دانلود تحقیق سیستم نگهداری و تعمیرات در شرکت کارخانجات دارو پخش

Word 196 KB 27099 38
مشخص نشده مشخص نشده مهندسی صنایع - مهندسی معدن
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • نگاهی اجمالی به سیستم نت کارخانه:

    سیستم تعمیرات و نگهداری در کارخانجات دارو پخش به صورت نیمه متمرکز است.

    در این سیستم بیش از 100 نفر در سطوح مختلف مهارتی در بخشهای گوناگونی مشغول به کارند که همگی وظایف خود را زیر نظر مدیریت فنی مهندسی انجام می‌دهند.

    واحد برنامه ریزی فنی مهندسی نیز تحت نظر این مدیریت اقدام به برنامه ریزی فعالیتهای نت و کالیبراسیون در این واحد تولیدی می‌نماید.

    دیگر زیر مجموعه‌های مدیریت فنی مهندسی را می‌توان به بخشهای مرتبط با تولید و غیر مرتبط با تولید تقسیم کرد.

    بخشهای ساختمانی، تاسیسات، نوسازی، تراشکاری، برق و الکترونیک را بخشهای پشتیبانی یا غیر مرتبط با تولید می‌خوانیم که در تعمیر و نگهداری تجهیزات خطوط مختلف تولیدی این کارخانه نقشی ندارند و به صورت غیر متمرکز بیشتر به تعمیر و نگهداری از تجهیزات جانبی کل کارخانه نظیر سیستمهای تهویه، خطوط انتقال انرژی و......

    می‌پردازند.

    تقسیم کار بین این بخشها فراتر از خطوط مختلف بوده و ملزم به ارائه خدمت خاص خود به تمام کارخانه می‌باشند.

    اما بخشهای مرتبط با تولید در دارو پخش به حسب خطوط گوناگون تولید تقسیم کار کرده‌اند.

    فنی مهندسی 1 مسئول تعمیر و نگهداری از تجهیزات خطوط استریل، شربت و پماد می‌باشد و

    فنی مهندسی 2 مسئولیت تعمیر و نگهداری از خطوط ساخت، پرس و بسته بندی قرص و کپسول را برعهده دارد.

    فنی مهندسی 3 در ارتباط با خطوط سرم سازی و مگومین کامپوند فعالیت می‌کند.

    نکته حائز اهمیت این است که هر کدام از این سه بخش به دو دسته برق و مکانیم تقسیم می‌شوند و با دیدی تخصصی و تفکیک شده اقدام به انجام سرویسهای تعمیر و نگهداری در بخش خود می‌نمایند.

    وجود تکنسینهای متخصص و کار آزموده در این بخشها شرکت را از عقد هرگونه قرارداد جانبی با پیمانکاران خارج از کارخانه جهت انجام عملیات تعمیرات و نگهداری تجهیزات خطوط تولیدی بی نیاز ساخته است.

    البته واضح اصت که توان بخش تراشکاری کارخانه نیاز گسترده و متنوع واحدهای فنی و مهندسی را تامین نمی‌کند و کارخانه جهت تامین نیاز این واحدها در اکثر موارد از پیمانکاران خارج از کارخانه نیز بهره می‌گیرد. 

    واحد برنامه ریزی فنی مهندسی با تلاش چند ساله ای موفق به ایجاد یک سیستم تعمیرات و نگهداری برای کارخانه شده است مجموعه ای از یک نرم افزار به نام PMS و چندین فرم اطلاعاتی هماهنگ با آن که نرم افزار PMS بصورت یک بانک اطلاعاتی حاوی اطلاعات و گزارشهای عملکرد سیستم می باشد و بخشهای در ارتباط با نت موظفند عملکرد خود را توسط فرمهای تهیه شده (که هماهنگی کاملی با نرم افزار دارند) به برنامه ریزی اطلاع دهند.

    اینک ضمن تشریح چگونگی عملکرد سیستم به بیان فرایند انتقال اطلاعات توسط فرمهای مذکور می پردازیم.

    نمونه ای از کلیه فرمهای موجود در کارخانه جهت اطلاع خواننده در انتهای همین بخش آورده شده است.

    درباره بررسی و تعمیرات پیشگیرانه در این کارخانه باید گفت که:

    ابتدا با همفکریث بخشهای برنامه ریزی نت و روسای بخشهای فنی، فرم اطلاعات تعمیرات و نگهداری برای دستگاههای مختلف تهیه می شود و فعالیتهای تعمیراتی، روزانه،‌هفتگی و ماهانه در آن ثبت می شود.

    این اطلاعات به واحد روزانه وماهانه تقسیم می شود، اطلاعات روزانه در برگه های چک لیست برای هر دستگاه نوشته می شود و اپراتور را موظف می سازد براساس دستور العمل آمده در چک لیست عمل کند.

    عملکرد او بایستی توسط سرپرست بخش تولیدی مربوطه تایید شود.

    در مورد تعمیرات هفتگی نیز همین گونه عمل میشود.

    انجام تعمیرات PM‌ ماهانه نیز در این کارخانه با درخواست برنامه ریزی فنی مهندسی و از واحدهای فنی مهندسی انجام می گیرد.

    فعالیتهای PM برای دستگاه های مختلف کاملا مشخص و دارای شناسنامه می باشد به طوریکه واحد برنامه ریزی تعمیرات و نگهداری کارخانه برای انجام PM در برگه درخواست کار فنی کد کارت فعالیت مورد نظر نیروهای تعمیراتی نسبت به PM مورد نظر به خوبی توجیه می شوند.

    در این کارت اطلاعات مفیدی برای تعمیر کار موجود دارد اطلاعاتی از قبیل مدت تخمین انجام فعالیت، ابزار آلات مورد نیاز، روغنها و روانسازهای لازم، شرح دقیق فعالیت تعمیراتی، نکات ایمنی و...

    همانگونه که اشاره شد بطلاعات این فرم و سیستم کدبندی آن نیز با نرم افزار برنامه ریزی نت کارخانه تیمار هماهنگ می باشد.

    عملکرد سیستم در مواجهه با شکست یک تجهیز نیز به اینگونه است که بمحض مشاهده یک عیب یا نقص در عملکرد یک بخش تولیدی اپراتور دستگاه با پر کردن فرم درخواست کار فنی این مطلب را به سرپرست خود اعلام نموده و پس از تایید سرپرست به واحد تعمیراتی مربوطه ارجاع می دهد و متناسب با ماهیت اشکال دستگاه یکی از بخشهای مکانیک یا برق واحد فنی مهندسی مرتبط ضمن بازدید از تجهیز مورد نظر درجه فوریت رسیدگی و تعمیر آن را بر روی برگه مشخص کرده و در صورت نیاز حیاتی به رفع نقص مربوطه در همان زمان اقدام می نماید.

    عملکرد سیستم در مواجهه با شکست یک تجهیز نیز به اینگونه است که بمحض مشاهده یک عیب یا نقص در عملکرد یک بخش تولیدی اپراتور دستگاه با پر کردن فرم درخواست کار فنی این مطلب را به سرپرست خود اعلام نموده و پس از تایید سرپرست به واحد تعمیراتی مربوطه ارجاع می دهد و متناسب با ماهیت اشکال دستگاه یکی از بخشهای مکانیک یا برق واحد فنی مهندسی مرتبط ضمن بازدید از تجهیز مورد نظر درجه فوریت رسیدگی و تعمیر آن را بر روی برگه مشخص کرده و در صورت نیاز حیاتی به رفع نقص مربوطه در همان زمان اقدام می نماید.

    برگه های درخواست کار فنی که با همفکری گروههای مختلف در ارتباط با این امر تهیه شده است حاوی اطلاعات بسیار مفیدی جهت ایجاد یک بانک اطلاعات کارآمد نت می باشد.

    اطلاعاتی از قبیل نوع اشکال، علت آن، تعداد و کد قطعات مصرفی، زمان انجام کار تعمیراتی، زمان غیرکاری، نیروهای تعمیراتی مشغول و کد مرکز هزینه بخش مربوطه.

    این فرم با تایید سرپرست واحد فنی مهندسی مربوطه جهت انتقال در نرم افزار تیمار به واحد برنامه ریزی فنی مهندسی کارخانه ارسال می شود و کلیه اطلاعات مندرج در آن برای تحلیل وبررسی وضعیت کلی سیستم ذخیره می شود.

    فرم درخواست کار فنی براساس اطلاعات مورد نیاز نرم افزار تیمار تهیه گردیده است.

    سیستم کدگذای دقیق این نرم افزار انی اجازه را به تحلیل گر می دهد که از بیشترین میزان خرابی دستگاهها و مهمترین علتهای آن مطلع شود.

    رسم نمودارهای علت و معلول (استخوان ماهی) با اتکاء بر همین اطلاعات سیستم را قادر می سازد تا در مواجهه با هر عیب مجموعه علل محتمل آن را در نظر بگیرد و با رفع مجموعه ای از این علتها به بهبود فرایند تولید کارخانه کمک کند.

    علاوه بر این فعالیتهای تعمیراتی کارخانه در تعطیلات عید نوروز مدت زمان 17 روزه ای را به انجام تعمیرات عمومی (General Service) اختصاص می دهد که در طی آن به بازرسی و تعویض قطعانی از دستگاه می نماید که محل قرار گرفتن آنها در دستگاه بازرسی و تعویض آنها را به سادگی امکانپذیر نمی سازد و مستلزم توقف چند روزه تولید خواهد بود.

    این توقف به سبب رفع آلودگیهائی است که این بازرسیها در یک محیط داروئی با خود به همراه دارد.

    در این باره بعدا توضیحات مفصل تری ارائه خواهد شد.

    خلاصه ای از رویه عملکرد سیستم برای آشنائی هر چه بیشتر خواننده از عملکرد سیستم و گردش اطلاعات در آن، روش و دستورالعمل نگهداری و تعمیرات کارخانجات دارو پخش در پی می آید.

    عنوان: دستورالعمل نگهداری و تعمیرات؛ هدف: مدون نمودن عملیات نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و نیز تعمیرات اضطراری ماشین آلات تاسیسات و تجهیزات به منظور حصول اطمینان از استمرار فرایند و همچنین نگهداری آنها در شرایط قابل قبول؛ دامنه کاربرد: کلیه ماشین آلات تولیدی، تاسیسات و تجهیزات پشتیبانی تولید؛ مسئولیتها: مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این دستورالعمل بر عهده مدیر فنی مهندسی می باشد.

    مراحل و روش الف- نگهداری روزانه ماشین آلات 1- رئیس برنامه ریزی فنی و مهندسی اطلاعات بازدید و نگهداری روزانه ماشین آلات را از طریق کاتولوگهای مربوطه و نیز تجربه پرسنل فنی با همکاری روسای بخشهای و سرپرستان فنی جمع آوری می نماید.

    2- او همچنین چک لیست نگهداری روزانه ماشین آلات را از روی اطلاعات فوق با همکاری کارشناس برنامه ریزی نت و روسای بخشهای فنی و مهندسی تهیه می نماید.

    3- روسای بخشهای فنی و مهندسی چک لیست نگهداری روزانه ماشین آلات را جهت نصب بر روی دستگاهها به روسای بخشهای تولیدی تحویل می نمایند.

    4- روسای بخشهای تولیدی بر صحت انجام کار نگهداری روزانه اپراتورهای دستگاهها نظارت نموده و در پایان هر ماه چک لیستهای تکمیل شده را تایید و با همکاری ناظر بخش به روسای بخشهای فنی و مهندسی تحویل می دهند.

    5- روسای بخشهای فنی و مهندسی در طول مه بر حسن انجام کار اپراتورها در خصوص نگهداری روزانه ماشین آلات نظارت نموده و پس از دریافت چک لیستهای ارسالی از بخش های تولیدی، با همکاری سرپرستان فنی نظر خود را بر روی آن درج نموده و سپس آن را جهت رئیس برنامه ریزی فنی و مهندسی ارسال می نمایند.

    6- رئیس برنامه ریزی فنی و مهندسی پس از کنترل چک لیستهای نگهداری روزانه ماشین آلات، گزارشی از وضعیت ماشین آلاتی که مکررا دارای ایراد می باشند تهیه و به همراه چک لیست نگهداری روزانه ماشین مربوطه جهت مدیر فنی مهندسی ارسال می نماید که البته این کار را با همکاری کارشناس برنامه ریزی نت به انجام می رساند.

    7- مدیر فنی و مهندسی پس از گزارش فوق، در خصوص رفع مشکل از اینگونه ماشین آلات، با همکاری رئیس برنامه ریزی فنی مهندسی، اقدام به برنامه ریزی در این زمینه می نمایند.

    ب- نگهداری پیشگیرانه رئیس برنامه ریزی فنی مهندسی: 1- اطلاعات مربوط به نگهداری ماشین آلات را از کاتالوگ دستگاهها و نیز تجربه پرسنل فنی و با همکاری روسای بخشهای و سرپرستان فنی استخراج و در فرم اطلاعات نت جمع آوری می نماید.

    2- پس از بررسی و جمع بندی اطلاعات فوق، کارت راهنمای فعالیت دوره ای را با همکاری کارشناس برنامه ریزی نت، تکمیل می نماید 3- عناوین فعالیتهای فوق را با ذکر کد کارت راهنمای فعالیت دوره ای وارد برنامه تیمار کامپیوتر می نماید.

    4- ساعت کارکرد ماشین آلات را به صورت ماهانه از واحد مهندسی صنایع دریافت می نماید.

    5- با توجه به دروه تناوب سرویس دستگاهها و نیز ساعت کارکرد ماهانه هر ماشین، اقدام به تهیه برنامه اولیه نت می نماید 6- برنامه اولیه نگهداری پیشگیرانه ماشین آلات و تجهیزات را در کمیته برنامه ریزی نت با همکاری مدیران بخشهای تولیدی،‌مطرح می نماید.

    7- برنامه سرویسهای مربوط به نگهداری و تعمیرات ماشین آلات را با همکاری کارشناس برنامه ریزی نت در فرم درخواست توقف دستگاهها جهت سرویس پیشگیرانه ثبت می نماید 8- فرم درخواست توقف ماشین آلات را که براساس برنامه مصوب تایید گردیده،‌ جهت اخذ تایید نهائی برای مدیران تولید و برنامه ریزی ارسال می نماید 9- پس از دریافت فرم تایید شده برنامه توقف ماشین آلات، یک نسخه از فرم مذکور را جهت مدیران واحدهای تولید و برنامه ریزی ارسال نموده، نسخه دیگر را در واحد مربوطه بایگانی و رونوشتی از آنرا جهت اطلاع، به روسای بخشهای فنی مهندسی ابلاغ می نماید.

    10- ودر نهایت اقدام به صدور برگ درخواست کار فنی برای ماشین آلات ه توقفشان تایید شده نموده و یک نسخه از آنرا به بخش فنی مربوطه ارسال می نماید؛ البته با همکاری کارشناس برنامه ریزی نت.

    11- سرپرستان فنی براساس فرمهای درخواست کار فنی دریافتی و با همکاری تعمیرکاران بخش اقدام به انجام سرویس پیشگیرانه ماشین آلات می نمایند.

    12- روسای بخشهای فنی مهندسی در پایان هر ماه گزارشی از سرویسهای انجام شده و انجام نشده را با همکاری سرپرستان فنی جهت رئیس برنامه ریزی فنی مهندسی تهیه و ارسال می نمایند.

    13- رئیس برنامه ریزی فنی مهندسی با توجه به گزارشهای دریافتی از عملکرد سیستم نگهداری پیشگیرانه و برگهای انحراف از برنامه تولید که توسط واحد برنامه ریزی گزارش می شود، اقدام به اصلاح برنامه های نگهداری پیشگیرانه می نماید.

    14- او همچنین درپایان هرماه گزارشی از تاثیر اجرای PM تهیه و به همراه تحلیلهای آماری مربوطه، جهت مدیر فنی مهندسی ارسال می نماید.

    ج- تعمیرات اضطراری 1- مدیران واحدهای تولید وکنترل کیفیت در صورت بروز اشکال فنی برای اشکال فنی برای ماشین آلات و تجهیزات اقدام به صدور برگ درخواست کار فنی نموده،‌ نسخه اول را به واحد فنی تولید مهندسی تحویل داده و بر روی نسخه دوم تایید تحویل فرم را اخذ می نماید.

    نسخه دوم به لحاظ پیگیریهای بعدی تا انجام تعمیرات نزد در خواست کننده باقی می ماند.

    2- روسای بخشهای فنی مهندسی پس از دریافت برگهای درخواست کار فنی اقدام به مشخص نمودن وضعیت دستگاه نموده و اقدامات لازم جهت تعمیر و راه اندازی دستگاه را بعمل می آورند.

    3- ایشان همچنین در صوتر نیاز دستگاه به قطعه یدکی و در صورت موجواد بودن آن در انبار قطعات یدکی، براساس دستورالعمل DPW1410002 اقدام به دریافت و تعویض قطعه و راه اندازی دستگاه می نمایند.

    4- مدیر فنی مهندسی در صورتی که قطعه جدید و بدون کد باشد با همکاری روسای بخشهای فنی مهندسی اقدام به صدور درخواست خرید و ارسال به معاونت بازرگانی می نماید.

    5- روسای بخشهای فنی مهندسی پس از انجام تعمیرات، برگ درخواست کار فنی را به تایید واحد درخواست کننده رسانده و آنرا با همکاری سرپرستان فنی به دفتر برنامه ریزی فنی مهندسی ارسال می نمایند.

    6- رئیس برنامه ریزی فنی مهندسی اطلاعات مربوط به برگهای درخواست کار فنی را به برنامه PM کامپیوتر وارد نموده و سپس برگهای مذکور را با همکاری کارشناس برنامه ریزی نت بایگانی می نماید.

    7- او همچنین بهمنظور تعیین فواصل نگهداری و تعمیرات و تحلیل استهلاک و جایگزینی ماشین آلات، اقدام به تهیه گزارشهای دوره ای نموده و یک نسخه از آنرا جهت مدیر فنی مهندسی ارسال می نماید؛ اینکار با همکاری روسای بخشهای فنی مهندسی و کارشناس برنامه ریزی نت انجام می گیرد.

    با توسعه نیازهای انسانی افزایش نرخ تولید با استفاده از دستگاه ها و تجهیزات، روز به روز ضرورت بیشتری یافته و در این میان با پیچیده تر شدن سیستمهای تولیدی و افزایش اتوماسیون آنها، نگهداری و تعمیرات در سازمانها از اهمیت بیشتری برخوردار گردیده است.

    رکود تولید که در اثر خرابی دستگاهها حادث می شود در سیستمهای تولیدی اتوماتیک زیانهای هنگفتی را به کارخانجات وارد ساخته و لذا لزوم بکارگیری سیستم نت و مدیریت فنی (تروتکنولوژی) در سازمانها بوضوح احساس می شود.

    در این میان شرکتهای پیشرو در صنایع کشور از جمله شرکت دارو پخش بعنوان یک قطب اصلی در جهت رفع نیازهای دارویی ملت شریف، همیشه سعی در بالا بردن بهره وری تولید و جوابگویی موثر به تقاضای جامعه داشته اند.

    در این راستا با عنایت مدیریت محترم شرکت، جهت مرور اهم فعالیتهای مدیریت فنی، دوره کوتاه مدتی تنظیم گردیده است و امید میرود با اتکا به لطف حق شاهدت استقرار و اثر بخشی بیش از نظام نت در سطح سازمان باشیم.

    1- سیستم های اطلاعاتی و اهمیت آنها سیستم به مجموعه ای از عناصر که برای انجام ماموریت و یا رسیدن به هدف خاصی با کمیت وکیفیت معلوم، طراحی و ساخته شده و با ترتیب معینی با یکدیگر ترکیب شده اند اطلاق می شود.

    هدف یک سیستم اطلاعاتی جمع آوری اطلاعات اولیه بعد از انجام هر تراکنش؛ طبقه بندی، فیلتراسیون و نهایتا اخذ گزارشات مدیریتی است تا با تجزیه و تحلیل این گزارشات، مدیریت از چگونگی عملکرد زیر مجموعه های متشکل سیستم آگهی یافته و در جهت افزایش کارایی و رفع نواقص احتمالی در آنها اقدامات اصلاحی لازم را پیش بینی و به انجام رساند.

    پس از ذکر این تعریف اجمالی از سیستم ها، در قسمت بعد به تبین دقیق سیستم مدیریت فنی (تروتکنولوژی) و اهم وظایف آن می پردازیم.

    2- مدیریت فنی یا حفاظت فنی Terotechnology براساس تعریف به کار رفته در مجموعه واژه های فنی به شماره BS3811-1974 تروتکنولوژی عبارتست از: ترکیب از فعالیتهای مدیریتی، مالی، مهندسی و سایر اموری که در راستای هزینه های تامین یک سیکل عمر اقتصادی (بهینه) بر روی دارائیهای فیزیکی اعمال می شود.

    تروتکنولوژی مشخصات فنی و طراحی کارخانه، داده، و در دوران نصب و راه اندازی و بهره برداری از آنها مسائل نگهداری و تعمیر و بهسازی را زیر نظر داشته و تا لحظه جایگزینی ادامه می یابد.

    امور اطلاعات بازتابی نیز در مسائل طرح، کارآئی وهزینه های سیستم در چهارچوب تروتکنولوژی مد نظر قرار می گیرد.

    با توجه به تعریف فوق اهم اهداف مدیریت فنی را می توان بشرح زیر خلاصه نمود:‌ 1- بالا بردن عمر مفید دارارئیهای فیزیکی (ماشین آلات، ساختمانها،...) 2- اطمینان از حصول اقتصادی ترین شرایط بهره برداری از دارائیهای فیزیکی 3- اطمینان ار آماده بودن کلیه تجهیزات اصظراری نظیر سیستمهای آتش نشانی، برق اضطراری و....

    4- فراهم آوردن شرایطی که ایمنی کلیه کارکنان را ضمن استفاده وبهره برداری از تجهیزات تامین می نماید.

    3- جایگاه مدیریت فنی با افزایش سطح اتوماسیون در سازمانها اهمیت مدیریت فنی افزایش یافته است.

    با یک نگاه اجمالی به روند رشد صنعت از یکسو، واز سوی دیگر ماهیت تقاضای کالا، اصولا سیستمهای تولیدی را به سطوح: 1- تولید سفارشی 2- تولید دسته ای یا انبوه 3- تولید پیوسته تقسیم بندی می کنیم.

    بدیهی است که خصوصا در سیستمهای تولیدی انبوه و پیوسته، با بکار گیری سطوح بالای اتوماسیون و استفاده از ماشین آلات تک منظوره، به سرعتهای بالای تولید برای تامین نیازهای افزاینده تقاضا دست رسی یافته اند.

    لذا در این سیستمهای توقف تولید به دلیل خرابی دستگاه ؟

    از دست دادن مقادیر زیادی از تولید خواهد بود و این به دلیل نگهداری و تعمیرات در این نوع سازمانها از بالاترین سطح اهمیت برخوردار می گیرند.

    در شرکت دارو پخش براساس مستندات موجود ساختار کلی شرکت ارائه شده است: 4- انواع سازمانهای نگهداری تعمیرات (نت): الف- سازمانهای نت متمرکز: در این سازمان کلیه خدمات لازم جهت قسمتها و کارگاهها مختلف توسط سازمان متمرکز نت تامین میشود.

    ب- سازمان نت غیر متمرکز: در این نوع سازمان به جای تشکیلات مرکزی، هر یک از کارگاههای بزرگ تولیدی، وقسمتهای کارخانه در داخل تشکیلات خود یک گروه نگهداری وتعمیرات دارند که مستقیما زیر نظر سرپرست آن کارگاه تولیدی انجام وظیفه می نمایند.

    دیدگاههای کلی در مورد تمرکز یا عدم تمرکز سرویسهای مدیریت فنی (نت): در مطالعه انواع سازمانهای نگهداری و تعمیرات این نظریه مورد توجه قرار می گیرد که هر اندازه ترکیب تشیکلاتی نگهداری و تعیمرات از حالت تمرکز خارج شده و به سمت غیرمتمرکز بودن نزدیکتر می شود، عامل حفظ موقعیت امور فنی به عنوان یک فعالیت مستقل موثر در مدیریت یک واحد صنعتی ضعیف تر می شود.

    بر عکس هر اندازه فعالیتهای نت بیشتر حالت متمرکز داشته باشید، به ایفای نقش اساسی خود به عنوان یکی از ارکان مدیریت در واحدهای صنعتی نزدیکتر می گردد.

    اصول یک سیستن نیمه متمرکز برای امور نگهداری و تعمیرات: در مواردی بنا به سیاستهای خاص یک واحد صنعتی، تشکیل یک نوع سازمان نگهداری و تعمیرات در حدودی ما بین دوحالت متمرکز و غیرمتمرکز می تواند مورد نظر باشد.

    در یک سازمان نیمه متمرکز امور مدیریت فنی متمرکز میباشد ولی به منظور ایجاد سهولت بیشتر در ارتباطات، در هر یک از واحدهای تولیدی یک گروه ثابت از طرف تشکیلات مرکز «نت»، ماموریت خدمت خواهند داشت.

    5- ویژگیهای اخلاقی ضروری برای کارکنان نگهدار ی وتعمیرات: در این قسمت به بررسی ضروریات اخلاقی کارکنان «نت» که عاملی تعیین کننده در کارآیی سیستمهای صنعتی است خواهیم پرداخت.

    امور مدیریت یک سازمان هر چند هم که عامل اتوماسیون واستفاده از کامپیوتر در ساختار آن وجود داشته باشد، بوسیله افراد آن سازمان اداره خواهد شد.

    باید در نظر داشت که در مقایسه با کارکنان قسمتهای تولیدی و یا سایر قسمتهای کارخانه، کارکنان قسمت نگهداری و تعمیرات باید دارای خصوصیاتی که در این قسمت مطرح می شود، باشند.

    از آنجایی که دینامیسمی کار در قسمت نگهداری و تعمیرات عمدتا توسط افراد ایجاد می شود، و همچنین کیفیت کارهایی که توسط کارکنان نگهداری وتعمیرات بر روی دستگاهها انجام می شود، بطور کامل و مشخص در همان لحظه اتمام کار قابل کنترل نیست، لذا در زمانی که یک نفر یا یک گروه تعمیرکار بر روی دستگاهی کار می کنند.

    مسئولین تا حد زیادی به عامل «وظیفه شناسی و احساس مسئولیت» کارکنان خود متکی هستند.

    کارگران «نت» در هر مرحله از کار احتیاج به بررسی وضعیت، قضاوت در مورد علت خرابی و تصمیم گیری در مورد روش مناسب کار خواهند داست.

    بنابرانی کارگران «نت» برای انجام وظیفه صحیح باید «قدرت و استعداد یادگیری، تجزیه وتحلیل» را در حد خواسته های کار خود داشته باشند.

    قدرت برقراری ارتباط صحیح و انتقال اطلاعات به صورت جامع و قابل فهم نیز از خصوصیاتی است که در هر یک از افراد گروه نت باید به حد کافی از آن برخوردار باشد.

    لازم است به این نکته اشاره شود آنچه بیان شد شامل قسمتی از ویژگیهای ذاتی و اخلاقی کارکنان نگهداری و تعمیرات می باشند که بدون آنها عملا یک سازمان «نت» در انجام وظایف خود موفقیت لازم را نخواهد داشت.

    6- ارتباطات سازمانی مدیریت فنی با سایر واحدهای سازمانی: سیستم نگهداری و تعمیرات به نوبه خود یکی از اجزاء سیستم کلی شرکت بوده وبا سایر عناصر این سیستم در حال تعامل و مبادله داه و ستاده اطلاعاتی می باشد.

    در نمودار صفحه بعد بطور شماتیک به بحث در این خصوص می پردازیم.

    7- انواع فعالیتهای واحد اجرایی نت: در یک تقسیم بندی عمومی وکلان بخشهای اصلی تشکیل دهنده مدیریت نت شامل واحد مهندسی و واحد اجرایی وواحد انبار فنی می شود.

    البته فراخور بزرگی و حجم سازمان واحدهای دیگری نظیر تاسیسات، تعمیرگاه مرکزی و بعنوان بخشهای مکمل به سازمان سریس های کلیدی خود را ارائه می دهند.

    از آنجا که بیشترین ارتباط مستقیم کاری بادستگاهها وماشین آلات و در حقیقت واحدهای تولیدی، به عهده امور اجرایی می باشد.

    در اینجا به طور اجمال فعالیتهای اصلی امور اجرایی نت را متذکر میشویم: الف- جلوگیری از خرابیها (تعمیرات پیشگیری یا نگهداری) preventive maintenance شامل: - بازرسیهای فنی - ارائه سرویسهای نظیر تنظیم، روغنکاری، تمیزکاری - تعویض قطعات قبل از فرسودگی کامل - تعمیر کلی تجهیزات در فواصل زمانی مشخص Overhaul ب- تعمیر خرابیهای اضطراری (تعمیرات اضطراری) Emergency maintenance شامل: - تعویض قطعات از کارافتاده - تعمیر قطعات از کارافتاده ج- تصحیح طرح تجهیزات شامل: Corrective maintenance - بهسازی طرح ماشیها برای جلوگیری از خرابیها تکراری نکته قابل ذکر اینکه در کارخانجات پیشرفته صنعتی در اروپا براساس آمارهای طبقه بندی شده مربوط به دهه 70، حدود 94% تعمیرات پیشگیری اعمال شده و فقط 6% فعالیتهای صرف تعمیرات اضطراری شده اند.

    بهرجهت کنترل دقیق میزان فعالیتها PM و EM‌در هر سازمانی جزء وظایف اصلی امور مدیریت فنی می باشد و این امر با آنالیز هزینه های مصرف شده در هر یک قابل اندازه گیری و هدایت می باشد.

    در یک دیدگاه کلی دو عامل اصلی برای تعیین میزان اعمال فعالیتهای پیشگیرانه در سازمانها وجود دارد.

    1- عامل قابلیت اطمینان 2- عامل قابلیت تعمیر پذیری در صورتیکه این دو قابلیت در دستگاهی در حد کم ارزیابی گردد مدیریت فنی موظف به اعمال سریسهای پیشگیرانه در بالاترین حد خود می باشد.

    8- بررسی انواع هزینه های نفت: یکی از عوامل موثر در تعیین نسبتهای بهینه تعمیرات پیشگیرانه در مقایسه با تعمیرات اضطراری «هزینه ها» می باشند بطور کلی هزینه ها به دو دسته تقسیم بندی می شوند: الف- هزینه های مستقیم، نظیر: - هزینه ساعات کارکرد نیروی انسانی جهت اعمال تعمیرات (شامل دستمزد کارگران و هزینه های بالاسری در قسمت نگهداری و تعمیرات) ب- هزینه های غیرمستقیم، نظیر: - هزینه رکود در تولید در شرایطی که ماشینها برای انجام عمل تعمیرات متوقف شده اند، یا در صف انتظار برای تعمیر قرار دارند.

    - هزینهای ضایع شدن مواد در حال تولید در اثر رکود ماشینها به علت خرابیهای ناگهانی.

    سیاستهای نگهداری و تعمیرات در صنعت بر محور کاهش جمع این هزینه ها و سایر هزینه های متفرقه که با امور نگهداری و تعمیرات مرتبط می شوند قابل تعیین می باشند.

    روند عمومی فعالیتهای PM و EM‌ و تاثیر آن بر هزینه های کلی سیستم نت در شکل زیر ارائه شده است.

    9- سیستمهای اطلاعاتی، فرمها و گردش آنها: 1-9- نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه PM: ایجاد و سازماندهی هر سیستم نت برنامه ریزی شده نیازمند صرف زمان، هزینه و کار سخت می باشد.

    نگهداری و تعمیرات برنامه ریزی شده می تواند بطور موفقیت آمیزی در مورد صنایع مختلف بکار رود ولی تاثیرات و منافع نهایی آن متفاوت خواهد بود.

    با وجود اینکه نگهداری و تعمیرات به روش سیستماتیک منافع بسیاری را در بر خواهد داشت لیکن این زیر سیستم به عنوان پاسخگویی به هر مشکل نگهداری و تعمیرات تلقی نمی شود.

    نت برنامه ریزی شده به دنبال رسیدن به اهداف ذیل است: الف- آماده بکار بودن بیشتر دستگاهها ب- انجام سرویس های ساده، منظم و ارزانتر ج- افزایش میزان بازدهی، کیفیت و کارایی دستگاهها د- استفاده موثر از نیروی انسانی بخش اساسی هر سیستم نت برنامه ریزی شده، جمع آوری، ثبت و تفسیر اطلاعات نت میباشد.

    که مزایای آن بشرح زیر لیست می گردد: الف- بهبود در کنترل بودجه ای: بودجه شرکت بطور واقعی تر در زمینه نت برنامه ریزی می شود.

    ب- بهبود در کنترل موجودی لوازم یدکی (مقادیر مناسب و مطلوب قطعات یدکی انبار شده یا سفارش می شوند).

    ج- تدارک مناسب اطلاعات برای مدیریت به منظور تصمیم گیریهای بهتر و مبتنی بر واقعیات د- مشخص شدن وعیوب تکراری و همچنین نوع،فرکانس وهزینه هر یک از تعمیرات در جهت برپایی یک سیستم نت برنامه ریزی شد، به سوال زیر میبایست پاسخ داده شود: 1- چه چیزی باید نگهداری و تعمیر گردد؟

    2- چگونه و چه وقت باید نگهداری و تعمیرات را انجام داد؟

    3- آیا نگهداری و تعمیرات انجام شده موثر و کارا بوده است یا خیر؟

    لذا ابتدا با تهیه لیست دقیقی از دستگاهها که در چهارچوب برنامه ریزی قرار خواهند گرفت حیطه عملکرد سیستم ار مشخص کرده و سپس با تنظیم شناسنامه فنی برای هر یک از آنها اصلی ترین اطلاعات را در خصوص هر دستگاه بطور طبقه بندی شده جمع آوری خواهیم نمود.

    سپس با بررسی کاتالوگها و یا استفاده از تجارت پر ارزش تعمیر کاران، اقدام به جمع آوری اهم فعالیتهای پریودیک سرویس و نگهداری هر دستگاه نمود، همچنین و در کنار آن اقدام به تهیه لیستی از قطعات یدکی و لوازم مصرفی برای انجام سرویسهای پیشگیرانه و تعمیرات ضروری روی دستگاه می نماید.

    نهایتا با استفاده از الگوریتم برنامه ریزی فعالیتهای PM و پس از انجام عملیات تسطیح منابع در برنامه ریزی،نت برنامه ریزی شده به آخرین گام خود یعنی ابلاغ به سایر قسمتها برای اجرایی شدن برنامه های تدوین شده می رسد.

    بدیهی است اخذ آمارهای عملکرد در خصوص PM هر دستگاه، واحد برنامه ریزی و نهایتا مدیریت فنی را از چگونگی رویکرد PM در سازمان مطلع خواهد ساخت.

    به منظور تبیین دقیق تر این رویکرد در ضمیمه یک به مرور دستورالعمل مربوطه در مستندات استاندارد ISO‌ شرکت خواهیم پرداخت و در کنار آن نمونه هایی از این مدارک فنی ارائه خواهدشد.

    2-9- تعمیرات اضطراری EM علی رغم تلاش در جهت نگهداری از داراییهای فیزیکی به منظور جلوگیری از خرابیهای در حین کار، به دلیل اینکه خرابی دستگاهها، متغیر تصادفی می باشد بروز آن اجتناب ناپذیر مینماید.

    در این زمینه وظیفه واحد فنی تعمیر یا تعویض قطعات به منظور راه اندازی مجدد دستگاه می باشد.

    سرعت عمل در این خصوص بسیار اهمیت داشته زیرا توقف دستگاه به مدت طولانی خصوصا در سیستم های تولید پیوسته زیانهای هنگفتی به شرکتها وارد می آورد.

    در این خصوص ارتباط نزدیک میان پرسنل تولید با پرسنل فنی به منظور انتقال اطلاعات بسیار حیاتی است و خوشبختانه در شرکت دراو پخش رویه EM‌ به واسطه نوع سازمان (نیمه متمرکز بودن)، به خوبی تدوین شده است.

    در ضمیمه، دستورالعمل مندرج در استاندارد ISO‌ مرور گردیده است.

    3-9- زیر سیستم گزارشگری همانطور که پیشتر شرح آن رفت هدف اصلی از اجرای سیستم نت، جمع آوری اطلاعات جامع از نحوه عملکرد واحد فنی در زمینه های مختلف آن می باشد.

    این اطلاعات که از کف کارخانه پس از انجام هر عملیاتی ثبت شده اند، در واحد برنامه ریزی طبقه بندی و تجزیه و تحلیل شده و گزارشات مدیریتی لازمه تنظیم می گردند.

    هدف از تهیه این گزارشات کمک به مدیریت ارشد در جهت تدوین استراتژیهای اصلی و بودجه بندی فنی، ارائه راهکارهای مناسب در جهت بالا بردن کارایی دارائیهای فیزیکی، برنامه ریزی آموزشی پرسنل فنی و تولیدی به منظور بهره برداری موثرتر از دستگاهها و...

    میباشد.

    در ادامه علاوه بر آنچه که در دستورالعملهای مربوطه ارائه شده است نمونه های گزارشات حاصله از عملکرد سیستم طی پریودهای گذشته تنظیم شده است و در مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    1-3-9- بازخورهای اطلاعاتی حاصل از اجرای سیستم نت: در قسمتهای پیشین به بیان اجمالی چرخه سیستم اطلاعاتی و مرور فرمهای مربوطه پرداختیم آن چه که هدف اصلی مدیریت شرکت از اجرای دقیق فرمهای مطرحشده می باشد، استخراج نتایج ارزشمند از سوابق بکارگیری سیستم است.

    در این قسمت به برخی آمارهای مفید برای استنتاجهای مهم مدیریتی می پردازیم: 1- درصد کارهای PM‌ به کل کارهای PM و EM‌ که این درصد می تواند برحسب هزینه مصرف شده یا نیروی انسانی بکار گرفته شده باشد.

    2- ساعات از کارافتادگی تجهیزات و دلایل از کارافتادگی به تفکیک دستگاه های و تجهیزات 3- روند از کارافتادگیهای تجهیزات و مقایسه دوره ای میزان آنها روی هر دستگاه 4- میزان کارکرد مفید وساعات کارکرد واقعی پرسنل نت 5- آماری از زمانهای مصرف شده در فرایند تعمیرات، شامل آمادگی، عیب یابی، تعویض قطعه، تعمیر قطعه، نصب مجدد قطعه، آزمایش و راه اندازی مجدد.

    6- تهیه شاخصهای مفید و سودمند جهت ارزیابی عملکرد سیستمها از دیدگاه قابلیت اطمینان و میزان تعمیرپذیری آنها، که در بخش 2-3-9 به طور کلی به ذکر آنها خواهیم پرداخت.

    در حین تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده حاصل از کارکرد سیستم طی یک دوره زمانی مثلا یک ماه عمدتا به مطالب زیر توجه می شود: الف- تعیین شاخصهایی از زیانهای ناشی از رکود دستگاهها به منظور: تعیین نسبت حقیقی از کار افتادگی به زمان کارکرد (برای ارائه به مدیریت و جلوگیری از ادعاهای احتمالی امور تولید در بیان دلایل کسر تولید) بهسازی روشهای و برنامه های پیشگیری (تغییر فرکانسهای بازرسی، و یا تعویض قطعات قبل از فرسودگی کامل و...) ب- زمانهای مصرف شده برای تعمیر به تفکیک انواع خرابیها، ماشینها و کارگاهها بمنظور: تقویت تخصص افراد، فراهم آوردن قطعاتا یدکی و تجهیزات در حد اقتصادی آموزش روشهای عیب یابی، تامین نیروی انسانی (در صورت توقف زیاد ماشنها در صف انتظار نوبت تعمیر) تعیین سازندگان مناسب از نظر قابلیت اطمینان و تعمیرپذیری ج- دلایل عمده ایجاد خرابیها به منظور تشخیص چالشهای موجود در زمینه های زیر: نحوه بهره برداری از دستگاه توسط گروه تولیدی تغییر وتصحیح روشهای نت تغییر و تصحیح در ماشین آلات 2-3-9- شاخصهای ارزیابی در نگهداری و تعمیرات از دیدگاه قابلیت اطمینان وتعمیر پذیری ** شاخصهای مربوط به قابلیت اطمینان: الف- فرکانس یا سرعت خرابی: عبارت است از تعداد خرابیها در واحد زمان.

    ب- متوسط فاصله زمانی بین دو خرابی متوالی.

    Mean Time between Failures دریافت کنندگان نسخ: مدیر تولیدف مدیر کنترل کیفیت، مسئول فنی،‌ مدیر فنی مهندسی،‌ مدیر برنامه ریز، مدیر تضمین کیفیت و روسای بخش های فنی مهندسی.

    پیوست: 1- نمونه برگ چک لیست نگهداری روزانه ماشین آلات 2- نمونه فرم اطلاعات نت 3- نمونه کارت راهنمای فعالیت دوره ای 4- نمونه فرم درخواست توقف ماشین آلات 5- نمونه فرم درخواست کار فنی 6- نمونه فرم درخواست خرید.

    فرایند سنجش ارزشی تعویضات: اجرایی یک سیستم تعمیرات و نگهداری، آنگونه که اطلاعات حاصله از آن برای بدست آوردن مدلهای ریاضی قابل اطمینان باشد.

    علی رغم منافع ارزشمند آن، فرایندی زمانبر است و مسلم است که مدیریت تصمیم گیر از دیدگاه خود بیشتر راغب است که ابتدا سیستم را در حد محدودی به صورت دستی اجرا کند و در صورت اخذ جواب مناسب از سیستم اقدام به اجراء آن در سطح کلان نماید.

    از سوی دیگر شاید انجام فرایند مدلسازی برای برخی قطعات فاقد ارزش، از دیدگاه مدیریت معقولانه نباشد.

  • نگاهي اجمالي به سيستم نت کارخانه

    خلاصه اي از رويه عملکرد سيستم

    1- تعريف سيستم

    2- تعريف سيستم برنامه ريزي نگهداري و تعميرات (نت)

    3- انواع سيستمهاي توليدي و درجه نياز به «نت»

    4- انواع سازمان و تشکيلات «نت» در کارخانجات.

    5- موقعيت «نت» در سازمان و ارتباط با ساير واحدها

    6- عوامل موثر در جذب و دفع کارکنان «نت»

    7- وظايف کلي دفتر برنامه ريزي «نت»

    8- انواع رويکردهاي «نت» (PM, EM. CM)

    9- لايه هاي (PM)

    10- دامنه شمول «نت»

    11- چگونگي تخصيص اولويت ها در انجام امور «نت»

    12- سطوح مختلف بازديدهاي فني

    13- درصد ترکيب زمان اشتغال پرسنل «نت»

    14- هزينه هاي «نت»

    15- نحوه محاسبه هزينه هاي «نت»

    16- اطلاعات و مدارک فني مورد نياز در سازمان «نت»

    17- نقش و نحوه استفاده از پيمانکاران

    18- قدم هاي اساسي در راه اندازي و اجراي سيستم «نت»

    19- کاربرد آمار و احتمالات در مهندسي «نت»

    20- نگهداري و تعميرات در استانداردهاي سري (ISO 9000)

برنامه اصلی تولید (MPS) در سیستم تولید ETO در بخش قبل، چندین استراتژی تولید معرفی و در مورد آنها بحث شد. در این بخش تمرکزمان روی ETO و ویژگی های برنامه ریزی در این محیط است. فرآیند تکوین و ایجاد یک محصول جدید که در آن هیچ تقاضای واقعی هنوز وجود ندارد‏، چه در یک شرکت MTO و چه در یک شرکت MTS باشد، کاربردی منحصربفرد از استراتژی ETO است. در یک مرور اجمالی شرکتهای ETO عموماً فرآیند ...

مقدمه‌ای بر مهندسی صنایع و سیستم‌ها چکیده در این مقاله تاریخچه شکل‌گیری و تکامل مهندسی صنایع و تغییر آن از مهندسی صنایع سنتی به مهندسی صنایع و سیستم‌ها شرح داده می‌شود. مهندسی صنایع و سیستم‌ها، تعریف و جایگاه آن در سازمان بررسی می‌شود. در پایان به برخی از فعالیت‌های مهندسی صنایع و سیستم‌ها اشاره می‌شود. تاریخچه مهندسی صنایع، سیر شکل‌گیری مهندسی صنایع تا جنگ جهانی دوم، تکامل ...

سیستمهای اطلاعاتی حسابداری برای سازمانهای خدماتی و غیر انتفاعی در میان پرسشهای مهمی که شما باید قادر باشید پس از خواندن این فصل به آنها پاسخ دهید ، سئوالات زیر مطرح می شوند : مشکلات معمول سیستمهای اطلاعاتی حسابداری در سازمانهای خدماتی نظیر دفاتر حقوقی و کلینیکهای پزشکی چه هستند ؟ چرا یک سازمان خدماتی نظیر دفتر مشاوره فاقد دارایی « موجودی کالا » در ترازنامه خود می باشد ؟ چرا ...

چکیده » در هر صنعتی اتوماسیون سبب بهبود تولید می گردد که این بهبود هم در کمیت ومیزان تولید موثر است و هم در کیفیت محصولات.هدف از اتوماسیون این است که بخشی از وظایف انسان در صنعت به تجهیزات خودکار واگذار گردد. در یک سیستم اتوماتیک عملیات شروع،تنظیم و توقف فرایندبا توجه به متغیر های موجود توسط کنترل کننده سیستم انجام می گیرد. هر سیستم کنترل دارای سه بخش است: ورودی ، پردازش و خروجی ...

کنترل کیفیت مبحثی بسیار زیبا در علم مدیریت می باشد که زیر مجموعه ای از TQM ( مدیریت کیفیت جامع ) می باشد . امروزه سازمانهای ارائه دهنده استانداردهای کنترل کیفیت با هدف حذف ضایعات ، رضایت مندی مشتری ، نظام مندی مدیریت ، انتفاع سازمان و در کل بهره وری همه جانبه پا به عرصه محیط سازمان و جامعه نهاده اند و با شعار مشتری مداری سازمان را به هدف والای رضایت مندی در همه جوانب راهنمائی می ...

در سالهاي اخير کنترل کيفيت و مديريت کيفيت به صورت واژه‌هاي آشنا براي صنايع کشورمان درآمده‌اند ولي هنوز در بسياري از صنايع هر چه مدعي بهره‌گيري از اصول اين روش ادعا به عمل مي‌آيد ولي اقدامات عميق ، علمي و گسترده بسيار فاصله دارد. در حالي که يکي از مو

پروژه دوره کارشناسي رشته برق- قدرت مقدمه بشر همواره به فکر استفاده از ابزارها و روشهايي است که نقايص فيزيکي و ذهني خود را مرتفع ساخته و به يک تکامل نسبي در اين خصوص نايل گردد و حداکثر بهره جويي را در مقاطع زماني مشخ

در شرکت خاور پرس کليه مدارک سيستمي مانند نظامنامه، روش اجرايي، دستور العمل ها و کليه مدارک فني از قبيل برنامه کنترل، نقشه ها و مشخصات فني، استانداردها، استانداردDin ، منجمله مدارک داراي منشأ برون سازماني مانند نقشه هاي مشتري و استانداردها را در بر م

تاریخچه و معرفی کارخانه موسسین و مدیران شرکت کابل سین از سال 1358 فعالیت خود را با تولید کابل های جوش و اتصال باطری با نام پارس تهران آغاز نمودند از سال 1369 تدام به تولید انواع سیم های رابط و کابل های فشار ضعیف با نام مشعل فروزان نموده وبه منظور توسعه و بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته و مدرن شرکت کابل مسین را درسال 1374تاسیس و راه اندازی نموده اند مؤسسین و مدیران شرکت دارای 20 ...

آشنايي با شرکت سهامي ذوب آهن اصفهان ذوب آهن اصفهان يکي از عظيم ترين صنايع زير بنايي کشور و اولين توليد کننده محصولات فولادي درايران تاريخ توافق نامه : 23 دي ماه 1344 بين کشورهاي ايران و شوروي سابق مکان : کيلومتر 45 جاده اص

تاریخچه سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)[1] در اواخر دهه 70 میلادی مفهوم برنامه ریزی مواد موردنیاز (MRP)[2] معرفی و توسط IBM پیاده سازی و توسعه پیدا کرد . مهمترین مشکل این سیستم ها امکانات سخت‌افزاری و نرم افزاری گران قیمتی بود که بعضاً در مراکز دانشگاهی و یا نظامی مستقر بودند . سازمانها در استقرار MRP با مشکلات زیادی مواجه بودند . از طرف دیگر این سیستم ارتباط بین تولید ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول