دانلود تحقیق معرفی چرخ دنده ها

Word 27 MB 29211 170
مشخص نشده مشخص نشده تاسیسات - مکانیک
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه:

       چرخدنده ها یکی از پرکاربردترین قطعات در صنعت می باشد .البته با این وجود همیشه    نقشی ناپیدا را در زندگی بشر امروز ایفا کرده است .در واقع کمتر کسی است که اطلاعات مختصری در مورد چرخدنده ها داشته باشد حتی مهندسان که در صنعت فعالیت می کنند اطلاعات کمی در مورد چرخدنده ها داشته و بجز کلیات چیزی نمی دانند.

       با توجه به پیشرفت صنعت و نقش انکار ناپذیر چرخدنده ها در قسمتهای مختلف صنعت لازم است که با توجه به رشد صنعتی کشور دانشجویان مکانیک آشنایی بیشتری با چرخدنده پیدا کرده و با انواع مختلف و نحوه عملکرد و نحوه تراشیدن آنها آشنا شوند. البته در این زمینه مطالب بسیاری در منابع مختلف موجود می باشد که با مراجعه با آنها می توان اطلاعات افی در این زمینه بدست آورد.

    در این تحقیق سعی شده است تا مطالب کلی در مورد انواع و مزایا و معایب و مشخصات فنی آنها ارائه شده است تا منبعی منسجم و مختصر در اختیار دانشجویان قرار گیرد.

    تاریخچه چرخدنده ها:

      از زمان دقیق استفاده چرخدنده ها آگاهی نداریم ولی از حدود سه هزار سال پیش انسانها از چرخدنده های چوبی استفاده می کردند.بنظر می رسد نخستین چرخدنده ها از چوب ساخته شده اند.تمدنهای قدیم از چرخدنده ها استفاده های مختلفی می نمودند به عنوان مثال رومیان از چرخدنده های چوبی در آسیباب ها برای انتقال نیرو استفاده می کردند و یا یونانیان برای ادوات نجومی خود چرخدنده های کوچکی از جنس فلزات می ساختند.

    در زمان قرون وسطی نیز از چرخدنده ها در آسیاب های آبی استفاده می شد و با اخترع ساعت انواع چرخدنده ها از انواع کوچک و بزرگ در ساعت های مختلف اسفاده می شد.

    در قرن نوزدهم با وجود آمدن کشتیهای بخار و ماشینهای ابزار و...چرخدنده ها کابرد گستردی پیدا کردند و با آغاز قرن بیستم با به عرصه آمدن خودرو و هواپیما دریچه نوینی به روی چرخدنده سازی گشوده شد و این صنعت همراه با پیشرفت صنایع دیگر به جلو می رفت و توسعه می یافت.

     

    چرخدنده :

    چرخدنده جزئی از اجزای ماشین است که برای انتقال  حرکت و توان از محور خود به چرخدنده ای دیگر و در نتیجه به محور آن از طریق دندانه هایش بکار می رود.

    بوسلیقه چرخدنده ها می توان حرکت دورانی و گشتاور گردشی را بدون لغزش از محوری به محور دیگر (در فاصله محور های کم)منتقل نمود.همچنین به کمک چرخدنده ها می توان نسبت انتقال و جهت گردش مورد لزوم را بدست آورد.

    شرط معمول اینست که حرکت  انتقال یافته یکنواخت باشد. ازمیان دوچرخ دنده درگیرآنکه کوچکتر است که معمولا گرداننده هم هست  پینیون و چرخ دنده دیگر چرخ دنده نامیده می شود.

    رخ‌دنده وسیله‌ای است برای انتقال گشتاور که به کمک آن می‌توان مقدار گشتاور و یا سرعت دورانی را کاهش یا افزایش داد. همچنین به کمک چرخ دنده ها می‌توان جهت حرکت را تغییر داد.

    محاسن چرخدنده ها:

    1)انتقال نیروی بیشتر:

    اگر دو دستگاه ماشین تراش  را یکی با چرخدنده و دیگری با چرخ تسمه است را مقایسه کنیم خواهیم دید کدامیک بهتر می باشد.بطوریکه ملاحظه می شود در ماشین تراش چرخ تسمه ای به محض بارگذاری زیاد تسمه ها سرخورده و ماشین از حرکت باز می ایستد ولی چنانچه ماشین با چرخدنده مجهز نماییم می توانیم در ماشین سرعتهای زیادتری ایجاد نماییم و همچنین می توانیم بوسلیه دستگاه جعبه دنده نیروی بیشتری را انتقال داد. بطور کلی دوام چرخدنده ها به مراتب بیشتر از چرخ تسمه ها می باشد.

    2)انتقال نیرو روی محورهای مختلف:

      از چرخدنده ها می توان برای انتقال نیرو در محورهای موازی و متنافر و متقاطع استفاده نمود.

     

    3)تبدیل حرکت دورانی به خطی و بالعکس:

    به طور مثال به کمک چرخ و شانه می توان می توان حرکت دورانی  را به مستقیم  و یا بالعکس تبدیل نمود.

     

    معایب چرخدنده ها:

    1)حرارت ایجاد شده بین دو چرخدنده ها:

    اغلب اوقات دو چرخدنده که با هم درگیر بوده و عمل انتقال نیرو انجام می دهند در اثر ردش و تماس با یکدیگر و تاثیر نیروهای متقابل بین آنها حرارت ایجاد شده و در اندک مدتی احتمال شکستن و یا خراب شدن آنها خواهد بود برا جلوگیری از این عمل سعی نمود:

    در محل قرار گرفتن چرخدنده ها روغن وجود داشته باشد و باید بین دو چرخدنده لقی وجود داشته باشد تا از گرم شدن و خسارت ناگهانی جلوگیری شود.

     

    2)صداهای ناهنجار:

    معمولا در چرخدنده های ساده بیشتر است.

    3)شکستن و خرد شدن

    شرایط فیزیکی لازم در چرخدنده ها :

    1)مقطع حقیقی دندانه ها با مقطع تئوری یکی باشد.

    2)فاصله دندانه ها بایستی یکسان و درست باشد.

    3)دایره گام حقیقی بر دایره گام تئوری منطبق و با محور چرخش چرخدنده هم مرکز باشد و همچنین نقطه تماس دو چرخدنده درگیر در دایره گام (قطر متوسط چرخدنده)باشد.

    4)سطح پیشانی و دامنه دندانه ها باید صاف و دارای سختی کافی برای مقاومت در مقابل سایش و جلوگیری از ایجاد صدا در هنگام چرخش باشند.

    5)محورهای مرکزی و یاتاقانها دارای استحکام کافی باشند تا در اثر بارهای وارده در هنگام کار بتوانند فاصله مرکز تا مرکز مطلوب را حفظ کنند.

     

    انواع چرخدنده ها:

    چرخدنده ها را می توان به چند صورت تقسیم بندی کرد ممکن است بر حسب شکل ظاهری و نوع کاربرد و روش ساخت آنها طبقه بندی کرد اما در اکثر مواقع چزخدنده ها بر حسب شکل ظاهری طبقه بندی می شوند:

    چرخدنده ساده :

    ساده ترین نوع چرخدنده ها هستندکه دارای دندانه های موازی با محور چرخش هستند و برای انتقال حرکت بین دو شافت موازی بکار می رود.

    دندانه های این چرخ دنده ها به موازات محور دورانشان تراشیده می شوند. این چرخ دنده ها از نظر طراحی و ساخت درمقایسه با انواع دیگرچرخ دنده ساده تر هستند وبرای انتقال قدرت بین دو شفت موازی مورد استفاده قرار می گیرند

    چرخدنده های مارپیچ و شانه ای

    چرخ دنده های مارپیچ موازی

          یک چرخدنده مطبق یا مرحله ای به طوری که درشکل (12-21) نشان داده شده متشکل از دو چرخدنده ساده و یا  بیشتر بوده که به یکدیگر بسته شده اند. هر یک از آنها نسبت به چرخدنده مجاور خود  به مقدار حاصل  تقسیم گام  قوسی  بر تعداد  چرخ دنده ها جلوتر قرار دارد . در یک جفت  چرخ دنده معمولی ساده  نیرو  به سطح دنده و در تمام  عرض وارد می شود. چرخ دنده های مطبق نیرو  ابتدا به  قسمتی در عرض سطح ، کمی بعد  به  قسمت و یا مرحله بعدی و  به همین  ترتیب  به  مرحله های  بعدی وارد می گردد. در نتیجه دندانه ها  با  ضربه کمتری با یکدیگر تماس پیدا خواهد کرد. به همین جهت چرخ دنده های مرحله ای  نسبت به چرخ دنده های ساده به مراتب آرامتر و نرمتر کار می کنند.

    اگر تعداد مراحل و یا طبقات به بینهایت میل کند، نتیجه یک چرخ دنده مارپیچ خواهد بود. چرخدنده های مارپیچ به کار رفته در انتقال قدرت بین دو شفت موازی شکل (12-22 الف) به چرخ دنده های مارپیچ موازی موسوم بوده و چرخدنده های مارپیچ به کار رفته در انتقال قدرت بین دو شفت غیر موازی    (12-22 ب ) به چرخدنده های مارپیچ متقاطع موسوم می باشند

    اگر یک  صفحه  مطابق شکل ( 12-23 الف )  بر روی استوانه  پایه  غلت بخورد ، خطی به موازات محور استوانه و واقع در صحفه سطح اینولوت دندانه چرخدنده ساده را ایجاد خواهد کرد. بنابراین موقعی که یک جفت چرخدنده ساده درگیر می باشند تماس بین دندانه ها در امتداد خطی به موازات چرخدنده ها می باشد.اما اگرخط درصفحه مطابق شکل (12-23ب) نسبت به محور استوانه مایل باشد، سطح دندانه یک چرخ مارپیچ را تولید خواهد کرد

    این سطح به یک اینولوت مارپیچی موسوم بوده  و به طوری که نشان داده شد  دارای اجزای متشکل از خط مستقیم می باشد. وقتی که یک  جفت چرخ دنده مارپیچ موازی با هم درگیر می باشند، تماس بین دندانه های خطی درامتداد این اجزا می باشد. موقعی که دو چرخدنده ساده با یکدیگر مماس می شوند. تماس در کل عرض سطح  صورت گفته حال آنکه در مورد چرخ دنده های مارپیچ تماس در یک انتها شروع  و تدریجاً در امتداد دنده پیشروی می کند.

    این مطلب در شکل ( 12-24 ) که درآن خطوط مستقیم a-a ، b-b ، c-c وغیره خطوط تماس متوالی را مشخص می کنند، نشان داده شده است.این تماس تدریجی درامتداد سطح دندانه موجب ضربه کمتر شده و بنابراین چرخ دنده های مارپیچی نسبت به چرخ دنده های ساده خیلی آرامتر عمل کرده، طول عمر بیشتر داشته و مقاومتر می باشد. 

  • فصل اول(معرفی چرخدنده و انواع آن)  

    تاریخچه چرخدنده ها

    محاسن چرخدنده ها

    معایب چرخدنده ها

    شرایط فیزیکی لازم در چرخدنده ها

    انواع چرخدنده ها

    چرخدنده ساده

    چرخدنده های مارپیچ

      چرخدنده های مارپیچ موازی

      چرخ دنده های مارپیچ متقاطع

      چرخدنده تک مارپیچ

      چرخدنده های دومارپیچ

      چرخدنده های شانه ای

    چرخدنده حلزونى

      چرخ دنده حلزونى دوپوش

      موارد کاربرد چرخ دنده های حلزونی

    چرخدنده های مخروطی

      کاربرد چرخدنده های مخروطی

      معایب و مزایای چرخدنده های مخروطی

    چرخدنده های هیپوییدی

      کاربرد چرخدنده های هیپوییدی

    جعبه دنده ها (چرخ دنده های خورشیدی)

      طرز کار مجموعه دنده سیاره ای

      سیستم های دنده سیاره ای کمپوند

      طرز کار گیربکس اتوماتیک

      مجموعه دنده های سیاره ای و نسبت انتقال دور

      اجزای مجموعه دنده های سیاره ای

      دنده های گیربکس اتوماتیک

     

     

     

     

     

    فصل دوم

    روشهای ساخت چرخدنده ها

      چرخ دنده ها وچرخ دنده تراشی

      عملیات چرخدنده تراشی

      تراشکاری چرخدنده های ساده

      تراشکاری چرخدنده های مارپیچ

      تراشکاری چرخدنده ی شانه ای

      تراشکاری دندانه های حلزون و چرخ حلزون

    روش های استفاده شده در صنعت برای ساخت چرخدنده

      روش هابینگ

      توسط دستگاه صفحه تراشی

      توسط ماشین کله زنی

      روش ریخته گری

      توسط قالبهای fine blanking

    فصل سوم

    روغنکاری چرخ دنده ها

      روغنهای فشار بالا

      روغنهای مخصوص چرخ دنده‌های پلاستیکی

      روغن افشانی مکانیکی نوبه‌ای

      فصل چهارم

    معرفی استانداردها و نمایش برخی جداول

      فصل پنجم                                                   

    معرفی نرم افزارها، سایت ها و ...

      فصل ششم(گزارش تحقیقات انجام شده)                            تحقیق 1 : شکست حاصل از خوردگی در چرخ دنده های مارپیچ                                    ماشینهای سنگین

    تحقیق 2 : خوردگی و سایش در چرخ دنده های ساده                 

    تحقیق 3 : شبیه سازی دینامیکی چرخ دنده وتخمین بزرگی خطا

      فصل هفتم

    ضمایم (اصل مقالات)                           

      فصل هشتم

    منابع و مآخذ

براي طراح مکررا لازم مي شود که قدرت را از يک شفت به شفت ديگري منتقل کند بطوريکه نسبت سرعت دوراني معيني بين دوشفت مذکورحفظ شود. همچنين ممکن است يک حرکت زاويه اي مشخص لازم بشود. سيستمهاي چرخند ه اي گوناگوني جهت تامين اين هدف طراحي و ساخته شده اند که ب

ماشین‌ابزار نامی کلی است برای اشاره به دستگاه‌های ویژه کارهای مختلف صنعتی. ساختمان ماشین ابزار دستگاه‌های ماشین‌ابزار دستگاه تراش دستگاه فرز دستگاه فرز هاب صفحه تراش فرز پانتوگراف (فرز جریان‌گیر) بورینگ اسپارک سنگ زنی دریل شابلن تراش سی‌ان‌سی فرز ارونگ اره نواری قطعه‌های اصلی ماشین ابزرا عبارتند از:[۱] محورهای اصلی ماشین و چرخدنده‌ها کوپلینگ‌ ها و انتقال دهنده‌های قدرت منبع قدرت ...

به روش فرزکاري و براده برداري فرزکاري به روش هاب يکي از اين گونه ها ابزارهاي تراش هاب است، ابزاري با پيکربندي شبيه رزوه پيچ با شيارهاي فرزکاري شده عمود بر رزوه يا روزه ها براي ايجاد لبه هاي برنده بر روي آن. عملکرد برش آن همچون فرزکاري پيو

تعریف ماشین : ماشین ، مجموعه ای از قطعات متحرک و ثابت میباشد که این مجموعه بر روی فریم (قاب )قرار است . از بعد ایمنی ماشینهای ناقص به ماشینهایی گفته میشود که دارای یک یامجموعه ای از خصوصیات زیر باشند. 1-ماشین تاقص ( نا ایمن ) به ماشینی گفته میشود که منطقه عملیاتی آن فاقد یکی سیستم ایمنی یا حفاظ باشد. تعریف منطقه عملیاتی : در ماشین ، منطقه عملیاتی منطقه ایست که ماده ای به یک فرم ...

ایمنی ماشین سازی بر سایر خواسته ها مقدم است چون کل تولید را تحت تاثیر قرار می دهد . اختلالات کاری اثر زنجیره ای دارد که می تواند جریان ساخت را به هم بریزد . بدین جهت ماشینهای ابزار باید به نحوی طراحی شوند که اجزای اصلی قابل دسترسی باشد و بتوا ن.اشکال آن را به راحتی بر طرف کرده یا دستگاه را تعمیر نمود . ایمنی از حوادث : ماشین ابزار باید طوری طراحی شود که کارگر به هنگام انجام کار ...

تراشکاري در يک کارگاه تراش فردي مجاز به کاراست که با مسائل فني آشنا شده باشد و دوره فلز کاري را نيز گذرانده ومسلط و آماده براي يادگيري در کارگاه تراش باشد. قبل از هر چيز ايمني هاي لازم را بايد بداند. الف- ايمني هاي اصلي و مهم قبل

مقدمه اي بر تکنولوژي ماشينکاري تکنولوژي صنعتي از زمانهاي قديم که همه چيز به صورت دستي ساخته مي شده آغاز وتا زمان حال که توليد به روشهاي تمام اتوماتيک انجام مي شود ، ادامه دارد . دراين تحولات ، ماشينهاي ابزار نقش مهمي ايفا کرده اند . بدون و

تراشکاري در يک کارگاه تراش فردي مجاز به کاراست که با مسائل فني آشنا شده باشد و دوره فلز کاري را نيز گذرانده ومسلط و آماده براي يادگيري در کارگاه تراش باشد. قبل از هر چيز ايمني هاي لازم را بايد بداند. الف- ايمني هاي اصلي و مهم قبل

تراشکاری در یک کارگاه تراش فردی مجاز به کاراست که با مسائل فنی آشنا شده باشد و دوره فلز کاری را نیز گذرانده ومسلط و آماده برای یادگیری در کارگاه تراش باشد. قبل از هر چیز ایمنی های لازم را باید بداند. الف- ایمنی های اصلی و مهم قبل از هر کاری با ماشین ابزار به نکات مهم ذیل باید توجه کامل نمود که به دو بخش تقسیم می شوند: A: کارهایی که بایستی انجام شود: 1- بایستی فرمانها و اهرمها را ...

ماشین فرزها به دو نوع استاندارد و مخصوص تقسیم میشوند که نوع استاندارد خود به دو گروه تقسیم میشود : 1 - نوع بستر ثابت 2 - نوع زانویی و ستونی ماشین فرز با بستر ثابت : این ماشین یک نوع ماشین تولیدی است و در آخر اینکه ماشین فرز ساده دارای یک سر فرز ساده است . ماشین فرز زانویی و ستونی : در این نوع ماشینها ستون ( ستون فقرات ) و زانویی ( میز گونیایی ) اجزاء اصلی این نوع ماشین فرز است . ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول