دانش ومعرفت بشرحاصل تلاش کاوشگرانه ای است که قرنها ی متمادی صورت گرفته واز طریق انتقال به نسلهای بعد وافزوده شدن برآن به صورت کنونی درآمده است.
منشاء تلاش کاوشگرانه بشر برای دستیابی به معلومات بیشتر را عواملی نظیر نیاز فطری انسان به دانستن ونیز تامین نیازهای زندگی او تشکیل میدهد.
بنابراین ،بشر بدلیل نیاز به ارضای کنجکاوی وآگاهی از رموز جهان ونیز به دلیل نیاز به رفع احتیاجات زندگی که می بایست ازجهان خلقت ومواهب خدادادی آن تامین میگردد ناچاربوده هرچه بیشتر بداند وهرچه زیادتر اطلاعات خودراگسترش دهد وباتوجه به آن اطلاعات ، مدیران وبرنامه ریزان وطراحان برای رسیدن به اهداف عالی وهدایت جامعه در یک روندصحیح، نیازمند یک برنامه ریزی بلند مدت وحساب شده وسرمایه گذاری دقیق باشد.
امیداست این تحقیق باتوجه به استعداد های بی شماری که دراین رشته وجود دارد راهی برای بهبودشرایط موافقیت رزمی کاران ایجاد کند تا فاصله خودرا باسطح ورزش جهان کاهش دهیم وبرافتخارات جهانی بیفزاییم.
ان شاءالله
بیان مساله:
هرفردی که با انگیزه قهرمانی اقدام به ثبت نام دررشته ورزشی موردنظر می کند باید عوامل خاص مورد نیاز آن رشته ورزشی رادارا باشد تا بتواند به اهداف خود برسد و بیهوده وقت وسرمایه خود و مربی باشگاه را هدر ندهد .
دراین راستا یکی از مشکلات عمومی و عمده مربیان نداشتن الگوهای استاندارد تحقیقی است که به عنوان مدرک برای ارزیابی کار خود از آنها استفاده نماید وکمبود فعالیتهای پژوهشی باعث شده است که بسیاری ازکارها در بخش ورزشی با حدس وگمان توام باشد.
رشته کیوکوشین نیزیکی ازرشته های قهرمانی است که برای موفقیت درآن ورزشکارباید دارای شرایط و ویژگیهای خاصی باشد.
لذا این تحقیق درنظردارد با نظرخواهی ازمربیان وکاراته کاران (سبک کیوکشین) فاکتورهای تعیین کننده موفقیت رابررسی کرده و اهمیت و ضرورت هریک از آنها را درجه بندی کند و بعد از تجزیه وتحلیل داده ها اطلاعات رابه صورت استاندارد در آورده ودر اختیار مربیان وعلاقمندان قرار دهد.
جامعه آماری دراین تحقیق کلیه مربیانی هستندکه دارای کارت مربیگری می باشند وگروه دیگرنمونه ها نیز کاراته کارانی (سبک کیوکوشین) هستند که مقامی را در رده های مختلف سنی را دارا می باشند.
ابزار اصلی این پژوهش پرسشنامه است وپرسشنامه ها نیز حاوی توضیحات کافی برای توجیه نمونه ها می باشد .
روش کار بدین طریق میباشد که محقق پس ازتهیه پرسشنامه درباشگاهها حضور پیدا کرده و پرسشنامه ها را توزیع کرده است وهمچنین محقق سعی نموده است که با حضور درسالن درصورت بروز مشکل در فهم سوالات پرسشنامه بدون جهت دهی آنها را توجیه نماید .
این تحقیق امیدوار است به اطلاعات زیر دسترسی پیدا کند:
1-نظر مربیان وکاراته کاران را درباره میزان تاثیرعوامل روانی مختلف بر موفقیت کاراته کاران (سبک کیوکشین)را بررسی کند وآنها را بطورنسبی اولویت بندی کند.
2-نظر مربیان وکاراته کاران سبک کیوکشین را درباره میزان تاثیر عوامل پیکری مختلف بر موفقیت کاراته کاران را بررسی وآنها را بطور نسبی اولویت بندی کند.
3-نظرمربیان وکاراته کاران سبک کیوکوشین را درباره میزان تاثیر عوامل فیزیولوژکی مختلف بخصوص بعضی ازفاکتورهای آمادگی جسمانی را بر موفقیت آنهارا بررسی کند وآنها را بطور نسبی اولویت بندی نماید.
4-نظر مربیان وکاراته کاران سبک کیو کشین رادرباره میزان تاثیرعوامل امکانات برموفقیت آنهارابررسی کندوآنهارابطورنسبی اولویت بندی نماید.
5-نظرمربیان وکاراته کاران سبک کیوکوشین رادرباره میزان تاثیرعوامل تغذیه ای برموفقیت آنهارا بررسی کند.
اهداف تحقیق:
الف-هدف کلی:
هدف عمومی تحقیق حاضرعبارتست از بررسی عوامل موثردرموفقیت کاراته کاران از دیدگاه مربیان وکاراته کاران سبک کیوکوشین.
ب-اهداف ویژه تحقیق:
1-توصیف ودرجه بندی و مقایسه چهار عامل روانی انگیزش ، تمرکز، اعتماد به نفس ، تصویرسازی ذهنی موثردرموفقیت کاراته کاران ازدیدگاه مربیان تحت بررسی و ورزشکاران تحت بررسی.
2-توصیف واولویت بندی و مقایسه عوامل پیکری موثر در موفقیت کاراته کاران سبک کیوکوشین ازدیدگاه مربیان و ورزشکاران تحت بررسی.
3-توصیف و اولویت بندی و مقایسه عوامل فیزیولوژیکی موثردر موفقیت کاراته کاران سبک کیوکوشین ازدیدگاه مربیان وکاراته کاران تحت بررسی.
4-توصیف واولویت بندی و مقایسه عوامل وامکانات (ابزاری،محیطی،انسانی) در موفقیت کاراته کاران سبک کیوکوشین ازدیدگاه مربیان وکاراته کاران تحت بررسی .
5-توصیف و مقایسه عوامل تغذیه ای موثردرموفقیت کاراته کاران سبک کیوکوشین از دیدگاه مربیان وکاراته کاران تحت بررسی.
سوالهای تحقیق:
1-آیا عوامل روانی درموفقیت رزمی کارموثر بوده است؟
2-آیا عوامل پیکری درموفقیت رزمی کارموثربوده است؟
3-آیا عوامل ابزاری ونیروی انسانی درموفقیت رزمی کارموثر بوده است؟
4-آیا عوامل تغذیه در موفقیت رزمی کار موفق بوده است؟
محدودیتهای تحقیق : الف)محدودیتهای خارج ازکنترل محقق نتایج بدست آمده تنها در محدوده سوالات پرسشنامه اعتبار دارد.
فشار های روانی وارد شده بر مربی و ورزشکار وشرایط حاکم بر مسابقه احتمال دارد در پاسخ نمونه ها ودر پاسخ نمونه ها ودر نتیجه دریافته های تحقیق اثر گذاشته باشد.
شاید احساسات وبرداشتهای شخصی پاسخ دهندگان به پرسشنامه در نتایج تحقیق اثر بگذارد.
علیرغم توضیحات شفاهی مکرر احتمال آشنا نبودن ورزشکاران ومربیان با مفاهیم در جهت پاسخگویی تحقیق وجود دارد .
محدود بودن منابع تحقیق در رابطه با موضوع تحقیق .
ب) محدودیتهایی که توسط محقق ایجاد می شوند.
نوع سوالات از نظر تعداد ومحتوا در گرو آزمودنی مربیان و ورزشکاران یک نوع بوده و فقط در بعضی موارد مخاطب عوض شده است.
پیش فرضهای تحقیق : پرسشنامه تهیه شده توسط محقق توانسته مفاهیم مورد نظر را ازافراد تحت پوشش تحقیق کسب کند وهمچنین می توان گفت پاسخهای دریافتی از سوی نمونه ها صحیح و دقیق بوده است.
سوالات برای مربیان وورزشکاران روشن وبدون ابهام بوده است .
شرایط فرهنگی ,آموزشی , محیطی بر پاسخ نمونه ها اثر منفی نداشته است.
تعریف واژه ها واصطلاحات فنی اعتماد به نفس : نگرش افراد نسبت به تواناییهایشان جهت سازماندهی واجرای مراحل عملکرد مورد نیازشان انگیزش : هر عاملی که یک اورگانیسم را به عمل وادارنماید , انگیزش محسوب می شود.
تصویر سازی ذهنی : توانایی خلق تصاویر از یک تجربه ذهنی با بکار گیری تمام حواس.
تمرکز : توان نگهداری توجه بروی محرک انتخاب شده برای زمان معین پیکر شناسی : عملی است که در ان، سعی می شود با روشها و ابزار دقیق و معتبر خصایص جسمانی انسان اندازه گیری شده و از این طریق به صورتی روا محدودیتها و مزایای فیزیکی وبعضا"عملکرد های بدن فرد تعیین گردد .
(فیاضی ,نغمه .1375) مکمل های غدایی قانونی :یک عده از داروهایی هستند که جزو لیست داروهایی ممنوعه ودوپینگی نیستند مثل ویتامینها واسیدآمینه وپودرهای قندی .
اندام فوقانی : بخشی از بدن که شامل (بازو,ساعد,مچ دست,کف دستوانگشتان دست) است , اطلاق می گردد .
(مرادی,علی .1376) اندام تحتانی به بحشی از بدن که شامل ران , ساق پا , مچ پا ,کف پا و انگشتان پا می باشدگفته می شود .
(مرادی,علی .1376) تنه : بخشی از بدن که شامل دنده ها , ستون فقرات وجناغ سینه می باشد اطلاق می شود .
(مرادی ,علی .1376) فصل دوم ادبیات تحقیق الف )کیو کوشن از تولد تا تکامل : در 27جولای 1923میلادی بانام یونگ –ایی ,چوی "I.choi"در کشور کره جنوبی جوانی که بعدها ماسوتاتسو اویاما نام گرفت وسوسای انجمن جهانی کیو کوشین شد, بدنیا آمد .
در سال 1925 میلادی اویا ما به منزل خواهرش در منچویا "manchuia" فرستاده شد.
در سال 1936 میلادی اویاما وارد مدرسه ابتدائی در سئول کره شد و در آنجا زیر نظر آقای “yi”کمپوی چینی را فرا گرفت.
وی تکنیک 18دست را با مهارت کامل آموخت ودر سال دوم معادل درجه شودان “shodan”شد.
درسال 1938وارد مدرسه هوائی یاماناشی “yamanashi Airway”در ژاپن شد .اویامازیر نظر گی چین فو ناکوشی “Gichin funakoshi” یکی از سه نفر پیشگامان کاراته ژاپن وهمچنین آقای سونی چو”sonei chu”که او نیز یک کره ای بود به فراگیری کاراته پرداخت .سونی چودر روش گوجو “Go.Ju” کاراته سرآمد عهد خود بود واین رشته را به ژاپن معرفی کرد .
در میان سبکهای شوتوکان ووادوریواز شجره نامه پدر علم کاراته نوین یعنی فوناکوشی سن سی بوده است .
سونی چویکی از شاگردان مکتب میاگی چوجون و"یاماگوچی گوگن" که از مقامهای رسمی وشناخته شده در کاراته ریو کیو بوده اند می باشد و این اساتید روش گو جو ریو را سازمان بخشیدند.
سوسای اویاما در سال 1940وارد دانشگاه "تاکوشوکو "”Takushoko”شد.
در آن زمان وی با داشتن 17سال درجه نی دان(دان 2)را اخذ کرده بود.
در سال 1945 اویاما انستیتوی تحقیقات کاراته "ایوا “eiwa”رادر "سی نامی کو “sinami ku”توکیو افتتاح کرد.
در سال 1946 اویا ما وارد دانشکده تربیت بدنی دانشگاه "واس دا " ”waseda” شد.
ماتاتواویاما با دو نویسنده مشهور ژاپنی بنامهای "ایجی یوشی کاوا " “eiji yoshikawa” وشیرواوزوکی “shiro ozaki”ملاقات کرد.
هدف اویاما از این دیدار مطالعه در مورد روش سامورائیهای قدیم بود.یوشی کاوا نویسنده زبر دست ژاپن ,زندگی پرفراز و نشیب سامورایی افسانه ای میاموتوموسلشی را به رشته تحریر در آورده بود .
موساشی مشهورترین شمشیر باز ژاپن در قرون وسطی بوده است که علاوه بر جنگاوری در زمینه شعر وموسیقی نیز به مدارج عالی رسیده بود.
ما شوتاتسواو یاما برای تمریتات انفرادی به کوه "می نوبی "می رود وکتاب کاوارا نیز به همراه خود به کوهستان می برد.وی از آن جهت که محل تمرینات موساشی همین کوهستان بوده است آنجا را انتخاب می کند.
در سال 1947اویاما در اولین مسابقات قهرمانی ژاپن که پس از اتمام جنگ در شهر "کیوتو"”kyoto”برگزار شد شرکت کرد وقهرمان آن دوره شد.
ماسوتاتسو اویاما در سال 1348 تصمیم می گیرد زندگی خود راوقف کاراته نماید وتنهایی به مدت 18 ماه در کوهستان منطقه چیبا “chiba”واقع در "کیو سومی" “kiyosumi”به تمرین وتکمیل روش کاراته می پردازد وی با دو روش تمرینات جسمی (خارجی) سخت وروحی (داخلی )عمیق توانست به حقیقت کاراته ورمز ورموز آن دست یابد.
بعد از گذشت 18 ماه کفیل او به وی نامه می نویسد که دیگر نمی تواند تامین مالی وی را بعهده بگیرد واو بایدبه جامعه بازگردد.
البته همین مدت کافی بود تا اویاما روش وفلسفه خود را بنام مرگ بایک ضربه که تعبیری است از جمله “Ichi geki hissatsu”به تکامل برساند.
سال 1950 نبرد بایک گاو وحشی در چیبا.
او اتاقی در کشتارگاه در اختیار گرفته بود و به تمرین کشتن گاو با دست خالی می پرداخت .
روش او ضربه زدن به پیشانی گاو بود در این مدت او 47 گاو را کشت که از آن میان 4 گاو در جا کشته شدند.
در سال 1951 اویاما تعلیم کاراته به ارتش امریگا را آغاز کرد .او همزمان به تعلیم کاراته در دو جوی سون “sone dojo”در چیبا پرداخت ,در آن زمان وی دان 5 جودو را نیز دریافت کرده بود.
در سال 1352 یک انجمن کاراته در امریکا اویاما رادعوت کرد.وی طی 32 جلسه به مبارزه بدون شکست ونمایش کاراته در ایالتهای مختلف این کشور پرداخت.
در سال 1953 اویا ما بار دیگر به امریکا سفر کرد وبا یک گاو وحشی مبارزه کرد وبا قطع کردن شاخهای گاو چهره محبوب شیگاگو شد.
اویاما در سال1954 به ژاپن برگشت تا در یک فیلم آموزشی در "بوسوچیبا" “boso chiba”شرکت کند.
در همین سال اولین دوجوی اویاما تاسیس گردید .دستیاران او "میزوشیما" و"یاسورا"بودند.
در سال 1955 اویا ما توسط یک مروج امریکایی به امریکا دعوت شد او همچنین به امریکای جنوبی واروپا سفر کرد وبا افراد بسیاری مبارزه کرد.
نمایش شکستن بطری نوشابه نزد مردم محبوبیت زیادی یافت .در همان سال بایک گاو نر وحشی در شیکاگو مبارزه کرد که مورد اعتراض کلوپ دوستداران حیوانات قرار گرفت .
در سال 1956 ماسوتاستواویاما سفرهای خود را به جنوب شرقی آسیا (اوکیناوا)آغاز کرد .
هدف او مطالعه روشهای مختلف مبارزه در این مناطق بود.
اویاما دوجو “oyama dojo”پشت دانشگاه "ریکو "افتتاح شد.
درآن زمان اویاماگفت: این واقعا"شروع کیو کوشن است .شروع کاراته ای که با 1000 روز تمرین آغاز می شود و با 10000روز تمرین دریچه ای بسوی اسرار باز می کند .
بر پا کنندگان آن آقایان : میزوشیما , یاسودو , اشی باشی و می هاموتو بودند.
در سال 1957 اویاما به اروپا سفر می کند .همچنین مجددا"به امریکا می رود.
اویاما در میکزیکو با یک گاو وحشی مبارزه می کند وبه دلیل آسیبهای جدی 6ماه در بیمارستان بستری مشود.
I.K.O امریکاوافریقای جنوبی افتتاح می شود.
در سال 1958کتاب "کاراته جیت"منتشر می گردد که به پر فروشترین کتاب کاراته ژاپنی تبدیل می شود.
اولین شاخه خارجی کیو کوشین توسط آقای "بابی لو" “bobby lowe” افتتاح می گردد.
F.B.I واشنگتن از اویاما برای تعلیم ونمایش کاراته دعوت بعمل می آورد.
مردی نظامی غرب از اویاما برای تعلیم دعوت بعمل می آورد .
اویاما برای مبارزه با یک خرس به اوکایدو سفر می کند که موفق به انجام مبارزه نمی شود.
در سال 1959 اولین دوره مسابقات هاوائی برگزار می شود که در آن اویاما ضمن ارائه نمایش توجه زیادی به مسئله داوری می کند.
در همان سال اویاما دو جو ، اولین مدرسه تابستانی در چیبا را افتتاح می کند.
درسال1960اویاما72نمایندگی در16کشوراعطا می کند.
درسال1961دراولین دوره مسابقات اوپن درآمریکای شمالی(Medisen squre gradens)اویامابه نقش سرداورتوجه زیادی می نماید.
درسال1963هوبنوی کیوکوشین کاراته درمحله((ایکس بوکورو)) (Ikebukuro) ساخته می شود.
درسال 1964((موی تای))(Muai thai)،کیک بوکسینگ کاراته ژاپن را به مبازه دعوت میکند و اویاما دعوت رامی پذیرد.
در مبازه ای بدون قاعده اوسه نفرازشاگردانش رابه تایلند میفرستد که در2 مبارزه 3مبارزه پیروزمی شوند ونام کاراته ژاپن رابلند آوازه می نمایند.
((ای ساتو))(E.sato) اولین نخست وزیروبرنده جایزه نوبل ،بعنوان رئیس(kaicho) کیوکوشین کای کان واویامابعنوان مدیر ((کانچو)) (Kancho) برگزیده می شوند.I.K.Oبه ثبت می رسد و هونبوی توکیورسما" افتتاح می شود.
درسال1965اولین تعلیمات زمستانی درکوه((می تسومینه))(Mount Mitsumine) برگزار میگردد.
کتاب ((این است کاراته)) درهمان سال منتشر میگرددکه بصورت انجیل کاراته درمی آید .
این کتاب در3000 صفحه وبابیش از20000 تصویربه چاپ می رسد.
((اگرکاراته راازمن بگیرید دیگرچیزی برایم باقی نمی ماند.))(سومای اویاما) درسال1966آقای ک.کوروساکی برای تعلیم به اروپاسفرمی کند.دراین سال ((دینامیک کاراته ))(Dinamic karate)(نسخه ژاپنی) تکمیل می شود و مجله ژاپنی ((کاراته مدرن )) (Modern karate) منتشر می گردد ، این مجله به مجله ای پرطرفدارتبدیل می شود.
درسال1967شیگوروکاراتو برای تعلیم به استرلیا اعزام می شود.
لوک هاندر(Loek Hollander)مبارزه صدنفره انجام میدهد.
- کانچواویامادر سال 1968 برای توسعه کیو کوشین مسافرتهای طولانی خود را آغاز می کند او به امریکا (هاوایی ),اروپا (انگلیس)واردن سفر می کند.
- در همان سال I.K.O اروپا افتتاح می گردد.
ولوک هالندر بعنوان رییس انتخاب می شود.
در سال 1968 I.K.Oخاور میانه تاسیس می شود.
I.K.O پا سیفیک جنوبی تاسیس می گردد.
کانچواویاما , تعلیمات خصوصی کیوکوشین را به پادشاه اردن آغاز می کند.
در سال 1969 اویاما اولین مسابقات اوپن کیو کوشین وفول کنتاکت را درتوکیوبرنامه ریزی می نماید.
این مسابقات توجه کیک بوکسورها,جودوکارها وسایر سبکهای کاراته را جلب می کند.
48نفر در این مسابقات شرکت کردند ونفرات اول تا سوم آقایان یامازاکی , سوانوو , هاسارگاوا از شاگردان اویاما بودند.در همین سال I.K.O آسیای جنوب شرقی تاسیس می گردد.
کتاب "کاراته پیشرفته" “Advanced karate”به زبان ژاپنی منتشر می گردد.
در سال 1971 کتاب “karate baka lchida”منتشر می گردد.
این کتاب که زندگی اویاما رادر غالب کمدی شرح می دهد بسرعت مقولیت عمومی می یابد.
در این سال نمایندگی منطقه ای تصویب می شود.
در سال 1972 کتاب "روح مبارزه"”Fighting spint”به زبان ژاپنی منتشر می شود .
تیم کاراته کنترلی ژاپن در مسابقات جهانی در پاریس شکست می خورد .
اویاما بسیار منقلب می شود ونظرات خود را در این زمینه به چاپ می رساند واین باعث ایجاد شکاف عمیقی بین دو گروه می گردد.
مبارزه صد نفره توسط هوارد کالینز انگلیسی انجام می شود.
کانچو اویاما دان 9 را از همه شاخه ها دریافت می دارد.
در سال 1973 مبارزه صد نفره توسط می یو کی میورا انجام می شود.
در سال 1975 اولین دوره مسابقات جهانی کیو کوشین بصورت اوپن در اول نوامبربا حضور 128 نفر شرکت کننده از 32 کشور برگزار می گردد.
در سال 1976 فیلم اولین دوره مسابقات جهانی با نام "قویترین کاراته"ارائه می گردد.
در سال 1977 اویاما در اولین دوره مسابقات اوپن فول کنتاکت استرالیا حضور پیدا می کند .
در همان سال ماهنامه ژاپنی قویترین کاراته “STROGEST KARATE” منتشر می شود .
در سال 1979 دومین دوره مسابقات جهانی کیو کوشین (اوپن) با حضور 187 شرکت کننده از 62 کشور برگزار می گردد.
در سال 1980 شیگورو اویاما , هید یو کی شی ها را ویوشی جی سوا نو از عضویت در کیو کوشین معلق می شوند.
در سال 1981 H.R.Hشاهزاده فیصل از عربستان سعودی برای دیدار خصوصی با اویاما به هونبو می رود.
در سال 1982 اویاما در دانشگاه کیوتو سمیناری برگزار می نماید .
در سال 1983 برای بیستمین سال تاسیس کیوکوشین جشنی با حضور 3000 نفر برگزار می گردد.
در سال 1984 سومین دوره مسابقات جهانی کیو کوشین در ماه ژانویه برگزار می گردد.
کتابهای “MYKARUTE BUDO EDUCATION”و”SHUWA GONN-NOSHO” در همین سال منتشر می گردد.
شاهزاده کرون “CROWN”ازنپال جهت دیدار نمایش وملاقات اویاما به ژاپن سفر می کند در سال 1985 فیلم "راه کیوکوشین "بوسیله شرکت "شاهوکوفوجی "ساخته می شود.
ریاست سازمان کیو کوشین آقای ماتسو هی موری فوت می کند.
در سال 1986 مبارزه صد نفره توسط شوکی ماتسوئی انجام می شود .
در سال 1987 چهارمین دوره مسابقات جهانی کیو کوشین با حضور 207 شرکت کننده برگزار می شود.
در سال 1991 پنجمین دوره جهانی کیو کوشین در ماه نوامبر با حضور 250 شرکت کننده برگزار می گردد.
استاد ماسوتا سو اویاما در اویاما در تاریخ 26 آوریل 1994 در کیو کیو شین دچار چنددستگی شد و همچنان نیز در حال تجزیه شدن است .
ماسو تا تسو اویاما ملقب به دست خدا God hand) ( با شگیفتیهای منحصر به فردش حقیقتا یک فیلسوف وعارف ومرشدی است که توانست چراغ راه تمامی روهروان راه بورو budo باشد افراد کوچک و فکر های کوچک کیو کوشین را از هم گسیخته استاد اویاما در طول دوران زندگی اش بیش از 22 کتاب را تالیف نموده است واین کتابها به بیش از 19 زبان ترجمه شده است .
هدف بزرگ استاد اویاما این بود که به جهانیان نشان دهد که کیو کوشین کاراته نه تنها قویترین هنر رزمی در جهان است بلکه این هنر نوعی روش زندگی است که ریشه آن را بایستی در تربیت ,فرهنگ وفلسفه شرق جستجوکرد.
آرزو دارم در حال تمرین کردن بروی کف دو جو از دنیا بروم به در بستر خواب همانند درخت بلوط کهنسالی که در سر جای خود پا جا ومقاوم می ماند و همانجا به آرامی میرند.
(سوسای اویاما) ب- اطلاعات در مورد عوامل موثر در موفقیت رزمی کارسبک کیو کوشین در رابطه با عوامل موثر در موفقیت رزمی کار سبک کیو کوشین نخبه این مسئله از چندین دیدگاه قابل بررسی است که شامل : عوامل روانی عوامل پیکری عوامل فیزیو لوژیکی عوامل امکانات : ابزاری ,محیطی ,انسانی عوامل تغذیه عوامل روانی : بعضی از ورزشکاران چیزی بیشتر از مهارتهای جسمانی دارند آنها توانایی خارق العاده ای دارند که برای مسابقه روحیه خود را بالا ببرند، فشارهای روانی خود را تنظیم کنند ,تمرکز کافی داشته باشند و اهداف رقابتی ولی واقعی تدوین کنند آنها توانایی آن را دارند که خود را موفق تصور می کنند ,انجام دهند.
از آن زمانی که ورزشکاران بدون در نظر گرفتن برنامه خاص تمرین بدنی در مسابقات شرکت می کردند ,مدت زیادی نمی گذرد ,طی پنجاه سال اخیر مربیان وعلمای ورزش بتدریج نحوه تمرین بدنی را بیشتر وبطور موثر آموخته اند ، رکورد ها یکی پس از دیگری می شکند وشاهکارهای ورزش جدیدی بوجود می أیند .
امروزه تمرینات روانی در جایی قرار دارد که تمرینات بدنی در پنجاه سال پیش بود .
مربیان وورزشکاران باید متقاعد شوند که منافع تمرینات روانی شبیه منافع تمرینات بدنی است .
آنها باید تشخیص دهند که مهارتهای روانی به سرعت شکل نمی گیرند ، بلکه باید با کار سخت أنها را توسعه داد .
امروزاینکه ورزشکاران بتوانند دستگاه عصبی خود مختار خود را تنظیم کنند سیستمهای فیزیو لوژی خود را از طریق ذهن کنترل کنند ومهارتهای توجه خود رابا دقت وظرافت بسیار فراوان انجام دهند ,هنوز قابل تصور نیست وکاری غیر ممکن بنظر می رسد .شکستن رکوردهای آینده تنها توسط تمرینات سخت بدنی ورزشکاران حاصل نمی شود ، بلکه این رکوردها توسط ورزشکارانی شکسته خواهد شد که هوشیارانه به تمرینات ذهنی می پردازند.
مانع اصلی در برابر این توسعه ,اعتقاد نداشتن به این مسئله است اما روح بیرحم رقابت این مانع را بر طرف می کند .امروزه ورزشکاران ومربیان پیشگام وروانشناسان ورزشی سراسر گیتی از لحاظ روانشناسی پیشرفت چشمگیری داشته اند (مارتیز .رانیز 1374) پس می توان گفت که موفقیت یک ورزشکار زمانی به اوج شکوفایی می رسد که بستر مناسبی از عوامل روانی وجود داشته باشد .عوامل روانی که در این تحقیق مورد بررسی قرار می گیرند عبارتنداز : 1- انگیزش 2- تمرکز 3- اعتماد به نفس 4- تصویر سازی ذهنی 1 )انگیزش :هر عاملی که یک اورگانیسم را بعمل واردار نماید ,انگیزش محسوب می شود(ماری برد .أن –1370)انگیزش دارای دو منبع است :یکی از درون (ذاتی ) و دیگری از بیرون , انسانهاییکه دارای انگیزه های ذاتی و درونی هستند ، یک جوشش درونی ولیاقت وخود تصمیمی خاصی دارند تا وظایف را با چیره دستی در مسیر موفقیت به انجام رسانند خصوصیات شایستگی ,خود تصمیمی ,چیره دستی وموفقیت ,جز اهداف اشخاصی است که از درون برانگیخته می شوند و زمانی که اینها تحقق یافت ,آنها به اهداف خود رسیده اند .در ورزش ، علت شرکت ورزشکاران در مسابقات همانا عشق آنها به مسابقه است که از یک انگیزه درونی ناشی شده است .
انگیزش بیرونی از دیگران واز طریق تقویتهای مثبت ومنفی نشات می گیرد (تقویتها عواملی هستندکه سبب افت وخیز رفتارها می گردند .) این تقویتها ممکن است مملوس باشند ,شبیه نشانها وپول یا اقلام غیر ملموس ,شبیه تحسین .
زمانی که این نوع تقویت ها دریافت می شوند آنها را بعنوان پاداشهای بیرونی می شناسند .
بطور کلی امکان دارد وبسیار هم شایع است که ورزشکاران برای هردوی پاداشهای درونی وبیرونی به ورزش بپردازندبه هر حال مسئله مهم این است که در اصل ورزشکاران در رابطه با این دو نوع تشویق باهم متفاوتند و برای مربیان بسیار مهم است که اینگونه تفاوتها ی فردی را درک کنند.(ماتنز.رانیز-1373) بدین ترتیب انگیختگی را می توان سطح هیجان یا فعالیت بوجود آمده در دستگاه عصبی مرکزی تقویت کرد ، سطوح پایین انگیختگی به حالتهای شبیه به خواب می ماند و سطوح بالایی آن با حالتهای هوشیاری و آشفتگی شدید که در شرایط حساس بین مرگ و زندگی دیده می شود ، همراه است .
افزایش انگیزه عموماً باعث بهبود در اجرای مهارتها می شود ، ولی این بهبود فط تا نقطه بخصوصی ادامه می یابد .
معمولاً بهترین اجرا در حد بهینه از انگیختگی دیده می شود و به همین ترتیب اگر انگیختگی افزایش یابد ، اجرا ضعیفتر می شود.
مهارتهای پیچیده با سطح انگیختگی پایین تر ، بهتر اجرا می شود و با اندک افزایش در سطح انگیختگی ، افت پیدا می کند ( مانند شطرنج و تیراندازی ) از سویی دیگر ، مهارتهایی وجود دارد که با عضلات بزرگ انجام می شوند .
آنها به کنترل ظریف و دقیق نیاز ندارند مانند وزنه برداری که تصمیم گیری و پیچیدگی زیادی ندارند .
اجرای چنین مهارتهایی با سطح انگیختگی زیاد ضعیف نمی شود .
( اشمیت ، ریچارد .
ای 1376) خلاصه اینکه انگیزش یک پدیده پیچیده ، مهم و اغلب درک نکردنی و نامحدود است .
پیچیدگیهای بیولوژیکی ارگانیزم انسان درک تعیین کنندههای اجتماعی و تاثیرات محیطی ، فرهنگ ، والدین و آب و هوا جملگی در ایجاد انگیزش نقش موثری ایفا می نمایند .
علاوه بر این در دنیای هیجان انگیز ورزش چیزهایی وجود دارد که سنجش ناپذیر و غیر قابل ارزیابی هستند ، وقتی همه این عوامل را در نظر بگیریم ، تشخیص می دهیم که انگیزش یک جنبه بسیار مهم و جذاب در زندگی فردی و جامعه ای که ما در آن زندگی می کنیم ، می باشد .
اگر تمام کسانیکه با تربیت بدنی و ورزش سروکار دارند پدیده انگیزش را به طور جدی مورد بررسی و مطالعه قرار دهند ، بدون شک به نحو بهتری قادر به ایفای نقش خویش خواهند بود .
( فراست .
دیوید .
ب 1366 ) 1-2 تمرکز : در زبان ورزش توجه و تمرکز مترادف هم گرفته می شوند آنها نباید مترادف باشند ، تمرکز به صورت محدود ساختن توجه ، خیره شدن توجه به یک محرک خاص و حفظ توجه به یک محرک انتخاب شده تعریف شده است .
بطور دقیق تری می توان گفت که : تمرکز ( توان نگهداری توجه بر روی محرک انتخاب شده برای زمان معین ) و عموماً آن را گنجایش یا ظرفیت توجه می نمایند .
توان توسعه تمرکز پدیده ای است پیچیده و متناقض .
می داتیم که تمرکز شدید نیاز به انرژی روانی زیادی دارد ، زیرا وقتی که بر روی هدفی به مدتی طولانی متمرکز می شویم ، احساس خستگی ذهنی می کنیم و هوشیاری ما کاهش می یابد .
به همین دلیل است که باید مهارت برقراری تمرکز را رشد داد.
تمرکز باید کششی خود انگیخته باشد و نه کوششی پرزحمت .
تمرکز معمولاً با تمایل به نوع فعالیت ، رابطه دارد .( بابی نیکولز Babby Nickols ) گلف باز برجسته حرفه ای می گوید : اگر با خود قرارداد برقراری تمرکز را در ابتدای بازی بسته باشید ، هرگز موفق نخواهید شد.
توان برقراری تمرکز در ورزشکاران متفاوت است .
برخی ظرفیت بیشتری برای تمرکز دارند و برخی به عوامل محل تمرکز مستعدترند.
دلیل تمرکز آنها می تواند ضعف غربال سازی محرکها یا میزان سازی تمرکز باشد.
تمرکز از طریق تمرین و درگیرسازی ذهن در فعالیتهایی که نیازمند تمرکزند ، تقویت می شود .
باید به ورزشکاران آموخت که تمرین تمرکز نیاز به هم فشردن دندانها ، سفت کردن عضلات و زور زدن به ذهن برای هدف گیری ندارد ، اینگونه کارها موجب تمرکز ، بر خود تمرکز می گردد و نه فعالیت با کار .
تمرکز به ورزشکار این فرصت را می دهد که در حال حاضر و همین جا مستغرق شود .
این حالت به روانی مهارت می انجامد و روند اجرای مهارت به گسترش تمرکز کمک می کند .
( مارتینز ، رابینز ، 1374) 1-3 اعتماد به نفس : در هم تنیدگی و انباشت تجارب ویژه هر ورزشکار است .
اعتماد به نفس با آرزوها و رویاهای ورزشکار سنخیتی ندارد ، بلکه به اهداف و آمال واقعی و تحقق پذیر او مرتبط است.
آن چیزی نیست که ادعای انجامش می رود ، بلکه تصویری درونی است در مورد قابلیت و توانایی انجام کاری یا رسیدن به هدفی .
اعتماد به نفس نوعی احساس غرور از آن چیزی که انجام شده ، نیست.
بلکه قضاوتی سنجیده در مورد امکان انجام فعالیتی است .
برخی از ورزشکاران میزان اعتماد به نفس شان خیلی پایین است و دچار ضعف اعتماد به نفس می باشد .
تعدادی دیگر ، اعتماد به نفس شان بیش از حد بالاست .
آنها دچار اعتماد به نفس غیر طبیعی و نوعی تفکر بزرگ منشی غیر عادی هستند برخی دیگر از ورزشکاران ، دارای میزان مطلوب و متناسبی از اعتماد به نفس اند .
این دسته از افراد با اعتماد به نفس طبیعی می نامند .
ورزشکاران مجهز به نیروی اعتماد به نفس متناسب ، اهداف خود را منطبق بر تواناییهای واقعیشان برمی گزینند .
ورزشکاران با اعتماد به نفس با وجود واقعی خود بازی می کنند .
آنها ظرفیت وجود خود را خوب می شناسند.
به همین دلیل وقتی که به یک سکو بالاتر از وضعیت قبلی خود دست می یابند ، احساس موفقیت می کنند .
هدفهای آنها خیلی بلند و دور از دسترس نیست.
اگر چه داشتن میزان متناسب اعتماد به نفس ، یک عامل بسیار مهم برای ورزشکاران است ، اما همین عامل به تنهایی کیفیت عملکرد را تضمین نمی کند زیرا که مهارتهای جسمانی هم تاثیر مهمی بر عملکرد دارند.
برخی از ورزشکاران می اندیشند که اعتماد به نفس موجب مصونیتی در مقابل ارتکاب اشتباهات است در حالیکه چنین نیست ، زمینه مناسبی برای تصحیح اشتباهات بوجود می آید چرا که ورزشکاران از تلاش نه می هراسند و نه می گریزند .
ورزشکاران فاقد اعتماد به نفس ممکن است نتیجه بگیرند که آنقدر بیکفایتند که تمرین و تلاش توانایی آنها را تغییر نمی دهد .
آنها بیش از حد وسواس می گردند و ملامت گری شخص شان بالاست .
تردید به خود به نحوی شریر و موذی از رشد و تعالی آنها و لذت گیری از مشارکت در فعالیتهای ورزشی جلوگیری به عمل می آورد .
انتظارات منفی از عملکرد باید تبدیل به انتظارات مثبت شوند .
انتظارات مثبت مانند سوخت درونی در فرد ورزشکار عمل می کنند ، انتظارات مثبت سکان هدایت ورزشکاران بسوی اهدافند و اگر واقعی باشند ، می توانند موجب پیشگویی معتبر گردند.
( مارتینز ، رابینز ، 1374 ) ( الکساندر دوماس Alexander Domas ) می گوید : « شخصی که به خود شک و تردید دارد مثل انسانی است که در لیست دشمنان خود ثبت نام کرده و در مقابل خود اسلحه می کشد .
او شکست خود را توسط خودش قطعی می کند و او اولین شخصی است که به این شکل متقاعد شده است .» 1-4 تصویر سازی ذهنی : قبل از کاربرد زبان توسط آدمیان ، تصاویر تنها ابزار اندیشیدن او بودند ولی در میان آدمیان رو به تحلیل رفت کودکان به میزان بالایی از قوه تصویر سازی و تجسم برخوردارند .
ولی به محض ورود به سیستم آموزشی ، چون این سیستم معطوف به توسعه نیمکره چپ می باشد که جایگاه مهارتهای مربوط به زبان و تجزیه و تحلیل قوه تصویرسازی را معمولاً ترک می کنند و ان را مجبور و ناپرورده باقی می گذارند ( مارتینز ، رابینز ، 1374) تصویر سازی ذهنی به وسیله نیمکره راست مغز انجام می شود که از اتلاف انرژی برای تلاش شدیدتر جلوگیری شود .
تصور تمرین یک مهارت فرد را قادر می سازد تا بدون اجرای بدنی حرکت ، در مسیر عصبی سفر کند .
این روند باعث تقویت مهارت می شود و به شما کمک می کند که آن را سریعتر بیاموزید ( ونیتر ، گراهام ، کارتین ، کتی 1379 ) این قوه به تمرین و پرورش نیاز دارد، درست همانگونه که عضله ای تحت تاثیر کار نیرو می گیرد ، فقدان تمرین قوه تصویر سازی را لاغر و پژمرده می سازد و پرورش و تمرین ، این قوه را توسعه بخشیده و استوار می گرداند.
قوه تصویر سازی ، بمانند انرژی هسته ای می تواند هم در راههای مفید و هم زیان بار و تخریبی به کار گرفته شود .
این قوه می تواند به همانگونه که اعتماد به نفس و موفقیت را در ورزشکاران ایجاد کند به رشد احساسات منفی ای چون شکست ، به توانایی و ناکامی بیانجامد .
هنوز تعیین میزان تاثیر تصویر سازی ذهنی بر یادگیری کامل یک مهارت حرکتی جدید معلوم نیست.
تجارب گردآمده دلالت بر این دارند که تصویر سازی ذهنی به دو شرط زیر در یاد گیری مهارتهای حرکتی پیچیده دخیلند .
یکی اینکه ورزشکاران نسبت به اینکه مهارت شبیه به چیزی است و چه احساسی نسبت به آن دارند ، یک ایده اولیه و معقول داشته باشند و دیگر اینکه حداقل نگاره خاصی از مهارت در ذهن شکل گرفته باشد .
فرآیند وضوح بخشی به نگارههای خام ذهنی ، آن چیزی است که ورزشکار در جریان تمرینش در پیش رو دارد و تنها از طریق تاکید فراوان می تواند آن را به صورت یک امر خودکار درآورد .
از سویی توسعه یک مهارت ناقص به یک مهارت همگون ، ریتمیک، نرم و خودکار نیز می تواند با استفاده از تصویر سازی صورت گیرد.
دراین شرایط تصویر سازی ذهنی مزایایی از قبیل کاهش زمان یادگیری ، کاهش تلاش و خستگی جسمانی و کاهش خطر آسیب های اجتماعی را در بر دارد.