تاریخچه ومعرفی
اداره تربیت بدنی در سال 1340 تأسیس گردید. تربیت بدنی دانشگاه شامل دو بخش اداره تربیت بدنی و گروه تربیت بدنی میباشد که وظیفه اداره برگزاری برنامه های فوق برنامه ورزشی و گروه که یک گروه سرویسی است، وظیفه آن ارائه دروس تربیت بدنی یک و دو به دانشجویان می باشد. تا سال 1362 گروه و اداره تربیت بدنی در یکدیگر ادغام گردیدند ولی از آن سال به بعد با تلاشهایی که اعضای گروه تربیت بدنی نمودند توانستند مسئولین دانشگاه را به تفکیک آن مجاب نمایند و سال 62 از یکدیگر جدا شدند و اداره تربیت بدنی وظیفه نگهداری از اماکن ورزشی و اعزام تیم ها ی دانشجویی به مسابقات داخلی و جشنواره ها و المپیادها و تشکیل تیم های ورزشی دختران و پسران در کلیه رشته هایی که مسابقات دانشجویی در آنها انجام می شود و گرفتن تیم های ورزشی دختران و پسران در کلیه رشته هایی که مسابقات دانشجویی در آنها انجام می شود و گرفتن مربی جهت آمادگی تیم ها و تهیه وسایل وملزومات تیم ها و گروه تربیت بدنی را به عهده گرفت و گروه تربیت بدنی همان وظیفه خود را که سرویس واحدتربیت بدنی یک و دو دانشجویان بود عهده دار شد. قابل ذکر است که پیش از سال 62 امور آموزش تربیت بدنی (دروس تربیت بدنی 1و2) و فعالیتهای فوق برنامه در یک واحد تحت عنوان اداره تربیت بدنی و فعالیتهای فوق برنامه و با مدیریت یکی از اعضای گروه به انجام می رسید.در حال حاضر این اداره از دید تشکیلاتی زیر مجموعه معاونت دانشجویی محسوب می گردد که با توجه به سیاستهای دانشگاه در خصوص گسترش ورزش دانشجویی و با عنایت به برنامه های پیش بینی شده جهت تعمیم ورزش در بین دانشجویان، اساتید و کارکنان دانشگاه دایر گردیده است. لکن هم اکنون برنامه ریزی آموزشی و فعالیت های فوق برنامه کماکان با اداره تربیت بدنی صورت می گیرد و علت این امر را میتوان در مکمل بودن این فعالیت ها با هم دانست.
رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی
موضوع این رشته تحصیلی:
تربیت بدنی رشته میان رشته ای می باشد که از علوم مختلف برای تقویت و تربیت جسم و روان انسان استفاده می کند. این رشته از یک سو مشتمل بر یکسری رشته های پایه ی پزشکی می باشد تا جایی که فارغ التحصیل آن تا حد یک پزشکیار با جسم انسان آشنا می شود و از سوی دیگر بخشی از دروس این رشته شامل علوم تربیتی است تا دانشجوی این رشته با تنش و واکنش انسانها آشنا شود و بتواند به عنوان یک مربی با ورزشکاران یا دانش آموزان به درستی برخورد کند. و بالاخره یک بعد این رشته شامل علوم ورزشی می شود یعنی دانشجو، علوم ورزشی را به صورت علمی و عملی آموزش می بیند تا بتواند در رشته های مختلف ورزشی مهارت داشته باشد و همچنین توانایی تحقیق در علوم ورزشی را به دست بیاورد.
● توانایی های لازم:
دانشجوی این رشته باید از کودکی ورزشکار باشد. چون یکسری از مهارت های پایه ای را مثل ژیمناستیک و یا دومیدانی که نیاز به هماهنگی کامل عصب و عضله دارد، نمی توان در بزرگسالی فراگرفت. در ضمن افرادی که از کودکی اهل ورزش هستند، انگیزه ی بیشتری برای فراگیری مطالب علمی و عملی از خود نشان می دهند.
گفتنی است که قد آقایان داوطلب رشته تربیت بدنی باید حداقل ۱۶۵ سانتی متر و خانم ها ۱۵۸ سانتی متر باشد (قهرمانان تیم ملی از شرط یاد شده مستثنی هستند) و حداقل دید چشم آنها باید باشد. گفتنی است که این رشته بصورت نیمه متمرکز دانشجو می گیرد. یعنی در یک آزمون عملی مهارت، آمادگی و توانایی جسمی دانشجویان سنجیده می شود.
● موقعیت شغلی در ایران:
فارغ التحصیل تربیت بدنی می تواند به عنوان مربی و مسوول ورزش در وزارتخانه ها و بعضی از وزارتخانه ها که بخش تربیت بدنی دارند، فعالیت کند. همچنین می تواند در ساخت وسایل و البسه ورزشی مشاور یک طراح باشد.
چون نظرات یک کارشناس ورزشی نقش موثری در بهبود وسایل ورزشی دارد. در کل فارغ التحصیل این رشته اگر فرد فعالی باشد، هیچ وقت بیکار نمی ماند چون می تواند به عنوان مربی در باشگاههای ورزشی آزاد فعالیت کند و یا به عنوان مربی، کارشناس یا مربی بدنسازی جذب سازمان تربیت بدنی شود.
● درس های این رشته در طول تحصیل:
▪ دروس پایه:
آناتومی انسانی، فیزیولوژی انسانی، شیمی عمومی، فیزیک عمومی، ریاضیات پایه و مقدمات آمار، کمکهای اولیه، زیست شناسی.