دانلود تحقیق جعل اسکناس

Word 297 KB 29739 39
مشخص نشده مشخص نشده حقوق - فقه
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مراقب اسکناس‌ و تراول چکهای جعلی باشید

    کلاهبرداری از طریق جعل اسکناس و انواع چک‌ها، یکی از شگردهای مجرمانه است که تبهکاران حرفه‌ای از آن بهره می‌گیرند و برای نیل به اهداف خود به انواع حیله‌ها و ترفندها متوسل می‌شوند.

    این مجرمان به سبب این که جعل و جرم را پیشه خود قرار داده‌اند، هنگام اجرای نقشه‌های خود تمامی جوانب را می‌سنجند و به همین سبب شناسایی و دستگیری آنان غالبا مشکل و با مانع مواجه است.

     هر چند این خلافکاران نیز از اصل و قاعده پنهان نماندن جرم و جنایت مستثنی نیستند، ضررهای مالی و به‌تبع آن آسیب‌های روانی و روحی وارده به مالباختگان و فریب‌خوردگان این ضرورت را یادآور می‌شود که هوشیاری و دقت در همه امور و انجام معامله‌ها را نباید از دست داد.

     

    ماموران پلیس آگاهی استان اصفهان به تازگی یک مرد و زن را بازداشت کرده‌اند که با تراول چک‌های قلابی از چندین زرگر میلیون‌ها تومان کلاهبرداری کرده بودند.

    حامد  متهم 27 ساله پرونده   به همراه دو متهم دیگر در قالب یک خانواده به طلافروشی‌ها مراجعه و زیورآلات گرانقیمت خریداری می‌کرد و چک‌پول‌های جعلی می‌پرداخت.

    به گفته قاضی محمدی، دادستان شهرستان مبارکه و لنجان چک‌پول‌های کشف شده از این 3 نفر با کاغذ اصل تهیه شده و چاپ آن بسیار ماهرانه بوده است.

    در حال حاضر پلیس تلاش می‌کند با توجه به اعترافات این 3 شیاد به هسته اصلی و مرکزی باند جعل تراول‌چک دست یابد.

    وجود چنین باندها و شبکه‌هایی موجب شده است پلیس به صورت مکرر به شهروندان به‌ویژه کسبه هشدار بدهد.

    سرهنگ امیدی  مدیر کل مبارزه با جرایم رایانه‌ای پلیس آگاهی ناجا  توصیه می‌کند: مردم از افراد شناخه شده تراول‌چک دریافت و در صورت مشکوک شدن به جعلی بودن آن به نزدیک‌ترین بانک مراجعه کنند و از اصالت چک مطمئن شوند.

     

    احمد ابراهیمی، حقوقدان با اشاره به قانون مجازات اسلامی، جرم جعل را این‌طور تعریف می‌کند: «جعل سند به ساختن نوشته یا چیز دیگری مانند اسکناس و اسناد تعهدآور بانکی برخلاف حقیقت و ساختن مهر یا امضای اشخاصی دیگر یا خراشیدن، تراشیدن یا قلم بردن، الحاق، محو، سیاه‌کردن و...

    سند به قصد تقلب اطلاق می‌شود».

    هر چند جعل، جرمی پیشینه‌دار و با سابقه طولانی است، غلامحسین بیابانی از متخصصان معاونت آگاهی ناجا، جرم جعل اسکناس را نسبت به سایر انواع جعل برخوردار از قدمت کمتری می‌داند و معتقد است این جرم ممکن است آثار غیرقابل جبران و خسارت زیادی در کشور بر جا بگذارد به همین سبب نیز قوانین کشورهای مختلف از جمله ایران، جرم جعل اسکناس و اوراق بهادار را مورد توجه ویژه قرار داده‌اند.

     

    جاعلان اسکناس و انواع چک‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند، گروهی همچون تبهکار مادر عمل می‌کنند و مجعولات خود را به سایر تبهکاران می‌فروشند و به این موضوع که بعدها از اوراق بهادار قلابی چه استفاده‌ای خواهد شد اعتنایی ندارند.

    دسته دوم جاعلانی هستند که خود از کاغذهای باطله‌شان به عنوان اوراق با ارزش بهره می‌گیرند.

    گروه دوم افرادی را که قرار است مورد سوءاستفاده قرار بدهند از پیش شناسایی می‌کنند.

    آنان غالبا در نقش مشتری سراغ بازاری‌ها، بویژه فروشندگان اجناس گرانبهای می‌روند که ردیابی کالاهای آنها بسیار دشوار است.

    «جلیل  ع» یکی از این متهمان است.

     

    او می‌گوید: «من و یکی از دوستانم که در زندان با هم آشنا شده بودیم بعد از آزادی تصمیم گرفتیم جرایممان را از سر بگیریم.

    از آنجا که تبحر خاصی در کار جعل داشتیم، شروع به تهیه تراول‌چک‌های قلابی کردیم.

    این جعل‌ها را به‌گونه‌ای انجام می‌دادیم که در نگاه اول و توسط افراد عادی قابل تشخیص نبود.

    ما با این چک‌های مسافرتی لوازم خانگی می‌خریدیم و در بازار می‌فروختیم.

     

    کار ما به 2 بخش تقسیم می‌شد؛ در وهله اول باید جعل را ماهرانه انجام می‌دادیم و در گام دوم هنگام مراجعه به فردی که از پیش او را شناسایی کرده بودیم، باید طوری طبیعی رفتار می‌کردیم که آن شخص ما را به عنوان افرادی محترم و متشخص بپذیرد و مشکوک نشود.

    در مواردی هم فروشندگان از ما شماره تلفن می‌خواستند تا پشت تراول‌چک‌ها بنویسند ما هم شماره تلفن‌های دروغ می‌دادیم.»

    رفتار موجه و ظاهر متشخص این دسته از تبهکاران از جمله نکاتی است که پلیس همیشه یادآور می‌شود و از مردم می‌خواهد فریب رفتار و گفتار افرادی را که مدت کوتاهی از آشنایی‌شان با آنها می‌گذرد، نخورند.

    ضمن این که سرهنگ خسروفرج‌زاده توصیه می‌کند، هنگام دریافت چک‌های مسافرتی به ثبت شماره تلفن خود مراجعه‌کننده بسنده نکنید و از صحت شماره تلفن مطمئن شوید و در حضور فرد با شماره اعلام شده تماس بگیرید تا از پیش آمدن مشکلات بعدی جلوگیری کنید.

    رفتار موجه و ظاهر متشخص این دسته از تبهکاران از جمله نکاتی است که پلیس همیشه یادآور می‌شود و از مردم می‌خواهد فریب رفتار و گفتار افرادی را که مدت کوتاهی از آشنایی‌شان با آنها می‌گذرد، نخورند.

    ضمن این که سرهنگ خسروفرج‌زاده توصیه می‌کند، هنگام دریافت چک‌های مسافرتی به ثبت شماره تلفن خود مراجعه‌کننده بسنده نکنید و از صحت شماره تلفن مطمئن شوید و در حضور فرد با شماره اعلام شده تماس بگیرید تا از پیش آمدن مشکلات بعدی جلوگیری کنید.

    چندی قبل معاونت اجتماعی پلیس آگاهی ناجا با ارسال نمابری در روزنامه‌ها از دستگیری 9 عضو یک باند جعل چک‌های رمزدار خبر داد.

    این گروه با چک‌های قلابی، خودروی طعمه‌هایشان را از چنگ آنها درمی‌آوردند.

    آنان نیز همچون اکثر کلاهبرداران، ظاهری شیک داشتند و با ارائه چک‌های رمزدار که اوراقی معتبر محسوب می‌شود، هرگونه تردید را در میان فروشندگان از بین می‌بردند.‌ آنها برای این که ردپایی از خود بر جای نگذارند، مرتب محل سکونت‌شان را تغییر می‌دادند و به همین سبب زمانی که پلیس یکی از اعضای باند را شناسایی کرد، ترجیح داد او را فقط به صورت نامحسوس زیر نظر بگیرد تا از این طریق رد سایر همدستانش را نیز به دست آورد.

    در نهایت هر 9 عضو گروه هنگامی که دور هم جمع شده بودند، به تله افتادند.

    ابراهیمی در خصوص اهمیت قائل شدن قانون برای جرم جعل می‌گوید: «قانونگذار برای حفظ امنیت اقتصادی کشور به این جرم توجه خاصی داشته و به همین سبب در همان بند چهارم ماده پنج قانون مجازات اسلامی به این مهم پرداخته و تاکید کرده است هر ایرانی یا بیگانه‌ای که در خارج از قلمرو حاکمیت ایران مرتکب جرم جعل اسکناس رایج ایران یا اسناد بانکی کشور شود اگر در ایران دستگیر یا پس از بازداشت به ایران تحویل داده شود، طبق قانون مجازات اسلامی، کیفر داده می‌شود.

    این قانون به معنای آن است که علاوه بر مجرمانی که داخل کشور اقدام به جعل می‌کنند آنهایی که در آن سوی مرزها نیز این جرم را مرتکب می‌شوند طبق قانون ایران تحت پیگرد قرار می‌گیرند.» هرچند قانون مجازات اسلامی، کیفرهایی همچون حبس یا جزای نقدی و رد مال را برای جاعلان کلاهبردار در نظر گرفته است، پیشگیری از وقوع جرم بسیار پرمنفعت‌تر از مجازات مجرمان است.

    سرهنگ عباسعلی محمدیان، رئیس پلیس آگاهی کشور می‌گوید: «پلیس آگاهی با ارائه هشدارهای مکرر از طریق رسانه‌ها همیشه از شهروندان می‌خواهد دقت بیشتری در امور مالی داشته باشند.

    امیدوار هستیم مردم در برخورد با این‌گونه مجرمان به عنوان عامل پیشگیرانه موثر کمک‌رسان پلیس باشند تا آمار این نوع جرایم هرچه بیشتر کاهش یابد».

    سرهنگ امیدی نیز خاطرنشان می‌کند: «افراد برای پیشگیری از چنین جرایمی می‌توانند هنگام دریافت تراول‌ چک از دستگاه‌های ماوراء بنفش که نوع خودکاری آن با قیمت پایین در بازار موجود است، استفاده کنند.» علاوه بر هوشیاری شهروندان توانمندی پلیس و وضع و اعمال مجازات، چهارمین عاملی که می‌تواند در پیشگیری از جرم جعل اسکناس و انواع چک‌ها موثر باشد، بالا بردن ضریب ایمنی این نوع اسناد است.

    استفاده از کاغذهای مخصوص و اتخاذ تدابیر ویژه از سوی بانک مرکزی در این رابطه بسیار حائز اهمیت است.

    تراول‌چک‌هایی که اخیرا از سوی بانک مرکزی صادر شده است ویژگی‌های امنیتی خاصی دارد.

    نخ امنیتی از نوع هولوگرام، نخ امنیتی پنهان که درون کاغذ قرار گرفته، فیبرهای مرئی که در سطح چک پراکنده است و بدون هیچ ابزاری قابل مشاهده است، طرح مخفی، چاپ برجسته، مرکب ضدکپی و ...

    از خصوصیات این نوع تراول‌چک‌هاست.

    از سویی اسکناس‌ها نیز به خاطر دارا بودن نخ امنیتی و تصویر محو در صورت جعل قابل تشخیص است.

    در نهایت آن طور که مسوولان انتظامی توصیه می‌کنند دقت هنگام دریافت اسکناس یا انواع چک‌ها می‌تواند احتمال وقوع کلاهبرداری را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد.

    بررسی جرم جعل در قوانین موضوعه ایران بررسی جرم جعل در قوانین موضوعه ایران فصل اول تعریف:جعل فعلیست که عنصر مادی آن فعلی متقلبانه و مزورانه است در اسناد برای استحصال منافعی نا مشروع، در واقع فاعل (جاعل) در پی کسب منافعی برای خود است که محق آن نمی باشد.

    ماده 523 ق.م.ا.

    جرم جعل را کاملا تعریف کرده«جعل و تزویر عبارتند از:ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی ،خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم و تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته ای به نوشته دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه آن و نظایر اینها به قصد تقلب.» سوال این است آِیا این ماده به جرایم الکترونیک و اینتر نتی هم تسری دارد؟

    جواب آریست زیرا عبارت« نظایر اینها به قصد تقلب» اثبات می کند که هر نوع قلب حقیقت را باید جعل دانست و عبارت پایانی «به قصد تفلب» مثبت این حقیقت است که عمد رکن معنوی جرم جعل است.

    یعنی چناچه سندی به جهتی از جهات مخدوش شد و حقیقت در آن وارونه جلوه داده شد اما مرتکب فصد مجرمانه نداشت.

    مثلا مرکبی سهوا بر روی آن ریخت و یا سهوا برگی کم و زیاد گشت و و ثالثی از آن بهره مند شد نمی توان عنوان مجرمانه را برای مرتکب بار کرد، بلکه مرتکب تنها به علت قصور از باب مسولیت مدنی مسول است .

    مرتکب در مثال بالا خطایی کرده و منتفع با قصد مجرمانه از آن سو استفاده کرده در نتیجه مقررات ماده 523 برای مرتکب منتفی و برای منتفع و یا مرتکبی که قصد مجرمانه ندارد بار نمی شود.

    جرم جعل برابر با قانون مجازاتهای مختلفی به تبع آثارش دارد مثلا در ماده 524 باری جعل امضا ،مهرویا فرمان مقام معظم رهبری و ریاست سه قوه مجازات از سه سال تا پانزده سال را وضع کرده است.

    صدر و بند 1 ماده 525 دایر بر جعل سایر افراد حکومتیست مانند معاون اول رییس جمهور ،وزرا،نمایندگان مجلسین و شورای نگهبان و سایر مستخدمین دولتیست که حبس باربر یک تا دهسال در نظر گرفته شده.

    منتها اگر کسی دست خط مجمع تشخیص مصلحت نظام را جعل کرد با توجه به غیبت نام این مرجع در هر دو ماده چه حکمی دارد؟از احسا ماده 524 و اصل تفسیر قوانین به نفع متهم به نظر می رسد که باید مجمع تشخیص مصلحت نظام را نیز مشمول ماده 525 قرارداد فصل دوم زوال منافع نا مشروع جرم جعل: جرم جعل ممکن است تا مدتها آثارش مخفی بماند و همانند پاره ای از جرایم آثار مجرمانه به فوریت در آن مشاهده نگردد(هتک حرز،ضرب و جرح و...) چنانچه ثابت شود نقل و انتقال مال منقول یا غیر منقولی به سند مجعولی صورت گفته مجرم (جاعل) موظف است که حسب مورد علاوه بر تحمل مجازاتهای مذکور در مواد 523 تا542 از باب مسولیت مدنی نیز موظف به جبران خسارت است.دایره آن در مواد 390_393ق.م می باشد.

    در واقع اطلاق ماده 390ق.م که اشعار داشته«اگر بعد از قبض ثمن مبیع کالا کلا یا جزئا مستحق الغیر در آید بایع ضامن است اگرچه به ضمان تصریح نشده باشد» مبین این است که الف :حکم این ماده محدودیت ندارد و تا هر زمان که باشد حکم ماده جاریست.ب : سوال این است آیا می توان خلاف حکم ماده را قرارداد کرد؟ایا شرط سقوط خیارات را می توان برای این ماده گذاشت؟

    مستفاد ماده 448 ق.م سقوط کلیه خیارات را می توان طی عقد بیع شزط کرد.اما از محتوای ماده 390ق.م چنین برداشت نمی گردد.

    در وافع جواز صادره قانونگذار در ماده 448ق.م عملیست در راستای حمایت حقوق بایع،در حالی در حالی که ماده 390 بیشتر ناظر به نوعی تقلب و ریاکاری هوشمندانه و مجرمانه بایع است.وبیع به سند مجعول در حکم بیع فضولی ماده 352ق.م می باشد و از آنجا که شرط به سقوط مواد 352و390ق.م ملازمه با حقوق ثالث داردو به مستند قاعده« لا ضرر» سقوط منافع جرم حعل قطع نظر از تاخر زمان کشف به نسبت زمان عقد بدیهی و لازمالاجرا می باشد.

    و نمی توان حکم ماده 10ق.م را بر آن بار کرد.

    سوم: جرم جعل مستثنی قاعده سرزمینی بودن جرم و مجازات: جرم جعل قادر است که در کشورهای مختلفی عمل کند حتی اگر جاعل واقعا قصد اضرار به آن اشخاص را نداشته باشد.مثلا کسی که اسکناس «دلار» را جعل می کنداز آنجا که این اسکناس ارزش جهانی دارد و این اسکناس مجعول می تواند در بازرگانی بین المللی وبه افرادی از کشورهای مختلف آسیب وارد کند لذا قانون ایران نیز در ماده 5.ق.م.

    این جرم «جعل اسکناس» را در راستای صیانت از امنیت بین المللی مستثنی از قاعده سرزمینی بودن جرم و مجازات کرده.

    در واقع ماده 5 ق.م.ا از 4بند 3بند آن به جرم جعل اختصاص دارد .

    و این مثبت این حقیقت است که این جرم می تواند مستثنی قاعده باشد.

    قانون کپی رایت و جرم جعل در حقوق ایران: ایران جزو کشورهایی نیست که قانون کپی رایت جهانی در آن اجرا گردد.

    منتهی مراتب سوال این است آیا بازرگانان ایرانی ویا خارجی هیچ راهی برای صیانت و حفاظت از سرمایه اشان در مبادلات بین المللی ندارند؟آیا عدم پذیرش قانون مذکور مجوزی برای اعمال خلاف و مجرمانه می دهد؟آیا می توان قوانین موجود را جوری تفسیر کرد که حقوق بازرگانان و شهروندان شریف را در برابر سود جویان حراست کرد؟

    به نظر می توان پاسخ سوال را در ماده 525 ق.م.ا یافت تبصره این ماده اشعار کرده «هرکس عمدا و بدون داشتن مستندات و مجوز رسمی داخلی و بین المللی وبه منظور القای شبهه در کیفیت تولیدات و خدمات از نام و علایم استاندارد ملی یا بین المللی استفاده نماید به حداکثر مجازات مقرر در این ماده_ده سال_ محکوم خواهد شد.» به عبارت دیگر تبصره ماده اخیر الذکر به نحوی اشعار کرده که هر نام و علامت استاندارد ملی و بین المللی مورد حمایت قانونگذار ایران است.

    و نکته مهم عرفی بودن این تبصره است زیرا قانونگذار شرط ثبت را برای این علایم نگذاشته و چنانچه علامتی را مردم به عنوان یک معرف کیفیت بشناسند مشمول قانون می شود.

    آیا می توان تفسیر اخیر را اعمال کرد؟آیا این تفسیر منافاتی با اصل تفسیر قوانین حقوقی به نفع متهم ندارد؟

    می توان با این استدلال این اصل را مورد چالش قرار داد که تفسیر قوانین آنجا که قوانین مجمل است مجاز است شاید در اینجا اصلا موضوعیت نداشته باشد .

    زیرا تبصره ماده 525 به نوعی صراحت دارد و جایی برای هیچ گونه تفسیری نمی تابد در ثانی از آنجا که در تبصره مذکور عنوان بین المللی در کنار عبارت«نام» و «استاندارد» از محصولات دول دیگر در خاک ایران حمایت می کندمعنا ندارد که کشوری از اتباع بیگانه حمایت بکند بدون آنکه کشور تبعه بزه دیده در دعاوی مشابه چنین حمایتی را دریغ کند در واقع باید چنین استنباط کرد که دعاوی نقض کپی رایت در ایران نیز قابلیت استماع دارد .و عدم تصریح در قانون بر کلمه «کپی رایت» هرگز نافی حقوق حقه بازرگانان شریف ایرانی وی طرفهای معامله با ایران نمی باشد.

    فصل چهارم:خاتمه بحث: به نظر می رسد که جرم جعل در ایران دارای دو چالش مهم است الف:اسناد در ایران با روشهای بسیار قدیمی تهیه میی شود در حالی که پیشرفتهای تکنولوژی در این سالها دست جاعلان را بسیار باز گذاشته.

    ب: پژوهش در جرم جعل و تطبیق با قوانین ایران با قوانین جامعه بین الملل برای صیانت از حقوق تجاری و اقتصادی یران یک ضرورت انکار ناپذیر است.

    اصلی یا جعلی ایران صدا: قوانین کیفری و از جمله قانون مجازات اسلامی، ارتکاب اعمالی که محتویات و مندرجات اسناد و نوشته‌ها یا امضای آنها را مخدوش نماید، جرم دانسته و عنوان «جعل» به آن اعطا و برای آن مجازات تعیین کرده است./ گروه اجتماعی و اقتصادی برای آشنایی با تعریف این جرم، روش مختلف وقوع آن، مجازات و نحوه تشخیص سند جعلی، توجه به نکات ذیل ضروری است.

    1- جرم جعل؛ جعل یک سند یا نوشته یعنی تغییر متقلبانه یک سند یا نوشته به ضرر دیگری.

    بنابراین، هر تغییری جعل نیست.

    بلکه تغییر باید با حیله و نیرنگ بوده و باعث ورود ضرر به دیگری شود.

    2- جاعل؛ بنا بر تعریفی که از جعل گفته شده، جاعل کسی است که با تقلب و حقه، سند یا نوشته‌ای را تغییر می‌دهد تا با این تغییر، ضرری به دیگری وارد کند.

    3- روش‌های وقوع جرم جعل؛ با پیشرفت تکنولوژی، طرق ارتکاب جرایم از جمله جرم جعل نیز متحول شده است.

    امروزه ساختن سندی مثل شناسنامه یا گذرنامه، تنها راه ارتکاب جرم جعل نیست، بلکه روش‌های متفاوتی وجود دارد که می‌توان یک نوشته یا سند را جعل نمود.

    تعدادی از این روش‌ها به شرح زیر هستند؛ ساختن مهر یا امضا اشخاص؛ چک، قولنامه، اجاره نامه و اسنادی نظیر آن باید توسط اشخاصی که این اسناد متعلق به آنها است، امضا یا مهر شود.

    در این روش، جاعل امضا و مهر این اشخاص را جعل نموده، سپس از سند جعلی به ضرر صاحب این اسناد استفاده می‌نماید.

    خراشیدن یا تراشیدن؛ در این روش، جاعل با استفاده از ابزاری همچون تیغ یا چاقو، اعداد یا کلمات نوشته را تغییر می‌دهد.

    برای مثال، مبلغ یک چک را از 3000به 2000تبدیل می‌کند.الحاق؛ در این روش، لزوما جمله یا عبارتی به یک متن اضافه نمی‌شود، بلکه صرف درج یک عدد نیز برای وقوع این جرم کافی است.برای مثال، اگر عدد 3000به 30000تبدیل شود، جرم جعل تحقق یافته است.

    الصاق؛ در این روش، امضا یا مهر شخصی از یک نوشته بریده شده و به نوشته دیگر الصاق یا چسبانده می‌شود.

    4- سند یا نوشته؛ اسناد رسمی، همچون شناسنامه یا گواهی‌نامه، اسنادی عادی، دانشنامه‌های تحصیلی، احکام دادگاه‌ها، مهر یا علامت شرکت‌های دولتی یا غیر دولتی، اسکناس و چک‌های صادره‌ توسط بانک‌ها یا هر نوشته‌ای که با تغییر آن بتوان به دیگری ضرری وارد نمود، قابلیت جعل دارد و می‌تواند مورد سوءاستفاده قرار گیرد.

    5- نحوه تشخیص سند مجعول: بنا بر تعریف جرم جعل، تغییر در یک سند باید برای ضرر زدن به دیگری باشد.

    با مراجعه شخص ضرر دیده به دادگاه و طرح شکایت جعل، دادگاه، از کارشناسان رسمی دادگستری استفاده می‌‌نماید.

    کارشناسان با بررسی دقیق سند، مندرجات یا امضا یا مهر آن، جعلی یا قانونی بودن آن را تشخیص می‌دهند.

    6‌- مجازات جرم جعل؛ طبق قانون مجازات اسلامی، برای جاعل، مجازات حبس مقرر شده است.

    برای مثال، مجازات جعل احکام دادگاه‌ها، مهر یا علامت شرکت‌ها یا ادارت دولتی، اسکناس یا چک بانکی 1تا 10سال حبس، جعل مدارک تحصیلی 1تا 3سال حبس، جعل مهر یا علامت شرکت‌های غیردولتی 3ماه تا 2 سال حبس است.

    و در صورتی که کارمندان یا مسوولان دولتی یا قضایی مرتکب جرم جعل شوند، مجازاتشان بیشتر از افراد عادی خواهد بود.

    جعل چک پولهای جدید غیر ممکن است ویژگیهای امنیتی چک پولهای جدید مرکزی اعم از نخ مصرفی، نوع مرکب و نقش و نگار به کاررفته در آن طوری است که جعل آن را غیراقتصادی کرده است.احمد حاتمی یزد مدیرعامل سابق بانک صادرات اظهارداشت: بانک مرکزی به جای عرضه چک پولهای درشت فاقد ظهرنویسی می تواند، اسکناس درشت منتشر کند.

    وی در پاسخ به این سوال که آیا مانعی بر سرراه بانک مرکزی برای عرضه اسکناس درشت است گفت: بانک مرکزی هیچ محدودیتی در این خصوص ندارد ولی واقعیت این است که قدرت تصمیم گیری این بانک برای ایفای وظایفش کافی نیست.

    این کارشناس مسایل پولی و بانکی افزود: هر زمان که بانک مرکزی تصمیم گرفته تا اسکناس درشت منتشر کند برخی فشارها مانع از انجام این کار شده است، دلیل اصلی این مساله نیز ریشه در نگرانی مخالفان از افزایش تورم و آثار روانی این کار دارد.

    مدیرعامل سابق بانک صادرات اضافه کرد: اولا صدور اسکناسهای درشت هیچ تاثیری در تورم ندارد و از سوی دیگر، آثار روانی نیز در شرایطی که کشور با رشد نقدینگی سالانه 40 درصد مواجه است، از یک اثر مقعطی و زودگذر برخوردار است.

    وی تاکید کرد: ریز یا درشت بودن اسکناسها نیست که باعث افزایش تورم می شود، بلکه این بالا بودن حجم نقدینگی در جامعه است که باعث این مساله می شود.

    وی ادامه داد: فضای سیاسی کشور غیرکارشناسانه است و لذا همین فضا، خود مانعی بر سر راه بانک مرکزی برای اتخاذ برخی سیاستها از جمله انتشار اسکناسهای درشت است.

    حاتمی یزد باز گرداندن اختیارات قانونی بانک مرکزی و اتخاذ سیاستهای مستقل و مفید به حال جامعه را در حل برخی مشکلات مربوط به سیاستهای پولی جامعه موثر دانست.

    مدیرعامل سابق بانک صادرات به صدور چک پولهای فاقد ظهر نویسی توسط بانک مرکزی اشاره کرد و افزود: پیش از این بانکها به صدور چک پولهایی اقدام می کردند که خود به افزایش نقدینگی در جامعه منجر می شد ولی چک پولهای حاضر عملا بانک مرکزی را قادر به کنترل نقدینگی می نماید.

    وی افزود: با چک پولهای مذکور، به همان میزان که نقدینگی به جامعه تزریق می شود به همان میزان نیز از جامعه جمع آوری می شود.

    حاتمی یزد با اشاره به اینکه بانک مرکزی در پاسخ به نیاز مردم به اسکناس درشت، اقدام به صدور و انتشار چک پول اقدام کرده است، افزود: انتشار چک پول توسط بانکها برای پاسخگویی به نیاز مردم به نقدینگی یا با اهداف افزایش نقدینگی صورت نگرفت، بلکه در پی جبران یکی از وظایف بانک مرکزی یعنی پاسخگویی به نیاز مردم به اسکناس درشت صورت گرفت.

    وی تاکید کرد: با توجه به تورم زا بودن چک پولهای صادره از سوی بانکها، بانک مرکزی اقدام به صدور چک پولهایی کرده که در ازای آن از بانکها پول می گیرد، این کار گرچه مانع از افزایش نقدینگی در جامعه می شود ولی به هر تقدیر حکم یک اسکناس رسمی را ندارد.

    مدیرعامل سابق بانک صادرات گفت: بانک مرکزی باید به جای شبه پول یا همان چک پولهای فاقد ظهرنویسی از همان ابتدا اسکناس درشت منتشر کند.

    همچنین مدیرعامل سابق بانک اقتصاد نوین از ارائه چک پولهای جدید برای جایگزینی صفرهای پول ملی و در راه بودن چک پولهای 100 و 200 هزار تومانی خبر داد.فرید ضیاالملکی در گفت و گو با فارس اظهارداشت:با توجه به اینکه رقم اسکناسهای کنونی پاسخهای نیازهای مردم را نمی دهند، توزیع چک پولهای بدون ظهرنویسی در حکم اسکناس، می تواند تا حدی این مشکل را برطرف کند.

    وی افزود:بانک مرکزی در نظر دارد تا اسکناسهای درشت تر را به بازار عرضه کند و از سویی نیز در تلاش است 2 تا 3 صفر از پول ملی را حذف کند، تا آن زمان استفاده از چک پولهای مذکور می تواند تا حدی پاسخگو باشد.

    معاون مالی بانک سامان از عرضه چک پولهای 100 و 200 هزارتومانی خبرداد و گفت: بانک مرکزی قصد دارد تا چک پولهای 100 تا 200 هزارتومانی را که نیاز به ظهرنویسی نداشته باشند همچون چک پولهای 50 هزارتومانی به بازار عرضه کند.

    معاون مالی بانک سامان افزود: با توجه به اینکه بانکها برای دریافت این چک پولها به بانک مرکزی پول می دهند لذا خود این کار به کاهش حجم نقدینگی در جامعه کمک می کند.

    وی با اشاره به اینکه قبلا بانکها برای اعطای تسهیلات به فروش چک پول به مردم اقدام می کردند گفت: در حال حاضرکه دیگر بانکها در ازای این چک پولها به بانک مرکزی پول می دهند، میزان تسهیلات دهی آنها کاهش می یابد.

    ضیاالملکی ادامه داد: در شرایطی که بانک مرکزی به دنبال مهار تورم است، طرح عرضه چک پولهای فاقد ظهرنویسی و به تبع آن کاهش وام دهی بانکها می تواند سیاست موثری برای کنترل نقدینگی و تورم در جامعه باشد.

    تهیه و ترویج سکه قلب و جعل و تزویر فصل چهارم - تهیه و ترویج سکه قلب ماده ۵۱۸ - هرکس شبیه هر نوع مسکوک طلا یا نقره داخلی یا خارجی از قبیل سکه بهارآزادی ، سکه های حکومتهای قبلی ایران ، لیره و نظایر آن را از پولها و ارزهای دیگر که مورد معامله واقع می شود ، بسازد یا عالما داخل کشور نماید یا مورد خرید و فروش قرار دهد یا ترویج سکه قلب نماید به حبس از یک تا ده سال محکوم می شود .

    ( ۴۲۰ ) زیرنویس : ( ۴۲۰ ) نظریه ۷/۳۹۹۱ - ۱۳۷۳/۸/۴ ا .

    ح .

    ق .

    : ساختن یا وارد نمودن و یا ترویج مسکوک طلایی که شبیه مسکوکات بانک باشد ، جرم و مرتکب آن قابل مجازات است .

    ماده ۵۱۹ - هرکس به قصد تقلب به هر نحو از قبیل تراشیدن ، بریدن و نظایر آن از مقدارمسکوکات طلا یا نقره ایرانی یا خارجی بکاهد یا عالما عامدا در ترویج این قبیل مسکوکات شرکت یا آن را داخل کشور نماید به حبس از یک تا سه سال محکوم می شود .

    ماده ۵۲۰ - هرکس شبیه مسکوکات رایج داخلی یا خارجی غیر از طلا و نقره را بسازد یا عالماعامدا آنها را داخل کشور نماید یا در ترویج آنها شرکت کند یا مورد خرید و فروش قرار دهد به حبس از یک تا سه سال محکوم می شود .

    ماده ۵۲۱ - هرگاه اشخاصی که مرتکب جرایم مذکور در مواد ( ۵۱۸ ) و ( ۵۱۹ ) و ( ۵۲۰ ) می شوند قبل از کشف قضیه ، مامورین تعقیب را از ارتکاب جرم مطلع نمایند یا در ضمن تعقیب به واسطه اقرار خود موجبات تسهیل تعقیب سایرین را فراهم آورند یا مامورین دولت را به نحو موثری در کشف جرم کمک و راهنمایی کنند بنا به پیشنهاد رئیس حوزه قضایی مربوط و موافقت دادگاه ویا باتشخیص دادگاه در مجازات آنان تخفیف متناسب داده می شود و حسب مورد از مجازات حبس معاف می شوند مگر آنکه احراز شود قبل از دستگیری توبه کرده اند که دراین صورت از کلیه مجازاتهای مذکور معاف خواهندشد .

    ماده ۵۲۲ - علاوه بر مجازاتهای مقرر در مواد ( ۵۱۸ ) و ( ۵۱۹ ) و ( ۵۲۰ ) کلیه اموال تحصیلی از طریق موارد مذکور نیز به عنوان تعزیر به نفع دولت ضبط می شود .

    فصل پنجم - جعل و تزویر ( ۴۲۱ ) زیرنویس : ( ۴۲۱ ) در خصوص جعل در اسناد سجلی و شناسنامه و استفاده از آن به > قانون تخلفات ، جرایم و مجازاتهای مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه در خصوص جعل برچسب رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی الصاقی بر روی نوار و یا تعویض نوار یا محتوای داخل کاست نوار دارای برچسب و نظایر آن به > قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیر مجاز می کنند نظریه ۷/۴۸۵۱ - ۱۳۶۴/۹/۱۷ ا .

    : مقنن در مقام تعریف بزه جعل و تزویر ، دو کلمه را به طور مترادف بکاربرده است ، برای آن که کلمه معنی و مفهوم قانونی واحدی مورد نظر مقنن بوده است .

    نظریه ۷/۷۶۸۱ - ۱۳۷۳/۱۱/۱۵ ا .

    : با آنکه اضرار به غیر و شبیه سازی از عناصر تشکیل دهنده جرم جعل می باشند ، ولی شعبه ۲ دیوان کشور به شرح رای شماره ۷۸۲ - ۱۳۱۸/۴/۱۱ چنین اظهارنظر کرده است پ درست است که جعل عبارت است از ساختن نوشته یا امضا یا مهر دیگری برخلاف حقیقت ولی شباهت تام سند مجعول باخطوط و امضا و مهر اصلی در هیچ یک از مواد مربوط به جعل شرط و رکن اساسی جعل شناخته نشده است و جزیی شباهت چیزهای ساختگی با اصول آن در بادی امر کافی است و نیز اضرار آنی شرط تحقق جعل نیست بلکه اگر عمل جعل در آتیه و حتی بالقوه متضمن ضرر دیگری باشد مورد با مواد مربوط به جعل منطبق است .

    نظریه ۷/۱۹۲۳ - ۱۳۷۸/۳/۱۶ ا .

    : صرف از میان رفتن سند مورد ادعای جعل مانع رسیدگی و جمع آوری دلایل نیست مرجع رسیدگی باید پس از تحقیقات کافی و تامین دلایلی که جمع آوری آنها میسراست نسبت به اتهام جعل یا استفاده از سند مجعول اظهار عقیده نماید کارشناسی برای تطبیق خط و امضا مورد ادعاء جعل با خط و امضامسلم الصدور است و در صورتی که اصل خط و امضا موجود نباشد نمی تواند انجام شود .

    نظریه ۷/۱۶۸ - ۱۳۷۹/۱/۱۷ ا .

    : در رسیدگی به جعل امضاء دستخط و .

    .

    از حیث اعتبار شرعی و قانونی تشخیص اینکه کدامیک از نظرات اهل خبره با توجه به محتویات پرونده و قرائن و امارات موجود و سایر دلایل ، اقرب به صواب و مقرون به واقع است با توجه به ماده ۸۷ ق .

    آ .

    د .

    ک .

    ۱۳۷۸ به عهده قاضی رسیدگی کننده می باشد .

    نظریه ۷/۴۳۷ - ۱۳۷۹/۵/۳ ا .

    : ابطال سند مالکیت رسمی هر چند با جعل عنوان مالک اصلی تنظیم شده باشد ، مستلزم تقدیم دادخواست و طرح دعوی حقوقی است .

    نظریه ۷/۶۵۵۶ - ۱۳۸۱/۷/۲۴ ا .

    : در صورتی که با ملاحظه دفتر در دفترخانه ، امکان تشخیص جعل نباشد وچاره ای جز ارسال آن به اداره تشخیص هویت نباشد ، بردن دفتر به آنجا از باب ضرورت بلااشکال است .

    ماده ۵۲۳ - جعل و تزویر ( ۴۲۲ ) عبارتند از : ساختن نوشته ( ۴۲۳ ) یا سند یا ساختن مهر ( ۴۲۴ ) یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی ، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق ( ۴۲۵ ) یا محو یااثبات ( ۴۲۶ ) یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته ای به نوشته دیگر یا بکاربردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب .

    ( ۴۲۷ ) زیرنویس : ( ۴۲۲ ) نظریه ۷/۲۳۵۰ - ۱۳۷۸/۴/۲۶ ا .

    ق : با توجه به ماده ۵۲۳ ق .

    م .

    ا .

    جعل و تزویر مترادفند واز نظر قانونی فرقی بین آنها نیست .

    ( ۴۲۳ ) نظریه ۷/۵۴۹۱ - ۱۳۷۶/۸/۱۹ ا .

    : چنانچه بین عمل ماشین کننده نامه با شخصی که قصد جعل داردوحدت قصد باشد حسب مورد می تواند عنوان معاونت یا مشارکت در جرم تحقق یابد و چنانچه هماهنگی در نیت آنان نباشد به عمل ماشین کننده نامه هیچ عنوان جزایی نمی توان داد .

    نظریه ۷/۵۲۹۴ - ۱۳۷۸/۱۰/۴ ا .

    : آنچه در حافظه و دیسکهای کامپیوتری ضبط یا به عبارت دیگر نوشته شده است و در مواردی نیز می توان آن را عینٹ روی صفحه مانیتور نمایان و یا توسط دستگاه چاپگر ( پرینتر ) روی کاغذمنعکس نمود از قبیل صورتحسابهای بانکی و یا قبض های عوارض نوسازی و آب و برق و تلفن و پاسخ به استعلامات ثبتی و غیره بر فرض که در سند محسوب نمودن آنها تردید داشته باشیم که این خود از نظر حقوقی قابل تامل و بررسی است ولی به هرحال و مسلمٹ در نوشته محسوب نمودن آن تردیدی نیست چون نوشته تنها منحصر به آنچه دست نویس است نمی باشد بلکه آنچه با ماشین تحریر هم نوشته می شود ، نوشته محسوب می شود ، علی هذا باتوجه به مراتب مذکور آنچه در حافظه رایانه ضبط و یا به عبارت دیگر نوشته شده است ، حداقل از مصادیق نوشته مذکور در ماده ۵۲۳ ق .

    محسوب و نتیجتٹ اگر کسی به قصد تقلب و اضرار به غیر به نحوی که در ماده مذکور مقرراست دخل و تصرف در نوشته مذکور بنماید ، عمل او از مصادیق جعل و تزویر محسوب می شود .

کلمات کلیدی: اسکناس - جعل - جعل اسکناس

همانند جرائم ديگري که ممکن است در محيط‌هاي سايبري واقع شوند امکان وقوع برخي از مصاديق جرائم عليه امنيت و‌آسايش عمومي در فضاي سايبر نيز وجود دارد. هر چند تمامي جرايم، امنيت کشور و آسايش عمومي را خدشه‌دار مي‌سازند (و اگر چنين نبود اساسا به عنوان جرم د

همانند جرائم دیگری که ممکن است در محیط‌های سایبری واقع شوند امکان وقوع برخی از مصادیق جرائم علیه امنیت و‌آسایش عمومی در فضای سایبر نیز وجود دارد. هر چند تمامی جرایم، امنیت کشور و آسایش عمومی را خدشه‌دار می‌سازند (و اگر چنین نبود اساسا به عنوان جرم در محدوده حقوق جزا قرار نمی‌گرفتند) لیکن این خصیصه در برخی از آنها روشن‌تر و ملموس‌تر است و به عبارت دیگر جرایمی وجود دارند که به طور ...

ضدموش (خانگی و انبار) تکنولوژی جدید سیستم امواج ماوراء صوت برای همیشه حیوانات موذی را از منازل و انبارهای خود دور نمایید این دستگاه دارای امواج ماوراء صوت برای کنترل و فرار حیوانات و حشرات موذی از قبیل موش های خانگی، سوسک ها، کک، کریکت ها و دیگر، موثر می باشد. تحقیقات آزمایشگاهی: نشان داده است که امواج این سیستم ماورای صوت باعث ناراحتی و رنجش سیستم شنوایی و عصبی شدن این حیوانات ...

از ديرباز مفهوم جرم سياسي در اذهان عمومي و تشخيص آن از جرايم ديگر بدون آنکه تعريفي از آن شده باشد قابل درک بوده است. بزهکاران سياسي در ترازوي قضاوت مردم با بزهکاران عادي که تحت تأثير انگيزه هاي فردي و اغراض پليد مرتکب جرم مي شدند هيچ گاه برابر نبوده

از ديرباز مفهوم جرم سياسي در اذهان عمومي و تشخيص آن از جرايم ديگر بدون آنکه تعريفي از آن شده باشد قابل درک بوده است. بزهکاران سياسي در ترازوي قضاوت مردم با بزهکاران عادي که تحت تأثير انگيزه هاي فردي و اغراض پليد مرتکب جرم مي شدند هيچ گاه برابر نبوده

جرم در حقوق جزايي ايران اصولآ جرايم بر پايه ي نوع مجازات تقسيم شده اند: جرايم موجب قصاص ,حد , ديه و تعزير ( و چون در اين بحث فقط خود جرم مد نظر بوده فعلآ به توضيح اين مجازات ها نميپردازم ) جرم از آن حيث که صرف ارتکاب عمل جرم تلقي

به عنوان دورنمايي از اهميت خاص قاعده مورد بحث بايد گفت که اين قاعده در گذشته نه چندان دور در اساسنامه هاي دادگاه کيفري بين المللي براي يوگسلاوي سابق و روآندا گنجانده شد و در يک پديده نوظهرور و بي سابقه در طول تاريخ حقوق يعني تاسيس ديوان دايمي کيفري

برگردان حاضر, در راستای پربار ساختن هرچه بیشتر ادبیات حقوقی در حقوق تطبیقی بویژه حقوق جزای بین المللی که اندک اندک در حال تدوین و توسعه است و نیز لزوم شناخت بیش از پیش مقررات بین المللی و چاره اندیشی و نشان دادن راهکار درست در خصوص همزیستی این مقررات با مقررات داخلی حقوق ایران ارائه میگردد. هر جامعه یی دارای هنجار ها و ارزشهای است که در قالب مجموعه یی به نام حقوق موضوعه گردآوری ...

مقدمه : د ادگاههای داخلی یک کشور با تکیه بر چه مبانی خود را صالح به رسیدگی جرائم می دانند حقوقدانان اصولی را که صلاحیت کیفری بر مبنای آنها اعمال می شود به شرح ذیل برشمرده اند : 1 اصل صلاحیت سرزمینی ( 1 ) . این اصل که شناخته ترین و بی مناقشه ترین اصل اعمال صلاحیت کیفری است مقررمی نماید که دولت ها در ارتباط با جرائمی که در قلمرو آنها اتفاق می افتد حق اعمال صلاحیت کیفری دارند . 2 ...

مجموع گزارشهای دوره کارآموزی عملی مجموعه گزارشها به ترتیب فصل اول: دفاتر دادگاه ها فصل دوم: دادگاه های کیفری قرار منع تعقیب ترک انفاق فحاشی صدور چک بلامحل قرار موقوفی تعقیب سرقت تعزیری مزاحمت تلفنی جعل عنوان ممانعت از حق کلاهبرداری فروش مال غیر قتل غیر عمد ناشی از بی احتیاطی در امر رانندگی کلاهبرداری خیانت در امانت تخریب اموال قتل غیر عمد انتقال مال غیر غیر و کلاهبرداری ایراد ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول