انسان به عنوان گرامی ترین گوهر آفرینش دارای ویژگیهای بسیاری از نظر خلق و خو، احساسات، خواسته ها و نیازها می باشد. که همین انسان با مسائل و مشکلات مختلفی روبرو است که بعضی از آنها مختص محیط کار است.
امروزه در جوامع ژیشرفته، صاحبان صنایع، شعار "انسان سالم در محیط کار سالم" را سرلوحه کار خویش قرار داده اند، چرا که نیروی انسانی مهمترین سرمایه هر جامعه ای در دنیای صنعتی و مدرن امروز است. بهداشت روانیکارکنان در هر سازمان و موسسه ای از جمله مسائل مهمی است که باید بدان توجه شود. مدیران ابتدا باید به نیروی انسانی و تامین امکانات رفاهی، خواسته ها و نیازهای آنان به عنوان عاملی برای افزایش کارایی و سطح بهره وری توجه کنند، تا به هدف اصلی خود که همانا افزایش تولید و سوددهی بالاست برسند. این درحالی است که در هر سازمان دولتی و غیر دولتی این مهم از طریق روابط عمومی انجام می پذیرد.
بهداشت روانی کارکنان در محیط کار یعنی مقاومت در برابر ژیدایش ژریشانیهای روانی و اختلالات رفتاری در کارکنان سازمان و سالم سازی فضای روانی کار. با توجه به این تعریف روابط عمومی ها باید بر ایجاد تفاهم درون سازمانی میان کارکنان با یکدیگر و مدیران با کارکنان تاکید کنند. در واقع بدون ایجاد فضایی سالم در درون سازمان و ساماندهی روابط انسانی بین کارکنان، برقراری رابطه صحیح با خارج و مخاطبان در جامعه امکان پذیر نخواهد بود.
روابط عمومی با تکیه بر علومی مانن روانشناسی و ارتباطات انسانی سعی در بهبود روابط کارکنان و مدیران نماید. آنها باید به درددلها،شکایات و نیازهای کارکنان توجه نمایند، بطوریکه روابط عمومی را مامنی برای بیان مشکلات خود بدانن و به آن به عنوان رابط خود با مدیران ارشد اعتماد کنند.در یک سازمان سالم وظیفه مدیران تنها تولید کالا و کسب سود نیست،بلکه آنها از طریق روابط عمومی با کارکنان خود ارتباط برقرار کرده و در جریان نیازهای آنها قرار می گیرند. و سعی در رفع آنها می نمایند. چنانچه مدیران به بهداشت کارکنان اهمیت ندهند در بلند مدت باعث افزایش نارضایتی و کاهش کارایی آنها خواهد شد.
بمنظور بهره وری بیشتر از نیروی انسانی در محیط کار راهکارهایی وجود دارد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- پیش بینی و شناسایی عوامل زیان آور محیط کار
۲- تامین بهداشت محیط کار شامل مواد غذایی،بهداشت رستورانها
۳- ایجاد جو صمیمی و احترام به کارکنان
۴- شناسایی استعدادهای بالقوه کارکنان و فراهم ساختن شرایطی برای شکوفایی آنها
۵- سنجش افکار کارکنان
۶- نظر سنجی از کارکنان در مورد موضوع تصمیمگیری
۷- اطلاع رسانی از عملکرد آینده سازمان
۸- تامین نیازهای مادی و در نظر گرفتن تسهیلاتی برای آنها
۹- تامین نیازهای معنوی آنها(نیاز به تایید)
۱۰- برگزاری مراسم و جلسات مختلف میان کارکنان و مدیران
اگرچه بیشتر روابط عمومی ها وظایف خود را به بیرون از سازمان محدود می کنند اما آنها باید به یاد داشته باشند، ایجاد جوی سالم در داخل به ارتباط موثر با بیرون از سازمان نیز کمک می کند.
از جمله مزایای این توجه را می توان اینگونه برشمرد:
۱- علاقه مندی کارکنان برای همکاریهای داوطلبانه
۲- بوجود آمدن احساس مسئولیت در میان کارکنان
۳- احساس یگانگی با اهداف سازمان
۴- انعطاف کارکنان برای ایجاد تغییر
۵- وفاداری و تعهد نسبت به سازمان