ادامه تحصیل پرداخت و مدرک مهندسی خود را اخذ نمود و پس از مدتی یک کارخانه ساخت و تولید جاروی برقی در همان شهر تاسیس نمود. او کارخانه خود را توسعه داد و به تولید لوازم خانگی پرداخت. امروزه محصولات او را که یکی از پرآوازه ترین لوازم خانگی تولید داخل کشور است را می شناسیم که حاصل تفکر همان کودکی است که جاروی دستی تولید می کرد.»
گروه دیگر افرادی هستد که اصطلاحا فکربکر به ذهنشان می رسد و با پرورش آن، فکر خود را به واقعیت تبدیل می کنند در کتب علمی به این گونه افراد کار آفرین می گویند. طراحی سایت ebey توسط یک ایرانی به نام پیر امیدوار نمونه ای از کار آفرینی است.
ایده اولیه تأسیس این سایت از آنجا شروع شد که پیر امیدوار تصمیم به تعویض پرینتر خود گرفت و با خود گفت که آیا خریداری برای پرینتر مستعمل من پیدا می شود؟ او یک آگهی در اینترنت داد که شروعی شد برای بزرگ ترین سایت خرید و فروش اجناس نو و دست دوم در دنیا.
برای کسانی که مایلند کارآفرین باشند لازم است بدانند که این کار بیش از داشتن اندیشه های ناب احتیاج به جسارت و قدرت ایمان درونی شما را دارد. بیاییم خالق باشیم و ایده هایمان را به عمل تبدیل کنیم.هر آدمی بنا به شرایط سنی و روحی خود زمانی با این سئوال مواجه می شود که برای اداره و ادامه زندگی چه شغلی را پیشه کنم؟خانواده به خصوص در ایام گذشته به طور مستقیم علاوه بر نیازهای خود، تامین کننده قسمتی از نیازهای جامعه نیز بود که این نقش با گذشت زمان از عهده تمام افراد خانواه خارج شد و بر دوش یک یا چند تن از آن ها افتاد.
فصل دوم:
ارکان اقتصاد خانواده
هر خانواده ای از منابع متعدد درآمد کسب می کند که این درآمد محدود است یعنی مقدار معینی است و به هر مقدار که اراده کند، در اختیارش نیست و در عوض مخارجی دارد که برای انجام آن ازدرآمدهایش استفاده می کند. افراد برای ادامه زندگی به کالاهای زیادی نیاز دارد و باید درآمدش را به مصرف انواع کالاهای زیادی نیاز دارد و باید درآمدش را به مصرف انواع کالاهای مورد نیازش مثل غذا، پوشاک، مسکن، آموزش، تفریحات و ... اختصاص دهد. درست است که نیازهای افراد بی نهایت است؛ اما همانطور که شما هم بارها در زندگی با آن برخورد کرده اید، درآمدهای خانواده محدود است و همیشه مقدار محدودی از نیازهایش را می تواند برآورده کند. اینجا اولین سوال در مبحث اقتصاد خانواده به وجود می آید و آن این است که : چگونه این درآمد را باید به مصرف انواع کالاها و خدمات اختصاص دهد؟
اصل هنر اقتصاد هم چگونگی تخصیص منابع محدود در دسترس جهت تأمین نیازهای محدود انسان ها است. مدیریت منابع مالی خانواده از مهم ترین وظایفی است که اغلب بر عهده زنان مدیر و با تدبیر است.
ما در طول زمان کالاهای بسیاری را مصرف می کنیم. برخی از این کالاها، مثل غذا و خوراک و پوشاک، برای زندگی افراد لازم و ضروری هستند، و برخی دیگر مثل انواع تفریحات و تجملات و ... جزء کالاهای لوکس به شمار می روند.