دانلود مقاله وجه تسمیه شهرستان ارومیه

Word 69 KB 295 65
مشخص نشده مشخص نشده جغرافیا - زمین شناسی - شهرشناسی - جهانگردی
قیمت قدیم:۳۰,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پیش‌گفتار

    در پی تهیه  نقشه‌های به مقیاس 000/250: 1 که 138 برگ آن در سیستم UT.M پهنه کشور را می پوشاند،‌ شایسته بود فرهنگ جغرافیایی نوینی که هر جلد آن حاوی تفسیر آبادیهای یکبرگ نقشه باشد تهیه و توزیع گردد فرهنگ جغرافیایی 10 جلدی گذشته اداره جغرافیایی ارتش (فرهنگ رزم‌‌آرا) در زمان خود فرهنگ جامعه و مناسبی بوده است ولی با گذشت زمان و دگرگونیهای زیادی که در شهرها و روستاهای کشور پدید آمد ضرورت تدوین فرهنگ جغرافیایی جدیدی را بیش از پیش آشکار ساخت.

    بدین منظور از اردیبهشت ماه سال 1353  هجری شمسی گروههای پژوهشی و گردآوری اطلاعات جغرافیایی به روستاها اعزام گردیدند.

    در این فرهنگ شرح همه ‌ شهرها و آبادیهای کوچک و بزرگ و حتی مزارع بطور اختصار آورده شده است. مزارع غیرمسکونی در شرح روستایی که به ن وابسته است نام برده شده است.

    نام و مشخصات رودها، دشتها و کوهها، و دیگر عوارض طبیعی که روی نقشه‌ نشان داده شده‌اند در شرح آبادیهایی که به آنها نزدیک هستند آورده شده و همچنین کوشش شده است که بناهای تاریخی و آثار باستانی و زیارتگاه‌های موجود در آبادیها و یا پیرامون آنها نیز منظور گردد.

    برای گردآوری دانستنیهای این فرهنگ علاوه بر اطلاعات جمع‌آوری شده در محل،‌ آوری شده در محل، از تحقیقات پژوهشگران نیز استفاده شده است.

     

    مقدمه

    موضوع جامعه‌شناسی روستایی:‌

    جامعه‌شناسی روستایی یکی از رشته‌های جامعه‌شناسی است که از لحاظ روش و موضوع با جامعه شناسی عمومی ارتباط نزدیک دارد، بدین معنی که در جامعه شناسی روستایی نیز از روشهای پهنانگر و از فنون رایج در رشته‌های جامعه شناسی نظیر پرسشنامه و مصاحبه و نمونه‌گیری استفاده می‌شود.

    ویژگی این رشته از جامعه شناسی آن است که به بررسی شکل‌‌بندیهای اجتماعی و فرهنگی مربوط به جوامع روستایی می‌پردازد و بدین ترتیب زمینه کار آن شامل سیستمها و خرده سیستمهای موجود در جامعه روستایی از قبیل انجمنها،‌ گروهها،‌ نهادها، ارزشها، هنجارها، قشرها و انواع پدیده‌های اجتماعی است که حیات جامعه روستایی را تشکیل می‌دهد. به دیگر سخن، اگر علم جامعه‌شناسی روستایی را می‌توان رشته‌ای از جامعه‌شناسی دانست که بطور کلی پدیده های جامعه روستایی را با روش علمی مورد بررسی قرار می‌دهد.

    جامعه شناسی روستایی در بررسیهای خود از رشته‌های متعدد علوم اجتماعی یاری می‌گیرد که مهمترین آنها عبارتند از جغرافیای انسانی، جمعیت شناسی، اقتصاد،‌ تاریخ و آمار. هر یک از این رشته‌ها بطور مستقیم یا غیرمستقیم با جامعه شناسی روستایی مرتبط است: بنابراین، جامعه شناس روستایی الزاماً باید حداقل آشنایی لازم را با آنها داشته باشد . این نکته را بایستی خاطر نشان ساخت که از یک طرف،‌ تحقیق و ارزیابی اساس آگاهیهای لازم برای توسعه ‌روستایی محسوب می‌شود و از طرف دیگر، دگرگونهای جامعه ‌ روستایی در قرن حاضر را باید با تکنولوژی نیز در ارتباط قرار داد،‌ زیرا نتایج  و یا عواقب اجتماعی ورود فنون جدید در جامعه روستایی به منزله پدیده‌های جدید می تواند مورد بررسی قرار گیرد و بر اساس آن تصمیمات لازم اتخاذ شود. به عنوان مثال کاهش مهاجرتهای فصلی در پی ورود ماشین و استفاده از آن در امر درو و بذر پاشی و بسته‌بندی و غیره و یا جذب گروههای خوش نشین به وسیله ‌ صنایع تبدیلی و تولیدی درون منطقه ‌ روستایی موجب کاهش بیکاری و در ضمن مانع مهاجرتهای وسیع از روستا به شهر می شود.

    همچنین این تحقیق با عنوان «جامعه شناسی روستای امامزاده ‌ ارومیه» که مربوط به درس جامعه شناسی روستایی رشته ‌ خدمات پرورشی مقطع کاردانی تحت نظارت جناب آقای استاد دکتر رستگار گردآوری و در دو بخش و چهار فصل تهیه گردیده که امید است پذیرا واقع گردد.

     

    با تشکر

     

    مطالعات مونو گرافیک:‌

    به منظور تکمیل بررسیهای اجتماعی – اقتصادی مناطق، در هر منطقه یک ده به عنوان نمونه انتخاب شده و کلیه ‌ جنبه‌های اجتماعی- اقتصادی و فرهنگی آن با روش «ژرفایی» مورد بررسی قرار گرفته است. بدین ترتیب از سال تأسیس این مؤسسه تاکنون دهها جلد مونوگرافی روستایی منتشر شده است.

     

     

     

     

    بخش اول:

    بررسی جامعه شناسی روستایی شهرستان ارومیه

     

     

    فصل اول:

    بررسی کلیات جامعه شناسی روستای امامزاده از توابع شهرستان ارومیه در استان آذربایجان غربی با عنوان «روستای امامزاده»

     

     

    روستای امامزاده

    EMAMZADEH

    این ده از نظر تقسیمات کشوری که مرکز دهستان بکشلو چای می‌باشد به بخش مرکزی وابسته بوده و تحت نظارت فرمانداری شهرستان ارومیه فعالیت نموده و در استان آذربایجان غربی واقع است.

    در طول جغرافیایی َ12  ْ45 و عرض جغرافیایی َ32  ْ37 واقع بوده و ارتفاع متوسط آن 1291 متر است.

    در آب و هوای دشتی و معتدل نیمه خشک قرار دارد و فاصله میان این روستا با شهر ارومیه که مرکز استان می‌باشد 9 کیلومتر می‌باشد که در شرق شهرستان ارومیه واقع است.

    رودخانه شهر چای که مشهورترین رودخانه ‌شهرستان ارومیه می‌ باشد و از داخل شهر ارومیه عبور می‌کند از 2 کیلومتری شمال غربی این آبادی یعنی روستای امامزاده می‌گذرد.

    دریاچه ارومیه نیز در 5 کیلومتری جنوب شرقی آبادی قرار گرفته است.

    جمعیت این روستا 109 خانوار بوده که به زبان ترکی تکلم می‌کنند و دین اهلی این دیار هم اسلام و مذهب شان شیعه می‌باشد.

    ساکنان این روستا به کار و پیشه‌ هایی همچون کشاورزی،‌ باغداری،‌ دامداری، پرورش زنبور عسل و نیز کارگری مشغول هستند.

    کشت در این منطقه بصورت آبی، آب کشاورزی،‌ و آشامیدنی از چاه عمیق،‌ چاه معمولی و چاه نیمه عمیق (از طریق لوله کشی) انجام می‌گیرد.

    فرآورده‌هایی که از این روستا تولید و بدست می‌آید انگور، سیب درختی، گوجه‌فرنگی، خیار،‌ تخمه آفتابگردان را شامل می‌شود و محصولاتی که تولید گردیده مازاد بر مصرف آن علاوه برمرکز شهرستان به شهرها و استانهای همجوار و حتی به خارج از کشور صادر می‌شود

    رستنی‌هایی که در این منطقه نمایان است عبارتند از گیاهان خاکشیر و شیرین بیان که کاربرد دارویی دارند و همچنین پوشش گیاهی برای چرای دام نیز وجود دارد.

    از جانوران و پرندگان موجود در منطقه ‌ روستا نیز می‌توان روباه، خرگوش و کپک را نام برد. امکانات رفاهی و خدماتی این روستا نیز عبارتند از:

    دبستان، مدرسه راهنمایی،‌‌ 21 باب مغازه ، نمایندگی کفش ملی،‌ حمام، غسلخانه، مسجد،‌ حسینیه، شرکت تعاونی روستایی،‌ شعبه نفت، دفتر مخابراتی، شورای اسلامی ده، مرکز خدمات کشاورزی، دهداری،‌ پاسگاه انتظامی، پاسگاه مقاومت بسیج، کارگاه نجاری، کارگاه جوشکاری و درب و پنجره‌سازی و کارگاه بلوک‌زنی سیمانی.

    همچنین این روستا دارای برق و به سیستم شبکه برق سراسری متصل است و مرکز بهداشتی و درمانی نیز در این دیار وجود داشته و خانه ‌بهداشت هم فعالی است.

    از همه مهمتر که لام بود در اول بحث قید گردد این است که این روستا زیارتگاه امامزاده محمد و ابراهیم می‌باشد که بخاطر بودن این مکان متبرکه بصورت زیارتگاه امامزاده، نام روستا نیز با عنوان روستای امامزاده از آن اقتباس شده است.

    در روز پنجشنبه به تاریخ 1/2/1384 ضمن مصاحبه مشخص شد که علاوه بر سایر و سایل نقلیه 4 دستگاه اتوبوس سازمان اتوبوسرانی که هم اکنون توسط بخش خصوصی اداره می شود جهت ایاب و ذهاب اهالی روستا در نظر گرفته شده  که در مدت یک ساعت رفت و برگشت ارتباط اهالی روستان را با مرکز استان که همان شهرستان ارومیه می‌باشد برقرار می‌سازد که کرایه هر نفر مسافر نیز به مبالغ هفتصد ریال (هفتاد تومان)‌ تعیین گردیده است.

    اهالی روستان در مواقع ضرر و زیان که از طریق طبیعت و یا حوادث غیرمترقبه مثل سرمازدگی باغات و درختان و یا بعضی امکانات زراعی که باید در دسترس قرار گیرند تا محصولات خوبی داشته باشند از مسئولان مربوطه و دولتی گله مند بودند که چرا رسیدگی نمی‌شود.

    همچنین در تاریخ 7/4/1385 طبق بررسی‌ای که از اداره ‌ترویج و مشارکت مردمی وزارت جهاد کشاورزی در تهران انجام شد مسئول مربوطه اعلام نمودند که در آن روستا نیز اصلاحات ارضی صورت گرفته اما برای چگونگی اصلاحات ارضی که مشخص شود در کدام مرحله از مراحل اصلاحات، اصلاحات آن منطقه صورت گرفته است باید از امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی شهرستان ارومیه اقدام شود.

     

     

    فصل دوم:

    ارتباط مسائل روستایی با مرکز شهر

     

     

    کلیات جمعیتی

    بر اساس سرشماری عمومی سال 1370 استان آذربایجان غربی بالغ بر 2.279224 نفر جمعیت داشته است. 47 درصد آن شهرنشین و 53 درصد روستانشین می باشند.

    در همین سال شهرستان ارومیه با 630.560 نفر جمعیت که 56 درصد آن شهرنشین و مابقی روستانشین بوده اند بیشترین جمعیت استان را در خود جای داده است بر اساس یافته‌های جمعیتی در همین سال «بطور مطلق» اکثریت جمعیت ساکن بوده و در مرکز استان (ارومیه) سکونت داشته اند.

    از عمده ‌ دلایل عمده افزایش جمعیت شهرنشین در این مرکز را می‌توان عوامل اقتصادی، جذابیت و مهاجرت پذیری ذکر نمود.

  • فهرست :
    عنوان صفحه
    پیش گفتار
    مقدمه
    بخش ‌اول: بررسی جامعه شناسی روستایی شهرستان ارومیه
    فصل اول: بررسی کلیات جامعه شناسی روستای امامزاده از توابع شهرستان
    ارومیه در استان آذربایجان غربی با عنوان «روستای امامزاده»
    فصل دوم: ارتباط مسائل روستایی با مرکز شهر
    کلیات جمعیتی
    ترکیب جمعیتی
    مهاجرت
    علل مهاجرت روستائیان استان به مراکز شهری
    علت مهاجرت روستائیان به شهرها
    میزان جمعیت باسواد
    زندگی روستایی در استان آذربایجان غربی
    ویژگیهای روستا های استان
    شهرستان ارومیه در یک نگاه کشاورزی و محدوده ‌آن
    محصولات عمده
    باغداری
    بخش صنعت
    صنایع روستایی
    صنایع دستی
    راهها و حمل و نقل
    بخش دوم: کتاب شناختی
    فصل اول: مشخصات کتاب شناختی و فهرست مطالب آن کتاب
    فصل دوم: بررسی و نتایج حاصله از کتاب فوق‌الذکر
    منابع و مأخذ

     


    منبع:

    سازمان جغرافیایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، فرهنگ جغرافیایی ارومیه، 1376،ج13.

    طالب، مهدی، نگاهی جامعه شناختی به مسائل اعتبارات روستائی در ایران، چاپ اول، معاونت ترویج و مشارکت مردمی.

    وزارت جهاد سازندگی، موسسه خدمات فرهنگی چشمه، پاییز 1372.

    وثوقی، منصور، جامعه شناسی روستائی، چاپ هفتم، کیهان، تهران، 1366.

مرحله اول : مطالعات پایه و تشخیص وضعیت موجود 1- پیشینه و زمینه 1-1- بررسی اجمالی موقعیت سیاسی و جغرافیایی روستا و پیشینه تاریخی آن روستای مزرعه کلانتر از توابع بخش مرکزی شهرستان میبد با مختصات جغرافیایی 54 درجه و 6 دقیقه طول شرقی و 32 درجه و 11 دقیقه عرض شمالی، ارتفاع آن از سطح دریا در حدود 1102 متر است (پاپلی یزدی ، 1367). در 11 کیلومتری جنوب شرقی میبد در نزدیکی محور ترانزیتی ...

ویژگی تاریخی در فرهنگ ما پیرامون وجه تسمیه کرج ذکر نشده است. لذا در صورتیکه کرج از لغت «کاواک یا کاوک» به معنی میان تهی باشد منظور شهری است که در میان دره ای واقع شده است. اگر کرج از لغت «کراج» به معنای بانگ بلند یا فریاد اخذ شده باشد نیز با سابقه باستانی آن ارتباط پیدا می کند زیرا محتملاً کرج مبدأ خبری بزرگ جهت رگا (ری) بوده که در ایام تابستان در تپه آتشگاه و کوههای مرادتپه و ...

مقدمه شهرستان میانه در جنوب شرقی استان آذربایجان شرقی قرار دارد و از چهار سمت به شهرستانهای خلخال ، اردبیل ، سراب و بستان آباد و هشترود و زنجان حدود می شود . میانه مرکز شهرستان در بین مختصات جغرافیایی 47 درجه و 42 دقیقه طول شرقی و 37 درجه و 20دقیقه عرض شمالی واقع است . ارتفاع آن از سطح دریا 1100متر و مساحتش بالغ بر 5590 کیلومتر مربع است و جمعیت ان برابر با سرشماری سال 1370 به ...

روستاي مزرعه کلانتر يکي از نقاط تاريخي و ارزشمند استان يزد به شمار مي آيد. قدمت اصلي مجموعه به اواخر صفويه باز مي گردد. اين دوره از زندگي تاريخي روستا در درون قلعه اي مترو که در کنار روستا مي گذشته که داراي تمام امکانات زندگي عمومي مردم آن از جمله آ

در مورد روستا و ده تعاریف متعدد و زیادی گفته شده ، ده یا قریه که در کتاب‌های نشر قدیم به صورت دیر هم دیده می‌شود، در زبان پهلوی ده (Deh) در پارسی باستان (Dahya) به معنی سرزمین و در اوستا به شکل دفیو (Daxya) آمده است. تعاریف ده: در ایران ده از قدیمی‌ترین زمان یک واحد اجتماعی و تشکیلاتی و جایی بوده است که در آن گروههایی از مردم روستایی برای همکاری در زمینه‌های اقتصادی ، اجتماعی ، ...

مقدمه به طور کلی شاید یکی از مهمترین فعالیتها در زندگی اجتماعی بشر امروز را بتوان در جهت بهبود وضع زندگی او دانست. در عصر حاضر به مدد فعالیت است که توسعه و توسعه نیافتگی بوجود می آید. از منابع و امکانات موجود استفاده می شود و توانایی و استعداد انسانها از قوه به فعل در می آید و در جهت پیشبرد اهداف و رفاه نسبی جامعه گام برداشته می شود. لذا با توجه به مهم بودن شناخت روستا ها در جهت ...

روند بی رویه شهر نشینی در سال های اخیر و مشکلات فراوانی که این روند ایجاد نموده ، برنامه ریزان را بر آن داشته تا در جهت کنترل بنیادی این پدیده و رفع مشکلات آن به صورت ریشه ای تدبیر نمایند ، بی شک یکی از اساسی ترین و اصلی ترین عوامل رشد مهاجرت از روستا به شهر می باشد . روند افزایش مهاجرت از روستا به شهر و گرایش به شهر نشینی دلایل عدیده ای داشته که مهمترین آنها سطح زندگی در شهر و ...

مقدمه : اردکان در لغت به معنای مکان مقدس ریشه در تاریخ کویر ایران داشته و دارد . قصه کویر تشنه و آب ، همان حدیث آشنا ولی نامکرر طلب تضرع عاشقی است به درگاه معشوق . همان فرهاد است در پی شیرین . فرهاد در عشق شیرین بیستون راکنده و کویر در عطش آب قنات را . آب روح کویر است و قنات رشته اتصال این دو . اگر قنات را از کویر بردارند کویر می میرد . کویریان نه تنها نومیدی و مرگ را در دل ...

در مورد روستا و ده تعاريف متعدد و زيادي گفته شده ، ده يا قريه که در کتاب‌هاي نشر قديم به صورت دير هم ديده مي‌شود، در زبان پهلوي ده (Deh) در پارسي باستان (Dahya) به معني سرزمين و در اوستا به شکل دفيو (Daxya) آمده است. تعاريف ده: در ايران ده از قديمي‌

صومعه سرا صومعه سرا شهری در ٢۵ کیلومتری غرب شهرستان رشت است. از شمال به بندر انزلی و رضوانشهر و از جنوب به فومن مرتبط است. محصولات عمده این شهرستان برنج و چای و کرم ابریشم است. مشخصات صومعه سرا شهرستان صومعه سرا از شهرستا نهایی است که در غرب گیلان واقع شده واز شمال به انزلی و از جنوب شهرستان فومن و از شرق به شهرستانهای رشت و شفت و از غرب به شهرستانهای ماسال ورضوانشهر محدود است ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول